Je pravda, že jádra z meruněk ničí rakovinové buňky bez vedlejších účinků?
Meruňková jádra jsou na internetu prezentována jako zaručený lék na rakovinu. Meruňková jádra jsou dle některých webových stránek potravinou působící protirakovině, přičemž se doporučuje příjem deseti jader denně pro běžnou populaci a šedesáti jader denně pro pacienty s rakovinou. Tímto by se měla rakovina vyléčit. Z dostupných zkušeností (zkušenosti) nelze přesně určit, zda se opravdu jedná o lék protirakovině. Když je někdo vážně nemocný, je samozřejmě na něm, pro jakou formu terapie se rozhodne, ale jestliže jako léčbu zvolí konzumaci většího množství jader z meruněk denně, měl by alespoň vědět, do čeho jde.
Tak to je záležitost, kterou na internetu nenajdete. Vykupuje se ledaco, ale jádra z českých meruněk ne. Proč? Pravděpodobně proto, že obvykle neobsahují dostatečné množství amygdalinu, respektive vitaminu B17, glykosidu původně izolovaného ze semen stromu Prunus dulcis (také známého jako hořké mandle) Pierrem Jeanem Robiquetem a A. F. Boutronem-Charlardem v roce 1830. Několik dalších příbuzných druhů rodu Prunus, včetně meruněk obecných (Prunus armeniaca) a černých třešní (Prunus serotina), také obsahuje určité množství amygdalinu.
Konzumace meruňkových jader v přiměřeném množství může posloužit jako přírodní alternativa prevence negativních civilizačních onemocnění, a to hlavně v kombinaci se zdravým stravováním, pravidelným pohybem a vhodným přísunem vitaminů.
Sladká jádra meruněk nejsou účinná, protože v nich amygdalin téměř není. Prodávaný doplněk stravy B17 therapy je extraktem z hořkého meruňkového jádra a obsahuje jedinečnou kombinaci látek.
Užívání: 1 tobolka denně před jídlem se zapije dostatečným množstvím vody.
V diskuzi PECKY Z MERUNĚK HUNZŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Adamus.
Kmen Hunzů v severním Pákistánu, má meruňky jako podstatnou část stravy.
Ovšem to musí být nějaký odolný poddruh meruňky, když roste v takových výškách Karákoramu a v takovém množství, že to suší na zimu.
Ty naše jsou málo odolné na chlad.
Vím, že existují nějaké vyšlechtěné, ale já bych se zajímal o ty originální, od Hunzů.
Dají se někde sehnat ?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Jádra z meruněk obsahují látku amygdalin, která se po požití jader přeměňuje na kyanid. Otrava kyanidem může způsobit nevolnost, horečku, bolesti hlavy, nespavost, žízeň, letargii, nervozitu, bolesti kloubů a svalů a klesající krevní tlak. V extrémních případech je otrava fatální. Dávka 0,5–3,5 miligramů (mg) kyanidu na kilogram tělesné hmotnosti může být smrtelná. Bezpečná úroveň pro jednorázovou expozici je 20 mikrogramů na kilogram tělesné hmotnosti. To je 25krát méně než nahlášená nejnižší smrtelná dávka, dospělí tak mohou zkonzumovat pouze tři malá meruňková jádra (370 mg), aniž by překročili akutní referenční dávku. U batolat by se jednalo o množství 60 mg, což odpovídá asi polovině jednoho malého jádra meruněk.
V naší poradně s názvem JADRA Z MERUNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Raulová.
Mohu jíst merunková jádra v těhotenství?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Hořká jádra meruněk je nejlépe nekonzumovat vůbec, protože obsahují glykosid amygdalin, který se v trávicím traktu transformuje na kyselinu kyanovodíkovou a ta způsobuje otravu, smrt a nebo potrat. Podobně to platí i u mandlí. Během těhotenství tato jádra nekozumujte.
Meruňkový panenský olej je údajně spolubojovníkem protirakovině. Z jader pecek meruněk se za studena lisuje panenský olej. Tento olej obsahuje vitaminy skupiny B, vitaminy A, C, E, F a prvek draslík, dále velké množství nenasycených esenciálních mastných kyselin (palmitovou, palmitoolejnou, stearovou, olejovou, linolovou a linoleovou). Jsou v něm obsaženy i vitaminy B15 (kyselina pangamová) a B17 (laetril), které žádné jiné panenské oleje neobsahují. Tyto vitaminy mají protirakovinné účinky – likvidují buňky napadené rakovinou a chrání buňky zdravé.
Navíc meruňkový olej příznivě ovlivňuje vývoj nových buněk, podporuje krevní oběh, krvetvorbu a čistí ledviny, močové cesty, krev, cévy, mozek.
Tento panenský olej také zklidňuje nervový systém (dá se použít i na nespavost), působí proti křečím, snižuje cholesterol a vyrovnává kolísavý tlak, upravuje činnost srdce, jater, zažívacích orgánů a štítné žlázy, regeneruje kůži, posiluje imunitu. Oči chrání proti záření a zlepšuje vidění, je tedy velice vhodný pro jedince pracující často a dlouho na počítači.
Využití meruňkového oleje:
působí protirakovině
posiluje imunitu
podporuje krevní oběh a krvetvorbu
vyrovná kolísavý tlak
zlepšuje činnost srdce a mozku, jater a štítné žlázy
posiluje nervový systém
pozitivně působí na trávicí systém
čistí ledviny a močové cesty
působí proti křečím
chrání oči proti zářením monitorů
regeneruje kůži
Doporučené užívání:
3–5 ml (až 1 kávová lžička) ráno na lačno a minimálně hodinu po večeři
Meruňkový olej lisovaný za studena:
je vynikající pleťový a masážní olej vhodný pro všechny typy pokožky
je ideální i pro malé děti
blahodárně působí při potížích s akné a ekzémy
ošetřuje kůži po opalování
tvoří základ vysoce kvalitních masážních směsí
Složení:
meruňka obecná (Prunus armeniaca) 100 %
Jak používat:
aplikujte vtíráním do kůže a masáží dle potřeby i několikrát denně
V naší poradně s názvem SPOLKNUTÍ PECKY OD MERUŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Krejčová.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky od meruňky. Potíže žádné zatím nemám.
Děkuji za odpověď.
Mgr. Eliška Krejčová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pecka od meruňky může v zažívacím traktu podrzáždit tenké střevo a způsobit zranění v konečníku při defekaci. Bylo by vhodné bezprostředně po spolknutí sníst i větší množství nestravitelné vlákniny například kysaného zelí a celých 12 hodin pak zvýšeně pít. Kdyby se objevily neobvyklé křeče v břiše a podbřišku, tak neotálejte a informujte o této příhodě nejbližšího lékaře na ambulantní pohotovosti. U některých lidí působí meruňky nadýmání, které může vést také k bolestem v břiše, ale ty jsou podobné typickým větrům. Také si pohlídejte zachování pravidelné každodenní stolice. Pecka s největší pravděpodobností do 24 hodin vyjde z těla ven aniž byste o tom věděla.
Konzumace syrových meruňkových jader k léčbě rakoviny nebo jiných zdravotních potíží je bez relevantních studií, a není proto součástí žádného zveřejněného vědeckého stanoviska. Meruňková jádra tedy konzumujte obezřetně. Variabilita obsahu amygdalinu v jádrech podle druhu meruňky značně kolísá. Zatímco „hořké“ meruňky ho obsahují hodně, v těch „sladkých“ není detekovatelný. Hořká meruňková jádra bývají nabízena v obchodech biopotravin a speciálních prodejnách; v poslední době také stále častěji prostřednictvím internetu. V některých případech je konzumace těchto jader propagována s poukazem na jejich pozitivní vliv na obranyschopnost organismu v boji proti rakovinnému bujení.
V diskuzi PADÁNÍ NEDOZRÁLÝCH MERUNĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Fuchs.
Dobrý den,
obracím se s prosbou na všechny, kdo by mi mohli poradit,jak
zabránit padání zelených nedozrálých meruněk. Mám na zahradě asi 8-letý strom - odr, velkopavlovická.Určitě netrpí suchem a také ji nezalévám do přemokření. Listy jsou normální, zelené. Rozbor půdy jsem ještě nedělal.Strom každý rok bohatě odkvete a než stačí dobře vyvinuté plody dozrát,
tak jich většina odpadne.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír kolej.
málo železa v půdě doplnit železo hnojením a nebo jako já zarytím pilin železa bez oleje a příměsí
U kurkuminu bylo prokázáno, že může být mocným nástrojem v boji protirakovině, protože pomáhá obnovovat imunitní systém, funkci, která začíná slábnout u mnoha lidí v důsledku desetiletí špatné stravy a působením faktorů životního prostředí. Kurkumin podporuje imunitní systém obnovením funkcí klíčových imunitních buněk známých jako CD4 a CD8 T buňky. Podle studie zveřejněné v časopise Biological Chemistry zvyšuje kurkumin produkci bílkovin, které jsou nutné pro buňky imunitního systému, při současném snížení bujení proteinů, které ničí buňky imunitního systému.
V diskuzi AVOKÁDO Z PECKY ZALOŽENÍ KORUNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čálková.
Vypěstovala jsem úspěšně z pecky rostlinu avokáda a chtěla jsem zapěstovat korunku/ stromeček/ . Ve výši asi 1 m jsem zastřihla vršek rostliny, ale vyrostl jen další výhon, který roste šikmo od stonku. Co jsem udělala špatně ? Je vůbec můj nápad realizatelný ? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.
Dobrý den, řeším podobný problém. Podařilo se Vám prosím zjistit, jak správně rostlinku zastřihávat, nebo co udělat, aby rostla do korunky? Předem děkuji za odpověď.
V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Baloga.
Prosím lze pít kávu ?(nejen při rakovině , ale i při zánětu ,podráždění slinivky)
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kofein, který je obsažen v kávě je vzhledem ke slinivce v malých dávkách prospěšný jen, když je slinivka zdravá. To znamená, že v ní není ani zánět a ani není přítomna cukrovka. Jakmile je slinivka nemocná, omezte příjem kofeinu na minimum. Totéž platí i o alkoholu.
Kurkumin je jedna z mála známých živin, která má prokázané schopnosti výrazně snížit riziko rakoviny, srdečních onemocnění a Alzheimerovy choroby, a bylo prokázáno, že má vliv na ukládání tuků v těle tím, že mění jejich metabolismus. Kurkumin je přírodní polyfenol se silnými antioxidačními vlastnostmi, který lze získat například z kari koření nebo doplněním koncentrovaného extraktu aktivních kurkuminoidů.
Kurkuma se zdá být v doporučených dávkách velmi bezpečná, ale podle některých zpráv může ve vysokých dávkách poškozovat zažívací ústrojí, a dokonce snad mít i vliv na tvorbu vředů.
V diskuzi POTRAVINY V BOJI PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolik.
V boji protirakovině vyzkoušejte tohleto něco si nastudujte a pak se klidně poradte z lékaři,myslím,že i oni vám tohle to vřele doporučí jedná se totiž o 100% přírodní produkt
Nepřekračujte doporučenou dávku. I když je kurkuma celkem bezpečná, může ve velkých dávkách způsobit zažívací obtíže, dokonce i vředy. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků vždy se svým lékařem.
Olivový olej je považován za významný prostředek proti stárnutí a rakovině již celá staletí. Díky obsaženým antioxidantům podporuje buněčné membrány a činí buňky stabilnějšími vůči volným radikálům. Antioxidanty v olivovém oleji mají významný anti-aging efekt a také chrání buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny. Olivový olej je také vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin - kyseliny olejové a linoleové. Podle výzkumu provedeném Dr. Menendezem olivový olej – resp. v něm obsažené kyseliny – pomáhají lékům při rakovině prsu. Toto synergické působení kyseliny olejové např. s lékem Herceptinem zvyšuje zničení většího počtu rakovinových buněk. Navíc kyselina olejová zvyšuje produkci proteinů, které potlačují zhoubné bujení.
Avokádo jste již snědli a teď využijte pecku – můžete si z ní vypěstovat svůj strom. Takže plod jste rozřízli, pecku vyjmuli a nyní je potřeba ji důkladně očistit od zbytku dužiny.
Chcete-li klíčení urychlit, udělejte do pecky pár dírek, například hřebíkem. Do těchto otvorů zasuňte párátko nebo špejli; děláte to proto, abyste mohli pecku zavěsit za okraj nádoby. Zvolte vhodnou nádobu, nemusí být velká, a nalijte do ní vodu, vody musí být tolik, aby se spodní plochý konec pecky neustále dotýkal hladiny. Vodu často kontrolujte a doplňujte, než se objeví první klíček.
Asi po měsíci, kdy již budou v nádobě kořeny, by se měl pomalu objevovat klíček, ze kterého postupně začnou vyrůstat listy. Připravte si dobře propustný substrát nebo perlit a pecku zasaďte do substrátu tak, aby minimálně polovina pecky zůstala nad zeminou a polovina byla zasazena v substrátu. Květináč nechte umístěný na teplém a světlém místě. Na počátku vám avokádo poroste pravděpodobně velmi rychle.
Kurkuma se může používat na několik způsobů. Lze ji přidávat do potravin, které konzumujeme. Existují různé možnosti, jak si kurkumu připravit, níže uvádíme některé z nich.
Přidat si kurkumu do sklenice teplého mléka – smíchání kurkumy s mlékem umožňuje snadné trávení právě tohoto koření. Tato technika je považována za velmi zdravou a prospěšnou při zlepšování celkového zdraví.
Smíchat lžíci kurkumy s medem – tato směs by se měla konzumovat samostatně, nebo může být podávána s vodou. Med překrývá/maskuje nepříjemnou chuť kurkumy, zároveň poskytuje další zdravotní výhody spojené s konzumací medu.
Nebojme se toto koření zařadit do našeho každodenního jídelníčku. Jeho léčivé účinky vychvaluje nejen tradiční indická medicína, ale v posledních letech kurkuma udělala velký dojem i na vědce. Je velmi pravděpodobné, že pravidelná konzumace může působit jako prevence protirakovině. V Indii je snížený výskyt některých typů tohoto zhoubného onemocnění a zdejší populace jí průměrně gram až dva indického šafránu denně (a navíc nešetří pepřem, jehož výtažky jsou také schopny omezit růst některých nádorů). Občas se doporučuje i jako doplněk zvyšující účinnost chemoterapie. Zjednodušeně se dá říci, že kurkuma nám nijak neuškodí a pravidelné užívání nás může uchránit před jedním z nejnepříjemnějších onemocnění.
Ve spojení s jinými terapiemi může tato dieta vyvolat nežádoucí účinky. Týká se to zejména kyslíkové terapie, injekcí s vitamínem B17 a infuze vitamínu C, které nelze kombinovat s tímto ozdravným programem.