V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Tabulky potravin s puriny
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Játra 286,4
Ledviny 230,8
Drůbež 130,7
Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
Vepřová, pražená, kotleta 119,0
Ryby, bílé, čerstvé 115,9
Houba, čerstvá 46,9
Chléb, křupavý 15,7
Chléb, bílé 12,2
Pšeničná mouka 11,5
Tvaroh 8,0
Bílý jogurt 7,0
Rýže, vařené 5,9
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
Kuřecí ledvina 243
Kuřecí játra 236,1
Kuře, srdce 223
Kuře, palička 132,3
Kuřecí prso 130,7
Kuře, žaludek 130,5
Kuřecí stehno 126,5
Kuřecí kůže 104,6
Vepřové, hovězí a jehněčí orgány
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Vepřová játra 289
Hovězí ledviny 213
Hovězí játra 197
Hovězí srdce 171
Jehněčí srdce 171
Hovězí mozek 162
Jehněčí játra 147
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách
Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Játra syrová 202,2
Játra vařená 237,0
Játra pečená 236,1
Steak syrový 105,9
Steak vařený 107,8
Steak pečený 121,0
Treska jednoskvrnná syrová 101,7
Treska jednoskvrnná vařená 94,7
Treska jednoskvrnná zapečená 118,7
Obsah purinů v mořských potravinách (ryby a korýši, čerstvé a konzervované) a zelenina (luštěniny)
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Sardele 411
Sardinky 345
Losos 120
Makrela 194
Clams 136
Oliheň 35
Konzervované mořské plody
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Sardinky 399
Sleď 378
Sardele 321
Makrela 246
Krevety 234
Tuňák 142
Ústřice 107
Losos 120
Škeble 62
Sušené luštěniny
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Hrášek 230
Čočka 222
Velké severní fazole 213
Malé bílé fazole 202
Hrách 195
Pinto fazole 171
Červená fazole 162
Dětské lima fazole 144
Garbanza fazole 56
Alkoholové nápoje obsahují také puriny. Existuje souvislost mezi konzumací alkoholických nápojů a hladinami kyseliny močové v krvi a následně dnou. Níže jsou uvedeny odhady purinového obsahu alkoholických nápojů.
Obsah purinů v alkoholických nápojích (pivo)
Alkoholický nápoj Celkový obsah purinů (mg /1 litr)
V naší poradně s názvem DNA CO JÍST OMEGA 3 ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Vozková.
Dobré ráno, prosím o sdělení, zda se může při dně užívat potravinový doplněk OMEGA 3. Ja nabízen mému manželovi a nejsem si jistá, zda mu podávání neublíží. Děkuji Vám za radu.J.Vozková.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je typ artritidy způsobené tvorbou malých krystalů v kloubech, které mají za následek intenzivní zánět, otok a bolest. Tobolky s rybím tukem obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou pomoci zmírnit některé z příznaků dny a obvykle dnu nezhoršují.
Rybí tuk a puriny:
Jedním z problémů, pokud jde o použití rybího oleje na dnu, je obsah purinů v rybím tuku. Puriny jsou látky obsažené v některých potravinách, včetně tučných ryb, které poskytují rybí olej. Když budete konzumovat potraviny s puriny, vaše tělo je bude rozkládat na kyselinu močovou. Krystaly, které způsobují dnu jsou právě z kyseliny močové, a vysoké hladiny kyseliny močové můžou vyvolat dnu. Proto se někteří obávají, že užívání rybího oleje může zhoršit dnu. Nicméně, rybí olej obvykle neobsahuje vysoké množství purinů, pokud je čistý a je správně zpracován. Měli byste koupit pouze rybí tuk, který je farmaceutické kvality a byl molekulárně destilovaný.
Rybí tuk a warfarin:
Jedním z hlavních bezpečnostních rizik je, že rybí olej zabraňuje slepení krevních destiček. To znamená, že pokud je rybí olej přijat ve velkém množství, může zhoršit krevní srážlivost, což může způsobit modřiny nebo snadné krvácení. Zde by měli být zvláště opatrní ti, kteří užívají aspirin, warfarin nebo jiné léky snižující srážlivost krve.
Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.
Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.
Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.
V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.
Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
NU = NU
Potravina
1
2
3
4
5
6
7
Obilniny a rýže
Chlebová mouka
12,2
13,6
0
0
25,8
30,3
Velmi nízká
Ječmen
21,6
22,7
0
0
44,3
52,1
Velmi nízká
Mouka na sladké pečivo
8,1
7,6
0
0
15,7
18,5
Velmi nízká
Mouka na pečivo
12,2
13,6
0
0
25,8
30,3
Velmi nízká
Pohanková mouka
35,1
40,8
0
0
75,9
89,1
Nízká
Rýže (loupaná)
10,8
15,1
0
0
25,9
30,3
Velmi nízká
Rýže (neloupaná)
16,2
21,2
0
0
37,4
43,7
Velmi nízká
Boby a ořechy
Arašídy
18,9
28,6
0
1,6
49,1
57,1
Velmi nízká
Bob obecný
14,1
19,9
1,3
0,2
35,5
41,5
Velmi nízká
Mandle
13,6
13,8
2,3
1,7
31,4
37,0
Velmi nízká
Sušená fazole Azuki
33,8
43,8
0
0
77,6
90,8
Nízká
Zelený hrách
9,8
12,1
0
NU
18,8
21,9
Velmi nízká
Sója
Fermentovaná sója
40,5
51,4
6,8
15,2
113,9
132,8
Mírná
Lyofilizované tofu
120,4
168,3
0,6
3,7
293,1
342,0
Vysoká
Okara (drť ze sójových bobů)
15,0
24,0
4,5
5,0
48,6
56,6
Velmi nízká
Sójové boby (sušené)
74,3
98,2
0
0
172,5
201,7
Mírná
Sójové mléko
7,7
11,7
2,5
0
22,0
25,8
Velmi nízká
Tofu (hluboce smažené)
20,3
32,4
0,5
1,2
54,4
63,2
Nízká
Tofu (kinu)
7,6
11,2
0,5
0,7
20,0
23,3
Velmi nízká
Tofu (Momen, 3 minuty vařené)
13,1
8,8
0
0
21,9
26
Velmi nízká
Tofu (Momen, chlazené)
14,0
16,7
0,4
0
31,1
36,5
Velmi nízká
Zelená sója
20,8
27,2
0
0
47,9
56,1
Velmi nízká
Sušené mořské řasy
Hijiki
31,1
76,5
25,1
0
132,8
154,9
Mírná
Kombu
18,0
21,8
4,7
1,9
46,4
54,5
Velmi nízká
Mozuku
5,6
9,4
0,5
0
15,4
18,0
Velmi nízká
Nori
216,0
299,2
73,3
3,2
591,7
695,6
Velmi vysoká
Wakame
67,7
148,1
46,6
0
262,4
306,5
Vysoká
Vejce
Slepičí vejce
0
NU
0
0
0
0
Velmi nízká
Křepelčí vejce
0
NU
0
NU
0
0
Velmi nízká
Mléčné výrobky
Jogurt
1,4
2,1
1,5
0,2
5,2
6,2
Velmi nízká
Mléko
0
0
0
0
0
0
Velmi nízká
Strouhaný sýr
8,2
4,2
NU
0,6
12,9
15,4
Velmi nízká
Sýr
2,7
3,0
0
0
5,7
6,7
Velmi nízká
Houby (japonské)
Bílá aragekikurage
2,3
4,1
0,4
0,1
6,9
8,0
Velmi nízká
Bílá hiratake
27,0
32,8
2,6
4,3
66,7
78,1
Nízká
Bunami
12,2
12,3
3,2
3,0
30,8
36,2
Velmi nízká
Bunashimeji
9,4
8,0
1,1
2,3
20,8
24,6
Velmi nízká
Enokidake
29,7
19,6
0
0
49,4
58,8
Velmi nízká
Eringi
5,0
5,3
0,7
2,4
13,4
15,7
Velmi nízká
Hatakeshimeji
9,1
5,7
0,7
0,5
16,0
19,1
Velmi nízká
Hiratake
74,3
68,0
0
0
142,3
168,1
Mírná
Houževnatec jedlý č. 15 – syrový
5,5
7,6
0,5
2,1
15,6
18,2
Velmi nízká
Houževnatec jedlý č. 240 - syrový
10,6
11,0
4,5
0
26,1
31,0
Velmi nízká
Houževnatec jedlý č. 697 - syrový
9,9
12,5
6,1
1,0
29,5
34,9
Velmi nízká
Houževnatec jedlý - sušený (shiitake)
202,7
167,7
0
9,1
379,5
448,8
Velmi vysoká
Houževnatec jedlý - syrový
8,3
10,0
1,6
0,9
20,8
24,4
Velmi nízká
Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake)
132,5
97,8
11,5
0,5
242,3
288,4
Vysoká
Maitake
47,4
38,9
7,9
4,4
98,5
116,7
Nízká
Šupinovka nameko
14,9
13,6
NU
0
28,5
33,6
Velmi nízká
Tsukuritake
28,4
21,2
0
0
49,5
58,8
Velmi nízká
Usu-hiratake
16,8
15,7
1,9
3,5
37,9
44,6
Velmi nízká
Yamabushitake
12,1
20,7
0,7
0
33,5
38,9
Velmi nízká
Yanagimatsutake
66,1
11,9
4,9
3,3
26,2
30,5
Velmi nízká
Židovské ucho (sušené)
54,8
93,0
7,9
0
155,7
181,4
Mírná
Ovoce
Banán
1,2
1,7
0,1
0
3,0
3,5
Velmi nízká
Jahoda
0,5
1,2
0,5
0
2,1
2,4
Velmi nízká
Zelenina
Avokádo
10,6
7,5
0,3
0
18,4
21,8
Velmi nízká
Balsam hruška (goya)
3,5
4,3
1,1
1,0
9,9
11,6
Velmi nízká
Bambusové výhonky (vrchní část)
24,8
35,2
2,8
0,6
63,3
74,0
Nízká
Bambusové výhonky (spodní část)
12,8
17,0
0,7
0,4
30,8
36,1
Velmi nízká
Bílá ředkev (klíčky)
33,9
29,4
6,4
3,5
73,2
86,6
Nízká
Brambor
2,1
4,2
0,2
0
6,5
7,5
Velmi nízká
Brokolice
25,1
33,9
5,7
5,3
70,0
81,8
Nízká
Brokolicové klíčky
59,5
57,2
8,1
4,8
129,6
153,0
Mírná
Cibule
1,0
1,1
0,1
0
2,3
2,7
Velmi nízká
Cuketa
5,0
6,3
1,0
0,8
13,1
15,3
Velmi nízká
Česnek
6,0
6,9
3,4
0,7
17,0
20,1
Velmi nízká
Česnek (pažitka)
9,4
8,5
1,4
0,1
19,4
23,0
Velmi nízká
Čínské zelí
2,6
2,9
1,2
0,3
7,0
8,2
Velmi nízká
Fazolové klíčky
14,1
14,2
3,2
3,5
35,0
41,2
Velmi nízká
Cherry rajče
1,6
1,5
0
0
3,1
3,7
Velmi nízká
Chřest (horní část)
20,7
30,5
3,8
0,3
55,3
64,7
Nízká
Chřest (nižší část)
3,6
4,8
1,7
0,1
10,2
12,0
Velmi nízká
Japonská dýně
23,2
29,1
1,9
2,5
56,6
66,3
Nízká
Japonský pór
12,0
26,8
2,6
0
41,4
48,0
Velmi nízká
Japonský zázvor
3,1
3,5
0,7
0,4
7,8
9,2
Velmi nízká
Klíčky (s fazolkami)
28,1
28,2
0
1,1
57,3
67,4
Nízká
Komatsuna (list)
4,2
6,3
0
0
10,6
12,3
Velmi nízká
Komatsuna (mladý list)
13,0
24,7
0
1,4
39,0
45,1
Velmi nízká
Kukuřice
4,7
6,9
0,1
0,1
11,7
13,7
Velmi nízká
Květák
27,0
30,2
NU
0
57,2
67,2
Nízká
Lilek
11,0
31,6
6,6
1,6
50,7
58,7
Mírná
Mrkev
0,7
1,4
0
0
2,2
2,5
Velmi nízká
Okurka
4,2
5,0
0,1
0,1
9,4
11,1
Velmi nízká
Perilla (listy)
19,1
19,1
3,1
0,2
41,4
49,0
Velmi nízká
Petržel
121,5
135,1
32,3
0
288,9
341,3
Vysoká
Sladká brambora
6,7
7,3
2,4
0,6
17,0
20,1
Velmi nízká
Špenát (list)
29,8
13,8
0
7,7
51,4
61,0
Nízká
Špenát (mladý list)
83,5
88,3
0
0
171,8
202,1
Mírná
Zázvor
0,4
1,4
0
0,5
2,3
2,5
Velmi nízká
Zelený pepř
15,9
35,5
7,0
10,7
69,2
79,8
Nízká
Zelí
1,3
1,7
0,2
0
3,2
3,8
Velmi nízká
Maso
Hovězí (clod)
18,9
9,1
65,3
10,6
104,0
126,1
Mírná
Hovězí (holeň)
17,6
13,6
58,5
16,7
106,4
127,8
Mírná
Hovězí (hrudí)
13,5
7,6
49,0
9,1
79,2
95,8
Nízká
Hovězí (játra)
86,5
83,1
NU
50,2
219,8
255,5
Vysoká
Hovězí (jazyk)
24,3
12,1
44,9
9,1
90,4
109,3
Nízká
Hovězí (krk)
18,9
13,6
54,4
13,7
100,6
121,0
Mírná
Hovězí (ledviny)
67,6
63,5
8,2
35,0
174,2
203,4
Mírná
Hovězí (plecená svíčková)
16,2
9,1
55,8
9,1
90,2
109,3
Nízká
Hovězí (Ribloin)
13,5
7,6
39,5
13,7
74,2
89,1
Nízká
Hovězí (srdce)
45,9
27,2
96,6
15,2
185,0
223,6
Mírná
Hovězí (svíčková)
16,2
9,1
64,0
9,1
98,4
119,4
Nízká
Hovězí (tlusté střevo)
27,1
38,6
15,2
7,3
88,0
103,3
Nízká
Hovězí (vrchní šál)
18,9
10,6
72,1
9,1
110,8
134,5
Mírná
Hovězí (vrchní šál) - syrové
20,3
15,1
77,3
22,5
135,2
162,4
Mírná
Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené
27,1
15,8
87,2
13,3
143,5
173,8
Mírná
Hovězí (žaludek)
28,4
21,2
17,7
16,7
83,9
99,2
Nízká
Hovězí (žebra)
14,9
9,1
36,7
16,7
77,4
92,5
Nízká
Koňské maso
10,0
10,0
77,8
15,2
113,1
136,5
Mírná
Kuřecí (bílé maso)
27,0
16,6
110,2
0
153,9
188,3
Mírná
Kuřecí (játra)
121,6
151,1
NU
39,5
312,2
363,1
Velmi vysoká
Kuřecí (křídlo)
28,4
16,6
92,5
0
137,5
168,1
Mírná
Kuřecí (kůže)
48,6
43,8
27,2
NU
119,7
142,9
Mírná
Kuřecí (noha)
27,0
19,6
76,2
0
122,9
149,6
Mírná
Kuřecí (prsa)
20,5
21,4
98,4
1,0
141,2
171,8
Mírná
Kuřecí (srdce)
31,3
36,1
52,6
5,4
125,4
150,0
Mírná
Kuřecí (stehno)
17,0
21,9
23,2
6,7
68,8
81,6
Nízká
Kuřecí (žaludek)
45,9
51,4
39,5
6,1
142,9
169,8
Mírná
Skopové maso
17,6
10,6
68,1
NU
96,2
117,7
Nízká
Velrybí maso
18,9
12,1
80,3
NU
11,3
136,2
Mírná
Velrybí maso z ocasu
13,5
6,0
68,1
NU
87,6
107,6
Nízká
Vepřové (hřebínek)
13,5
10,6
51,7
0
75,8
92,5
Nízká
Vepřové (játra)
81,1
102,7
34,0
66,9
284,8
331,2
Vysoká
Vepřové (jazyk)
24,3
21,2
58,5
0
104,0
126,1
Mírná
Vepřové (koleno)
21,6
16,6
69,4
0
107,6
131,1
Mírná
Vepřové (krk)
14,9
12,1
43,6
0
70,5
85,7
Nízká
Vepřové (kýta)
20,3
15,1
77,6
0
113,0
137,8
Mírná
Vepřové (ledviny)
64,8
77,1
53,1
0
195,0
232,0
Mírná
Vepřové (plecená svíčková)
18,9
13,6
62,6
0
95,1
116,0
Nízká
Vepřové (rameno)
16,2
12,1
53,1
0
81,4
99,2
Nízká
Vepřové (srdce)
39,2
24,2
55,8
0
119,2
144,6
Mírná
Vepřové (svíčková)
17,6
12,1
61,2
0
90,9
110,9
Nízká
Vepřové (žebra)
16,2
10,6
64,0
0
90,8
110,9
Nízká
Zpracované maso
Francouzská klobása
8,1
7,6
32,7
1,5
49,8
60,5
Velmi nízká
Hovězí v konzervě
8,1
6,0
31,3
1,5
47,0
57,2
Velmi nízká
Játrová paštika
25,7
30,2
15,0
9,1
80,0
94,1
Nízká
Lisovaná šunka
8,1
4,5
51,7
0
64,4
79,0
Nízká
Prosciutto
23,4
22,8
92,1
0
138,3
168,2
Mírná
Salám
16,2
13,6
83,0
7,6
120,4
146,2
Mírná
Slanina
12,2
6,0
43,6
NU
61,8
75,6
Nízká
Vykostěná šunka
10,8
7,6
55,8
0
74,2
90,8
Nízká
Vinná klobása
6,8
6,0
32,7
NU
45,5
55,5
Velmi nízká
Ryba
Aju
17,6
25,7
89,8
0
133,1
161,4
Mírná
Arabesce greenling
18,9
34,0
94,7
2,4
150,0
181,
Mírná
Barakuda
13,5
24,2
110,2
NU
147,9
179,9
Mírná
Halibut křížený
17,6
15,1
100,7
0
133,4
163,1
Mírná
Japonský mořský vlk
13,5
12,1
93,9
0
119,5
146,2
Mírná
Japonský úhoř
13,5
24,2
54,4
NU
92,1
110,9
Nízká
Kapr obecný
16,2
12,1
74,9
NU
103,2
126,1
Mírná
Kranas Dumerilův
18,9
12,1
89,8
0
120,8
147,9
Mírná
Letající ryba
13,5
22,7
118,4
0
154,6
188,3
Mírná
Losos
17,6
10,6
91,2
0
119,3
146,2
Mírná
Makrela
13,5
10,6
98,0
0
122,1
149,6
Mírná
Mořský ďas (játra upravená na páře)
158,2
211,4
26,6
3,1
399,2
468,2
Velmi vysoká
Mořský ďas (syrová játra)
38,2
55,6
6,0
4,4
104,3
121,8
Mírná
Mořský ďas (maso)
17,5
19,5
32,6
0,5
70,0
84,2
Nízká
Pstruh duhový
25,7
55,9
99,4
NU
180,9
216,8
Mírná
Sardinka
17,6
105,8
87,1
NU
210./,4
247,1
Vysoká
Španělská makrela
12,2
6,0
121,1
NU
139,3
171,5
Mírná
Tuňák
17,6
10,6
129,3
0
157,4
193,3
Mírná
Žlutý pruhovaný platýs
14,9
28,7
69,4
0
113,0
136,2
Mírná
Části ryb, plody moře, měkkýši
Běžná orientální škeble
45,9
24,2
5,4
28,9
104,5
122,7
Mírná
Červený královský krab
56,7
19,6
9,5
13,7
99,6
119,4
Nízká
Drcená oliheň (sušená)
24,9
20,6
47,9
1,0
94,4
114,2
Nízká
Chobotnice
21,6
18,1
36,7
60,8
137,3
159,7
Mírná
Chobotnice (orgány)
29,1
42,0
4,8
4,0
79,8
93,1
Nízká
Humr
31,1
9,8
61,2
0,1
102,1
125,2
Mírná
Japonská lastura
63,6
6,6
5,3
1,0
76,5
94,2
Nízká
Japonská létající oliheň
47,3
21,2
80,3
38,0
186,8
223,6
Mírná
Jikry krevet
75,0
53,0
34,5
0
162,5
194,9
Mírná
Jikry létající ryby
9,9
14,5
41,4
2,1
67,8
81,8
Nízká
Jikry létajících ryb (v sójové omáčce)
21,3
47,7
20,4
2,2
91,5
107,1
Nízká
Jikry lososa (Ikura)
0
0
2,5
1,1
3,7
4,4
Velmi nízká
Jikry sleďů
6,8
15,1
0
0
21,9
25,2
Velmi nízká
Jikry tresek (Tarako)
35,1
66,5
19,1
NU
120,7
141,2
Mírná
Jikry tresek (marinované Mentaiko)
32,9
81,0
36,9
8,6
159,3
186,3
Mírná
Kaviár
7,5
46,1
39,4
1,7
94,7
111,1
Nízká
Krab
42,5
105,8
3,9
0
152,2
175,4
Mírná
Krevety (kuruma)
58,1
15,1
87,1
35,0
195,3
235,3
Mírná
Krevety
8,3
16,4
28,7
0
53,4
64,0
Nízká
Mlíčí (striped pigfish)
67,0
211,5
19,4
7,7
305,5
351,1
Velmi vysoká
Mořský ježek
40,0
65,7
22,5
9,1
137,3
160,7
Mírná
Oliheň
51,4
57,6
15,6
3,4
128,1
151,2
Mírná
Orientální krevety
40,5
12,1
103,4
117,1
273,2
321,1
Vysoká
Sakura krevety (sušené)
83,9
124,0
512,2
29,0
749,1
907,0
Velmi vysoká
Shiba krevety
43,2
16,6
84,8
NU
144,2
176,5
Mírná
Sněžný krab
75,7
13,6
0
47,2
136,4
161,4
Mírná
Škeble
63,5
39,3
12,2
30,4
145,5
171,5
Mírná
Ústřice
55,4
34,8
12,2
82,1
184,5
213,5
Mírná
Rybí produkty, sušené ryby
Hanpen
1,6
3,3
7,4
0,2
12,5
15,0
Velmi nízká
Chikuwa
14,9
15,1
17,7
0
47,7
57,2
Velmi nízká
Kamaško
9,5
6,0
10,9
0
26,4
31,9
Velmi nízká
Katsuobushi (sušený tuňák)
51,3
78,6
363,4
0
493,3
600,1
Velmi vysoká
Makrela (sušená)
14,9
119,4
11,6
NU
245,8
289,1
Vysoká
Narutomaki
8,1
12,1
12,2
0
32,4
38,7
Velmi nízká
Niboshi (sušené malé sardinky)
133,7
355,1
257,2
0
746,1
879,2
Velmi vysoká
Rybí konzerva: losos
24,3
37,8
70,8
0
132,9
159,7
Mírná
Rybí konzerva: tuňák
14,9
13,6
88,5
0
116,9
142,9
Mírná
Rybí klobása
6,8
9,1
6,8
0
22,6
26,9
Velmi nízká
Rybí koule
12,2
24,2
31,3
0
67,6
80,7
Nízká
Sardel (sušený)
258,3
464,6
381,8
4,0
1 108,6
1 314,2
Velmi vysoká
Sardinka (polosušená)
20,3
157,1
125,2
3,0
305,7
358,1
Velmi vysoká
Sasakamaboko
14,9
16,6
16,3
0
47,8
57,2
Velmi nízká
Satsuma age
6,8
10,6
4,1
0
21,4
25,2
Velmi nízká
Japonské občerstvení
Japonské nudle Ramen
7,5
6,8
0
7,3
21,6
25,0
Velmi nízká
Japonské nudle Ramen do polévky
4,7
9,9,
16,5
1,5
32,7
39,0
Velmi nízká
Smažená rýže
0
4,3
4,2
5,7
14,1
16,2
Velmi nízká
Koření
Grilovací omáčka
0,1
0
14,6
0,2
14,9
18,4
Velmi nízká
Med
0,7
0,1
0
0
0,9
1,1
Velmi nízká
Mirin
0
0,2
0,5
0,5
1,2
1,4
Velmi nízká
Nam pla
0
0,8
82,0
10,3
93,1
113,6
Nízká
Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí)
V naší poradně s názvem TABULKA PURINY V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Dobrý den, nemůžu najít nikde, kolik je purinů v popcornu? Zda ho syn s hyperurikémií vůbec může? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Popcorn se vyrábí ze zrna kukuřice speciálního druhu známého jako Zea mays everta. Pouze tento druh způsobí známý pukavý zvuk a vytvoří popcorn.
Chcete vědět jaký vliv má popcorn na dnu - vysvětlím to níže. V tuto chvíli je důležité pochopit, zda je popcorn pro lidi dobrý nebo špatný. Mnoho lidí si myslí, že je extrémně špatný, takže vědět víc je důležité.
Stručně řečeno, popcorn je zdravá svačina. Obsahuje vitamíny A, E, K, B1, B2, B3, B6, B5 a B9. Přítomny jsou také minerály, jako je zinek, železo, měď, vápník a draslík. Popcorn je bohatý na polyfenoly, chemikálie, které pomáhají lidskému tělu eliminovat volné radikály. Jinými slovy, polyfenoly nabízejí antioxidační vlastnosti.
Popkorn a dna je ta pravděpodobně nejdůležitější otázka, kterou máte na mysli. První věc, kterou je třeba zmínit je, že popcorn má nízký obsah purinů. 100 gramů popcornu vytvoří 100 mg kyseliny močové. To je nízké a pro většinu lidí trpících dnou to nebude znamenat žádné riziko zhoršení dny.
Pokud jde o obsah purinů, pak je popcorn bezpečný při dně.
To samozřejmě neznamená hltat toho každý den před televizí tuny; to je jen zbytečné nahromadění celkového denního příjmu purinů. Pamatujte, že popcorn není jídlo, je to příležitostná svačina.
Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.
Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, měli byste se vyvarovat konzumace hrášku, špenátu a růžičkové kapusty. Tyto potraviny obsahují velké množství purinu.
Puriny v pivu
Pivo obsahuje 13 až 14 mg uric acid/100g. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo např. v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo.
Puriny v brokolici
Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.
Purinový metabolismus, což je rozpad purinových molekul, produkuje v játrech kyselinu močovou. Kyselina močová je antioxidant a má příznivé účinky při zachytávání volných radikálů, když se hromadí v krvi, ale může způsobit dnu, hyperurikémii a další zdravotní problémy. Dna je forma artritidy způsobená nahromaděním krystalů kyseliny močové v kloubech.
Purinyv potravinách, jako je maso a mořské plody, jsou spojeny s vysokým rizikem dny. Zatímco vyšší míra spotřeby mléčných výrobků, zejména sušených druhů, je spojena se sníženým rizikem dny. Mírný příjem zeleniny a bílkovin bohatých na puriny není spojován se zvýšeným rizikem dny. Udává se i pozitivní vztah mezi dnou a fruktózou, typ cukru nalezeným v ovoci.
Podle mezinárodní společnosti se doporučuje udržovat spotřebu purinů pod 400 mg za den. Ale například v Americe nemají doporučený denní příjem purinů nebo kyseliny močové.
Dle zahraničí lze potraviny rozdělit do pěti skupin na základě celkového purinového obsahu a úrovně rizika hyperurikémie a dny.
Ve svém příspěvku TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Kos.
Dobrý den paní magistro Vinšová. Předem Vám chci moc poděkovat za vaše články o purinech a dně. Moc mně nyní pomáhají při vaření dietní stravy.
Prosím o vysvětlení. Pro sledování množství purinů při dně chci současně sledovat i vliv purinové diety na nutriční vyváženost. Do tabulky sledovaných purinů chci např. současně zapsat i základní nutriční údaje pro mrkev v polévce. Ta je vařená. Zapíši-li tam nutriční údaje pro váhu syrové mrkve, to není správně. Chci-li tam zapsat nutriční údaje udávané pro vařenou mrkev. Pak ale nevím, jestli jsou míněny tak, že uvařená mrkev byla vyjmuta, zvážena a teprve pak k této váze byly připsány naměřené hodnoty. Nebo byla pro údaj „ vařená mrkev“ jednoduše použita váha syrové mrkve k ní připsány naměřené údaje až z uvařené mrkve. Váhy jsou jistě odlišné.
Váhu rozkrájené a uvařené mrkve nemohu po uvaření snadno zjistit . Tento problém je i u údajů pro jiné vařené potraviny. A mohu počítat s počtem purinů stejně u uvařené nebo syrové potraviny? Děkuji vám za vysvětlení.
S pozdravem Vladimír Kos (přestárlý).
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Selen se v potravinách objevuje v různém množství, některé potraviny ho nemají vůbec, některé ho mají přehršel. Následující seznam uvádí, které potraviny selen obsahují i v jakém množství. Množství selenu je v potravinách nerovnoměrné a ovlivňuje ho mnoho faktorů, jako je například obsah selenu v půdě. Jak z následující tabulky vyplývá, nejvíce selenu se nachází v některých druzích ořechů, dále i v mase, vnitřnostech, v rybách a v mořských plodech a mořských řasách. Sloučeniny selenu obsažené v rostlinných potravinách (selenomethionin) a v živočišných potravinách (selenocysteinu) dokáže lidské tělo využít téměř na sto procent.
Ve svém příspěvku TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Burda.
Dobrý den,
dnou trpím asi č roky. Prozatím nic vážného, ale asi jednkrát za půl roku se objeví nepříjemné náznaky nemoci přestože vynechávám většinu potravin s vysokým obsahem purinů. A to je právě ten problém s kterým si nevím rady. Prolistoval jsem desítky stránek, jak papírových, tak i webových ale mám dojem, že potraviny doporučené- nedoporučené u této nemoci v těchto informacích se jaksi kříží. A to jsem ještě hodně přizemi.
Jasně. Tabulka purinů je jedna věc, ale pokud bych vzal ze všech posbíraných informací ty nejhorší potraviny a nejedl je, musím mít ovocný sad anebo umřít hlady.
Navštívil jsem s tímto problémem svého obvodního lékaře, byl u několika lidí, kteří tvrdí že vědí kde je problém, ale jejich doporučení se diametrálně rozcházela. Dají se někde najít optimální stravovací návyky při této nemoci? Já nevím kde.
Děkuji za odpověď.
Hezký den.
Zdeněk Burda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Norbert Vaněk.
Je to přesně tak, jak píšete. Nejenže jsou tabulky s hodnotami purinů anebo přímo kyseliny močové někdy chybné, ale často se s nimi rozcházejí také písemné informace přímo pod nimi!
Věc řeším měřením kyseliny močové a ověřováním si, které potraviny (s hlasem poradním v tabulkách) opravdu omezit a které naopak do jídelníčku skutečně zařadit častěji.
Při zvýšené degradaci purinů na kyselinu močovou dochází k metabolickému onemocnění označovanému jako dna. Při dně je porušena přeměna bílkovin – nukleoproteinů, které obsahují purinové látky. Při tomto onemocnění organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Nejvíce náchylní na onemocnění dnou jsou muži ve středních letech, zvláště v případě, že k tomu mají genetické sklony. V současnosti dna postihuje asi jednoho člověka ze sta.
Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi může způsobit krystalizaci této látky. Vytvořené drobné krystalky se pak zabodávají do okolní tkáně. Často jsou postiženy klouby a výjimkou není ani dna v koleni. V postižených místech se vytváří zánět a dochází k nesnesitelné bolesti. Nejčastějším výskytem takzvaných dnavých tofů jsou drobné klouby na dolních a horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy mohou být ale i jiné klouby, nebo třeba i ušní lalůček. Dna je bolestná zánětlivá artritida, která se vyznačuje náhlou a silnou bolestí, citlivostí a otoky v kloubech, obvykle ve špičce nohy. U tohoto onemocnění se doporučuje nízkopurinová dieta.
Puriny samy o sobě nejsou problém. Jsou to látky přirozeně produkované v lidském těle a také je můžeme najít v mnoha potravinách. Problém spočívá v tom, že se puriny rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky ukládající se v kloubech a způsobující bolest a zánět. Tato bolest je označována jako dna nebo dnavý záchvat.
Jedna třetina kyseliny močové ve vašem těle je ta, která vznikne v důsledku rozpadu purinů získaných z jídla a pití. Pokud tedy budete jíst hodně potravin s obsahem purinů, vaše tělo bude mít vyšší hodnoty kyseliny močové. I když se tato kyselina může zdát jako neškodná, protože není nijak cítit, její velké množství v těle může vést ke dně či vytvoření ledvinových kamenů. A to už může být pěkný problém. Bezpurinová dieta je tedy ideální pro každého, kdo bojuje s dnou nebo ledvinovými kameny. Obecně se při této dietě doporučuje jíst hodně ovoce a zeleniny namísto mastných uzenin.
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Beran.
Dobrý den, mám v té tabulce nesrovnalosti pivo tam je psáno kolem 20mg/l což z něj dělá asi nejvíce dietní věc tj při vypití 10ti piv se teprve dostanu na nežádoucí hranici. Ale ve článku Alkohol a dna píšete že pivo má 160mg/l. Tak jak to tedy je. Dále všude se uvádí že při dne je nejhorší červené maso přitom podle tabulky to vypadá že kuřecí je ještě horší a luštěniny až strašné.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pivo a dna neoddělitelně patří k sobě. Sice se nedá říci, že když budete pít mnoho piva, tak že onemocníte dnou, ale platí, že když už dnu máte a pijete pivo, tak se nevyhnete záchvatům dny. Pivo obsahuje vysoké množství purinů díky pivovarským kvasnicím, které mají až trojnásobně vyšší množství purinů, než ty pekařské. Navíc pivo a všechen ostatní alkohol způsobuje horší vylučování kyseliny močové ledvinami, která se pak vrací zpět do krevního oběhu a ukládá se v kloubech.
Nyní k vašim poznatkům. Hodnotu, kterou uvádíte pro pivo je pro množství 100 gramů piva. Druhou hodnotu, se kterou to srovnáváte, je hodnota pro množství jeden litr piva. Dále zmiňujete, že kuřecí maso je z pohledu purinů lepší než to ostatní. Není. Puriny korelují s obsahem bílkovin, čím více bílkovin, tím více purinů. Maso je plné bílkovin, červené však produkuje více kyseliny močové. To samé platí pro luštěniny. Luštěniny jsou plné bílkovin.
Jak se tedy orientovat v dietních doporučeních pro zvládnutí dny? Svůj jídelníček založte na zelenině a mléku včetně výrobků z něho vyrobených. Jednou za dva dny si můžete dát jednu porci masa a v jiném dni sklenici nealko piva. Pokud nechcete dodržovat tato dietní opatření, tak existují léky na dnu, které vám pomohou lépe vylučovat kyselinu močovou z těla a pak můžete jíst normálně vyváženou stravu.
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).
V naší poradně s názvem TABULKA OBSAHU PURINŮ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr provaznik.
Dobrý den mám dotaz když z ryby stáhnu kůži a udělám jen maso mohu to sníst nebo i tak je v rybě plnopurinu děkuji za odpověď Provazník
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Puriny jsou ve všem, kde jsou přítomny bílkoviny. Čím více bílkovin, tím více purinů. Maso z ryb taktéž obsahuje puriny. To ovšem neznamená, že se nesmí jíst vůbec. Jednu malou porci rybího masa je možné konzumovat každý den. Pozor si ale dejte na tyto druhy ryb: hřebenatky, sardinky, sledě, ančovičky a makrely.
Mezi vhodnější druhy ryb se středně vysokým obsahem purinů patří:
tuňák, kapr, treska, halibut, okoun, losos a pstruh.
Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).
Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.
Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V lidském organismu se vytváří ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, látkové výměně.
Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V těle ji máme složenou ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, tedy při látkové výměně.
Diskuzí ohledně piva při onemocnění dnou je opravdu nespočet. Platí však jedno pravidlo: dodržet 100% dietu bez zdrojů kyseliny močové nelze, vyskytuje se v mnoha potravinách, které do racionálního stravování patří, navíc jakákoliv „striktní“ dieta je zvláště pro staršího člověka nepříjemná a může jej ohrožovat například nedostatkem důležitých živin (zdroje kyseliny močové jsou často i zdroji kvalitních bílkovin, které jsou ve stravě velmi důležité). Lze to tedy brát tak, že dieta při dně by měla být v podstatě běžná racionální dieta s důrazem na vyvarování se excesům (přejedení masem, nárazová větší konzumace alkoholu, nárazová větší konzumace potravin, které jsou na zdroje kyseliny močové obzvláště bohaté), není nutné nic 100% vynechat a je třeba velmi dbát na dostatečný příjem tekutin. Občasné pití menšího množství piva tedy nepředstavuje zásadní problém. Tudíž opět připomínáme, že u jakéhokoliv pacienta, ale u staršího zvláště, je potřeba dbát na to, aby jakékoliv doporučené změny režimu (a také jakékoliv nasazené léky) byly opravdu oprávněné a přínosné – to musí zhodnotit ošetřující lékař, který pacienta zná.
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.