Aspartam – nejběžněji se používá ke slazení dietních nealkoholických nápojů
Sacharin – používá se v mnoha dietních potravinách a nápojích
Sukralóza – rovněž obsažena v mnoha dietních potravinách a nápojích
Acesulfam K – často v kombinaci se sacharinem v nápojích nebo v měkké stravě
Stevia – je vyrobena z bylinných rostlin a používá se v potravinách a nápojích
Cukerné alkoholy jsou používány ke slazení dietních potravin a nápojů. Produkty na rostlinné bázi jsou mannitol, sorbitol a xylitol. Pokud budete konzumovat velké množství těchto sladidel, může dojít ke střevním potížím (průjem), nadýmání a přibývání na váze. Pokud je vaším cílem hubnutí, mějte na paměti, že i potraviny bez cukru mohou obsahovat sacharidy, tuky a kalorie. Proto je vhodné, abyste si vždy důkladně přečetli nutriční označení.
V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.
D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.
Úplně nejlepší první pomoc při pálení v uších z důvodů zánětu zevního zvukovodu je aplikovat do zvukovodu višněvského balzám s dehtem. Tence namotanou vatičku na špejli namočíme do dehtového višněvského balzámu a pak ji zasuneme co nejhlouběji do zvukovodu a stáhneme ze špejle. Necháme ji v uchu působit několik hodin a pak to zopakujeme s čerstvým balzámem.
Na zánět zevního zvukovodu také pomáhá česnek, když se malý úzký kousek oloupaného česneku zabalí jemně do vaty nebo do papírového kapesníčku a vloží se do zvukovodu. Výpary z česneku pak usmrtí přemnožené mikroby a zabrání se tak rozvoji zánětu a jeho rychlému zhojení.
Proti bolesti ucha pomáhá také černý bez. Čaj připravený z květů černého bezu se pije v průběhu celého dne a také se formou obkladů přikládá na bolavé ucho.
Také obklad s nastrouhaným bramborem dokáže trochu pomoci od bolesti při zánětu středního ucha, či při zánětu zevního zvukovodu.
Jako podpůrná léčba funguje i žvýkání žvýkaček, ve kterých je obsažen Xylitol, který funguje jako lehké antibiotikum a zabíjí bakterie. Optimální množství je 5 žvýkaček denně, protože při větším množxtví Xylitol způsobuje průjem.
Proti bolesti a zároveň i na léčbu zánětu velmi dobře poslouží volně prodejný lék Apo-ibuprofen, který se užívá ráno a večer jedna 400 mg tableta.
Z lékárny výborně a vemi rychle zabírají na zánět zevního zvukovodu kapky Garasone, které jsou ale jen na lékařský předpis, protože jde o účinnou kombinaci antibiotik a kortikoidů.
Léčba zánětu středního ucha
Nejlepší variantou v této léčbě je zahájení léčby antibiotiky, k tomu je ovšem třeba navštívit lékaře. Svépomocí můžeme léčbu zánětu středního ucha zahájit pomocí zinku, zázvorového čaje, česneku, selenu, jitrocele, mateřídoušky, špetkou chilli a vitamínu C. Pokud je infekce při zánětu středního ucha hnisavá, tak se do ucha nesmí nic kapat, ani léčivé kapky z česnekové šťávy, protože hrozí prasknutí bubínku.
Domácí léčba zánětu středního ucha:
Zinek - během prvních tří dnů se zinek užívá v dávce 10 mg každé 3 hodiny. Od čtvrtého dne se dávka sníží na 50 mg denně a od sedmého dne se užívá již jen 30 mg zinku denně. Zinek se nesmí užívat společně s citrusy, protože jejich šťáva ničí účinky zinku. Nejlepším druhem zinku při těchto vysokých dávkách je pikolinát zinku nebo glukanát zinku.
Česnek - při bolestivých příznacích se
třikrát denně
užívají najemno roztrouhané dva stroužky česneku, které se zapijí sklenicí vody. Po odeznění bolestí se česnek užívá ještě dva dny. Česnek se nesmí užívat na lačný žaludek, vždy jen po jídle.
Zázvorový čaj - pijí se 3 šálky denně. Zázvorový čaj se připraví ze dvou lžic nastrouhaného čerstvého zázvoru, který se přelije horkou vodou a nechá se 8 minut louhovat. Po vypití se zbylý zázvor na dně také sní.
Selen - prvních šest dní se užívá 150 μg denně, po šesti dnech se užívá ještě týden dávka 100 μg denně.
Vitamín C - 300 mg se užívá třikrát denně.
Jitrocelové pastilky s mateřídouškou bez cukru se užívají každé 3 hodiny.
Chilli - jednou nebo i dvakrát denně si do jídla přidejte špetku chilli, které zvyšuje prokrvení a hojení sliznic.
V naší poradně s názvem ŠKODLIVOSŤ SÓDY BIKARBÓNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
je škodlivá soda bikarbona na lidský organismus při požití a jak
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda.
Jedlá soda se nehodí jako přísada do koupelí. Pokud si točíte vodu na koupání z vodovodního rozvodu, tak vám ve většině případů nateče voda zásaditá. Sodou byste tuto zásaditost ještě zvýšili a došlo by tak k přehnanému vysušení pokožky. Naopak do takové koupele z vodovodního řádu je velmi dobré nasypat kyselinu citronovou. Jeden sáček kyseliny citronové na plnou vanu vody a uvidíte jak budete mít při a po koupeli vláčnou pokožku.
Xylitol je náhražka cukru běžně používaná ve žvýkačkách bez cukru, cukrovinkách a arašídovém másle. Často je preferován před stolním cukrem, protože obsahuje méně kalorií a nižší glykemický index než jeho protějšek. Při použití ve žvýkačkách xylitol chrání zuby před zubním kazem tím, že inhibuje růst a reprodukci bakterií.
Proč nesmí čivava pozřít xylitol, když pro nás toxický není? Xylitol se u psů vstřebává rychleji, což vede k nebezpečnému nárůstu inzulínu. Když k tomu dojde, hladina cukru v krvi klesne na nebezpečně nízkou úroveň (hypoglykémie) - potenciálně život ohrožující stav, ke kterému jsou navíc čivavy již tak náchylné. Ve vyšších dávkách xylitol také způsobuje náhlé selhání jater (akutní nekrózu jater).
Mezi příznaky otravy xylitolem patří slabost, letargie, zvracení, hypoglykémie (nízká hladina cukru v krvi) a žloutenka. V závažných případech může dojít k záchvatu, kolapsu, selhání jater a smrti. Příznaky jsou obvykle viditelné během 10 až 30 minut po expozici.
Xylitol je pro čivavy smrtelný v dávce 110 mg na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud vaše čivava váží například 2 kilogramy, může být požití 220 mg xylitolu smrtelné. Pokud vaše čivava váží tři kila, pak 330 mg může být smrtelných. Abychom tato čísla uvedli do perspektivy, jeden kus žvýkačky bez cukru obvykle obsahuje 1 gram xylitolu, což je více než dost na to, aby způsobilo těžkou hypoglykémii a možná i smrt. Žvýkačka nebo dietní bonbóny bez cukru jsou to, co nesmějí jíst čivavy.
Žvýkačky bez cukru lze dnes považovat již za samozřejmost. Bakterie přítomné v dutině ústní totiž cukr snadno a rychle přeměňují na kyseliny, které způsobují zubní kaz. Místo sacharózy, glukózy a dalších monosacharidů se do žvýkaček přidávají umělá sladidla. Jako nejlepší z nich se v současnosti jeví xylitol.
V naší poradně s názvem LÉKY NA ODVODNĚNÍ NA PŘEDPIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudelka.
Dobrý den,
Na odvodnění jsem bral Amicloton a teď mi lékař předepsal Carzap HTC 16mg/12,5mg. Chci se zeptat, v čem je mezi léky rozdíl, a který je pro mne více škodlivý.
Děkuji za odpověď.
Koudelka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ani jeden z jmenovaných léků pro vás nepředstavuje škodlivost, která by převyšovala zdravotní přínosy, které vám oba léky mohou poskytnout. Je běžná praxe, že se ke snížení krevního tlaku používá více variant léčby a podle výsledků se pak stanovuje další postup. Oba léky mají nežádoucí účinky, které se týkají hlavně zátěže ledvin. Když budete chodit pravidelně k lékaři na odběr krve a budete mít pod kontrolou funkci ledvin, tak můžete užívat současnou léčbu bez obav.
U kožních chorob ve vlasaté části hlavy se doporučuje také užívat i některý z produktů pro vnitřní užívání. Nejčastěji se doporučují Regalen kapky, Cytosan kapsle, Drags Imun kapky. Pouze jejich dávkování je potřeba konzultovat.
V naší poradně s názvem PAMPELIŠKA -KOŘEN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Fialová.
Je možné pít čaj z kořene pampelišky v kombinaci pouze1,5g /den Warfarinu? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.
Co jí čivava? Čivavy jsou všežravci a je třeba dbát na správnou a vyváženou výživu. Zároveň je také třeba dbát na to, abychom toto malé plemeno nepřekrmovali. Čivavy s nadváhou mívají problémy s vazy, kolaps průdušnice, chronickou bronchitidu a zkrácenou délku života.
Co nesmějí jíst čivavy
Mnoho běžných potravin, které jsou pro nás naprosto bezpečné, mohou u čivavy způsobit vážné onemocnění. Všichni jsme slyšeli, že čokoláda je pro psy toxická, ale možná vás překvapí, jaké další potraviny jsou na seznamu.
V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.
prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.
Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:
1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alkoholy mohou zhoršovat průjem. Vyhněte se také tabáku (cigarety, dýmky nebo žvýkací tabák), který může zhoršit průjem
14. Vyhněte se mastným, tučným a smaženým jídlům, jako jsou hranolky, slanina, klobása, pizza, sýr, pečivo, snack chips, omáčky s vysokým obsahem tuku a salátové dresinky.
15. Jezte jogurt s živými kulturami nebo pijte podmáslí nebo kefír. Snažte se zkonzumovat 250 gramů denně. Jiné mléčné výrobky používejte pouze v případě, že užíváte tablety laktázy, které napomáhají trávení. Místo kravského mléka zkuste nemléčné mléko, jako je mléko ze sóji, rýže nebo mandlí.
16. Jezte více potravin s rozpustnou vlákninou, včetně ovesných vloček nebo ovesných otrub, banánů, jablečné přesnídávky a konzervované broskve a hrušeky. Fazole mají vysoký obsah rozpustné vlákniny, ale mohou způsobit plyn a zhoršovat příznaky. Vyhněte se jim co nejvíce.
17. Vyvarujte se potravinám s nerozpustnou vlákninou, včetně čerstvého ovoce a syrové zeleniny a celozrnného chleba a obilovin. Jezte dobře vařené, loupané ovoce a zeleninu nebo zvažte jejich přidání do polévek nebo smoothies. To rozkládá nerozpustnou vlákninu a usnadňuje trávení.
18. Vyzkoušejte rýžové pyré. Smíchejte 1 šálek dlouhé nebo krátké bílé rýže s 6-7 šálky vody a jednou lžičkou soli; přiveďte k varu, pak vařte, dokud nemáte lepkavou, polévkovou směs (obvykle ~ 40 minut). Během dne pak popíjejte nebo jezte tuto směs. Namísto vody lze použít vývar.
19. Zeptejte se svého lékaře, zda-li potřebujete doplňovat vitaminy a minerály, to vám pomůže vyrovnat se s malabsorpcí v důsledku průjmu. Multivitamínový produkt se 100% doporučené denní dávky pro většinu vitamínů a minerálů lze užívat dvakrát denně. Jak se průjem zlepšuje, přepněte se na dávkování jednou denně.
20. Požádejte svého lékaře nebo dietologa, aby vám objednal krevní testy na vitamín B12 a vitaminy rozpustné v tucích. Možná budete muset poskytnout vzorek stolice, abyste mohl být zkontrolován na malabsorpci žlučové soli.
21. Zeptejte se svého lékaře na vyšetření na nediagnostikovanou celiakii (nesnášenlivost lepku). Pokud trpíte touto chorobou, musíte jíst 100% bezlepkovou dietu, abyste zvládli celiakii.
Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.
Studie prokázaly souvislost mezi zvýšenou hladinou dusičnanů a zvýšeným počtem úmrtí na některá onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, diabetes mellitus, rakovina žaludku a Parkinsonova choroba. Možná jako důsledek škodlivého účinku nitrosaminů na DNA. Nitrosaminy, vytvořené vlivem rychlosoli s obsahem dusičnanu sodného nebo dusičnanu draselného, byly spojeny s rakovinou žaludku a rakovinou jícnu. Dusičnan sodný a dusitany jsou spojeny s vyšším rizikem kolorektálního karcinomu.
Jedním z důvodů, proč zpracované maso zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, je jeho obsah dusičnanů. Malé množství dusičnanů přidaných do masa jako konzervační látky se rozpadá na dusitany. Dusitan pak reaguje s potravinami bohatými na bílkoviny (například s masem) za vzniku karcinogenních NOC (nitrososloučenin). NOC mohou vznikat buď při nakládání masa, nebo v těle při trávení masa.
Čistěte si zuby nejméně dvakrát denně pastou obsahující fluorid. Je dobré, když si čistíte zuby po každém jídle a zvláště před spaním.
Pomocí dentální nitě čistěte mezizubní prostory.
Konzumujte výživná a vyvážená jídla a omezte „rychlé občerstvení“. Vyhněte se sacharidům (bonbónům, tyčinkám apod.), které zůstávají na povrchu zubů. Pokud konzumujete lepkavé potraviny, vyčistěte si po jejich konzumaci zuby.
Informujte se u svého zubního lékaře o fluoridových doplňcích, které posilují zuby.
Zeptejte se svého zubaře na zubní tmely (plastový ochranný povlak), které lze aplikovat na žvýkací plochy zadních zubů (stoliček) a chránit je tak před rozpadem.
Proti zubnímu kazu používejte ústní vodu s obsahem fluoridu.
Pravidelně navštěvujte svého zubního lékaře, který vám vysvětlí profesionální čištění.
Doporučuje se vyplachování úst výrobky s obsahem fluoridu, které jsou prevencí proti zubnímu kazu. Vědci vyvíjejí nové prostředky k prevenci proti zubnímu kazu. Jedna studie zjistila, že žvýkačka obsahující sladidlo „xylitol“ dočasně pozastavuje růst bakterií způsobujících zubní kaz. Kromě toho existují materiály, které v průběhu času pomalu uvolňují fluoridy, což zabraňuje dalšímu poškozování zubů. Tyto materiály jsou umístěny mezi zuby nebo v jejich dírách či prasklinách. Ve fázi průzkumu jsou zubní pasty a ústní vody, které mohou zvrátit tvorbu kazu či jej vyléčit.
Nadměrné dávky paracetamolu jsou nejčastější příčinou akutního selhání jater. Vysoké dávky mohou být nebezpečné a smrtelné. Pokud máte otázky týkající se dávkování paracetamolu, tak se poraďte se svým lékařem. Dbejte opatrnosti při dávkování, zejména pokud užíváte více než jeden přípravek s obsahem paracetamolu. Standardní dávka pro dospělého činí 0,5 až 1 gram každé čtyři až šest hodin, až do maximální denní dávky 4 gramů. Dávkování paracetamolu u dětí se liší podle věku nebo váhy.
Výzkum byl založen na podrobných záznamech zdravotnických zařízení, zejména se zaobíral pacienty s poškozením jater. Závěry tohoto výzkumu jsou dostatečně spolehlivé. Studie ale neprokázala, proč lidé s dlouhodobým předávkováním dopadli celkově hůře. Bylo to zapříčiněno zpožděním léčby nebo něčím jiným? Výzkum se zaměřil na souvislost předávkování s věkem jedince, bylo zjištěno, že je častější u starších, a na souvislost s užíváním alkoholu, zde bylo zjištěno vyšší riziko závažného poškození jater a častější úmrtí. Studie byla zaměřena pouze na dospělé.
Při testování 633 lidí bylo zjištěno, že 161 trpělo předávkováním paracetamolem, přestože užívali paracetamol jen na bolesti hlavy, svalů, žaludku a zubů. Zjistilo se, že lidé, kteří si vzali jednu velkou dávku, měli nižší hladinu paracetamolu v krvi, než lidé, kteří užívali paracetamol dlouhodobě. U nich již nastaly problémy s játry a mozkem, případně nutnost dialýzy nebo pomoci s dýcháním. Průměrná dávka 4 g užívaná dlouhodobě vede k většímu předávkování než jednorázové užití vysoké dávky, která představuje 7 g. Maximální denní dávka paracetamolu pro dospělé činí 4 gramy!
Paracetamol je jedním z nejvíce používaných způsobů léčby horečky a bolesti, včetně bolesti hlavy, problémů se zády, zubů a chřipky. Paracetamol je na trhu už více než 50 let, a je-li užíván ve správných dávkách, je naprosto bezpečný. Mohou ho užívat i těhotné ženy.
Pokud je však paracetamol užíván dlouhodobě, může být nebezpečný. Dlouhodobé užívání vede k poškození jater a může způsobit i smrt. Někteří jedinci si vezmou vysokou dávku paracetamolu při pokusech o sebevraždu, ale často dojde jen k předávkování. Předávkování, ať už způsobené dlouhodobým používáním, nebo nadměrným dávkováním, je špatně prokazatelné, protože obvyklé krevní testy nejsou určeny ke zjištění úrovně paracetamolu.
Máte diabetes, a přesto byste si chtěli dopřát nějakou tu sladkost, nebo si vychutnat sladký čaj či kávu? Pak budete muset sáhnout po některém z náhradních sladidel, která diabetikům nezvyšují hladinu krevního cukru. Možností je celá řada, některá jsou přírodní, jiná chemické, některá zdravější, jiná méně.
Cukr, sirupy, med i melasa jsou sladidla kalorická a pro některé diabetiky nevhodná, proto je nutné je nahradit sladidly nekalorickými.
Umělá sladidla: Na trhu narazíte na celou řadu takzvaných umělých sladidel, která jsou určena zejména pro osoby trpící cukrovkou. Používají se do slazených nápojů, cukrovinek, dia výrobků, zakoupit lze i samotná umělá sladidla pro oslazení kávy či čaje. Jedná se o látky připravené synteticky, které mají sladivost mnohem větší než klasická sacharóza. Proto je zapotřebí menší množství, do kávy se dává například jen miniaturní tabletka, přičemž pocit sladkosti zůstává stejný. Umělá sladidla neobsahují téměř žádnou energii, takže jsou pro diabetiky vhodná. Existuje jich celá řada, například hojně rozšířený sacharin, aspartam, isomalt či sukralóza. Stále častěji se však v souvislosti s umělými sladidly hovoří o jejich škodlivosti, což se s přibývajícími výzkumy potvrzuje. Právě proto by umělá sladidla neměly používat těhotné ženy a další náchylnější skupiny osob. Nevýhodou umělých sladidel je také zřejmá nahořklá pachuť, která bývá pro mnohé velmi nepříjemná.
Přírodní náhradní sladidla: Umělá, synteticky připravená sladidla jsou cenově dostupná, stále častěji však bývají nahrazována přírodními sladidly, která jsou ale zpravidla dražší. Asi nejznámějším a stále oblíbenějším typem přírodního sladidla je rostlina stevia. Ta v sobě obsahuje látku diterpen steviosid, která má sladkou chuť, ale velmi nízký glykemický index, takže je pro diabetiky ideální. Pro slazení můžete používat jak přímo samotnou rostlinu (listy můžete nasekat a přidat do nápoje), tak tekuté sladidlo, které je z rostliny extrahované. Zakoupíte jej v každé zdravé výživě, stále častěji se objevuje i na pultech obchodních řetězců. Méně známým přírodním sladidlem je pak protein brazzein, který je jako jeden z mála sladidel stabilní. Také lze použít březový cukr známý jako xylit nebo xylitol. Je přírodního rostlinného původu a nachází se v mnoha typech zeleniny a ovoce. Náš březový cukr se získává hlavně ze skandinávské břízy a bukového dřeva. Je sladký a chutný jako cukr, navíc má o 40 % méně kalorií než bílý cukr, má nízký glykemický index – 7, proto je vhodný i pro diabetiky. Je „přátelský“ k zubům.
DESERT ESSENCE Zubní pasta pomáhá v boji proti plaku, hloubkově čistí zuby i dásně. V kombinaci s antiseptickými účinky ekologicky sklízeného Tea Tree oleje zanechává v ústech pocit čistoty a svěžesti. Použijte minimálně 2× denně, ideálně po každém jídle.
Desert Essence Zubní pasta tea tree a nimba 176 g obsahuje vysoký podíl výtažků z tea tree a neemu (nimby); pečuje o zdraví celé ústní dutiny, snižuje riziko vzniku zubního kazu, a zároveň působí skvěle antisepticky. Obsažené antibakteriální oleje bojují proti vzniku drobných zánětů i aft, a zároveň na dlouhou dobu osvěžují dech. Pasta je natolik účinná díky obsahu uhličitanu vápenatého, který šetrně odstraňuje nečistoty z chrupu, a zároveň brání usazování zubního plaku. Jemná zrníčka křídy navíc přirozenou cestou zesvětlují barvu chrupu. O zdraví ústní dutiny se starají antibakteriální oleje a výtažky z neemu, libavky a tea tree. Ty celou ústní dutinu dezinfikují, chrání před vznikem kazu, a současně eliminují výskyt zánětů. Rostlinné výtažky působí antibakteriálně, příjemně osvěžují dech na dlouhou dobu a aktivně napomáhají regeneraci poškozené sliznice. Vzhledem k jemnému složení je pasta vhodná pro každodenní použití, spolehlivě chrání chrup před vznikem zubního kazu, a zároveň udržuje celou ústní dutinu zdravou. Malé množství pasty aplikujte na zubní kartáček. Zuby čistěte po dobu dvou minut 2× denně.
Himalaya Complete Care zubní pasta kompletní péče 75 ml je bylinný přípravek s výtažkem z nimby, jež má přírodní antibakteriální účinky. Poskytuje 12hodinovou ochranu před škodlivými bakteriemi, odstraňuje povrchové skvrny a plak ze zubů. Pomáhá předcházet bolesti zubů a zubnímu kazu. Udržuje čisté a bílé zuby. Díky pokrokovému, dásně zpevňujícímu systému pomáhá snižovat jejich krvácení a zabraňuje zánětu. Granátové jablko je silný antioxidant, který udržuje dásně zdravé. Obsahuje fluorid.
Balení: 150 ml
Cena: 89,90 Kč
Nimbová zubní pasta má charakteristickou chuť, která po vyčištění poskytuje jedinečně svěží dech. Doporučuje se používat i preventivně v kombinaci s ústní vodou.
Aplikace:
parodontóza – nimbová zubní pasta podporuje snížení rizika poškození dásní, a tedy i ztráty zubů,
Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.
Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda.
Jedlá soda se nehodí jako přísada do koupelí. Pokud si točíte vodu na koupání z vodovodního rozvodu, tak vám ve většině případů nateče voda zásaditá. Sodou byste tuto zásaditost ještě zvýšili a došlo by tak k přehnanému vysušení pokožky. Naopak do takové koupele z vodovodního řádu je velmi dobré nasypat kyselinu citronovou. Jeden sáček kyseliny citronové na plnou vanu vody a uvidíte jak budete mít při a po koupeli vláčnou pokožku.
Ani jeden z jmenovaných léků pro vás nepředstavuje škodlivost, která by převyšovala zdravotní přínosy, které vám oba léky mohou poskytnout. Je běžná praxe, že se ke snížení krevního tlaku používá více variant léčby a podle výsledků se pak stanovuje další postup. Oba léky mají nežádoucí účinky, které se týkají hlavně zátěže ledvin. Když budete chodit pravidelně k lékaři na odběr krve a budete mít pod kontrolou funkci ledvin, tak můžete užívat současnou léčbu bez obav.
Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.
Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.
Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:
1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alkoholy mohou zhoršovat průjem. Vyhněte se také tabáku (cigarety, dýmky nebo žvýkací tabák), který může zhoršit průjem
14. Vyhněte se mastným, tučným a smaženým jídlům, jako jsou hranolky, slanina, klobása, pizza, sýr, pečivo, snack chips, omáčky s vysokým obsahem tuku a salátové dresinky.
15. Jezte jogurt s živými kulturami nebo pijte podmáslí nebo kefír. Snažte se zkonzumovat 250 gramů denně. Jiné mléčné výrobky používejte pouze v případě, že užíváte tablety laktázy, které napomáhají trávení. Místo kravského mléka zkuste nemléčné mléko, jako je mléko ze sóji, rýže nebo mandlí.
16. Jezte více potravin s rozpustnou vlákninou, včetně ovesných vloček nebo ovesných otrub, banánů, jablečné přesnídávky a konzervované broskve a hrušeky. Fazole mají vysoký obsah rozpustné vlákniny, ale mohou způsobit plyn a zhoršovat příznaky. Vyhněte se jim co nejvíce.
17. Vyvarujte se potravinám s nerozpustnou vlákninou, včetně čerstvého ovoce a syrové zeleniny a celozrnného chleba a obilovin. Jezte dobře vařené, loupané ovoce a zeleninu nebo zvažte jejich přidání do polévek nebo smoothies. To rozkládá nerozpustnou vlákninu a usnadňuje trávení.
18. Vyzkoušejte rýžové pyré. Smíchejte 1 šálek dlouhé nebo krátké bílé rýže s 6-7 šálky vody a jednou lžičkou soli; přiveďte k varu, pak vařte, dokud nemáte lepkavou, polévkovou směs (obvykle ~ 40 minut). Během dne pak popíjejte nebo jezte tuto směs. Namísto vody lze použít vývar.
19. Zeptejte se svého lékaře, zda-li potřebujete doplňovat vitaminy a minerály, to vám pomůže vyrovnat se s malabsorpcí v důsledku průjmu. Multivitamínový produkt se 100% doporučené denní dávky pro většinu vitamínů a minerálů lze užívat dvakrát denně. Jak se průjem zlepšuje, přepněte se na dávkování jednou denně.
20. Požádejte svého lékaře nebo dietologa, aby vám objednal krevní testy na vitamín B12 a vitaminy rozpustné v tucích. Možná budete muset poskytnout vzorek stolice, abyste mohl být zkontrolován na malabsorpci žlučové soli.
21. Zeptejte se svého lékaře na vyšetření na nediagnostikovanou celiakii (nesnášenlivost lepku). Pokud trpíte touto chorobou, musíte jíst 100% bezlepkovou dietu, abyste zvládli celiakii.