Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PUKLICE NA BORUVKACH


Něco na modřiny podle babičky

Babské rady doporučují aplikovat na modřinu ocet smíchaný s teplou vodou anebo drcené petrželové listy, které na modřinu zafixujete obvazem či obinadlem.

Na modřiny přikládejte vlažnou spařenou nať z pelyňku pravého. Snižuje bolest a urychluje vstřebávání modřiny. Jednu lžíci natě přelijte 0,5 l vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Do vlažného nálevu namočte plátěný kapesník a ten přiložte na modřinu.

Na modřiny přikládejte obklady z výluhu 30 g listů mateřídoušky úzkolisté. Dejte do 0,5 l vody, vařte 5 minut, 10 minut luhujte a sceďte. Obklady musí být vlažné.

Na vstřebávání modřin dobře působí med. Potírejte jím postižená místa a překryjte plátnem. Modřina se dobře vstřebává a snižuje se i bolest. Tento recept se velmi osvědčil i v nemocnici u dětí, které měly modřiny po nitrožilních infuzích.

Spařte mladé kaštanové listy (jírovec maďal) vroucí vodou. Listy přiložte ještě vlažné na modřinu a převažte suchým šátkem. Místo kaštanových listů můžete použít listy routy vonné.

Obklady nebo koupele ze slézu planého změkčí zatvrdlé rány a hojí modřiny: 25 g květů a listů slézu vařte 15 minut v 0,5 l vody, odvar sceďte do koupele nebo v něm namáčejte obklady.

Modřiny potírejte vymačkanou šťávou z kořene čekanky obecné. Kdo je citlivý, může šťávu zředit vodou nebo ji zamíchat do medu a tím potírat postižené místo.

Na potírání nebo obklady modřin se používá i odvar květů divizny velkokvěté: 60 g květů povařte v 1 l mléka 5 minut. Obklad hojí modřiny, zatvrdliny či otoky. Stejným způsobem připravíte obklad na modřiny z prhy chlumní (arniky), která má na pohmožděniny rovněž silný léčivý vliv.

Pokud se modřiny objevují často a po slabém nárazu, zvyšte přísun rutinu, který je obsažen v pohankových slupkách, borůvkách, černé jeřabině, červeném zelí a ostružinách. Zvyšte denní přísun vitamínu C. Nejlepšími zdroji vitamínu C jsou pažitková nať, zelená paprika, červený rybíz, rakytník, křen a kysané zelí.

Zdroj: článek Přírodní léčba modřin

Poradna

V naší poradně s názvem PUKLICE NA BOBKOVÉM LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Koupila jsem si krásný vavřín s tím, že budu sbírat jeho listy. Teď jsem ale zjistila, že má na listech puklice. Nevím, jak se jich mám zbavit, abych mohla listy používat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Puklice jdou zničit těžko, protože jsou chráněny odolným krunýřem, který nedovolí přístup sebesilnějšího jedu. Puklice je možné zničit jen mechanicky a nebo chemickou cestou. Mechanické zničení bude pro váš účel nejlepší řešení. Spočívá v tom, že každou pukličku musíte z listu seškrábnout příborovým nožem. Jestli je vaše rostlina zamořená moc a je veliká, tak si raději namnožte z jejich vrcholků rostliny nové. Na sadebních výhonech 15 cm dlouhých pečlivě očistěte všechny puklice a nechte jen pět posledních listů. Ostatní listy odřezejte. Chemická cesta spočívá v kontaminaci vnitřních tekutin v rostlině, protože to je jediná cesta, jak se k puklicím dostat - otrávit jim mízu, kterou sají. K tomu slouží přípravek Actara 25 AW, kterým se rostlina postříká. Actara je pro rostlinu neškodná, ale pro člověka je po dobu 3 týdnů od postřiku zdraví škodlivá. To by ovšem nemuselo vadit při pěstování nových rostlin ze semenáčků.

Zdroj: příběh Puklice na bobkovém listu

Potraviny na pleť

Ovoce, bobulovité plody i zelenina obsahují dostatek živin a vitamínů, které pleť uvítá. Pružnou a jemnou pleť získáte díky mangu, meruňkám a dalšímu ovoci, které obsahuje beta-karoten, který pleť vyživuje. Beta-karoten se nachází i v zelenině, konkrétně v mrkvi a melounu. Beta-karoten je přítomný také v bobulovitých plodech, například v jahodách, borůvkách, černém rybízu a v dalších. Ty navíc obsahují velkou dávku vitamínu C, který je přítomen také v citrusech, bramborách, brokolici a v mnoha dalších potravinách a má za úkol celkově chránit organismus i pleť, hojit a podporovat tvorbu kolagenu, nezbytného pro pružnost a krásu pleti. Bobulovité plody jsou považovány za skvělé antioxidanty a jejich pravidelná konzumace ochrání pleť před předčasným stárnutím a vráskami. Všechny zmíněné účinky obsahují také rajčata, v nichž je obsaženo velké množství účinných látek pomáhajících k udržení zdravé a krásné pleti. Za zmínku také stojí avokádo, které je bohaté na vitamíny, stopové prvky, antioxidanty a rovněž nenasycené mastné kyseliny. Působí blahodárně na organismus, pleti dodává potřebnou svěžest, elasticitu, bojuje proti vráskám a významně se podílí na tvorbě kolagenu. Dalšími potravinami, které obsahují velké množství vitamínů a stopových prvků, jsou jednoznačně ovesné vločky, obiloviny, mléko a kvasnice. Jednoduše řečeno, ve vašem jídelníčku by neměly chybět především ty potraviny, které jsou bohaté na beta-karoten, selen, zinek, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, omega-3 mastné kyseliny, vápník, draslík a další minerální látky, zapomenout tedy nesmíte na ryby, lněný olej, semínka a ořechy.

Zdroj: článek Přírodní péče o pleť

Babské rady na zánět středního ucha

Při bolesti ucha může ke zmírnění zánětu pomoci přikládání studených obkladů za ucho. Odtékání sekretu ze středouší Eustachovou trubicí napomůžeme zvýšenou polohou hlavy při spaní.

Při zánětu středního ucha si vezměte pár koleček cibule, položte je na látkový šátek a obmotejte si jím hlavu (cibule by měla být na bolavém uchu). Nechte asi půl hodiny působit. Používejte každý den, dokud bolest nezmizí.

Už naše babičky věděly, že v počátcích, kdy ucho jenom pobolívá, pomáhá přikládání teplých obkladů – do plátěného ubrousku, ponožky či jiného přírodního (nikdy ne syntetického!) materiálu se vsype příslušné množství ohřáté soli. Ta má totiž schopnost udržet delší dobu stálou teplotu, která má být vysoká, ale zase nesmí moc pálit. Teplo obvykle vyvolá výtok z ucha a snížení tlaku v něm. Naopak při silných bolestech středního ucha je vhodný studený obklad.

Pro zlepšení účinků zábalů se dají využít různé byliny, například kakost. Ten obsahuje silice, pryskyřice i organické kyseliny a mírní otoky. Vymačkáme pár kapek na vatičku, kterou následně přiložíme k uchu. Stejný postup lze použít i s výtažkem z česneku. Antibakteriální účinky má i cibule. Tu nakrájíme nadrobno, uvaříme doměkka a rozmixujeme. Taky ji k uchu jen přiložíme, například v gáze, a převážeme šátkem nebo šálou, aby obklad držel. Ideální je nechat ho pracovat celou noc. Pokud to jde, je vhodné při bolestech uší zvýšit teplotu v ložnici z doporučených 18 až na 23 °C.

Osvědčenými prostředky jsou i kapky z květu divizny. Výborný účinek má levandulový nebo eukalyptový olej – oba navíc krásně voní a uvolňují dutiny. První se jemně vtírá do ucha, druhý se vlije do horké vody a inhaluje, díky tomu může hnis lépe vytékat.

V průběhu všech ušních onemocnění je velmi důležité doplňovat tekutiny, ideální je horká nebo vlažná voda s citronem nebo s výtažkem z aloe vera. Naopak by se mělo úplně vynechat mléko a výrobky z něj, které silně zahleňují (tedy kromě kysaných). Omezit by se mělo bílé pečivo, knedlíky a vůbec nezdravá strava, protože tělo potřebuje ke zvládnutí nemoci vitaminy a stopové prvky, ne tuky.

Záněty uší mají souvislost s poruchami imunity. Tu posílí například flavonoidy obsažené v dužinách citrusových plodů, v hořké čokoládě, červeném víně nebo borůvkách. Můžete i orálně užívat echinaceu v kapkách, zvlášť je-li je jednou z příčin ušního zánětu viróza.

Můžete si udělat i výplach. Napřed se do ucha kápne malé množství roztoku zažívací sody nebo vlažného oleje, aby maz změkl. Pak jej lze teprve dobře odstranit. Od středního věku se dost často v souvislosti s ušima objevuje takzvaná Ménierova choroba, což je častý tlak v uchu, zhoršení sluchu, závratě či pískání.

Babský recept vkládání stroužku česneku do ucha není odborníky příliš doporučován. Účinky česneku nejspíš neproniknou za bubínek, hrozí komplikace s vyndáváním stroužku, případně poleptání zvukovodu.

Zdroj: článek Co na bolest ucha

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.

Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.

Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.

Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.

Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.

Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.

Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.

Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.

Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.

Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.

Účinky na kr

Zdroj: příběh Dotaz na čaj z borůvek

Výživa pro vlasy

Krevní řečiště dodává vlasovým kořínkům výživu v podobě aminokyselin a vitamínů. Pokud dojde k zastavení nebo snížení přívodu těchto látek, vlasový kořínek zastaví svoji činnost, životnost vlasu se zkracuje a vlas předčasně odumírá. Důsledkem je padání vlasů. Jako patologická ztráta vlasů se označuje vypadávání 100 a více vlasů denně. Hlavní složkou vlasů je keratin. Tato substance obsahuje skupiny lipidových nebo proteinových řetězců, které jsou charakteristické velkým množstvím aminokyselin obsahujících síru. Tyto aminokyseliny poskytují vlasům mechanické schopnosti (rezistenci, elasticitu). Kvalita keratinu spolu s dostatkem aminokyselin obsahujících síru je důležitá pro vitalitu vlasů. Kromě keratinu jsou pro zdravé vlasy potřeba ještě další látky, mezi nimi například vápník a křemík jako regulátory metabolismu, dále vitamíny B1, B2, B6, kyselina pantothenová a biotin (vitamín H), kyselina para-aminobenzoová, vitamín E (antioxidant, který je nepostradatelný při buněčném dýchání) a speciální směs minerálů zinku, mědi a železa.

Protein

Vlasy se vyživují proteiny, proto je důležité, abych jich byl dostatek v těle či ve stravě. Protein je důležitý pro tvorbu vlasů, jejich sílu a zdraví. Nedostatek bílkovin může způsobit suché, křehké a slabé vlasy. Extrémní diety jsou pak jasnou příčinou vypadávání vlasů. Jako velmi vhodné potraviny na proteiny lze jmenovat kuřecí maso, krůtí maso, ryby, mléčné výrobky a vejce. Dalšími vhodnými potravinami jsou luštěniny a ořechy.

Železo

Železo je důležitým minerálem pro vlasy. Nedostatek železa vede k anémii, což je hlavní příčina spojená s vypadáváním vlasů. Vlasové folikuly a kořínky jsou napájeny živinami bohatými na prokrvení. Anémie tento přívod živin do folikulů, které ovlivňují cyklus růstu vlasů, narušuje, takže to může vést k jejich odumření. Železo je obsaženo v červeném mase, kuřecím mase a rybách. Ve vegetariánské stravě je železo obsaženo v čočce, špenátu a zelené listové zelenině, jako je brokolice, kapusta a zelený salát.

Vitamín C

Vitamín C pomáhá se vstřebáváním železa. Dalo by se říci, že potraviny bohaté na vitamín C jsou vhodné ve spojení se železem. Vitamín C je také antioxidantem. Nejlepší zásoby vitamínu C jsou v černém rybízu, borůvkách, brokolici, kiwi, pomerančích, papáje, jahodách a sladkých bramborách. Vitamín C pomáhá při produkci kolagenu, který posiluje kapiláry.

Omega 3 

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité tuky pro lidské tělo. Tyto kyseliny musejí být získány z potravin. Nacházejí se v buňkách, které lemují pokožku hlavy, a také v mazu, který udržuje pokožku hlavy hydratovanou. Nejčastěji jsou tyto mastné kyseliny obsaženy v tučných rybách, jako jsou losos, sleď, sa

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Výživa vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO JE TMAVÁ STOLICE PO BORŮVKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava.

už jsou to dva dny co jsem měla borůvkový koláč a dodnes mám černou stolici je to možné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavá stolice po borůvkách je normální a doba, po kterou zůstává stolice zbarvena do tmava, je u každého jiná. Dva dny po konzumaci je ještě normální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jak dlouho je tmavá stolice po borůvkách

Resveratrol

Resveratrol je látka nacházející se ve slupkách a jadérkách modré révy vinné, arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu, v borůvkách, v moruších, v kořenu křídlatky kopinaté, ve slupkách grapefruitu a v červeném vínu. Resveratrol ovlivňuje metabolismus lipidů a inhibuje (zpomaluje, tlumí) srážení krevních destiček. Předpokládá se, že díky své schopnosti inhibovat androgenní receptory má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty. Některé výzkumy naznačují, že dokáže zesílit účinek některých antiretrovirových léčiv.

Resveratrol patří mezi silné antioxidanty a jako takový vykazuje široké protektivní působení na buňky, tkáně, orgány a celý organismus. Mimo jiné se uvádí jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organismu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních (Alzheimerova choroba a jiné). Je účinný, zejména v kombinaci s dalšími antioxidanty a vitamíny řady B, jako prevence těchto onemocnění.

Zdroj: článek Hroznové víno

Fakta o kanadských borůvkách

  • 100 g kanadských borůvek obsahuje téměř 1/3 doporučené denní dávky vitaminu C a téměř 1/4 doporučené denní dávky vlákniny.
  • Sušené kanadské borůvky se používají ke zmírnění potíží s trávením.
  • Kanadské borůvky zlepšují obnovu oční sítnice a pomáhají chránit cévy na očním pozadí.
  • Lidově se borůvkám říká také rostlinný inzulín.

Zdroj: článek Kanadské borůvky a zdraví

Rostlinný kolagen

Rostlinný kolagen je přírodní extrakt, který se skládá z glykoproteinů. Rostlinný kolagen je ideální pro všechny typy pleti, zejména suchou, dehydratovanou a zralou pleť. Je také účinný pro zahušťování vlasů a řas. Má funkci ochrannou a zvláčňující.

Jelikož je molekula kolagenu tvořena aminokyselinami, je třeba pro tvorbu kolagenu v těle přijímat dostatečné množství aminokyselin. Běžný jídelníček však neposkytuje dostatečné množství stavebních látek kolagenu, proto je dobré obohatit jej o želatinu. V rostlinné říši najdeme rovněž zdroj kolagenu a tím jsou červené mořské řasy ruduchy.

Kolagen najdete také v ovoci a zelenině bohaté na vitamín C a v některých živočišných či rostlinných produktech, například v pohance, dýňových semenech, sóje, borůvkách, červené řepě, cibuli, paprice, mrkvi, meruňkách, fících, pšeničných klíčcích.

I když budete pojídat želatinu a řasy, nedosáhnete bohužel dostatečného množství kolagenu. Je tak výhodnější sáhnout po doplňku stravy, ve kterém bude kolagen mnohem koncentrovanější. Hydrolyzovaný kolagen je v současné době nejmodernější a nejúčinnější forma kolagenu určená pro ústní podání v humánní medicíně.

Zdroj: článek Kolagen

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů aktivně přispívají ke zdravé a čisté pleti. Antioxidanty jsou obsaženy například v borůvkách, jahodách, švestkách a ostružinách. Antioxidanty jsou živiny a enzymy, které inhibují a opravují poškozenou tkáň tím, že brání volným radikálům, nestabilním molekulám, které poškozují buňky v těle, v zahájení procesu oxidace (během oxidace mohou být buňky v obličejové tkáni poškozeny kyslíkem). Antioxidanty rovněž chrání pokožku před sluncem a minimalizují případy hnědých skvrn.

Zdroj: článek Potraviny podporující čistou pleť

Pěstování

Vavřín se ve své domovině ve Středomoří vyskytuje obvykle jako strom dorůstající poměrně značných výšek, roste však pomalu. Pěstuje se pro svoje dekorativní stálezelené vonné listy. Dříve se vavřín používal jako výzdoba při slavnostních příležitostech, například na věnce. Zejména staří Římané a Řekové se vavřínovými věnci zdobili při vítězných bitvách a sportovních zápasech. V dnešní době je pro nás vavřín kromě dekorativního účelu nepostradatelný v kuchyni.

Rostlina tvoří vejčité kožovité listy sytě zelené barvy, které jsou na okrajích mírně zvlněné. Listy jsou silně aromatické a s oblibou se používají jako koření – bobkový list. Rostlina tvoří nenápadné květy vyrůstající z paždí listů. Žluté květy se objevují v červnu. Po odkvětu se tvoří černofialové bobule. Semena se sklízejí na konci podzimu, jakmile plně dozrají. Ve Středomoří se ze semen lisuje jedlý olej. Jako koření se používají pouze listy, a to jak čerstvé, tak sušené. Čerstvé listy vydrží v mikrotenovém sáčku několik dní. Před použitím je raději nakrájíme. Jinak listy sušíme na suchém, tmavém místě. Po usušení listy ze stonků odtrháváme. Můžeme je použít celé nebo drcené.

Vavřín má rád prosluněná místa, tam se mu bude doopravdy dařit. V létě je náročný na dostatek vláhy a hnojiva. I přesto nechte zeminu mezi zaléváním vyschnout. Na půdu není rostlina náročná a snáší dobře i vápenaté půdy. K opravdu dobrému růstu ale potřebuje kyprou a výživnou zeminu. Nenechte se však zmást Středomořím, kde vavřín může působit dojmem rychle rostoucí bezproblémové dřeviny, opak je pravdou. Třebaže rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, má kořeny citlivé na přemokření. Zvláště při pěstování v květináči nezapomeňte na silnou drenážní vrstvu, protože pokud rostlině uhnijí kořeny, tak se s tím jen těžko vyrovná. Dalším parametrem je výživná, ale propustná zemina. Toho docílíte přídavkem perlitu nebo drobného štěrku.

S dobrým prospíváním rostliny bezesporu souvisí řez. Velmi slabé nebo naopak silné větve obrážejí nepříliš ochotně a mnohdy vytvoří pouze 1 až 2 nové výhony. Na to myslete při tvarování, kdy nenechte rostlinu nasadit příliš starého dřeva. Tak snadno dostanete stálezelený keř nebo stromek, vavřín má totiž dobrou regenerační schopnost a snese i hluboký řez.

Pokud chcete vavřín namnožit, jde to celkem jednoduše. K množení se využívají vrcholové řízky, které mají alespoň 3–6 lístků. Umisťujeme šikmě seříznuté sazenice po více kusech do květináčů. Nejideálnější podmínky jsou kolem 25 stupňů Celsia, kdy dokáže skvěle zakořenit. Vavřín se ale množí i ze semen nebo odkopky vzrostlejších keřů.

Z chorob je vavřín náchylný na plísňové onemocnění, takže jej m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Léčba bobkovým listem

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


puklice na bobkovém listu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
puklice na citrusu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.