Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SKŘÍPNUTÝ NERV V BEDERNÍ OBLASTI

OBSAH

Babské rady na skřípnutý nerv

Řada léčebných postupů může pomoci obnovit funkci postižených svalů.

Použijte rovnátka nebo dlahy

Tyto pomůcky udržují postiženou končetinu, prsty, ruku nebo nohu ve správné poloze pro zlepšení svalové funkce.

Elektrický stimulátor

Stimulátory mohou aktivovat sval obsluhovaný poraněným nervem, zatímco nerv znovu dorůstá. Tato léčba však nemusí být účinná pro každého. Váš lékař s vámi probere elektrickou stimulaci, pokud je to možné.

Fyzikální terapie

Terapie zahrnuje specifické pohyby nebo cvičení, aby vaše postižené svaly a klouby zůstaly aktivní. Fyzikální terapie může zabránit ztuhlosti a pomoci obnovit funkci a cit.

Cvičení

Cvičení může pomoci zlepšit svalovou sílu, udržet rozsah pohybu a snížit svalové křeče.

Zdroj: Babské rady na skřípnutý nerv

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA SKŘÍPNUTÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobrý den prosím vás mam bolesti v oblasti hrudníku palivou bolest spatne se mi dejcha nemuzu si vubec lehnout na zadnou stranu .a taky na bederni pateri cejtim bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zavolejte na linku 112 a sdělte jim své problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Babské rady na skřípnutý nerv

Příčiny

Výhřez meziobratlové ploténky se nejčastěji vyskytuje v bederní oblasti. Je provázen velmi silnou bolestí, protože je utlačována mícha. Nastává porucha hybnosti i citlivosti, bolest často vystřeluje do nohy. Vyvolávajícím momentem je většinou prudký pohyb (například při tenise) nebo zvedání těžkých břemen na stavbách apod. Potíže mohou přijít náhle nebo se déle vyvíjet.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v bederní oblasti, pak se vyskytují tyto příznaky:

  • bolest vystřelující do kostrče, nohou a chodidel; bolest zad může i nemusí být přítomna;
  • necitlivost nebo mravenčení v nohách nebo chodidlech;
  • oslabení svalů;
  • nemožnost močení.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA SKŘÍPNUTÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobrý den prosím vás mam bolesti v oblasti hrudníku palivou bolest spatne se mi dejcha nemuzu si vubec lehnout na zadnou stranu .a taky na bederni pateri cejtim bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuše Vyhlasová.

prosím babskou radu na skřípnutý sedací nerv
děkuji
Vyhlasová

Zdroj: diskuze Babské rady na skřípnutý nerv

Jak dlouho vydrží skřípnutý nerv u psa

Skřípnutý nerv může v průměru trvat od několika dní až po 4 až 6 týdnů – nebo v některých případech i déle (v takovém případě byste měli navštívit svého veterináře).

Zdroj: Skříplý nerv u psa

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽI V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Jenže co mu mám říct.Byl jsem tam asi před dvěma týdny a doktor mi vyšetřil ultrazvukem ledviny,prostatu i varlata.PSA bylo odebráno v srpnu,v době,kdy už jsem měl svědění několik měsíců..Prostatu pak vyšetřil i prstem a co našel,tak prý jen mám zúžený konečník a pak něco říkal o trhlince na konečníku.Asi týden před tím jsem měl dost velkou zácpu.Myslíte,že to může mít nějakou spojitost??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ještě by mohla pomoci neurologie, akupunktura, kineziologie nebo také fyzioterapie. Protože by to také mohl být kožní nerv, který vyhodnocuje pohyby šourku chybně - jako svědivý pocit. Nerv může být mírně uskřinutý v oblasti bederní páteře nebo někde po své dráze a to pak také způsobuje tyto pocity. Zkuste hledat řešení ještě v těchto oblastech medicíny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůži v šourku

Léčba skřípnutého nervu u psů

Pokud má váš veterinář podezření na skřípnutý nerv, pravděpodobně nasadí vašemu psovi svalový relaxant a protizánětlivý lék. Někteří veterináři mohou předepisovat kortikosteroidy ke snížení otoku.

Zdroj: Skříplý nerv u psa

Příznaky skřípnutého nervu u psa

Skřípnutý nerv neuvidíte ani nenahmatáte, ale váš pes se bude pravděpodobně méně pohybovat a zaujímat neobvyklé polohy. Můžete také zaznamenat slabost, nekoordinované pohyby, ztrátu svalové hmoty, zvukové projevy, změny chování a v závažných případech ztrátu kontroly močového měchýře a střev.

Zdroj: Skříplý nerv u psa

Poradna

V naší poradně s názvem TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Matošková.

Dobrý den jak se léčí trojklanný nerv podle rezonance mi tlačí cévka na nerv pomůžou léky nebo už je nutná operace děkuji jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Útlak nervu cévkou je mechanická příčina a tu leze vyléčit jedině mechanicky, tedy chirurgií. Zákrok není nebezpečný a zbude po něm jen nepatrná jizvička. Žádný lék nedokáže přimět vaší cévku, aby se sama odklonila od nervu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Skřípnutý sedací nerv

Skřípnutý sedací nerv je velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění. Vzniká nejčastěji jako důsledek nepřiměřeného dráždění a utlačování kořene sedacího nervu v místech blízko páteře. Toto dráždění bývá způsobeno například vyhřeznutím meziobratlové ploténky nebo degenerativními změnami páteře. Skřípnutý sedací nerv může vzniknout také po prudkém neopatrném pohybu, například při prudkém otočení, nebo při zvedání něčeho těžkého. Příčinou bývá rovněž celkově špatné držení těla, sedavý způsob života, špatná poloha při spaní, nedostatek pohybu, či naopak nepřiměřená fyzická zátěž. Nerv může být také utlačen dlouhodobě křečovitě staženými zádovými svaly. Skřípnutý sedací nerv se může rozvinout i jako jeden z důsledků úrazu páteře, zlomeniny obratle či vymknutí meziobratlového skloubení. Velmi vzácně může být nerv utlačován rostoucím nádorem. Skřípnutý sedací nerv se může objevit i v průběhu těhotenství kombinací špatného držení těla a rostoucí dělohou, která může nerv dráždit.

Dominantním příznakem skřípnutého sedacího nervu je velice nepříjemná bolest, která vystřeluje do zad, přechází po vnější straně stehna dolů po celé délce dolní končetiny až do chodidla. Bolest bývá velmi intenzivní, bodavá, pálivá, pulzující, při fyzické aktivitě se velmi zhoršuje. Nejintenzivnější bývá v předklonu, ale i při kašli a kýchání. Zánět sedacího nervu také provází pocity mravenčení, brnění, znecitlivění, pálení nebo mrazení. Někdy může zánět sedacího nervu zhoršovat funkci celé dolní končetiny, projevující se slabostí nebo podlamováním kolene. Pacient nezřídka volí úlevovou polohu na boku se skrčenýma nohama, není schopen si stoupnout na špičky nebo zanožit.

Zdroj: Zánět sedacího nervu

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A ZNECITLIVĚLÝ BOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Petráková.

Dobrý den,prodělala jsem v poslední době pásový opar v oblasti bederní a zůstal mi po něm necitlivý bok a část chodidla.Co se s tím dá dělat?Děkuji za odpo věď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Sedláčková.

Jsem na nemocenské pro bolest zad na prave strane, nejdrive me mirne tlacilo pod zebry pri pohybu, behem tydne se zhorsilo v krece pod zebra vzdy jen pri pohybu. Lekar mi dal rehabilitace kvuli jednostrannne namozenym svalum, ale sestricce se to nezda moc normalni. Pred 20 lety jsem mela pasovy opar na strane leve a bolesti byly podobne, ale mela jsem asi 10 malych puchyrku, takze sedala dobre stanovit diagnoza. Jinak bolesti velke vnitřní. Chtela bych se zeptat, jestli se muze pasovy opar opakovat a jestli se da zjistit treba z vysetreni krve?

Zdroj: diskuze Pásový opar a znecitlivělý bok

Zvětšená bederní lordóza

Při oslabení břišního svalstva se vytvoří záda prohnutá, zvýšená bederní lordóza. Zvětšená bederní lordóza patří mezi velmi časté onemocnění páteře.

Zdroj: Lordóza

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

Dobry den mam problem kdyz sedim spatne se mi vstava proze mam velke bolesti nevim jak to popsat jako sval v zadku v tech pulkach nejprv sem si myslela jestli to neni kostrc tak nevim je to uz delsi dobu vzdycky premyslim jak vstat aby to nebolelo dekuju za radu valerie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Jelínková.

Prosím mám intenzivní silné bolesti vpravo v bederní oblasti a kyčle a bolí mě lýtko až do prstů do nohy Brno mě to a hlavně v noci z bolestí jsem už šílená a již trvají 12 dní jde o ischias?

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Trojklaný nerv a bolest zubů

Právě skutečnost, že nerv prochází otvory v čelisti, může zpočátku budit dojem, že se jedná o bolesti zubů. Postižený vyhledá zubního lékaře, a pokud se potíže po ošetření nezmírní, má v tomto případě důvod, proč hledat příčiny dál.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi ZDRAVOTNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Můj známý měl velké problémy s bolestí zad, především v bederní oblasti. Nemohl se jich zbavit ani po užívání léků a různých rehabilitací, až mu někdo poradil, aby zkusil černý bez a to ve všech formách. Nadělal z něj čaj, víno, likér, džem a po nějaké době užívání veškeré problémy zmizely a měl od té doby se zády klid. Užíval jej pak samozřejmě i nadále.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zdravotní účinky

Bolest kyčle při sezení

Pokud se vyskytuje bolest kyčle při sezení, je nejdříve nutné ortopedické vyšetření, protože potíže mohou být i z oblasti bederní páteře, což bývá častější.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi ARTROZA,VYHŘEZLÉ PLOTÉNKY A VÝRŮSTKY V BEDERNÍ PÁTEŘI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Svitáková.

Jsem rok v pracovní neschopnosti a necítím žádné zlepšení po RHB ,INFUZÍCH I po OZONOVÉ TERAPII … Mám příznaky stejné jak zde popisujete . Při chůzi šlápnu jako do prázdna a upadnu . Bolest v bederní oblasti vlevo, nesnesitelná v kyčli směřující kolem stehna po lýtko až k chodidlu a palci. Jsem po několikáté přeobjednána na neurologii NA HOMOLCE, protože mi nebyla od mé stávající neuroložky předepsána magnetická rezonance-odmítla .(tuto na tomto pracovišti vyžadují).
Mám pocit, že se léčba mohla uspíšit o půl roku … Jsem zoufalá, protože se nemohu pohybovat a přibírám na váze …(bojím se)

Mnohokrát děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Artroza,vyhřezlé ploténky a výrůstky v bederní páteři.

Co znamená bolest bederní páteře a břicha

Bolest bederní páteře a břicha může vyvolávat dráždění sedacího nervu (n. ischiadicus) například po prudkém pohybu do otočení, při zvedání těžkých břemen, ale i při výhřezu ploténky. Nerv může být drážděn i probíhajícím zánětem. Tomuto onemocnění říkáme různými názvy jako ústřel, ischias či lumbago. Jedná se o prudkou bolest bederní krajiny spojenou s reflexním stažením svalů, znemožňující zpravidla jakýkoli další pohyb. Proto – přestože se časem tato bolest samovolně vytrácí – bývá lumbago velmi nepříjemnou a omezující záležitostí.

Pokud bolí bedra a břicho, může se jednat i o příznak onemocnění vnitřních orgánů. Bolesti beder nejčastěji souvisejí s nemocemi ledvin, případně u žen s gynekologickými infekcemi. Rozpoznat bolest beder způsobenou svalovým přetížením od té vyvolané ledvinami není jednoduché. Je však důležité i na tuto variantu myslet, protože se může jednat o zánět ledvin, který přejde-li do chronické fáze, může vést až k renální insuficienci a trvalému poškození ledvin. Bolest beder při onemocnění ledvin je lokalizována spíše mezi posledním žebrem a křížovou kostí, a navíc pokud v tomto místě na pár vteřin lehce přitlačíte, ucítíte prudkou tupou bolest vycházející „zevnitř“.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi KDE JE SEDACÍ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Mám skripnuty sedací nerv. Lékař to léčí injekcemí cvičením a infuzi. Bolest neustálá ani po cvičení. Chůze je pro mě strašná. Muže někdo poradt?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kde je sedací nerv

Trojklaný nerv a krční páteř

Krční páteř je oblast, kde je možno systematicky zasahovat, a to nápravou zatuhlé páteře. Masáž na její uvolnění může přinést nečekanou úlevu při zánětu trojklaného nervu.

Zdroj: Trojklaný nerv

Co znamená bolest bederní páteře vystřelující do nohy

Bolest bederní páteře vystřelující do nohy nejčastěji signalizuje lidově řečeno „housera“ nebo „hexenšus“ (náhle vzniklá bolest spojená s křečí zádových svalů – blokádou, například po zvednutí těžké věci, „nešťastném otočení“ při sportu a podobně) nebo „išias“ (bolesti spojené s drážděním sedacího nervu, která vystřeluje ze zad do nohy, je často způsobená vyhřezlou ploténkou). Podle intenzity bolesti a míst, kam se bolest rozšiřuje, lze poznat, co se vlastně stalo – zda jste si záda „jen“ zablokovali, nebo máte výhřez ploténky, a to v nebezpečnější nebo mírnější formě.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Ledviny

Rozeznat rozdíl mezi bolestí zad a bolestí ledvin není jednoduché. Ledviny bolí i v klidu, a to ve výšce malinko nad pasem. Když si bouchnete do zad, tak to zabolí. Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

McKenzie metoda = mechanická diagnostika a terapie (MDT)

Tato fyzioterapeutická metoda je založená na aktivním zapojení pacienta do léčebného procesu. Fyzioterapeuti a lékaři ji celosvětově používají pro vyšetření (diagnostiku), léčbu, vzdělávání a povzbuzení pacientů s problémy v oblasti krční, hrudní a bederní páteře a pacientů s poruchami periferních kloubů.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Kde jsou bedra

Bederní oblast je nejvíce zatěžovaným úsekem páteře, protože nese váhu celého těla, a navíc zde dochází k přenosu pohybu z dolních končetin na trup. Podívejte se, kde se přesně nacházejí bedra.

Bolesti bederní páteře mohou mít mnoho příčin. U starších osob bývá velice častým zdrojem bolestí degenerace meziobratlových plotének. Ty se nacházejí mezi jednotlivými obratli naší páteře a jejich úkolem je především tlumit tlak a nárazy vznikající při pohybu ve vzpřímené poloze. Meziobratlové ploténky jsou tvořeny elastickou tkání, která má tendenci s věkem ubývat. Ploténky se následkem toho ztenčují a páteř se celkově „sesedá“ (jednotlivé obratle se přibližují stále více k sobě). Tím může dojít k útlaku některých citlivých struktur, především nervů a nervových pletení, což vyvolává bolest v bederní krajině.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Kyfóza a lordóza

Lordóza označuje prohnutí páteře směrem vpřed, zatímco kyfóza označuje prohnutí páteře směrem vzad. Správně by páteř měla být zakřivena jen ve směru předozadním. Při pohledu ze strany lze vidět, jak se esovitě střídají prohnutí dopředu (lordózy) v oblasti krční a bederní a prohnutí dozadu (kyfózy) v oblasti hrudní a na kosti křížové. Vybočení do strany (skolióza) už je problém, bohužel velmi rozšířený. U novorozence má páteř tvar jemného prohnutí připomínající duhu. Ale ve třetím čtvrtém měsíci života kojenec začíná držet hlavu a díky tomu se formuje krční lordóza. V desátém až dvanáctém měsíci, když dítě začíná chodit, se formuje bederní lordóza – přirozené prohnutí, zakřivení páteře dopředu – a nevelká kyfóza – opačné prohnutí hrudní páteře (dozadu). Formování páteře se dokončuje v sedmi letech. Kvalita postavy závisí na stavu svalového, šlachového a kostního aparátu a na funkci žláz s vnitřní sekrecí (hormonální žlázy).

Zdroj: Lordóza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP