Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYHŘEZLÁ PLOTÝNKA PŘÍZNAKY

OBSAH

Vyhřezlá ploténka – foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie vyhřezlé ploténky.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Několik let se potýkám s růžovkou kůže, teď jsem se tady dozvěděla že mast Soolantra mi může pomoc na růžovku. Můžu ji normálně koupit? A jaká je její cena?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

dobry den dřive se s ichtiolovou masti mazali kravičkam vemena při zanětu. jemožno touto masti mazat po porodu vyhřezlou plotenku. prosim o odpověd. děkuji .iva

Zdroj: diskuze Soolantra diskuze

Vyhřezlá ploténka – příznaky

Když vyhřezlá ploténka tlačí na nerv nebo okolní části páteře, rozlišujeme různé symptomy podle toho, v jaké části páteře k vyhřeznutí ploténky došlo.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v bederní páteři, pak se setkáváme s následujícími symptomy:

  • bolest vystřelující do kostrče, nohou a chodidel; bolest zad může i nemusí být přítomna (jedná se o ischias);
  • necitlivost nebo mravenčení v nohách nebo chodidlech;
  • oslabení svalů.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v krční páteři, pak nemocný pociťuje následující symptomy:

  • bolest v oblasti lopatek;
  • bolest, která vystřeluje do ramen, paží a někdy do rukou a prstů;
  • bolest krční páteře, obzvláště na zadní straně krku a po stranách; bolest se může stupňovat při otáčení hlavou;
  • křeče krčních svalů.

Symptomy vyhřezlé ploténky ve střední části zad bývají různé. Může docházet k bolesti v horní části zad, dolní části zad, břicha nebo nohou. Dále také slabost nebo znecitlivění jedné nebo obou nohou.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Diskuze

V diskuzi VYHŘEZLÁ PLOTÝNKA CVIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Jandová.

Od listopadu jsem v PN. Rehabilitace ani léky nezabírají. Absolvovala jsem obstřiky pod CT a teď čekám, zda zaberou nebo ne. Jsem z toho již nervní, protože mám 4 roky do důchodu a nevím, co si počít.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Schreyerová.

Dobrý den, manžel má úplně stejný problém s páteří jako vy. Nyní byl na prvním obstriku pod CT. Kolikrát jste prosím byla na obstrikach a do kdy po obstriku to tak polevilo?. Děkuji.

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotýnka cviky

Vyhřezlá ploténka – léčba

Léčbu vyhřezlé ploténky by měl stanovit lékař. Pokud na vás výše uvedené příznaky pasují, vyhledejte neurologa, který vám záda vyšetří (pomocí CT nebo magnetické rezonance). Záda byste rozhodně neměli takzvaně napravovat svépomocí, protože může dojít až k ochrnutí. Bolest související s vyhřezlou ploténkou je potlačována pomocí analgetik. Léčba je prováděna především rehabilitací. Moderní metodou je také laserová léčba, která následuje, pokud nebyla rehabilitace úspěšná. Ve vážných stavech, kdy nebyly předešlé možnosti léčby vyhřezlé ploténky zdárné, může lékař doporučit operativní zákrok, kdy je část vyhřezlé ploténky chirurgicky odstraněna.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Vyhřezlá ploténka hrudní páteře

Hrudní páteř se může zablokovat špatným pohybem, jednostrannou zátěží při sportu nebo namáhavé práci, ale i dlouhým sezením ve špatné poloze, které „nevyrovnáte“ protažením nebo například procházkou. První pomocí při akutní bolesti v oblasti středních zad a srdce je vyhledat lékaře, nemusí jít totiž vždy o zablokovanou páteř, může to být i srdeční infarkt. Lékař by měl proto nejdřív vyloučit srdeční příhodu (EKG, laboratorní testy) a pak teprve začít řešit bolavá záda. A naopak mnozí lidé s blokádou hrudní páteře se domnívají, že mají srdeční infarkt. Jeho příznaky totiž dokáže blokáda věrohodně napodobit. Pokud jde o blokádu hrudní páteře, pomůže například odborná masáž, rehabilitace nebo napravení. Pro zmírnění bolesti použijte lokální masti proti bolesti a zánětu nebo léky proti bolesti.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Diskuze

V diskuzi OPERACE KRČNÍ PLOTÝNKY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tichá.

Dobrý den,
máme schibu inu 12let. Poslední měsíce v noci kňučela bolestí - záda. Na vyšetření CT a barva zjistili vyhřezlou plotýnku na bedrech a krku. Doporučují operaci (krk je prý horší). Po vyšetření je fenka apatická, stále leží a pospává. To byla na klinice jen jednu noc. Po operaci by tam měla zůstat 5 dní. Chodí normálně.
Díky za radu
Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simona Vytvarová.

Dobrý den,
mám dotaz na našeho pejska, který před měsícem prodělal operaci krční páteře a dodnes mu dělá velký problém si lehnout na levou stranu. Pokaždé když se mu to v noci podaří, hodně pláče a nemůže se zvednout

Zdroj: diskuze Operace krční plotýnky u psa

Ischias

Zánět sedacího nervu (ischias) způsobují anatomické změny – například vyhřezlá meziobratlová ploténka, která tlačí na nerv, vadné rozložení meziobratlového skloubení nebo degenerace vazivového systému. Stačí potom jeden nešťastný pohyb – a na bolest je „zaděláno“. Páteřní svaly se snaží ochránit rozbolavělé místo před přetěžováním či dalším pohybem, a tak se stáhnou. Zároveň meziobratlové klouby ztuhnou v nesprávném postavení, zablokují se a námi vnímaná bolest se ještě zvýší. Bolest se začne šířit, „vystřelovat“, a my ji pak pociťujeme nikoli jako bolest v zádech, ale na úplně jiných místech. Bolet nás může například celá dolní končetina – bolest vyzařuje podél celého sedacího nervu, což jsou pro ischias typické příznaky. Příznaky jsou nepřehlédnutelné – prudká bolest ve spodní části zad se objeví nejčastěji při zvedání těžkého břemene v předklonu, při prudkém pohybu zad nebo po ofouknutí studeným průvanem, když máme rozehřáté svaly a zpocenou kůži zad. Při ataku ischiasu se člověk nemůže narovnat, prudká bolest vystřelující do nohy mu brání v jakémkoliv pohybu. Léčba je nezbytná, jednak tlumí příznaky, tedy bolest, ale rovněž pomáhá odstranit příčiny, protože ischias se opakovaně vrací.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Poradna

V naší poradně s názvem PREDNISON PRO PSA PŘI OCHRNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Dudyova.

Dobrý den,opravdu může pomoct prednison,když nám pes ochrnul na zadní packy?Podle veterináře je to buď skriply nerv v páteři nebo vyhřezla plotýnka.Uz je to paty den,co nechodí a ty nohy tahá za sebou jak kus hadru.Prasky bere zatím druhý den,ale když ji vidím,tak se mi nechce věřit,že to rozchodi.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste koupit vozíček pro invalidní pejsky. Do popruhu zapnete nehybné nožky a kolečka pomohou pejskovi v pohybu. Bravůrně se s tím rychle naučí a bude moct být zase mobilní. Jak takový vozík pro psy vypadá se můžete podívat tady: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Prednison pro psa při ochrnuti

Příčiny

Výhřez meziobratlové ploténky se nejčastěji vyskytuje v bederní oblasti. Je provázen velmi silnou bolestí, protože je utlačována mícha. Nastává porucha hybnosti i citlivosti, bolest často vystřeluje do nohy. Vyvolávajícím momentem je většinou prudký pohyb (například při tenise) nebo zvedání těžkých břemen na stavbách apod. Potíže mohou přijít náhle nebo se déle vyvíjet.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v bederní oblasti, pak se vyskytují tyto příznaky:

  • bolest vystřelující do kostrče, nohou a chodidel; bolest zad může i nemusí být přítomna;
  • necitlivost nebo mravenčení v nohách nebo chodidlech;
  • oslabení svalů;
  • nemožnost močení.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLOTINKA KRČNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

jak cvičit na vyhřezlá plotenka akrční pateř dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílám vám odkaz na video s cviky při vyhřezlé ploténce na krční páteři: youtu.be/0SLairHEutE
Video je v angličtině, ale cviky jsou velmi dobře vidět a pochopíte je i když anglicky nerozumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotinka krční páteře

Operace

Chirurgická operace páteře, respektive meziobratlových plotének je klasická operace, která vyžaduje celkovou anestezii. V současnosti se vykonává pouze u pacientů, kteří jsou maximálně a dlouhodobě omezeni na pohybu. Současný lékařský trend je takový, že se vyhřezlá ploténka operuje až v krajnosti, před deseti lety to však bylo přesně naopak, na operaci plotének šel člověk i s malým výhřezem.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Diskuze

V diskuzi TERIÉR-VYHŘEZLÁ PLOTÝNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka a Orinka.

Moje 8 letá fenečka foxteriéra má dle vyšetření MRI vyhřezlé krční plotýnky mezi 5-7 obratlem, s diagnozou lehká až středně těžká komprese míchy. V současné době po 4 týdenním klidovém režimu, nahřívání krku a lécích se stav satbilizoval, bolestné občasné křeče se už 1,5 týdne neobjevily.Běhá na volno po zahradě a honí ptáky,děláme 1/2 hodinové procházky,působí bez problému,ale vím, že teriéři mají vysoký práh bolestivosti.Má nyní podstoupit operaci nebo počkat na zhoršení stavu? Co nás čeká po operaci ? Bude zdravá? Bude bez bolesti ? Jako laik tápu a bojím se o ni.
Prosím napište např. vlastní zkušenost nebo odbornou radu. Děkujeme obě dvě.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Teriér-vyhřezlá plotýnka

Vyhřezlá ploténka – Dornova metoda

Dornova metoda je velmi jemná manuální terapie, která dokáže obratle a klouby vrátit do jejich původní přirozené polohy. Po vrácení kloubů a obratlů do původní polohy lze cítit okamžitou úlevu. Dornova metoda se provádí přirozeným a volným pohybem ošetřované osoby. Terapeut používá jemný tlak palců nebo celé ruky. Používají se pouze volné a přirozené pohyby, ošetřovaná osoba se nemusí bát prudkých a násilných pohybů, kdy by mohlo dojít k úrazu. Metoda je bezbolestná. Počet aplikací Dornovy metody pro dosažení požadovaného stavu je individuální, již po dvou ošetřeních se může dostavit úleva. V těžkých případech se však požadovaný efekt může dostavit až za několik měsíců. K tomu, aby byly účinky trvalé, je nutné odstranit nesprávné pohybové návyky. Dornova metoda je vhodná, pokud trpíte bolestí zad, bolestí kyčlí, bolestí kolen, tenisovým loktem, skoliózou, rozdílnou délkou končetin (pokud se nejedná o vrozenou vadu).

Dornova metoda není vhodná, když jste náchylní ke zlomeninám, trpíte osteoporózou v pokročilém stadiu, máte akutní zánět, jste brzy po operaci či úrazu (zlomeniny).

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Diskuze

V diskuzi PROSÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den nevím co mám dělat můj pes má bouli pod okem. Nevím jestli to není rakovina. Prosím pomozte co mám dělat prosím pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka Bouchalová.

Operovat nebo počkat na zhoršení stavu? Moje 8 letá fenečka foxteriéra má dle vyšetření MRI vyhřezlé 2krční plotýnky mezi 5-7 obratlem s diagnozou - lehká až středně těžká komprese míchy. V současné době po 4 týdenním klidovém režimu se stav uklidnil, bolestná křeč v délce cca 1-2 min. se objeví cca 1x za 2-3 dny, doma ale častěji odpočívá a nyní už běhá na volno po zahradě a honí ptáky, v poledne děláme 1/2 hod. procházky.
Co nás čeká po případné operaci? Bude v pořádku, bude bez bolestí, následuje nějaká terapie - jako laik tápu a samozřejmě se o ni bojím. Prosím napište např. vlastní zkušenost nebo odbornou radu. Děkujeme moc za zprávu obě dvě.

Zdroj: diskuze Prosím

Vyhřezlá ploténka

Podstatou výhřezu ploténky je uvolnění její vnitřní části do páteřního kanálu skrze trhlinu v její obvodové části. Tato uvolněná část dráždí nebo utlačuje nerv. Když vyhřezlá ploténka tlačí na nervový kořen, může být příčinou silné bolesti zad. Bolest může doprovázet pocit brnění a zvětšuje se při kašlání, pohybu nebo dlouhodobém sezení. Tlakem vyhřezlé ploténky nebo osteofytů (kostních výrůstků) a vlivem dalších degenerativních změn páteře působících na nervový kořen vznikají kořenové syndromy.

Podle místa, kde dochází k útlaku, se mění šíření bolesti a vzniká řada vertebrogenních algických syndromů, jinak řečeno soubor příznaků, kterým dominuje bolest páteře:

  • akutní blok krční páteře – ústřel,
  • chronické bolesti krční páteře,
  • cervikokraniální syndrom – porucha krční páteře s vyzařováním bolestí do oblasti hlavy,
  • cervikovestibulární syndrom – stav, kdy zablokovaná krční páteř způsobí závratě,
  • cervikobrachiální syndrom – bolesti horní končetiny, které mají svůj původ v dolní části krční páteře,
  • kořenové syndromy s projevy na horní končetině,
  • bolesti v hrudní páteři,
  • lumbago – bederní ústřel, houser,
  • chronické bolesti v bedrech a kříži,
  • kořenové syndromy s projevy na dolní končetině.

Zásadní příčinou vyhřezlé ploténky je postupné opotřebení, oslabení a námaha, které je páteř celoživotně vystavena. Na vzniku vyhřezlé ploténky se může také podílet malá pohybová aktivita, neúměrná fyzická zátěž na páteř při práci, nadměrné a nevhodné sportování.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Jak se projevuje vyhřezlá ploténka

Že jde o vyhřezlou ploténku, poznáte podle charakteristického příznaku, kterým je tupá až pálivá bolest v dané oblasti. Bolest může vystřelovat do nohou, také rukou a šíje v případě výhřezu v oblasti krční či hrudní páteře. Kromě bolesti může být snížena citlivost v oblasti kůže, která je zásobována nervovými vlákny utlačenými vyhřezlou ploténkou. Mezi další projevy vyhřezlé ploténky se uvádí brnění v horních nebo dolních končetinách. Může se objevit také svalová slabost, při které nebudete schopni udržet předmět v ruce, nebo se vám při chůzi budou podlamovat kolena.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Diskuze

V diskuzi VYHŘEZLÁ PLOTINKA KRČNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

poraďte co je třeba s tím dělat , jaké cviky,a co dál ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

jak cvičit na vyhřezlá plotenka akrční pateř dekuji.

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotinka krční páteře

Jak poznat vyhřezlou ploténku

Vyhřeznutí meziobratlové ploténky je stav, kdy dojde k prasknutí tuhého vazivového obalu ploténky a měkká dřeň ze středu se skrz tuto prasklinu dostane vně. Vzhledem k tomu, že se směrem dozadu za meziobratlovými ploténkami nachází páteřní kanál, ve kterém probíhá mícha a z kterého vystupují či do něj vstupují nervové kořeny (svazky nervů), může se uvolněná část dostat do kanálu a utlačit tam uložené nervové svazky. Nejčastěji se objevuje vyhřezlá ploténka v oblasti bederní páteře, dále také v krční oblasti. Může se objevit i v hrudní části, nicméně tento jev není tak častý. To, co nemocného přivede k lékaři, je bolest.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Prevence

Vzhledem ke skutečnosti, že u vyhřezlé ploténky hraje důležitou roli věk a přirozené opotřebení páteře, nelze stanovit jednoznačně účinné způsoby prevence. Lze však dodržovat určité zásady, díky nimž si můžete svou páteř lépe chránit:

  • buďte opatrní při zvedání těžkých předmětů ze země – neohýbejte se v pase, ale spíše podřepněte a po uchopení předmětu si znovu stoupněte a narovnejte se;
  • nezapomínejte na správné držení těla při chůzi, stání i sezení;
  • věnujte se pravidelně pohybovým aktivitám, ale vyhněte se nevhodnému a nadměrnému sportování;
  • udržujte si ideální váhu – nadváha vyvolává nadbytečnou zátěž pro páteř;
  • zvolte si kvalitní postel a židli, ze kterých vás nebolí záda.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Co se děje při vyhřezlé ploténce

Obratle tvořící páteř jsou mezi sebou odděleny pomocí pružných disků, které se nazývají meziobratlové ploténky. Ploténky absorbují nárazy působící na páteř a zároveň jí dodávají flexibilitu. Meziobratlová ploténka může být ale poškozena, a to například vinou zranění nebo přílišné námahy. V takové situaci může dojít k tomu, že je ploténka vytlačena mimo prostor, ve kterém má být usazena, nebo dokonce dojde k jejímu prasknutí a vnitřní obsah ploténky je pak vytlačován pryč z jejího jádra. Právě tento stav se nazývá vyhřeznutí ploténky. Vyhřeznutí ploténky může způsobit mechanický tlak na okolní nervy a vést k bolesti a zánětu. Když se výhřez ploténky neléčí, může vést k ochrnutí a významné změně kvality života.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Vyhřezlá ploténka – cviky

Pokud má naše páteř optimálně plnit svou funkci, musí být pevná a zároveň také dostatečně pružná a pohyblivá. Z tohoto důvodu je velice důležité jí věnovat zvýšenou pozornost. Následující série cviků působí velice komplexně na svalový korzet kolem páteře. Procvičuje rotační funkci hlubokých svalů zádových a uvolňuje páteř v předozadním směru. Dochází k uvolnění a protažení svalů.

Toto cvičení je doporučováno jako prevence proti výskytu vertebrogenních potíží (bolestí zad).

  1. Rotace bederní páteře – Vzpor v kleku. Kolena jsou položena na podložce v šíři pánve, ruce v šíři ramen. S výdechem přibližujeme k sobě hlavu a kostrč (neprohýbáme páteř), s nádechem vracíme do výchozí polohy, kdy je páteř v jedné rovině. Cvik opakujeme 5x s plynulým nádechem a výdechem na každé straně.
  2. Spinální cviky – Poloha vleže na zádech. Natažené nohy máme položené na stopu od sebe, ruce v upažení. S nádechem rotujeme plynule a pomalu hlavu na jednu stranu a špičky nohou na druhou stranu (přibližujeme co nejvíce patu ke špičce nohy). S výdechem se vracíme do výchozí polohy.
  3. Spinální cviky – Poloha vleže na zádech. Natažené nohy máme položené na sebe (pata se opírá o 2. prst), ruce v upažení. S nádechem rotujeme plynule a pomalu hlavu na jednu stranu a špičky nohou na druhou stranu. S výdechem se vracíme do výchozí polohy.
  4. Kočička – Vzpor v kleku. Kolena jsou položena na podložce v šíři pánve, ruce v šíři ramen. S nádechem odtahujeme od sebe temeno hlavy a kostrč do dálky (neprohýbáme páteř) a s výdechem kulatě balíme hlavu k hrudníku (snažíme se co nejvíce záda vyhrbit v oblasti beder). Cvik opakujeme 5x s plynulým nádechem a výdechem.
  5. Uvolnění hrudní páteře – Vzpor v kleku. Kolena jsou položena na podložce v šíři pánve, ruce v šíři ramen opřené o předloktí. S nádechem odtahujeme od sebe temeno hlavy a kostrč do dálky (neprohýbáme páteř) a s výdechem kulatě balíme hlavu k hrudníku (snažíme se co nejvíce záda vyhrbit v oblasti hrudníku). Cvik opakujeme 5x s plynulým nádechem a výdechem.

Při provedení cviků je nezbytné neprohýbat bederní část zad. Pohyb musí být pomalý – 6 až 8 vteřin, cviky opakujeme nejméně 4x na každou stranu ve zvolené pozici.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Příznaky začínajícího přechodu

Označení perimenopauza (premenopauza) se vžilo pro období kolem menopauzy – zhruba rok před a po ní. Zahrnuje takzvaný přechod neboli klimakterium, kdy dochází k postupnému útlumu funkce vaječníků. Už tehdy mohou ženy pociťovat první příznaky podobné jako při menopauze. Samotný přechod se u ženy objevuje kolem 45–55 let věku.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Nejčastější příznaky cukrovky

Lidé často trpí cukrovkou, aniž by o tom věděli. Hlavním důvod spočívá v tom, že prvotní příznaky nejsou viditelné. Mezi nejčastější příznaky cukrovky patří následující:

  • časté močení
  • nepřiměřená žízeň
  • intenzivní hlad
  • přibývání na váze
  • neobvyklé hubnutí
  • popudlivost
  • zvýšená únava
  • rozmazané vidění
  • tvorba modřin a špatná hojivost poranění
  • výskyt různých infekcí (kvasinkové)
  • svědění kůže
  • zarudnutí dásní a jejich otok
  • sexuální dysfunkce u mužů
  • necitlivost nebo brnění, zejména na nohou či rukou

Zdroj: Příznaky cukrovky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP