Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STROM PISTACIE

OBSAH

Pistácie v těhotenství

Pistácie stejně jako i další druhy ořechů a semen jsou ke každodenní konzumaci pro těhotné ženy velmi vhodné právě svým nutričním složením. Je však třeba dávat si pozor na kvalitu výrobku (například případné plísně) a je dobré je konzumovat raději čerstvé a nesolené.

Zdroj: Pistácie

Diskuze

V diskuzi MORINGA OLEJODÁRNÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emil.

Existují květy morginy i v jiných barvách? Jakého stáří se dožívá strom? ( V našich podmínkách). Je choulostivější než keř fík, nebo pistácie? Dá se využít i kůra? Děkuji předem za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Moringa olejodárná

Co o nich říká Wikipedie

Řečík pistáciový (Pistacia vera), také zvaný pistácie pravá, je strom z čeledi ledvinovníkovité, jehož původní oblast rozšíření je ve Střední Asii a na Blízkém východě. Pěstuje se pro oříšky, které známe pod názvem pistácie. Pistácie lze konzumovat čerstvé, pražené anebo jako součást různých potravin, například pistáciová zmrzlina, lokum nebo salám Mortadella. Mezi tři největší producenty pistácií patří Írán, Spojené státy (Centrální údolí) a Turecko. Dále se pěstuje například v Číně, Sýrii a Řecku. Jak je z oblastí pěstování zřejmé, pistácii nejlépe vyhovuje suché až polopouštní subtropické klima. Vrcholu produkce dosahují stromy asi ve 20 letech a jsou zastřihovány kvůli snadnější sklizni. Nejrozšířenějším kultivarem je „Kerman“.

Při nevhodném zpracování nebo uskladnění mohou pistácie obsahovat jedovaté aflatoxiny, produkované především plísněmi rodu Aspergillus, které jsou známé jako silné karcinogeny. Kvůli vysokému obsahu tuků a nízkému obsahu vody jsou pistácie při přepravě ve velkých objemech náchylné k samovznícení, proto je třeba při přepravě pistácií v lodní dopravě dodržovat zvláštní pravidla.

Zdroj: Pistácie

Diskuze

V diskuzi GINGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena G..

Mám na zahradě 2 dtromy jinanu dvoulaločného )gingo biloba) a zajímalo by mě, jak a kdy se suší jeho listy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Ginko biloba je fakt super strom s mnoha využití. Jak na čaje tak já například zobu ginko v tabletkách na podporu soustředění.

Zdroj: diskuze Gingo biloba

Pistácie a zdraví

Nejznámější formou pistácií jsou pražené solené oříšky, které lze přímo sníst. Z pistácií ovšem můžete mimo jiné připravit mnoho lahodných pokrmů, a to z nesolené formy, přičemž si jádra zachovávají všechny své výživné látky, které v nich jsou přirozeně obsaženy.

Pistácie jsou dobře stravitelné oříšky s jemnou konzistencí. Mají svou typickou chuť, která skvěle doplní téměř každé jídlo. Jsou vhodné také při redukčních dietách, protože zasytí již v malém množství. Obsahují mnoho látek důležitých pro lidský organismus. Z těch nejvýznamnějších jsou to železo a měď, které se dobře vstřebávají spolu s vitamínem C, takže je dobré jíst pistácie společně s ovocem. Pistácie mají v průměru 55 % olejů, 20 % bílkovin a 15 % cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny.

Zdroj: Pistácie

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek.

Můžete mi prosím zodpovědět otázku zdali je možná konzumace pistáciových oříšků děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ořechy obecně mají vysoký obsah mono a polynenasycených tuků, které mají protizánětlivé účinky. Mandle, makadamové ořechy, pekanové ořechy, pistácie a vlašské ořechy také snižují LDL (špatný cholesterol). Při dně můžete jíst 1 polévkovou lžíci ořechů obden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem NERODÍCÍ HRUŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den.Prosím o radu mám krásnou hrušku ale ještě neměla nikdy plody.Na jaře krásně kvete ale pak plody nemá.Dá se s tím něco dělat.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dá se s tím dělat to, že se strom přeroubuje.

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin

Nimba strom

Nimbovník (Azadirachta indica) je mocná bylina v ájurvédské medicíně. Má neuvěřitelné množství použití od pomoci s trávicími potížemi až k léčení kožních problémů. Může být užívána orálně nebo lokálně. Nimba je rychle rostoucí strom, který odpuzuje různé rostlinné škůdce a parazity. Říká se jí také „Strom života“.

Zdroj: Léčivá nimba

Diskuze

V diskuzi NERODÍCÍ HRUŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kvapilova.

Možná pouze chybí "opylovač". Některé stromy potřebují ve svém okolí jiný strom jehož pyl "oplodní " květy. Jedna odrůda hrušně prý potřebuje strom těch menších zelených rynglí aby plodila. Možná je to váš problém. Je potřeba zjistit odrůdu a zasadit vhodného "kamaráda ".

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Děkuji za reakci ale řešen je pouze v naroubovani a To se musím nejdříve naučit.S pozdravem Honza.

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin

Mimořádně odolný strom

Strom ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) dosahující výšky až 50 metrů je dnes opravdovou raritou. Jedná se o velmi odolnou dřevinu, která je pravděpodobně nejstarší na naší planet - nezměněný je více než 150 milionů let a pravděpodobně pamatuje i dynosaury. Najít ho můžeme už jen v úzkých oblastech Číny a příkladem jeho odolnosti jsou také zprávy z míst výbuchu atomových bomb shozených na města Hirošimu a Nagasaki. Stromy Ginkgo biloba byly totiž jediné, které přežily atomový výbuch.

Zdroj: Ginkgo biloba – strom s tisíciletou tradicí v oblasti léčitelství

Poradna

V naší poradně s názvem KATALPA NANA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobry den, je prosim mozne presadit cca 5let starou Katalpu Nana? Pripadne jak a kdy spravne na to. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Katalpa je velmi odolný strom a snese opravdu hodně. I přesazení v pěti letech. Přesazení se provádí v době, kdy na rostlině nejsou listy a ani neraší nové. Strom je zapotřebí nejdříve obrýt v okruhu 60 cm a postupně vykopat kořeny do hloubky 70 cm. Na kořenech nemusí nutně zůstat hlína. Důležité je strom na novém místě orientovat k jihu stejně, jako byl na svém původním místě. Proto je dobré před vykopáním mašlí označit větev směřující k jihu.
Zde se můžete podívat na video, kde je vidět přesazení čtyřleté katalpy: youtu.be/v5gbyvRRHSY…

Zdroj: diskuze Pestovani katalpy

Pěstování pistácií

Řečík pistáciový pochází z Íránu. Je to velice otužilý strom. Snese teplotu -10 ° v zimě a +40 ° v létě. Potřebuje slunnou polohu a dobře propustnou půdu. Dlouhé horké léto je nezbytné ke zrání plodů. Je potřeba jeden samčí strom na 6–8 samičích stromů, aby měly plody. Samčí strom může být i jiná odrůda než samičí strom. Řečík pistáciový vyrůstá až do výšky 10 m. Má opadavé zpeřené listy, dlouhé 10 až 20 cm. Plodem je peckovice – pistáciový oříšek.

Některé vyšlechtěné odrůdy ale mají samčí a samičí květy na jediném stromě. Z nenápadných květů, sdružených do latovitých květenství, se vyvíjí množství drobných zašpičatělých plodů červené barvy. Tenké zelené oplodí skrývá pistáciový oříšek – pecku s tenkou a hladkou dvoudílnou skořápkou, ve které je drobné oválné, zeleně zbarvené semeno charakteristické chuti, která vynikne zvláště po opražení a prosolení. Pistácie bývají většinou nejdražší ořechy, které se na trhu nabízejí.

Pistácii pravou e nutné pěstovat na mimořádně vhodných místech, například u osluněné zdi nebo ve skleníku. Osvědčení odrůda 'Aleppo' je dnes pravděpodobně nedosažitelná. Příbuzným, ne příliš odolným druhem je kyperský řečík terebint (Pistacia terebinthus), který obsahuje pryskyřici. Plody má zpočátku červené, během zrání hnědnou a obsahují jedlá, olejnatá semena, která jsou také zelená a zašpičatělá, ale menší. Slouží jako opylovač pro pravé pistácie, které vytvářejí často pyl příliš brzo a nestačí se tak samy oplodnit. Většina semenáčků je proto hybridem obou druhů, což brání prošlechtění pistáciových oříšků. Plody řečíku lentišku (Pistacia lentiscus) poskytují stolní olej. Tento druh se pěstuje hlavně pro takzvaný mastix, pryskyřičnou hmotu, která se získává ze zářezů v kůře a používá se k výrobě léčiv a žvýkaček.

Pěstování: Pistácie nejsou příliš náročné na půdu. V teplejších zemích jsou vhodnou plodinou pro chudé suché horské půdy, kde nelze jiné, na trhu často méně ceněné druhy ořechů pěstovat. Jeden samčí prašníkový strom se pěstuje asi na šest samičích pestíkových, ale vzhledem k tomu, že pyl dozrává často předčasně, doporučuje se chránit samčí květy papírovými sáčky, dokud nejsou pestíky připraveny k oplození. Pistácie je možné pěstovat ve skleníku. V nádobách vytvářejí atraktivní keře. Je ale nutné jim zajistit opylení. V teplých krajích nebo u ochranné zdi je pistácie zajímavým stromkem. Bývá oblíbenou potravou ptáků a savců. Doporučuje se pouze zmlazovací řez, pro který je nejvhodnější doba uprostřed léta. S vyvazováním ke zdi je nutné začít co nejdříve, aby se dosáhlo keřovitého tvaru.

Hnojení: Stromek se postřikuje stimulátorem Bio-Algeen S-90.

Sklizeň: Zrající trsy se postupně odřezávají, plody suší a vylušťují. Nejlépe je skladovat je i se skořápkou, která se při pražení sama otevře.

Použití: Pistácie se mohou jíst syrové, nejčastěji se ale praží a solí. Prodávají se nevyloupané. Používají se k obarvení a dochucení řady pokrmů, především pikantních a sladkých, včetně nugátů a zmrzliny.

Pistacia terebinthus se pěstuje pro terebint, mízu tekoucí z kmene, ze které se vyrábí terpentýn. Tvrdé tmavočervené dřevo se užívá k výrobě cenných předmětů.

Množení: I když byly vyšlechtěny kvalitnější odrůdy, vypadá to, že se pistácie příliš nevyvíjejí. Neustálé křížení s druhem P. terebinthus brání jejich prošlechtění, semenáčky ale pravděpodobně zachovávají rodičovské vlastnosti. Kvalitní odrůdy se množí roubováním nebo očkováním.

Choroby, škůdci: Při pěstování v zahradě netrpí pistácie žádnými běžnými chorobami ani škůdci, ve skleníku nebo u ochranné zdi je ale mohou napadat svilušky.

Zde můžete vidět, jak vypadá řečík pistáciový (Pistacia vera).

Cena a prodej

Zde můžete vidět cenu za 1 kg pistácií a levně nakoupit.

Zdroj: Pistácie

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krejčí.

Prosvihl jsem postřik proti puchrivosti a strom už kvete. Mohu to napravit? Děkuji za pomoc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Postřik švestek

Zálivka

Zálivka je po výsadbě vždy žádoucí, a vysazujete-li stromky na jaře, je dokonce nutná. Při podzimní výsadbě není tolik potřebná (pokud není podzim příliš suchý), ale určitě přispěje k lepšímu přilnutí zeminy ke kořenům a k vytěsnění přebytečného vzduchu v oblasti kořenové soustavy (stačí 10–15 l vody na stromek).

Zejména v prvních letech je vhodné mladý strom dostatečně zalévat. Zalévejte jej každý týden, vydatně, čím hlouběji vlhkost do země pronikne, tím hlubší budou kořeny. Strom pak bude později odolnější proti suchu a povětrnostním podmínkám. Mezi zaléváním však nechte zem aspoň částečně proschnout.

Zdroj: Jak správně zasadit ovocný strom

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ NEDOZRÁLÝCH MERUNĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Fuchs.

Dobrý den,
obracím se s prosbou na všechny, kdo by mi mohli poradit,jak
zabránit padání zelených nedozrálých meruněk. Mám na zahradě asi 8-letý strom - odr, velkopavlovická.Určitě netrpí suchem a také ji nezalévám do přemokření. Listy jsou normální, zelené. Rozbor půdy jsem ještě nedělal.Strom každý rok bohatě odkvete a než stačí dobře vyvinuté plody dozrát,
tak jich většina odpadne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír kolej.

málo železa v půdě doplnit železo hnojením a nebo jako já zarytím pilin železa bez oleje a příměsí

Zdroj: diskuze Padání nedozrálých meruněk

Čeleď

Hippocastanaceae – jírovcovité

Jírovec maďal, zajímavosti, latinský název, kořenový bal, květy, strom, semena

Zdroj: Jírovec maďal

Diskuze

V diskuzi VRÁSKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Výborná je mexická přírodní kosmetika tepezcohuite strom kůže.
Je i léčivá bez kortikoidů a je prostě super. zde si můžete přečíst více :www.tepezcohuite.cz/…
Je fakt dobrá...
M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vrásky.

Nejprodávanější velká škrabadla 160–220 cm

Škrabací strom Natural Paradise XL Standard: Přírodní škrabadlo se dřevěnými deskami, 15 cm silné sisalové kmeny a velké plochy k ležení. Ideální pro velké kočky, odnímatelné a pratelné potahy.

Rozměry: v 175 x d 75 x š 56 cm

Škrabadlo Natural Paradise XL Compact: Velké škrabadlo s extra pevnými dřevěnými deskami a kmeny o průměru 11 cm, plyšem potažené skrýše, 5 míst k ležení, měkké polstrování.

Rozměry: v 175 x d 67 x š 47 cm

Škrabací strom Rapunzel: Robustní, stabilní škrabadlo se dvěma domečky a třemi platformami, s mnoha možnostmi k dovádění a odpočinku.

Rozměry: v 181 x d 60 x š 50 cm

Škrabadlo Catherine 197 cm: Světlý rohový škrabací strom s mnoha sisalovými plochami, s možností úkrytu a se silně polstrovanou výhledovou podestou – ideální do rohu pokoje.

Rozměry: v 197 x d 45 x š 45 cm

Škrabadlo La Digue II: Středně vysoké, velmi pěkně provedené škrabadlo na hraní a zábavu, s polstrovanou vyhlídkou, zkrátka něco pro opravdové požitkáře!

Rozměry: v 163 x d 49 x š 49 cm

Zdroj: Drapaki

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYROBIT TINKTURU Z DUBOVÉ KŮRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Léčivé účinky má jen kúra z dubu bílého, který se v ČR pěstuje jako okrasný strom v pracích. Zde jsou vidět jeho listy: www.google.cz/images…
Ze stromu je potřeba ustřihnout mladé letorosty o průměru asi půl centimetru. Větývky zbavte listí a omyjte vodou. Pak z nich pomocí škrabky na brambory odstraňte kúru. Tím získáte mnoho hoblinek. Oloupejte jen zelenou kůru ne dřevo. Potom namočte všechny hoblinky do vodky 60% silné. Například vodka pelíškovka. Všechny hoblinky musí být ponořené. Nechte to v temném chladném místě po dobu minimálně 2 týdny, lépe však jeden měsíc. Poté tekutinu přefiltrujte a máte tinkturu z dubové kůry.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Prosím, kde na Třebíčsku takový strom najdu???

Zdroj: diskuze Jak vyrobit tinkturu z dubové kůry

Pistácie a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 60 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Nízký obsah vitaminu K mají např. mandle, makadamové a para ořechy, dále ořechy vlašské a pekanové.

Doporučení: Účelem antikoagulační léčby je snížení krevní srážlivosti. Skladba potravin v jídelníčku má být taková, aby nebyl celkovým obsahem a nevyváženým příjmem vitamínu K (někdy též nazýván vitamín „protikrvácivý“) rušen účinek nastaveného dávkováni antikoagulačních léků. Perorální antikoagulancia jsou velmi užívanou skupinou léků, mezi nejčastější patří Warfarin. Cílem diety při antikoagulační léčbě je zajistit stabilní příjem vitaminu K a zabránit jeho nadměrnému příjmu potravou. Vitamín K je široce zastoupen.

Nízký obsah vitaminu K mají např. mandle, makadamové a para ořechy, dále ořechy vlašské a pekanové.

Vyšší obsah vitaminu K mají především ořechy kešu, lískové a pistácie. Tyto druhy konzumujte spíše výjimečně.

Ořechy a semena jsou důležitou součástí pestré, vyvážené stravy. Dodávají tělu zdraví prospěšné tuky, obsahují i bílkoviny, vlákninu a celé spektrum vitaminů a minerálních látek. Příkladem jsou vitaminy skupiny B, především thiamin a vitamin B1, jehož nedostatek způsobuje únavu a narušuje funkci nervů a srdce. Dále antioxidačně působící vitamin E, železo, selen, mangan, hořčík atd. Pozor však na jejich vysoký obsah tuku. Ořechy a semena obsahují ve 100 g až 90 % tuku! Pokud tedy chcete hubnout, pečlivě sledujte snědené množství, protože sníst sáček ořechů znamená přijmout cca 2 800 kJ a vyčerpat tak více než denní doporučený příjem tuků.

I když jsou ořechy a semena zdraví prospěšná, nelze je jíst bez omezení. Jedna porce by měla být o váze 25 – 30 g. Optimální je sníst týdně do 100 g ořechů nebo semen.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Katalpa nádherná

Katalpa nádherná je charakteristická svými listy, které při rozemnutí vydávají silnou vůni a jsou vespod hustě chloupkaté; tvar mají vejčitý až vejčitě podlouhlý, jsou 15–30 cm dlouhé, na bázi uťaté až srdčité. Květy mají průměr 4–5 cm, v latě chudokvěté, uvnitř se 2 žlutými proužky a nezřetelnými, červenohnědými tečkami. Tobolky jsou 20–45 cm dlouhé a asi 15 mm tlusté. Katalpa nádherná může být až 30 m vysoký strom s jehlancovitou korunou.

Zdroj: Katalpa

Katalpa trubačovitá pěstování

Katalpa trubačovitá (Catalpa bignonioides) je strom rostoucí do šířky, který má bílé, do trumpety tvarované květy. Je to takový přírodní slunečník. A navíc, věděli jste, že tento strom odpuzuje komáry a mouchy? Na podzim se její 20 cm dlouhé, srdcovitě tvarované listy zbarví do jasně žluté. Kvete až v dospělosti. Výška při dodání bývá od 80 do 100 cm. Katalpě trubačovité se nejlépe daří na otevřeném prostranství. Zajistěte, aby byl před vysazením její kořenový bal dostatečně vlhký, a to tak, že jej na chvíli ponoříte do nádoby s vlažnou vodou. Připravte si vhodnou jamku v kvalitní, výživné zahradní zemině. Chudou zahradní zeminu vylepšete přidáním kompostu a kravského hnoje. Zasaďte kořenový bal katalpy trubačovité do vhodné hloubky. Vršek kořenů by měl být jen lehce pod povrchem země. Zasaďte stromek vedle pevné stromkové podpěry a zachyťte páskou kolem tyče a kmenu. Zasypejte zeminou a upěchujte. Ihned poté zalijte. Stromek zasaďte na slunné místo.

Zdroj: Katalpa

Druhy škrabadel

Škrabací strom: Jde o škrabadlo s celou řadou pater a pelíšků na spaní a odpočinek, ideální pro koťata a kočičí seniory.

Rozměry: v 116 x d 55 x š 40 cm

Stabilní škrabací strom z extra tvrdých dřevěných plátů: Jedná se o škrabadlo, které má dřevěné pláty s 15cm průměrem, velké plochy k ležení, pratelné polstrování. Je ideální pro těžké a velké kočky.

Rozměry: v 175 x d 75 x š 56 cm

Škrabadlo 80 cm: Má pevný kmen na škrábání. Chrání nábytek a tapety před nenechavými drápky kočky. Je vhodné na protažení koček a do malých prostor.

Rozměry: v 80 x d 40 x š 40 cm

Trixie škrabadlo: Je stabilní strom na škrábání s možnostmi k úkrytu, radosti ze hry a s dvěma plošinami na ležení. Toto škrabadlo je vhodné pro všechny typy koček.

Rozměry: v 47 x d 29 x š 29 cm

Škrabadlo Enio: Je praktické škrabadlo, které nezabere mnoho místa, s okrouhlou vyvýšenou plochou na ležení a hračkou na gumové pásce na jedné tyči. Je vhodné pro všechny kočky, ideální pro koťata a malé kočky.

Rozměry: v 71 cm x d 44 x š 33 cm

Škrabací tyč: Je škrabací tyč s tratí s míčky. Má odolný sisal a hračka na provázku. Toto škrabadlo je určeno pro protažení a hru koček.

Velikost: v 43 x Ø 30 cm

Škrabadlo 45 cm: Má dvě útulná místa k ležení, s kytičkou a motýlkem z plyše ke hraní.

Rozměry: v 45 x d 40 x š 35 cm

Škrabadlo Pharos 110 cm: Je škrabadlo s několika podestami k ležení a pohodlným pelíškem se silným polstrovaným okrajem.

Rozměry: v 110 x d 60 x š 35 cm

Trixie škrabadlo Muchomůrka 45 cm: Je veselé škrabadlo nejenom pro malé kočky s hračkou na provázku a dvěma míčky schovanými ve spodní části hračky. Škrabadlo má flísový potah.

Rozměry: v 45 x Ø 27 cm

Zdroj: Drapaki

První nutný řez

U mladých stromů se provádí řez po výsadbě, a to z toho důvodu, že se výpěstky pěstují ve školkách, kde se na podzim vyorají ze země, čímž dojde ke zmenšení kořenového systému stromu, který předtím vyživoval celou korunu. Po vyorání a ztrátě části kořenů by kořenový systém nestačil vyživovat celou korunu a celý strom by strádal. Dalším důvodem je, že by strom neměl snahu se moc větvit a z krásného výpěstku by vám během roku narostlo koště. Tento řez se provádí po výsadbě. To znamená, že pokud jste loni na podzim nebo letos na jaře zakoupili stromek, měl by mít založenou korunku z terminálu a tří nebo ideálně čtyř postranních větví.

Tyto větve se tedy zkrátí asi na jednu třetinu, vždy za pupenem, který směřuje ven. Terminál, výhon směřující nahoru, se zastřihne asi o dvacet centimetrů výš, než jsou postranní větve. Terminál slouží k založení dalšího patra během roku. Zbytek větví se může vystříhat pryč. Zlepší to přísun světla k novým vyrůstajícím letorostům a zároveň to stromu odlehčí ve výživě tolika výhonů, které jsou zcela zbytečné.

Řez se provádí mírně šikmo, asi 2 mm nad pupenem, aby případná voda nezatékala k pupenu, ale vždy byla odváděna pryč.

Na paměti byste také měli mít to, že čím více daný výhon zastřihnete, tím bujněji poroste z dalšího pupenu nový výhon.

Zdroj: Jak správně zasadit ovocný strom

Tradiční medicína

Před více než tisíci lety na území čínského císařství, bylo Ginkgo používáno k léčbě poruch oběhové soustavy a paměti. V tehdejší čínský lékař Lao Dan, později označovaný jako Nebeský učitel, přesně popsal účinky látek pocházejících z listů tohoto stromu. Byl si rovněž jist i vyšší terapeutickou efektivitou sušených zelených listů. Tento extrakt se dnes označuje jako standardizovaný a je podle většiny klinických studií opravdu zárukou vyšší účinnosti. Sláva tohoto zázračného stromu se do Evropy dostala v 16. století a na mnoha královských dvorech byly listy a plody (ořechy) z Ginkgo biloba doslova využívány jako všelék.

Zdroj: Ginkgo biloba – strom s tisíciletou tradicí v oblasti léčitelství


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP