Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ DRASLÍK

OBSAH

Draslík v potravinách

Draslík se v potravě vyskytuje v dostatečném množství. Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku jsou například hovězí játra, hovězí maso, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy. Mezi potraviny obsahující draslík ve velmi vysokém množství patří černý čaj a káva. K potravinám s nulovým obsahem draslíku se řadí lihoviny a rostlinné oleje. Velmi nízký obsah draslíku je v cukru, živočišných tucích nebo v kukuřičné krupici.

Zdroj: Draslík

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJICI PURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IREN.

Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zvýšené kyselině močové použijte zde www.ceskenemoci.cz/n… uvedené recepty i jídelníček a železo doplňte pomocí potravních doplňků se železem. Pro podporu doplnění železa můžete ke svačině zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem železa, bezpečné jsou: hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, červená řepa, špenát a červené zelí.

Zdroj: diskuze Potraviny obsahujici purin

Jak nabízí draslík lékárna

Většina lidí nepotřebuje draslík v doplňcích, pokud nebere diuretika. Snažte se však získávat dostatečné množství draslíku ze své denní stravy. Pacienti užívající tzv. ACE inhibitory (léky proti vysokému krevnímu tlaku) nebo trpící onemocněním ledvin nesmějí draslík brát vůbec.

Potravinové doplňky obsahující draslík jsou běžné jak v kamenných, tak internetových lékárnách.

Trpíte-li onemocněním ledvin nebo užíváte léky na snížení krevního tlaku či na srdeční potíže, užívejte draslík jen po poradě s lékařem. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků obsahující draslík se svým lékařem.

Návod k užívání draslíku: Potřebujete-li potravinové doplňky s draslíkem, užívejte je při jídle, abyste snížili dráždění žaludku. Potravinové doplňky nemají obsahovat více než 99 mg draslíku v jedné tabletě (včetně kombinovaných multivitaminových přípravků).

Zde je cena draslíku.

Zdroj: Draslík

Červená čočka

Čočka patří mezi potraviny, které obsahují více purinů. Ve 100 g je to 127 mg.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI SÍTNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draslik.

2 měsíce léčím prasklou sítnici 2 2mesice léčím primář .a 2operace a nebude nepřilepíl se sítnice musí olej tel vědět šlo to olej jak operován čočku šlo léčit.dekuji pozdravem Draslík.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci sítnice

Kešu a puriny

Kešu ořechy se při dně mohou konzumovat, na 100 g obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý deň,
poprosím Vás koľko mg purinov môže denne konzumovať človek s dnou?
Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď
S prianím pekného dňa J.Vargová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Puriny jsou přírodní látky, které se nacházejí ve všech buňkách těla a prakticky ve všech potravinách. U lidí jsou puriny metabolizovány na kyselinu močovou, která slouží jako antioxidant a pomáhá předcházet škodám způsobeným aktivními formami kyslíku. Nepřetržitý přísun kyseliny močové je důležitý pro ochranu lidských cév. Ovšem častý a vysoký příjem potravin bohatých na puriny však zvyšuje hladinu kyseliny močové v séru, což má za následek dnu a mohlo by být rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění, onemocnění ledvin a metabolický syndrom. Pro lidi trpící dnou se doporučuje denní příjem purinů v potravě nižší než 400 mg. Nejde však jen o puriny, ale je potřeba se soustředit i na další faktory ovlivňující metabolizmus, jako je pitný režim a zdravý pohyb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny obsahující puriny

Obsah purinů v kávě

Ve 100 g kávy je 0 g purinů, můžete pít i slabší kávu nebo zelený čaj, kávu s mlékem.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.

Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?

Děkuji a přeji příjemný den.

Pavel Postler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Zdroje draslíku

Draslík se nachází především v zelenině, obilí a ovoci. Banány obsahují velké množství tohoto minerálu, a proto jsou považovány za ideální výživu pro sportovce. Také byla zjištěna větší hojnost draslíku v sušeném ovoci, odstranění vody totiž zvýší jeho koncentraci. Zelená listová zelenina, jako je špenát a salát, luštěniny nebo celozrnné potraviny poskytují tělu vhodné množství draslíku. Rovněž některé minerální a lázeňské vody obsahují vysoké množství draslíku.

Zdroj: Minerál draslík

Diskuze

V diskuzi JAK NA SUCHÉ A ROZPRASKANÉ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna.

Me hodne pomohlo kdyz jsem si na noc namazala Vitaskin gold a dala si na ruce rukavice. Hlavne ted na podzim ma i mala dcera hodne vysusene ruce zimou a take ji to pomohlo. ale opravdu ruce zabalit do rukavic. Vitaskin gold je hodne mastny a krasne ruce zjemni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ina.

Předražený šunt obsahující škodlivé látky! Mnohem lepší přípravky a především levnější najdete lehce.

Zdroj: diskuze Jak na suché a rozpraskané ruce

Puriny a jahody

100 g jahod má 9 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ KOMBINACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Nejlepší kombinací s krémy či séry obsahující kyselinu hyaluronovou je Skinroller, pro lepší zapracování do pokožky a tím i dosažení jejich lepšímu účinku. Informace najdete též na www.skinroller.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší kombinace

Med a puriny

100 g medu obsahuje 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ MI VŮBEC NEKVETOU KANADSKÉ BORŮVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra F..

Dobrý den. Mám na zahradě kanadské borůvky a již třetí rok mi vůbec nekvetou.
Keř je vysoký asi 180 cm a na pohled zdravý. Má spoustu větví velmi bohatě olistěných.
Prosím o radu co s tím. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zkuste změnit hnojivo. Omezte dusík a posilněte fosfor a draslík. Když má rostlina mnoho dusíku, tak bohatě roste, ale nekvete.

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Cuketa a puriny

100 g cukety má 8 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi LEDVINOVÁ OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o radu. Všude jsou nejrůznější informace o funkci, čištění ledvin, ale jídelníček pro selhávající ledvin, kdy je potřeba omezit fosfor, draslík a sodík není nikde. Velmi bych potřebovala nasměrovat tímto směrem. Děkuji Věra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ledvinová očista

Cizrna a puriny

100 g cizrny má 46 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena maresova.

Dobry den jsem o katetrizacni ablaci fib sini v dubnu 2017 beru xarelto mohi jist ovoce myslim pomerance mandarinky atd? Nebo lepe co nemuzu dekuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou dietu a můžete s ním jíst co chcete. Jen pozor na Acylpyrin, ten se nesmí s Xareltem používat. Ani prostředky obsahující kyselinu acetylsalicylovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozdíl mezi warfarinem a xarelto

Puriny ve víně

0,2 ml vína obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Příznaky nedostatku draslíku

Nedostatek draslíku vzniká při prudké fyzické námaze. Draslík je vylučován potem. Také gastrointestinální poruchy doprovázené průjmem mohou snížit vstřebávání draslíku. Potraviny s extraktem lékořice rovněž snižují množství draslíku v organismu, neboť draslík se naváže na látky obsažené v lékořici a spolu s ní opouští tělo. Prvním důsledkem nedostatku draslíku mohou být poruchy svalových činností, svalové křeče. Další indikací je výskyt zácpy. Nedostatek draslíku může vést také ke zvýšené srdeční frekvenci. Pokud trvá nedostatek delší dobu, dochází k narušení metabolismu. Jestliže je nutné doplnit větší množství draslíku, lze využít nutričních přípravků. Lidé s onemocněním ledvin, by měli dbát pokynů, aby nedošlo k překročení doporučené denní dávky.

Zdroj: Minerál draslík

Obsah purinů v kysaném zelí

100 g kysaného zelí obsahuje 8 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Jáhly a puriny

Jáhly mají průměrný obsah purinů mezi 75 a 150 mg na 100 g.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Obsah purinů v pórku

100 g pórku obsahuje 74 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Jaké ovoce obsahuje zinek

Zinek se v absolutní většině ovoce vůbec nevyskytuje, výjimkou jsou meruňky. Stejně tak se dá ještě zinek najít ve slunečnicových nebo dýňových semínkách, nebo v ořechách.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP