Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TEPLÉ NEBO STUDENÉ OBKLADY NA ARTRÓZU

OBSAH

Studené obklady na svědění kůže

Studené obklady pomáhají hydratovat a zklidňovat pokožku, čímž potlačí svědění kůže. Studené obklady odebírají z kůže teplo, a tak pomáhají snížit otok a podráždění. Namočte čistou žínku nebo ručník do studené vody a položte obklad na podrážděnou oblast. Po několika minutách žínku vyždímejte, znovu namočte ve studené vodě a opět přiložte. Tyto obklady opakujte podle vlastní potřeby, dokud nepocítíte, že se svědění zmírnilo. Vhodnou alternativou na zklidnění svědící pokožky je i přikládání sáčku mražené zeleniny.

Zdroj: Domácí léky na úlevu od svědění kůže

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA PALCE U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vašíčková.

Dobrý večer,prosím má někdo zkušenosti s artrózou palce u nohy?Dávat studené nebo teplé obklady ,krémy chladící nebo zahřívací? Děkuji za odpovědi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Rozhodně studené a mazat 3-4krát denně protizanetlivou mastí

Zdroj: diskuze Artróza palce u nohy

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Babské rady na otoky rukou

Otok ruky vzniká často i z důvodu dlouhodobě snížené hladiny bílkovin v krvi. První pomocí od pocitu oteklých rukou je chlazení studenou vodou nebo obklady, masáž, klidová poloha s výše položenou končetinou, dostatečný pitný režim a dlouhodoběji pomůže vyvážená strava.

Vhodné jsou masáže alpou, používání emulze s arnikou (můžou i těhotné). Doporučuje se i alpa s kaštanem. Dále vitamin B (3x denně) a dávat si na ruce skotské střiky (oplachovat střídavě v tepléstudené vodě). Nejlepší je snažit se mít ruce nahoře, ale to je v běžném životě dost obtížné.

Zdroj: Co na otoky nohou

Diskuze

V diskuzi VCELI RAMKY NA STUDENOU,NEBO TEPLOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka Rendl.

Jaké postavení rámků je lepší pro včelky, studené či teplé? Mám miru rámků 39-24, což asi není podstatné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Vinš.

Postavení rámku v úle se stanovuje oproti česnu. Rozeznáváme dva druhy a to studenou (podélnou) nebo teplou (příčnou) stavbu. Pro co se rozhodnout je věc názorů, každý včelař na to má svůj pohled a opodstatnění. Zde bych to viděl hlavně, na jakém stanovišti jsou umístěny úly, klimatických podmínkách a z jaké strany převážně vane vítr. Pokud jsou úly chráněné volil bych studenou (podélnou) stavbu, zda-li ale směrem od česna vane často vítr nebo jsou úly ve vyšší nadmořské výšce, tak bych volil teplou (příčnou) stavbu. Toto ovšem nese určité riziko, že včely v zimním chomáči se drží blíže k česnu z důvodu čerstvého vzduchu a může dojít k vyhladovění, protože včely nevyužijí zásoby umístěné v zadní části nástavku. Osobně využívám teplou stavbu.

Zdroj: diskuze Vceli ramky na studenou,nebo teplou

Recept na octový obklad

Na horečku I: Smíchejte stejné množství studené vody a octa a do takto připravené tekutiny namáčejte kapesníky. Nemocnému je přiložte na plosky nohou a na dlaně a přikryjte je dalším kusem látky. Nechte obklady působit několik minut a poté je znovu namočte. Postup můžete opakovat několikrát denně.

Na horečku II: Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku, který připravíte ze šesti lžic octa a půllitru vody. Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně natáhněte suché ponožky a lehněte si. Po dvaceti minutách zábal vyměňte.

Na otok: Smíchejte jeden díl teplé vody s jedním dílem octa a do tohoto roztoku namočte čisté kousky látky. Vymačkejte z nich tekutinu a přiložte je na kotníky a zápěstí. Obklad nechte působit. Tuto proceduru opakujte, dokud otok neustoupí.

Zdroj: Octový obklad

Diskuze

V diskuzi DIKY BYLINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariediky.

jiz pred 25 roky jsem pouzila obklady z korene kostivalu na artrozu kycelniho kloubu a do dnesni doby mi kouby slouzi spolehlive dekuji bylinkam

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diky bylinky

Bylinky na artrózu

Jak léčit artrózu pomocí nechemických látek? Zde je několik tipů:

  • Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na draslík, jako jsou meruňky, slívy, broskve i sušené, bílé fazole, hrách, vlašské ořechy, telecí maso, melasa z cukrové třtiny.
  • V jídelníčku značně omezte nebo z něho úplně vylučte brambory a veškeré lilkovité rostliny (například rajská jablíčka), které nepříznivě působí na ledviny a jsou nevhodné při artróze.
  • Organismu dodávejte želatinu v různých podobách. Uvařte si například sulc z telecích kostí a kůže. Působí stejně jako želatinové přípravky.
  • Nezapomeňte rovněž zvýšit přísun vitamínu C, který zlepšuje funkční vlastnosti kolagenu. Získávejte ho například konzumací listové zeleniny, černého rybízu, rakytníku a přes zimu jezte kysané zelí a pijte šípkový čaj.
  • Důležité je snížení nadváhy a také pohyb – samozřejmě cvičení určené pro postiženou část těla.
  • Dále jsou velmi příznivé aromaterapeutické masáže pomocí rostlinných olejů, při nichž se masírují postižené tělesné části. Denně si masírujte klouby jemným kartáčem a dopřávejte si teplé koupele.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Poradna

V naší poradně s názvem POOPERAČNÍ CVIČENÍ NA HALUXY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Mlýnková.

Dobrý den,
mám po operaci haluxu - odstraněny výrustky na kostce a srovnání palce, bez šroubů a bez skob. Nyní to budou 3. týdny, lékař řekl, že po 3. týdnech si již mohu sundat obvaz a do uzavřených bot nosit prozatím i korektor.
Pan doktor říkal, že mám po sundání obvazu palec ohýbat, sám to udělal při posledním převazu, bolestí jsem myslela, že uteču, aby nezatuhl, ale i po 3 týdnech je palec stále dost bolavý, představa, že budu palec ohýbat nahoru a dolů, je pro mě docela hrozná :-).
Musím palec ohýbat i přes tuto bolest, i když to moc nejde, nebo mohu počkat, až se alespoň částečně zahojí a následně, bez větší bolesti, palec rozpohybovat ?

Moc Vám děkuji za informace
S pozdravem G- Mlýnková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Snažte se s palcem hýbat tak, aby to pro vás bylo snesitelné. Každý den pomaličku pridávejte na rozsahu. Nikam nespěchejte. Důležité je vykonávat toto cvičení pravidelně. Pomoci si můžete domácí saunou na nohy. Tu si vytvoříte tak, že si připravíte dva škopky a do jednoho napustíte ledovou vodu a do druhého velmi teplou. Nejdříve ponořte klidně obě dvě nohy do teplé vody na pět až deset minut a podle pocitu připouštějte horkou vodu. Potom ihned ponořte nohy do studené a vydržte v ní dvě až tři minuty a znovu opakujte do teplé vody. Během lázně můžete zkusit s palcem hýbat a procvičovat, určitě vám to půjde mnohem lépe. Do teplé vody si můžete přidat vonnou esenci, například eukaliptus nebo mateřídoušku. Do studené vody můžete přidat led, trochu octa a epsomskou sůl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pooperační cvičení na haluxy

Pasta z jedlé sody

Pokud si nemůžete během dne dávat na podrážděnou pokožku studené obklady nebo se koupat v lázni z ovesných vloček, nabízíme vám další variantu – použít jedlou sodu. Jak na to? Smícháte 1 polévkovou lžíci jedlé sody s několika kapkami vody, až vznikne hustá pasta. Pastu z jedlé sody pak rozetřete na postižené místo a necháte ji zaschnout, za chvíli zjistíte, že se už nemusíte škrábat, protože svědění ustupuje a kůže se zklidňuje.

Zdroj: Domácí léky na vyrážku

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT JEČNÉ ZRNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Jelečková.

Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu,manželovi se udělalo na oku ječné zrno,podstoupil ambulantní zákrok,kde mu ječné zrno vyřízli,ale bohužel na víčku sponím má pořád červenou hrčku,nebolí ho a dokonce se mu zanítil i nos má ho celý červený a na vršku se mu dělají boláky,dostal i antibiotika,mastičky,momentálně mu vařím odvar z heřmánku ale je to nedostatečné,můžete mě prosím poradit jak mu pomoci.Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Jak vyléčit ječné zrno,které se nemůže vyloupnout už asi měsíc,jedná se asi o vlčí zrno.Oční lékař doporučil antibitickou mast a teplé obklady,.ale nic se nemění.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Jak léčit ječné zrno

Obklady na dnu (při záchvatu)

V alternativní medicíně se běžně užívá jablečný ocet pro léčbu bolavých kloubů, doporučuje se z něj dělat obklady (obvaz namočit v jablečném octu a přiložit zhruba na 20 minut dvakrát denně) a aplikovat je přímo na bolavá místa. Kromě zábalů z jablečného octa se doporučuje i jablečný ocet pít (lžíci jablečného octa přidat do 2,5 dl sklenice vlažné vody) dvakrát denně.

Obklady na léčbu dny se dají také dělat z měsíčku lékařského.

Nic nezkazí také chladivé obklady.

Zdroj: Kyselina močová - babská rada

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBŮ NA TEPLÉ A STUDENÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Boli me zub po resekci kterou mi delaly pred nekolika lety ale i predni zub hned vedle tak nevim co delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat? Nechte si zuby vyšetřit stomatologem, případně si nechte udělat rentgen a podle výsledků se s lékařem dohodněte na dalším postupu. Jinak hrozí zhoršování bolesti, ztráta zubů a zvýšení nákladů na zubní náhrady.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubů na teplé a studené

Další recepty na obklady

Obklady ze sušeného kořene kostivalu: Kašovité obklady z kostivalu lékařského připravíte z dobře usušených kořenů, které pomelete na moučku. Do šálku vroucí vody přidejte několik kapek rostlinného oleje a rozemletou moučku a vše dobře promíchejte. Směs natřete na plátěný hadřík. Ještě teplé položte na nemocné místo a zavažte. Kostivalovou moučku můžete také zakoupit v lékárně.

Kostivalové obklady pomáhají při léčbě kloubů, při revmatismu, bércových vředech, dnavých uzlinách a podobně.

Obklady z listů kostivalu: Čerstvé listy umyjte a válečkem rozválejte. Přikládejte na bolavé místo. Nebo listy povařte na kaši a ještě teplé přikládejte na bolavé místo.

Takto připravené obklady pomáhají při podvrknutí, vykloubení, po zlomeninách a podobně.

Odvar z kostivalu: 25 g kostivalu, 0,5 litru vody, hrnec, sítko

Kostival vložte do hrnce a zalijte půllitrem vody. Tuto směs vařte 12 minut na nejmenším plameni. Odvar se používá pro venkovní použití. Má vysoký účinek při zlomeninách, výronech, otocích, bolestech kloubů. Používá se na poranění, popáleniny, výplachy dutiny při zánětu nebo jiných bolestech zubů či dásní.

Čaj z kostivalu: 1 zarovnanou čajovou lžičku kostivalu zalít 2,5 dl vroucí vody, nechat louhovat 10 minut a pít jedenkrát denně.

Čaj z kostivalu se pije jednou za den. Kúru je důležité neužívat déle než tři týdny, protože po této době nastává toxikace jater. Čaj se krátkodobě může používat na problémové trávení, žaludeční vředy, gastritidu, na podporu imunity, při astmatu, kašli, hlenovitosti, při horečce nebo při zánětu močového měchýře.

Více se o této bylině dozvíte zde.

Zdroj: Kostivalové obklady

Diskuze

V diskuzi KOLIKA U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Syn na koliku začal trpět asi 5. den po narození...radila jsem se s doktorkou a ta nám doporučila Espumisan, jelikož se může již od narození. Dávali jsme 5 kapek s každým kojením, dávali na bříško teplé obklady a hodně synka zklidňovala zavinovačka a dudlík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Espumisan jsou výborné kapičky na prdíky ....a můžou je i kojenečci od narození....

Zdroj: diskuze Kolika u miminek

Léčba artrózy

Artróza je obvykle léčena kombinací procedur: cvičení, hubnutí, léky, fyzikální terapie s cvičením na posílení svalů, horké a studené obklady na bolavé klouby, odstranění kloubní tekutiny, vstřikování léků do kloubu a používání podpůrných zařízení, jako jsou berle nebo hole. Pokud ostatní možnosti léčby nebyly účinné, může pomoci chirurgický zákrok, a to nejen k úlevě od bolesti.

Typ léčby je závislý na několika faktorech: věk, činnosti a povolání, celkový zdravotní stav, zdravotní anamnéza, umístění osteoartrózy a závažnost stavu.

Zdroj: Artróza

Diskuze

V diskuzi ČAJ DLE KARLA HANAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav.

1LŽICE ŠALVĚJE SE VAŘIV 1 LITRUVAŘICI VODY PŘESNĚ 3 MINUTY PAK IHNED SCEDIT A PIT TEPLE I STUDENE NEJLEPŠI DAT DO TERMOSKY A PRO CHUT TROCHU MEDU MUŽE SE PIT 1 LITR DĚNĚ CELY ROK KLIŠŤATUM PAK ČLOVĚK NECHUTNA ČERPAM S KNIHY SVITANI OKULTISMU OD ZMINĚNEHO KARLA HANAKA

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čaj dle KARLA HANAKA

Studené ruce při horečce

Průvodními jevy horečky bývají studené ruce a nohy či zimnice. Horečka má dvě odlišné fáze: v první fázi většinou teplota prudce stoupá, nemocnému je zima, má studené ruce i nohy, třesavku a vyžaduje teplé přikrytí. V této fázi se zpravidla cítí nejhůře (bolí ho hlava, svaly, může i zvracet). Organismus se v první fázi snaží dosáhnout teploty, která je optimální pro boj s danou infekcí. Zejména první den nemoci může teplota stoupat v několika po sobě jdoucích vlnách.

V druhé fázi, po dosažení žádoucí teploty (u většiny infekcí se jedná o teplotu 39,5 °C), se situace mění: po určitou dobu se horečka udržuje, ale organismus již teplo nezadržuje, nýbrž vydává. Nemocnému začne být horko, odkopává se, má horké ruce i nohy, cítí se lépe a většinou usíná.

Tyto dvě fáze se mohou po několik dní opakovat: teplota během noci klesne, nad ránem bývá nejnižší, nemocný se může cítit téměř zdráv, nicméně odpoledne teplota začne opět stoupat.

Zdroj: Studené ruce

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ ŠLACHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Meddy.

Dobrý den,
2 dny jsem zakládal nový záhon.
po odrytí drnů jsem hlínu drtil
holýma rukama,protože šla krásně drolit
a plevel šel sám ven.
Ale teď mně bolí šlacha na prostředníku
z venku a kloub mám trochu oteklý.
Mažu si prst Voltarenem,no...nic moc.
Potřebuji na prst teplé,nebo studené mazání?
Poraďte mi,prosím co,abych namusel k doktorovi.
dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nyní potřebujete být trpělivý. Namožená šlacha se bude hojit dlouho, i tři týdny. Snažte se prst (celou ruku) vůbec nenamáhat, urychlí se tím hojení. Voltaren je skvělé řešení, protože tlumí bolest a léčí zánět, ale chce to čas. Můžete použít i ledovou tříšť zabalenou v igelitovém sáčku, kterou pak přikládejte na postižené místo na 5 minut. Postupně se bude dostavovat úleva, ale jen velmi velmi pomalu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklá šlacha

Studené ruce u kojence

Jak již bylo řečeno, studené ruce u kojence obecně neznamenají podchlazení. Teplotu těla poznáte objektivně položením ruky na krk dítěte. A každé dítě je jiné: některé děti jsou horkokrevné a při sebemenším pohybu se zpotí, jiné jsou zimomřivé a musí mít na sobě více vrstev oblečení.

Zdroj: Studené ruce

Na co si dát pozor

Chcete-li rostlinu užívat vnitřně, rozhodně ji nekonzumujte ve větším množství a ne déle než 10 dní. Kostival lékařský totiž působí toxicky na játra!

Zdroj: Kostivalové obklady

Studené ruce u miminka

V prvních týdnech života nemá dítě dostatečně vyvinutý termoregulační systém. Nedokáže ještě regulovat svoji tělesnou teplotu, tudíž může velmi rychle prochladnout. Pokojovou teplotu proto udržujte na 18–20 °C, při koupání by mělo být v místnosti ještě tepleji. Při prochladnutí dítě zahřejte a nakrmte, nestačí mu dát jen další vrstvu oblečení či deku. Při známkách vážného prochladnutí (dítě je apatické, má studenou kůži a teplotu 35 °C) ihned volejte lékaře. Přehřátí je pro novorozence a malého kojence stejně nebezpečné jako prochladnutí. Příliš teplé pokrývky se považují za jeden z faktorů náhlé smrti kojence. Pro kojence je také nevhodný pobyt na přímém slunci. Dítě oblékejte podle počasí, popřípadě podle teploty okolního prostředí.

Chladné končetiny u miminek jsou naprosto normální. U dětí se vždy orientujte podle teploty zátylku a ne končetin. Je-li zátylek teplý a končetiny chladnější, jedná se o normální stav. Tělíčko si tímto způsobem reguluje teplotu.

Jak se tedy chovat? Miminko udržujte v teple, ale nepřehřívejte ho. Jak radily babičky, oblékejte miminko stejně jako sebe. A měly pravdu. V létě kolikrát vidíte maminku v tílku a děťátko se potí ve dvou svetřících.

Zdroj: Studené ruce

Studené omáčky vhodné k masům

Studené omáčky se používají při přípravě pokrmů studenéteplé kuchyně. Příprava studených omáček vyžaduje pečlivost. Omáčky mají být výrazné a pikantní, protože jejich úlohou je doplnit a zpestřit chuť pokrmů.

Zálivky řadíme mezi omáčky, upravované pokrmy jimi zaléváme a dochucujeme. V mezinárodní kuchyni se používá výraz dresinky. Zálivky – dresinky dělíme dle základních surovin a dle složitosti přípravy. V české kuchyni lze rozlišit zálivky na dochucování salátů ze zeleniny, na masa různého druhu včetně ryb a mořských plodů a na zálivky na dochucování salátů z ovoce.

Dip je slovo, které bylo přejato z anglického jazyka a znamená namočit, ponořit a podobně. Kdybychom jej chtěli přeložit do češtiny, mohli bychom použít slovo omáčka, avšak díky významu slova omáčka v české kuchyni, kde označuje spíš část hlavního jídla, by byl tento výraz dost nepřesný. Význam by tedy možná nejlépe vystihovalo slovo „namáčka“, a tak raději zůstaňme u anglického výrazu „dip“. Pokud se tedy hovoří o dipu, jde o hustou tekutinu z různých přísad, do které se namáčí například grilované pochoutky pro dosažení ještě lepší chuti. Často se však tato dvě označení (dipy a omáčky) užívají většinou společně a ve většině případů znamenají totéž.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Plněná vejce

Ingredience: 4 vejce, 75 g másla, sardelová pasta, pažitka, černý pepř, 1 lžička hořčice, sůl

Technologický postup: Uvaříme vejce natvrdo, ještě teplé oloupeme, rozřízneme podélně na polovinu. Konce jim seřízneme na plocho, aby nám na míse neklouzaly. Žloutky vyjmeme a dáme k připravenému máslu do mističky. Rozmačkáme vidličkou a přidáme na drobné kousky nakrájenou pažitku. Musí být nakrájená opravdu najemno, aby prošla cukrářským zdobítkem. Přidáme asi 40–50 mm sardelové pasty z tuby a lžičku hořčice, koření. Rozšleháme a ochutnáme. Pokud se nám zdá směs málo slaná, můžeme přidat sardelovou pastu anebo trošku soli. Dáme do cukrářského zdobítka a nastříkáme do prázdných vajíček. Dozdobíme lístečky petrželky.

Zdroj: Studené předkrmy

Studené ruce v těhotenství

Jestliže má těhotná žena ruce stále studené, a navíc ji brní, je třeba vyhledat odbornou pomoc. Lékaři musí zjistit příčinu studených rukou. Po jejím odstranění (vyléčení) by měly odeznít i průvodní příznaky.

Jako domácí podpůrné prostředky se někdy doporučují: zázvor, hořčík, pálivé papriky nebo pepř, česnek, výtažek z jinanu dvoulaločného, pupalkový olej, vitamín E.

Než však začnete cokoli v těhotenství užívat, poraďte se se svým gynekologem. I bylinky totiž mohou v těhotenství uškodit.

Zdroj: Studené ruce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP