Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH

OBSAH

Červené skvrny na jazyku

Červené fleky na jazyku mohou signalizovat slintavku. Onemocnění lidí označované lidově jako „slintavka“ nemá se skutečnou slintavkou a kulhavkou zvířat nic společného. Jde o virové onemocnění, které většinou postihuje děti ve věku do deseti let a vyvolává je kmen viru Coxsakie. Tato choroba se snadno šíří především v dětských kolektivech (školkách a školách). Tato nemoc je charakterizována bolestivými červenými puchýři na jazyku a v jiných částech úst, projevuje se také kožní vyrážkou na dlaních, chodidlech, nohou a prstech. Puchýřky se změní na vřed po několika dnech. Nemoc se přenáší slinami, kýcháním, kašlem a infikovanou stolicí. Časté mytí rukou, důkladné čištění špinavých ploch, dětských hraček a zašpiněného prádla je nejlepší obranou proti tomuto viru. Léčba zahrnuje odpočinek, hydrataci a užívání léků na úlevu od bolesti. Proti nemoci není specifický lék, ale nemocní jej ani nepotřebují, protože choroba obvykle po týdnu sama odezní.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobrý den,
také mám tento problém, ale byla doba kdy se mi rozlezly i po rukách, většinou mezi prsty a na konečcích prstů kolem nehtového lůžka... pitný režim dodržuji a jím spíše zeleninu a ovoce, klasické sádlo jsem již zkoušela a nic moc nepomohlo...
Puchýřky se vždy vrátí v létě kdy chodím v sandálech a nohy prakticky pořád větrají... žádné ponožky... mořský písek taky nezabral... měsíček lékařský trochu... Nevím si s tím rady.. večer po koupeli je vždy namažu lékařskou vazelínou ale nad ránem bych se uškrábala... zkoušela jsem různé krémy ale vazelina pomáhá nejvíce...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodové puchýřky na prstech by mohly poukazovat na nějakou kvasinkovou infekci, ale může to býti i příznakem jiného závažnějšího onemocnění. Proto by bylo nejvhodnější zajít za dermatologem na kožní, aby tyto projevy viděl a mohl tak nejlépe určit správnou diagnózu a pak následnou léčbu. Jen tak se toho dá rychle zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodové puchýřky na chodidlech

Psoriáza (lupénka)

Psoriáza se často projevuje na různých částech těla vyvýšenými červenými ložisky, které jsou pokryty stříbrolesklými odlupujícími se šupinami. Hlavními místy výskytu jsou lokty, kolena, a vlasatá část kůže.Psoriáza se ale může vyskytnout prakticky kdekoliv na těle.
Toto onemocnění se nejčastěji objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, není to však pravidlo. Zhruba 15% pacientů s lupénkou má postižení rozsáhlé a bolestivé, někdy zcela znemožňující plnohodnotný život. U 5% případů se dokonce objevují otoky a bolesti kloubů jako v případě revmatoidní artritidy. Asi čtvrtina lidí s psoriázou má pak postižené ruce a nohy. Tento druh lupenky se jmenuje palmoplantární psoriáza. Pokud se u vás tedy vyskytuje lupenka na chodidlech a nebo lupénka dlaních, tak jde o palmoplantární psoriázu.

Příznaky

  • zarudlé plochy na kůži pokryté šupinkami
  • popraskaná kůže, puchýřky, bolestivá poranění
  • svědění postižených míst z důvodu hojení drobných zánětů v trhlinkách kůže
  • bolestivé otoky a ztuhlé klouby podobné artritidě
  • změna povrchu nehtů

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Diskuze

V diskuzi VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,
na chodidlech na obou nohách se mi dělají malé puchýřky, když je propíchnu, jsou plné vody.Jedná se spíše o vnější a vnitřní část chodidel. V zimě jsem měla pokoj, ale nyní se začínají zase objevovat. Je to nepříjemné, trošku to svědí, když je propíchnu, uleví se mi, přestane to svědit. A potom bych se ráda zeptala - nosila jsem umělé nehty na rukou, dělala jsem si je sama, už více než rok je nemám, nehty nechtějí téměř růst a ještě se mi začala dělat evidentně nějaká plíseň - dozelena zbarvená mezi nehtem a kůží na bokách. Jeden čas jsem to měla, ale samo to zmizelo. Nyní se mi tato plíseň udělala na polovině nehtech...co s tím, poraďte, prosím.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JK.

Dobrý den,
vodové puchýřky bývají často diagnostikované jako druh lupénky v důsledku jejich časté recidivy. Příčin může být mnoho, např. i příležitosná konzumace alkoholu, příliš tučná, mastná, slaná či kořeněná jídla, mnoho sacharidů, ale i podráždění pokožky (nadměrné vysušení). Může však jít také o konzumaci potravin např. jablka, rajčata, okurky .... , které rovněž mohou zpouštět projev onemocnění. Významnou roli tu hrají orgány trávicího systému (mj. játra) a orgány vylučovací (ledviny). Při podráždění se na pár dnů objeví drobné puchýřky na chodilech anebo na dlaních a po nasazení "diety" opět mizí. Výborným pomocníkem při vážnějších stavech je odvar z měsíčku lékařského. Stačí zhruba na 30 minut ponořit nohy do odvaru a puchýřky se vstřebají, kůže nesvědí a celkově je ozdravena. Na noc se aplikuje sádlo s obsahem extraktu z měsíčku.

Samotný problem, jak již bylo uvedeno výše, tkví ve funkci jater a ledvin. Pomůže zvýšený pitný režim (čistá voda, nikoli minerálky), dále bylinkové čaje (kopřiva, máta, měsíček, heřmánek). K podpoře funkce jater však výborně poslouží aloe vera (nejlépe Activ aloe - ve dnech problému zvyšte dávku na 25 - 50 ml denně), případně chlorella anebo mladý ječmen. Dobře působí také doplněk stravy - lněný olej, olej z pupalky dvouleté anebo brutnákový olej, který je dražší, ale také vzácnější na důležité látky. Onemocnění nelze vyléčit, ale je možné kontrolovat recidivu a zmírňovat příznaky.

hezky den, Jk

Zdroj: diskuze Vodové puchýřky na chodidlech

Vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Vodnaté puchýřky nebo vyrážka na rukou a na nohou mohou být banálním problémem vzniklým z nedbalosti nebo špatnou hygienou, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění.

Příčiny

Některá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizována viditelnými kožními projevy ve formě puchýřků. Může se jednat například o lupénku či atopický ekzém, o přenosné choroby, jako je svrab, či jiná parazitární onemocnění. Rovněž různé alergie se často projevují kopřivkou s výskytem vodnatých puchýřků.

Léčba

Léčba je pokaždé zcela individuální a závisí na příčině vzniku puchýřků. Neznalost etiologie nemoci může vést ke komplikacím. Pouze v případě lehkého opálení či popálení může být ošetření v domácím prostředí provedeno bez lékařské pomoci. Ve všech ostatních případech je vhodné se obrátit na lékaře.

První pomoc

Tyčinka proti vzniku puchýřů – omezí tření a vznik puchýřů, je neviditelná, ideální pro otevřenou obuv, snadno se aplikuje a nezanechává stopy.

Hydrokoloidní náplasti na puchýřky – urychlují hojení a především snižují bolestivost a vytvářejí „druhou“ kůži. Slouží také jako prevence vzniku puchýřů.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Diskuze

V diskuzi KŮŽE CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Co dělat proti loupání kůže na chodidlech? Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Domulenka.

Skus si to patlat mydlem a mastickama az po tom skus si to udelat pilnickem a potom tema mydlema

Zdroj: diskuze Kůže chodidlech

Vodnaté puchýřky na rukou u dětí

Vodnaté puchýřky na rukou dětí mohou být projevem infekce, alergie, podráždění nebo poleptání.

Příčiny

Vodnaté puchýřky na rukou často doprovázejí mykózu. Pokud tomu tak je, je lepší navštívit kožního lékaře, který zhodnotí stav dítěte a rozhodne o případné léčbě.

Léčba

Jako první pomoc můžete zkusit jednak koupel ve vodě s octem (6 lžic na 1 l vody), jednak krém Canespor. Pokud tento postup nebude úspěšný, navštivte dermatologa.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Komplikace

Pro většinu lidí s dyshidrózou jsou vodnaté puchýřky jen svědivá nepříjemnost. U jiných může bolest a svědění omezovat používání rukou nebo nohou. Intenzivní škrábání může zvýšit riziko rozvoje bakteriální infekce v postižené kůži.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Diskuze

V diskuzi KŮŽE CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry vecer, loupe se mi kuze na ploskach obou nohou, prosim poradte mi co s tim? Vera

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Nebo mi zavolejte na 607131750

Zdroj: diskuze Kůže chodidlech

Příznaky

Vodnaté puchýřky spojené s dyshidrózou se nejčastěji vyskytují na stranách prstů a dlaních. Někdy mohou být postiženy i chodidla. Puchýře jsou obvykle malé o šířce kolem 1 mm a jsou seskupené do shluků.

V závažnějších případech se mohou malé puchýře spojit a vytvořit větší puchýře. Kůže postižená dyshidrózou může být bolestivá a velmi svědivá. Puchýře zaschnou a odlupují se asi za tři týdny.

Dyshidróza má tendenci se poměrně pravidelně opakovat měsíce nebo roky.

Foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie příznaků dyshidrózy: vodnaté puchýřky foto.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Diskuze

V diskuzi KŮŽE CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry vecer, loupe se mi kuze na ploskach obou nohou, prosim poradte mi co s tim? Vera

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobry den Vero,napiste mi na meil,ja vam napisu co a jak

Zdroj: diskuze Kůže chodidlech

Vodové pupínky

Vodové pupínky mohou být způsobeny dyshidrotickou dermatitidou. Je to typ ekzému, který se omezuje na prsty, dlaně a plosky nohou a projevuje se červenými skvrnami s puchýřky naplněnými čirou tekutinou. Puchýřky postupně praskají a kůže se olupuje. Toto onemocnění je považováno za druh atopického ekzému, ale může být projevem kontaktního alergického ekzému.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi KŮŽE CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Co dělat proti loupání kůže na chodidlech? Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kejtynka.

Bezvadný krém na chodidla je z hadím tukem(ani není drahý a velice pomáhá,napište mi)

Zdroj: diskuze Kůže chodidlech

Puchýřky vzadu na jazyku

Fyziologický povrch jazyka je pokryt sliznicí, která nahoře vybíhá v různě velké papily, takže jazyk je drsný. Pokud máte dlouhodobě na jazyku puchýřky, mohou být signálem závažnějšího onemocnění, jako je rakovina. Ta se projevuje nejprve bílým nestíratelným povlakem, později se může sliznice vyklenout nad povrch a tvořit puchýřky vzadu na jazyku. Okolí je oteklé a samotný povrch nádoru může lehce krvácet.

Rakovina jazyka postihuje třikrát více muže než ženy a objevuje se od 40. roku života, vrcholem výskytu je věk kolem 60 let. Významným faktorem pro její vznik je kouření, konzumace alkoholu, a to hlavně destilátů, dráždění sliznice jazyka zubními implantáty, protézami, ostrou zubní výplní, významná je také nedostatečná zubní hygiena.

Pro úspěšné vyléčení je nutné, aby pacient přišel k lékaři včas. U malých nádorů je na prvním místě v léčbě chirurgické odstranění. U větších typů se tento výkon kombinuje s ozařováním.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Co jsou potničky

Jde o vyrážku, která se projevuje jen mírným zarudnutím kůže s drobnými skvrnkami, z nichž se vytvoří drobné puchýřky naplněné čirou tekutinou (zvýšená činnost potních žlázek). Drobné puchýřky mohou splynout ve větší, většinou během několika dnů se protrhnou, kůže zaschne a začne se jemně olupovat. S výskytem potniček se nejčastěji můžeme setkat u kojenců a malých dětí, méně často u velkých dětí. Příčinou je přehřátí dítěte, a to buď nevhodně zvoleným oblečením, nebo pobytem v příliš horkém prostředí, ale také se můžeme setkat s výsevem potniček v průběhu horečnatých onemocnění a u větších dětí při zvýšené potivosti kůže i pod obvazy. Nejde o nic vážného, potničky lze léčit samozřejmě doma, ale je třeba dbát na pečlivou hygienu, protože se postižené místo může infikovat (puchýřky se naplní hnisem).

Zdroj: Jak vypadají potničky

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dostal.

Dobrý den
Chtěl bych poradit co mi pomůže na neuropatii na chodidlech.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Josef Dostal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neuropatie dolních končetin může mít řadu příčin. Dá-li bůh a poštěstí se, že znáte příčinu, která se dá léčit, tak můžete zmírnit i projevy neuropatie. Někdy se ale nepodaří nalézt žádnou příčinu a léčba je pak nemožná. Bez znalosti vašeho zdravotního stavu je možné odpovědět pouze obecně.

Cílem léčby je zvládnout stav způsobující neuropatii a zmírnit příznaky.


Léky proti dlouhodobé bolesti bez předpisu:

Kyselina acetylsalicylová – např. léky Aspirin, Anopyrin, Acylpyrin

Diclofenac – např. léky Almiral, Dicloalgan, Diclofenac, Flector, Olfen, Veral, Voltaren

Ibuprofen – např. léky Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Modafen

Nimesulid – např. lék Aulin


Léky proti dlouhodobé bolesti na lékařský předpis:

Ketoprofen – např. lék Fastum gel

Indometacin – např. lék Indometacin

Meloxikam – např. léky Recoxa, Apo-Meloxicam, Meloxicam

Metamizol – např. lék Novalgin

Piroxicam – např. lék Flamexin

Kyselina thiaprofenová - např. lék Surgam

Dexketoprofen - např. lék Dexoket a Ketesse


Léky proti záchvatům:

Gabapentin - např. lék Gralise, Grimodin, Gordius, Gabapentin, Gabanox, Gabagamma

Pregabalin - např. lék Kartesada, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin, Pregamid, vyvinuté k léčbě epilepsie, mohou zmírnit i bolest nervů. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat ospalost a závratě.


Léčba přes kůži:

Kapsaicinový krém, který obsahuje látku nacházející se v feferonkách, může způsobit mírné zlepšení příznaků periferní neuropatie. V místě aplikace kapsaicinu můžete mít pálení a podráždění pokožky, ale je to jen na chvíli. Někteří lidé to však nesnesou.

Lidokainové náplasti nebo krémy jsou další léčbou, kterou aplikujete na kůži a která může nabídnout úlevu od bolesti. Volně prodejná je mast Emla. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat ospalost, závratě a necitlivost v místě náplasti.

Antidepresiva. Bylo zjištěno, že některá tricyklická antidepresiva, jako je Amitriptylin nebo Nortrilen pomáhají zmírňovat bolest tím, že narušují chemické procesy ve vašem mozku a míše, které způsobují, že pociťujete bolest.

Nežádoucí účinky antidepresiv mohou zahrnovat sucho v ústech, nevolnost, ospalost, závratě, změny chuti k jídlu, přibírání na váze a zácpu.


Pokročilé terapie:

Transkutánní elektrická nervová stimulace (TENS). Elektrody umístěné na kůži dodávají jemný elektrický proud o různých frekvencích. TENS by měl být aplikován po dobu 30 minut denně po dobu přibližně jednoho měsíce. Léčbu můžete dostat v lázních nebo v rámci rehabilitace předepsané lékařem.

Výměna plazmy a intravenózní imunoglobulin. Tyto postupy, které pomáhají potlačit aktivitu imunitního systému, mohou být přínosem pro lidi s určitými zánětlivými stavy.
Výměna plazmy zahrnuje odběr vaší krve, poté odstranění protilátek a dalších proteinů z krve a návrat krve do vašeho těla. Při imunoglobulinové terapii dostáváte vysoké hladiny proteinů, které fungují jako protilátky (imunoglobuliny).

Fyzikální terapie. Pokud máte svalovou slabost, fyzikální terapie může pomoci zlepšit vaše pohyby. Patří sem energie magnetického pole, protahování, masáže, parafínové zábaly, teplé koupele. Vše k dispozici v lázních.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Dyshidrotický ekzém podle Wikipedie

Dyshidrotický ekzém se projevuje drobnými svědivými pupínky/puchýřky na dlaních rukou a na nohou. Spouštěcími faktory mohou být psychická nepohoda, stres, strava a další. Někdy vyvolávají zhoršení některé potraviny, jako rajčata, ananas, pomeranče, citróny a další. Sami vyzkoušejte, co vám jak při manipulaci, tak při konzumaci ekzém zhoršuje. Používejte šetrné mycí prostředky. Důležité je puchýřky neškrábat. Zde se můžete podívat, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Komplikací jsou opakující se léze, které jsou svědivé a často se infikují. Přesná příčina vzniku onemocnění je neznámá. Léčba je dlouhodobá pomocí mastí s kortikoidy a perorálně se používají antihistaminika.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Puchýř na jazyku

Pokud se vám objevily na jazyku malé bolestivé puchýřky, jde pravděpodobně o afty. Afty na jazyku často souvisí s oslabenou imunitou, pacient by měl dbát na doplnění vhodných vitamínů, které slouží především jako prevence. Jde zejména o vitamín B12, který najdeme v mléce, vejcích, masu a vnitřnostech, a také o kyselinu listovou, která obsahuje vitamín B9 a je přítomna v zelenině. Důležitý je rovněž vitamín C, který podporuje naši obranyschopnost. Najdete ho v různých druzích ovoce i zeleniny. Vitamíny můžete přijímat také prostřednictvím kapslí nebo doplňků stravy, které zakoupíte v lékárně.

Ačkoli afty samy o sobě nejsou nijak závažným onemocněním, jde o dost nepříjemný a bolestivý problém. Bolest aft na jazyku pomáhá zmírňovat cucání kostky ledu, čímž si ostatně také vhodně doplňujete tekutiny. Doporučuje se kloktání odvaru ze šalvěje lékařské, která má antiseptické a léčivé účinky. Dbejte také na pravidelnou ústní hygienu: čištění zubů a výplachy.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Co znamenají puchýřky na jazyku u dětí

Puchýřky na jazyku dětí mohou znamenat onemocnění zvané moučnivka. Toto onemocnění patří mezi časté infekce dětí, nejčastěji se objevuje v dutině ústní u novorozenců a kojenců do 2. měsíce věku. Není výjimkou ani u malých dětí nebo u dospělých osob, které mají slabý imunitní systém anebo mají chronické onemocnění jater. U dětí se moučnivka objevuje také během užívání antibiotik. Antibiotika se dostanou do mateřského mléka a zabíjí tak užitečné bakterie a udržují kvasinky při životě, čímž může dojít k jejich přemnožení. Moučnivka tak může vzniknout u dětí, které se narodily císařským řezem, ale matka byla nucena ihned po porodu začít brát antibiotika. Možný přenos moučnivky je také přes hračky, se kterými si dítě hraje a strká si je neustále do pusy (hlavně během období růstu zubů). Rodiče by proto měli dbát na časté umývání gumových hraček, popřípadě prát hračky látkové.

Léčba moučnivky spočívá ve vytírání pusinky miminka vatovou tyčinkou namočenou v 0,5% roztoku genciánové violeti (její karcinogenita již byla vyvrácena), nebo ve výtažku z grepových jader (Citrovitalu), nebo lze použít citronovo-glycerinové tyčinky Med-Comfort nebo Pagavit, zkusit můžete také Nystatin. Vhodný je jídelníček bohatý na brukvovitou a jinou zelenou zeleninu, česnek, cibuli nebo křen.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Pupínky na pažích

Pupínky na pažích mohou být způsobené onemocněním keratosis pilaris. Jedná se o folikulární keratózu, která je obvykle geneticky podmíněnou záležitostí projevující se výskytem drsných hrbolků na kůži, jež bývají nazývány jako takzvaná „husí kůže“. Nejčastěji se objevuje na vnitřní a vnější části paží (přičemž může být zasaženo i předloktí), škrábání a mačkání této „vyrážky“ vede k tvorbě jizviček. Pupínky se mohou objevit i na stehnech, bocích, břiše nebo jiných částech, vyjma hladké kůže na dlaních či chodidlech. Obecně méně se vyskytují na obličeji. Onemocnění vzniká tehdy, když lidské tělo produkuje zvýšené množství keratinu, přírodního tělesného proteinu. Nadbytek krémově zbarveného keratinu pak zaplní a ucpe vlasový folikul a vytvoří se tvrdý čep. Důsledky jsou především kosmetické, i když tyto drobné tvrdé hrbolky mohou občas svědit či bolet. U spousty lidí se stav pupínků může měnit v průběhu roku, především v chladných měsících, kdy je nižší vlhkost vzduchu, se problém začíná zhoršovat a keratosis pilaris se stává zřetelnější svou barvou i texturou. Řada hrbolků obsahuje stočený zarůstající vlas, který byl při keratinizaci ve folikulu uzavřen. Vymáčknutí folikul uvolní, ale může vést ke zjizvení kůže.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Kdy se může udělat puchýř na jazyku

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka, kousnutí se do jazyka.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Domácí léčba

Léčba domácími prostředky může zahrnovat:

  • Aplikace obkladů
    Mokré, chladné obklady mohou pomoci snížit svědění.
  • Užívání léků proti svědění
    Volně prodejné antihistaminické léky, jako je difenhydramin (PSILO-BALSAM) nebo loratadin (Claritin) mohou pomoci zmírnit svědění.
  • Aplikace vilínu
    Namáčení postižených oblastí do vilínu může urychlit hojení.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Diagnóza

Ve většině případů může váš lékař diagnostikovat dyshidrózu na základě fyzického vyšetření. Žádný laboratorní test nemůže specificky potvrdit diagnózu dyshidrózy, ale váš lékař může navrhnout testy k vyloučení jiných kožních problémů, které mají podobné příznaky.

Například šupinky kůže můžou být testovány na typ plísně, která způsobuje atletickou nohu. Kožní alergie a citlivost lze odhalit vystavením skvrn na kůži různým látkám.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP