Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘEDÁVKOVÁNÍ VITAMÍN D3

OBSAH

Upozornění

Při léčbě olejem Vigantol je nežádoucí doplňovat léčbu přípravky obsahujícími vitamín D2, D3, kalcitriol a dihydrotachysterol. V těhotenství je možné užívat olejové kapky Vigantol pouze se souhlasem lékaře. Při předávkování nebo náhodném požití přípravku dítětem se poraďte s lékařem. V průběhu léčby budou u vás podle doporučení lékaře pravidelně vyšetřovány hladiny vápníku, fosfátů, hořčíku, cholesterolu a enzymu alkalické fosfatázy v krvi.

Zdroj: Kapky Vigantol – vitamín D

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wannda.

Může vitamin C ovlivnit ATB?
Tj, pokud zrovna beru pravidelně vitamin C, z důvodu nachlazení a ve stejné době se objevil zánět v dásni a podezření na otravu krve, byli mi napsány dva druhy ATB... Může se to kombinovat?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel v některých případech opravdu může společné užívání vitamínu C a ATB představovat problém. Nepíšete jaká antibiotika přesně užíváte, takže nelze určit zdali se Vás to také týká. Obecně vitamín C umocňuje antibiotikum tetracyklin a jemu podobné látky jako je doxycyklin a minocyklin. Může zde hrozit předávkování těmito antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika a vitamin C

Skupina vitaminů s označením B

  • Vitamin B1 – thiamin
  • Vitamin B2 - riboflavin
  • Vitamin B3 – niacin
  • Vitamin B4 – adenin
  • Vitamin B5 – kyselina pantothenová
  • Vitamin B6 – pyridoxin
  • Vitamin B7 – biotin (vitamin H)
  • Vitamin B8 – inositol
  • Vitamin B9 – kyselina listová (folacin, folát)
  • Vitamin B10 - kyselina para-amino-benzoová (PABA)
  • Vitamin B11 – cholin
  • Vitamin B12 - kobalamin
  • Vitamin B13 - kyselina lipoová
  • Vitamin B14 
  • Vitamin B15 – kyselina pangamová
  • Vitamin B17 - amygdalin

V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.

Zdroj: Vitaminy B-komplex

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.

Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Předávkování

Předávkování vitamínem E má obvykle za následek zhoršené vstřebávání vitamínu K, což může v delším časovém horizontu vést k poruchám srážlivosti krve, silnému menstruačnímu krvácení, odvápňování kostí a osteoporóze. Předávkování vitamínem E z potravin však nehrozí, k tomu může dojít pouze vlivem nadměrné a dlouhodobé konzumace doplňků stravy.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bezděkj.

Eliqvist jsem užíval rok,déle ho pojišťovna nehradí a dávat 2000 Kč za měsíc z důchodu se mě nelíbilo. Nepomohlo ani odvolání,tak jsem se nechal převést na warfarin.Teď se musím hlídat.Proč ten lék pojišťovna nehradí když je všechno jednodušší a levnější.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro pojišťovnu je právě jednodušší a levnější vás převést na Warfarin. Cena Warfarinu je za zlomkovou cenu z ceny Eliquisu. Léčba Warfarinem je i bezpečnější, protože při předávkování stačí aplikovat vitamín K, kdežto při předávkování Eliquisem není jak zastavit vzniklé krvácení. A to platí i pro akutní operace a krvácivá zranění. Warfarin díky své nízké ceně a skvělé spolehlivosti dokázal prodloužit životy mnoha lidí. Pro správnou léčbu Warfarinem stačí vyladit pouze dietu, jinak máte jistotu, že lék vždy dostanete za minimální cenu, narozdíl od drahých léků jako je například Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecba walfarinem

Předávkování vitamínem C

Předávkování vitamínem C nebývá časté, přesto mají dlouhodobé vysoké dávky na organismus neblahé účinky. Vysoký příjem vitamínu C například zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Ty se tvoří vzájemnou spoluúčastí kyseliny šťavelové jako vedlejšího produktu, který tělo produkuje při likvidaci nadbytku vitamínu C a vápníku. Při jednorázovém předávkovaní se u citlivých jedinců objeví kožní vyrážky, takzvaná kopřivka. Předávkování vitamínem C má ve velkých dávkách výrazné projímavé účinky, typicky (pro zdravého člověka) v množství 5–20 gramů denně, rozdělených do několika dávek, ačkoli vážně nemocní lidé mohou užívat 100–200 gramů bez projevů předávkování tímto vitamínem.

Zdroj: Vitamín C

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGAMARINE FORTE+VITAMÍN D3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena .

Dobrý den,
mohu užívat výše uvedený OmegaMarine Forte+vitamín D3,když užívám dlouhodobě Walfarin 5. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega marine Forte trošku zesiluje účinky Warfarinu, proto o tom informujte svého lékaře, který Vám předepisuje Warfarin. Hrozí zde zvýšené riziko krvácení z nosu a tvorba modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3

Předávkování

Předávkování vitamínem B nastane zejména při nadměrném užívání ve formě tabletek. Při zdravé stravě předávkování nehrozí.

Doporučená denní dávka vitamínů B:

  • B1 - 1,5 mg
  • B2 - 1,6 mg
  • B3 - 17-22 mg
  • B5 - 10 mg
  • B6 - 1,4 mg
Škodlivá dávka vitamínů B:
  • B1 - škodlivá dávka více než 30 mg, toxická dávka vyšší než 100 mg
  • B2 - škodlivá dávka více než 30 mg, toxická dávka vyšší než 80 mg
  • B3 - škodlivá dávka více než 100 mg, toxická dávka vyšší než 500 mg
  • B5 - škodlivá dávka více než 100-200 mg, toxická dávka není určena, nebyly zjištěny žádné zvláštní vedlejší účinky
  • B6 - škodlivá dávka více než 100 mg, toxická dávka při dlouhodobém užívání vyšší než 500 mg
Projev předávkování vitamíny B:
  • pocení;
  • nevolnost;
  • zvracení;
  • průjmy;
  • svědění nebo pálení pokožky;
  • zarudnutí pokožky;
  • poškození citu v končetinách;
  • poškození jater.

Zdroj: Vitamín B

Diskuze

V diskuzi VITAMIN B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zapletalová.

Dobrý den,mohu užívat vitamin B KOMPLEX FORTE společně s WARFARINEM 3mg.Dekuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Já taky užívám warfarin už několik let a začala jsem v průběhu léčby užívat i b-komplex forte a nemělo to žádný vliv na moji srážlivost. S dr. jsem to konzultovala a žádný problém v tom taky neviděla.

Zdroj: diskuze Vitamin B

Vitamín A

Vitamin A je antioxidant. Udržuje vlasy i pokožku hlavy hydratované. Pomáhá produkovat maz v pokožce hlavy. Nedostatek vitamínu A má za následek lámavost vlasů a šupinatou kůži.

Zdrojem vitamínu A jsou například mrkev, citron, grep, sladké brambory, meruňky, broskve, špenát, zelí a rybí tuk, maso, mléko, sýr, vejce. Pokud přijmete denně správné množství vitamínu A, budou vám vlasy růst rychleji a nebudete mít problém s tím, že by byla suché.

Dávkování: Denní dávka představuje 0,8 mg/den. Užívání v těhotenství je nutné konzultovat s lékařem, ale ve většině případů se toto množství nedoporučuje.

Předávkování a nežádoucí účinky: Vitamín A je jedním z mála vitamínů, jimiž se lze předávkovat. Nadbytek vitamínu se ukládá v játrech, což může způsobit otravu a osteoporózu. V praxi je toto naštěstí skoro nemožné. Při konzumaci běžných potravin se předávkování obávat nemusíte.

Zdroj: Vitamíny proti padání vlasů

Vitamín D

Vitamín D má vliv na zdravý růst vlasových folikulů. Stimuluje vlasové folikuly a buňky, které tvoří vlasy. Vitamín D tak snižuje problém s vypadáváním vlasů. Je důležitý pro vývoj zdravých folikulů. Pravidelný příjem vitamínu D může udělat zázraky s vašimi vlasy. Přírodním zdrojem tohoto vitamínu jsou houby, ryby, celá vejce, mléko, losos, tuňák, obiloviny, vepřové maso, hovězí játra.

Dávkování: Doporučená denní dávka vitamínu D je alespoň 1000 IU (International Units = mezinárodní jednotka) denně.

Předávkování a nežádoucí účinky: Vitamín D do sebe dostáváme převážně ze sluníčka a tím se ve skutečnosti předávkovat nelze.

Zdroj: Vitamíny proti padání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wannda.

Jedná se o Amoxicillin a Metronidazol. Mohou se tyto atb kombinovat s vitamínem C ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Metronidazol i Amoxicilin si s vitamínem C nevadí. Amoxicilin má nežádoucí interakce s těmito vitamíny: B-6, B-12, biotin, niacin, riboflavin, thiamin, vitamin K a draslík. V každém případě musíte vždy informovat svého lékaře, že trvale užíváte vitamín C! Jakým způsobem užíváte ten Metronidazol?

Zdroj: diskuze Antibiotika a vitamin C

Vitamín E v potravinách

Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia

Vitamín H

Vitamín H (biotin) vytváří keratin, který je důležitý pro zdravý růst vlasů. Vlas se skládá hlavně z bílkoviny s názvem keratin. Ten je přítomen i v nehtech. Podporuje růst buněk a metabolismus, který pomáhá růstu vlasů a zabraňuje křehkým, lámavým vlasům. Jeho nedostatek může vést ke ztrátě vlasů, řas nebo obočí. Pravidelný příjem vitamínu H může pomoci při prevenci vypadávání vlasů a jejich šedivění. Zdrojem jsou například kvasinky, celozrnné obiloviny, žloutky, játra, rýže, mléko, sýr, arašídy, syrový květák, maliny nebo avokádo.

Dávkování: Doporučená dávka biotinu, pokud se chcete zbavit problémů s vlasy, je asi 30 mikrogramů až 50 mikrogramů denně.

Předávkování a nežádoucí účinky: Při předávkování se může objevit nevolnost, zvracení, bolesti v oblasti břišní a někdy i bolesti hlavy.

Zdroj: Vitamíny proti padání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A UŽÍVÁNÍ OMEGA 3 + VITAMIN K se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Al-Haidaryová.

Dobrý den,
užívám 1x denně Xarelto 10 mg a zároveň Omega 3 + vitamin K.(2 kapsle denně)
Prosím o sdělení, zda můžu dál užívat bez zdravotních potíží?
Děkuji za názor.AlH.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto s účinnou látkou Rivaroxaban patří mezi moderní antikoagulační činidla, která nemají žádnou interakci s vitamínem K. Takže vitamín K nevadí. Ale použití omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Xarelto je vždy nutné konzultovat s lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou totiž zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je právě Xarelto. Tato anomálie se vyskytuje sice jen vzácně, ale je vhodné ji mít pod kontrolou pomocí laboratorních testů. Pokud zaznamenáte jakékoli z níže uvedených příznaků krvácení, měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.
Příznaky krvácení jsou:
- neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo závratě;
- červená nebo černá, dehtovitá stolice;
- vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo zaschlé krve, která vypadá jako kávová sedlina;
- silná bolest hlavy;
- slabost.
Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto a užívání Omega 3 + Vitamin K

Zdroje vitamínu K 

Listová zelenina (špenát a salát) nebo různé druhy zelí jsou bohaté na vitamín K. Prostřednictvím potravinového řetězce se pak vitamín K dostává do živočišných produktů. Tělo může ukládat vitamín K v poměrně velkém množství. Nicméně tento vitamín je použitelný pouze v kombinaci s tukem, protože je jedním ze skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je produkován také bakteriemi tenkého střeva.

Zdroj: Vitamín K

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGAMARINE FORTE+VITAMÍN D3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli vitamíny OmegaMarine Forte+vitamín D3 od Naturamed Pharmaceuticals múžu užívat i když jsem rok po operaci karcinomu prsu a po ozařování.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega marine Forte s D3 lze užívat po roce od operace karcinomu prsu. Problém může nastat, jen kdybyste dlouhodobě užívala léky na ředění krve, například warfarin, to se pak musí upravit jejich dávkování, aby nedošlo ke krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3

Co to jsou vitamíny?

Nedostatek vitaminů (tzv. avitaminóze) má mnoho projevů a nejčastěji se jedná o poruchy imunitních funkcí. Vitaminy známe jako rozpustné ve vodě (B, C, H), nebo také v tucích (A, E, D, K). Podobně jako nedostatek vitaminů, i předávkování se projevuje poruchami základních funkcí organismu. Přebytečných ve vodě rozpustných vitaminů se tělo poměrně snadno zbaví, avšak u vitaminů rozpustných v tucích znamená jejich předávkování zdravotní problém. To platí zejména pro vitamin A, u kterého jsou známé i případy smrtelných otrav. Mohou se také objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Vitaminy však nutně potřebujeme k životu!

Zdroj: Vitaminy B-komplex

Vitamín C 1 000 mg – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C 1 000 mg.

Zdroj: Vitamín C

Vitamín D3 – kapky

Vitamín D3 v kapkách se používá k regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, ke zvýšení odolnosti kostí a zubů a k prevenci zlomenin. Každá kapka obsahuje 400 IU vitamínu D3 v olejové bázi (olivový olej).

Zdroj: Vitamín D3

Vitamín E

Vitamín E je antioxidant. Zvyšuje krevní oběh pokožky hlavy a vytváří nové cévy. Když je krevní oběh pokožky hlavy dobrý, vlasové folikuly pracují, jak mají, a jsou nuceny produkovat více vlasů. Pokud máte navíc dobrý imunitní systém, zajistíte jejich rychlejší růst. Vitamín E má vliv na silné zdravé vlasy. Zdrojem vitamínu E jsou celozrnné produkty, tmavozelená zelenina, luštěniny, olej z pšeničných klíčků, sójových bobů, ořechy.

Dávkování: Požadovaná denní dávka vitamínu E je do 400 IU (International Units = mezinárodní jednotka). Vitamín E může zvyšovat krevní tlak a snižovat srážlivost krve. Pokud tedy trpíte na vysoký krevní tlak, je nutné se poradit s lékařem.

Předávkování a nežádoucí účinky: Nadměrné užívání vysokých dávek vitamínu E zhoršuje vstřebávání vitamínu K se všemi důsledky.

Zdroj: Vitamíny proti padání vlasů

Vitamín C v prášku – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C v prášku.

Zdroj: Vitamín C

Vitamín C tablety – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C v tabletách.

Zdroj: Vitamín C


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP