Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.
Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:
fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.
Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:
mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.
Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:
rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.
Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.
Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:
sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,9 g,
perník obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,8 g,
čokoládové sušenky & Animal Crackers obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21 g,
jemné trvanlivé pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,8 g,
Vanilka Cream Sandwich obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,7 g
ovocný koláč obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,5 g,
piškotový dort obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,2 g.
Druhy mouky s vysokým obsahem sacharidů:
bramborová moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 133 g,
bílá rýžová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 126,6 g,
rafinovaná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 123,7 g,
bílá chlebová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 99,4 g,
žitná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 78,2 g.
Marmelády a džemy s vysokým obsahem sacharidů:
marmelády obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 13,3 g,
meruňkový džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 12,9 g
dietní džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 7,5 g.
Pečivo s vysokým obsahem sacharidů:
francouzský chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 72,1 g,
pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 39,5 g,
sladké pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,5 g,
pita chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
křupavá pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27 g,
muffin obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,2 g,
tortilla obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 15,4 g,
bílý chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 14,3 g.
Výrobky z brambor s vysokým obsahem sacharidů:
bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,3 g,
instantní bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,9 g,
sladké brambory obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,7 g,
hranolky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,2 g,
bramborák obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 10,3 g.
Nápoje a ovoce šťávy s vysokým obsahem sacharidů:
jahodový koktejl obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 53,3 g,
Guava Nektar obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40,8 g,
Fruit Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40 g,
ovocné ochucené nápoje obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 38,2 g,
hroznová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 37,4 g,
Passion Fruit Juice obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,7 g,
Orange snídaňový nápoj obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
Green Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,8 g,
šťáva z granátových jablek obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,7 g,
ananasová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,2 g.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.
Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potravinyobsahující přidané cukry.
Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.
Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.
Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.
2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.
3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.
Špagetová dýně
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá moc práce, dýně se vloží do trouby a peče se.
Výživový bonus: přináší významné množství vitamínu C, pomáhá snížit bolesti svalů a oxidační poškození po intenzivním slunění.
Meruňky
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
Meruňky jsou vhodné jako svačina, přidané do jogurtu, do ovesných vloček, a dokonce i do salátů.
Výživový bonus: obsahují vysoké množství beta-karotenu.
Avokádo
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
Avokádo je prakticky bez cukru. Ve skutečnosti 75 procent jeho sacharidů pochází z nestravitelné vlákniny.
Výživový bonus: obsahuje nenasycené tuky.
Jahody
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
Jahody svou chutí uspokojí chuť na sladké.
Výživový bonus: jsou zdrojem vitamínu C.
Červený grapefruit
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
Tento druh obsahuje asi o 20 procent méně cukru než jeho oranžová varianta. Jen nezkoušejte zkrotit jeho kyselou sílu obalením v cukru.
Výživový bonus: je zdrojem vitamínu C.
Další prospěšné ovoce: rebarbora, vodní meloun, broskve, ananasový meloun, ostružiny.
Sumec
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Sumec obsahuje vysoce kvalitní bílkovinu. Filety z této ryby jsou skvělé dušené, grilované, pečené v troubě nebo na pánvi.
Výživový bonus: maso sumce je dobrým zdrojem vitamínu B12, který náš nervový systém potřebuje, aby správně fungoval.
Konzervy z lososa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Výživový bonus: tato forma pokrmu je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si tělo neumí samo vytvořit.
Kuřecí paličky
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Kuřecí paličky mají bohatší chuť než kuřecí prsa. Pokud se bojíte zbytečného tuku v kůži, tak tu můžete jednoduše odstranit a upéct paličky samostatně.
Výživový bonus: obsahují selen, což je výborný antioxidant.
Krůta
Jedna porce krůtího masa obsahuje 0 gramů sacharidů.
Mleté krůtí maso je dobrou alternativou hamburgerů.
Výživový bonus: obsahuje úplný arzenál esenciálních aminokyselin, které mohou „napumpovat“ svaly.
Vepřová panenka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Vepřová panenka, pokud je správně připravená, má dobrou šťavnatou chuť. Má vynikající poměr bílkovin a tuků.
Výživový bonus: je dobrým zdrojem thiaminu (vitamín řady B).
Svíčková
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Výživový bonus: červené maso je přirozeným zdrojem kreatinu.
Rostbíf
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Zkuste několik plátků rostbífu s restovanou červenou paprikou a dijonskou hořčicí. Jde o výborný pokrm.
Výživový bonus: obsahuje vysoce vstřebatelnou normu železa.
Další vhodné druhy masa a ryb: slepice, platýs, mleté hovězí maso, krůtí prsa, kuřecí stehna, konzervované sardinky.
Niva
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) rovná se 0 g.
Niva má ořechovou příchuť a je výborná s dušenou brokolicí.
Výživový bonus: je zdrojem prvotřídního vápníku.
Máslo
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Máslo si díky svému složení opět našlo své místo v naší kuchyni, zkuste smíchat dušený květák s máslem, čerstvým tymiánem a ochutit solí.
Výživový bonus: náhražky másla mohou cholesterol ovlivnit hůř než nasycené tuky obsažené v másle.
Vejce
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Protein ve vejcích je považován za kvalitu vyšší, než jakou lze nalézt v jiném pokrmu.
Výživový bonus: vědci zjistili, že vejce jsou překvapivě dobrým zdrojem antioxidantů.
Cottage cheese
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Výživový bonus: Cottage cheese je napěchovaný proteinem s nízkým obsahem sacharidů. Je tak dobrou volbou stravy ve večerních hodinách.
Řecký jogurt
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
Výživový bonus: obsahuje probiotika, která jsou důležitá pro náš organismus.
Kozí mléko
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
Kozí mléko obsahuje méně sacharidů než kravské mléko a je snadněji stravitelné, a podle nedávného výzkumu je bohatší v řadě živin, jako jsou omega mastné kyseliny.
Výživový bonus: obsahuje konjugované kyseliny linolové (CLA) a mastné kyseliny.
Další prospěšné mléčné výrobky s nízkým obsahem uhlohydrátů: hermelín, kozí sýr, ricotta, kefír, zakysaná smetana, tavený sýr.
Tofu
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
Tofu je nejen pro vegetariány, nabízí levnou variantu bílkovin i pro „masožravce“. Samotné je bez chuti, ale když přidáte tofu do omáčky, tak brilantně pohltí její chuť. Tofu lze marinovat a opékat jako maso na grilu.
Výživový bonus: obsahuje isoflavony, které jsou pro organismus prospěšné.
Tempeh
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
Tempeh je masitá placička, která je vyrobena z fermentovaných sójových bobů, což je slušný zdroj bílkovin. Jeho chuť lze popsat jako kouřovou, ořechovou a zemitou. Hodí se do polévek, omáček a k opékání.
Výživový bonus: obsahuje zdravá probiotika.
Fazole
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 18 g.
Fazole mají vyšší obsah sacharidů, ale mohou se pochlubit značným množstvím rostlinných bílkovin – 12 gramů ve 100 g. Můžete je použít do salátů a s míchanými vejci.
Výživový bonus: obsažená vláknina může pomoci snížit prudký vzestup hladiny krevního cukru způsobený sacharidy v potravě.
Dýňová semínka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Dýňová semínka jsou zdrojem bílkovin (asi 7 gramů v porci). Používají se do salátů, ovesných vloček, jogurtu nebo tvarohu.
Výživový bonus: obsahují velké množství zinku, který má pozitivní vliv na tvorbu testosteronu.
Další prospěšné potraviny z této řady: konopná semínka, neslazené sójové mléko.
Sýr
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Sýr je vhodný pro děti i dospělé.
Výživový bonus: nabízí dostatek vápníku pro kosti.
Vlašské ořechy
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 4 g.
Vlašské ořechy jsou vhodnou svačinou na cestách. Obsahují omega-3 mastné kyseliny a sodík.
Výživový bonus: dodávají organismu měď, která je potřebná pro správnou produkci energie v těle.
Kapusta
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 až 12 g.
Výživový bonus: obsahuje dostatečné množství vitamínu C, vitamínu K a vitamínu A.
Mandlová moučka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Mandlová moučka je vyrobena z jemně mletých mandlí. Používá se jako přísada do palačinkového těsta.
Výživový bonus: má vyšší množství bílkovin a vitamínu E než běžně používané mouky.
Skleněné nudle
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Tyto průsvitné želatinové nudle jsou vyrobeny z práškového kořene asijské rostliny a mají většinou nestravitelná vlákna s názvem glucomannan. Shirataki nudle mají poněkud nepopsatelnou chuť, ovšem jako příloha k omáčkám jsou velmi vhodné.
Výživový bonus: Obsahují glucomannan, který může pomoci zlepšit hladiny cholesterolu a glykémii u jedinců s cukrovkou.
Amaranth
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 23 g.
Výživový bonus: Toto bezlepkové obilí dodává významné množství manganu, což je minerál nezbytný pro správný metabolismus.
Další prospěšné mouky: z lískových oříšků, kokosová moučka, arašídová mouka.
Neslazený ledový čaj
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Nápoj vyrobený z čerstvého čaje a vody zažene žízeň a nezpůsobí ztrátu v boji s nadváhou.
Výživový bonus: správě připravený zelený čaj je výborný antioxidant a nastartuje váš metabolismus k lepšímu spalování tuků.
Kupované slazené lahvové čaje jsou však doslova cukrovou bombou!
Neslazené mandlové mléko
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Výživový bonus: obsahuje vitamín E.
Javorový nápoj
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
Každý doušek této tekutiny má jemnou a stejnou chuť. Javorovým nápojem je možné zalít ranní lívance.
Výživový bonus: sirup je bohatý na mangan.
Rajčatová šťáva
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 10 g.
Rajčatová šťáva má mnohem méně cukru než obsahuje pomerančová šťáva.
Výživový bonus: je to výborný antioxidant.
Další prospěšné nápoje: sodovka, voda, neslazené konopné mléko, bylinné čaje.
Ve svém příspěvku REKONVALESCENCE PO OPERACI SÍTNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draslik.
2 měsíce léčím prasklou sítnici 2 2mesice léčím primář .a 2operace a nebude nepřilepíl se sítnice musí olej tel vědět šlo to olej jak operován čočku šlo léčit.dekuji pozdravem Draslík.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Většina lidí nepotřebuje draslík v doplňcích, pokud nebere diuretika. Snažte se však získávat dostatečné množství draslíku ze své denní stravy. Pacienti užívající tzv. ACE inhibitory (léky proti vysokému krevnímu tlaku) nebo trpící onemocněním ledvin nesmějí draslík brát vůbec.
Potravinové doplňky obsahujícídraslík jsou běžné jak v kamenných, tak internetových lékárnách.
Trpíte-li onemocněním ledvin nebo užíváte léky na snížení krevního tlaku či na srdeční potíže, užívejte draslík jen po poradě s lékařem. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků obsahujícídraslík se svým lékařem.
Návod k užívání draslíku: Potřebujete-li potravinové doplňky s draslíkem, užívejte je při jídle, abyste snížili dráždění žaludku. Potravinové doplňky nemají obsahovat více než 99 mg draslíku v jedné tabletě (včetně kombinovaných multivitaminových přípravků).
V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.
Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?
Děkuji a přeji příjemný den.
Pavel Postler
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rybí olej a potravinyobsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.
Trpíte-li hyperurikémií nebo dnou, tak byste měli dodržovat nízkopurinovou dietu (nízkopurinová dieta), což znamená upřednostňovat potraviny s nízkým obsahem purinů. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů – jde především o alkohol a nasycené tuky.
Vysokopurinové potraviny: Mladé maso (kuřecí a telecí), zvěřina a vnitřnosti (játra, mozek, ledvinky z hovězího masa). Jakékoli potraviny s nasycenými tuky. Mořské plody a jiní měkkýši (ančovičky, sardinky, sleď, makrela). Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu. Pivo a výrobky z droždí a kvasnic.
Potraviny se středním obsahem purinů: Chřest, špenát, houby, zelený hrášek, květák (maximálně 1/2 hrnku denně). Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso (maximálně 120 až 180 g denně). Pšeničné otruby a klíčky (denně do 1/4 šálku). Fazole, čočka a hrách (maximálně 1 šálek denně). Ovesné vločky (maximálně 2/3 šálku denně). Ovocné šťávy bez přidaného sirupu. Masové vývary.
Nízkopurinové potraviny: Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev, listová zelenina a další. Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů. Ořechy a ořechová másla. Mléčné výrobky (nejlépe bez tuku nebo nízkotučné). Ovoce, vejce, káva a čaj.
Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/g váhy. Omezte potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/g váhy. Vyřaďte ze stravy potravinyobsahující více než 150 mg/g váhy.
Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, zejména kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou způsobit až dnavý záchvat.
Bez obav konzumujte celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny, mléko s nízkým obsahem tuku, jogurty a sýr, vejce, ovoce a zeleninu. Kromě omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná celková změna životního stylu, více tělesného pohybu, dodržení pitného režimu, méně stresu a více odpočinku a relaxace.
Lze doporučit jednou až dvakrát týdně odlehčovací ovocné a zeleninové dny, nejlépe po poradě s lékařem.
V naší poradně s názvem DVOJNASOBEK ZELEZA V KRVI - THALASSEMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anicka.
Dobry den, cca pred 14 dny, jsem byla pri vysledky kompletni laborky u lekare a byl udiveny, ze se nikdy nesetkal s mnozstvim zeleza v krvi, jako u mne. Mela jsem dvojnasobek maximalni hodnoty. Podal mi informaci, ze mam thalassemii myslim minor. Pry tu nejmirnejsi formu nebo tak neco. At se nedesim, ze se to neleci atd. Cetla jsem priznaky atd. a vse sedi ale nikde neni, zda se nemoc casem horsi nebo zmizi nebo zustane ve forme ve ktere je. Muzete mi prosim k tomu neco rici? Pripadne mi poradit, jak muzu snizit hladinu zeleza a predchazet jeho navyseni? :-( Moc dekuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Za prvé a především vždy následujte pokyny svého lékaře, který může navrhnout rutinní flebotomii (odběry krve) v případě, že by diagnóza byla hemochromatóza, nejběžnější forma onemocnění z nadbytku železa. Co se týče změny stravovacích návyků, tak zde je několik rad.
1) snižte spotřebu masa a zvolte potraviny rostlinného původu, které nejsou tak vstřebatelné v těle;
2) nevařte v železné pánvi nebo hrnci;
3) nejezte zpracované potraviny (například cereálie, bílé pečivo, sušenky, atd.), které jsou "stabilizované" železem;
4) otestujte si svoji pitnou vodu, že v ní není železo - možná investujte do filtru na pitnou vodu;
5) neužívejte multivitamín nebo jakékoli potravní doplňky obsahující železo;
6) zkuste užívat kyselinu fytovou alias Inositol označený jako IP6;
7) kurkumin (žluté koření, které obsahuje kurkuma), zelený čaj, rozmarýn, a vápník. U všech těchto potravin bylo prokázáno, že snižují vstřebávání železa, když byly konzumovány s potravinami bohatými na železo;
8) vyhněte se doplňkům stravy s vitaminem C, neboť tento vitamín zlepšuje vstřebávání železa z potravy;
Pravidelně docházejte ke svému lékaři k měření hladiny železa v krvi.
Draslík je jedním z hlavních iontů lidského těla a je nezbytný pro správné fungování nervosvalového převodu (v srdci, kosterních svalech i v zažívacím traktu). Jeho nedostatek i nadbytek v krvi je nebezpečný, neboť může v extrémním případě vést k ochrnutí svalů a náhlé smrti. Draslík se nachází ve všech buňkách lidského těla a je mnohem více obsažen uvnitř buněk než mimo ně – v krevní plazmě.
Normální hladina draslíku v krvi je 3,8–5,4 mmol/l. Při hladině > 5,4 mmol/l mluvíme o hyperkalémii a hladina > 6,5 mmol/l je urgentní stav, kdy je třeba rychle jednat, neboť pacient je bezprostředně ohrožen na životě.
Hyperkalémie je potenciálně život ohrožující poruchou, neboť může vyvolat závažné srdeční arytmie až náhlou zástavu srdce. Zrádné je, že příznaky hyperkalémie jsou mírné, a tak často bývá odhalena laboratorním nálezem. Vznikem hyperkalémie jsou ohroženi hlavně nemocní s nedostatečností ledvin, zvláště pak pacienti léčení umělou ledvinou a z nich nejvíce ti, kteří již nemočí. Draslík je totiž za normálních okolností z těla vylučován hlavně močí. Příznaky hyperkalémie jsou nenápadné, někdy mohou i chybět. Nejčastější jsou svalové obtíže: slabost, únava, brnění kolem úst, trnutí jazyka, obrny nebo bušení srdce. Při nálezu hyperkalémie je vhodné natočit elektrokardiografickou (EKG) křivku, a pokud jsou přítomny poruchy rytmu, je nutno okamžitě hladinu draslíku snížit. Ovšem i v případech hyperkalémie, kdy poruchy rytmu přítomny dosud nejsou, je nutné provést opatření vedoucí k úpravě hladin draslíku v krvi. Nejvíce ohroženi jsou lidé s nedostatečností ledvin, zvláště pak pacienti léčení dialýzou a z nich především ti, kteří již nemočí.
Nemocní s hyperkalémií nebo s rizikem jejího vzniku musí co nejvíce omezit příjem draslíku dietou a vyvarovat se léků zvyšujících jeho hladinu (amilorid, triamteren, spironolakton, ACE inhibitory, AT II. antagonisté, nesteroidní antirevmatika, trimetoprim, cisplatina, cyklosporin A, pentamidin – příklady firemních názvů: Amicloton, Biseptol, Gopten, Ibalgin, Losartan, Lozap, Kalnormin, Micardis, Prestarium, Verospiron a podobně). V léčbě hyperkalémie se podává nitrožilně kalcium (chrání srdce proti vzniku arytmie) a furosemid (zvyšuje vylučování draslíku močí). Účinnou, ale krátkodobě působící metodou je podpora vstupu draslíku do buněk podáním glukózy a inzulínu nitrožilně a zmírněním kyselosti vnitřního prostředí pomocí bikarbonátu. Dlouhodobější efekt má podávání iontoměničů (Calcium Resonium), tedy látek, které pomáhají vylučovat draslík ve zvýšené míře stolicí. Těžká hyperkalémie je indikací k okamžitému provedení dialýzy, což je nejspolehlivější a nejrychlejší metoda léčby hyperkalémie. Hyperkalémie může být životu nebezpečná vyvoláním srdeční arytmie až náhlé smrti.
V naší poradně s názvem SILNE POCENI PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den. Již delší dobu trpím silnějším pocením Minulý rok jsem měl z nemocí srdeční arytmii a plícní embolii. Letos jsem měl epileptický záchvat. Je mi 61let již nepracuji a vyřizuji si předčasný duchod. Taky mi přiznali 1.stupen invalidního duchodu. Příklad při teplotě venku 18 stupnu jsem byl v restauraci a potil jsem se hodně na obličeji a zádech. S léku užívám cordarone godasal a coryol. Jaké jsou možnosti nápravy? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšená míra pocení u vás přichází zřejmě věkem. Jak stárnete, tak orgány v těle fungují jinak než za mlada. Může u vás docházet k nadměrné produkci hormonů, které způsobují pocení bez fyzické příčiny. O přesné určení důvodu vašeho pocení se může pokusit váš praktický lékař ve spolupráci s odborníky, ke kterým vás pošle na vyšetření. Slovo pokusit je zde na místě, protože v některých případech se nepodaří určit příčiny. Pak přichází na řadu režimová opatření:
- Pomoci si můžete vhodným spodním funkčním prádlem, vidět ho můžete zde: http://www.zbozi.cz/hledani…
- Dále proti pocení můžete bojovat ochlazením proudícím vzduchem, například ovívání novinami, či vějířem, popřípadě ventilátorem.
- Malá příruční osuška vám umožní otřít pot na hlavě, což urychlí odpar a zrychlí ochlazení těla.
- Některá jídla a nápoje mohou podporovat pocení, proto byste se měl vyvarovat pití jakýchkoli studených nápojů, alkoholu, kávy a čajů. Z jídel pak omezit kořeněná jídla, ostré papriky, tučné mléčné výrobky, slaná jídla a tučná jídla.
- Na potlačení pocení pomáhají tyto potraviny: čistá voda, které se pije okolo tří litrů denně, dále pak nízkotučné mléko, nízkotučné potravinyobsahující vápník, ovoce a zelenina vyjma cibule a česneku, olivový olej a vitamíny řady B.
Draslík se v potravě vyskytuje v dostatečném množství. Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku jsou například hovězí játra, hovězí maso, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy. Mezi potravinyobsahujícídraslík ve velmi vysokém množství patří černý čaj a káva. K potravinám s nulovým obsahem draslíku se řadí lihoviny a rostlinné oleje. Velmi nízký obsah draslíku je v cukru, živočišných tucích nebo v kukuřičné krupici.
V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Potraviny bohaté na proteiny se počítají mezi potraviny kyselinotvorné a odebírají z těla základní prvky. Potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, obsahují síru a obvykle také fosfor, oba prvky mohou být při špatné funkci organismu a přeměně na kyseliny pro nás škodlivé. K redukci kyselin využívá organismus uložené zásadité látky. Bere si vápník z kostí a zubů, hořčík, který měl zajišťovat nervovou činnost, svaly slábnou a produkují tak silně zásaditý amoniak. Když je tento proces znovunastolení zásady u konce, jsou odebrané minerály a stopové prvky vyloučeny močí. Dochází k oslabení činnosti orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými. Ovoce a zelenina jsou bohaté na draselné soli, které tlumí kyseliny přirozenou cestou. Pokud jíme málo ovoce a zeleniny, nedostáváme do sebe draslík – minerál, který nás chrání proti vysokému tlaku a mrtvici. Důležitá je i rovnováha draslíku se sodíkem. Strava bohatá na sodík a chudá na draslík může mít na zdraví člověka neblahý vliv. Kvůli přesoleným, přeslazeným, chemicky barveným konzervovaným potravinám je tento poměr dnes spíše ve prospěch sodíku.
Obecně platí, že cukry, potraviny živočišného původů, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Obilí je sice kyselinotvorné, ale některé druhy jako proso, pohanka a špalda jen velmi mírně. Naopak zásadotvorné je zejména ovoce a zelenina. I příprava jídla ovlivňuje výslednou kyselost/zásaditost. Zde platí, že syrová strava je více zásaditá než vařená jídla. Paradoxní je, že například šťáva z citrónu působí zásadotvorně. To dokazuje, že i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.
Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
NU = NU
Potravina
1
2
3
4
5
6
7
Obilniny a rýže
Chlebová mouka
12,2
13,6
0
0
25,8
30,3
Velmi nízká
Ječmen
21,6
22,7
0
0
44,3
52,1
Velmi nízká
Mouka na sladké pečivo
8,1
7,6
0
0
15,7
18,5
Velmi nízká
Mouka na pečivo
12,2
13,6
0
0
25,8
30,3
Velmi nízká
Pohanková mouka
35,1
40,8
0
0
75,9
89,1
Nízká
Rýže (loupaná)
10,8
15,1
0
0
25,9
30,3
Velmi nízká
Rýže (neloupaná)
16,2
21,2
0
0
37,4
43,7
Velmi nízká
Boby a ořechy
Arašídy
18,9
28,6
0
1,6
49,1
57,1
Velmi nízká
Bob obecný
14,1
19,9
1,3
0,2
35,5
41,5
Velmi nízká
Mandle
13,6
13,8
2,3
1,7
31,4
37,0
Velmi nízká
Sušená fazole Azuki
33,8
43,8
0
0
77,6
90,8
Nízká
Zelený hrách
9,8
12,1
0
NU
18,8
21,9
Velmi nízká
Sója
Fermentovaná sója
40,5
51,4
6,8
15,2
113,9
132,8
Mírná
Lyofilizované tofu
120,4
168,3
0,6
3,7
293,1
342,0
Vysoká
Okara (drť ze sójových bobů)
15,0
24,0
4,5
5,0
48,6
56,6
Velmi nízká
Sójové boby (sušené)
74,3
98,2
0
0
172,5
201,7
Mírná
Sójové mléko
7,7
11,7
2,5
0
22,0
25,8
Velmi nízká
Tofu (hluboce smažené)
20,3
32,4
0,5
1,2
54,4
63,2
Nízká
Tofu (kinu)
7,6
11,2
0,5
0,7
20,0
23,3
Velmi nízká
Tofu (Momen, 3 minuty vařené)
13,1
8,8
0
0
21,9
26
Velmi nízká
Tofu (Momen, chlazené)
14,0
16,7
0,4
0
31,1
36,5
Velmi nízká
Zelená sója
20,8
27,2
0
0
47,9
56,1
Velmi nízká
Sušené mořské řasy
Hijiki
31,1
76,5
25,1
0
132,8
154,9
Mírná
Kombu
18,0
21,8
4,7
1,9
46,4
54,5
Velmi nízká
Mozuku
5,6
9,4
0,5
0
15,4
18,0
Velmi nízká
Nori
216,0
299,2
73,3
3,2
591,7
695,6
Velmi vysoká
Wakame
67,7
148,1
46,6
0
262,4
306,5
Vysoká
Vejce
Slepičí vejce
0
NU
0
0
0
0
Velmi nízká
Křepelčí vejce
0
NU
0
NU
0
0
Velmi nízká
Mléčné výrobky
Jogurt
1,4
2,1
1,5
0,2
5,2
6,2
Velmi nízká
Mléko
0
0
0
0
0
0
Velmi nízká
Strouhaný sýr
8,2
4,2
NU
0,6
12,9
15,4
Velmi nízká
Sýr
2,7
3,0
0
0
5,7
6,7
Velmi nízká
Houby (japonské)
Bílá aragekikurage
2,3
4,1
0,4
0,1
6,9
8,0
Velmi nízká
Bílá hiratake
27,0
32,8
2,6
4,3
66,7
78,1
Nízká
Bunami
12,2
12,3
3,2
3,0
30,8
36,2
Velmi nízká
Bunashimeji
9,4
8,0
1,1
2,3
20,8
24,6
Velmi nízká
Enokidake
29,7
19,6
0
0
49,4
58,8
Velmi nízká
Eringi
5,0
5,3
0,7
2,4
13,4
15,7
Velmi nízká
Hatakeshimeji
9,1
5,7
0,7
0,5
16,0
19,1
Velmi nízká
Hiratake
74,3
68,0
0
0
142,3
168,1
Mírná
Houževnatec jedlý č. 15 – syrový
5,5
7,6
0,5
2,1
15,6
18,2
Velmi nízká
Houževnatec jedlý č. 240 - syrový
10,6
11,0
4,5
0
26,1
31,0
Velmi nízká
Houževnatec jedlý č. 697 - syrový
9,9
12,5
6,1
1,0
29,5
34,9
Velmi nízká
Houževnatec jedlý - sušený (shiitake)
202,7
167,7
0
9,1
379,5
448,8
Velmi vysoká
Houževnatec jedlý - syrový
8,3
10,0
1,6
0,9
20,8
24,4
Velmi nízká
Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake)
132,5
97,8
11,5
0,5
242,3
288,4
Vysoká
Maitake
47,4
38,9
7,9
4,4
98,5
116,7
Nízká
Šupinovka nameko
14,9
13,6
NU
0
28,5
33,6
Velmi nízká
Tsukuritake
28,4
21,2
0
0
49,5
58,8
Velmi nízká
Usu-hiratake
16,8
15,7
1,9
3,5
37,9
44,6
Velmi nízká
Yamabushitake
12,1
20,7
0,7
0
33,5
38,9
Velmi nízká
Yanagimatsutake
66,1
11,9
4,9
3,3
26,2
30,5
Velmi nízká
Židovské ucho (sušené)
54,8
93,0
7,9
0
155,7
181,4
Mírná
Ovoce
Banán
1,2
1,7
0,1
0
3,0
3,5
Velmi nízká
Jahoda
0,5
1,2
0,5
0
2,1
2,4
Velmi nízká
Zelenina
Avokádo
10,6
7,5
0,3
0
18,4
21,8
Velmi nízká
Balsam hruška (goya)
3,5
4,3
1,1
1,0
9,9
11,6
Velmi nízká
Bambusové výhonky (vrchní část)
24,8
35,2
2,8
0,6
63,3
74,0
Nízká
Bambusové výhonky (spodní část)
12,8
17,0
0,7
0,4
30,8
36,1
Velmi nízká
Bílá ředkev (klíčky)
33,9
29,4
6,4
3,5
73,2
86,6
Nízká
Brambor
2,1
4,2
0,2
0
6,5
7,5
Velmi nízká
Brokolice
25,1
33,9
5,7
5,3
70,0
81,8
Nízká
Brokolicové klíčky
59,5
57,2
8,1
4,8
129,6
153,0
Mírná
Cibule
1,0
1,1
0,1
0
2,3
2,7
Velmi nízká
Cuketa
5,0
6,3
1,0
0,8
13,1
15,3
Velmi nízká
Česnek
6,0
6,9
3,4
0,7
17,0
20,1
Velmi nízká
Česnek (pažitka)
9,4
8,5
1,4
0,1
19,4
23,0
Velmi nízká
Čínské zelí
2,6
2,9
1,2
0,3
7,0
8,2
Velmi nízká
Fazolové klíčky
14,1
14,2
3,2
3,5
35,0
41,2
Velmi nízká
Cherry rajče
1,6
1,5
0
0
3,1
3,7
Velmi nízká
Chřest (horní část)
20,7
30,5
3,8
0,3
55,3
64,7
Nízká
Chřest (nižší část)
3,6
4,8
1,7
0,1
10,2
12,0
Velmi nízká
Japonská dýně
23,2
29,1
1,9
2,5
56,6
66,3
Nízká
Japonský pór
12,0
26,8
2,6
0
41,4
48,0
Velmi nízká
Japonský zázvor
3,1
3,5
0,7
0,4
7,8
9,2
Velmi nízká
Klíčky (s fazolkami)
28,1
28,2
0
1,1
57,3
67,4
Nízká
Komatsuna (list)
4,2
6,3
0
0
10,6
12,3
Velmi nízká
Komatsuna (mladý list)
13,0
24,7
0
1,4
39,0
45,1
Velmi nízká
Kukuřice
4,7
6,9
0,1
0,1
11,7
13,7
Velmi nízká
Květák
27,0
30,2
NU
0
57,2
67,2
Nízká
Lilek
11,0
31,6
6,6
1,6
50,7
58,7
Mírná
Mrkev
0,7
1,4
0
0
2,2
2,5
Velmi nízká
Okurka
4,2
5,0
0,1
0,1
9,4
11,1
Velmi nízká
Perilla (listy)
19,1
19,1
3,1
0,2
41,4
49,0
Velmi nízká
Petržel
121,5
135,1
32,3
0
288,9
341,3
Vysoká
Sladká brambora
6,7
7,3
2,4
0,6
17,0
20,1
Velmi nízká
Špenát (list)
29,8
13,8
0
7,7
51,4
61,0
Nízká
Špenát (mladý list)
83,5
88,3
0
0
171,8
202,1
Mírná
Zázvor
0,4
1,4
0
0,5
2,3
2,5
Velmi nízká
Zelený pepř
15,9
35,5
7,0
10,7
69,2
79,8
Nízká
Zelí
1,3
1,7
0,2
0
3,2
3,8
Velmi nízká
Maso
Hovězí (clod)
18,9
9,1
65,3
10,6
104,0
126,1
Mírná
Hovězí (holeň)
17,6
13,6
58,5
16,7
106,4
127,8
Mírná
Hovězí (hrudí)
13,5
7,6
49,0
9,1
79,2
95,8
Nízká
Hovězí (játra)
86,5
83,1
NU
50,2
219,8
255,5
Vysoká
Hovězí (jazyk)
24,3
12,1
44,9
9,1
90,4
109,3
Nízká
Hovězí (krk)
18,9
13,6
54,4
13,7
100,6
121,0
Mírná
Hovězí (ledviny)
67,6
63,5
8,2
35,0
174,2
203,4
Mírná
Hovězí (plecená svíčková)
16,2
9,1
55,8
9,1
90,2
109,3
Nízká
Hovězí (Ribloin)
13,5
7,6
39,5
13,7
74,2
89,1
Nízká
Hovězí (srdce)
45,9
27,2
96,6
15,2
185,0
223,6
Mírná
Hovězí (svíčková)
16,2
9,1
64,0
9,1
98,4
119,4
Nízká
Hovězí (tlusté střevo)
27,1
38,6
15,2
7,3
88,0
103,3
Nízká
Hovězí (vrchní šál)
18,9
10,6
72,1
9,1
110,8
134,5
Mírná
Hovězí (vrchní šál) - syrové
20,3
15,1
77,3
22,5
135,2
162,4
Mírná
Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené
27,1
15,8
87,2
13,3
143,5
173,8
Mírná
Hovězí (žaludek)
28,4
21,2
17,7
16,7
83,9
99,2
Nízká
Hovězí (žebra)
14,9
9,1
36,7
16,7
77,4
92,5
Nízká
Koňské maso
10,0
10,0
77,8
15,2
113,1
136,5
Mírná
Kuřecí (bílé maso)
27,0
16,6
110,2
0
153,9
188,3
Mírná
Kuřecí (játra)
121,6
151,1
NU
39,5
312,2
363,1
Velmi vysoká
Kuřecí (křídlo)
28,4
16,6
92,5
0
137,5
168,1
Mírná
Kuřecí (kůže)
48,6
43,8
27,2
NU
119,7
142,9
Mírná
Kuřecí (noha)
27,0
19,6
76,2
0
122,9
149,6
Mírná
Kuřecí (prsa)
20,5
21,4
98,4
1,0
141,2
171,8
Mírná
Kuřecí (srdce)
31,3
36,1
52,6
5,4
125,4
150,0
Mírná
Kuřecí (stehno)
17,0
21,9
23,2
6,7
68,8
81,6
Nízká
Kuřecí (žaludek)
45,9
51,4
39,5
6,1
142,9
169,8
Mírná
Skopové maso
17,6
10,6
68,1
NU
96,2
117,7
Nízká
Velrybí maso
18,9
12,1
80,3
NU
11,3
136,2
Mírná
Velrybí maso z ocasu
13,5
6,0
68,1
NU
87,6
107,6
Nízká
Vepřové (hřebínek)
13,5
10,6
51,7
0
75,8
92,5
Nízká
Vepřové (játra)
81,1
102,7
34,0
66,9
284,8
331,2
Vysoká
Vepřové (jazyk)
24,3
21,2
58,5
0
104,0
126,1
Mírná
Vepřové (koleno)
21,6
16,6
69,4
0
107,6
131,1
Mírná
Vepřové (krk)
14,9
12,1
43,6
0
70,5
85,7
Nízká
Vepřové (kýta)
20,3
15,1
77,6
0
113,0
137,8
Mírná
Vepřové (ledviny)
64,8
77,1
53,1
0
195,0
232,0
Mírná
Vepřové (plecená svíčková)
18,9
13,6
62,6
0
95,1
116,0
Nízká
Vepřové (rameno)
16,2
12,1
53,1
0
81,4
99,2
Nízká
Vepřové (srdce)
39,2
24,2
55,8
0
119,2
144,6
Mírná
Vepřové (svíčková)
17,6
12,1
61,2
0
90,9
110,9
Nízká
Vepřové (žebra)
16,2
10,6
64,0
0
90,8
110,9
Nízká
Zpracované maso
Francouzská klobása
8,1
7,6
32,7
1,5
49,8
60,5
Velmi nízká
Hovězí v konzervě
8,1
6,0
31,3
1,5
47,0
57,2
Velmi nízká
Játrová paštika
25,7
30,2
15,0
9,1
80,0
94,1
Nízká
Lisovaná šunka
8,1
4,5
51,7
0
64,4
79,0
Nízká
Prosciutto
23,4
22,8
92,1
0
138,3
168,2
Mírná
Salám
16,2
13,6
83,0
7,6
120,4
146,2
Mírná
Slanina
12,2
6,0
43,6
NU
61,8
75,6
Nízká
Vykostěná šunka
10,8
7,6
55,8
0
74,2
90,8
Nízká
Vinná klobása
6,8
6,0
32,7
NU
45,5
55,5
Velmi nízká
Ryba
Aju
17,6
25,7
89,8
0
133,1
161,4
Mírná
Arabesce greenling
18,9
34,0
94,7
2,4
150,0
181,
Mírná
Barakuda
13,5
24,2
110,2
NU
147,9
179,9
Mírná
Halibut křížený
17,6
15,1
100,7
0
133,4
163,1
Mírná
Japonský mořský vlk
13,5
12,1
93,9
0
119,5
146,2
Mírná
Japonský úhoř
13,5
24,2
54,4
NU
92,1
110,9
Nízká
Kapr obecný
16,2
12,1
74,9
NU
103,2
126,1
Mírná
Kranas Dumerilův
18,9
12,1
89,8
0
120,8
147,9
Mírná
Letající ryba
13,5
22,7
118,4
0
154,6
188,3
Mírná
Losos
17,6
10,6
91,2
0
119,3
146,2
Mírná
Makrela
13,5
10,6
98,0
0
122,1
149,6
Mírná
Mořský ďas (játra upravená na páře)
158,2
211,4
26,6
3,1
399,2
468,2
Velmi vysoká
Mořský ďas (syrová játra)
38,2
55,6
6,0
4,4
104,3
121,8
Mírná
Mořský ďas (maso)
17,5
19,5
32,6
0,5
70,0
84,2
Nízká
Pstruh duhový
25,7
55,9
99,4
NU
180,9
216,8
Mírná
Sardinka
17,6
105,8
87,1
NU
210./,4
247,1
Vysoká
Španělská makrela
12,2
6,0
121,1
NU
139,3
171,5
Mírná
Tuňák
17,6
10,6
129,3
0
157,4
193,3
Mírná
Žlutý pruhovaný platýs
14,9
28,7
69,4
0
113,0
136,2
Mírná
Části ryb, plody moře, měkkýši
Běžná orientální škeble
45,9
24,2
5,4
28,9
104,5
122,7
Mírná
Červený královský krab
56,7
19,6
9,5
13,7
99,6
119,4
Nízká
Drcená oliheň (sušená)
24,9
20,6
47,9
1,0
94,4
114,2
Nízká
Chobotnice
21,6
18,1
36,7
60,8
137,3
159,7
Mírná
Chobotnice (orgány)
29,1
42,0
4,8
4,0
79,8
93,1
Nízká
Humr
31,1
9,8
61,2
0,1
102,1
125,2
Mírná
Japonská lastura
63,6
6,6
5,3
1,0
76,5
94,2
Nízká
Japonská létající oliheň
47,3
21,2
80,3
38,0
186,8
223,6
Mírná
Jikry krevet
75,0
53,0
34,5
0
162,5
194,9
Mírná
Jikry létající ryby
9,9
14,5
41,4
2,1
67,8
81,8
Nízká
Jikry létajících ryb (v sójové omáčce)
21,3
47,7
20,4
2,2
91,5
107,1
Nízká
Jikry lososa (Ikura)
0
0
2,5
1,1
3,7
4,4
Velmi nízká
Jikry sleďů
6,8
15,1
0
0
21,9
25,2
Velmi nízká
Jikry tresek (Tarako)
35,1
66,5
19,1
NU
120,7
141,2
Mírná
Jikry tresek (marinované Mentaiko)
32,9
81,0
36,9
8,6
159,3
186,3
Mírná
Kaviár
7,5
46,1
39,4
1,7
94,7
111,1
Nízká
Krab
42,5
105,8
3,9
0
152,2
175,4
Mírná
Krevety (kuruma)
58,1
15,1
87,1
35,0
195,3
235,3
Mírná
Krevety
8,3
16,4
28,7
0
53,4
64,0
Nízká
Mlíčí (striped pigfish)
67,0
211,5
19,4
7,7
305,5
351,1
Velmi vysoká
Mořský ježek
40,0
65,7
22,5
9,1
137,3
160,7
Mírná
Oliheň
51,4
57,6
15,6
3,4
128,1
151,2
Mírná
Orientální krevety
40,5
12,1
103,4
117,1
273,2
321,1
Vysoká
Sakura krevety (sušené)
83,9
124,0
512,2
29,0
749,1
907,0
Velmi vysoká
Shiba krevety
43,2
16,6
84,8
NU
144,2
176,5
Mírná
Sněžný krab
75,7
13,6
0
47,2
136,4
161,4
Mírná
Škeble
63,5
39,3
12,2
30,4
145,5
171,5
Mírná
Ústřice
55,4
34,8
12,2
82,1
184,5
213,5
Mírná
Rybí produkty, sušené ryby
Hanpen
1,6
3,3
7,4
0,2
12,5
15,0
Velmi nízká
Chikuwa
14,9
15,1
17,7
0
47,7
57,2
Velmi nízká
Kamaško
9,5
6,0
10,9
0
26,4
31,9
Velmi nízká
Katsuobushi (sušený tuňák)
51,3
78,6
363,4
0
493,3
600,1
Velmi vysoká
Makrela (sušená)
14,9
119,4
11,6
NU
245,8
289,1
Vysoká
Narutomaki
8,1
12,1
12,2
0
32,4
38,7
Velmi nízká
Niboshi (sušené malé sardinky)
133,7
355,1
257,2
0
746,1
879,2
Velmi vysoká
Rybí konzerva: losos
24,3
37,8
70,8
0
132,9
159,7
Mírná
Rybí konzerva: tuňák
14,9
13,6
88,5
0
116,9
142,9
Mírná
Rybí klobása
6,8
9,1
6,8
0
22,6
26,9
Velmi nízká
Rybí koule
12,2
24,2
31,3
0
67,6
80,7
Nízká
Sardel (sušený)
258,3
464,6
381,8
4,0
1 108,6
1 314,2
Velmi vysoká
Sardinka (polosušená)
20,3
157,1
125,2
3,0
305,7
358,1
Velmi vysoká
Sasakamaboko
14,9
16,6
16,3
0
47,8
57,2
Velmi nízká
Satsuma age
6,8
10,6
4,1
0
21,4
25,2
Velmi nízká
Japonské občerstvení
Japonské nudle Ramen
7,5
6,8
0
7,3
21,6
25,0
Velmi nízká
Japonské nudle Ramen do polévky
4,7
9,9,
16,5
1,5
32,7
39,0
Velmi nízká
Smažená rýže
0
4,3
4,2
5,7
14,1
16,2
Velmi nízká
Koření
Grilovací omáčka
0,1
0
14,6
0,2
14,9
18,4
Velmi nízká
Med
0,7
0,1
0
0
0,9
1,1
Velmi nízká
Mirin
0
0,2
0,5
0,5
1,2
1,4
Velmi nízká
Nam pla
0
0,8
82,0
10,3
93,1
113,6
Nízká
Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí)
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.
Dobrý den, mám problém s přípravou každodenního jídla pro manžela, který užívá warfarin. Kamkoliv se podívám, všude je co by neměl, ale já bych potřebo- vala konkrétní jídelníček z toho co může. Pokud je to možné, pošlete mi nějaké návrhy nebo mně na nějakou stránku odkažte. Děkuji Foukalová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Není to složité, jen je potřeba po nějakou dobu konzumovat více méně stejné potraviny a jen je různě kombinovat. Vyberte potraviny, které vašemu manželovi chutnají a sestavte z nich jídelníček na týden. Další týdny používejte stále stejné potraviny, ale jinak je nakombinujte, aby to nebylo moc jednotvárné. Po měsíci vyberte jiné chutné potraviny a složte z nich nový jídelníček. Při každé změně vybraných potravin je potřeba provést kontrolní zaměření srážlivosti krve do jednoho týdne od změny.
To, že se zde uvádí seznam potravin, které zesilují nebo zeslabují účinky Warfarinu neznamená, že by se neměly vůbec používat. Používat se mohou v přiměřeně malém množství, ale hlavně se musí v tomto množství konzumovat pravidelně po nějakou dobu.
Trvalá fyzická námaha vyčerpává hladinu draslíku ve svalech, takže sportovci musejí opakovaně doplňovat zásoby draslíku a minerálů. Draslík mají obvykle sportovci spojený pouze v souvislosti s pitným režimem. V nápojích, jako je Gatorade nebo Isostar, slouží k rychlému zavodnění organismu v průběhu nebo po skončení fyzické aktivity.
Díky tomu, že se draslík ukládá ve svalových buňkách, může vám pomoci vypadat mohutněji. Pokud jíte typicky kulturistickou dietu a omezujete příjem ovoce, pak na vás zvýšený příjem draslíku bude pravděpodobně i daleko lépe fungovat. Užívejte 500–1 000 mg některé z dostupných forem draslíku, a to dvakrát až třikrát denně společně s jídlem.
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.
Draslík je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich přeměnu na energii. Je bohatě rozšířen v okolním prostředí a stejně tak často obsažen v potravinách. Nejbohatší na draslík jsou banány, sušené meruňky, brambory a pomerančový džus. Nachází se rovněž v libovém mase, luštěninách a mléce. Na draslík je také bohatá brokolice, ze které snadno připravíte chutnou a sytou polévku. Výborná je i jen tak uvařená nebo zapečená. Nezapomínejte ani na ořechy, které jsou kromě draslíku zdrojem kvalitních tuků.
Selen se v potravinách objevuje v různém množství, některé potraviny ho nemají vůbec, některé ho mají přehršel. Následující seznam uvádí, které potraviny selen obsahují i v jakém množství. Množství selenu je v potravinách nerovnoměrné a ovlivňuje ho mnoho faktorů, jako je například obsah selenu v půdě. Jak z následující tabulky vyplývá, nejvíce selenu se nachází v některých druzích ořechů, dále i v mase, vnitřnostech, v rybách a v mořských plodech a mořských řasách. Sloučeniny selenu obsažené v rostlinných potravinách (selenomethionin) a v živočišných potravinách (selenocysteinu) dokáže lidské tělo využít téměř na sto procent.
Při přísné nízkopurinové dietě dojde k poklesu kyseliny močové v krvi max. o 15 %, což je u valné většiny pacientů nedostačující. Proto se dieta doplňuje podáváním léků, které snižují tvorbu kyseliny močové. Dieta s omezením purinů je nutná, ale nesmí vést k nedostatku důležitých živin. Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin, tj. 2–3 l denně. K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda, popř. alkalické minerálky dle doporučení lékaře. Dále se doporučuje nepřejídat se, omezit stravu s vyšším obsahem tuků a nekonzumovat ostrá jídla. Také je vhodné zařadit do každého týdne 1–2 odlehčené zeleninové dny. Chraňte se před prochladnutím a hodně se hýbejte, neboť pohybová aktivita má pozitivní vliv na cirkulaci krve.
U nízkopurinové diety bychom měli dodržet tato pravidla:
základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg;
omezit bychom měli potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg;
vyloučit ze stravy bychom měli potravinyobsahující více než 150 mg purinů.
U zdravého člověka není pravděpodobné, že by nízký příjem draslíku vyvolal nepříznivou odezvu. Při dalším snižování hladiny draslíku je prvním příznakem nedostatku tohoto prvku svalová slabost a nauzea (nevolnost až zvracení). K závažnému nedostatku může dojít u člověka, který užívá silná diuretika, jež snižují hladinu tekutin v těle, nebo u jedince trpícího těžkými průjmy či zvracením. Pokud se draslík nedoplňuje, může nízká hladina draslíku vést až k srdečnímu selhání.
Při vyvážené stravě obvykle nenastává nedostatek draslíku v organismu a při správné činnosti ledvin nedochází ani k předávkování draslíkem (hyperkalémie). Nedostatek draslíku (hypokalémie) nastává obvykle při pooperačních stavech, při dlouhodobém podávání infuzí bez draslíku a v případech stravy s omezeným přísunem bílkovin. Hlavními příznaky nedostatku draslíku jsou svalové křeče, srdeční arytmie a pokles funkce ledvin. Mezi další příznaky nedostatku draslíku patří ztráta chuti k jídlu a zvracení.
Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1800–5000 mg. Pro děti do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500–700 mg a pro děti od 1 do 9 let činí DDD 1000–1600 mg. Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučována denní dávka draslíku zvýšena až na 7000 mg.
Podle možnosti upravujte zeleninu v páře nebo v mikrovlnné troubě; vaření ve vodě totiž snižuje obsah draslíku. Vařením ve vodě ztrácejí například brambory 50 procent draslíku, vařením v páře jen necelých 6 procent.
Potravinové doplňky nemají obsahovat více než 99 mg draslíku v jedné tabletě (včetně kombinovaných multivitaminových přípravků). Domníváte-li se, že potřebujete užívat draslík, poraďte se nejprve se svým lékařem.
Chřest má mnoho zdravotních výhod. Speciálně se užívá pro retenci tekutin, obsahuje přírodní alkaloid asparagin, což přispívá ke zlepšení funkce ledvin.
Salát
Salát je dobré přírodní diuretikum, ale také obsahuje mnoho minerálů, jako je mangan a draslík, který pomáhá tělu odstranit tekutiny a vyčistit tělo, aniž by došlo ke ztrátě cenných minerálů.
Borůvky
Borůvky mají močopudný účinek, zároveň obsahují vysoké množství draslíku. Borůvky jsou účinné při problémech močové trubice a infekce močových cest.
Červená řepa
Červená řepa má močopudné účinky, protože vylučuje sůl z těla a povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
Oves
Je uváděno, že nať ovsa setého snižuje hladinu kyseliny močové a chrání jaterní tkáň před toxiny. Plod působí snížení hladiny cholesterolu v séru a brzdí biosyntézu buněčných hormonů. Tradičně je nať používána při akutních nebo chronických stavech úzkosti, při ztrátě napětí stěny močového měchýře.