Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLEPÉ STŘEVO STRAVA PO OPERACI

OBSAH

Umístění slepého střeva

Slepé střevo je slepý výběžek a část tlustého střeva, která spojuje poslední oddíl tenkého střeva zvaný kyčelník se vzestupným tračníkem. Tenké střevo ústí do tlustého ne přímo na jeho počátku, ale až kousek za ním. V běžném hovoru dochází k záměně slepého střeva s apendixem, což je červovitý výběžek slepého střeva. Často zmiňovaný zápal slepého střeva je ve skutečnosti zápalem apendixu a pouze apendix je pak při nevyhnutelné operaci odstraněn. Apendix je úzký, trubicovitý ocásek, připojený na slepé střevo (caecum). Jeden jeho konec je uzavřený a druhý ústí do tlustého střeva. Měří okolo 10 cm na délku a 1 cm na šířku a zřejmě se jedná o vývojový pozůstatek. Apendix je uložen v pravém podbřišku a pro trávicí činnost nemá žádný význam. Je spíše pokládáno za lymfatický orgán, bez kterého se však tělo může snadno obejít. Uložení apendixu není u každého člověka stejné. V anatomických atlasech je popsáno 6 různých lokalizací, kde může být červovitý přívěsek nalezen, a proto ani příznaky nejsou vždy stejné.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem SLEPÉ STŘEVO PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý den, mám bolesti v pravém podbřišku.Může se jednat o slepé střevo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být zánět slepého střeva, ale taky to může být gynekologický problém. Určitě by bylo vhodné poradit se o tom se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slepé střevo příznaky

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Prognóza po operaci slepého střeva

Slepé střevo se zdá být nadbytečným orgánem, protože lidské tělo si bez něj docela dobře poradí. Neexistuje žádná šance, že bychom se s apendicitidou znovu setkali, protože slepé střevo je zcela odstraněno.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PO OPERACI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Mám prosbu manźel jde na operací zubů do Ostravy bere trombex má cukrovku měl slabší mrtvičku chtěla bych vědět jakou tekutou stravu mu podávat aby mu neklesl cukr děkuji za radu krásný den vám přeji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zde máte průvodce, podle kterého můžete postupovat při přípravě tekuté stravy po operaci zubu: ortognatni-operace.b…
Popřípadě můžete v lékárně koupit přípravek na přípravu tekutého jídla pro diabetiky: www.lekarna.cz/famil…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Strava po operaci zubu

Komplikace operace slepého střeva

Každá operace s sebou nese určitý stupeň rizika. Jednou z nejčastějších komplikací po apendektomii je infekce. Přibližně u 20 procent lidí, kteří mají prasklé slepé střevo, se asi dva týdny po apendektomii vyvine absces (hnisavá koule) v břišní dutině. Tyto abscesy je nutné chirurgicky drénovat. Dalším běžným typem infekce po apendektomii je infekce rány.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem PRIZNAKY UNIKU MOCI DO POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobry den,chtela byvh se informovat jake priznaky jsou uniku moci do pochvy tak zvana pistel,..jsem.po operaci gynekologicke vajecniku a vygynalni pistele slepe,pred 10letma my byla odoperovana deloha,operace dalsi byla letos v lednu,...mam stale mokro v pochve a pozoruji malinko unik moci s mocove trubyce,jinak zadne problemy nemam ani bolesti ,jen mokrko v pochve hned po operaci,byl mi delan rentgen ve vagine pred op jodem,je mi 50let,dekuji za informaci s pozdeavem Pfaflova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba provést vyšetření u gynekologa, aby zjistil případné propojení vaginy s močovou trubicí. Bez tohoto vyšetření není možné určit další postup. Nebojte se a běžte co nejdříve na tuto prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Priznaky uniku moci do pochvy

Problémy spojené se zánětem slepého střeva

Apendicitida nastává, když je slepé střevo zablokováno a infikováno v důsledku invaze střevních bakterií. Příčin zánětu slepého střeva může být několik:

  • Adheze střev;
  • Otok lymfatické tkáně slepého střeva v důsledku virové infekce;
  • Cizí těleso;
  • Fekalit (malá, tvrdá masa fekálií), která způsobuje ucpání, zánět a infekci.

Pokud se zánět slepého střeva neléčí, může způsobit prasknutí apendixu. Pokud apendix praskne, infikovaný obsah vyteče do dutiny břišní. To může způsobit mnohem závažnější problém známý jako peritonitida, což je zánět membrán lemujících břišní stěnu a orgány. Bez včasné léčby může být peritonitida život ohrožující.

Chirurgie je preferovanou léčbou apendicitidy. Odkládání operace (v naději, že se slepé střevo „usadí“) jen zvyšuje riziko prasknutí apendixu.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Diskuze

V diskuzi DIETA PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dekuju moc za recepty .Ja mam i zvyseny cholesterol,tak se ptam jestli ta strava ,a vhodne potraviny plati take nebo je to jinak. Dekuju za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta po operaci žlučníku

Léčba zánětu slepého střeva

Jakmile budete v nemocnici, bude zmapována vaše teplota, puls, dechový vzorec a krevní tlak. Pokud má chirurg podezření, že vaše slepé střevo vykazuje známky toho, že by mohlo prasknout, budete co nejdříve převezeni na operační sál.

Pokud je diagnóza méně jasná, může být před rozhodnutím o operaci zapotřebí další vyšetření pomocí metod, jako je CT vyšetření nebo ultrazvuk a krevní testy.

Postup apendektomie

Dvě hlavní chirurgické techniky zahrnují otevřenou a laparoskopickou apendektomii. Patří mezi ně:

  • Otevřená apendektomie – řez je veden přes kůži, pod ní ležící tkáň a břišní stěnu za účelem přístupu k apendixu.
  • Laparoskopická apendektomie – zahrnuje provedení tří malých řezů v břiše, kterými se zavádějí konkrétní nástroje. Do břišní dutiny je jemně pumpován plyn, aby se oddělila břišní stěna od orgánů. To usnadňuje vyšetření slepého střeva a vnitřních orgánů.

Typ operace, kterou podstoupíte, bude záviset na tom, jak závažná je vaše apendicitida. Chirurg s vámi probere vaše možnosti. Pokud něco chcete vědět nebo vám není jasné, je důležité požádat svého lékaře nebo chirurga, aby vám to vysvětlil tak, abyste všemu rozuměli. Laparoskopická apendektomie může přejít v otevřenou operaci, pokud apendix během výkonu praskne.

Jakmile je slepé střevo zpřístupněno buď otevřenou nebo laparoskopickou operací, krevní cévy, které ho zásobují, jsou zasvorkovány a apendix je přeříznut a odstraněn. Při laparoskopické apendektomii se apendix vytáhne jedním ze tří malých řezů.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Diskuze

V diskuzi TEKUTÁ STRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Novák.

Dobrý den, chci se zeptat, zda je vhodná tekutá strava od www.prirodnijidlo.cz
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tekutá strava

Jak se žije bez žlučníku

Za rozhodnutím zbavit se tohoto orgánu stojí většinou opakující se bolesti a trávicí obtíže. Nejedná se o tak běžnou operaci, jako je slepé střevo, ale i přesto je tato operace velmi častá. Nejčastějším onemocněním žlučových cest jsou kameny (odborně cholelitiáza), které vznikají vysrážením žluči při jejím nevhodném složení. Postihují zhruba 10 % populace a nemusí se nijak projevovat, ale také mohou. A právě komplikace vznikající kvůli žlučovým kamenům jsou nejčastějším důvodem k odstranění žlučníku.

Komplikace:

  • útvary vyvolávající bolest a trávicí obtíže
  • kámen ve vývodu žlučových cest – žlučová kolika
  • zánět žlučníku
  • zánět slinivky břišní
  • vznik píštěle mezi žlučníkem a střevem

Odstranění žlučníku s téměř stoprocentní pravděpodobností zabrání návratu kamenů a s nimi spojených komplikací.

Odstranění žlučníku – cholecystektomie – se většinou provádí laparoskopicky.

Místo velkého řezu udělá chirurg jen několik malých otvůrků do dutiny břišní. Jimi zavede kameru s lampou a speciální chirurgické nástroje. Břicho pro lepší přehlednost naplní oxidem uhličitým a žlučník odstraní. Laparoskopická metoda má nespornou výhodu v tom, že je pro operovaného méně zatěžující a umožní mu rychlejší hojení.

Otevřená cholecystektomie, kdy se ke žlučníku přistupuje jedním větším, asi 15 cm dlouhým řezem v pravé horní části břišní stěny, se ovšem provádí stále, a to u pacientů se srůsty v břišní dutině či v případě, že se laparoskopický zákrok nezdaří, anebo jej není možné provést.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi ZAKALENÉ OKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel Šafář.

Dobrý den,

Moje koťátko plemena ragdoll,7měsíců má dnes ráno zakalené jedno oko a je zakalené jako by bylo slepé.Je to domácí kočka takže by neměla mít onemocnění z venvkovních vlivů.Chtěl bych se zeptat na možnou léčbu ,protože návšťěvu veterináře můžu uskutečnit až přístí týden.

Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Nevi nekdo co to znači u člověka,kdyz ma zakalene oči a vidi tak nejak divně ,jakoby dookola rozmazane,nebo trubicovite ?Lekaři nevědi a posilaji na ruzna vyšetřeni a stejne nic .Je to psychicky fakt naročne.Už to trva pul roku.Dekuji za odpoved .Yveta

Zdroj: diskuze Zakalené oko

Jídelníček

Dieta má být po operaci dodržována několik týdnů. Postupem času můžete dietu opouštět. Jestliže vám však některá jídla způsobí byť jen malé obtíže, odložte je a zkuste později. Vlastní zkušenost je samozřejmě důležitější než jakákoliv doporučení.

Strava přijímaná v prvních týdnech po operaci žlučníku má šetřící charakter, který spočívá jak ve výběru potravin, tak v jejich úpravě. Upřednostněním netučných potravin s jen maličko těch tučných, by se měl snížit denní příjem celkového množství tuků na 60 gramů. Jídelníček musí být zároveň co nejpestřejší, aby byl zajištěn dostatek vitamínů a minerálních látek. Pokrmy z masa by měly být připravovány dušením či vařením, později pak pečením a grilováním. Důležitější než druh přípravy, je hlídat si množství zkonzumovaných tuků. V prvních dnech minimum tuku a postupně přidávat, tak jak bude reagovat váš zažívací trakt.

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku

Režim po operaci žlučníku

Po operaci žlučníku jsou naprosto nutná dietní opatření, která se podobají dietě při onemocnění žaludku a žlučníku, tedy bez nadýmajících potravin, bez přepalovaných tuků, přičemž platí základní pravidla:

  • Jídla konzumujte spíše častěji a v menších dávkách.
  • Dbejte na dostatečné prožvýkání potravy, jezte pomalu a vždy v klidu.
  • Myslete na dostatek tekutin.
  • Postupně během měsíce se pomalu navracejte k normální stravě – ale vždy se tím myslí racionální, odlehčená, zdravá strava bez přepálených tuků s dostatkem ovoce a zeleniny.
  • Doporučuje se pět denních porcí ovoce a zeleniny.
  • Součástí teplých jídel by měla být vždy zelenina, ovoce konzumujte zvlášť, v podstatě jako samostatné jídlo.

Dieta po operaci má být dodržována 4–8 týdnů. Po laparoskopickém výkonu je zpravidla kratší, a to 2–3 týdny. Častým problémem po operaci bývá nadýmání. Nadýmání po jídle vyřeší kapky i přírodní léčba. Pooperační stavy také mnohdy provází citlivost v oblasti operační rány nebo průjmy.

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ Z KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Malý.

Dobrý den mám na vás dotaz se kterým mi doufám poradíte. Když jdu na záchod tak se mi objevuje na papíře krev. Ze začátku se moc neobjevovala ale posledních dnech se to zhoršilo. Po sprše když jdu na záchod tak se neobjevuje ale druhý den už se opět objeví. Poradíte mi děkuji Karel Malý .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležitým ukazatelem je barva krve. Je-li čerstvá, červená, tak zřejmě máte hemoroid. Pokud je krev tmavá, tak krvácí tlusté střevo. Nejlepší bude, když zajdete na gastroenterologii. Tam vám vyšetří celý konečník i střevo a vy přesně budete vědět na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení z konečníku

Kdy je vhodná kašovitá strava

Kašovitá strava (mixovaná strava) je určená například pro pacienty po operaci zubů, po kolonoskopii (kolonoskopie), nebo i pro seniory. Jedná se o šetřící stravu, která je rozmixovaná. Jídlo se obvykle připravuje běžně a po přípravě se rozmixuje. Maso je většinou vhodné připravovat dušené nebo vařené a po tepelné úpravě si jej můžete na masovém mlýnku umlít. Z příloh je vhodné používat jen bramborovou kaši nebo jemné těstoviny, případně malé druhy těstovin. K pokrmu je vhodné připravovat masovou nebo zeleninovou šťávu a omáčky. Vhodné jsou také kompoty, které je dobré opět rozmixovat. Na večeře a snídaně je možné konzumovat pudinky, ovocné pyré, jogurty, ochucená mléka, jogurtové mléko, mléčné rýže, různé syrovátkové nápoje, ovocné dětské výživy s piškoty. Dále našlehané pomazánky a jako pečivo třeba jen bílou veku nebo rohlíky. Vše je dobré zapíjet mlékem, bílou kávou nebo již zmíněnými rozmixovanými kompoty.

Zdroj: Kašovitá strava recepty

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA SLINIVKY WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobý den mám dotaz - byla jsem operována a odstraněno část slinivky ve které byl nádor a slezina. Mám dotaz zda je prospěšné užívat Wobenzym a vitamin C ve větším množství.
Děkuji
Nina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym pomáhá hojit operací poškozenou tkáň, takže v průběhu rekonvalescence po operaci je to dobré v doporučeném dávkování 7 tablet 3 krát denně.
Vitamín C je skvělý pomocník pro vaši imunitu, ale vysoké dávky můžou škodit. Optimální příjem vitamínu C je v množství 90 mg denně, což zabezpečí vyvážená strava s dostatkem čerstvé zeleniny a ovoce. Maximální bezpečná dávka vitamínu C je 2 000 mg denně. V případě překročení této hranice si můžete způsobit tyto zdravotní obtíže: průjem, nevolnost, zvracení, pálení žáhy, břišní nadýmání a křeče, bolest hlavy, nespavost a ledvinové kameny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina slinivky wobenzym

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Lékařské testy a vyšetření

Před operaci rakoviny prostaty, bude vyžadováno kompletní předoperační vyšetření. Pomocí krevních testů a x-paprsků se lékaři ujistí, že jste na operaci prostaty připraveni. Váš lékař bude s vámi mluvit o možném dárcovství krve. Krev, kterou darujete před operací, bude uložena a může pak později být použita při vaší operaci anebo i po ní, pokud ji budete potřebovat. Jde o takzvanou autotransfuzi krve. Rozhodnete-li se pro autotransfuzi, tak vaše krev může být použita nejdéle do dvou týdnů od odběru.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP