Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝPOČET BAZÁLNÍHO METABOLISMU

OBSAH

Bazální metabolismus versus kJ

Bazální metabolismus (BMR) znamená základní látkovou přeměnu. Jedná se o hodnotu klidové energetické spotřeby těla. V praxi se jeho hodnota téměř nedá změřit, vyžaduje velmi specifické podmínky klidu, proto se k jejímu stanovení používá přibližný výpočet. Hodnota bazálního metabolismu se liší podle pohlaví, věku a hmotnosti. Mimo to má každý jinak nastavený metabolismus podle úrovně fyzického výdeje, stylu života a genetické výbavy. Bazální metabolismus nabývá hodnot cca 1 700 kJ (400 kcal) u subtilního seniora až třeba 5 000 kJ (1 200 kcal) u stokilového padesátníka. Z hodnoty bazálního metabolismu lze vycházet při sestavování redukční diety založené na počítání kalorií. Tato metoda je náročná na plánování a počítání. Pro redukční programy má výpočet BMR omezený význam.

Zdroj: Bazální metabolismus

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINY NA ZRYCHLENÍ METABOLISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

všude radí a doporučují výrobky, bylinky a čaje na zrychlení metabolismu... ale co naopak jeho zpomalení, dokázal by někdo poradit?
Byl bych velice vděčný.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na zpomalení metabolizmu je nejlepší přestat jíst a omezit pohyb. Za těchto podmínek se metabolizmus zpomalí za 2 dny.

Zdroj: diskuze Byliny na zrychlení metabolismu

Bazální metabolismus – výpočty

Bazální energetický výdej si můžeme spočítat. Výpočtové vzorce udávají bazální energetický výdej v energetických jednotkách (kJ, kcal). Vzorce v sobě zahrnují individuální parametry, protože, jak již bylo uvedeno výše, úroveň bazálního metabolismu ovlivňuje hlavně pohlaví (žena, muž), hmotnost (množství ATH) a věk.

Výpočet pomocí Faustova vzorce

  • muži > BM (kcal) = hmotnost (v kg) x 24
  • ženy > BM (kcal) = hmotnost (v kg) x 23

Výpočet pomocí Faustova vzorce není přesný, jedná se pouze o orientační předpoklad energetického výdeje.

Výpočet pomocí Harris-Benedictovy rovnice

  • muži > BM [kcal] = 66,5 + 13,8 x hmotnost + 5,0 x výška - 6,8 x věk
  • ženy > BM [kcal] = 655 + 9,6 x hmotnost + 1,8 x výška - 4,7 x věk

Zdroj: Bazální metabolismus

Průměrný bazální metabolismus

Úroveň bazálního metabolismu je z velké části dědičná. Pokud jsme smolaři, že naši rodiče a prarodiče mají „utažený“ bazální metabolismus, můžeme počítat s komplikacemi spojenými nejen s nadváhou. Tyto faktory bývají obvykle ovlivněny našimi předky, kteří si procházeli abnormálními životními podmínkami, jako jsou hladomory a koncentrační tábory. Tyto podmínky nám z dlouhodobého hlediska dovolily nastartovat úsporný gen, který novodobě řídí rychlost bazálního metabolismu.

Velký podíl na úrovni bazálního metabolismu má také rasa. Například Číňané a Indové mají nižší úroveň bazálního metabolismu než lidé kavkazoidní (což jsou i Evropané).

Energetický výdej dospělých v průměru činí přibližně 8 400–11 700 kJ, a jak bylo uvedeno, s věkem tyto hodnoty klesají v důsledku klesání bazálního metabolismu. S fyzickou aktivitou se hodnoty energetického výdeje markantně zvyšují. Průměrný energetický výdej člověka, který se výrazně hýbe, se zvyšuje o 2 100–4 200 kJ za hodinu, v závislosti na zdatnosti, délce zátěže, typu a intenzitě sportovního výkonu. U žen jsou tyto hodnoty v průměru mírně snížené v poměru k celkovému energetickému výdeji.

Zdroj: Bazální metabolismus

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A UŽÍVÁNÍ MARIHUANY, JAKÝ TO MŮŽE MÍT NA LÉČBU VLIV? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav Cetl.

Dobrý den užívám Warfarin a chtěl bych vědět jestli účinek marihuany THC má vliv na působení léku Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Marihuana může zvýšit antikoagulační účinek warfarinu inhibicí jeho metabolismu. Při současném kouření marihuany a užívání warfarinu může docházet ke krvácení z nosu a zvýšenému výskytu modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a užívání marihuany, jaký to může mít na léčbu vliv?

Co je to bazální index

Základní výpočet se určuje vzorci. Lze využít například Harris-Benedictův vzorec. Pro ženy a muže je vzorec rozdílný. Pro muže: BM = 66 + (13,7 x hmotnost v kg) + (5 x výška v cm) - (6,8 x věk); pro ženy: BM = 655 + (9,6 x hmotnost v kg) + (1,8 x výška v cm) - (4,7 x věk). Získáte přibližný potřebný příjem, k němuž je nutné přičíst další energii dle své aktivity. Dle práce se připočte od 20 až po 50 % příjmu vycházejícího z bazálního metabolismu. Nejnižší hodnota pro sedavé zaměstnání, nejvyšší pak pro náročné fyzické práce. Poté se ještě musí počítat s přidáním energie potřebné na fyzické aktivity. Číslo není neměnné a musí se k němu přistupovat dle individuálních schopností a předpokladů jedince. Doporučuje se zapisovat si, co jíme, děláme, a určit si tak vlastní potřebu příjmu a výdeje energie, což je nejjednodušší způsob, jak dosáhnout potřebných výsledků s ohledem na svůj životní styl.

Zdroj: Bazální metabolismus

Diskuze

V diskuzi VÝPOČET UJÍMÁNÍ RAGLÁNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Burešová.

jak rozpočítat ujímání raglánu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výpočet ujímání raglánu

Fyzikální faktory ovlivňující bazální metabolismus

Hodnota bazálního metabolismu je ovlivňována mnoha faktory – věkem, pohlavím, tělesnou teplotou, onemocněními, některými léky a jiným. Proto má každý člověk jinou individuální hodnotu BMR. (Také proto není možné všem stanovit jeden stejný jídelníček, jelikož každý má jinou minimální potřebu energie.) Aktuální hodnotu bazálního metabolismu dokáže zjistit přístroj InBody, který zjišťuje analýzu složení těla. Je-li člověk například vrcholový sportovec, má tělo tvořeno zejména svalovou hmotou, což má za následek vyšší hodnotu BMR, protože tuto hmotu je potřeba vyživovat. Současně samozřejmě platí, že člověk, který má málo svalové hmoty, má mnohem nižší hodnotu BMR.

V praxi to pak znamená, že člověk s vysokou hodnotou bazálního metabolismu (nemusí to být jen sportovci) si může „dovolit“ konzumovat množství i energeticky vydatné stravy, o které si člověk s nízkou hodnotou BMR může nechat bohužel jen zdát. Často slýcháme zoufalé povzdechy na téma: „On(a) může sníst, na co se podívá, a nic to s ní(m) neudělá, a já se napiju vody a přiberu dvě kila.“ To je samozřejmě čirý nesmysl, z vody nepřibere naprosto nikdo. Ale když dva lidé s různým BMR a s různou rychlostí spalování sní totéž množství konkrétní potraviny, tak ten, který má BMR vyšší a rychlejší metabolismus, to na své váze nepocítí. Ten, kdo má nižší BMR a metabolismus pomalý, si naopak energii poctivě uloží a následně se to projeví i na váze.

Zdroj: Bazální metabolismus

Diskuze

V diskuzi VÝPOČET SCHODŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel FRANTIŠEK ROZMANIT.

Jak spočítám počet a výšku schodů.Stavební výška je 138 cm a délka je 418 cm.Jedná se o venkovní schodiště.Děkuji F.Rozmanit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Vážený pane. Záleží na tom, jak chcete mít jednotlivý schod vysoký. Většinou se dělá od 13 do 17cm. Stavební výšku máte 138cm tzn. 138 děleno výškou schodu. V případě výšky schodu 15cm je počet 138 děleno 15 to je 9,2. 9,2 schodu je samozřejmě nesmysl, musí vyjít na celé číslo, v tomto případě 9. Z tohoto se zpětně spočítá výška. Tj. 138 děleno 9 a to je 15,33cm. Pochopitelně je možno si rozměry určit jinak,ale potom budou schody na chůzi nepříjemné.
S pozdravem Honza.

Zdroj: diskuze Výpočet schodů

Excel pro výpočet schodiště

Zjednodušený vzorec pro výpočet schodiště najde pod článkem.

Zdroj: Výpočet schodů

Poradna

V naší poradně s názvem NEPRAVIDELNY MENSTR.CYKLUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Machatová.

Jak vypocitam plodne dny pri nepravidelnem menstr. cyklu?Ja mam cyklus 28 - 33 dni ale nepravidelne.Chtela bych otehotnet.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vycházejte z průměru a pro výpočet plodných dnů použijte jako délku svého cyklu číslo 30.

Zdroj: diskuze Nepravidelny menstr.cyklus

Recepty na zrychlení bazálního metabolismu

Pro nastartování rychlého spalování opravdu stačí 3x týdně 40 minut za vhodné tepové frekvence (220 - věk x 0,6 = minimální mez, maximální je x 0,7) bez kolísání pod a nad tuto úroveň, například jízdy na kole nebo rotopedu. Vyvážený jídelníček dle zásad zdravé výživy a v žádném případě nehladovět. Jíst v 3hodinových intervalech. Přičemž optimální váhový úbytek je maximálně do 0,5 kg tuku za týden. Uvádí se, že cca dalších dvanáct hodin po cvičení se bazální metabolismus zvyšuje až o 23 %. A jeho zvýšení (cca 10 %) trvá až 72 hodin. Tak honem vyrazte někam za pohybem.

Zdroj: Bazální metabolismus

Poradna

V naší poradně s názvem VEDLEJŠÍ ÚČINKY ANTIBIOTIKA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den,srdečně vás zdravím a prosím o radu.Měla jsem zánět průdušek a brala jsem antibiotikum Ciplox 500 co 12 hod. Protože při užívání mívám vedlejší účinky a to hlavně bolesti kříže a kloubů,přikoupila jsem si k Ciploxu i Probiotika Premium a po celý čas,co jsem brala antibiotika,jsem byla v pohodě,bez vedlejších účinků.Po dobrní Ciploxu jsem už nebrala ani Probiotika a během 3 dnů se mi objevili bolesti zad,v oblasti kříže a taky bolesti kloubů.Neumím si o vysvětlit,bolí mne už druhý den,i když už méně a proto prosím o odpověď,zda to může být ještě vedlejší účinek antibiotika a jak dlouho to může působit.Zda je nutné dál brát probiotika? Děkuji moc za odpověď.Marta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Probiotika je třeba vnímat stejně vážně, jako antibiotika a věnovat jejich užívání patřičnou pozornost. Za prvé je třeba probiotika užívat hned jak se započne léčba antibiotiky a to tak, že nejdříve se užije antibiotikum a za 3 až 4 hodiny se užije probiotikum, až do doby dobrání antibiotik. Za druhé je potřeba probiotika užívat dále i po skončení léčby antibiotiky a to alespoň dva týdny. Proč? Antibiotika jsou stále více agresivnější a ničí střevní flóru. Když nepřichází do těla nové kulrury ve formě probiotik, tak ve střevech začne množení nevhodné flóry, která přežila nebo se tam dostala potravou a ta pak způsobuje průjmy, změny středního metabolismu, bolesti, únavu, ale také poničení střevní stěny, které může vést k zánětu a k rakovině.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho púsobí antibiotika po dobrání

Co se dá očekávat

Aby bylo dosaženo maximálního a dlouhodobého efektu hubnutí, je důležité řídit se výživovým doporučením a také zařazením pohybové aktivity úměrné věku, pohlaví a fyzické kondici. Na rozdíl od běžně zavedené praxe odvozující energetický výdej z matematicky vypočítané hodnoty bazálního metabolismu vychází projekt „Hubnutí s Kerbetem“ z hodnoty klidového metabolismu, stanovené měřením. Také pracuje s hodnotami obsahu živin v potravinách, stanovených vlastními analýzami. Zohledňuje působení inzulínu v těle, který řídí metabolické procesy způsobující ukládání tuků. Výživová doporučení jsou navržena tak, aby inzulín nevytvářel nadbytečný tuk. Toho lze dosáhnout přiměřenou pohybovou aktivitou, úpravou jídelníčku a obohacením stravy o glukózotoleranční faktor (GTF), který žádoucím způsobem ovlivňuje aktivitu inzulínu.

Zdroj: Hubnutí s Kerbetem

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

Dobrý den, mám dotaz - jaká rizika z narkozy se vyskytují u osoby 62 leté s diagnosou ROZTROUŠENÁ SKLEROZA MOZKOMÍŠNÍ - když: diagnosa je v trvání již cca 35 let, stav je však z větší míry stabilizovaný tzn. pacient je relativně vitální, pohyblivý - cca 15 let se léčí preventivně injekcemi Avonex -interferon 1x týdně, má trochu problém se sítnicí jednoho oka - nekroza ve zcela nejperifernější části sítnice.Na kontrolní magn. rezonanci se nedávno obejvil drobný nález na míše na C 2 a C 7. Subjektivně je apcient bez potíží. Nyní čeká pacienta operace malinké pupeční kýly o velikosti cca 15mm. Prosím, jaká rizika v tomto případě hrozí...? Děkuji za informace. Leoš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje kalkulačka na výpočet pravděpodobnosti, že vlivem narkózy dojde k srdeční zástavě nebo infarktu myokardu. Jde o tak zvané perioperační riziko. Zde je odkaz:
www.mdcalc.com/calc/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Bazální metabolizmus

Aniž bychom se zamysleli nad samotným procesem hubnutí, máme tendenci věřit "novým" a "zaručeným" objevům, které nám zaručeně pomohou zhubnout, například jako CGA 800. Když se nám to po úmorném snažení třeba i podaří, pak se nám kila ale velmi rychle vrací zpět a to v ještě větší míře, než tomu bylo před zázračnou dietou. Proč tomu tak je? Proč muži hubnou snadněji než ženy? Proč někdo může jíst 10krát více, než vy a přesto nepřibere? Odpověď nám poskytne pochopení fungování našeho metabolismu – jinými slovy mluvíme o bazálním metabolismu.

Lidský metabolismus se liší u každého člověka a je dán již při narození – genetickou informací. Velmi jednoduše řečeno bazální metabolismus je energie nezbytná pro základní životní funkce organismu. Je to tedy základní látková přeměna našeho těla. Naše tělo spotřebuje nejvíce energie právě na bazální metabolismus. Sem patří např. dýchání, odpočinek ve spánku, funkce organismu za normální teploty a za úplného klidu. Každá další činnost (chůze, cvičení, oblékání) tuto hodnotu zvyšuje zhruba o 20%. Pro hubnutí je tedy potřeba zvýšit hodnotu bazálního metabolismu.

Zdroj: Účinné hubnutí a spalování tuků

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Nováková.

Dobrý den,
je mi 40 let a mám Mirenu 3 roky, jsem více méně spokojená (nemenstruuji, žádné starosti), až na to, že jsem za ty 3 roky nabrala 10 kg a váha jde stále nahoru, i když se zoufale ve stravě hlídám, cvičím 2 - 3x týdně včetně běhu na vzdálenosti 5 - 10 km. Zde jsem se dočetla, že zvýšení váhy je tedy nežádoucí účinek...Ale mám i jiné potíže, bolesti podbřišku, každý večer nafouklé břicho, zadržování vody. A strašně se mi zvětšují prsa a jsou velmi bolestivé. Mám nyní velikost 75 H a sundat si večer podprsenku sebou nese 2 minutovou bolest, a to nemluvím o bolestech zad a ramen. Může být i toto nežádoucí účinek Mireny?
Děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Dobrý den, Vaše nežádoucí obtížně odstranitelná nadváha, bolesti břicha, zad, ramen, nadýmání a zavodňování souvisí s Mirenou. Evokuje ve Vašem těle stav těhotenství a těhotná žena nehubne, její tělo shromažďuje. Vaše tělo už nevyrábí vlastní progesteron, tudíž je v těle převaha estrogenu (estrogenní dominance). Do dvou hodin po aplikaci Mireny máte ten umělý progestin Levonogestren v celém krevním oběhu, ovlivňuje tedy celé tělo a kaskádovitě narušuje činnost ostatních endokrinních hormonů, včetně hormonů ovlivňující výkonnost metabolismu a hormonů štítné žlázy. Dokrůrci to nechtějí ženám vyjímat hlavně z toho důvodu, že z toho mají velké prachy (za to, že to v pacietce, co nejdéle udrží, dostanou pěkný finanční bonus od Bayeru), proto jim všemožně lžou, že to tím tělískem být nemůže, ale opak je pravdou. Zbavte se toho. Budete se toho nahromaděného hormonálněchemického sajrajtu nejméně půl roku zbavovat.

Zdroj: diskuze Mirena

Co ovlivňuje bazální metabolismus?

Jeho hodnota je individuální u každého člověka a je ovlivněna věkem, pohlavím, tělesnou strukturou i výškou. Energetický výdej je nejvyšší během dětství a dospívání, v průběhu těhotenství a kojení. S rostoucím věkem hodnota bazálního metabolismu klesá, a právě proto přibýváme na váze. Ovlivňují ho však i další faktory jako například stres. Takže odpověď na otázku zda-li má na přibírání váhy vliv stres, zní odpověď ano. Organismus totiž pod vlivem negativních emocí a stresu produkuje hormon kortizol, který má vliv na ukládání tuků a samozřejmě ovlivňuje i cévní systém (způsobuje stahování cév). Součástí správného fungování je dostatek životně důležitých látek – vitaminů, minerálů, vlákniny, stopových prvků atd.

Zdroj: Účinné hubnutí a spalování tuků

Diskuze

V diskuzi MÁM DOLE 6 KG :) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.k.

Ahoj všem , držím palce vše co se do hubnutí pustili ,když se chce tak to jde :) Přes kámošku mám výživovou poradkyni konzultace jsou po telefonu tak ani nemusím někde lítat ,ale pomáhá mám dole 6,5 kg za necelé 2 měsíce . Tady to je jsou tam i dobré články :) www.centrum-redukce-…
a pište jak Vám hubnutí jde :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Laura Jandová.

Už jsem měla dost, že v každém obchodě na sebe nic neobleču a taky mi vadilo, jak se při každé běžné činnosti hned zapotím. Vyzkoušela jsem spousty diet, ovšem bezvýsledně, popřípadě s následným jojo efektem. Tak jsem se pustila do hledání odborné pomoci. Na internetu vyjelo mnoho poraden a poradců. Netrvalo dlouho a já si vybrala - Svět zdraví. Po telefonické domluvě mě čekala první konzultace, kde mi vysvětlili, co a jak se bude dít. S plnými hlavami informací jsem se vracela domů, abychom to probrala s rodinou. A s podporou všech jsme si řekli: Jde se na to. Při následujících návštěvách mi už byl sestaven jídelníček dle našich metabolismů. Teď už ho jen dodržovat. Každou další návštěvu jsem se dovídala, kolik jsem zhubla, kolik jsem ztratila centimetrů. A podívejme. Výsledky jsou viditelné s každým dalším měřením a vážením, dokonce si začíná všímat i mé okolí. A to bylo přesně to, co mě hnalo dál, viditelné výsledky, jak na mém těle, tak na mém zdraví.S nižší váhou si víc věřím, baví mě, nakupovat si oblečení a dívat se před zrcadlem, jak mi to zase sluší.

Zdroj: diskuze Mám dole 6 kg :)

Jak zvýšit hodnotu bazálního metabolismu?

Velmi důležité je omezení příjmu potravy a pravidelná tělesná aktivita. Přípravky na hubnutí by nám měli pomáhat v tomto snažení, ale samotné za nás problém nevyřeší – jinými slovy, nejsou schopny zvýšit ani urychlit metabolismus.

  • Rozumné snížení příjmu potravy: Je logické, že pokud přijímáme více než potřebujeme, tělo si ukládá zásoby na horší časy ve formě tuku. Obalujeme se tukem, který si sebou nosíme jako přítěž. Zatěžujeme tím naše srdce, cévy, vnitřní orgány a zaděláváme si na další onemocnění.
  • Fyzická aktivita: Pravidelným pohybem spálíme více kalorií a současně podporujeme i tvorbu svalové hmoty, která potřebuje více energie. Pravidelnou fyzickou aktivitou „nutíme“ náš organismus pamatovat si zvýšenou spotřebu energie - to však funguje jen omezenou dobu.

Zdroj: Účinné hubnutí a spalování tuků

Glykemický index – výpočet

GI potraviny/100 a výsledek se vynásobí počtem sacharidů v potravině.

  • 100 g rýže = 80 g sacharidů – 120 g rýže = 96 g sacharidů
  • 100 g medu = 82 g sacharidů – 40 g medu = 33 g sacharidů

Například výpočet pro 120 g rýže:

  • (GI 55/100) × 96 g = 53

Výpočet pro 40 g medu:

  • (GI 85/100) × 33 g = 28

Zdroj: Glykemický index

Který čaj je dobrý na zrychlení metabolismu?

Nejlepším kandidátem na čaj, který umí zrychlit metabolismus je pravý černý čaj. Černý čaj v sobě obsahuje nejvíce povzbuzující látky zvané Thein, alias kofein z čaje. Thein oproti kofeinu z kávy nemá tak rychlý nástup a v těle vydrží účinkovat delší dobu, proto se na trvalejší zrychlení metabolismu hodí lépe než káva.

Zdroj: Čaj na zrychlení metabolismu

Význam bazálního metabolismu při hubnutí

I když samotný bazální metabolismus moc ovlivnit nelze, zdravým životním stylem je možné výrazně posunout metabolismus k aktivnější podobě, a to pravidelným sportováním a posilováním či rozdělením stravy do více menších jídel denně. Jistý význam zde hrají i některé doplňky stravy, které dokážou donutit organismus spotřebovávat tuky jako přednostní zdroj energie při dodržení stravovacích návyků potřebných pro úpravu tělesné hmotnosti. Jejich odbourávání je za splnění podmínek o trochu jednodušší, nikoliv však bezpracné. Za zmínku stojí extrakt ze zeleného čaje, guarana, karnitin, ale dokonce i samotné tuky jako CLA nebo omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které dokážou metabolismus tuků ovlivnit. Je potřeba i varovat před drastickými dietami a přílišným omezením příjmu stravy, kdy se metabolismus příliš zpomaluje a posléze po obnovení příjmu původního množství stravy dojde k ještě většímu nárůstu přebytečného tuku. Kdo pravidelně sportuje, ví, že po posilování a aerobní aktivitě je metabolismus zvýšený i několik hodin po sportování, a to dokonce i v klidovém stavu. Sport, a zvláště pak posilování v kombinaci s aerobní aktivitou, je pokládán za nejlepší způsob, jak bojovat proti nárůstu nadbytečného podkožního tuku.

Zdroj: Bazální metabolismus

Čaj na zrychlení metabolismu

Metabolizmus se zrychluje se zvyšující se srdeční činností. Zrychlenou srdeční činnost máme nejvíce při sportu, pak dále například při stresu, při vzrušení, ale také po vypití šálku kávy nebo čaje. Jak známo, tak káva i čaj obsahují kofein respektive thein, který zvyšuje srdeční činnost a zároveň tedy i zrychluje metabolismus.

Rychlejší tok krve = rychlejší látková výměna.

Zdroj: Čaj na zrychlení metabolismu

Co je to bazální teplota?

Bazální teplota je základní teplota lidského těla těsně po probuzení či v brzkých ranních hodinách. Nejideálněji by se tedy měla měřit hned ráno po probuzení. Důležité je, aby došlo ke změření před jakoukoli aktivitou provozovanou po ránu. Bazální teplota se měří pomocí bazálního teploměru, který se umisťuje do úst. Tento druh teploměru ukazuje i velmi malé stupně změn. Je důležité, aby každé měření probíhalo ve stejný čas. Bazální teploměry jsou k dostání ve většině drogérií a jsou obvykle dodávány s grafem pro evidenci teploty.

Zdroj: Bazální teplota


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP