Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UCPANÉ CÉVY DOLNÍCH KONČETIN

OBSAH

Ucpané cévy na nohou

Ucpané cévy vznikají nejčastěji v hlubokých žilách dolních končetin. Ucpání se projevuje otokem dolní končetiny a výraznou bolestivostí. Onemocnění je nebezpečné tím, že se krevní sraženina může z dolní končetiny utrhnout a dostat se až do plic za vzniku závažné a život ohrožující plicní embolie.

Pacient s diagnózou ucpané cévy dolních končetin pozoruje náhlý otok nohy, která bolí v klidu a zvláště při pohybu. Způsobuje to hromadění krve, která má ztížený odtok.

Je nutné zahájit co nejdříve protisrážlivou léčbu. Provádí se i katetrizační léčba. Ta spočívá v zavedení katétru, tedy tenké dlouhé hadičky, až ke krevní sraženině, která se tak mechanicky i chemicky rozruší.

Zdroj: Ucpané cévy

Diskuze

V diskuzi ŽEN ŠEN A UCPANE CEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Knicka.

Dobrý den.Chtela jsem se zeptat jestli můžu na ucpané krkavice používat ženšen.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila léblová.

rada by jsem vedela kde se muzu dovedet zda se da u nas lecit ucpani cev na dolnich koncetinach laeserem jako v nemecku a nebo kde sehnat kontakty do nemecka a dovedet se blizsi informace.Dekuji za odpoved Léblová Jarmila

Zdroj: diskuze Žen šen a ucpane cevy

Ucpané cévy na rukou

Onemocnění periferních cév na horní končetině většinou vzniká v důsledku zúžení cév na základě aterosklerotického procesu. Příznaky mohou zahrnovat bolest, chladné končetiny a namodralé zabarvení kůže, pocit necitlivosti nebo mravenčení. Odhalování problému a správná léčba jsou velmi důležité. Zanedbání léčby může vést k poškození postižených končetin. Neprůchodnost cév na rukou vede k nevratným změnám.

Onemocnění periferních tepen je častý a chronický problém, který nelze zcela vyléčit. Ale léčba může velmi pomoci, aby se zabránilo dalšímu poškození krevních cév a snížilo se riziko rozvoje komplikací.

Léčba může pomoci zabránit dalšímu poškození oběhového systému. Podávají se léky na zlepšení průtoku krve, snížení hladiny cholesterolu a jako prevence vzniku krevních sraženin v zúžených cévách. Účinným lékem je Crestor, který dokáže pročistit ucpané cévy. Právě jejich neprůchodnost vede k trvalým a nezvratným změnám na rukou. Lék Crestor je prvním medikamentem, který dokáže uvolnit již ucpané cévy, zatímco ostatní léky působí pouze preventivně. Jeho vyšší dávky rozpouští v cévách tuk. Pokud je stav závažnější, nastupuje chirurgické otevření ucpané cévy a obnovení průtoku a bypass.

Zdroj: Ucpané cévy

Diskuze

V diskuzi OPERACE ARTEROSKLEROZY DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sasínková Jiřina.

Mám 64 let,160 cm měřím a 70 kg vážím / nadváha /.Poslední 2 roky mě bolí při chůzi i v klidu
nohy / lýtka,nárty,kotníky... / Ještě mám příčně plochou nohu, vložky nosím
Po vyšetření mě byla určena diagnoza arteroskleroza dolních končetin. Pan doktor mě doporučil operaci.Zatím užívám claudienne 100 mg.
Rozhodla jsem se na operaci jít, ale pro mě je důležité znát všechny okolnosti např. jak dlouho
operace trvá jak probíhá a pooperaci pobyt v nemocnici je jak dlouho
Omlouvám se za dotaz, ale když budu vědět do čeho jdu tak budu mnohem klidnější.
,

Mnohokrát děkuji za pochopení

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena salavova.

muj manzel ma ucpane zily v dolnich koncetinach, vice v prave noze.ta ho boli pri chuzi i vklidu ,svaly v lytku ho stahuji. chci se zeptat,jestli by byla mozna operace.je mu 72 let. dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Operace arterosklerozy dolních končetin

Zánět žil v kotníku

Charakteristickým znakem u zánětu žil v kotníku je otok končetiny, mezi další možné projevy zánětu žil patří bolestivost. Riziko zánětu hlubokých žil spočívá především ve zvýšené možnosti vytvoření trombu. (Zánětem poškozená stěna žil je náchylná k tvorbě krevních sraženin – trombů.) Tromby se mohou utrhnout, vmetek je zavlečen krevním proudem do plic a zde ucpe pro život důležité cévy a vzniká plicní embolie.

Zdroj: Zánět žil dolních končetin

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Archman.

Dobrý den chci se zeptat jaký lék na ucpané cévy je dobrý bez receptu.Děkuji.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Onemocnění žil dolních končetin

Zánět žil dolních končetin se podle lokalizace postižené žíly rozlišuje na zánět povrchových žil a zánět hlubokých žil, systém žil dolních končetin se totiž člení na hluboký a povrchový. Při poškození cévní stěny nebo zpomalení odtoku krve dochází k jejímu srážení. V okolí sraženiny se následně rozvíjí zánět žíly. Zánět nejčastěji postihuje žíly dolních končetin. Na horních je vzácný a bývá obvykle spojen s poraněním žíly, například při nitrožilní aplikaci léků. Zánět žil se může objevit v oblasti pánve, ve stehně, v lýtku, v kotníku, zánět povrchových žil se projevuje zejména bolestivostí a zarudnutím v průběhu postižené žíly.

Hluboký zánět žil se pak projevuje především otokem končetiny, mezi další možné projevy zánětu žil hlubokého systému patří bolestivost. Riziko zánětu hlubokých žil spočívá především ve zvýšené možnosti vytvoření trombu – zánětem poškozená stěna žil je totiž náchylná k tvorbě krevních sraženin. Tyto tromby se mohou utrhnout, být zavlečeny krevním proudem do plic a zde ucpat pro život důležité cévy – vzniká plicní embolie.

Kromě žil dolních končetin může být zánětem postižena v podstatě jakákoliv žíla v těle. Infekční zánět žil na ruce se může například rozvinout jako komplikace zavedení kanyly. Zánět žil v rukou, na předloktí a jinde se může rovněž objevit v souvislosti s traumaty (zlomeniny a podobně).

Diagnostika zánětu žil se opírá jednak o fyzikální vyšetření (pohled, pohmat), jednak může být doporučeno ultrazvukové vyšetření žil. Léčení zánětu žil závisí na zjištěné příčině zánětu.

Zdroj: Zánět žil dolních končetin

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Vybornym pričistovánim cev je 4 velke citrony , 5 stroužku česneku, a pulka zazvoru vse rozmixovat v mixeru a pak povarit , a nechat odstat a precedit do vetsi lahve a dat do lednice pit jednu skleničku dene a p az se dopije tak prestat na tyden a pak pokračovat v kůře opravdu to funguje taky to puzivam a je m skvele.taky me bolely nohy a ted uz chodim normakne bez bolesti preji brzke uzdraveni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vašek.

prosím můžete mi poslat přesný postup.děkuji

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Co je to embolie

Embolie obecně je náhlý vznik uzávěru cévy v důsledku zaklínění pohyblivého předmětu, tedy vmetku. Vmetkem bývá nejčastěji krevní sraženina, ale může se jednat rovněž o tukové kapénky, vzduchové bublinky či vzácněji o plodovou vodu. V důsledku ucpání některé z cév dochází k ischémii, tedy místní neprokrvenosti tkáně, kterou příslušná céva zásobovala. Následky embolie mohou proběhnout bez jakýchkoliv projevů, ale rovněž mohou způsobit i smrt pacienta.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den, jsem po operaci krkavice na levé straně. Prosím o radu, jak zabránit další operaci /50% na prvé straně. 15 let beru poctivě léky na vysoký tlak, cholesterol a přesto se cévy zacpávají. Momentálně mám předepsané tyto prášky.Purinol,Godasal,Nebilet,Verospiron,Sorvasta,Ezetrol ,Prestance,tak kde je chyba.Prosím o radu. Děkuji Bulka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anina.

prosím o radu. Mám na obou horních končetinách zužené cévy, cca 70%, s největší pravděpodobností mě čeká angioplastika a já mám fakt strach. Ani nevím jak vše probíhá.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Zúžení cév příznaky

Neprůchodnost cév je zapříčiněna ukládáním tuku, především cholesterolu, na stěnách cév. Tím dochází ke vzniku aterosklerózy, česky ke kornatění tepen. V místech, kde se tyto částečky tuku (odborně tukové pláty neboli aterogeny) ukládají, dochází k zúžení, takzvanému průsvitu cévy, a krev pak obtížněji proudí. Céva se také stává křehčí a méně pružná.

Nedostatek krve znamená nedostatek kyslíku. A nedostatek kyslíku znamená zvýšené riziko vzniku stavů, které nás mohou rychle ohrozit na životě – mozková mrtvice, embolie nebo akutní infarkt myokardu. Dále může hrozit trombóza, hypertenze nebo ischemická nemoc dolních končetin (tedy takzvaná nedokrevnost).

K ucpání cévy krevní sraženinou obvykle dochází na dolních končetinách. Sraženina se může vytvořit v lýtku, stehně, ale i v pánevních žilách. Nazýváme ji pak hlubokou trombózou. Sraženina pacienty ohrožuje zejména tím, že se může uvolnit a putovat krevním oběhem až do plic. Tam může uzavřít průsvit menších cév a způsobit tak závažný stav – plicní embolii.

K příčinám vzniku sraženin patří:

  • stavy zpomalující průtok krve cévami,
  • poškozené žilní chlopně,
  • infekce či poranění žil,
  • genetická onemocnění způsobující vyšší srážlivost krve,
  • hormony – například estrogen obsažený v hormonální antikoncepci,
  • nedostatek pohybu, upoutání na lůžko,
  • operace, zejména v oblasti dolních končetin a kyčlí.

Trombóza dolních končetin se může projevovat jako jednostranný otok nohy. Je bolestivá a lze při ní pozorovat zvýšenou náplň povrchových žil, případně změny zbarvení.

Zdroj: Ucpávání cév na nohou

Diskuze

V diskuzi OPERACE ARTEROSKLEROZY DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sasínková Jiřina.

Mám 64 let,160 cm měřím a 70 kg vážím / nadváha /.Poslední 2 roky mě bolí při chůzi i v klidu
nohy / lýtka,nárty,kotníky... / Ještě mám příčně plochou nohu, vložky nosím
Po vyšetření mě byla určena diagnoza arteroskleroza dolních končetin. Pan doktor mě doporučil operaci.Zatím užívám claudienne 100 mg.
Rozhodla jsem se na operaci jít, ale pro mě je důležité znát všechny okolnosti např. jak dlouho
operace trvá jak probíhá a pooperaci pobyt v nemocnici je jak dlouho
Omlouvám se za dotaz, ale když budu vědět do čeho jdu tak budu mnohem klidnější.
,

Mnohokrát děkuji za pochopení

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Sasínková.

Jak probíhá /zhruba / operace ucpaných cév dolních končetin a s jakými výsledky

Zdroj: diskuze Operace arterosklerozy dolních končetin

Co je to trombóza

Trombóza je děj, při kterém dochází ke sražení (koagulaci) krve za vzniku trombu. V tepnách má za následek nedokrevnost (ischemii) postižené oblasti, v žilách může zhoršit odtok krve.

Ke vzniku trombózy dochází kvůli jedné příčině nebo kombinací faktorů, které jsou známy jako Virchowova trias:

  • poškození stěny cévy – způsobeno například zánětem, aterosklerózou, imunokomplexy;
  • turbulentní proudění, nebo naopak zpomalený průtok krve – venostáza, zúžení a nedomykavosti srdečních chlopní, dlouhé sezení a stání, nedostatečný pohyb, dehydratace, těhotenství;
  • trombofilní stavy – narušení rovnováhy pro/protisrážlivých faktorů, perorální antikoncepce.

K profylaxi se používá hlavně antikoagulační léčba.

Trombus může být při odtržení od cévní stěny jedním ze zdrojů vmetku (trombembolus) a způsobit tak embolii.

Tromby se velmi často vyskytují spolu s aterosklerózou a zhoršují prognózu nemocného. Běžnými rizikovými faktory vzniku krevních sraženin v hlubokých tepnách jsou: dlouhodobá nehybnost dolních končetin, obezita, těhotenství, stavy po velkých chirurgických výkonech, hormonální antikoncepce, Leidenská mutace a jí podobné poruchy koagulačního systému a poruchy chlopenního aparátu dolních končetin při chronické žilní nedostatečnosti, kouření, křečové žíly. Pacient může být v ohrožení života.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Vybornym pričistovánim cev je 4 velke citrony , 5 stroužku česneku, a pulka zazvoru vse rozmixovat v mixeru a pak povarit , a nechat odstat a precedit do vetsi lahve a dat do lednice pit jednu skleničku dene a p az se dopije tak prestat na tyden a pak pokračovat v kůře opravdu to funguje taky to puzivam a je m skvele.taky me bolely nohy a ted uz chodim normakne bez bolesti preji brzke uzdraveni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav skalický.

prosím kolik litrů vody na povaření dekuji

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Co znamená ucpávání cév

Ucpávání cév je chronické degenerativní onemocnění, při kterém se ukládají zejména tukové látky do cévní stěny a tím dochází k patologickým změnám ve vnitřní a střední vrstvě cév. Naše cévy postupně tvrdnou a jejich stěna se ztlušťuje. Vznikají pláty, které pak bývají příčinou chronické ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhody, nebo ischemické choroby dolních končetin. Cévní stěna přestává být elastickou a proces vede k zúžení cévního průsvitu. K předčasnému či urychlenému rozvoji aterosklerózy pak vede zvýšená hladina krevních tuků, spolu s porušenou funkcí vnitřní výstelky cév.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Bulka.

Prosím o radu, mám ucpanou krkavici na pravé straně 40 procent a na levé 60 procent. Poraďte jak se vyhnout operaci.
Nemá někdo zkušenost z Wobenzymem? Beru prášky na vysoký tlak a cholesterol.
hodnoty cholesterolu HDL 1,27,LDL 2,53

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym na takto ucpané cévy nepomůže. Obecně všechny způsoby alternativní medicíny, které by se daly použít na ucpané cévy jsou nebezpečné, protože hrozí riziko náhlé mozkové příhody nebo infarktu. Může zde totiž dojít k uvolnění velkého plátu cévní výstelky, který pak cestuje krevním řečištěm a ucpe slabší kapiláry. Přes ně se pak nebude prokrvovat tkáň například v mozku a může tak dojít k mrtvici. Pokud Vám byla doporučena operace, tak určitě je to nejlepší a nejbezpečnější způsob, jak se ucpaných cév zbavit. Doporučuji s tímto si nezahrávat a respektovat zde rady konvenční medicíny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Příčiny embolie

Existují různé rizikové faktory, které vedou ke vzniku embolie. Nejohroženější skupinou jsou imobilní pacienti, dále pak pacienti po chirurgickém výkonu, především na dolních končetinách. Rovněž jsou embolií ohroženi pacienti se srdečním selháváním. Rizikovým faktorem je rovněž užívání hormonální antikoncepce.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT OTOKY DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Mám dotaz, neví někdo,jak se zbavit otoků dolních končetin a břicha,rady na netu jsem vyzkoušela.Děkuji a hezké dny Dana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit otoky dolních končetin

Cévní problémy dolních končetin

Varixy: Nejčastějším onemocněním dolních končetin jsou varixy. Jejich výskyt se výrazně zvyšuje s věkem, takže zatímco děti a mladí lidé na varixy trpí zřídka, u populace nad 60 let věku se jejich výskyt zvyšuje až na každého druhého jedince. Na jejich vznik má zásadní vliv genetická dispozice, dále ženské hormony a těhotenství. Na křečové žíly trpí až dvakrát více žen než mužů. Žilní varixy nejčastěji vznikají na žilách dolních končetin. Odtud totiž krev musí „téct“ proti působení zemské gravitace, aby se dostala zpátky do srdce. Zdravé žíly jsou proto vybaveny několika systémy, které zabraňují zpětnému toku a napomáhají správnému žilnímu návratu. Mezi ně patří například specifické uložení hlubokých žil mezi svaly, kde jsou neustále „masírovány“, četné chlopně na vnitřních stěnách žil, které zabraňují krvi téct zpět, a konečně i spojky mezi hlubokým a povrchovým žilním systémem. Nejčastěji cévní problémy vznikají kvůli oslabené žilní stěně a chybějící nebo nedomykavé chlopni. Zvýšený tlak na žilní stěnu tak žíly dlouhodobě poškozuje. Žíly se následně rozšiřují, vytvářejí další záhyby, vystupují nad povrch kůže a celkově plní svou funkci hůř než zdravé žíly.

Varixy představují pro většinu pacientů nehezký kosmetický problém, větší hrozbou však je, že si dlouhodobým zanedbáváním křečových žil můžeme přivodit i závažné obtíže, jako je žilní trombóza nebo bércový vřed. Proto by se rozhodně neměla podceňovat jejich léčba, která je jednodušší v méně pokročilém stadiu varixů.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím odpoví mě nějaká dobrá duše proč mám polyneuropatii dolních končetin? Nemám cukrovku,nikdy jsem nekouřila ani nepila alkohol.Ten alkohol jen na malý přípitek např.narozeniny.Mám srážení krve laidenskou mutaci.Moc díků za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Někdy si polyneuropatii přineseme do života vlastní genetickou výbavou, podobně jako třeba leidenckou mutaci. To pak vůbec nezáleží na dodržování zásad zdravého životního stylu a neuropatie propukne tak jako tak. V kombinaci s leidenskou mutací zde vyvstává možnost řešení projevů polyneuropatie úpravou dávkování antikoagulačních léků, které určitě užíváte na ředění krve. Domluvte se na tom se svým kardiologem. Také by bylo vhodné být v péči neurologa, který bude kontrolovat změny v projevech neuropatie a určí i následnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Jak poznám ucpané žíly

Lidské tělo má systém varovných příznaků, jež souvisejí s ucpanými žílami a cévami vedoucími k srdci (cévy k srdci, ucpaná céva k srdci). Tyto příznaky však v některých případech mohou být velmi nenápadné.

Bolest nohou a necitlivost: Bolest nebo znecitlivění v lýtkách při chůzi může znamenat ucpané tepny. Dalším znakem tohoto stavu je úleva od bolesti či znecitlivění, když si dáte nohy nahoru k odpočinku. Tento příznak se nazývá klaudikace.

Erektilní dysfunkce: Erektilní dysfunkce u mužů může být rovněž indikátorem blížícího se kardiovaskulárního onemocnění. Je proto vhodnější místo užívání modré pilulky zajít k lékaři a hledat prvotní příčinu potíží.

Ztráta vlasů: Vypadávání vlasů, i když je pravidelně přičítáno stárnutí, může znamenat vysokou hladinu triglyceridů v krevním řečišti. A právě vysoké hladiny triglyceridů nebo špatný tuk v krvi mohu bránit cirkulaci krve, což může způsobit plešatost u mužů i žen.

Zvrásnění ušního lalůčku: Úhlopříčné zvrásnění ušního lalůčku sice není definitivním znamením ucpané tepny – stejně snadno se s tímto úkazem můžete i narodit –, nicméně spolu s dalšími ukazateli, jako je věk, hmotnost a pohlaví, je prokázáno, že tento stav je spojen s vyšším rizikovým faktorem pro koronární arteriální kalcifikace, což je lékařský termín pro ucpané srdeční tepny.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Zánět vnitřních žil na noze

U zánětu žil v noze je důležité rozlišit, zda se jedná o flebotrombózu, nebo o tromboflebitidu. Každý typ onemocnění totiž vyžaduje jinou terapii. Tato onemocnění patří vždy do rukou lékaře.

Zdroj: Zánět žil dolních končetin

Příznaky embolie dolních končetin

U některých pacientů se nemusí toto onemocnění projevovat žádnými příznaky, většinou však bývá spojeno s následujícími projevy:

  • bolest, otok a pocit napětí v postižené dolní končetině (obvykle v lýtku);
  • silná bolest v postiženém místě;
  • teplá pokožka v místě, kde se utvořila krevní sraženina;
  • zčervenání kůže, zejména na zadní straně postižené dolní končetiny v oblasti pod kolenem.

Onemocnění obvykle postihuje jenom jednu dolní končetinu, ale nemusí to být vždy pravidlem. Bolest se zhoršuje při pohybu špičky nohy nahoru (směrem ke kolenu) nebo dolů.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Cvičení

Vhodnou doplňkovou metodou léčby a prevence opětovného propuknutí hluboké žilní trombózy jsou pravidelné procházky, při nichž by pacient neměl zapomínat na nošení kompresních punčoch. Pravidelné procházky jsou nejen dobrou prevencí onemocnění, ale také pomáhají zabránit vzniku komplikací, jako je například posttrombotický syndrom.

Zvednutí dolních končetin

Zvednutí dolních končetin při odpočinku vsedě je další vhodnou doplňkovou metodou léčby hluboké žilní trombózy. Dochází totiž ke snížení tlaku v žilách lýtka a k omezení rozlévání krve v samotném lýtku (což snižuje bolestivost a otok). Je potřeba zajistit, aby vaše chodidlo bylo výš než kyčel. Jedině tak se zlepší odtok krve z lýtka. Ideální je podložit si patu polštářem nebo jiným vhodným předmětem. Pokud je to možné, zkuste si zvednout dolní část postele (tam, kde spočívají vaše chodidla a lýtka) tak, aby chodidlo bylo výše než kyčel.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Léčba embolie

Léčba tromboembolie spočívá buď v trombektomii, tedy chirurgickém odstranění krevní sraženiny z cévy, nebo v užívání antikoagulancií, tedy léků snižujících krevní srážlivost.

Léčba tukové embolie zahrnuje podávání kortikoidů, tedy léků na bázi steroidních hormonů, nebo diuretik, která způsobují vylučování tekutin z těla. Rovněž oxygenoterapie, tedy léčba kyslíkem, je nedílnou součástí léčby.

Léčba vzduchové embolie spočívá v inhalaci 100% kyslíku, a pokud se vzduchová bublinka nachází v srdci, tak je nutné položit pacienta na levý bok hlavou dolů, aby se zamezilo zanesení vzduchu do mozku.

Léčba embolie plodové vody není nikterak specifická a spočívá především ve stabilizaci dýchání a krevního oběhu rodičky a v urychleném vyčištění dělohy od plodové vody.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Přírodní léčba

Jako přírodní léčbu při zánětech žil lze použít přírodní přípravek Varixan, který obsahuje řadu výtažků z léčivých rostlin, například z kaštanu, vilínu, komonice, chrpy a řady dalších. Přípravek zlepšuje pružnost cévní stěny a působí protizánětlivě. Při zánětech žil je možné také aplikovat bioinformační krém Ruticelit, který obsahuje řadu výtažků z léčivých rostlin a termální vodu. Ruticelit je mimo jiné doporučován i u bércových vředů. Obecně protizánětlivě působí i měsíčkový olej. Jako doplněk léčby se dá doporučit přípravek Grepofit, který obsahuje výtažek z grapefruitových jader a působí příznivě u infekčních onemocnění bakteriálního (ale i virového) původu.

Foto zánětu žil dolních končetin.

Zdroj: Zánět žil dolních končetin


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP