Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEBOROICKE VERUKY FOTO

OBSAH

Příčiny

Seboroická bradavice (verruca seborrhoica senilis, stařecká senilní bradavice) je běžný proces na kůži staršího člověka. Vzácně se objevuje u jedinců do 30 let. Vždy se tvoří na normální kůži ve vazbě na vlasové folikuly. Na dlaních a ploskách se nevyskytuje. Nachází se především na trupu, v obličeji, na krku a hřbetech rukou. Senilní veruky obvykle bývají mnohočetné a na kůži téhož pacienta mají různý stupeň vývoje. Zpočátku jsou útvary malé, ohraničené, mají barvu kůže, jsou jen lehce nažloutlé, plošně elevované, nenápadné. Později přibývá nahnědlé až šedočerné zabarvení, jejich povrch je matný, rozbrázděný, drsný až mazlavý. Upozorní na sebe především matným (opuncovaným) povrchem nebo narušením normálního kožního reliéfu.

Zvětšují se až do velikosti nehtu. Pak se jeví jako papilomatózní, rozbrázděné a mají nahnědlou nebo špinavě černou barvu. Retencí rohoviny v kryptách vznikají komedonovité načernalé keratózy (zátky), které jsou důležité v diferenciální diagnóze. Zánět se primárně nevyskytuje, přesto se může po poranění objevit. Seboroické veruky se tvoří vždy na normální kůži. Jde o benigní útvar, seboroická veruka se nikdy nezvrhne, není tedy prekancerózou. Velikost je od několika milimetrů až do 1 – 2 cm.

Zdroj: Stařecké bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem KAPYDERM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

muze se aplikovat kolem oci kapyderm specialni krem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zdeňko, Speciální krém K od Kapydermu se na obličeji dá použít pro léčbu seboroické dermatitidy. Máte-li projevy seboroické dermatitidy u očí, tak můžete opatrně nanést Speciální krém K od Kapydermu i kolem očí. Důležité je si dát pozor při nanášení, ale i po něm, aby se léčivý krém nedostal do očí, respektive za řasy. Vniknutí krému do očí by mohlo vyvolat pálivou reakci v očích. To platí i při případném pozdějším spocení a zatečení potu s krémem do oka, ano? Pozor na to!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kapyderm

Holtova mast na ekzém

Holtova mast se používá pro léčbu chronických forem atopického ekzému, lupénky a hlavně seboroické dermatitidy. Holtova mast podporuje tvorbu nových buněk pokožky, používá se jako doplněk péče při povrchových zarudnutích kůže a ekzémech.

Zdroj: Holtova mast

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATIDY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dělají se mi ve vlasech bílé strupy které svědí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická dermatitida není jediná možná příčina těchto obtíží. Ještě to může být mimo jiné i psoriáza. Oboje spouští stres, což je v této hysterické době kolem šíření koronaviru velmi pravděpodobný viník. Zvládnutí stresu přinese i úlevu v těchto obtížích. Další léčba je závislá na určení přesné příčiny a to teď nevíme jistě, co to vlastně je. Může vám pomoci dehtový šampon www.zbozi.cz/hledani… a masáž pokožky lékařskou vazelínou www.zbozi.cz/kosmeti…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba seboroické dermatidy ve vlasech

Seboroická dermatitida – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět seboroická dermatitida ve svých typických projevech.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATITIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Mám aspoň dvanácť šamponov nenastalo zlepšenie mám svrbenie nánosy lupín
prosím poradte ako sa z tohoho dostáť bez chémie. Padajú mi vlasy.
ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marika.

Viem vám skúsiť na padanie vyrobiť vlasovú vodu nárastu aj vlasy kde vypadli pokiaľ sú cibuľky

Zdroj: diskuze Domácí léčba seboroické dermatitidy

Zakřivené nehty

Subunguální hyperkeratóza neboli rozšíření rohové vrstvy vzniká v důsledku hyperplazie (zmnožení) nehtového lůžka. Kromě kongenitálního původu vzniká v důsledku exsudativních kožních onemocnění a může se objevit u chronických zánětů postihujících tuto oblast. Speciálně bývá patrná u psoriázy, chronického ekzému nebo vzniká v důsledku mykotické či virové infekce (onychomykózy a veruky).

Příznaky

Celá nehtová ploténka je destruovaná, na nehtovém lůžku jsou masivní nánosy hyperkeratóz. Změny mohou narušit schopnost nehtu odrůstat.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají zakřivené nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Bylinky na seboroickou dermatitidu

Úlohou fytoterapie je poskytnout k léčbě seboroické dermatitidy rostlinné prostředky. Zde je pár rad, jak a které rostlinky používat.

Vždy používat rostliny:

  • které pomáhají předcházet vzniku alergií;
  • které zmírňují a hydratují pokožku;
  • které snižují svědění, zánět a podráždění;
  • které zabraňují vzniku puchýřů a následně jejich infekci.

Rostliny používající se externě:

  • heřmánek
  • aloe vera
  • okurka
  • jitrocel
  • malina
  • chmel
  • oves
  • cizrna

Rostliny používající se perorálně:

  • mango
  • sarsaparilla

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Poradna

V naší poradně s názvem SEBORRHOICKÉ BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Dobrý den, mám těchto bradavic dost. Zajímalo by mě, jestli neexistuje nějaký krém k odstranění těchto bradavic.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Krém bohužel žádný takový není. Seboroické bradavice jdou odstranit chirurgicky, lejzrem a malé jdou vypálit tekutým dusíkem.

Zdroj: diskuze Seborrhoické bradavice

Diagnostika

Diagnózu seboroické keratózy stanoví kožní lékař podle klinického vzhledu, eventuálně za pomoci mikroskopického vyšetření vzorku kůže, kterým vyloučí jiné kožní choroby.

Zdroj: Seboroická keratóza

Příčiny

Příčiny seboroické keratózy jsou nejasné. Za hlavní příčinu se považuje nadměrné slunění, kdy dochází k tvorbě lézí na zádech, rukou, obličeji a krku. Další příčinou může být genetika. Stres je považován za potenciální faktor nádorů, které jsou neškodné.

Zdroj: Seboroická keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem DEHET PSORIÁZA EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jestli se dá léčit psoriáza a atopický ekzém dehtem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to by mohl být dobrý tak zvaný jalovcový dehet. Jeho latinský název je pix juniperi. Jalovcový dehet je hustá hnědočervená až černá tekutina s typickým dehtovým zápachem. Jalovcový dehet se dobře rozpouští v 95 % lihu. Rozředěný jalovcový dehet v 5% koncentraci léčí právě atopický a seboroický ekzém, a pomáhá také proti lupénce ve vlasech. Nejlepších účinků při léčbě psoriázy a také seboroické dermatitidy ve vlasech dosáhnete, když jalovcový dehet smícháte s kamenouhelným dehtem. Směs těchto léčivých dehtů je pohodlně dostupná v přípravku zvaném Polytar liquid a Polytar AF od výrobce Steifel. Aktuální cena Polytar AF je zde: www.zbozi.cz/?q=poly…

Zdroj: diskuze Dehet psoriáza ekzém

Seboroická dermatitida – příčiny

Nejčastěji je ovlivněna těmito faktory: oslabený imunitní systém, klimatické podmínky, hormonální výkyvy, špatná životospráva a genetické dispozice. Nedostatek vitamínu H, vitamínu B6 a riboflavinu (vitamín B2) může být také jednou z příčin. Kromě toho se experti domnívají, že za propuknutí seboroické dermatitidy mohou být zodpovědné plísňové infekce. V nedávném výzkumu došli odborníci k názoru, že je seborea spojená i s překyselením pokožky. Pokud je pH v krvi a moči příliš nízké, tělo může chybně vyhodnotit bílkoviny jako škodlivé látky a začne se bránit tvorbou protilátek. Ty pak bojují s proteiny a spouští výrobu histaminu v tukových buňkách.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Poradna

V naší poradně s názvem SEBOROICKÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Dobrý den, nevím, jestli jsem tady správně, ale - trpím úporným svěděním vlasové pokožky, nejdříve se vytvořily jakoby puchýřky, svědilo to tak, že jsem do nich zatínala nehty, puchýřky splaskly, teď se zřejmě hojí, ale stále to neskutečně svědí. Pokožku jsem ošetřovala diprosalicem, ale to pomůže vždy jen na krátkou chvíli.
Svědění není po celý den, vždy v nějakém intervalu, v noci je klid. Nevíte, co s tím? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Adélo, vzhledem k úpornému svědění, které zmiňujete, tak bych ze všeho nejdříve volil přípravek proti svrabu - krém Infectoscab (na lékařský předpis), aplikuje se jednorázově. Jako doplňkovou péči bych doporučil tento mix: 2x denně Aerius tablety (jen na lékařský předpis) a pak k tomu 2x týdně umývat šamponem Kerium DS (volně dostupný v lekárně). Uvedené medikamenty Vám může předepsat Váš obvodní lékař, ovšem bez podrobné prohlídky dermatologem není možné přesně určit správnou léčbu a v tomto případě půjde jen o pokusy. Kdyby výše zmíněné nepomohlo, tak Vám vřele doporučuji zajít k dobrému dermatologovi, aby Vám podrobně prozkoumal Vaši vlasovou pokožku na výskyt svrabu, vší, popřípadě i plísně ve vlasech nebo seboroické dermatitidy. Nepodceňte to a raději jděte rovnou ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seboroická pokožka

Domácí léčba seboroické keratózy

Keratóza se dá ošetřit a odstranit pomocí jablečného octa. Stačí pouze namáčet bavlněný ubrousek v jablečném octě a ošetřovat jím postižené místo. Aplikace by se měla opakovat 3krát denně. Velmi účinný je i antibiotický krém, který uklidní zarudnutí.

Zdroj: Seboroická keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem KAPYDERM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobry den, chci se zeptat jestli muzu mazat syna specialnim kremem k ma atopicky ekzem na obliceji je mu 5 let.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jano, Speciální krém K od Kapydermu můžete použít i u svého pětiletého syna. Primárně je ale tento krém určen k léčbě seboroické dermatitidy, takže na atopický ekzém nemusí mít léčivý účinek. Doporučuji tedy vyzkoušet po dobu deseti dnů mazání Speciálním krémem K od Kapydermu a po deseti dnech pak vizuálně zhodnotit účinky této léčby a případně v ní pokračovat a nebo ji ukončit. Nebuďte zklamaná, pokud tato léčba nezabere.
S atopickým ekzémem je nejlepší zajít k pediatrovi, aby se na něj podíval a zhodnotil, jestli třeba nejde o nějakou reakci na součást stravy, nebo na nějakou limonádu, či ovoce, které Váš chlapeček jí. Někdy může atopický ekzém také vyvolat nervozita dítěte, strach a nebo jiné trápení, například z častých hádek rodičů. Tyhle všechny faktory je třeba probrat s lékařem a uvidíte, že se vám takto společně podaří najít příčinu a atopický ekzém utlumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kapyderm

Recepty na seboroickou dermatitidu

Pravidelné šamponování vlasů

Pokud je to možné, šamponujte vlasy každý den, protože je to účinné při léčbě seboroické dermatitidy. Šampon by měl být vmasírován do pokožky tak, aby došlo k uvolnění lupů. Nedoporučuje se škrábání pokožky, protože může dojít k odření nebo k tvorbě vředů. Šampon by měl být po umytí důkladně opláchnut.

Tymián

Vařte asi dva šálky vody a přidejte čtyři lžíce suchého tymiánu. Tymián vařte po dobu deseti minut. Poté nechte tuto směs vychladnout a použijte polovinu směsi jako šampon na vlasy. Jemně vmasírujte do vlasů a pokožky hlavy.

Semena pískavice

Vložte dvě polévkové lžíce semen pískavice do vody a nechte takto přes noc uležet. Druhý den by měla vzniknout pasta, kterou naneste na hlavu a nechte působit po dobu 30 minut, poté opláchněte.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den! Přidávám se do diskuze i se svým problémem v naději jakékoli rady. Už téměř rok se potýkám se silným šupinatěním hlavy, které je bohužel provázeno nezadržitelným padáním vlasů. V okolí čela a uší jsou projevy nejcitelnější - linie vlasů je pokryta tenkou "slupkou" odumřelé suché kůže, která se po navlhčení při mytí odděluje, za sucha pevně lpí na hlavě. Při odloupnutí je kůže vespodu zarudlá jako by zanícená. Stejně ačkoli aniž bych pozorovala zarudnutí vypadá pokožka po celé ploše hlavy. S méně závažnými projevy se v poslední době setkávám i v t-zoně obličeje, a na ušních boltcích. Celkově se dá říci, že pokožka mé hlavy je velmi suchá, čili nekoresponduje s typickými projevy seboroické dermatidy, ač mi ji lékař diagnostikoval a pokouší se jí neúspěšně léčit :-( Můj stav nevykazuje zlepšení ani po celkové úpravě jídelníčku, zařazení doporučených doplňků stravy, ani na běžné léčebné přípravky z lékarny. Prosím, pokud máte jakoukoli zkušenost, nebo nápad, jak pomoci, co vyzkoušet, budu vděčná za cokoli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Rayleen, podle Vámi popsané subjektivní diagnózy se také plně přikláním k tomu, že je to seboroidská dermatitida. Toto onemocnění se vyskytuje jak na mastné pokožce, tak i na suché pokožce, pak ji nazýváme disseborea. V některých případech se bohužel nepodaří její úplné vyléčení, podobně jako u lupénky. Je však možné redukovat její projevy. Z volně dostupných prostředků je to především vhodnými šampony, ale i rostlinnými oleji s přídavkem kyseliny salicylové. Z lékařské medikace to jsou pak kortikoidy, popřípadě antimykotické přípravky. Výborně zpracovaný popis této choroby je na webu na této adrese: www.medicabaze.cz/in… Je zde možnost porovnat své projevy s přiloženou fotodokumentací a také je zde rozebráno několik různých druhů variant projevů. K dispozici je zde i možná léčba. Doporučuji přečíst si to a důvěřovat svému lékaři a být trpělivá. Léčba je dlouhodobá. Držím Vám palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Seboroická dermatitida – diagnostika

Někdy není snadné seboreu diagnostikovat, protože se příznaky kryjí s jiným kožním onemocněním, například způsobenými alergií, atopickým ekzémem nebo lupénkou. Seboreu však bezpečně pozná zkušený tricholog, který je vyškolený na anomálie vlasů a vlasové pokožky. Seboroická dermatitida často postihuje kojence v prvních měsících života, ale i mladé muže.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Seboroická dermatitida – prevence

Seborei nejde obecně předejít. Pokud je pokožka náchylná k nadměrnému maštění, měla by jí být věnovaná zvláštní pozornost. Pravidelně čistit, ale nevysušovat a naopak ji hydratovat nemastnými krémy například s obsahem kolagenu. Vlasové pokožce také velmi pomáhá vysoušení umytých vlasů fénem, protože zabraňuje delšímu působení vody na kůži, které zvýší její pH a podráždí ji.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Seboroická dermatitida – výskyt

Zatímco se seboroická dermatitida u kojenců obvykle hojí spontánně po několika týdnech, v dospělosti se často vrací. Další vrchol výskytu je mezi dvacátým a třicátým rokem života, častěji u mužů. Ženy jsou postiženy zejména po menopauze. Velmi často je nemoc pozorována u pacientů, jejichž imunitní systém je podstatně oslaben – 80 procent pacientů s AIDS trpí seboroickou dermatitidou.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Fibrom v podpaží

Jedná se o velmi běžnou benigní kožní lézi, která se projevuje jako jeden nebo více měkkých stopkatých papul barvy kůže, někdy mírně hyperpigmentovaných, s výskytem nejčastěji na krku, v podpaží a tříslech. Vypadá to jako takové visací bradavice. Obvykle je asymptomatický, někdy může být bolestivý a měnit barvu, například po traumatu. Kožní výrůstky mohou připomínat névy, seboroické keratózy, méně obvykle rovněž neurofibrom.

Zdroj: Fibrom

BIODERMA čisticí pěnivý gel Sensibio DS+ (Cleansing Gel) 200 ml

Je jemně čistící pěnivý gel na podrážděnou, zarudlou a šupinatou pokožku obličeje a těla. Vhodný především na pleť s problematikou seboroické dermatitidy spojené s lokálním zarudnutím a šupinami. Produkt je vhodný pro dospělé, děti i kojence (u dospělých zejména na podrážděnou oblast kolem nosu, obočí, na čele a bradě, u kojenců ve vlasaté části hlavy, na čele a v oblasti plenkami krytých částí).

Aktivní látky:

  • patentovaný komplex Toléridine – zvyšuje práh tolerance pokožky, která se tak stává odolnější, je lépe chráněna proti vnějším vlivům a méně reaktivní.
Účinky:
  • omezuje rozmnožování původce seboroické dermatitidy – kvasinky Malassezia furfur;
  • eliminuje výskyt šupin;
  • zmírňuje začervenání;
  • zklidňuje pocity pálení.
Výhody:
  • hypoalergenní (minimalizuje alergické reakce);
  • bez parfemace, konzervačních látek, mýdla a detergentů;
  • bohatý na obsah glycerinu.

Použití:

Aplikujte 1–2x denně na navlhčený obličej, na postižená místa, napěňte, důkladně opláchněte a pokožku jemně osušte.

Gel je vhodný i jako pěna na holení na citlivou a seboroickou pokožku.

Zdroj: Seborea v obličeji

Holtova mast a Jarischův roztok

Holtova mast se používá pro léčbu chronických forem atopického ekzému, lupénky a hlavně seboroické dermatitidy. Holtova mast podporuje tvorbu nových buněk pokožky, používá se jako doplněk péče při povrchových zarudnutích kůže a ekzémech. Holtova mast obsahuje kyselinu stearovou, ichtamol, lanolin, kakost, tetraboritan sodný (borax), mentol.

Účinky a způsob společného použití je vhodný z toho důvodu, že Jarischův roztok čistí pokožku a Holtova mast je účinná při léčbě ekzémů a dalších forem kožních problémů. Proto je léčba snadnější a doba hojení kratší.

Zdroj: Na co se používá Jarischova voda


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP