Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍČINA NADMĚRNÉHO POCENÍ V OBLIČEJI

OBSAH

Nadměrné pocení hlavy

U nadměrného pocení hlavy je třeba vyloučit jako možnou příčinu onemocnění štítné žlázy. Pokud je porucha funkce štítné žlázy zjištěna, léčí se v závislosti na tom, o jaký typ onemocnění se jedná, velmi stručně řečeno, buď je funkce štítné žlázy snížená, nebo zvýšená. Léky se pak volí podle toho. Nedávají se žádné „léky na pocení“, ale na štítnou žlázu. Nadměrné pocení se pak upraví zpravidla samo. Nadměrné pocení hlavy je charakteristické pro malé děti, přičemž se nejedná o žádný zdravotní problém.

Zdroj: Nadměrné pocení

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ PO OPERACI ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petras josef.

manželka trpí po operaci štítné žlázy a odstrněním příštítných tělísek nadměrným pocením

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Thomas.

Jeden z častých důvodů nadměrného pocení bývá hormonální nerovnováha, co předpokládám souvisí s operací štítné žlázy. Ve vašem případě bych ale nehledal příčiny a pocení rovnou zastavil Electro Antiperspirantem. Dá se to aplikovat i na obličej, s tímto adaptérem www.iontoforeza.cz/a… - kdyžtak se na to podívejte.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení po operaci štítné žlázy

Příčiny pocení hlavy

Pocení hlavy není nemoc, spíše jen vsugerovaný jev. Na pocení hlavy má velký vliv počasí, zejména jeho časté změny. Proměnlivé počasí se nejčastěji vyskytuje na jaře a na podzim. Zvýšené podněty počasí způsobují bolesti hlavy, problémy s krevním oběhem, poruchy spánku, podrážděnost a snížený výkon. Tento stav je velmi nepříjemný zejména u lidí s dlouhými vlasy.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Diskuze

V diskuzi LÉKY PROTI NADMĚRNÉMU POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Myslim si že ty připravky jsou jen tahani peněz, použil jsem toho už dost a nic nefunguje, koupil jsem elektroantiperspirant- škoda vyhozenych peněz, poslal jsem několik recenzi na sveat stop ti zveřejni jen kladne recenze ale učinek žadny, ještě chci skusit homeopatika ale už tomu moc nevěřim.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tom.

Mně s pocením ve vlasech a na čele electro antiperspirant pomohl. Trvalo cca týden než jsem měl čelo v suchu a asi 3 týdny než i vlasy. S tou hlavou to chtělo pořádně namočit tu helmu a natáhnout na hlavu aby to doléhalo. Nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat. Přikládám web, tak kdo další hledá ať to určitě zkusí: www.iontoforeza.cz/n…

Zdroj: diskuze Léky proti nadměrnému pocení

Pocení nohou v silonkách

Bohužel toto je velký problém. Silonky jsou umělé, pot nesají a nohy v nich zapáchají. Nadměrného pocení se nemůžeme zbavit jednou provždy. V lepších případech je lze pouze snížit či výrazně omezit. Jednou z možností je látka zvaná botulotoxin.

Zdroj: Pocení nohou

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY NADMĚRNÉHO POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

V poslední době se mi potí hlava, hlavně v zátylku. Mám je jako bych se je osprchovalal. Děje se to poslední dva roky. Nevím co mi je? Je mi 67 let.
V přechodu jsem neměla žádné problémy a ted se bojím jit na večírky. Když se tančí tak za chvíli mám vlasy jako bych se je osprchovala.
Poradte mi. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Trpím pocením hlavy hlavně ve vlasové části. Spotím se i několikrát denně tak, že mám vlasy téměř úplně mokré. Mírně se potím i po těle, v podpaží, záda, břicho.Poradíte???

Zdroj: diskuze Příčiny nadměrného pocení hlavy

Příčiny nadměrného pocení

Zde jsou některé příčiny nadměrného pocení:

  • genetické dispozice;
  • horké počasí;
  • reakce na emoce, úzkost, hněv a strach;
  • přílišná konzumace alkoholu, kofeinu a kořeněného jídla;
  • zdravotní příčiny, konkrétně během rakoviny, horečky, infekce, hypoglykemie nebo nízké hladiny cukru v krvi, ale i během menopauzy;
  • nadměrné cvičení;
  • léky užívané na mentální a emocionální poruchy, nebo léky užívané pro snížení tělesné teploty, dále i léky na štítnou žlázu a užívání morfinu.

Zdroj: Domácí recept proti nadměrnému pocení

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY NADMĚRNÉHO POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

V poslední době se mi potí hlava, hlavně v zátylku. Mám je jako bych se je osprchovalal. Děje se to poslední dva roky. Nevím co mi je? Je mi 67 let.
V přechodu jsem neměla žádné problémy a ted se bojím jit na večírky. Když se tančí tak za chvíli mám vlasy jako bych se je osprchovala.
Poradte mi. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Dudková.

Denně se několikrát zpotím ve vlasech i v klidu na hlavě hlavně v zátylku, jako bych byla osprchovaná. Je mi 67 let, tyto problémy jsem rok zpět nikdy neměla. Hrůza je při zvýšeném pohybu. Nejde chodit na tanec ani rychlejší chůzi, bez toho, že bych chodila na slunci. Prosím poraďte.
Děkuji

Zdroj: diskuze Příčiny nadměrného pocení hlavy

Nadměrné pocení hlavy

Nadměrné pocení hlavy a obličeje může být velmi nepříjemné a nepohodlně. dalo by se říci, že asi 2 až 3 % populace trpí nadměrným pocením hlavy. Tento stav může být léčen pomocí lékařské pomoci, i když mnoho lidí se bojí požádat o pomoc lékaře, jelikož se z nějakého důvodu stydí.

Z diagnostického hlediska je důležité rozlišit pocení hlavy jako nemoc nebo pocení hlavy z důvodu tepla, stresu nebo cvičení.

Pocení hlavy je velmi nepříjemný problém, který může postihnout kohokoli a kdykoli, proto se člověk nesmí bát zajít k lékaři a nechat se vyšetřit, protože není jisté, z čeho tento stav může vzniknout.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÉ NOČNÍ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Šklíbová.

Chtěla bych se zeptat,co bych mohla udělat,abych se zbavila silného pocení v noci.. je mi 54let. Jsem 3 roky po transplantaci ledviny , užívám 11 léku,imonusupresiva. Asi 2-3x se v noci převlékám.Je to opravdu moc nepříjemné. Také se od 4h. budím i když jdu spát po l0h. Jsem též chudokrevná a mám od mala také fybrosu a cirhozu jatetrnemám slezinu a další. Chodím si lehnout i přes den,jsem dost unavené. Mohli by jste mi něco doporučit. Šalvěj čaj mi nepomáhá a nechci užívat další léky. Díky za vaši odpovědˇ. Ivana Šklíbovbá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčina vašeho nadměrného pocení je zaviněna vašim komplikovaným zdravotním stavem a nepůjde proti tomu bojovat běžnými prostředky. Já si myslim, že nejlépe pro sebe uděláte, když si na to pocení zvyknete. Přizpůsobte k tomu své lůžko. Použijte na přikrytí jen tenkou přikrývku například povlečení bez náplně, které si během noci klidně vyměňte, až bude vlhké. Na noc zkuste nosit oblečení z funkčního prádla. To odvádí pot od těla a omezuje pocit spocení. Experimentujte s tím.
Chápejte své pocení jako novou alternativní vylučovací cestu svého těla. Píšete, že nemáte ledvinu ani slezinu a játra taky máte poškozená, což jsou všechno orgány, které se starají o odvod nepotřebných látek z těla. Vaše tělo se tomu přizpůsobilo a začalo se odvodňovat prostřednictvím potu. Když se budete snažit tomu zabránit, tak si evidentně ublížíte, protože co pak nastane? Zadržování vody v těle a z toho otoky, celulitida, vysoký krevní tlak.
Přizpůsobte svůj život těmto novým podmínkám a rychle si na to zvykněte, ať se tím zbytečně netrápíte. Hodně pijte a buďte ráda za každý den, který můžete tady být.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silné noční pocení

Pocení hlavy

Nadměrné pocení hlavy je nejvíce viditelným a obtěžujícím typem nadměrného pocení, které vás může potkat. Nejčastěji se vyskytuje v přední obličejové části, konkrétně v oblasti čela, takzvané T-zóny a okolí nosu. Projevy jsou vždy stejné, jakmile přijde sebemenší situace, ve které se necítíte absolutně v klidu, začnete se potit tak, že vám pot po obličeji doslova stéká dolů. Situace je o to horší, že hlavu na rozdíl od zpocených rukou nebo nohou nikam neschováte. Proto je nadměrné pocení hlavy ze společenského hlediska naprostou katastrofou a působí doslova devastujícím účinkem na sebevědomí takto postižených jedinců. Hlava se nepotí jen při kontaktu s okolím, ale i při běžných činnostech, jako je sledování televize, řízení motorových vozidel, vaření a mnoho dalších. Tato skutečnost znesnadňuje sociální působení a výrazným způsobem zhoršuje kvalitu života postižených jedinců.

Zdroj: Pocení

Diskuze

V diskuzi POCENÍ A ZÁPACH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Pocení a zápach nohou odešel spolu s používáním iontoforézy Antipe. Jsem z ní nadšený a můžu ji jen doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Vyzkousel jdem kde jaky deodorant na nohy a nejvice mi vyhovuje antiperspirant sweatstop forte max 100ml lahvickai vydrzela cely rok. Navic zabranuje i plisnim.

Zdroj: diskuze Pocení a zápach nohou

Nadměrné pocení v obličeji

Jednotlivci se nepotí jen při kontaktu s okolím, ale i při běžných činnostech, jako je sledování televize, řízení motorových vozidel, vaření a mnoho dalších. Tato skutečnost znesnadňuje sociální působení a výrazným způsobem zhoršuje kvalitu života postižených jedinců. Nadměrné pocení v obličeji je problém, který bývá často více zahanbující než pocení na jiných partiích těla. Na obličejové partie byl proto speciálně vyvinut antiperspirant s anti-aging složkou, který neobsahuje aluminium chlorid.

Zdroj: Pocení

Diskuze

V diskuzi POCENÍ DLANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karoli.

Také jsem řešila pocení dlaní. A vyřešila ho díky používání Antipe. Je to výborný přístroj a báječně pomáhá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katy.

Mam vyzkouseny antiperspirant sweatstop instant. Konecne jsem se prestala stydet za sve mokre ruce protoze tento krem vyresi tento problem staci namazat a je hotovo. Viz na www.stop-potu.cz

Zdroj: diskuze Pocení je pryč

Léky proti pocení

Léky proti pocení z třídy anticholinergik dosahují rychlého úspěchu, u pacientů se projeví pozitivní změny v pocení téměř okamžitě. Účinnou látkou je methanthelinium (Vagantin), které se používá právě na krátkodobou léčbu nadměrného pocení. Pro předvídatelné stresové situace, jako je například přijímací pohovor, mohou být tyto léky jasnou volbou. Naopak funguje-li přípravek na bázi účinné látky bornaprinhydrochlorid, dochází k regulaci pocení až za delší dobu. Látka je během léčby postupně organismem přijímána a následně začíná upravování problémů s pocením. Důležité je, že jsou na začátku dávky nízké a zvyšují se až do bodu, v němž se dostaví úspěch léčby. Plíživé, postupně se zvyšující dávky by měly minimalizovat vedlejší účinky.

Zdroj: Léky proti pocení

Diskuze

V diskuzi VITAMIN B PROTI POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch.

Pocení je záludná věc, tak prostá a přesto tak strašná. Kdo tím netrpí jen pokrčí rameny a když mi řeknete ať zobu vitamíny a přestanu se potit tak mám chuť se smát a brečet. Každopádně, pocení jsem se již zbavil díky electro antiperspirantu, za mě doporučuji jej zkusit: www.electroantipersp…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vitamin b proti pocení

Pocení a společenský kredit

Přestože se člověk, který se nadměrně potí, intenzivně věnuje hygieně, používá kvalitní kosmetické přípravky, aby potlačil zápach, jejž vylučuje kůže, často se stává, že potní žlázy pracují tak intenzivně, že se nedají ničím přebít a zamaskovat. Z lékařského hlediska je pocení velice individuální záležitost, která má ale přirozený původ. Muži obecně mají aktivnější potní žlázy než ženy. Více samozřejmě pocení překáží mladým, často velmi aktivním lidem. Pokud se velmi potí osoby na vyšších pracovních pozicích a objeví se mezi svými pracovními kolegy s mokrými skvrnami na košili či blůze, je to téměř neodpustitelné.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Na pocení nohou jsem vyzkoušela různé věci, ale nejvíce mi pomohla Iontoforéza. Mám ji doma něco málo přes rok a pocení nohou je pryč. Nejdřív jsem ji používala 3x týdně, pak jsem intervaly prodlužovala a teď to stačí jednou za měsíc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza.

Dávám Alici za pravdu. Manžel i syn měli velké problémy s pocením nohou. Vyzkoušely spoustu přípravků. Pak se někde dověděli o Intoforéze. Vážně jim to pomohlo.

Zdroj: diskuze Pocení nohou

Iontoforéza na nadměrné pocení hlavy

Iontoforéza nebo-li elektro antiperspirant jde použít i v oblasti hlavy a obličeje, ale odlišnými způsoby, než je tomu u dlaní a chodidel. Úspěšná léčba pocení je iontoforéza s molekulami vody. Pro léčbu pocení hlavy se používají speciální aplikátory, konkrétněji se hovoří o obličejových maskách. Tyto masky se aplikují na obličej, díky čemuž dochází k efektivnímu působení i proti nadměrnému pocení hlavy.

Pokožka hlavy je velmi citlivá, proto se doporučuje aplikovat méně invazivní typ procedury. V případě obličejové části postačí aplikace na několik minut, konkrétně 5 minut. Jakmile je tento proces ukončen, přístroj se vypne a zvolí se opačná polarita. Tato procedura se opakuje stejným způsobem. Celkem tato akce trvá 10 minut.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alka.

Pocení nohou mě trápilo dlouho. Koupele, bylinky, spreje ani mastičky nikdy na dlouho nepomohly. Antipe byla pro mě malý zázrak. od doby, co ji používám, je pocení pryč.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení nohou

Další léky na potlačení nadměrného pocení

Existuje celá řada dalších léků, u kterých existují neoficiální zprávy o účinnosti při těžkém pocení, ale nebyly zatím zkoumány ve vědeckých studiích jako léky proti pocení a jejich aplikace není pro tuto diagnózu schválená regulačními orgány. Například léky na snížení krevního tlaku pomohou i proti pocení, ale smějí být předepsány jen na snížení krevního tlaku, nikoliv proti pocení.

Mezi tyto léky patří:

  • Beta-blokátory, které se používají pro snížení krevního tlaku a při zúžení věnčité tepny.
  • Blokátory kalciových kanálků, které jsou také užívány ke snížení krevního tlaku a zúžené koronární cévy, stejně tak i poruch srdečního rytmu.
  • Sympatolytika (také: antisympathotonics) jsou také předepsány pro snížení krevního tlaku, ale i při léčbě abstinenčního syndromu.
  • Psychotropní léky, jako sedativa, léky proti úzkosti léky a antidepresiva.

Zdroj: Léky proti pocení

Nejčastější příčina, která způsobuje návaly horka, je blížící se menopauza. Menopauza představuje u žen období, které přichází kolem 40.–55. roku života, kdyžena přestává menstruovat. Návaly horka a pocení mají většinou příčinu hormonální nebo stresovou. Návaly horka znamenají, že se na nás v určitých chvílích doslova navalí horko. Často je to spojené i s nadměrným pocením. Většinou mají tyto stavy kratší trvání. Návaly horka jsou o hodně častější u žen než u mužů a mohou být vyvolávané některou z těchto příčin:

  1. Menopauza (klimakterium) – u žen je to vůbec nejčastější příčina. Po skončení přechodu tyto problémy opět vymizí.
  2. Zvýšená funkce štítné žlázy – tato příčina se opět objevuje spíše u žen.
  3. Panická ataka – vyvolává také návaly horka.
  4. Těhotenství – někdy se návaly horka objevují během probíhajícího těhotenství.

Zdroj: Pocení

Noční pocení jako příznak rakoviny

Noční pocení bývá také příznakem některých druhů rakoviny. Rakovina se kromě pocení projevuje i pocity únavy, hubnutí a zvětšení lymfatických uzlin, je načase navštívit lékaře.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Noční pocení a alkohol

Pocení ovlivňuje také požití alkoholu nebo acylpyrinu. Stejně tak provází i horečku, v takovém případě je pocení léčebným procesem, který dokáže omezit množení patogenu a ukazuje, jak je silný imunitní systém.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Návaly horka a pocení jsou nejčastějším projevem klimakterického syndromu. Objevují se náhle, bez zjevných okolních příčin. Jedná se o pocit horkosti, obvykle v horní polovině těla, na obličeji, krku a hrudi. Návaly horka trvají zpravidla od 30 sekund do 5 minut. Tyto návaly, pokud se dostaví v noci, mohou být jednou z příčin poruch spánku. Pocení je většinou doprovodným příznakem návalů, někdy se objevují samostatně. Pocení může mít různý charakter a objevovat se v různých místech na těle.

Zdroj: Menopauzální index

Babské rady proti pocení

Proti pocení celého těla pomáhá pití čaje ze šalvěje. Šalvějový čaj je třeba připravit vždy čerstvý maximálně na jeden den. Šalvějový čaj proti pocení se popíjí během dne v celkovém množství asi jeden až dva litry za den. Důležité je věřit, že šalvěj skutečně proti pocení pomáhá, protože po ní se budete potit buď stejně a nebo míň, ale nikdy ne více.

Zdroj: Léky proti pocení


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP