Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PIHY A MATEŘSKÁ ZNAMÉNKA

OBSAH

Odstranění pih

Pokud trpíte pihami a máte po těle výrazná mateřská znaménka, nepodceňujte občasnou návštěvu kožního lékaře, který vám velké pihy zkontroluje. Lékař může doporučit odstranění velkého mateřského znaménka, které se provádí chirurgicky. Malé pihy vám z těla i obličeje odstraní laser. A to během několika minut. Pihy jsou odstraněny laserovým paprskem, který se dostane pod kůži a rozloží pigment, kterého se pak tělo samo zbaví. Odstranění pih je také možné pomocí chemického peelingu. Ten využívá ovocné kyseliny, které odstraňují povrchovou část pokožky. Tato metoda se používá také při omlazování kůže.

Pihy se dají odstranit například depigmentačními krémy, bělením, chemickým peelingem, intenzivním pulzním světlem nebo ve zkrášlovacích centrech. Jde o velmi citlivou aplikaci, přičemž pihy zesvětlají a zmizí přibližně v rozmezí od dvou do deseti dnů. Jedno odstranění pih většinou nestačí. Nežli začnete uvažovat o odstranění pih, je důležité poradit se o tom s dermatologem. Pihy a mateřská znaménka mohou být velmi nebezpečná.

Zdroj: Babské rady na pihy

Poradna

V naší poradně s názvem ZNAMÉNKA NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,už několik let mám toto znaménko na noze.Řekla bych že se mi objevilo v dospívání,nyní mi je 33 let a obávám se čím dál více.Pod kůži je to možná do 2 cm velké a tvrdé,jako by kulatý útvar.Na vrchu je to ohraničené a uvnitř trošinku bílé,mění to barvu podle roč.období.V létě fialové až hnědé,v zimě světlé,do běla.Není to hladké,uprostřed jak bradavička.Po prázdninác s přítelem plánujem miminko a tak se obávám čím dál víc.Mnoho let jsem čekala na tuto krásnou chvili.Znaménko mě někdy pobolívá,málokdy.Jinak mám potíže od dospívání s žílamy.Po nohou tzv. metličky myslíím.Špatně se prokrvuji,neustále studené končetiny a občas pocit těžkých nohou.Písnete mi svůj názor prosím?Děkuji sl.Lenka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě to nebude nic vážného. Pro jistotu raději zajděte na kožní a nechte si to vyšetřit dermatoskopem. Tím se přesně odhalí povrchová struktura a rovněž se zadokumentuje stav znaménka pro porovnání při dalším vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Znaménka na kůži

Kdy je lepší vyříznout mateřské znamínko

Chirurgické odstranění mateřského znaménka (úplná excize) bývá provedeno také podle jeho lokalizace, zda to místo výskytu bude nějak opakovaně drážděno, například gumou od kalhot, nebo u žen podprsenkou, či řetízkem. Mateřská znaménka není dobré podceňovat, protože čím větší je ta mateřská skvrna nebo znaménko, tak tím je větší riziko onemocnění rakovinou kůže.

Zdroj: Mateřská znaménka, operovat či nikoliv?

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE ZE ZNAMÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, včera jsem si všimla, že se mi změnilo znaménko na zádech a rozšířilo. Mohla by to být rakovina kůže?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Jitka

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Náhlá změna barvy a velikosti je vždy varovným signálem. Proto bude nejlepší, když si znaménko necháte prohlédnout kožním lékařem. Lékař použije dermatoskop, aby mohl vidět detaily znaménka ve vysokém rozlišení a na základě poznatků určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Typy mateřských znamének

Existují dvě hlavní kategorie mateřských znamének; červená mateřská znaménka a pigmentová mateřská znaménka. Červená mateřská znaménka jsou barevné, cévní nebo kožní tečky, které se vyvíjejí před nebo krátce po narození. Pigmentová mateřská znaménka jsou přítomna již při narození.

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem ZHNEDNUTIE POKOŽKY PO VYPALOVANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pat.

pred mesiacom som si dala vypaliť znamienko.. znepokojuje ma ze je este stále cervené.. a zdá sa mi že zase začína hnednuť.. je to mozné že mi ho nevypalila doktorka dobre?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypalování tekutým dusíkem je třeba provádět opakovaně, podle velikosti znaménka. Když se to udělá jen jednou nebo málo, tak znaménko nebo bradavice znovu dorostou. Doporučuji navštívit znovu vašeho lékaře a opakovat dusíkové vypálení vašeho znaménka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zhnednutie pokožky po vypalovani

Mateřská znaménka foto

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PIHY NA TĚLE FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

dobry den chtela jsem se zeptat manzelovi se delaji cervene pihy ma je na zadech ,brichu a taky se mu udelala v hlave co mame delat dekuju moc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené pihy na těle foto

Mateřská znaménka nepodceňovat!

To, co jste popsala, je jedna z takových těch babských pověr, které už dnes neplatí. Dnes již víme, že pokud by nějaké mateřské znaménko bylo rizikové a hrozilo by, že by se z něho mohl do budoucna vyvinout kožní melanom, tak naopak se dnes propaguje, aby se tyto znaménka preventivně a včas vyndaly vyříznutím. V každém případě by to měl posoudit kožní lékař, podle toho popisu to nelze jasně říci.

Zdroj: Mateřská znaménka, operovat či nikoliv?

Poradna

V naší poradně s názvem PIHATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Jsem pihata od cca 5 let. Zaclo to celym oblicejem. Kolem puberty zacly ruce a dnes po 30-itce jsem pihata cela a kazdym rokem je to horsi. A uz mi nejde se ani opalit. Jde nejak tvorbu zastavit a jiz vznikle vymizet? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto pihy nejde zastavit, neboť jsou součástí pokožky. Můžete použít zesvětlovací krémy na pleť, ale neočekávejte od toho mnoho. Krémy totiž vybělí i kůži, kde pihy nejsou a tak nikdy zcela nevymizí. Úplně nejlepší je změna pohledu na vlastní tělo. Musíte se s mířit s tím, co jste od přírody dostala a začít to vnímat jako své přednosti. Pro mnoho lidí je pihatá pokožka symbolem krásy, jak můžete vidět například zde: www.google.cz/images…
Buďte hrdá na své pihy, protože ne každý se může honosit takovou krásou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit cervenou tecku na noze

Co je melanom kůže

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentových buněk kůže. Tyto pigmentové buňky se nacházejí také na sliznicích, takže melanom se může vyskytovat nejen na kůži, ale také známe například i melanom v oku. Melanom je kožní nádor, který se vyskytuje častěji u osob se světlou pletí. Pro lidi se světlou pletí je typické, že se prakticky vůbec neopálí nebo se opalují přes začervenání nebo spálení, a kteří mají na sobě tak zvané pigmentové névy, eventuelně jejich zvláštní varianty. Mezi pigmentové névy řadíme různé pihy, mateřská znaménka, ale spíše se jedná o mateřská znaménka, nebo pigmentové skvrny, které přibývají postupně s věkem. Melanom se dále vyskytuje u lidí, u kterých se již vyskytlo toto onemocnění v rodině nebo dokonce u nich samotných. U melanomu také hraje roli i genetický vliv, který je zde uplatněn. Melanom se také může objevit u osob, které mají například nějaké poruchy imunitního systému, tak se u nich může tato kožní rakovina objevit.
 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Poradna

V naší poradně s názvem PIHY NA PŘEDKOŽCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
mám jednu pihu už od dětství na předkožce a a rok zpátky se mi udělali 3 malinké pihy asi 1-2 mm. Nejedná se o rakovinu?
Díky Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Spíše to bude běžný névus než rakovina. Už jen proto, že penis v naší kultuře nosíme pod spodním prádlem a nedostane se k němu sluneční svit způsobující rakovinu. Jistotu můžete mít po vyšetření dermatoskopem u kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pihy na předkožce

Proč máme pihy

Nadprodukcí kožního pigmentu, který je známý jako melanocyt, vznikají v obličejové oblasti malé hnědé skvrny, neboli typické pihy. Pigmentová produkce je také stimulována nadměrným vystavováním pokožky na ultrafialové sluneční záření. U lidí, kteří trpí na pihy, tak je velké riziko spálení pokožky sluncem. A pokud se nechtějí spálit, tak by se měli v létě vyhýbat slunci, protože tyto činnosti podporují rozvoj pih.

Zdroj: Domácí péče o pihy

Co nejsou pihy?

Névus, česky mateřské znaménko, neboli smaha je medicínský termín, který stojí za podrobné pojednání. Právě pravidelné pozorování mateřských znamének je základním předpokladem pro včasné odhalení jejich maligní přeměny v melanom a pro včasný terapeutický zásah. Mateřská znaménka jsou v klinické praxi nejčastěji zaměňována za takzvané melanocytové skvrny (ephelides, melasmata, kávové skvrny a lentiga), které jsou způsobené prostou hyperplazií a hyperfunkcí melanocytů, a jedná se o zcela benigní léze. Druhou zaměňovanou skupinou jsou maligní melanomy, jejichž neodhalením dojde k oddálení diagnózy s fatálními následky pro pacienta.

Mateřská znaménka jsou ohraničené kožní útvary vznikající na základě embryonální vývojové poruchy. Mají z praktického hlediska zásadní význam, neboť se ve 20–30 % případů během života klinicky mění a v některých případech z nich může vznikat maligní melanom. Rozdělení mateřských znamének prodělalo za posledních několik let mnoho změn, nicméně níže uvedené rozdělení považuji za nejsrozumitelnější. Vzhledem k velkému počtu typů mateřských znamének zde uvádím pouze ty nejčastěji se vyskytující. Mateřská znaménka se dělí na 3 základní skupiny: vaskulární, adnexální a pigmentová.

Vaskulární znaménka

Mezi nejznámější vaskulární mateřská znaménka patří naevus flammeus, který je přítomen již při narození a dále se vyvíjí s růstem dítěte. Klinicky se jeví jako fialově červené, ostře ohraničené ložisko, mírně vyvýšené nad okolí, velikosti od několika milimetrů až po rozsáhlé plochy postihující velké oblasti těla. Nejčastěji se vyskytuje v obličeji. Pacienta kosmeticky velmi deprimuje, v současné době jej lze velmi dobře odstranit pomocí speciálního laseru.

Druhým nejznámějším vaskulárním mateřským znaménkem je naevus araneus (pavoučkovitý névus), který má typický vzhled s centrálně bodovitou kapilárou s paprsky větévek vybíhajících do periférie, které připomínají pavouka. Terapie spočívá buď ve sklerotizaci nebo laserové terapii.

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět vaskulární znaménka.

Adnexální mateřská znaménka

Nejčastěji se vyskytujícím adnexálním mateřským znaménkem je naevus sebaceus. Jde o vrozený měkký žlutohnědý útvar papilomatózního povrchu o velikosti 1 až 6 cm. Vyskytuje se hlavně ve vlasech, postupně se zvětšuje. Pro nebezpečí jeho přeměny v basaliom se doporučuje jeho chirurgické odstranění či méně invazivní odstranění laserem.

Tady je pár fotografií ukazujících adnexální mateřská znaménka.

Pigmentová mateřská znaménka

Mezi pigmentová mateřská znaménka patří jednak skupina melanocytových mateřských znamének, která má další histologické podtypy, a jednak definované klinické jednotky: Naevus spilus, Naevus Spitz, Halo naevus, Naevus coeruleus.

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět pigmentová mateřská znaménka.

Melanocytová mateřská znaménka

Melanocytová mateřská znaménka vznikají nahromaděním melanocytů (hnízd – histologický termín) v různých částech kůže (v epidermu, koriu, nebo v obou) a podle toho se pak histologicky dělí na podtypy junkční, intradermální nebo compound (složené). Jsou buď kongenitální (přítomné hned po narození), nebo získané (vznikající později, většinou přibývají do 20–30 let věku). Kongenitální mívají rozměr od 1 do několika desítek centimetrů a většinou jsou jednotlivé. Nejznámějším zástupcem je Naevus Becker.

Získané névy přesahují u dospělého jen zřídka velikost 2 cm a jsou téměř vždy mnohočetné. Začínají se objevovat obvykle od 6. měsíce věku a jejich počet se postupně zvětšuje až do 30 let věku. Mohou se objevit i později. Podle různých zdrojů se jich najde u třicetiletého člověka bílé rasy v průměru 20–40. Počet je ale velmi variabilní, od několika až po stovky. Rozhodující vliv na počet a klinický vzhled projevů mají faktory genetické. Změny, které se odehrávají v melanocytových projevech v dětském věku a v dospívání, jsou fyziologické a projevují se změnami velikosti, barvy, tvaru. Po pubertě však tyto klinické změny v melanocytových lézích mohou signalizovat postupný vznik nádoru.

Tady je možné vidět několik fotografií zachycujících melanocytová mateřská znaménka.

Pigmentové névy – foto

Zde jsou fotografie, na nichž jsou vidět mateřská znaménkapigmentové névy.

Zdroj: Pihy na pokožce

Diskuze

V diskuzi DERMATOVENEROLOGIE KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kolínská.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli u Vás odstrańujete metličkové cévky, jakým způsobem, zda je možné se objednat na konzultaci a ceník výkonu. Děkuji předem za odpověď. Přeji krásný den.
Kolínská Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena Sobotková.

Je mi 67 let a mám četné senilní pihy kolem prsou , v podpaží ,na zádech.
Poraďte prosím, kdo mě toho může zbavit ?
Děkuji Sobotková

Zdroj: diskuze Dermatovenerologie karlovo náměstí

Homeopatie na pihy

Homeopatické léky mohou být také použity úspěšně i účelně k léčbě pih. Ve skutečnosti pihy patří mezi zdravotnické podmínky, které mohou být léčeny bez větších potíží během několika týdnů. Existuje celá řada společných homeopatických léků, které mohou být úspěšně použity k léčbě pih. Ale před tím než použijete nějaký homeopatický lék, tak se poraďte se svým lékařem, aby si ověřil vaši dávku a účinek, který je pro vás vhodný. Mezi homeopatické léky na pihy patří Kalium bichromicum, Grafit, Lycopodium, fosfor, výtažek ze sépie, uhličitan sodný -jedlá soda a síra.

Zdroj: Domácí péče o pihy

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE ZE ZNAMÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mari.

Dobrý den.Chtela bych se zeptat na spánku jsem měla menší Hnědý flíček k potom byl par týdnů malinko vystouplí, asi po týdnu od kontroly u kožní lékařky se mi z toho udělala červená bradavice. Je to nebezpecne a mela bych znovu navštívit lékařku? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když to viděla kožní lékařka, tak to nebude nebezpečné. Zhoubný melanom kožní lékař bezpečně pozná. U vás to bude nějaký typ keratózy, který může způsobit komplikace jen kosmetického rázu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice ze znaménka

Příčiny jaterních skvrn

Stařecké skvrny (Lentigo senilis) patří podobně jako mateřská znaménkapihy k pigmentovým skvrnám na kůži. Vznikají tehdy, když je v kůži dlouhou dobu vlivem UV záření přítomno příliš mnoho volných radikálů. Pak dochází k nahromadění voskovitého hnědého pigmentu lipofuscinu, kterému se často říká i pigment stáří nebo opotřebení. Jinými důvody vzniku stařeckých skvrn může být například nadměrná konzumace alkoholu nebo tabáku, používání některých léků nebo nadbytek nitrátů v potravě. Nahnědlé skvrny mohou být velké až několik centimetrů. Světlá pokožka a úžehy, ale i časté opalování napomáhají rovněž vzniku stařeckých skvrn. Změny nejsou zhoubné, pro postižené však většinou představují kosmetický, a tím i psychický problém. Stařecké skvrny vznikají zejména na místech, která jsou vystavena slunečnímu záření. Podle míry pobytu na slunci se mohou vyskytnout už po čtyřicítce; v Česku je jimi postiženo více než 90 % lidí starších šedesáti let. Na rozdíl od klasických letních pih jsou stařecké skvrny viditelné trvale. Nejčastěji se vyskytují na hřbetech rukou, předloktích, v obličeji a dekoltu.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.

Mám Trombózu a od 21.11 2016 beru ELIQUIS. Po celou dobu léčby mě svědí pokožka těla a myslím, že se mi jakoby zvětšili (nalili) pihy. Občas se stane, že si nějakou seškrábnu a to samozřejmě chvilku krvácí.
Je možné, že to způsobuje tento lék?

Děkuji za odpověď.

Jana A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa.

I mně po Eliquisu svědí tělo a vyskákaly mi pihy.

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Vyříznutí znaménka – Praha

Odstranění znaménka můžete řešit například na Klinice estetické medicíny v Praze, zde vám mohou nabídnout celou škálu úkonů. Postará se o vás tým zkušených lékařů, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oblasti laserové terapie, korektivní dermatologie, aplikace botoxu a dermálních výplní, neustále se vzdělávají a aplikují nové poznatky a zkušenosti.

Adresa kliniky

Klinika estetické medicíny Praha

Křižíkova 159/56

186 00 Praha 8 Karlín

Zdroj: Vyříznutí mateřského znaménka

Byliny na pihy

Pihy a kůže, které jsou postižené pigmentací, mohou být osvětleny nebo odstraněny pomocí některých bylin.

Rozmixujte čtvrtinu šálku nezralého rybízu a lžíci nepasterizovaného medu. Použijte tuto směs k zesvětlení pih, které se vyskytují kdekoliv na těle. Tato akutní bylinná směs může být použita přímo na pihy. Směs ponecháme na postižené kůži asi 30 minut. Po uplynutí doby se směs z kůže opláchne trochou teplé vody. Následně postižené místo potřete zředěnou citrónovou šťávou, což vytvoří další bělící opatření.

Pihy mohou být také zesvětleny pomocní dalších aplikací. Mezi ně patří bylinná šťáva z křenu nebo octa vyrobeného z křenu. Také pomáhá bylinný přípravek z ovesných vloček. Přípravek z ovesných vloček se potře přímo na kůži a tím jsou pihy také vyběleny.

Zdroj: Domácí péče o pihy

Druhy pigmentací

Pigmentové skvrny a znaménka procházejí různými vývojovými stadii:

  • stadium junkční névus – pigmentová znaménka a skvrny jsou ploché, mají tmavě hnědé zabarvení, nacházejí se v horních vrstvách kůže
  • stadium intradermální – nitrokožní névus – znaménko či skvrna se uprostřed vyklenuje a névové buňky začínají pronikat do hlubších vrstev kůže

Podle toho, v jaké vrstvě se melanocyty nacházejí a jak jsou uspořádány, členíme pigmentové skvrny a znaménka do následujících skupin.

Pihy

  • pihy se objevují od dětství kdekoliv na těle i v obličeji
  • jsou jednotlivě zabarvené
  • vyskytují se ve větším počtu
  • jsou to pouze drobné pigmentové plošky
  • jejich pigmentace se zvyšuje vlivem UV záření
  • sklon ke vzniku pih ovlivňují také dědičné dispozice
  • podkladem pro jejich vznik je množství pigmentu v těle, nikoliv množství melanocytů
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět pihy: pihy foto.

Sluneční skvrny

  • vyskytují se většinou na místech, kde nenosíme oděv a kde vystavujeme kůži slunečnímu záření – nejvíce na obličeji a rukou
  • jsou ostře ohraničené
  • mají nepravidelnou pigmentaci
  • vyskytují se především u lidí vyššího věku, ale samozřejmě není ojedinělý výskyt i u mladších jedinců
  • ze slunečních skvrn se nevyvíjí maligní melanomy
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět sluneční skvrny: sluneční skvrny foto.

Seberoická keratóza

  • vyskytuje se na místech, která nejsou kryta před sluncem
  • jedná se o ostře ohraničené skvrny nebo plošky
  • tato znaménka mají světle až tmavě hnědou barvu s drobnými jemnými šupinkami
  • zabarvení skvrny nebo znaménka se nemění vlivem slunečního záření
  • tato pigmentová skvrna nebo znaménko se nevyvíjí jako maligní melanom
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět seboroická keratóza: seboroidská keratóza foto.

Modrý névus

  • pigmentové skvrny v této podobě vznikají již v dětství nebo dospívání
  • nacházejí se v hlubších vrstvách kůže
  • jsou tmavě modré až šedé
  • mají podobu pupínku, hrbolku nebo uzlíku
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět modrý névus: modrý névus foto.

Stařecké skvrny

  • tyto skvrny vznikají až ve stáří v důsledku slunečního záření
  • vyskytují se zejména na hřbetech rukou, předloktí, obličeji, krku a dekoltu
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět stařecké skvrny: stařecké skvrny foto.

Chloasma

  • tyto pigmentové skvrny se nejčastěji vyskytují v obličeji
  • vznikají v důsledku hormonální nerovnováhy
  • vyskytují se nejčastěji u žen s tmavší pletí
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět chloasma: chloasma foto.

Melasma

  • tyto pigmentové skvrny jsou vyvolány nejen UVA a UVB zářením, ale také zářením v soláriích
  • vyskytují se převážně na obličeji, spáncích, čele a krku
  • mohou samy vymizet
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět melasma: melasma foto.

Zdroj: Laser na pigmentové skvrny

Co je mateřské znaménko

Mateřské znaménko je nezhoubný shluk buněk (melanocytů) kožního barviva. I malá znaménka mohou být časem velmi nebezpečná, zvláště pokud jsou atypického tvaru. Normální znaménka jsou buď plochá, či lehce vyvýšená, na první dotek působí hladce. Znaménka, která se mohou změnit v zhoubný nádor, jsou nepravidelného tvaru, bývají větší než guma na tužce a obsahují v sobě více barevných odstínů. Většina těchto znamének se objevuje v mládí či v rané dospělosti, jen výjimečně se utvářejí v dospělosti.

Zde můžete vidět mateřské znaménko.

Zdroj: Jak nepřehlédnout rakovinu kůže

Jak je třeba zacházet s mateřskými znaménky?

Většina mateřských znamének nepotřebuje žádnou léčbu a obvykle zůstávají stabilní po celou dobu růstu dítěte. Ale v některých případech, kdy se mateřské znaménko vytvoří jako nádor krevních cév, tak zvaný hemangiom, tak může být nutné jeho chirurgické odstranění, ale závisí to na jeho umístění. Hemangiom může způsobit fyziologické potíže například u dětského oka, kde zhorší schopnost vidění tím, že doslova přeroste přes oko. Ve vzácných případech, jsou mateřská znaménka spojována s ostatními anomáliemi, jako jsou výrůstky na játrech, plicích, žaludku nebo střevech.

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Jak odstranit pihy

Klasické babské rady pomohou, ale ani ony pihy neodstraní, spíš je trochu zesvětlí.

Můžete například vyzkoušet šťávu z citronu, okurky nebo křenu, bílou šťávu, která vytéká ze stonku pampelišky, či rozmačkanou kaši z jahod.

Z bylinek pomůže vlaštovičník a měsíček lékařský. Ale pozor. Každá pleť je jinak citlivá a kyseliny a další účinné látky v těchto pomocnících mohou vyvolat i nepěknou alergickou reakci, třeba vyrážku.

Zdroj: Babské rady na odstranění pih


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP