Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POHLAVNÍ CHOROBY FILCKY

OBSAH

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají filcky.

Zdroj: Vši filcky

Poradna

V naší poradně s názvem POHLAVNÍ CHOROBY FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Tady jsem pro vás připravila foto, na kterých jsou vidět pohlavní nemoci. Fotky pohlavních chorob jsou tady: www.google.cz/search… a nebo taky tady: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pohlavní choroby foto

Pohlavní choroby fotografie

Několik fotografií, na kterých jsou vidět pohlavně přenosné choroby, jsou tady: pohlavní choroby foto.

Zdroj: Sexuálně přenosné choroby

Diskuze

V diskuzi KOUSNUTI OD FILCKY (MUŇKY) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

jak vypadá kousnutí od filcků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Kousnutí od filcky je charakteristické tím, že pupínek je často kolem vyrůstajícího chloupku. Veš se totiž při sání drží na chlupu a saje z místa, kde chlup vyrůstá.

Zdroj: diskuze Kousnuti od filcky (muňky)

Odlišnosti od vší

Muňku nikdy nenajdete ve vlasech, protože lidský vlas je pro ni moc tenký, neudrží se na něm. Ve vlasech žije veš dětská (Pediculus capitis). Platí tedy pravidlo, že když se objeví veš od obočí dolů, je to filcka. Abychom mohli potvrdit, že svědění či skvrny způsobily filcky, je nutné některou z nich najít. Filcky se většinou drží na chlupech v genitáliích. Na chlupu je vidět drobné ztluštění a není potřeba velké síly muňku z chlupu odstranit. Při podrobném zkoumání jsou zřetelné jednotlivé části těla a nožičky. Dobrým důkazem, že se jedná doopravdy o veš a ne o něco jiného, je položit si ji na nehet a druhým nehtem ji rozdrtit. Je slyšet drobné lupnutí. Pokud byla veš napitá, tak se objeví i krvavá skvrnka.

Zdroj: Vši filcky

Diskuze

V diskuzi FILCKY - LECBA A PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Puki.

Ony ty filcky zas nejsou takova pohroma.. Normalne v lekarne sezenete olejicek, ktery je po par aplikacich vyhubi.. Hlavne zadny stres.. Podrobne o filckach i prevenci zde na blogu — www.erekce.cz/filcky/

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze FILCKY - lecba a prevence

Filcky

Muňka (Pthirus pubis), lidově filcka, je veš, která se vyskytuje na ochlupených místech těla, převážně pak kolem genitálií. Někdy se také může objevit na prsou, v podpaží, vousech, obočí a řasách. Muňka připomíná svým tvarem klíště – malá hlava, ploché čtvercové tělo a silné nohy s drápy, kterými se drží na chlupech. Sameček měří 1 mm, samička asi 1,5 mm. Samičky za dobu svého života, což je přibližně 3 týdny, nakladou 20–30 vajíček, ze kterých se za 7 dní vylíhnou larvy. Ty jsou za 15–17 dní schopné rozmnožování. Živí se sáním krve. Onemocnění (peduculosis pubis) se řadí mezi pohlavní choroby, protože k přenosu dochází nejčastěji při pohlavním styku. Dalším zdrojem nákazy může být sdílení oblečení, pokrývek a ložního prádla.

Příznaky

Na pokožce vznikají škrábance s drobným bodovitým krvácením, ekzémy, hnisání, strupy. Pokud má člověk muňky delší dobu, dochází ke vzniku modrých skvrn (maculae coeruleae). Muňka je vidět pouhým okem, pokud je pozorně prozkoumáno ochlupení, a vypadá jako tmavě hnědá až žlutohnědá tečka přichycená ke chlupu. Muňky způsobují svědění, které však nemusí být velké a postižení lidé mu nemusí věnovat pozornost. Při zpozorování příznaků je třeba ihned navštívit lékaře.

Foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění.

Zdroj: Nejčastější pohlavní nemoci

Nejlepší ochrana je kondom

I když někteří nemají příznaky, nic se nemění na tom, že mohou mít infekci, u které je důležitá včasná léčba. Infekce může vést k onemocnění či zdravotním problémům. Nejlepší způsob, jak zabránit přenosu pohlavně přenosných infekcí nebo pohlavních chorob je, že se nebudete vystavovat nechráněnému pohlavnímu styku, ať se jedná o vaginální, anální či orální sex. Ale ani tato ochrana není dokonalá, protože některé pohlavní choroby, jako herpes, můžou být předány i přesto, že se používá ochrana (kondom).

Zdroj: Sexuálně přenosné choroby

Poradna

V naší poradně s názvem KOUSNUTI OD FILCKY (MUŇKY) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

jak vypadá kousnutí od filcků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady jsou fotky, na kterých je vidět jak vypadá kousnutí, které způsobila veš muňka - filcka: www.google.cz/search…

Zdroj: diskuze Kousnuti od filcky (muňky)

Filcky neboli muňky

Muňka připomíná svým tvarem klíště, má malou hlavu, ploché čtvercové tělo a silné nohy s drápy, kterými se drží na chlupech. Sameček měří 1 mm, samička asi 1,5 mm. Samičky za dobu svého života, což je přibližně 3 týdny, nakladou 20–30 vajíček, ze kterých se za 7 dní vylíhnou larvy. Ty jsou za 15 až 17 dní schopné rozmnožování. Živí se sáním krve. Původcem filcek je veš muňka (Phthirus pubis). Přenos se děje především tělesným kontaktem, a to převážně při pohlavním styku, výjimečně nepřímo, tedy lůžkovinami, ručníky a podobně.

Jak se filcky projevují:

  • lokálním svěděním;
  • hnidami, tedy vajíčky ulpívajícími na chlupech;
  • exkoriací – poškrábáním;
  • šedomodrými drobnými kožními změnami v místech kousnutí;
  • ekzematizací – zanícením.

Nejčastěji se muňky vyskytují v pubickém ochlupení, méně často v análním (kolem řitního otvoru) a axilárním (v podpaží) ochlupení, kštici, obočí, řasách, vousech, v ochlupení na hrudníku. Muňka je vidět pouhým okem, vypadá jako tmavě hnědá až žlutohnědá tečka přichycená ke chlupu. Muňky způsobují svědění, které však nemusí být velké a postižení lidé mu nemusí věnovat pozornost. Při zpozorování příznaků je třeba ihned navštívit lékaře.

Zdroj: Vši filcky

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

muze muz mit pohlavni styk,kdyz ma phimosis,a je plodny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muž s fimózou samozřejmě mít pohlavní styk může. Má to ale svá úskalí. Tím, jak je žalud neustále zakrytý předkožkou, se těžko dosáhne vyvrcholení a pohlavní styk může tak trvat velmi dlouho. Pak je zde nebezpečí zanesení infekce do pochvy, protože není možné provést důkladnou hygienu žaludu. Pokud je fimóza v akutním stádiu, to znamená, že probíhá zánět na tkáních žaludu a předkožky, tak bych vůbec pohlavní styk nedoporučoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Bakteriální choroby

Bakteriální choroby se nevyhýbají ani sazenicím rajčat. Patří mezi ně následující choroby.

Zdroj: Choroby sazenic rajčat

Poradna

V naší poradně s názvem PO OPERACI KRCNICH MANDLI MUZEME MIT POHLAVNI STYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den manzel je po operaci krčních mandli tyden a ted uz je doma chci se informovat zda je mozny pohlavní styk dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Týden po operaci krčních mandlí je stále sliznice krku velmi náchylná na různé infekce, které se mohou přenést při orálním sexu, který by manžel dělal vám. Klasická soulož je v této době již možná. Prostě a jednoduše, když při sexu vynecháte manželovo ústa, tak si klidně můžete užívat dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po operaci krcnich mandli muzeme mit pohlavni styk

Reprodukční systém ženy

Reprodukční systém ženy patří do rozmnožovací soustavy, což je soustava orgánů, která slouží k rozmnožování. Jejím úkolem je zajištění vzniku pohlavních buněk (gamet) a přenosu jejich dědičné informace na potomky. Zpravidla rozlišujeme samičí rozmnožovací soustavu a samčí rozmnožovací soustavu, což je anatomie ženského těla v podobě ženských pohlavních orgánů.

Ženskou pohlavní soustavou se zabývá medicínský obor zvaný gynekologie. Ženské pohlavní orgány se dle místa uložení dělí na zevní a vnitřní.

Anatomie ženských orgánů:

  • vnitřní ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina interna): vaječník (ovarium) – párová pohlavní žláza, Skeneho žlázy, Bartholiniho žláza
  • vývodné cesty pohlavní: vejcovod (tuba uterina), děloha (uterus), děložní hrdlo, pochva (vagina)
  • vnější ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina externa) / zevní pohlavní orgány: vulva, malé pysky (labia minora), velké pysky (labia majora), poštěváček (clitoris)

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY A ŠKŮDCI VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel iason.

prosím o identifikaci choroby a způsob zákroku. ty kuličky na listech se vyskytly náhle a na všech listech.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Kuličky na listech vyvolává drobný, pouhým okem neviditelný roztoč, který saje na spodní straně listů. Na horní straně čepelí listů jsou nápadně vypouklé, různě velké a utvářené, zeleně nebo červeně zbarvené puchýře.
Možnosti ochrany
Preventivní postřik révy v době rašení sirnatými přípravky (KUMULUS WG, SULKA K) nebo krátce po vyrašení přípravky určenými na předjarní postřik ovocných dřevin a révy (Oleo-Ekalux, Pyrilux).
Akutní postřik jakýkoliv přípravek proti žravým a savým škůdcům aplikovaný hlavně na spodky listů.

Zdroj: diskuze Vinná réva nemoci

Léčba

Přípravky předepíše lékař, mnoho je jich i volně prodejných a ty zničí nejen vši, ale i vajíčka (hnidy), například Diffusil H forte. Vhodné je oholení. Přípravek se nanese na postižené ochlupení, nechá se 5–8 minut působit a pak se opláchne. Ošetření je nutno opakovat ještě jednou za 8–10 dní.

Napadené hřebeny, oděvy, ručníky, spací pytle, ložní prádlo se musí zničit nebo ošetřit insekticidním přípravkem nebo jiným dezinfekčním postupem. Přeléčit se musí i partner, případně spolubydlící a členové domácnosti. Důležitá je ovšem prevence, která spočívá v hygieně a v odpovědném výběru sexuálních partnerů. Prevence je založena rovněž na výměně osobního a ložního prádla a vyšetření osob, které byly v těsném kontaktu.

Zdroj: Vši filcky

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,jmenuji se Tereza a je mi 15 let.Moje máma mi chce nechat ,,píchnout´´ Silgard očkování proti rakovině děložního čípku,ale já jsem už měla pohlavní styk s mím přítelem.Myslíte že mi tato injekce může ještě pomoct?A že to má vůbec cenu si tu injekci koupit a nechat píchhnout?Nechci totiž mámě říkat že jsem už měla pohlavní styk a tak se bojím.Prosím napište mi na můj e-mail s pozdravem Tereza

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Postřiky

Zde si můžete zakoupit vhodné postřiky na vinnou révu:

Zdroj: Choroby a škůdci vinné révy

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míša.

Dobrý den, je prvada, že během vakcinace - t.j. 6 měsíců - dívka nemůže mít pohlavní styk? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kim.

ahoj miso, je to proto, aby si nahodou ten virus v behem vakcinace nechytla, to pak se ockujes zbytecne. takze odpoved ano - pouze s prezervativem :-)

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Cvičení po odstranění dělohy

Cvičení po odstranění dělohy by mělo být prováděno v rozumné míře, tedy tak, aby ženu osvěžovalo a nevyčerpávalo. Před cvičením břicha raději upřednostněte cviky na posílení pánevního dna, které slouží jako prevence sestupu poševních stěn a úniku moči.

Obrázek dělohy.

Znak pro ženské pohlaví.

Obrázky ženského pohlaví.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Jak proti tomu bojovat

Důležitým opatřením proti této chorobě je odstranění a likvidace listí na podzim. Pouze ve výjimečných případech by měly být používány fungicidy. Vyšší dávky dusíku v hnojivech také snižují rozsah choroby. Výskyt choroby lze omezit ošetřením, nejlépe před kvetením ořešáku, které je možné jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu. Ošetřovat by se měly především mladé stromky.

Doporučené postřiky:

  • Kuprikol 50
  • Kupricol 250 SC
  • Flowbrix
  • Cuprocaffaro

Zdroj: Černání ořechů

Choroby ostružiníku

Vždy je důležité volit osvědčené a odolné odrůdy a k jejich pěstování vybrat místo s vhodnými půdními i klimatickými podmínkami. Kvalitní rostliny zaručí dlouhou životnost a plodivost rostliny. Pokud se se na keřích začnou objevovat podivně zbarvené a deformované listy, neduživé výhony a znetvořené květní pupeny, je jisté, že něco není v pořádku. Vždy se jedná o virovou či bakteriální chorobu, kterou obvykle šíří některý ze savých škůdců.

Zdroj: Choroby ostružin

Příznaky kvasinkové infekce penisu

Někdy se příznaky nemusí objevit, čímž však nastává problém, protože pokud nedojde ke zjištění, jste přenašečem pohlavní nemoci. Pokud jsou přítomny příznaky kvasinkové infekce, patří mezi ty nejznámější:

  • podráždění a bolestivost žaludu
  • silné svědění žaludu
  • tvorba bílých fleků či puchýřků
  • zarudnutí žaludu
  • tvorba puchýřů na žaludu

Zdroj: Mykóza na penisu

Postřiky na trávník

Proti houbovým chorobám trávníků se používají přípravky – pesticidy, ze skupiny fungicidů. Každý přípravek má svou účinnou látku. Tyto účinné látky mají své spektrum účinnosti. Bohužel není jedna účinná látka na všechny houbové choroby a plísně v trávníku. Každá účinná látka má nějakou účinnost na danou chorobu a plíseň, vždy je třeba se poradit v zahradnických potřebách. U trávníků se vyskytují tyto houbové choroby: antraknóza, řasy, hnědá ohniskovitost, dolarová skvrnitost, čarodějné kruhy, plíseň sněžná.

Nejčastěji se k ošetření využívají tyto přípravky: Ortiva, Rovral AquaFlo, Polyversun.

Postřiky se aplikují postřikovačem, a to preventivně nebo ihned při prvním výskytu choroby. Aplikace se provádí při teplotách 12 až 25 °C na suché porosty. Neaplikuje se ihned po seči, ale až za 2–3 dny, aby tráva dostatečně po seči zregenerovala. Po postřiku by nemělo alespoň 4 hodiny pršet nebo by neměla být pouštěna závlaha.

Zdroj: Postřiky na houbové choroby

Co je to prion

Potenciální nebezpečí představují priony - bílkovinné infekční částice. Ty způsobují neurodegenerativní onemocnění u zvířat i u člověka - jde o tzv. prionové choroby a patří mezi ně například BSE neboli nemoc šílených krav i její lidská obdoba - nová varianta Creutzfeldt-Jakobovy choroby. Lékaři dlouho považovali za cíl prionů především nervovou tkáň. Američtí biologové popsali cílený atak prionů na srdeční sval poprvé u myší. Spektrum chorob vyvolaných priony může být podstatně širší, než se vědci domnívali.

Priony jsou vlastně infekční bílkoviny neboli proteiny. Pokud určitý úsek normálního prionu, které běžně máme ve svém těle, získá nesprávný tvar, stačí to k tomu, aby se stal infekčním. Když se pak tento změněný prion setká s normálním prionem, způsobí změnu jeho tvaru na nenormální, infekční formu.

Zdroj: Prionové choroby


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP