Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VROZENA SRDECNI VADA

OBSAH

Acholická stolice - příčiny

Biliární systém je drenážní systém žlučníku, jater a slinivky břišní. Žluč se vytvoří v játrech, uloží ve žlučníku a ten ji pak uvolňuje do první části tenkého střeva (duodenum), kudy prochází potrava. Žluč je to, co dodává stolici její hnědou barvu, takže pokud není žluč vyrobena nebo jsou blokovány žlučovody, bývá výsledkem stolice, která je světlá.

Mezi běžné příčiny světlé nebo jílově zbarvené stolice patří:

  • Alkoholická hepatitida
  • Biliární cirhóza
  • Vrozená vada
  • Cysty
  • Žlučové kameny
  • Hepatitida typu A, B nebo C
  • Infekce
  • Sklerozující cholangitida
  • Nežádoucí účinky léků
  • Zúžení trubicového orgánu (striktury)
  • Nádor

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Diskuze

V diskuzi ZRYCHLENÉ DÝCHÁNÍ U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Karbowiaková.

Dobrý den, prosím o radu ohledně necelé tři měsíce starého štěněte německého ovcaka. Zda se mi, že ve spánku velmi rychle dýchá. A velkou část dne prospí. Víme, že i současné vysoké teploty můžou být problémem. Přesto prosím o radu.

Bohužel nám před půl rokem zemřel čtyři roky starý pes stejné rasy. Od stěneciho věku často rychle dýchal a příliš pozdě jsme zjistili, že má vrozenou srdeční vadu.
O nové štěňátko tak máme obavu, aby nemělo stejnou nemoc.předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David.

Zrychlené dýchání během spánku může jednoduše naznačovat snění, rychlé, ale může být známkou vážného základního problému, který vyžaduje okamžitou pozornost. Celkově vzato, rychlé dýchání během spánku, pokud nesouvisí se sněním, jednoduše znamená, že váš pes má obtížnější přístup k vzduchu. Vrozená srdeční vada může také zhoršit využití vdechovaného vzduchu. Na jejím odhalení budete ale muset spolupracovat se svým veterinářem, neboť budou zapotřebí různě nákladné zobrazovací metody. Pokud je pejsek šťastný, tak ho nechte svému osudu a radujte se z jeho štěstí a netrapte ho zbytečnými rentgeny.

Zdroj: diskuze Zrychlené dýchání u psa

Co způsobuje skoliózu?

Existuje mnoho typů a příčin skoliózy.

Vrozená skolióza

Vrozená skolióza je způsobená abnormalitami kostí při narození.

Neuromuskulární skolióza

Je způsobená abnormalitami svalů nebo nervů, vyskytuje se často u lidí se spina bifla (rozštěp páteře), mozkovou obrnou nebo různými handicapy (ochrnutí).

Degenerativní skolióza

Degenerativní skolióza vyplývá z traumatických kostních kolapsů, operace zad nebo osteoporózy.

Idiopatická skolióza

Je asi nejčastějším typem skoliózy, je dědičná, její přesná příčina nebyla doposud zjištěna. Existuje mnoho teorií, ale žádná z nich nebyla jednoznačně potvrzena.

Zdroj: Skolióza

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ PODÉLNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna štefková.

nevím co mam dělát pořad mi praska jenom neden nehet podélně.prosím oradu.
děkuji štefková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle vypadá, že to bude trvalá vada růstu nehtu, která bude mít své příčiny v nehtovém lůžku. Někdy to způsobí přibývající věk, někdy úraz a někdy i špatná výživa. Velice často je nutné si na to zvyknout a přizpůsobit k tomu péči o nehet. Jestli chceš mít jistotu co to je, tak zajdi na kožní, tam se na to podívají a přesně ti řeknou co s tím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskání nehtů podélně

Pankreas divisum

Pankreas divisum je vrozená vývojová vada slinivky břišní, při níž dochází k tomu, že nejsou spojeny její určité části. Slinivka je dlouhý plochý orgán, který se nachází mezi žaludkem a páteří. Její důležitou funkcí je trávení potravy.

Příčiny

V mnoha případech je tato vada nepozorovatelná a nezpůsobuje žádné problémy. Příčiny této vývojové vady nejsou známy.

Příznaky

  • bolesti břicha, obvykle v jeho polovině, které mohou být citelné až v zádech;
  • otok břicha (distenze);
  • nevolnost nebo zvracení.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO VÝMĚNĚ CHLOPNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Marik.

Dobrý den, manžel se v 25.4. podrobil v Brně výměně aortální chlopně, po operaci bohužel nastala komplikace a manžel musí být 4 týdny v nemocnici na antibiotikách. Proto nemohl být odeslán na časnou kardiorehabilitaci, je možné nastoupit do lázní ihned po propuštění do nemocnice, jak to zařídit, aby nastoupil do týdne od propuštění z nemocnice , jde to vůbec? Prý může absolvovat komplexní lázeňskou péči na tu kardiorehabilitaci už nemá nárok. Poradíte ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava Nováková.

Dobry den chci se zeptat.Mam syna v nemocnici na operaci srdce má přšitou srdeční chlopen a je mu navrhnutá lazenská lečba,Je v nemocnici na homolce v Praze a má nastoupit lazenskou lečbu ma tam byt hospitalizovan přimo z lužka a ja se chci zeptat zda bude něco platit a kolik děkuji s přaním hezkého dne s pozdravem Nováková

Zdroj: diskuze Lázně po výměně chlopně

Vrozené srdeční vady u dětí

Již v raném kojeneckém věku mohou být zjištěné vrozené srdeční vady léčeny. Často jsou tyto vady spojeny s žilami a tepnami srdce (aortální a pulmonální). Tyto abnormality dovolují neokysličené krvi proudit do těla místo do plic a stejně tak způsobují opačný proces u okysličené krve. Bývají rovněž příčinou srdečního selhání. Vrozená srdeční onemocnění u kojenců a dětí jsou:

  • ductus arteriosus – krev prochází plícemi a zabraňuje oběhu okysličené krve;
  • Fallotova tetralogie – čtyři různé srdeční vady vyskytující se společně;
  • nesprávné cévní spoje – transpozice velkých cév – smíchání krve z levé a pravé strany srdce;
  • koarktace aorty (skřípnutí);
  • špatná funkce srdečních chlopní.

Příznaky vrozených srdečních onemocnění u kojenců a dětí

  • cyanóza – modravý odstín kůže, nehtů a rtů;
  • rychlé dýchání a nechuť k jídlu;
  • přibývání na váze;
  • opakující se plicní infekce;
  • nedostatek energie.

Léčba vrozených srdečních vad u dětí

Některé vrozené srdeční vady vyžadují chirurgický zákrok nebo intervenční postupy. Děti s vrozenými srdečními chorobami potřebují léčbu pomocí medikamentů ke zlepšení srdečních funkcí. Děti a dospělí by měli být léčeni kardiologem, který se specializuje na vrozené srdeční vady. Některé typy onemocnění vyžadují skupinový přístup, zejména u dospívajícího dítěte. Návštěvy nebo kontroly u kardiologa jsou důležité i v dospělosti.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Diskuze

V diskuzi MŽITKY PŘED OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dosti často se mi objevují před očima (pravým i levým) červené tečky. Stává se to během dne i v podvečer, bez ohlede na námahu nebo okamžitou náladu, stres a podobně. Mám dojem, jako by na všem kolem byly červené kuličky (jako na šípkovém keři), někdy jsou doplněny i kuličkami žlutými. Je mi přes 70 let a oční lékař mi to nechce nevěřit, považuje to za nemožné. Obávám se, aby to nebyla jiná nemoc, než pouze oční vada. Poraďte kam se obrátit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mžitky před očima

Na šilhání brýle nebo laser?

U dětí bývá šilhání velmi často způsobeno nekorigovanou dioptrickou vadou - dalekozrakostí. Tím, že dojde ke korekci této vady brýlemi, dojde i k úpravě šilhání. Toto je nezbytné proto, aby se vidění správně vyvinulo a nedošlo ke vzniku tupozrakosti. S tím, jak dítě roste, rostou i jeho oči, a tak se může s věkem postupně počet dioptrií snižovat a šilhání zmenšovat. Proto jsou nezbytné pravidelné kontroly u dětského oftalomologa-strabologa, který vždy posoudí, zda li stávající korekce je stále vyhovující a nebo předepíše nové brýle. Nošením brýlí se dioptrická vada rozhodně zhoršovat nemůže. K laserové korekci můžeme přistoupit v okamžiku, kdy je již vada stabilní, což v případě dalekozrakosti může být před dosažením 18. roku. Před laserovým zákrokem je nezbytné provést odborné strabologické vyšetření.

Foto: Ewen Roberts from San Diego, United States

Zdroj: Strabismus

Poradna

V naší poradně s názvem VÁPNÍK UŽÍVANÝ NA OSTEROPOZU A JEHO VLIV NA POŠKOZENOU CHLOPEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Liba.

V roce 2004 jsem měla plastiku mitrální chlopně,ktera se poškodila po revmatické
horečce v dětství a byla zvapenatela.
Po operaci za 4 roky znovu přestala těsnit. V té době jsem užívala vápník proti osteropoze. Nemohl se na ni užívaný vápník usazovat? Měla bych znovu brát vápník,ale mám obavy, že by se vada mohla zase ještě zhoršit. Děkuji za odpověď. Liba .

.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se a vápník normálně užívejte. Ke zvápenatění měkkých tkání dochází vlivem poškození zánětem a jde o jakousi formu jizvy. Určitě k tomu nedošlo tím, že jste užívala vápník. Vůbec to spolu nesouvisí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

  • Žluté potraviny: Ve své stravě konzumujete nadměrné množství žlutých potravin. Při zvracení pak zbytky jídla v žaludku způsobí, že má barva zvratků žlutý nádech. Mezi běžné potraviny, které mohou způsobit tento jev, patří kukuřice a mrkev.
  • Žaludeční reflux: Vyskytuje se v případě, že je v žaludku nadměrné množství žluči a tělo se ho snaží zredukovat, což vede ke zvracení žluči. Hlavní příčinou této poruchy mohou být peptické vředy a chirurgické odstranění žlučníku. Typickými příznaky je nadýmání, pálení žáhy, nevolnost nebo chrapot. Tento stav vyžaduje pozornost lékaře a může vést k říhání či zvracení žluté žluči.
  • Intestinální blokáda: Vede k zablokování střevního traktu (obvykle způsobeného zauzlovaným střevem). Jedná se o velmi nebezpečný a život ohrožující stav, pokud není okamžitě ošetřen. Dochází k tomu, že se jídlo pohybuje v opačném směru a způsobuje zvracení. Tento stav může způsobit i vrozená vada, která tak vyžaduje okamžitou operaci.
  • Respirační zánět: Infekce dýchacího traktu mohou způsobit zvracení žluté žluči z důvodu produkce nadměrného množství hlenu. Hlen obsahuje bakterie a jiné infekční mikroorganismy, které znečišťují žaludek. Spolknutý hlen se hromadí uvnitř trávicího systému a tento dráždí a vyvolá zvracení s příměsí žluči. Léčbou primární infekce zvracení žluté žluči vymizí.
  • Pylorická porucha chlopně: Často se vyskytuje u starších pacientů. Během normálního trávení se žluč uvolní do tenkého střeva, čímž pomáhá při rozpadu tuků. Pylorický svěrač je otvor, který odděluje část tenkého střeva od obsahu žaludku. V případech, kdy se tento svěrač správně nezavírá, může žluč vstoupit do žaludku a promíchat se s kyselinou v žaludku. To může vést k abnormalitám, jako je pálení žáhy, bolesti a zvracení žlutého obsahu.

Zdroj: Zvracení žluté tekutiny

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den otče Pleskači,prosím o radu - atopický ekzém. Synovec /44 let/ od mala trpí atopickým ekzémem. V rodině otce se vyskytovala tuberkuloza. Pracuje jako stolař.Syn 9 let,atopický ekzém + astma. Už se obrátil i na lékaře-homeopatika. Má "zanesené ledviny a játra ". Dostal homeopatika,pokud nezaberou tak léčba světlem. Prosím o Vaši radu. Děkuji a s pozdravem Zuzana Zemanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Čechovská.

Dobrý den, otče Pleskači. Trápí mně ploché bradavice různé velikosti, které se mi v průběhu let rozesely po celém trupu a po rukou. Je to velká vada "na kráse" a vadí mi to, i když už mám svoje roky (63 let) Je jich mnoho a stále přibývají. Lékařka dermatoložka mi řekla, že se jedná o virus a v podstatě kromě seškrabávání, nebo odstranění laserem není léku. Při tom počtu bradavic bych se nedoplatila. Nemáte prosím jinou radu?
Děkuji Vám předem a přeji Vám hodně zdraví.
Eva Čechovská

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Příznaky vrozených srdečních vad u dospělých

Vrozené srdeční vady je možno diagnostikovat již před narozením nebo po porodu, v dětství nebo až v dospělosti. Příznaky vrozených srdečních vad u dospělých zahrnují:

  • dušnost;
  • omezenou schopnost výkonu.

Diagnostika vrozených srdečních vad

Vrozené srdeční vady lze rozpoznat při poslechu podle abnormálních srdečních zvuků nebo srdečních šelestů. Dalšími možnými diagnostickými zkouškami jsou:

  • echokardiogram nebo jícnová echokardiografie;
  • srdeční katetrizace;
  • rentgenové vyšetření hrudníku;
  • EKG nebo MRI.

Léčba vrozené srdeční vady

Léčba je samozřejmě závislá na závažnosti vrozeného srdečního onemocnění. Mírné srdeční vady nevyžadují žádnou léčbu, jiné mohou být léčeny medikamenty či chirurgickým zákrokem. Dospělý jedinec s vrozenou srdeční vadou by měly být sledován specialistou pravidelně.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šindelářová.

Prosím o sdělení, zda je možnost bezrizikové operace sklivce. Vidím jakoby tmavou skvrnku a při přechodu ze světla do tmy, periferní záblesky. Jedná se o pravé oko. Je mi 63 let a tato vada mi byla diagnostikována v červnu tohoto roku dvěma různými lékaři s tím, že se s tím nedá nic dělat, že je to způsobeno věkem. U mne ale došlo těsně před tím, než mi problém začal, ke šťouchnutí vatovým tamponem právě do tohoto oka.
Dále mám silný astigmatsmus. Brýle na blízkost a na dálku: 1,5. Brýle však nosím jen večer na čtení, jinak je nepotřebuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádná operace není bez rizika. Ablace sklivce je poměrně časté onemocnění a existuje několik vyzkoušených postupů, jak omezit nepříjemné projevy. Nápravou těchto očních vad se zabývá například Evropská oční klinika Lexum: www.lexum.cz/kontakt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Co jsou pihy

Pihy jsou ostře ohraničené žlutohnědé skvrny na lidské kůži, obsahující zvýšené množství kožního pigmentu (melaninu). Objevují se především na obličeji, hlavně v oblasti nosu, ale také na jiných místech těla, jako je hruď, ruce, ramena či záda. Množství pih ovlivňuje sluneční záření. Větší míra expozice zvyšuje počet a kontrast pih. V letním období se výskyt pih zvyšuje. Důležitým faktorem jsou také genetické predispozice.

Pihovatost je kožní vada, kdy dochází k nerovnoměrnému rozložení kožního pigmentu. Pihy lze odstranit nebo potlačit užíváním speciálních kožních krémů, případně pomocí skalpelu nebo laseru. Účinnou prevencí zůstává ochrana před slunečními paprsky, a to zvláště u jedinců s citlivou pokožkou.

Zdroj: Babské rady na odstranění pih

Diskuze

V diskuzi OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina jelínková.

Prosím o radu,,při trhání zubů dle Dr mě došlo k odchlípnutí sklivce.....řekla mě že to nejde léčit,,,,,čeká mě operace,,??nebo se to spraví ,,létají mě v oku blesky ,hlavně ve tmě?????je mě 65,,,co by jjste mě poradili,,prosím na imeil Děkuji Jelíková
Na jiné vyšetření jsem nebyla poslána,,,,pouze ambulantně....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den,

už asi rok mám odchlípení sklivce. Prý je to věkem, ale večer před tím, než jsem ráno viděla na pravém oku jakoby černé vlasy a skvrnku, jsem se do oka šťouchla.
Lékaři, dva na sobě nezávislí očaři, mi ale řekli, že je to věkem /63 let/ a že se s tím v podstatě nedá nic dělat. Nemám tahat těžké věci, aby nedošlo následně k odchlípení rohovky. To by pak hrozila slepota.
Operaci sklivce mi oční lékaři nedoporučovali, že by mohlo dojít k většímu narušení této křehké blanky. Když večer, ve tmě, zavřu oči, vidím periferně jakoby záblesky. Onu tečku - jakoby mušku už vnímám jen občas, ale je na oku stále. Někdy se to trochu zhorší, obzvláště při studeném, větrném počasí a námaze. Jde o zvyk, zpočátku mě to nervovalo, teď, i když je vada stejná, ji někdy ani nevnímám.
Musím dát pozor, pokud bych opět měla v zorném poli znovu jakoby černé čmouhy a skvrnku větší, jít okamžitě na oční, aby náhodou nešlo o odchlípení rohovky, protože to je pak průšvih, který, pokud se neřeší ihned operativně, vede ke slepotě.
Uklidnil mě můj soused, který má tuto "mušku", ve svám zorném poli, od svých 30 let. Teď mu je asi 70 a tato vada se mu za ta léta nezhoršila.

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Šilhání u kojenců

Kojenci mohou až do půl roku svého života šilhat, než se jim zraková ostrost vyvine natolik, že jsou již schopni sami fixovat správnou polohu svých očí. Pokud i po dosažení jednoho roku dítě stále šilhá, může se velmi pravděpodobně jednat o dioptrickou vadu, kterou je třeba vyšetřit a následně korigovat. Pokud by se refrakční vada nekorigovala brýlemi, zalepením očíčka případně jinými způsoby, je velmi pravděpodobné že dojde k rozvoji tupozrakosti (amblyopie). Pokud se vidění v dětství správně nevyvine, v dospělosti je to již velmi obtížně řešetelné. Operace strabismu v dospělosti není vyloučená. Ale po opakovaných operacích v minulosti je třeba zvážit veškerá rizika, včetně možného dvojitého vidění, které při přehnaném narovnání očí hrozí.

Zdroj: Strabismus

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Klobasová.

Dobrý den,prosím o radu,trápí mě návaly horka,hlavně v noci,nebo při rozrušení.

Je mi 61 let,8 let po přechodu,problém asi půl roku,u lékařky na EKG naměřeno
aritmie srdeční,po 10 dením měření srdeční činnosti holtrem,bylo vše v pořádku.
Prosím o váš názor.Děkuji Klobassssová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obraťte se na svého gynekologa a nechte si udělat rozbor krve na přítomnost hormonů po přechodu. Pokud se zde nezjistí žádné příčiny vašich návalů horka, tak ještě zajděte na endokrinologii a nechte si vyšetřit funkci štítné žlázy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Co způsobuje vrozené srdeční vady?

U většiny lidí není známa příčina vrozených srdečních onemocnění. Jsou však známy faktory zvyšující možnost výskytu vrozených srdečních vad. Mezi tyto rizikové faktory patří:

  • genetické nebo chromozomální abnormality u dítěte (Downův syndrom);
  • užívání léků, alkoholu nebo drog během těhotenství;
  • mateřská virová infekce (zarděnky) v prvním trimestru těhotenství.

Riziko, že se dítě narodí s vrozenou srdeční vadou, může být zdvojnásobeno existencí vrozené srdeční vady v rodinné anamnéze.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Diskuze

V diskuzi HNIS V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Dobrý den,prosím o radu pro mého vnuka Lukáše, řidiče kamionu. Již 3 roky ho trápí hnis v očích. Po ránu má zcela zalepené oči. Již několikrát byl u očního lékaře, ale vždy mu řekli, že oči jsou v pořádku. Dokonce navštívil již 2x kliniku v Horních Počernicích.Při poslední návštěvě před 14 dny mu řekli, že má obalené oči hnisem a ještě nikdy nic takového neviděli. Provedli stěry, s tím, že si má zavolat po týdnu a emailem mu napíší recept. Volal na recepci a bylo mu řečeno, že má oči v pořádku. Na dotaz co s tím, mu bylo řečeno, že má opět navštívit kliniku. Pro něj je to obtížné, pracuje v Německu a volné dny jsou jenom o víkendech. Je možné, že vada není v očích, ale třeba jinde.Doporučení
mimo opětné návštěvy nedostal. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnis v očích

Tupozrakost a operace oka

Víte, ono to s tupozrakostí není tak jednoduché. Tupozrakost totiž není vůbec vada oka. Za tupozrakost může jisté zakrnění zrakového centra v mozku. Právě z tohoto důvodu není možné léčit tupozrakost v oku žádným laserem, ani kapkami do očí a podobně. Jediný způsob léčby tupozrakosti lze provést v dětství, kdy roste mozek. V této době je možné povzbudit zakrněné mozkové centrum k činnosti, a to tím, že se zakryje zdravé oko. Pacient pak musí namáhat zakrnělé centrum v mozku, které se začne znovu zaplňovat nervovými spoji a dohoní zdravé oko. Tento proces může trvat rok až dva a může se i opakovat. Toto je jediný způsob, jak lze tupozrakost léčit a proto je třeba vytrvat a důsledně dbát na trvalé zakrytí zdravého oka! Když se nestihne léčba tupozrakosti dokud roste mozek, tak pak v dospělosti již vyléčit nejde.

Zdroj: Léčba tupozrakosti v dospělosti

Dechová arytmie

Dechová arytmie je odchylka od normálního srdečního rytmu, při které dochází k pravidelným, cyklickým změnám srdeční frekvence v závislosti na dýchání. Srdeční rytmus vychází normálně ze sinoatriálního uzlu, jde tedy o sinusový rytmus. Příčinou je kolísání aktivity center bloudivého nervu, která jsou ovlivňovaná z dýchacího centra. Bloudivý nerv ovlivňuje činnost sinoatriálního uzlu a tím i srdeční frekvenci. Při nádechu se tak frekvence tvorby vzruchů zvyšuje a nejvyšší je na vrcholu nádechu, při výdechu naopak srdeční frekvence klesá. U většiny lidí se toto kolísání příliš neprojeví a při sinusovém rytmu je tak frekvence stálá. Respirační sinusovou arytmii nacházíme často u mladých lidí v klidu (při námaze převáží aktivace sympatiku a srdeční frekvence se zrychluje) nebo u lidí vegetativně labilních, například u neurotiků. Existuje i nerespirační sinusová arytmie, při níž dochází ke kolísání srdeční frekvence bez vazby na dýchání. Vyskytuje se u starších osob, zejména pokud užívají srdeční glykosidy.

Zdroj: Arytmie

Léčba arytmie srdce

Pacientům, u nichž byla diagnostikována některá forma srdeční arytmie, se předepisují antiarytmika, což jsou léky, které upravují srdeční rytmus. Je jich velké množství a výběr proto vždy záleží na ošetřujícím lékaři. U bradyarytmií (zpomalená srdeční činnost) může být pacientům pod kůži voperován kardiostimulátor (takzvaný „budík“), který hlídá srdeční rytmus a v případě potřeby upravuje činnost srdce pomocí elektrických výbojek. Další možností úpravy srdečního rytmu je defibrilace (v případě fibrilace komor) či kardioverze (v případě arytmií lokalizovaných jinde, než v komorách). Princip obou zákroků je stejný, pomocí speciálního přístroje se za krátkodobé anestezie pacienta provede elektrický výboj, který vyruší veškerou chaotickou činnost srdce a dá tak srdečnímu rytmu šanci se „vzpamatovat“ a naběhnout na normální frekvenci.

Zdroj: Arytmie

Druhy vrozených srdečních vad

Mezi nejčastější vrozené srdeční komplikace patří:

  • vady srdečních chlopní, které mají za následek zúžení, stenózu ventilů nebo kompletní uzavření, které brání nebo překáží průtoku krve;
  • vady komor a předsíní srdce (fibrilace a komorové septa defekty), to znamená otvorů nebo průchodů mezi srdečními komorami, kde se mísí okysličená a neokysličená krev;
  • abnormality srdečního svalu vedoucí k selhání srdce.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Hodnoty krevního tlaku při infarktu

Vysoký krevní tlak (hypertenze) není sám o sobě onemocněním, ale závažným faktorem, který zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév. Srdeční infarkt nastává tehdy, pokud se céva zcela a trvale uzavře nebo zúží. Pak dochází k velice silným a nepřestávajícím bolestem v hrudníku, s vyzařováním do levé ruky nebo do lopatky, k nimž se připojí i strach ze smrti. Může se však stát, že srdeční infarkt probíhá bez příznaků nebo jsou příznaky velmi mírné. Komplikací infarktu se smrtelnými následky je srdeční arytmie, respektive selhání srdce, kterému se však dá předejít včas začatou odbornou léčbou. V případě srdečního infarktu je tedy životně důležité, aby se postižený dostal okamžitě do nemocnice, kde mu bude odstraněno ucpání cévy. Následkem srdečního infarktu může dojít i k náhlé srdeční smrti. Zanedbaný vysoký krevní tlak poškozuje koronární cévy a urychluje proces kornatění cév. Většinou se vysoký krevní tlak ohlásí v pokročilejším věku, ale může být vyvolán i genetickou predispozicí, nadváhou a konzumací příliš slaných jídel. Pokud snížíme vysoký krevní tlak, uděláme významný krok k prevenci srdečního infarktu.

Zdroj: Jaký je tlak při infarktu

Jak zabránit endokarditidě?

Lidé s vrozenými srdečními vadami mohou onemocnět endokarditidou (infekční zánět vnitřní výstelky srdce), k čemuž může dojít po operacích srdce nebo jiných chirurgických zákrocích.

  • Informujte vždy lékaře (i zubaře), že trpíte vrozenou srdeční vadou.
  • Pokud máte příznaky infekce, kontaktujte svého lékaře (bolest v krku, tělesná bolest, horečka).
  • Abyste zabránili možné infekci, starejte se pečlivě o své zuby a dásně.
  • Před podstoupením procedur způsobujících krvácení, zejména zubní zákroky, invazivní testy a operace, užívejte antibiotika.

Zdroj: Vrozené srdeční vady


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP