Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UŽÍVÁNÍ LNĚNÉHO SEMÍNKA

OBSAH

Domácí příprava gelu na vlasy z lněného semínka

Složení:

  • 1/3 šálku lněného semínka;
  • 2 šálky vody;
  • ½ lžičky medu;
  • ½ lžičky olivového oleje nebo bambuckého másla;
  • 10 kapek esenciálního oleje dle vašeho výběru, nejvíce se doporučuje citrus, protože má antibakteriální účinky.

Zdroj: Gel na vlasy z lněného semínka

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO A KEFÍR - LÉK NA ČIŠTĚNÍ STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Vašíčková.

Dobrý den,

ráda bych se zeptala k detoxikační kůře lněným semínkem. Píšete, že semínko nemá nabobtnat. Dokážete objasnit, z jakého důvodu by to měl být problém? Také jsem nikde nenašla odpověď na otázku, jak často lze tuto třítýdenní kůru praktikovat.

Děkuji předem za reakci

Majka Vašíčková z Čejkovic

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tím, že lněné semínko bobtná, tak započne proces klíčení, při kterém se začnou spotřebovávat prospěšné látky v něm obsažené k vytvoření klíčku. Nabobtnáním dojde ke změně v jeho obsahu. Proto je žádoucí předejít nabobtnání lněného semínka.
Třítýdení kůru můžete praktikovat tak často, jak vám to bude vyhovovat. Nehrozí zde žádné předávkování ani výživový nedostatek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lněné semínko a kefír - lék na čištění střev

Výhody gelu na vlasy z lněného semínka

  • nízká cena;
  • největší výhodou jsou jemné, lesklé a hydratované vlasy;
  • tento gel je na přírodní bázi;
  • podporuje růst vlasů;
  • vyživuje suché křehké vlasy a vlasovou pokožku;
  • je vhodný pro kudrnaté vlasy;
  • poskytuje vynikající péči o roztřepené nebo poškozené vlasy;
  • je rychleschnoucí.

Zdroj: Gel na vlasy z lněného semínka

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX + LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den, neruší konzumace lněného oleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Podle mého názoru lněný olej a fytoestrogeny v něm obsažené působí podobně jako Zoladex, jen s menšími nežádoucími účinky. Fytoestrogeny z lněného oleje mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy, takzvaného luteinizačního hormonu. Díky nedostatku luteinizačního hormonu pak klesá tvorba testosteronu a snižuje se tak růst rakovinových buněk prostaty. Nejsilnější účinky mají v tomto ohledu sójové boby. Takže společné užívání lněného oleje a Zoladexu se vzájemně podporuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zoladex + lněný olej

Cena lněného semínka

Zde můžete vidět cenu lněného semínka.

Zdroj: Lněné semínko jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA VLIV NA ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Studynka.

Jsou slunečnicová seminka močopudná ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka nejsou močopudná. Obsahují však hodně draslíku a díky tomu můžou prospět lidem, kteří užívají léky na odvodnění. Při odvodnění organismu dochází ke ztrátám draslíku a slunečnicová semínka jsou jeho vhodným a přirozeným zdrojem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slunečnicová semínka vliv na člověka

Recept na odvar

Odvar z lněného semínka č. 1: 2 lžičky lněného semínka potlučte v hmoždíři a poté zalijte vodou a krátce povařte asi 10 minut; vznikne trošku hustší čaj, který v průběhu dne vypijte. Takovýto odvar můžete konzumovat 5x týdně.

Odvar z lněného semínka č. 2: 2 lžičky celého semínka zalijte asi 2–3 dcl horké vody; nevaří se – nechá se asi 15 minut louhovat a pak se scedí; vznikne čirá hustá tekutina, která se pije vlažná. Lze přidat malé množství sirupu na chuť.

Odvar z lněného semínka č. 3: 1 polévkovou lžíci semen povaříme cca ve 300 až 400 ml vody, necháme zchladnout a popíjíme během dne. Doporučená doba varu je 5 minut.

Zdroj: Lněné semínko jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA VLIV NA ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka nejsou močopudná. Obsahují však hodně draslíku a díky tomu můžou prospět lidem, kteří užívají léky na odvodnění. Při odvodnění organismu dochází ke ztrátám draslíku a slunečnicová semínka jsou jeho vhodným a přirozeným zdrojem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Souhlasím ,když jsem odvodňovala organismus tak jsem semínka jedla.

Zdroj: diskuze Slunečnicová semínka vliv na člověka

Použití gelu na vlasy z lněného semínka

Konzistence gelu je trochu jiná než u kupovaných gelů. Gel na vlasy z lněného semínka bude trochu slizký, ale na druhou stranu dělá s vašimi vlasy zázraky. Gel můžete používat pro uhlazení nebo při vytvarování účesu pomocí rukou. Ujistěte se, že používáte dostatečné množství gelu. Pokud ne, vaše vlasy nebudou tak pěkné, takže na sobě nešetřete. Po aplikaci gelu nechte vlasy přirozeně uschnout. Gel můžete použít k vytvoření vln tím, že vlasy nagelujete a dáte je do copu, pak počkejte, dokud gel nezaschne, poté vlasy rozpleťte – vaše vlasy budou vlnité a plné lesku, nebudou roztřepené ani slepené.

Zdroj: Gel na vlasy z lněného semínka

Diskuze

V diskuzi LNĚNÉ SEMÍNKO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUZEME NEKDO SDELIT KDE KOUPIM TVAROH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, také by mne zajímalo,zda lněný olej skutečně míchat s tučným tvarohem,když už i ve více článcích jsem našla s nízkotučným tvarohem. Ten má totiž více bílkovin, které jsou důležité při užívání lněného oleje dle dr.Budwig. Tak kde je pravda,kdo to vysvětlí? Nejlépe nějaký doktor ale. Děkuji Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana navratilova.

opravdu dobry tvaroh jsem si dělala z mleka kupovaného primo od sedlaka taky trvalo aspoň tri dny stalo na okne na slunku nez zkyslo a to byl tvaroh desne dobry sladky a hrudkovany. Momentalne kupuji Olešnický tvaroh podle mně je nejlepší ale i toje tovarni výroba fakt je ten že berrou mléko od místních zemědělcu

a je to poznat ale i tak by mě zajímalo kde kdo byl na tom 10 procentním tvarohu. A michat ruzne oleje asi není na zavadu aspoň na o tom nevim. Ahoj

Zdroj: diskuze Lněné semínko nežádoucí účinky

Zdravotní účinky lněného semínka

Živiny lněného semínka: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkoviny, omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Blahodárné účinky lněného semínka: protimikrobiální, protirakovinné, detoxikační, antioxidační, protizánětlivé, prospívá srdci, pleti, mozkové činnosti a trávení, udržuje hladinu cukru v krvi.

Lněné semínko obsahuje:

  • vlákninu, a to ve velkém množství; ta je rozpustná i nerozpustná a napomáhá proti zácpě,
  • omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které se podílejí především na snížení hladiny cholesterolu, prospívají oběhovému systému,
  • fytoestrogeny, což jsou látky, které jsou podobné ženským pohlavním hormonům a pomáhají v redukci projevů menopauzy,
  • polyfenoly a lignany, které působí proti osteoporóze a nádorovým buňkám,
  • slizy – ty pomáhají změkčovat stolici a jsou účinné proti zácpě.

Zdroj: Lněné semínko jako lék

Recepty, jak len připravit a konzumovat

Len je dobré přidávat do slaných sušenek či polévek, nebo si z něj můžete připravit chutný nápoj.

Nápoj: Rozmixujte 2 dcl oblíbeného džusu s 1 lžící lněného semínka.

Denně snězte 1–2 lžíce lněných semínek jako oříšky, nutno rozkousat. Pokud nechcete semínka kousat, stačí je namlít na prášek a posypat jimi jakékoliv jídlo, třeba obložený chléb, nasypat do jogurtu apod. Dávku nejlépe nepřekračovat.

Večer umelte 4 lžičky lněného semínka. Polovinu zamíchejte do jogurtu nebo kefíru a ihned snězte. Druhou polovinu zalijte 2 dcl horké vody a nechte odstát do rána. Ráno vypijte na lačný žaludek.

Namletá semínka se dají přidávat do různých pomazánek z tučného tvarohu nebo rybičkových pomazánek, do zeleninových placiček, např. květákových, do sekané, do zakysané smetany nebo jogurtu.

Zvlášť dobré jsou opražená semínka jen tak nasucho na teflonové pánvi – aby se otevřela. Pánev přiklopte nejlépe skleněnou poklicí; až začnou semínka skákat, tak jsou hotová. Když je nepřiklopíte, budou létat z pánve.

Další možnost představuje konzumace lněného oleje. V tomto případě se užívá každý den nalačno 1 polévková lžíce, kterou pak pacient zapije dostatečným množstvím tekutiny, ideálně neperlivou vodou s kapkou citronové šťávy.

Určitě nekonzumujte více než 2–4 lžičky semínek denně!

Zdroj: Lněné semínko jako lék

Příprava

  • Přidejte lněné semínko do hrnce s vroucí vodou a vařte jej za stálého míchání.
  • Míchejte nepřetržitě, ale lehce, dokud se směs nedostane k varu. Snižte teplotu, dokud nedojde ke změně hustoty a neobjeví se pěna.
  • Jakmile lněná semínka vyplavou, sejměte hrnec z plotny a přeceďte lněná semínka přes cedník do mísy. Když jsou lněná semínka v cedníku moc hustá, tak by měla být propláchnuta trochou horké vody.
  • Do mísy přidejte med a všechny esenciální oleje. Nakonec přidejte olivový olej nebo bambucké máslo.
  • Promíchejte směs, dokud hustota gelu nebude připomínat svou konzistencí vaječné bílky.
  • Přelijte směs do nádoby, v níž chcete gel uschovat. Gel můžete uložit v lednici, vydrží vám déle, ale pokud tak neučiníte, maximální trvanlivost gelu je dva týdny.

Zdroj: Gel na vlasy z lněného semínka

Diskuze

V diskuzi VAVŘIN MNOŽENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ERIKA SVITKOVÁ.

kde seženu semínka vavřínu?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vavřin množení

Lněný olej v těhotenství

Omega-3 mastné kyseliny mají vliv na rozvoj mozku u plodu i u nemluvňat po jejich narození. Je tedy vhodné, aby těhotné a kojící ženy konzumovaly tyto mastné kyseliny v odpovídajícím množství.

Cena a prodej lněného oleje.

Výsledky testů lněného oleje můžete vidět zde.

Zdroj: Zdravé použití lněného oleje

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry den. Chtela jsem se zeptat , jestli mohu pridavat do jidla nebo piti take ghia seminka memu malemu synovi ,ma 11 mes. Jen jestli to nevadi u deti
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chia semínka jsou prospěšná i pro 11 měsíčního syna. Nechte je 15 minut před konzumací namočená v mléce, jogurtu, kefíru nebo ve vodě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chia semínka vedlejší účinky

Slunečnicová semínka loupaná versus neloupaná

Pražená slunečnicová semínka jsou velmi chutná, pokud se však praží dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota. Po oloupání můžeme semínka rozemlít na pastu, která je výborná pro děti, starší lidi a pro lidi s poškozeným chrupem.

Zdroj: Slunečnicová semínka

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA HUBNOUCÍ ZÁZRAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den chci se zeptat opravdu se jí 3 lžičky semínek denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Polévková lžíce k snídani a lžička k obědu a k večeři. Jde o dietní plán na hubnutí a chia semínka jsou kalorická. Proto se jich nejí kvanta. Chia semínka obsahují hodně tuku, který při nadměrné konzumaci vede k tloustnutí. Chia semínka jsou při hubnutí důležitá hlavně díky gelu, který vytvářejí při spojení s vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chia semínka hubnoucí zázrak

Slunečnicová semínka pražená a solená

Jak již bylo řečeno, pražením mohou slunečnicová semínka ztratit některé vitaminy a minerály. Solená semínka zase obsahují příliš mnoho sodíku. Ani jeden z uvedených způsobů úpravy tedy není pro naše zdraví přínosný.

Zde je cena slunečnicových semínek.

Zdroj: Slunečnicová semínka

Zajímavosti o chia semínkách

  • chia semínka produkuje rostlina šalvěj hispánská pocházející z horských oblastí Střední Ameriky
  • chia semínka nemají žádnou chuť
  • slovo chia je mayský výraz pro sílu
  • jedna lžička chia semínek váží 4 gramy
  • chia semínka mohou zesilovat účinky Warfarinu
  • chia semínka obsahují hodnotné omega mastné kyseliny
  • chia semínka mohou pomoci diabetikům při stabilizaci krevního cukru

Zdroj: Chia semínka – hubnoucí zázrak

Slunečnicová semínka v těhotenství

Vysoce kalorická a na základní živiny bohatá slunečnicová semínka jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, podvyživené lidi a pro lidi s oslabeným zdravím po nemoci a vlastně pro každého, kdo potřebuje načerpat novou sílu.

Zdroj: Slunečnicová semínka

Xarelto a vitamíny

Omega-3 mastné kyseliny jsou technicky také vitamíny a mohou interagovat s Xareltem. Ve formě doplňků se omega-3 mastné kyseliny někdy používají ke snížení krevního tlaku a hladiny triglyceridů (druh tuku). Užívání doplňku omega-3 mastných kyselin s přípravkem Xarelto může zvýšit riziko nežádoucích účinků přípravku Xarelto.

Před zahájením léčby přípravkem Xarelto informujte svého lékaře, pokud užíváte doplněk omega-3 mastných kyselin. Mohou vás pečlivě sledovat kvůli nežádoucím účinkům, jako je úzkost nebo únava.

Oleje s nejvyšším obsahem omega-3:

Uveden obsah ALA kyseliny alfa-linolenové, která je jediná esenciální omega 3 mastnou kyselinou.

  1. lněný olej 57 g / 100 g;
  2. konopný olej 22 g / 100 g;
  3. olej z chia semínka 18 g / 100 g;
  4. olej z vlašských ořechů 10 g / 100 g;
  5. řepkový olej 8 g / 100 g;
  6. sójový olej 7 g / 100 g.

Všechny tyto oleje se dají použít při přípravě pokrmů a nebo na zálivku do zeleninových salátů, v množstvích která můžou mít objem i několik desítek gramů, což například u lněného oleje může činit gramy omega-3, a to může hravě přesáhnout doporučenou denní dávku. Pouhé 3 g lněného oleje vystačí na dosažení doporučené denní dávky. Řepkového nebo sójového oleje stačí kolem 20 gramů na dosažení doporučené denní dávky omega-3.

Terapeutická dávka a doporučená denní dávka pro omega-3 je:

  • pro muže 1,6 g;
  • pro ženy 1,1 g;
  • pro těhotné ženy 1,4 g;
  • pro kojící ženy 1,3 g.

Při vysokých příjmech omega-3 může dojít k interakcím s lékem Xarelto, proto byste se měli mít vždy na pozoru při použití jakéhokoliv rostlinného oleje, zejména toho lněného.

Při užívání léku Xarelto byste měli volit tuky a oleje s nižším množstvím omega-3. Z tuků má nejméně omega-3 kravské máslo (pouhých 28 mg na 100 g). Z olejů mají nejnižší obsah omega-3 oleje slunečnicový, olivový a kukuřičný olej.

Omega-3 jsou důležitou součástí jídelníčku, i když užíváte lék Xarelto a pouze vysoké dávky omega-3 mohou znamenat určité riziko. Proto je namístě vyladit svůj každodenní příjem omega-3 s doporučenou denní dávkou, zvláště když užíváte lék Xarelto.

Zdroj: Xarelto a zelenina

Lněné semínko na zácpu

Semínka lnu jsou osvědčeným přírodním prostředkem při léčbě chronické zácpy. Na rozdíl od ostatních laxativ ho lze používat dlouhodobě. Další výhodou semínka je, že nemá nepříznivé vedlejší účinky, pouze zpočátku užívání může vést u některých pacientů k nadýmání a plynatosti.

Semínko se proti zácpě užívá následovně: ráno a večer pacient sní 2 polévkové lžíce semen, která nechal minimálně 8 hodin (lépe však 12 až 24 hodin, protože se vytvoří více slizu) namočená ve vodě. Namočením semínka nabobtnají a obalí se množstvím slizu, který zlepšuje střevní peristaltiku a usnadňuje vyprazdňování. Semínko rovněž změkčuje stolici.

Zdroj: Lněné semínko jako lék

Jak používat semínka chia

Chia semena jsou vhodná do smoothies, jogurtů, pudingů, polévek, salátů, do ovesné kaše a přírodních šťáv, salátů nebo je lze konzumovat přímo a zapít vodou.

Zdroj: Chia semínka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP