Téma: 

walfarin a zelenina


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

WARFARIN

Warfarin je lék na předpis, který se používá k prevenci tvorby krevních sraženin. „Prospěšné“ krevní sraženiny vedou k zabránění nebo zastavení krvácení, naopak „škodlivé“ krevní sraženiny mohou způsobit mrtvici, srdeční infarkt, hlubokou žilní trombózu nebo plicní embolii.

Zdroj: Warfarin
Zveřejněno: 8.6.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: walfarin měření hodnoty q

Ideální hodnota je 2,0 až 3,0. Vy máte 1,6 a to znamená, že krev je hustší než má být. Nejspíše od svého lékaře dostanete silnější dávkování Warfarinu. A ptáte-li se, jestli muže nízké hodnoty Q způsobit zelenina, tak odpověď je ano. Vitamín K obsažený v zelenině zeslabuje účinky Warfarinu. Čím více zeleniny, tím nižší hodnota Q. Určitě nezůstávejte v tomto stavu a spolupracujte s lékařem na stabilizaci své krevní srážlivosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq
Odesláno: 26.1.2019 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A ZELENINA

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Detail odstavce: Warfarin a červená řepa
Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno: 30.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: walfarin

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Zdroj: diskuze Warfarin
Odesláno: 28.9.2017 uživatelem Eda
Počet odpovědí: 8 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A ZELENINA

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Detail odstavce: Warfarin a citrony
Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno: 30.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: nadbytek železa a zelenina

prosím jak přírodní cestou nebo dietou,snížit nadbytek železa v krvi. Která zelenina či bylinky jsou vhodné a čeho seprosím vyvarovat? děkuji velmi.

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina
Odesláno: 30.10.2018 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 0

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Obsah kcal v grilované zelenině

Zelenina jako papriky, rajčata, okurky, ředkvičky, brokolice, cibule, cuketa, česnek, tudíž v podstatě skoro veškerá naše zelenina, má nízkou energetickou hodnotu, a proto ji směle zařaďte při redukci do svého jídelníčku. Například paprika a okurka mají jen minimum kalorií.

Například:

  • 100 g květáku obsahuje 29 kcal
  • 100 g zelených fazolí obsahuje 33 kcal
  • 100 g zeleného hrášku obsahuje 87 kcal
  • 100 g špenátu obsahuje 26 kcal
  • 100 g kedlubny obsahuje 26 kcal
  • 100 g pórku obsahuje 38 kcal

Detail odstavce: Obsah kcal v grilované zelenině
Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: walfarin

Prosím mám dotaz , byl mi nasazen walfarin 5 a delší dobu užívám tramal kapky. Je to vhodná kombinace ? V propouštěcí zprávě jsem si přečetla , že jsem byla poučena o dietě, ale nikdo mě nepoučil.
Děkuji

Zdroj: diskuze Walfarin
Odesláno: 27.2.2016 uživatelem Alena Leitnerová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Grilovaná zelenina v alobalu

Ingredience: 500 g zeleniny – baby karotka, kukuřice, 250 g hrášku, 4 ks oloupaných brambor; 4 lžíce másla, 1 lžíce koření na grilovanou zeleninu

Postup: Větší nádobu na pečení v troubě vyložte alobalem a naplňte na kostičky nakrájenou zeleninou. Posypte kořením, přidejte máslo a alobal uzavřete. Vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Detail odstavce: Grilovaná zelenina v alobalu
Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

KRYTOSEMENNÉ RAJČE JEDLÉ

Je rajče ovoce nebo zelenina

Zda je rajče ovoce, nebo zelenina, byla velmi zapeklitá otázka a botanici na ni nemohli najít shodnou odpověď. Nakonec tento spor rozhodli právníci, v roce 1893 o tom rozhodoval Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden. Problém zdánlivě banální měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Soud vynesl verdikt, že rajče je zelenina.

Detail odstavce: Je rajče ovoce nebo zelenina
Zdroj: Krytosemenné rajče jedlé
Zveřejněno: 27.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Walfarin

Dobrý den chtěla bych se zeptat manžel bere již několik let Walfarin ted jsem se dočetla o vitamínu K2 chtěla bych vědět zda manžel muž brát tento vitamín děkuji s pozdravem Hana Fišerová Dondová

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity
Odesláno: 22.1.2018 uživatelem Hana
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A ZELENINA

Warfarin a zázvor

Pro zachování čistoty cév bez sraženin je vhodné používat zázvorovité rostliny, protože obsahují látku gingerol, ale opět v přiměřeném množství bez denních výkyvů.

Detail odstavce: Warfarin a zázvor
Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno: 30.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kvašená zelenina

Obvykle platí, že kvašená zelenina má stejný obsah vitamínu K jako ta samá čerstvá. Snažte se udržet denní příjem vitamínu K na stejné úrovni 90 mikrogramů. Když tedy zařadíte do jídelníčku kvašenou zeleninu, pak v ten den omezte tu čerstvou, aby součet všeho byl zase těch 90 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvašená zelenina
Odesláno: 6.2.2019 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

V ČEM JSOU OBSAŽENY SACHARIDY

Zelenina a obsah cukru

Kořenová zelenina je na cukry vyloženě bohatá. V průměru 100 gramů poskytuje asi 4 gramy cukru. Ale ani takové chilli papričky nejsou bez viny. Raději je vyměňte za červené a žluté papriky, které mají o polovinu množství cukru méně, přestože jsou sladší. Pozor si dejte i na obyčejnou cibuli. Jeden průměrný kus může ukrývat až 5 gramů cukru. Také rajčata jsou nabitá sacharidy. Naštěstí u zeleniny platí jednoduché pravidlo: co je zelené nebo bílé, má málo cukrů.

Detail odstavce: Zelenina a obsah cukru
Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy
Zveřejněno: 9.1.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Grilovaná zelenina podle Pohlreicha

Ingredience: červené a žluté papriky, červené cibule, zelený chřest, lilek, žlutá cibule či cuketa

Ingredience na marinádu: 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce hnědého třtinového cukru, cca čtvrt lžíce worcestrové omáčky, cca 1 lžíce slunečnicového oleje, půl lžíce čerstvě nasekaného zázvoru, půl stroužku česneku, půl lžíce citronové šťávy a špetky soli, 2 lžíce ústřicové omáčky

Postup: Nakrájenou zeleninu vložte do marinády a nechte uležet, poté vložte na gril a opečte. Servírovanou zeleninu nezapomeňte na talíři posypat čerstvě nasekaným koriandrem, celému jídlu totiž dodá velice příjemný chuťový akcent.

Detail odstavce: Grilovaná zelenina podle Pohlreicha
Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: OmegaMarine Forte+vitamín D3

Dobrý den,
mohu užívat výše uvedený OmegaMarine Forte+vitamín D3,když užívám dlouhodobě Walfarin 5. Děkuji.

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3
Odesláno: 16.3.2016 uživatelem Růžena
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

WARFARIN - CO MŮŽU JÍST

Zelenina

Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.

Detail odstavce: Zelenina
Zdroj: Warfarin - co můžu jíst
Zveřejněno: 11.1.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: walfarin měření hodnoty q

děkuji, ale asi jsme si nějak neporozuměli s paní dr.protože mě říkala že čím vyšší hodnota Q tím více K dík za radu

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq
Odesláno: 26.1.2019 uživatelem rerkova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Grilovaná zelenina s kuskusem

Ingredience: 240 g kuskusu, 160 g lilku, 160 g červené papriky, 160 g cukety, 60 g červené cibule, čerstvá máta, čerstvý koriandr, čerstvá bazalka, petrželová nať, 1 citron, 60 ml olivového oleje, 60 g rukoly, sůl, pepř

Postup: Kuskus uvaříme v osolené vodě s olivovým olejem na skus. Necháme vychladnout. Větší kousky paprik, lilku a cukety ogrilujeme dozlatova, osolíme, opepříme a necháme vychladnout, poté smícháme s uvařeným kuskusem. Směs ochutíme jemně sekaným koriandrem, cibulí nakrájenou najemno, sekanou bazalkou a petrželovou natí, dále citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem. Dobře promícháme a podáváme s lístky rukoly.

Detail odstavce: Grilovaná zelenina s kuskusem
Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno: 11.5.2015

GRILOVANÁ ZELENINA JAKO PŘÍLOHA

Grilovaná zelenina na kontaktním grilu

Ingredience: zeleninu dle chuti – rajčata, cuketa, cibule, fazolky, lilek, paprika, česnek, balzamikový ocet, citronová šťáva, olivový olej

Postup: Očištěnou zeleninu nakrájejte na plátky nebo měsíčky tlusté asi dva až tři centimetry a naložte je do předem připraveného dresinku, který nachystáte ze tří lžic balzamikového octa, pár kapek citronové šťávy, prolisovaného česneku a dvou lžic olivového oleje, který pomůže tělu plně využít všechny vitamíny, které jsou v zelenině obsažené. Zeleninu poté zlehka ogrilujte z obou stran a případně ještě dochuťte dle svých představ. Takto připravenou směs můžete podávat jako přílohu k masu nebo jen tak samotnou s opečeným pečivem.

Detail odstavce: Grilovaná zelenina na kontaktním grilu
Zdroj: Grilovaná zelenina jako příloha
Zveřejněno: 20.6.2017

WARFARIN A ZELENINA

Warfarin a česnek

Česnek je znám mimo jiné jako oblíbený prostředek snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění. Tato jeho vlastnost je dána inhibicí shlukování krevních destiček. To však může zvýšit riziko zvýšené krvácivosti. Pacienti užívající Warfarin by se tedy měli vyhnout užívání jakéhokoli extraktu z česneku a neměli by konzumovat více než jeden stroužek česneku denně.

Detail odstavce: Warfarin a česnek
Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno: 30.4.2017

WARFARIN A ZELENINA

Co při bolesti

Při užívání Warfarinu byste neměli používat žádné jiné léky, které ovlivňují srážlivost krve. Léky ze skupiny takzvaných nesteroidních antirevmatik (ibuprofen, kyselina acetylsalicylová a další) mohou srážlivost ovlivnit, takže se jim vyhněte. Paracetamol bez obav můžete. Pokud by byly bolesti silné a paracetamol by nestačil, může lékař předepsat silnější analgetika ze skupiny opioidů.

Detail odstavce: Co při bolesti
Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno: 30.4.2017

GRILOVANÁ ZELENINA JAKO PŘÍLOHA

Tip na dip

Česnekový dip

Ingredience: 500 g bílého jogurtu, 3 stroužky česneku (může být i víc, záleží na chuti), 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce citronové šťávy, 1 hrst oregana, sůl, pepř

Postup: Česnek oloupeme a rozmačkáme nebo nastrouháme, smícháme ho s jogurtem a zakysanou smetanou. Přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekané oregano. Vše pořádně zamícháme a máme hotovo.

Detail odstavce: Tip na dip
Zdroj: Grilovaná zelenina jako příloha
Zveřejněno: 20.6.2017

ŠPENÁT

Špenát a zdraví

Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy a směs vitamínu skupiny B, které jsou dobré pro náš mozek a nervy. Je také významným zdrojem draslíku, který reguluje krevní tlak a je dobrý pro kosti. Dále tato zelenina obsahuje mangan (vhodný pro látkovou výměnu) a železo (na krvetvorbu). Špenát rovněž posiluje imunitní systém a pomáhá při neprůchodnosti střev.

Detail odstavce: Špenát a zdraví
Zdroj: Špenát
Zveřejněno: 8.5.2016

WARFARIN A ZELENINA

Vitamín K v zelenině

Vitamín K je důležitý nejen v procesech srážení krve, které jsou aktivovány při jakémkoliv vnějším či vnitřním krvácení. To se ví již dávno. Teprve mnohem později se zjistilo, že vitamín K byl nalezen i v tak životně důležitých orgánech, jako je nervový systém, srdce, plíce, žaludek či ledviny. Vitamín K je nezbytný pro zdravé fungování všech lidských buněk od jejich vzniku přes celý jejich život až po jejich „naprogramovanou“ smrt (například v rámci regenerace tkání výměnou starých buněk za nově vytvořené). Mimo jiné se také prokázal klíčový vliv vitamínu K na metabolismus vápníku.

Jako přírodní zdroj vitamínu K se uvádí především listová zelenina, například kapusta, špenát, listový salát, řeřicha, list petržele a další. Méně uváděným zdrojem je brokolice či rostlinné oleje.

Detail odstavce: Vitamín K v zelenině
Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno: 30.4.2017

GRILOVANÁ ZELENINA JAKO PŘÍLOHA

Grilovaná zelenina podle Pohlreicha

Ingredience: červené a žluté papriky, červené cibule, zelený chřest, lilek, žlutá cibule nebo cuketa, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce hnědého třtinového cukru, cca čtvrt lžíce worcesterské omáčky, cca 1 lžíce slunečnicového oleje, půl lžíce čerstvě nasekaného zázvoru, půl stroužku česneku, půl lžíce citronové šťávy, špetka soli, 2 lžíce ústřicové omáčky

Postup: Nakrájenou zeleninu vložte do marinády a nechte uležet, poté vložte na gril a opečte. Marinádu vytvořte ze lžíce sójové omáčky, lžíce hnědého třtinového cukru, cca čtvrt lžíce worcesterské omáčky, cca lžíce slunečnicového oleje, půl lžíce čerstvě nasekaného zázvoru, půl stroužku česneku, půl lžíce citronové šťávy a špetky soli, dvou lžic ústřicové omáčky. Servírovanou zeleninu nezapomeňte na talíři posypat čerstvě nasekaným koriandrem, ten celému jídlu dodá velice příjemný chuťový akcent. Podávejte k masu.

Detail odstavce: Grilovaná zelenina podle Pohlreicha
Zdroj: Grilovaná zelenina jako příloha
Zveřejněno: 20.6.2017

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Grilovaná zelenina v troubě

Ingredience: 250 g šalotky, 2 žluté a červené papriky, 700 g malých cuket, 4 lžíce olivového oleje, 1 menší snítka rozmarýnu, 1 bobkový list, 3 lžíce octa Balsamico, 2 lžíce portského červeného vína, 1 stroužek česneku, 1 menší svazek bazalky, pepř, sůl

Postup: Papriky opláchneme a opečeme v troubě při 250 °C, až se na slupce začnou tvořit puchýřky. Během grilování jednou obrátíme. Papriky vyjmeme, osolíme a necháme vychladnout pod vlhkou utěrkou. Cukety opereme, špičky odřízneme. Šalotky oloupeme a oba druhy zeleniny podélně rozpůlíme. Na plechu smícháme olej, jehličky rozmarýnu, sůl, rozdrcený bobkový list a pepř. V této směsi obalíme šalotky a cukety. Poté je naskládáme na plech tak, aby šalotka byla pokrytá. Zasuneme do střední části trouby vyhřáté na 220 °C a 30 minut zapékáme, dokud zelenina nezhnědne. Papriky oloupeme, jadérka a stopku odstraníme. Šťávu z paprik smícháme s octem, portským, solí a pepřem. Česnek a bazalku nasekáme. Papriku pokapeme šťávou, opepříme, posypeme bazalkou a česnekem, dáme stranou do tepla. Na servírovací mísu naaranžujeme všechnu zeleninu a podáváme.

Detail odstavce: Grilovaná zelenina v troubě
Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno: 11.5.2015

GRILOVANÁ ZELENINA JAKO PŘÍLOHA

Grilovaná zelenina na grilu

Ingredience: 2 červené papriky, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, 1 stroužek česneku utřený nožem, 1 červená chilli paprička zbavená semínek nasekaná najemno, 1 lilek nakrájený na kolečka, 1 větší cuketa na kolečka, 2 červené cibule nakrájené na kolečka, 6 sušených rajčat nakládaných v oleji na proužky, 1 hrst černých oliv, sůl, pepř

Postup: Papriky nechte pod grilem v troubě zcela zčernat. Dejte je do mísy a přiklopte talířem. Zatímco papriky chladnou, smíchejte ve velké míse olej, ocet, česnek a chilli papričku. Kolečka lilku, cukety a cibule postupně opečte na grilu. Cuketa a cibule mohou být do poloměkka, lilek udělejte absolutně měkký. Poté zeleninu dejte do mísy s marinádou a pořádně ji promíchejte. Papriky oloupejte a nakrájejte na nudličky. Spolu se sušenými rajčaty a olivami vmíchejte k zelenině. Osolte a opepřete podle chuti. Můžete rovněž ještě zastříknout olejem. Servírujte k sendvičům s kozím sýrem nebo k masu.

Detail odstavce: Grilovaná zelenina na grilu
Zdroj: Grilovaná zelenina jako příloha
Zveřejněno: 20.6.2017

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Grilovaná zelenina na pánvi

Ingredience: stejný poměr rajčat, lilku (baklažánu), cuket, červené a zelené papriky, cibule, dle chuti česnek, olivový olej, tymián/mateřídouška (může být i rozmarýn, bobkový list, i čerstvá majoránka je skvělá), okořenit mořskou solí a čerstvě mletým pepřem

Postup: Rajčata spaříme, oloupeme a vyškrábneme semena. Lilky nakrájíme na plátky, posolíme je a necháme asi 20 minut vypotit. Potom uvolněnou šťávu vymačkáme. Tím se zbavíme hořčin a lilek bude chutnější. Mladé cukety neloupeme a nakrájíme je na plátky (nejlépe chutnají, pokud nepřerostou délku 15 cm). Z paprik vyjmeme jaderníky a nakrájíme je na silnější plátky. Cibuli i česnek nakrájíme rovněž na plátky. Na teflonové pánvi zahřejeme olivový olej a osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata a podusíme cca 10 minut. Přidáme cukety a lilek, plátky česneku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a odkryté dusíme dalších cca 20 minut. Vydusíme všechnu šťávu. Podáváme jako přílohu nebo servírujeme s bílým pečivem.

Detail odstavce: Grilovaná zelenina na pánvi
Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno: 11.5.2015