Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POTÍ SE MI HLAVA

OBSAH

Pocení a společenský kredit

Přestože se člověk, který se nadměrně potí, intenzivně věnuje hygieně, používá kvalitní kosmetické přípravky, aby potlačil zápach, jejž vylučuje kůže, často se stává, že potní žlázy pracují tak intenzivně, že se nedají ničím přebít a zamaskovat. Z lékařského hlediska je pocení velice individuální záležitost, která má ale přirozený původ. Muži obecně mají aktivnější potní žlázy než ženy. Více samozřejmě pocení překáží mladým, často velmi aktivním lidem. Pokud se velmi potí osoby na vyšších pracovních pozicích a objeví se mezi svými pracovními kolegy s mokrými skvrnami na košili či blůze, je to téměř neodpustitelné.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kresanova.

Potřebovala bych poradit. Hodně se mi potí hlava ,mám mokré vlasy ..Je mi to velmi nepříjemné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení hlavy

Nadměrné pocení při sportu

Nadměrné pocení při sportu může být například způsobeno nadváhou. Čím více se při běhu potíme, tím více ztrácíme elektrolytů. Kdo se potí opravdu hodně a po doběhnutí má na kůži vysráženou sůl, ztrácí při běhu téměř jistě také velké množství elektrolytů a měl by je po tréninku doplňovat. Rychlost pocení a množství potu jsou u běhající populace samozřejmě značně individuální záležitostí, orientačně je možno počítat s 0,3–2,4 l za hodinu. Snadnou metodou, jak to zjistit sám (sama) u sebe, je zvážit se před během a po něm – každý půlkilogram váhy dolů odpovídá zhruba 400–500 ml vypocených tekutin. Individuální je rovněž koncentrace potu, ale dá se říct, že 0,5 kg potu obsahuje přibližně 80–100 mg draslíku a 400–700 mg sodíku. Příznaky elektrolytické nerovnováhy jsou v zásadě tytéž jako u dehydratace, protože oba stavy jdou většinou ruku v ruce. Nejčastěji jsou to svalové a žaludeční křeče a dále závratě, nevolnost až pocit na zvracení, zmatenost a svalové spazmy.

Zdroj: Nadměrné pocení

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY NADMĚRNÉHO POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

V poslední době se mi potí hlava, hlavně v zátylku. Mám je jako bych se je osprchovalal. Děje se to poslední dva roky. Nevím co mi je? Je mi 67 let.
V přechodu jsem neměla žádné problémy a ted se bojím jit na večírky. Když se tančí tak za chvíli mám vlasy jako bych se je osprchovala.
Poradte mi. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Trpím pocením hlavy hlavně ve vlasové části. Spotím se i několikrát denně tak, že mám vlasy téměř úplně mokré. Mírně se potím i po těle, v podpaží, záda, břicho.Poradíte???

Zdroj: diskuze Příčiny nadměrného pocení hlavy

Calvin Klein Euphoria

Euphoria je opojná orientální vůně, plná exotického ovoce, svádivých květin s bohatým smetanovým podpisem. Design flakonu byl inspirován orchidejí v rozkvětu. Hlava parfému obsahuje granátové jablko, tomel, zelenou nótu. Srdcem Euphorie je černá orchidej, lotosový květ. Základ tvoří jantar, mahagonové dřevo, černá fialka, pižmo, smetanový akord.

Zde můžete vidět cenu vůně Calvin Klein Euphoria.

Zdroj: Nejoblíbenější parfémy pro ženy

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM POTREBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

dobry den chtela jsem se zeptat jezdim na chemoterapii po 14 dnech a vypadaly me vlasy uz me to zase roste musim to nechat zase oholit chemoterapii mam az do unora to me budou padat porat vlasy co delat kdyz se me v paruce poti hlava a dela me to zle prosim poratte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte šátky na hlavu. Tady jsou vidět fotografie, jak se dají šátky na hlavě upravit: www.google.cz/search…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim potrebuji poradit

Léčba

Epleyův manévr: Počáteční poloha je v sedu na lehátku s dolními končetinami do pravého úhlu. Nejprve se rychle pacient položí na záda s hlavou ukloněnou na postiženou stranu v úhlu 45 stupňů. V této poloze se mu hlava drží 30–60 vteřin a sleduje se pohyb očí. Po 2–5 sekundách se objeví závrať, která trvá asi 10 sekund.

Dix-Hallpikův manévr: Pacientovi se otočí hlava na druhou stranu a drží se asi 30–60 sekund. Poté se točí pacient na levý bok o dalších 90 stupňů, nosem dolů. V této pozici setrvá asi 1 minutu. Na závěr se pacient posadí a zůstane v klidu – hlava je v přirozené poloze. Po tomto manévru se pacient ponechá asi 10 minut v klidu v sedu nebo polosedu. Při návratu domů by neměl řídit. Následující 2 noci by měl spát s hlavou v úhlu 45 stupňů. Během dne musí vyloučit záklony a předklony hlavy, prudké pohyby hlavou, prudké brždění či akceleraci v autě. Vhodné je vyloučit návštěvu u zubaře, holiče, koupat se ve sprše, necvičit krční, ale ani bederní páteř, nekapat oční kapky vleže na zádech. Po dobu jednoho týdne spát se dvěma polštáři, nelehat na postiženou stranu. Vyloučit prudké pohyby hlavou dopředu a dozadu. Snažit se držet hlavu celý den ve vertikální poloze.

Brandt-Daroffovy cviky: Doporučují se cvičit až po 2 dnech. Po týdnu zkusit polohu, která dříve vyvolávala závratě a informovat lékaře. Toto cvičení má až 95 % účinnost. Jeden cyklus trvá 2 minuty, což je 4 x 30 vteřin. Cvičí se 5x za sebou (10 minut) 3x denně (ráno, v poledne a večer) po dobu 2 týdnů a 2x denně po dobu 3 týdnů. V poloze vleže na boku je důležité, aby hlava směřovala pod úhlem 45 stupňů vzhůru. Tuto metodu pacienta naučí specializovaný zdravotník.

Zdroj: Noční závratě

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Holušková.

Dobrý den,
naměřila jsem manželovi krevní tlak 152/87, tep 88, druhé měření
143/85 tep 86.
Manželovi je 64 let. Poslední dny si stěžuje, že ho zebou nohy a často se potí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě zajděte s manželem na kardiologii, aby mu udělali vyšetření srdce. Předejdete tak nepříjemným překvapením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak

Nadměrné pocení v noci ve spánku

Noční pocení má mnoho příčin. Nejčastěji se jedná o celodenní vypětí, večer se stres nakupí natolik, že člověk přemýšlí nad problémy, které do postele nepatří, je stále v napětí, zvyšuje se mu srdeční tep a tělo je v pozoru, proto se potí. Když je člověk vyrovnaný, může příčina nočního pocení spočívat v konzumaci alkoholu nebo jídla nevhodného na noc. V tomto případě se doporučuje po páté hodině odpolední zavést dietní režim a ani kapku alkoholu. V rámci dietního režimu vynechat sůl, ostré koření, pikantní omáčky a zejména velké porce masa, také žádné brambůrky, oříšky. Konzumujte zeleninu, tmavé pečivo a jezte do polosyta, člověk by měl jít spát s pocitem prázdného břicha; a žádný alkohol. Potí-li se děti, je možné, že má dítě také nějaké špatné návyky (například je alergické na lepek). Každopádně vhodnou přikrývkou na léto je jen a pouze prostěradlo. Pokud se budete snažit dodržovat správnou životosprávu, správné pyžamo, správné povlečení z bavlny, mělo by být vše v pořádku. Pokud by ani po tomto nebyl klid, je opravdu nezbytně nutné pátrat po vnitřní příčině a ta může být velmi závažná – od endokrinních potíží až po nádorové onemocnění (zvláště neprospívá-li člověk všeobecně). Potom krevní obraz stačit nemusí a je nutné provést hloubkové vyšetření (anamnéza, fyzikální vyšetření lékařem a tak dále). U vážnějších stavů tělo produkuje cytokiny, které chladí tělo stejně jako při horečce. Cytokiny se vyplavují tehdy, když je v těle vnitřní problém. Proto, nevíte-li si rady, na koho se obrátit, je namístě navštívit lékaře internistu, který je schopen příčinu najít, popřípadě vás pošle na další vyšetření. U větších fakultních či okresních nemocnic pracují internisté, kteří by vás měli vzít i bez doporučení praktika. V opačném případě slušně požádejte praktického lékaře o odeslání k internistovi s tím, že nebudete mít vnitřní klid, dokud se nezjistí příčina nadměrného pocení.

Zdroj: Nadměrné pocení

Diskuze

V diskuzi POCENÍ JE PRYČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Moc děkuji za přístroj OZO-OZO. Zbavil mě nežádoucího pocení dlaní. Konečně můžu dělat svou práci s klidem a neřešit to, jestli se mi potí ruce. Je to skvělý pocit. Po delší době se můžeme s přítelem vodit za ruce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karoli.

Také jsem řešila pocení dlaní. A vyřešila ho díky používání Antipe. Je to výborný přístroj a báječně pomáhá.

Zdroj: diskuze Pocení je pryč

Co znamená nadměrné pocení hlavy a obličeje

Z diagnostického hlediska je důležité rozlišit pocení hlavy jako nemoc nebo pocení hlavy z důvodu tepla, stresu či cvičení. Na pocení hlavy má velký vliv počasí, zejména jeho časté změny. Proměnlivé počasí se nejčastěji vyskytuje na jaře a na podzim. Zvýšené podněty počasí způsobují bolesti hlavy, problémy s krevním oběhem, poruchy spánku, podrážděnost a snížený výkon. Tento stav je velmi nepříjemný zejména u lidí s dlouhými vlasy.

Hyperhidróza neboli nadměrné pocení se vyznačuje větším množstvím vylučovaného potu, než je potřebné k regulaci těla. Příčinami hyperhidrózy jsou nejčastěji dědičnost (jedná se často o vrozenou dispozici), potom se hyperhidróza nazývá hyperhidróza primární. Pokud je hyperhidróza vyvolána nějakými okolními vlivy, jedná se o hyperhidrózu sekundární. Nejčastěji se setkáváme s první z těchto jmenovaných. Zvýšené pocení může být buď celkové (po celém těle), nebo lokální (na určité části těla). Ruce, nohy, hlava, obličej, podpaží a třísla patří mezi nejaktivnější oblasti pocení vzhledem k relativně vysoké koncentraci potních žláz.

Existuje několik možností léčby:

  • iontoforéza (bývá možností první volby);
  • aplikace botulotoxinu;
  • hrudní sympatektomie.

Zdroj: Nadměrné pocení hlavy a obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem KOLÍSAVÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den beru půl roku Agen 5mg. A během dne se mi tlak pohybuje ráno 90/53odpoledne 116/74vecer 138/83mam zmrzlé nohy občas mě bere zimnice a potí se mi dlaně i chodidla mám křečové žíly a beru detralex.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste lék užít v jinou denní dobu. Posuňte užití léku o 6 hodin.

Zdroj: diskuze Kolísání krevního tlaku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP