Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRADAXA

OBSAH

Pradaxa a alkohol

Doporučuje se nekonzumovat alkoholické nápoje – minimálně po dobu užívání Pradaxy.

Zdroj: Lék Pradaxa

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den!

Mám hlubokožilní trombózu pravé dolní končetiny. Před 16ti léty plicní embolie. Na doporučení lékaře jsem přestal užívat Warfarin a začal s užíváním léku Pradaxa.
Během léčby Warfarinem, jsem měl omezen přísun vitaminu K. Poněvadž mám nadváhu 200cm/134 kg, chci zhubnout, ale nějak se mi to nedaří.
Jak je to u Pradaxy a jaký jídelníček by byl ideální, vzhledem k mému zdr. stavu?

Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa narozdíl od Warfarinu nemá žádné interakce s potravinami. Pokud je Pradaxa jediný lék, který užíváte na ředění krve, tak můžete jíst co chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Nový lék na ředění krve

Lék Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran. Tato sloučenina je inhibitorem trombinu, který má nezastupitelnou roli ve srážlivosti krve. Tím se sníží riziko vzniku krevních sraženin. Lék Pradaxa byl nejprve využíván v ortopedii, kdy byl pacientům podáván po operačních zákrocích, především u totální endoprotézy, a to jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že je nyní Pradaxa indikována i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií.

Zdroj: Lék Pradaxa

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den. Beru Pradaxa a mám pocit že mám reflux. Je možné užívat něco na reflux s kombinací Pradaxa. Děkuji Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa se nijak neovlivňuje například s lékem Omeprazol, který je nejčastěji používán pro zmírnění následků refluxu a je volně prodejný bez lékařského předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a a vitamíny

Pradaxa SPC

Zde je odkaz na stažení souboru PDF, ve kterém je uveden souhrn údajů o přípravku: Pradaxa SPC.

Zdroj: Pradaxa - příbalový leták

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM A PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radovan Hnilica.

Je možné při užívání léku Pradaxa 150 na ředění krve brát po operaci lék Wobenzym?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Beru warfarin chtěl přejít na pradaxu. Lepší lék na ředění krve. Mám diabetes. Mám jist zeleninu. U warfarin omezení. Martinblaha1976@post.cz

Zdroj: diskuze Wobenzym a Pradaxa

1. Co je Pradaxa a k čemu se používá

Pradaxa obsahuje léčivou látku dabigatran-etexilát a patří do skupiny léků označovaných jako antikoagulancia. Účinkuje tak, že zablokuje látku, která se v těle účastní na tvorbě krevních sraženin.

Pradaxa se užívá u dospělých k prevenci vzniku krevních sraženin v žilách po operativních náhradách kolenního nebo kyčelního kloubu.

Zdroj: Pradaxa - příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Mohu brát na Pradaxu mucosolvan na kašel?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran, které nijak nevadí užívání Mucosolvanu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Pradaxa a alkohol

Mezi alkoholem a Pradaxou nejsou popsány interakce. Alkohol by neměl ovlivňovat účinnost léku Pradaxa. Obecně však platí, že je bezpečné pouze pití alkoholu v množství půl litru piva nebo 200 ml vína denně. Lékaři doporučují omezit konzumaci alkoholu minimálně po dobu užívání Pradaxy.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Novotná.

Dobrý den,mám dotaz na lék Pradaxa.Nyni užívám Warfarin 3 mg (3xtydně 1,5 tbl a 1 tbl út.,čtvr
,sob.,neděle).Mám astma bronch.Chopn,Diabetes-Methormin 2x1000 mg.Na Astma užívám kortikoidy.Je možné užívat Pradaxu?Děkuji za odpověď.Zdravím Marie Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, zda-li můžete užívat lék Pradaxa na místo Warfarinu, musíte prodiskutovat s lékařem, od kterého máte recept na Warfarin. Lék Pradaxa je několikanásobně dražší než Warfarin a lékař musí mít pádný důvod k této změně, aby si ji obhájil před zdravotní pojišťovnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék pradaxa cena pro pacienta

Co se nesmí jíst při Pradaxe

Pradaxa na rozdíl od Warfarinu nemá žádné interakce s potravinami. Pokud užíváte pouze Pradaxu na ředění krve, tak můžete jíst, co chcete.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den. Tak nakonec lékařka řekla že si mám koupit lék Nolpaza. Jen bych se chtěla ujistit jestli i s Pradaxa se může? Děkuji Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nolplaza obsahuje látku Pantoprazol. Pantoprazol patří do stejné skupiny léků jako Omeprazol - inhibitory protonové pumpy - léky na snížení tvorby kyseliny v žaludku. Pantoprazol je velmi podobný Omeprazolu a bude dobře účinkovat na vaše komplikace s refluxem. Stejně jako Omeprazol, ani Pantoprazol nijak neovlivňuje účinky Pradaxy.
Nejdříve Nolplazu užívejte denně, vždy na lačno, a pak, až se problémy s pálením žáhy uklidní, ho můžete užívat obden. Naplánujte si prohlídku na gastroenterologii, aby vám vyšetřili zažívací trakt, pro vaši jistotu, že je uvnitř vše v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a a vitamíny

Nežádoucí účinky

Závažným nežádoucím účinkem jsou krvácivé stavy převážně v oblasti zažívacího traktu. Problematické je to i s cenou přípravku, přece jen jde stále o relativně drahý preparát. Od roku 2016 je v ČR používán preparát Praxbind, který je vůči léku Pradaxa účinnou protilátkou.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teodora.

jak dlouho je třeba vysadit pradaxu před plánovaným trhání zubu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Postup vysazení Pradaxy musí s vámi naplánovat váš zubní lékař. Pradaxa pro vás představuje lék na život a jeho vysazení vás může ohrozit. Proto je třeba, aby na to dohlížel lékař a měl za to odpovědnost. Doba, kdy se Pradaxa neužívá před plánovaným výkonem, se pohybuje od 24 hodin až po týden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa

Strava a Pradaxa

Pradaxa je moderní lék na ředění krve a jeho obrovskou výhodou pro pacienta je, že nemusí držet žádnou dietu, jako je tomu například u léku Warfarin, který má podobné účinky jako Pradaxa. Pradaxa totiž nemá téměř žádné interakce s jídlem. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je konzumace grapefruitu.

Grapefruit může ovlivnit způsob, jakým tento lék funguje. Pokud máte rádi grapefruit nebo pijete grapefruitový džus, omezte množství v případě, že užíváte lék Pradaxa. Bez obav můžete sníst 1 grapefruit nebo vypít 125 ml 1x až 2x týdně.

Doplňky stravy a Pradaxa

Při užívání léku Pradaxa by pacient neměl svévolně užívat následující doplňky stravy:

  • rybí tuk,
  • krilový olej,
  • omega 3 mastné kyseliny,
  • vitamín E,
  • česnek (neplatí to pro malé množství česneku použitého v kuchyni jako koření),
  • bromelain.
Tyto doplňky stravy je možné užívat i nadále, ale jen pod dohledem lékaře, protože mohou nebezpečně ovlivňovat účinky léku Pradaxa na srážlivost krve.

Zdroj: Pradaxa a strava

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám dotaz, může se mi znova vrátit trombóza, když užívám pravidelně 2×denne lék Pradaxa? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro přesnou odpověď na vaší otázku je třeba znát příčinu, která způsobila vaši předchozí trombózu. Například arteriální trombóza může být způsobena kornatěním tepen, nazývaným arterioskleróza. K tomu dochází, když tukové nebo vápenaté usazeniny způsobují ztluštění stěn tepen. To může vést k nahromadění tukového materiálu (nazývaného plak) ve stěnách tepny. Tento plak může náhle prasknout (prasknout) a následně vytvořit krevní sraženinu, i když užíváte léky na ředění krve. Dodržováním předepsané léčby výrazně snižujete riziko opakování trombózy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Alkohol

Warfarin: U Warfarinu se vyhněte nepřiměřenému pití alkoholu, povolen je maximálně jeden alkoholický nápoj denně, tedy 20–30 g alkoholu (0,5 l piva, 2 dl vína, 0,5 dl destilátu).

Pradaxa: Po dobu užívání Pradaxy se nedoporučuje konzumovat alkoholické nápoje.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Nežádoucí účinky Pradaxy

Nejčastěji hlášenou nežádoucí příhodou je krvácení. U Pradaxy je při správném užívání minimální možnost předávkování. Pradaxa se využívá k prevenci a při léčbě hluboké žilní trombózy, plicní embolie a jako prevence mozkové mrtvice při fibrilaci síní. Velkou výhodou Pradaxy je existence speciální protilátky, která může v případě nutnosti účinek Pradaxy téměř okamžitě vyrušit (preparát Praxbind).

Zkušenosti ukazují, že pokud je lék Pradaxa správně podáván, je jeho snášenlivost velmi dobrá a nežádoucí účinky jsou vzácné.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Diskuze

V diskuzi PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klepáčová Miroslava.

Manžel má diabetes 2typu a užívá Pradaxu 150mg dvakrát denně.Od začátku užívání tohoto léku má zhoršené výsledky glykémií.Je možné,že to způsobilo užívání tohoto léku.Moc děkuji za odpověd´ˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vasyl.

Dobrý den. U moje manželky po ůživáni léku Pradaxa 150mg začaly vypadat vlasy, a to hodné. Co máme stím dělat? Je níco co muže zastavit. Dekuje za odpověd.

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Alkohol a Pradaxa

Při užívání tohoto léku je nejlepší nepít velké množství alkoholu.

Pokud se rozhodnete pít alkohol, nepijte více než 2 standardní nápoje denně.

Jeden standardní nápoj znamená:

  • 43 ml likéru nebo lihovin se 40% alkoholu.
  • 142 ml vína s obsahem alkoholu 12%.
  • 341 ml běžného piva typu ležák. Jedná se o pivo s obsahem alkoholu 5%.

Zdroj: Pradaxa a strava

Co je Pradaxa

Pradaxa ® (dabigatran etexilát) je lék na předpis, který se používá:

  • ke snížení rizika mrtvice a krevních sraženin u dospělých, kteří mají zdravotní stav nazývaný fibrilace síní, který ale není způsoben problémem srdeční chlopně. Při fibrilaci síní část srdce nebije tak, jak by měla. To může vést k tvorbě krevních sraženin a zvýšit riziko mrtvice.
  • k léčbě krevních sraženin v žilách nohou (hluboká žilní trombóza) a plicích (plicní embolie) poté, co pacienti byli léčeni injekčním lékem k léčbě krevních sraženin po dobu 5 až 10 dnů.
  • ke snížení rizika opětovného výskytu krevních sraženin v žilách nohou a plic po léčbě krevních sraženin.

Přípravek Pradaxa není určen k použití u lidí s umělými (protetickými) srdečními chlopněmi.

Zdroj: Pradaxa a strava

Cena pro pacienta

U léčivých přípravků hrazených ze zdravotního pojištění je uvedena výše maximální ceny výrobce, respektive nahlášená cena původce u přípravků, které nepodléhají regulaci maximální cenou výrobce, dále výše úhrady ze zdravotního pojištění a odhadovaná cena pro konečného spotřebitele (cena v lékárně).

Pradaxa 110MG CPS DUR 10X1 I

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 257,50 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 398,68 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 141,18 Kč
Pradaxa 110MG CPS DUR 30X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 772,50 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 1 116,52 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 344,02 Kč
Pradaxa 110MG CPS DUR 60X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 1 544,99 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 2 105,97 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 560,98 Kč
Pradaxa 150MG CPS DUR 60X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 1 887,90 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 2 105,97 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 218,07 Kč
Pradaxa 75MG CPS DUR 10X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 201,03 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 398,68 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 197,65 Kč
Pradaxa 75MG CPS DUR 30X1 I
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny: 603,08 Kč
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 1 116,52 Kč
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta: 513,44 Kč

Zdroj: Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Co je to Pradaxa

Pradaxa je lék, který patří mezi léky na ředění krve. Donedávna byl využívaný zejména v ortopedii, ale nyní se stále více využívá i v interní medicíně. Účinnou látkou Pradaxy je takzvaný dabigatran. Tato sloučenina je inhibitorem trombinu, který má nezastupitelnou roli v krevním srážení – tím se sníží riziko vzniku krevních sraženin. V ortopedii je Pradaxa pacientům podávána po operačních zákrocích (zejména po totální endoprotéze) jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že je nyní Pradaxa indikována také jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici.

Dávkování je striktně individuální a závisí na přesné indikaci podávání a zdravotním stavu pacienta. Běžná dávka pro dospělého člověka je 110–150 miligramů preparátu Pradaxa, podávaná 2x denně. Pradaxa nesmí být v žádném případě užívána jinak, než jak stanoví předepisující lékař.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Srovnání Pradaxa a Warfarin

Oproti velmi známému Warfarinu má Pradaxa několik zásadních výhod. Například její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že třeba před chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako tomu bylo u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutné sledování stravy a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku pomocí krevního Quickova testu. To vše se u Warfarinu musí.

Zdroj: Lék Pradaxa

Indikace

Pradaxa patří mezi antikoagulancia, což jsou léky, které se používají jako prevence srážení krve. Je určena dospělým pacientům po náhradách kyčelního nebo kolenního kloubu jako prevence žilních tromboembolických příhod a pacientům s nonvalvulární fibrilací síní jako prevence cévních mozkových příhod a systémové embolizace. Léčivá látka dabigatran v lidském těle blokuje funkci trombinu, který má ústřední funkci v procesu srážení krve.

Zdroj: Lék Pradaxa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP