Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PRIPRAVA NAPOJE Z ALOEVERA


Míchané nápoje Birell při cukrovce

Birell má ve své nabídce také další nápoje, které jsou líznuté příchutí piva, ale jejich chuť klade důraz na ovocnou příchuť. Většina z nich má stejné obsahy sacharidů jako klasická nízkoalkoholická piva, ale dva druhy jsou trochu více sladší. Platí zde také používání malé sklenky o objemu 100 ml, která by měla odměřovat jeden drink za hodinu. Naráz vypité vyšší objemy těchto piv, by mohly mít negativní vliv na krevní cukr.

Vhodné míchané nápoje Birell:

  • Birell Hrozno je osvěžující míchaný nápoj na bázi nealkoholického piva Birell, ve kterém je příjemná hořkost chmelu mistrovsky doplněna o vyvážený poměr sladké chuti bílého a červeného hrozna. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 5,8 g na 100 ml;
  • Birell Červený Pomeranč v sobě spojuje jemnou hořkost nealkoholického piva s výraznou a svěží chutí červeného pomeranče. I tato varianta je bez konzervantů a umělých barviv. Má snížené množství cukru a obsahuje vitamíny C, B5 a B6. Obsah sacharidů: 5,8 g na 100 ml. Obsah alkoholu 0,5% obj.
  • Birell Limetka & Malina je míchaný nápoj se svěží příchutí ovoce, který si uchovává všechny přednosti výjimečného nealkoholického piva Birell, jehož chuťový profil je mistrovsky doplněn o vyvážený poměr šťavnaté, osvěžující limetky a vůni čerstvých malin. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 5.4 g na 100ml.
  • Birell Zelený ječmen je osvěžující nápoj na bázi světlého nealkoholického piva Birell. Tento speciál je výjimečný zejména díky přítomnosti zeleného ječmene, který se v posledních letech stává symbolem zdravého životního stylu a je nazýván superpotravinou. Výsledkem je více hořké nealko pivo s výraznější pivní chutí a vůní zeleného ječmene. Obsah alkoholu max. 0.5 % obj. Obsah sacharidů 5 g na 100 ml, ale cukry v nich tvoří jen 2,4 g.
  • Birell Malina je novou limitovanou edicí míchaných nápojů na bázi nealkoholického piva Birell. Malina se sníženým obsahem cukru vycházíme vstříc příznivcům méně kalorických nápojů, i těm kdo vyhledávají méně sladké varianty. Stejně jako stávající nápoje Birell je i tato bez umělých barviv a konzervantů. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 4 g na 100ml.
  • Birell Bezový květ je novou limitovanou edicí míchaných nápojů na bázi nealkoholického piva Birell. Bezový květ se sníženým obsahem cukru vycházíme vstříc příznivcům méně kalorických nápojů, i těm kdo vyhledávají méně sladké

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Birell a cukrovka

Příběh

Ve svém příspěvku JAK ALOE VERA PUSOBÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jak zhubnout s aloe prosím o radu. děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindra.

Potřeboval bych zhubnout 10kg. Jak to udělat s aloevera?
Děkuji

Zdroj: příběh Jak aloe vera pusobí

Co nepít

Ovocné džusy

Ovocné džusy bohužel patří mezi to nejhorší, co do sebe může diabetik dostat, protože většinou obsahují hodně kalorií a cukru. To platí i pro ty 100%. I když jsou pro tělo zdravější než klasické ovocné limonády, pro diabetiky jsou nevhodné, protože způsobují značný vzestup hladiny glukózy v krvi a nadměrně tak zatěžují organismus diabetika. Pokud si dokážete odepřít skleničku ovocného džusu a dát si místo toho normální čerstvé ovoce, které je plné vlákniny a dalších prospěšných látek, uděláte toho pro své zdraví hodně. Druhou možností je vyrobit si džus doma a místo cukru použít náhradní sladidla pro diabetiky nebo cukr nepoužívat vůbec.

Kávové nápoje

Přestože vám jeden malý šálek kávy s trochou mléka (klidně půl na půl) neuškodí, rozhodně se vyvarujte pití kávy a kávových nápojů v restauracích a obchodech typu Starbucks. Kupované kávové nápoje jsou pro diabetiky nevhodné, protože obsahují příliš mnoho kalorií, cukrů a tuků.

Limonády a ovocné nealkoholické nápoje

Přestože existují limonády a ovocné nápoje s náhradním sladidlem, které jsou vhodné pro diabetiky, měli byste se obecně těmto nápojům vyhýbat a raději pít čistou, neperlivou vodu nebo neslazený čaj. A na nápoje typu „dietní kola“ prostě a jednoduše zapomenout.

Mléčné koktejly a šejky

Je to taková pohoda zastavit se v McDonaldovi na mléčný šejk nebo si koupit v obchodě či restauraci mléčný koktejl. Ale pozor, tyto nápoje jsou doslova energetickou a cukrovou bombou. Raději si tedy mléčný koktejl udělejte doma nebo si vybírejte takový, který má co nejméně kalorií, tuků a cukrů.

Alkoholické nápoje

Tak na ty při běžné konzumaci také zapomeňte!

Zdroj: článek Co nejíst při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Slavomír Růžička.

Dobrý den,

v posledních dnech jsem brouzdáním po internetu navštívil Vaše stránky a přiznám se,že mi hodně zaujaly.
Je mi 59 let a mám potíže s diabetem II.typu.
Protože jsem potravinářský technolog-tak proto chemii v potravě pokud možno nemusím a snažím se hledat přírodní zdroje a varianty.
Zaujal mne Váš skořicový nápoj a chci ho zkusit.
Mám ale jeden dotaz-je-li to možné.V receptu je uváděn pytlíček černého čaje,ale pak je,že tam být nemusí.Chci se zeptat,zda ten čaj můžu skutečně vynechat či ne.Pokud by tam ten čaj být nemusel,tak ten litr vody by se mohl počítat do příjmu vody pro organismus.Protože černý čaj tělo odvodňuje a do bilance vody se nezapočítává.
Možná je to kvůli chuti.

Mohu poprosit o odpověď ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den pane Růžičko, černý čaj je v receptu na skořicový nápoj použitý skutečně jen pro lepší chuť a také pro povzbuzení. Když černý čaj vynecháte, tak docílíte nápoje, který neodvodňuje a dá se v plném svém objemu započítat do pitného příjmu. Vyvarujte se různých nahrazení černého čaje například šťávou z citrónů nebo jiného ovoce, neboť by se tím narušila zásaditost nápoje. Ale to Vy, jako potravinářský technolog, určitě dobře víte :-).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Skořicový nápoj

Tekutá strava po operaci žaludku

Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh stravování (dietu) ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat i po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.

Těsně po operaci je výživa zajištěna infuzemi, následně se přechází na stravu ústy, která je nejdříve tekutá s možným „popíjením“ takzvaných perorálních nutričních doplňků ke stravě a následně kašovitá (od 7. dne až do 3 týdnů) a přibližně do 5 týdnů by měla být tolerována pevná strava v kratších časových intervalech.

1.–2. týden tekutá strava: Konzistence potravy by neměla přesáhnout konzistenci jogurtového mléka, co takzvaně projde vidličkou (čisté vývary, ředěné přesnídávky, ředěné jogurty, jogurtová mléka, scezené polévky, řídké omáčky a podobně).

3.–4. týden kašovitá strava: Cokoliv rozmixovaného (přesnídávky, jogurty, kefíry, scezené omáčky, husté polévky, krupicová kaše, bramborová kaše, špenát, řídké míchané vajíčko a jiné). Vyhýbejte se nadýmavým potravinám, jako je například brokolice, květák, luštěniny, dále pak sycené nápoje a alkohol.

Po měsíci normální strava: Preference křehčích potravin, které lze dokonale rozžvýkat. Sousta důkladně prožvýkejte a jezte pomalu. Vyhraďte si na jídlo dostatek času a vždy jezte jen po malých kouscích. Nehltejte a nepolykejte velké kusy jídla. Přechod na běžné stravování by měl být pozvolný. Postupně zařazujte každý den jednu novou potravinu, abyste po operaci vyzkoušeli, jak ji tělo přijme. Počkejte do druhého dne, a pokud nemáte problém, například nevolnost, pálení žáhy, pocit těžkosti, můžete ji ve svém jídelníčku ponechat.

Po operaci je důležité konzumovat hlavně bílkoviny, a to v jakékoliv podobě včetně mléka. Mléko třeba v kávě, ráno kakao, pudinky, jogurty, kefírová mléka, proteinové nápoje, protože dokud se nejí maso, jde spolu s vývary o jediný zdroj bílkovin. V zásadě se nedoporučují takzvané light výrobky nebo odtučněné mléko, a to z toho důvodu, že neobsahují žádné živiny, které tělo potřebuje, takže raději vybírejte polotučné mléko a mléčné výrobky se 3 a více procenty tuku.

Vhodné potraviny:

  • maso – netučné, libové (v prvních týdnech lepší mleté), kuře, králík, treska, filé, t

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.

Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?

Děkuji Melicharová Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Snížení železa v krvi

Jak snížit cholesterol

Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu a zbavit se cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují takzvané rostlinné steroly. Ty se vyskytují například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v množství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpoříme změnou stravovacích zvyklostí, tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážená strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil.

Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.

Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.

Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou například jablka bohatá na pektin.

Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!

Doporučená jídla:

  • luštěniny, ovoce, zelenina – veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru
  • pečivo a obiloviny – celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky
  • dezerty – želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty
  • cukrářské výrobky – žádné!
  • ořechy – vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany
  • nápoje – čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje
  • dresinky a koření – koření všeho druhu, jogurtové dresinky
  • tuky – celkovou spotřebu tuků snížit!
  • ryby – všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené; odstranit tučnou kůži; vhodné

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak snížit cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem PROTIONOVÉ NÁPOJE A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Novák.

Dobrý den
potřeboval bych doporučit nějaký druh proteinů nebo jiného výrobků, který by mi dal potřebné bílkoviny a který je vhodný i pro lidi s onemocnění dnou...
děkuji za odpověd Novák

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proteinové nápoje moc dobře dohromady se dnou nejdou. Prpteiny = kyselina močová = záchvat dny. Lidské tělo si plně vystačí s proteiny, které přijme v běžné stravě a prakticky nepotřebuje žádné další doplňování. Pokud však hodláte použít proteinový nápoj, tak volte ty, které jsou vyrobeny z mléčné syrovátky a striktně dodržujte maximální množství 20 gramů bílkovin na jednu porci. Při používání proteinových nápojů zvyšte příjem tekutin během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Protionové nápoje a dna

Detoxikační a revitalizační dieta

Neera je účinná a osvědčená detoxikační a revitalizační dieta, která uspokojuje náš pocit hladu nahrazením pevné potravy čistým, přírodním a výživným nápojem.

Dietu vyvinul před více než 50 lety zkušený havajský naturopat Stanley Burroughs. Od té doby se stala velmi populární v mnoha zemích světa. Během půstu mohou naše zažívací a vylučovací orgány odpočívat a zaměřit se na vnitřní pročišťování. Tělo tak získává příležitost zbavit se nahromaděných toxických látek a rozložit poškozené, odumřelé a nepotřebné buňky, jako jsou nadbytečné tukové zásoby. Zatímco o samotné vnitřní pročištění a omlazení se stará tělo samo, nápoj Neera hraje při tomto procesu roli velkého pomocníka.

Obsah balení na 3 dny: 0,5l Madal Bal přírodního stromového sirupu, 20 g kajenského pepře, leták s podrobným popisem kúry

Složení: 4 druhy palmových sirupů, kanadský javorový sirup C+

Nutriční hodnoty ve 100 g: energie 264 kcal (1 105 kJ); bílkoviny 1,1 g; uhlohydráty 64,9 g; tuky 0,0 g

Nabízí se kúra sedmidenní, desetidenní a patnáctidenní.

Jde o pečlivě vyváženou směs několika druhů palmových sirupů a nejkvalitnějšího kanadského javorového sirupu stupně C+. Javorový sirup dodává během kúry energii ve formě snadno vstřebatelných cukrů a palmový sirup zajišťuje bohatý přísun minerálů. Sirup se doplňuje čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Její kyselost má alkalizační efekt na tělo a pomáhá mu rozložit tuky a hlen, a navíc je zdrojem množství antioxidantů a vitamínu C. Do směsi patří ještě kajenský pepř – významný metabolizant, který zrychluje tělní oběh a pomáhá tak čisticím účinkům citronové šťávy. Voda, se kterou se směs míchá, dopraví ostatní složky nápoje do celého těla, dopřává organismu „vnitřní koupel“ a odplavuje veškeré uvolněné odpadní látky a toxiny. Nápoj stimuluje očišťovací proces našeho těla, upokojuje pocit hladu a dodává tělu energii bez toho, aniž by zatěžoval trávicí trakt. Kromě odstraňování nahromaděných toxinů a obnovení chemické rovnováhy v těle pomáhá kúra efektivně spalovat tuky. Navíc omezuje touhu po jídle a závislosti na pochutinách, což činí z hubnutí ještě přirozenější a příjemnější proces. Většina lidí, kteří se vydrželi postit po dobu 7 až 10 dnů, uvádí snížení váhy o 3–5 kg! Protože příčinou snížení tělesné váhy není ztráta vody, ale především odbourání nadbyte

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Očista jater

Příběh

Ve svém příspěvku JAK SE ZBAVIT KYSELINY MOČOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlatka.

Píše se tady že je dobré pít matonku,ale už tady není jestli perlivou nebo neperlivou. A ten řapíkatý celer se má jíst jen tak nebo se nějak upravuje.Pokud máte více rad jak se zbavit kyseliny močové tak sem s nimi, chtěla bych se tohoto problému zbavit pokud je to možné. Děkuji za odpověď a případné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel RUZENA SOTORNIKOVA.

SAMOZŘEJMĚ NEPERLIVOU,NEPÍT ŽADNÉ PERLIVE NAPOJE.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: příběh Jak se zbavit kyseliny močové

Zkušenosti s tekutým chlorofylem

Chlorofyl je při vnitřním užití bezpečný pro většinu lidí, a to pokud je podáván perorálně. Nedoporučuje se však jeho použití v injekční podobě. Chlorofyl může způsobit podráždění kůže, která je pak náchylnější na slunce. Velmi vhodné je při konzumaci chlorofylu používat opalovací krémy. Během těhotenství a kojení se chlorofyl nedoporučuje, protože nejsou dostatečně ověřeny všechny jeho účinky. Spolu s chlorofylem by pak neměly být používány léky, které zvyšují citlivost na sluneční záření. Užívání léků a chlorofylu totiž zvyšuje šance na spálení, puchýře nebo vyrážku na místech kůže vystavených slunečnímu záření.

Chlorofyl je bakteriostatický až mírně baktericidní prostředek. Působí především tak, že vytváří prostředí nevhodné pro růst bakterií. Zvláště účinný je proti anaerobním bakteriím. Chlorofyl má také lokální deodorační účinky, lze jej používat jako deodorant a detoxikační činidlo pro tělo. Zároveň pomáhá posilovat oběhový systém a krevní buňky. Velmi účinný je i jako kloktadlo v boji proti zápachu z úst a bakteriím v ústech. Chlorofyl má stimulační účinek na růst pojivové tkáně a podporuje tvorbu granulační tkáně (granulační tkáň se objevuje v ráně během procesu hojení). Chlorofyl urychluje proces hojení, což je pozitivní při léčbě bércových vředů. Má rovněž schopnost potlačovat rakovinotvorný účinek aflatoxinu a bránit buněčným mutacím – čím je koncentrace podávaného chlorofylu vyšší, tím lepší jsou jeho antimutagenní a protirakovinné účinky.

Nápoje z chlorofylu buňky sytí i pročišťují zároveň. Čištěním a zásobováním organismu se prodlužuje jejich biologický věk, zhodnotí se všechny potenciálně prospěšné složky našeho jídelníčku a zneškodní se potenciálně škodlivé složky. Tím se náš imunitní systém nastaví na vyšší výkonnost. Zelené nápoje jsou komplexní a přirozené. Jejich „fytolátky“ působí v harmonii a jejich účinek se nedá srovnat s žádnou umělou kombinací. Látky jsou propojeny a navzájem se posilují, takže dohromady tvoří chemickou reakci, podobnou „dominovému efektu“. Postavte kostky domina, vynechejte jediný kousek uprostřed a hra končí. I život je chemickou řetězovou reakcí, která končí ztrátou jediného prvku.

V rostlinách bylo identifikováno přes 600 různých karotenů. Syntetika ale obsahují karoteny maximálně tři! Dnešní člověk se cpe, tloustne, ale přesto umírá na nutriční podvýživu. Zdravotní problémy souvisejí i&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Chlorofylový nápoj na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem TLOUSTNUTÍ PO VITAMÍNECH ŘADY B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edita.

Dobrý den, užívám již delší dobu rozpustné vitaminy řady B. Konkrétně Magnezium citrate, ale převyšuji dávku 4x více. Od té doby co je jím - piju, tak jsem přibrala 6 kg, za 3 roky. Může to být způsobené citrátem nebo je to nějaká má stravovací chyba? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Magnezium citrate není vitamín B. Magnezium citrate je základní, důležitý minerál - hořčík a je rozumné ho užívat. Ve vyšších dávkách ale způsobuje řídkou stolici, což vede ke ztrátě tekutin. Vy píšete, že hodně pijete, takže se to vyrovná. Na otázku, zda-li zvýšený příjem tekutin může vést ke zvýšení tělesné hmotnosti, tak obecně ne, pokud pijete jen neslazené nápoje (voda, minerálka, sodovka, čaj, káva). Pokud ale pijete limonády, ovocné šťávy nebo pivo či jiné alkoholické nápoje, tak jejích vyšší příjem vede k nárůstu hmotnosti.
S návratem k původní váze vám pomůže fyzioterapeut, kterého najdete v kazdém vetším fitcentru. Probere s vámi váš jídelníček a navrhne změny. S pomoci fyzioterapeuta zhubnete nejrychleji a uspokojivé výsledky uvidíte již za 3 měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vitamín b12 přibývání na váze

Jak zabránit tomu, aby alkohol ovlivnil vaši stolici?

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak omezit účinky alkoholu, je pít s mírou. Doporučené bezpečné limity pro příjem alkoholu jsou u žen jeden nápoj denně a u mužů dva nápoje denně.

Příklady jednoho standardního nápoje:

  • 350 ml 5% piva ležák;
  • 250 ml 7% sladkého likéru;
  • 150 ml 12% červeného vína;
  • 50 ml 40% lihovin.

Můžete sledovat, které alkoholické nápoje mají na váš organismus nejhorší vliv a buď je nahradit alternativou, nebo omezit jejich konzumaci.

Zkuste se také vyhnout míchání alkoholu a nápojů obsahujících kofein, jako jsou energetické nápoje a káva. Kofein může podráždit žaludek, zrychlit trávicí systém a možná způsobit, že budete muset častěji kakat.

Před pitím alkoholu se ujistěte, že máte plán, jak zůstat hydratovaní pitím velkého množství nealkoholických tekutin. Střídání každého alkoholického nápoje s nealkoholickým nápojem a pitím vody po celý večer může pomoci předejít dehydrataci a následně předejít zácpě následující den.

Zdroj: článek Je běžná černá stolice po alkoholu?

Příběh

Ve svém příspěvku SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Milan Chloupek.

Polyneuropatie
Tímto příspěvkem odpovídám i na všechny následující příspěvky.
I polyneuropatie nevzniká z ničeho nic a je výsledkem marné snahy imunitního systému na chemické a parazitální napadení našeho těla a vede k tomu řetězec dalších střetů imunitního systému. Souvislosti se proto pokusím vysvětlit trochu obšírněji. Imunitní systém je hrozně dokonalý systém, nedovede však některé parazity porazit. Je koncipován tak, že nejprve řeší ta napadení, které by mohly tělu nejvíce uškodit a po vyřešení až ta další, pokud se mu to podaří. Když se mu to nepodaří, snaží se tato napadení alespoň dislokovat do oblastí, kde mohou dále škodit co nejméně, je tím však velmi vytěžován a z neustálého boje se pak nedostatečné výsledky projevují jako trvalý zánět a z toho plynoucími poruchami zdraví, kterému doktoři z neznalosti říkají autoimunitní onemocnění či dědičná porucha. Nasazení kortikoidů či jiných léků potlačujících imunitní systém vede sice zpočátku k fyzické úlevě a lidé jsou rádi, že to „funguje“. Výsledek je však kontraproduktivní. Paraziti se mohou totiž pohodlně dále množit a napadat případně další orgány a zase vyvolávat bolesti. Léky pak doktor aplikuje čím dál častěji, ale nikam to nevede, protože to neřeší příčinu, ale ošálí to jen projevy důležitého boje, včetně nervových vstupů do mozku a nemoc se jen neustále prohlubuje. Tady musíme imunitnímu systému pomoci s tím co potřebuje vyřešit a ne ho blokovat, či ho nahrazovat.
Dalším vážným problémem klasické léčby je to, že u nás se nějací chytráci rozhodli, že v dnešní době nemůže být člověk v ČR napaden prvoky a helminty, přestože naše zvířata jsou jimi běžně napadána a lidé v zemích okolních také, a proto se u nás neschvalují a nenakupují léčiva na tato napadení (lidem proto v mnoha případech pomůže jen veterinář, protože ten ty léky má). Naši lékaři však se o tom proto moc neučí (bakterie zvládají dobře, na to je spousta léků, na viry už je léků pramálo a na prvoky a helminty už skoro nic) a když už podezření na prvoky a helminty mají, chemické testy to nejsou schopny odhalit a lékaři s tím žádné praktické zkušenosti nemají. Jsou tedy vlastně slepí, nazvou vás simulantem a v lepším případě ještě pošlou k psychiatrovi a dostanete léky na „uklidnění“, abyste pořád nezlobili.
Únava je zapříčiněna buď nedostatečným fungováním systému zpracování cukru jako jako paliva, nebo rozvozem kyslíku pro okysličování tkání. Obé je způsobováno specifickými chemickými nečistotami a parazity. Zásobování kyslíkem je pro tělo velmi důležité, a proto paraziti, kteří krev napadají, jsou velmi nebezpeční. Z prvoků to jsou zejména plasmodie, což jsou malaričtí prvoci (u nás se poměrně často vyskytují 4 druhy a napadení je způsobeno bodavým hmyzem - komáři), kteří červené krvinky vyžírají zevnitř, stejně jako jiný prvok Babesie (ovádi, klíšťata, muchničky,...). Při masívním napadení plasmodiemi, které se mohou dostat až do morku kostí, vznikne nemoc zvaná leukemie. Místo zneškodnění těchto prvoků však doktoři č

Zdroj: příběh Specialista na polyneuropatii

Zásady diety

  • omezit celkový příjem tuků minimálně na 60 g denně;
  • nepoužívat volné živočišné tuky (máslo, sádlo, slanina);
  • konzumovat potraviny s nižším obsahem tuků;
  • nahrazovat živočišné tuky kvalitními rostlinnými tuky (a též je správně používat, například olivový olej Extra Virgine je velice zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu potravin – do teplého pokrmu ho lze přidat až po tepelné úpravě);
  • nepoužívat kuchyňské úpravy vyžadující větší množství tuků (smažení, fritování);
  • omezit příjem celkového cholesterolu na maximum 300 mg denně;
  • zvýšit příjem vlákniny (cca 30 g denně = ½ kg ovoce nebo zeleniny);
  • konzumovat luštěniny, brambory;
  • upřednostňovat celozrnnou pšeničnou mouku a výrobky z ní;
  • upřednostňovat celozrnné obiloviny, hnědou loupanou rýži (natural) před bílou loupanou rýží;
  • zařadit do jídelníčku ryby alespoň 1x týdně;
  • slazené potraviny nahrazovat polysacharidy;
  • konzumovat stravu s nízkým a středním glykemickým indexem;
  • vyhnout se sladkostem a tučným jídlům;
  • ke slazení používat sladké ovoce, jím též uspokojovat chuť na sladké, občas lze sladit medem (kromě sacharidů obsahuje též rostlinné tuky, minerály, vitamíny);
  • pít neslazené nápoje, přírodní, neslazené ovocné šťávy (džusy) ředit vodou v poměru 1 : 1;
  • omezit alkohol jen na jednu dávku denně, a to pouze nejsou-li další onemocnění (například onemocnění jater).

Mezi vhodné potraviny patří libová masa, náhražky masa (sójové maso, klaso, šmakoun, robi, seitan), z uzenin se doporučuje pouze libová šunka, mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků, vejce pouze do pokrmů, vaječné bílky bez omezení. Z tuků lze používat kvalitní rostlinné oleje a kvalitní rostlinné tuky (například Flora, Rama), ořechy a semínka konzumovat pouze občas (obsahují velké množství tuku). Ovoce a zelenina jsou vhodné bez omezení (tedy všechny druhy, ale diabetici by měli konzumovat sladké druhy ovoce, jako jsou hrušky, hroznové víno, melouny, v omezeném množství). Vhodné jsou celozrnné obiloviny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, bylinné natě, koření se neomezuje, pouze se omezuje solení (se zvýšenou hladinou krevních tuků bývá totiž spojena hypertenze). Polévky se používají netučné, z příkrmů jsou vhodné všechny kromě smažených (hranolky, smažené brambory), houskových knedlíků, které lze zařadit pouze výjimečně, omáčky se nepoužívají (jsou kalorické), upřednostňují se přírodní šťávy, místo moučníků je vhodné ovoce nebo ovocné tvarohy nebo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Triglyceridy v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: https://www.prozdravi.cz/pc…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvětšená slezina dieta

Nevhodné potraviny

Dieta s nízkým obsahem železa pro hemochromatózu vyžaduje vyhýbat se potravinám, které jsou bohatými zdroji hemového železa, nebo těch, které podporují vstřebávání železa. Jedním ze způsobů, jak se vyhnout potravinám, které mohou hemochromatózu zhoršit, je vyloučit nebo omezit potraviny a nápoje s vysokým obsahem železa.

Zde jsou některé potraviny a nápoje, kterým je třeba se vyhnout nebo omezit dietu s nízkým obsahem železa pro hemochromatózu:

Potraviny bohaté na vitamín C

Pro udržení nízkého příjmu železa byste se měli vyhýbat potravinám a nápojům s vysokým množstvím vitamínu C, protože vitamín C může zvýšit absorpci železa, což může zhoršit zátěž železem a stav hemochromatózy.

Červené maso

Živočišné zdroje bílkovin, jako je hovězí maso, obsahují hemové železo, které se v těle snadněji vstřebává. Zahrnutí malého množství červeného masa jako součást diety pro hemochromatózu může být přijatelné, ale mělo by být projednáno s lékařem.

Syrové ryby a měkkýši

Syrové ryby a měkkýši – zejména ústřice – mohou obsahovat vibrio vulnificus, bakterii vyskytující se v teplé slané vodě. Tato bakterie může způsobit vibriózu. Zatímco vibriózou může onemocnět kdokoli, ale lidé s onemocněním z přetížení železem, a zejména ti s postižením jater, mají větší pravděpodobnost infekce nebo komplikací. Příznaky, které je třeba si uvědomit, zahrnují horečku, zimnici, průjem, nevolnost, zvracení nebo kožní vyrážku, která je červená a horká.

Alkoholické nápoje

Alkohol může potenciálně způsobit poškození jater u lidí s hemochromatózou, takže je nejlepší se mu vyhnout nebo ho omezit. To znamená, že každý s cirhózou z hemochromatózy by měl úplně přestat pít alkohol.

Cukr

Potraviny a nápoje s vysokým obsahem určitých cukrů mohou zvýšit vstřebávání nehemového železa přibližně o 300 %. To se týká kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, který je hlavním zdrojem fruktózy v západní stravě. Naproti tomu sacharóza a glukóza nezvyšují absorpci železa z potravy.

Potraviny obohacené železem

Mnoho potravin, jako jsou snídaňové cereálie, je obohaceno železem. Konzumace obohacených potravin bohatých na železo může vyvolat účinky způsobené příliš velkým množstvím železa v těle.

Zdroj: článek Potraviny s nízkým obsahem železa

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPT NA NÁPOJ Z ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babička.

Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce krasojizda.

Dobrý den, domácí výroba nápoju z aloe se obecně nedoporučuje, protože aloe obsahuje také látky, které ve vyšším množství způsobují průjmy, připadně dávení. Těchto látek je aloe prodávaná v obchodech již zbavena. Druhým a důležitějším důvodem je skutečnost, že aloe ztrácí účinné látky již několik hodin po sklizni. Nejdůležitější z nich jsou polysacharidy, které určují biologickou aktivitu aloe vera - jinými slovy její kvalitu. Zachování těchto látek při domácí výrobě je zcela nemožné. Zpracováním doma v hrnci by jste sice měla šťávu z aloe, ale zbavenou všech účinných látek, které jsou organismu prospěšné. Jedním z dalších důvodů je náročnost pěstování aloe, která potřebuje hodně slunce a tepla, jedině tak je schopna nabídnout požadovanou kvalitu. To bohužel v našich podmínkách není možné. Pokud tedy chcete pro sebe udělat něco dobrého, doporučuji zajít do lékárny a pořídit si některý z již hotových výrobků, např. Activ aloe od značky Barnys je nepochybně tím nejlepším, co trh nabízí. Jako jediný výrobek garantuje více než 10% účinných látek ve svém obsahu. Ve srovnání s jinými výrobci, kteří uvádějí max. 5% nebo dokonce neuvádějí nic. Active Aloe je garantovaná kvalita s nejvyšší biologickou aktivitou, více informací o této aloe najdete na http://www.activaloe.cz. To samé se týká i pro aloe mast výroba doma. Účinnou mast z aloe vera si sami svépomocí prostě doma nevyrobíte.
Hezký den, Jana

Zdroj: příběh Recept na nápoj z aloe

Detoxikace tlustého střeva recept

Klystýr je jen jeden ze způsobů, jak provést detoxikaci tlustého střeva. Existují zde bylinky, které očistí a vyváží celý zažívací trakt a zlepší tak podzimní detoxikaci. Následující šestitýdenní detoxikační kůra na vyčištění tlustého střeva se ukázala být velmi prospěšná, když se dodržuje skutečně denně po dobu šesti týdnů. Při této detoxikační kůře se pije speciální koktejl ráno na lačno nejméně 30 minut před snídaní a pak ještě před spaním. Lidé se obecně po této detoxikaci cítí čistší a lehčí zevnitř, mají více vitality, cítí se více uvolnění a zjišťují, že mnoho z jejich předchozích chorobných příznaků se zlepšuje nebo dokonce zmizí.

Recept na detoxikační koktejl

  • 30 ml Aloe Vera džus koncentrát - zklidňuje zánět, zmírňuje bolest, zabraňuje infekci, alkalizuje tělo a pomáhá vyhnat parazity.
  • 150 ml oblíbeného organického džusu - zlepšuje chuť, ale lze použít místo něho jen vodu. Vyhněte se kyselým citrusovým šťávám.
  • 1 polévková lžíce čistého chlorofylu - nutriční krevní čistič a stavitel, střevní čistič, deodorant, antiseptikum a energizer.
  • 1 polévková lžíce hydratovaného Bentonitu – přírodní jíl, který čerpá nečistoty ze střeva, které je třeba odstranit.
  • 180 ml destilované vody - nepoužívejte vodu z vodovodu, protože by to přidávalo další toxiny do zažívacího systému.
  • 1 polévková lžíce Psyllia, které se musí přidat až jako poslední. Psyllium je vláknina, která zklidňuje záněty, poskytuje zvětšení objemu stolice a čistí různé výběžky a trhliny nebo kapsy ve střevě, kde se může vytvářet hniloba. Psyllium může plnohodnotně nahradit lněné semínko, v případě potřeby.

Smíchejte všechny ingredience mimo psyllia do nádoby a protřepejte, dokud se nesmíchají. Pak přidejte psyllium a znovu promíchejte. Do nápoje také můžeme přidat přírodní projímadlo Cascara Sagrada, které lze užívat denně, aby se dosáhlo řádného vyprázdnění. Pokud jsou střeva příliš volné nebo pokud je v nich zánět, tak lze do nápoje ještě vložit 1 lžičku kluzkého jilmového prášku. Výsledky pití tohoto detoxikačního nápoje budete moci pozorovat po vyprázdnění jako starý hlen a tmavé tvrdé výkaly. Trochu flatulence – nadýmání na začátku je normální, ale zázvorový čaj nebo zázvorové kapsle mohou pomoci rozptýlit plyn. Zázvor je také skvělý lék na nevolnost nebo nemoci pohybového aparátu. Při této detoxikační kůře je mimo pití tohoto nápoje a pravidelní zdravé stravy, také nutné vypít několik sklenic čisté vody během dne v objemu 30 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti.

Zdroj: článek Podzimní detoxikace omlazuje tělo i mysl

Příběh

Ve svém příspěvku RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Předmluva: další sled událostí mám velmi dobře zachycen v deníku, který jsem si psal, období do další komplikace je velmi podrobně zachyceno

17.9.2017
Hospitalizace ve FN Plzeň Bory nástup v 08:00 na urologickém oddělení , 3. Patro pokoj č.7. V průběhu dne pohovor s lékařkou, zavedení kanyly do levé ruky pro případnou transfuzi při operaci. Rovněž pohovor s anesteziologem. V noci přetržitý spánek, ráno druhého dne oholení operačního pole a umytí antibakteriálním mýdlem. Poté čekám již nahý na operaci na pokoji.

18.9.2017
07:30 injekce, příprava na operaci – převoz do 4. patra na operační sál, aplikována anestezie, vše vnímám jen se zavřenýma očima a jen po sluchu.
08:00 operace prostaty ve FN Plzeň Bory u prof. Hory,
11:00 probuzení z narkózy na pooperačním pokoji, cítím se jako rozbitý džbánek na zápraží a slabý jako moucha v únoru. Celkem nic nebolí, spíš je to všechno necitlivé a jakoby cizí.
15:30 Návštěva Jani, jen pár slov, jsem stale v polospánku, v polobdění

19.9.2017
10:00 převezen z pooperačního pokoje na normální pokoj 3. Patro č 7. Bolesti nemám, jen cítím jakoby přiskřípnuté vnitřnosti ale takovou bolístku ani neřeším. Jsem pořád trošku unavený, mám otlačená záda a v krku sucho a hleny a nemohu pořádně mluvit, jak jsem později zvěděl, byl to důsledek intubace. Kapačkami dostávám výživu a antibiotika spolu s další kapačkou ACC na odhlenění.
15:30 návštěva Jani I Monik, v noci mi pomáhá přežít notebook s filmy a mobil s hudbou z You Tube. Pacienti na pokoji neskutečně chrápou, takže hudby do sluchátek si skutečně užívám.


20.9.2017
Sedím na posteli
15:30 Návštěva Jani i Monik

21.9.2017
Stojím u postele
15:30 Návštěva Jani

22.9.2017
Mohu již chodit, vytažení stehů z drenu a jeho odstranění, u stehů to maličko zatahalo, dren jsem vůbec necítil, takové bolístky neřeším. Údajně jsem indián. Procházím se po chodbě s pytlíčkem na hadičce

23.9.2017
Návštěva Jani , návštěva Monik a Miloše, s jani jsme odpoledne venku, je nádherně, svítí sluníčko a svítí I naše duše. Monik a Miloš pak tu byli k večeru.

24.9.2017
08:00 propuštěn do domácího ošetřování s pytlíčkem u pasu a hadičkou v penisu. Kupodivu mi neschází chození na WC s močením, pouze se občas vypustím. Katetr v penisu mi nevadí, spíš naopak přináší mi příjemné pocity někdy až erotické. Podstatné je to, že se s tím učím žít. Občas pocítím i něco co připomíná probouzející se erekci, je to jen pocit v penisu, nikoliv ztopoření. Pomalu začínám cvičit cviky na posílení pánevního dna, snažím se přecvaknout hadičku, pochopitelně marně.


25.9.2017
Objevila se bolest ve varlatech, šourek se poněkud zvětšil.

26.9.2017
Otok šourku a penisu se dále zvětšil, varlátka vyrostla a ztěžkla, jakoby místo nich byla pštrosí vejce, navíc bolestivá jako kdyby se z nich klubala pštrosáčata.

27.9.2017
Návštěva ambulance FN Plzeň Bory, MUDr Mrkos – vyndání stehů z ran, hojím se jako kočka, nicméně v břiše bouchla bomba a hojení tam bude delší, cituji pana dok

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Prosím o trochu strpení ss dalším vyprávěním, byl jsem mimo bydliště a teď si připravuji příběh o radioterapii
Zdeněk

Zdroj: příběh Rakovina prostaty

Nápoje

  • Mezi vhodné nápoje se řadí voda, neslazené čaje a neslazené minerální vody. Lze pít neslazenou kávu. Je možné vypít i sklenici vína nebo piva téměř každý den. Doporučuje se vypít asi dva litry tekutin denně (káva a alkohol se do tohoto příjmu nepočítají).
  • Nevhodný je tvrdý alkohol, víno nebo pivo ve větším množství, slazené nápoje a také nápoje se sladidly.

Zdroj: článek Vysoký cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEOBSAHUJE PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klara.

Nikde jsem nenašla, jak je to s nápojem Caro, piji ho místo kávy, je Caro vhodně nebo nevhodné při dietě při dně?
Děkuji za názor,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ptáte-li se zda-li je kávovinová směs Caro vhodná při dietě na dnu s ohledem na klasickou kávu, tak káva by byla lepší. Caro v sobě obsahuje opražený ječmen, ječný slad, čekanku a žito. Všechny tyto ingredience obsahují puriny, ale vzhledem k tomu, že na přípravu jednoho nápoje potřebujete opravdu malé množství, tak to při dně nehraje žádnou roli a Caro můžete dále používat. A proč je klasická káva při dně lepší než Caro? Jednoduše díky tomu, že nápoj z pražané kávy působí močopudně a tím pomáhá rychleji vylučovat z těla kyselinu močovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co neobsahuje puriny

Tolerance alkoholu za volantem

Současná právní úprava je ve vztahu k řízení pod vlivem alkoholu velice přísná, v ČR se uplatňuje nulová tolerance alkoholu, a to jak u řidiče motorového vozidla, tak i u cyklisty nebo jezdce na zvířeti. Za alkoholický nápoj se považuje lihovina, víno, pivo a ostatní nápoje, které obsahují více než 0,5 objemového procenta alkoholu.

Podle zákona řidič nesmí:

  • Požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku během jízdy – zcela zakázáno je popíjení alkoholických nápojů během jízdy, a to bez ohledu na to, zdali se alkohol stačil během jízdy vstřebat do krve řidiče. Řidič tedy nesmí požít alkoholický nápoj během jízdy, ani kdyby měl v plánu ukončit svou jízdu dříve, než by byl požitý alkohol schopen ovlivnit jeho jednání. Toto jednání netvoří skutkovou podstatu žádného přestupku, nicméně pokud bezprostředně po požití alkoholického nápoje pokračuje řidič v jízdě, dopouští se jednání (a zároveň přestupku) uvedeného v následujícím bodě.
  • Řídit vozidlo nebo jet na zvířeti bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo užití návykové látky – platí obdobně to, co bylo uvedeno výše. Řidič nemůže usednout za volant svého vozu ani v případě, kdy sice bezprostředně předtím požil alkoholický nápoj, ale alkohol ještě nezačal působit. V rozporu se zákonem by proto bylo i jednání řidiče, který po požití „panáku“ lihoviny přeparkoval své vozidlo, i kdyby na něj požitý alkohol ještě nezačal působit. Toto jednání tvoří skutkovou podstatu přestupku, jeho prokazování je ale poměrně obtížné, protože vyžaduje důkaz o tom, že řidič bezprostředně před jízdou požil alkoholický nápoj.
  • Řídit vozidlo nebo jet na zvířeti v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití návykové látky, kdy by mohl být ještě pod jejich vlivem – porušování tohoto zákazu patří v praxi k nejčastějším a může založit nejen přestupkovou, ale i trestní odpovědnost. Důvodem jsou především lepší možnosti prokázání takového jednání. K prokázání tohoto jednání stačí, pokud se řidič po zastavení vozidla podrobí zkoušce na přítomnost alkoholu v krvi s pozitivním výsledkem. Je nutné zdůraznit, že alkohol se odbourává poměrně pomalu, a proto počítejte se zbytkovým alkoholem i následující den po intenzivnějším popíjení alkoholu.

Zdroj: článek Pokuty za alkohol za volantem

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den!

Mám hlubokožilní trombózu pravé dolní končetiny. Před 16ti léty plicní embolie. Na doporučení lékaře jsem přestal užívat Warfarin a začal s užíváním léku Pradaxa.
Během léčby Warfarinem, jsem měl omezen přísun vitaminu K. Poněvadž mám nadváhu 200cm/134 kg, chci zhubnout, ale nějak se mi to nedaří.
Jak je to u Pradaxy a jaký jídelníček by byl ideální, vzhledem k mému zdr. stavu?

Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemáme žádný výzkum, který by jasně řekl, že to můžete užívat dohromady. Některé potraviny a nápoje mohou ovlivnit, za jak dlouho játra metabolizují klopidogrel (účinná látka Trombexu) a způsobit tak jeho předávkování nebo naopak. Zda-li to bude případ i červeného lapacha, či tinktury z hlohu, bude muset zjistit váš lékař. Dohodněte se s ním, aby vám udělal několik laboratorních vyšetření krve v prvních týdnech této doplňkové léčby. Neordinujte si sám žádnou léčbu. Zavedením stentu vás vytáhli hrobníkovi z lopaty, tak spolupracujte s lékařem, abyste se tam znovu rychle nevrátil.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co jíst při ředení krve

Co pít při cukrovce

Pokud máte cukrovku, musíte si být vědomi všeho, co jíte nebo pijete. Znát počet sacharidů, které přijmete a znát význam, jak mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi, je zásadní.

Doporučují se nulové nebo nízkokalorické nápoje. Hlavním důvodem je zabránění nárůstu hladiny cukru v krvi.

Výběr správných nápojů vám může pomoci:

  • vyhnout se nepříjemným vedlejším účinkům, jako jsou skoky cukru v krvi,
  • zvládat své příznaky,
  • udržovat zdravou váhu.

Vhodné nápoje pro diabetiky:

  • Na prvním místě je voda,
  • sodovka nebo perlivá voda,
  • neslazený čaj,
  • bylinkový čaj,
  • neslazená káva,
  • zeleninová šťáva,
  • nízkotučné mléko,
  • alternativy mléka,
  • zelené smoothies,
  • limonáda bez cukru,
  • kombucha.

Nápoje s nulovým nebo nízkým obsahem kalorií jsou obvykle nejlepší volbou při výběru něčeho, co uhasí vaši žízeň. Vymačkejte do svého nápoje čerstvou citronovou nebo limetkovou šťávu pro osvěžující nízkokalorické nakopnutí chutí.

Mějte na paměti, že i varianty s nízkým obsahem cukru, jako je zeleninová šťáva, by měly být konzumovány s mírou.

Mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku obsahují přirozeně se vyskytující mléčný cukr, laktózu, takže tento nápoj musí být započítán do vašeho celkového denního příjmu sacharidů. Mléčné varianty se také nepovažují za nápoj s nízkým obsahem cukru.

Zdroj: článek Birell a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel TIBOR KOUBA.

mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékař vám udělal krevní test, aby zjistil, jak dlouho trvá, než se vaše krev srazí. Tento test se nazývá PT nebo test protrombinového času. Výsledek testu se nazývá hladina INR.

Hodnota INR 6,1 je vysoká a může nastat, když užíváte Warfarin. Warfarin pomáhá předcházet krevním sraženinám tím, že zpomaluje dobu potřebnou ke srážení krve. Srážlivost krve je složitý proces, který vyžaduje přítomnost vitamínu K. Warfarin vychytává vitamín K a tím zvyšuje hodnotu INR. Vitamín K si tělo nedokáže vyrobit a je závislé na jeho příjmu z potravy. Je-li potrava chudá na vitamín K, potom Warfarin rychle vychytá většinu vitamínu K a zvýší se tak hodnota INR. Cíl INR pro lidi, kteří užívají Warfarin, je obvykle od 2 do 3,5. Hodnota vyšší než 3,5 zvyšuje riziko problémů s krvácením.

Mnoho věcí může ovlivnit způsob, jakým Warfarin funguje. Některé přírodní léčivé produkty a jiné léky mohou způsobit, že Warfarin bude fungovat příliš silně. To může zvýšit vaše INR. Pokud pijete hodně alkoholu, může to rovněž zvýšit vaše INR. A těžký průjem nebo zvracení mohou také zvýšit vaše INR.

Nejčastější příčina vysokého INR bývá v jídle, kdy si lidé myslí, že nemohou konzumovat zeleninu, když užívají Warfarin. U Warfarinu je zapotřebí dodržovat určitou dietu, která zajistí, že přijmete dostatek vitamínu K každý týden stejné množství.

Dieta určuje denní příjem vitamínu K 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Při této dietě proto musíte hlídat všechny potraviny, které se získávají z rostlin a orgánů zvířat, jelikož obsahují vitamín K. Čím zelenější rostlinná potravina je, tím má více vitamínu K.
Nejvíce vitamínu K má kapusta a zelí, kde stačí sníst pouze pár soust k dosažení denního limitu. To se hodí na dny, kdy víte, že jste snědl málo zeleniny, tak tímto způsobem můžete rychle dorovnat hladinu vitamínu K.

Potraviny, které nemusíte hlídat jsou maso, kromě orgánů, pečivo, rýži, těstoviny, mléko, sýry, sladkosti, nápoje. Obecně platí jednoduché pravidlo: Kupovat vždy stejné rostlinné potraviny a zvířecí orgány (játra, srdce, ledviny) na jeden týden a ty pak různě kombinovat každý den.

Nejlepší způsob, jak snížit INR, bude záviset na několika věcech. V první řadě je třeba soustředit pozornost na dostatečný příjem vitamínu K ve stravě. V některých případech vám může lékař na několik dní vysadit užívání Warfarinu. Můžete také dostat jiné léky, které budete užívat.

Budete muset být často testován, aby se lékař ujistil, že vaše úroveň INR klesá. Budete také muset sledovat známky krvácení.

Lékař vás sice pečlivě zkontroluje, ale problémy se mohou objevit později. Pokud zaznamenáte jakékoli problémy nebo nové příznaky, okamžitě vyhledejte lékařské ošetření.

Následná péče je klíčovou součástí vaší léčby a bezpečnosti. Ujistěte se, že jste s lékařem domluven na pravidelných kontrolách a choďte na ně. Pokud máte akutní problémy s krvácením, zavolejte na záchrannou službu vytočením čísla 112. Je také dobré znát výsledky svých testů a vést si sez

Zdroj: příběh Krevní kvik hodnoty 6.1 INR

Zásady vaření pro diabetiky II. typu

Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.

Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.

Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.

Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.

Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.

Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.

Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.

Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onem

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.

Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Zdroj: příběh Priprava domáceho dynovy oleje

Recepty

Římské feta chlebíčky

Potřebujete: 200 g balkánského sýru (strouhaný), 1 vejce, 30 g mletých slunečnicových semen, 30 g lněného semínka, 10 g pšeničných otrub

Příprava: Všechny ingredience prohněteme a vyformujeme váleček. Nakrájíme na plátky. Každý plátek položte na bobkový list, pečte 25 minut při 200 °C. Nenakynou, zůstanou ploché. Jsou vynikající jako základ s máslem pro různé oblohy jako např. šunka, uzená krůtí prsa apod. Před jídlem bobkový list odstraňte. Je možné zmrazit je do zásoby. Místo bobkového listu vyzkoušejte tymián a rozmarýn.

Plněná dýně Hokkaido

Potřebujete: 1 kg dýně Hokkaido, 1 pórek, 200 g mletého hovězího masa, 1–2 stroužky česneku, 1rajče, 3 lžíce rajčatové pasty, 1/2 šálku kysané smetany, sůl, pepř, kajenský pepř (chilli koření), hrst čerstvé petrželky, 1/2 balíčku feta sýru (balkánský), olej

Příprava: Odstraňte z dýně vršek – víko, lžící vydlabejte semínka a vlákna i s částí dužiny, až zbyde centimetrový okraj. Dužinu uchovejte pro další použití. Nasaďte kryt a pečte po dobu 20 minut v troubě při 180 °C. Mleté hovězí maso osmažte na oleji, přidejte česnek a trochu zeleninového vývaru, dužinu z dýně a očištěný a na proužky nakrájený pórek, rajče a rajčatový protlak a chvíli poduste. Pak vše dochuťte zakysanou smetanou a kořením. Fetu nakrájejte na kostičky a vmíchejte do náplně, tu poté vložte do dýně a pečte dalších 20 minut. Hotovou dýni krájejte jako meloun.

Jednoduchá polévka z mletého masa

Potřebujete: 350 g mletého masa, 1–2 lžíce oleje, 1 kostku vývaru, sůl, pepř, půl litru vody

Příprava: Mleté maso v hrnci zprudka osmažit, pak dle chuti ochutit, zalít vodou a přivést k varu. Přidejte kostku vývaru a povařte.

Lososové filety na zelených špekových fazolkách

Potřebujete: 200 g filetů z lososa, 100 g mražených zelených fazolových lusků, 50 g anglické slaniny nebo uzeného špeku, 1 malá cibule, 100 g čerstvého másla, 20g másla s mořskou solí, slunečnicový olej, bílý pepř, sůl

Příprava: Mražené fazolky krátce povaříme v osolené vodě, tak aby ještě byly „al dente“. Scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi lehce osmažíme na rozpáleném oleji kostičky slaniny a cibulky, tak aby nebyla příliš hnědá, přidáme okapané fazolky. Směs promícháme, osolíme a opepříme. Na druhé pánvi na oleji opečeme filety z lososa, pro lepší vůni ke 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co je to atkinsonova dieta

Informace k provedení odběru oGTT

oGTT je orální glukozový toleranční test – glykemická křivka

Kdy se dělá toto vyšetření

  • Při podezření na poruchu glukózové tolerance či onemocnění diabetes mellitus – zvýšená glykémie nalačno (opakovaně mezi 5,60 – 6.99 mmol/l) diferenciální diagnostika hypoglykémií, glykosurie.
  • U těhotných žen při podezření na gestační diabetes mellitus, anamnéza porodu dítěte o hmotnosti nad 4 kg.

Příprava před vyšetřením

Strava osoby připravované k testu má být nejméně 3 dny před testem bohatá na sacharidy.

Pacient má konzumovat obvyklou potravu a dodržovat obvyklou fyzickou námahu.

Hladovění před testem má trvat nejméně 8 hodin. Pokud je to možné, lékař doporučí vynechání některých léků.

Provedení testu

Test se provádí ráno mezi 7. a 8. hodinou ranní. Pacient se přihlásí v recepci Odběrového centra. Následuje odběr krve ze žíly a po vyhodnocení hladiny glukózy nalačno podání nápoje s 75 g glukózy v 250 ml vody.

Glukóza se nepodává (test se dále neprovádí) pokud glykémie nalačno přesáhne hodnotu 7.0 mmol/l, u těhotných žen 5,0 mmol/l. Během testu pacient dodržuje tělesný a duševní klid, nejí, nepije, nekouří.

Po 1 hodině (jen u těhotných) a po 2 hodinách (u všech pacientů) od podání nápoje následuje další odběr krve ze žíly.

Ve stanovenou dobu se pacient hlásí na odběry k sestře, která prováděla 1. odběr.

Celková doba trvání testu je nejméně 2,5 hodiny.

Pacient je po celou dobu sledován, neopouští pracoviště Odběrového centra. Personál ověřuje, zda pacient vypil celou dávku nápoje, sleduje dodržování režimu a případné obtíže (nevolnost, zvracení, průjem apod.). V případě výskytu obtíží musí pacient oznámit tyto skutečnosti personálu.

Zdroj: článek Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


příprava nádoby pro pěstování
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
příprava ovesné koupele
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.