Téma: 

xylitol a jeho škodlivost


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

POROVNÁNÍ UMĚLÝCH SLADIDEL

Nejběžnější náhražky cukru

  • Aspartam – nejběžněji se používá ke slazení dietních nealkoholických nápojů
  • Sacharin – používá se v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Sukralóza – rovněž obsažena v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Acesulfam K – často v kombinaci se sacharinem v nápojích nebo v měkké stravě
  • Stevia – je vyrobena z bylinných rostlin a používá se v potravinách a nápojích

Cukerné alkoholy jsou používány ke slazení dietních potravin a nápojů. Produkty na rostlinné bázi jsou mannitol, sorbitol a xylitol. Pokud budete konzumovat velké množství těchto sladidel, může dojít ke střevním potížím (průjem), nadýmání a přibývání na váze. Pokud je vaším cílem hubnutí, mějte na paměti, že i potraviny bez cukru mohou obsahovat sacharidy, tuky a kalorie. Proto je vhodné, abyste si vždy důkladně přečetli nutriční označení.

Zdroj: Porovnání umělých sladidel
Zveřejněno: 7.6.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: druhy cukru i pro diabetiky

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky
Odesláno: 24.10.2016 uživatelem stanislav
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

LÉKY OBSAHUJÍCÍ PARACETAMOL

Škodlivost paracetamolu

Hlavní nevýhodou paracetamolu je jeho nepříznivé působení na jaterní tkáň, odborně hepatotoxicita. V běžných doporučených dávkách se nic neděje, ovšem otrava větší dávkou paracetamolu může způsobit závažné poškození jaterní tkáně a akutní selhání jater. Tento neblahý efekt paracetamolu se výrazně zvyšuje při požití alkoholu, proto by nemocní neměli v žádném případě paracetamol s alkoholem kombinovat. Kromě toho by neměly být léky s paracetamolem nadužívány lidmi s již nemocnými játry, například s cirhózou. V běžných dávkách se může objevit i alergická kožní reakce. Jeho antidotem (protijedem) je acetylcystein, který ovšem neprochází přes placentární bariéru. Toto je důležité v případě předávkování, kdy dochází k selhání jater u matky i plodu. Acetylcystein se nemůže dostat k játrům plodu a chránit je. Otrava způsobená předávkováním paracetamolem je jednou z nejčastějších příčin akutního selhání jater. Pacient do několika dnů umírá a zachránit ho lze pouze rychlou transplantací jater.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol
Zveřejněno: 1.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: druhy cukru i pro diabetiky

Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky
Odesláno: 25.10.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK PŘEDEJÍT ZUBNÍMU KAZU?

Jak zabránit vzniku zubního kazu?

  • Čistěte si zuby nejméně dvakrát denně pastou obsahující fluorid. Je dobré, když si čistíte zuby po každém jídle a zvláště před spaním.
  • Pomocí dentální nitě čistěte mezizubní prostory.
  • Konzumujte výživná a vyvážená jídla a omezte „rychlé občerstvení“. Vyhněte se sacharidům (bonbónům, tyčinkám apod.), které zůstávají na povrchu zubů. Pokud konzumujete lepkavé potraviny, vyčistěte si po jejich konzumaci zuby.
  • Informujte se u svého zubního lékaře o fluoridových doplňcích, které posilují zuby.
  • Zeptejte se svého zubaře na zubní tmely (plastový ochranný povlak), které lze aplikovat na žvýkací plochy zadních zubů (stoliček) a chránit je tak před rozpadem.
  • Proti zubnímu kazu používejte ústní vodu s obsahem fluoridu.
  • Pravidelně navštěvujte svého zubního lékaře, který vám vysvětlí profesionální čištění.

Doporučuje se vyplachování úst výrobky s obsahem fluoridu, které jsou prevencí proti zubnímu kazu. Vědci vyvíjejí nové prostředky k prevenci proti zubnímu kazu. Jedna studie zjistila, že žvýkačka obsahující sladidlo „xylitol“ dočasně pozastavuje růst bakterií způsobujících zubní kaz. Kromě toho existují materiály, které v průběhu času pomalu uvolňují fluoridy, což zabraňuje dalšímu poškozování zubů. Tyto materiály jsou umístěny mezi zuby nebo v jejich dírách či prasklinách. Ve fázi průzkumu jsou zubní pasty a ústní vody, které mohou zvrátit tvorbu kazu či jej vyléčit.

Zdroj: Jak předejít zubnímu kazu?
Zveřejněno: 1.2.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ŽVÝKAČKA

Žvýkačka bez cukru

Žvýkačky bez cukru lze dnes považovat již za samozřejmost. Bakterie přítomné v dutině ústní totiž cukr snadno a rychle přeměňují na kyseliny, které způsobují zubní kaz. Místo sacharózy, glukózy a dalších monosacharidů se do žvýkaček přidávají umělá sladidla. Jako nejlepší z nich se v současnosti jeví xylitol.

Zdroj: Žvýkačka
Zveřejněno: 20.10.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: škodlivosť sódy bikarbóny

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda.
Jedlá soda se nehodí jako přísada do koupelí. Pokud si točíte vodu na koupání z vodovodního rozvodu, tak vám ve většině případů nateče voda zásaditá. Sodou byste tuto zásaditost ještě zvýšili a došlo by tak k přehnanému vysušení pokožky. Naopak do takové koupele z vodovodního řádu je velmi dobré nasypat kyselinu citronovou. Jeden sáček kyseliny citronové na plnou vanu vody a uvidíte jak budete mít při a po koupeli vláčnou pokožku.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Škodlivosť sódy bikarbóny
Odesláno: 27.11.2010 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HUMÁTY V LÉČBĚ LUPŮ, EKZÉMŮ A DALŠÍCH NEMOCÍ VLASOVÉ POKOŽKY

TIP:

U kožních chorob ve vlasaté části hlavy se doporučuje také užívat i některý z produktů pro vnitřní užívání. Nejčastěji se doporučují Regalen kapky, Cytosan kapsle, Drags Imun kapky. Pouze jejich dávkování je potřeba konzultovat.

Cytosan šampon složení (200 ml)

Aqua, Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Cocoamphodiacetate, Xylitol, Hydroxyethyl Urea, Ammonium Lactate, Xantan Gum, Hydroxyethylcellulose, Citric Acid, Humic Acids, Potassium Salts, Caprylyl Glycol, Glyceryl Caprylate, Glycerin, Phenylpropanol

Zdroj: Humáty v léčbě lupů, ekzémů a dalších nemocí vlasové pokožky
Zveřejněno: 23.10.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: pampeliška -kořen a warfarin

Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pampeliška -kořen a warfarin
Odesláno: 5.11.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MOSPILAN

Příbalový leták Mospilanu

V příbalovém letáku Mospilanu 20 SP najdete veškeré potřebné informace – složení, škodlivost, dávkování, ochrannou lhůtu, bezpečnostní opatření, likvidaci, skladování a první pomoc.

Zdroj: Mospilan
Zveřejněno: 22.12.2015

POUŽITÍ SODY BIKARBONY

Škodí soda bikarbona?

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.

Zdroj: Použití sody bikarbony
Zveřejněno: 16.5.2012

LÉČIVÉ ÚČINKY JEDLÉ SODY

Škodí soda bikarbona?

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a jde o naprosto bezpečnou látku. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 – protispékavá látka a kypřicí prášek.

Zdroj: Léčivé účinky jedlé sody
Zveřejněno: 4.10.2013

CUKR

Škodlivost cukru

I když nesladíte, cukr se ukrývá v mnoha pochutinách, jako je sirup, sladké pečivo a limonády. Naše zdraví je tak vážně ohroženo. Cukr se podílí na spoustě závažných onemocnění a hlavně na civilizačních chorobách. Ve své podstatě se dá konzumace cukru přirovnat ke konzumaci drogy, ne nadarmo se cukru říká bílý jed.

Zdroj: Cukr
Zveřejněno: 18.4.2015

ŠKODLIVOST PARACETAMOLU

Co to znamená pro mě?

Nadměrné dávky paracetamolu jsou nejčastější příčinou akutního selhání jater. Vysoké dávky mohou být nebezpečné a smrtelné. Pokud máte otázky týkající se dávkování paracetamolu, tak se poraďte se svým lékařem. Dbejte opatrnosti při dávkování, zejména pokud užíváte více než jeden přípravek s obsahem paracetamolu. Standardní dávka pro dospělého činí 0,5 až 1 gram každé čtyři až šest hodin, až do maximální denní dávky 4 gramů. Dávkování paracetamolu u dětí se liší podle věku nebo váhy.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu
Zveřejněno: 21.1.2013

CO ZNAMENÁ PÁLENÍ UŠÍ NEBO PÁLENÍ V UCHU?

Domácí léčba zánětů ucha

  • Úplně nejlepší první pomoc při pálení v uších z důvodů zánětu zevního zvukovodu je aplikovat do zvukovodu višněvského balzám s dehtem. Tence namotanou vatičku na špejli namočíme do dehtového višněvského balzámu a pak ji zasuneme  co nejhlouběji do zvukovodu a stáhneme ze špejle. Necháme ji v uchu působit několik hodin a pak to zopakujeme s čerstvým balzámem.
  • Na zánět zevního zvukovodu také pomáhá česnek, když se malý úzký kousek oloupaného česneku zabalí jemně do vaty nebo do papírového kapesníčku a vloží se do zvukovodu. Výpary z česneku pak usmrtí přemnožené mikroby a zabrání se tak rozvoji zánětu a jeho rychlému zhojení.
  • Proti bolesti ucha pomáhá také černý bez. Čaj připravený z květů černého bezu se pije v průběhu celého dne a také se formou obkladů přikládá na bolavé ucho.
  • Také obklad s nastrouhaným bramborem dokáže trochu pomoci od bolesti při zánětu středního ucha, či při zánětu zevního zvukovodu.
  • Jako podpůrná léčba funguje i žvýkání žvýkaček, ve kterých je obsažen Xylitol, který funguje jako lehké antibiotikum a zabíjí bakterie. Optimální množství je 5 žvýkaček denně, protože při větším množxtví Xylitol způsobuje průjem.
  • Proti bolesti a zároveň i na léčbu zánětu velmi dobře poslouží volně prodejný lék Apo-ibuprofen, který se užívá ráno a večer jedna 400 mg tableta.
  • Z lékárny výborně a vemi rychle zabírají na zánět zevního zvukovodu kapky Garasone, které jsou ale jen na lékařský předpis, protože jde o účinnou kombinaci antibiotik a kortikoidů.

Léčba zánětu středního ucha

Nejlepší variantou v této léčbě je zahájení léčby antibiotiky, k tomu je ovšem třeba navštívit lékaře. Svépomocí můžeme léčbu zánětu středního ucha zahájit pomocí zinku, zázvorového čaje, česneku, selenu, jitrocele, mateřídoušky, špetkou chilli a vitamínu C. Pokud je infekce při zánětu středního ucha hnisavá, tak se do ucha nesmí nic kapat, ani léčivé kapky z česnekové šťávy, protože hrozí prasknutí bubínku.

Domácí léčba zánětu středního ucha:

  • Zinek - během prvních tří dnů se zinek užívá v dávce 10 mg každé 3 hodiny. Od čtvrtého dne se dávka sníží na 50 mg denně a od sedmého dne se užívá již jen 30 mg zinku denně. Zinek se nesmí užívat společně s citrusy, protože jejich šťáva ničí účinky zinku. Nejlepším druhem zinku při těchto vysokých dávkách je pikolinát zinku nebo glukanát zinku.
  • Česnek - při bolestivých příznacích se  třikrát denně užívají najemno roztrouhané dva stroužky česneku, které se zapijí sklenicí vody. Po odeznění bolestí se česnek užívá ještě dva dny. Česnek se nesmí užívat na lačný žaludek, vždy jen po jídle.
  • Zázvorový čaj - pijí se 3 šálky denně. Zázvorový čaj se připraví ze dvou lžic nastrouhaného čerstvého zázvoru, který se přelije horkou vodou a nechá se 8 minut louhovat. Po vypití se zbylý zázvor na dně také sní.
  • Selen - prvních šest dní se užívá 150 μg denně, po šesti dnech se užívá ještě týden dávka 100 μg denně.
  • Vitamín C - 300 mg se užívá třikrát denně.
  • Jitrocelové pastilky s mateřídouškou bez cukru se užívají každé 3 hodiny.
  • Chilli - jednou nebo i dvakrát denně si do jídla přidejte špetku chilli, které zvyšuje prokrvení a hojení sliznic.

Zdroj: Co znamená pálení uší nebo pálení v uchu?
Zveřejněno: 28.7.2012

ŠKODLIVOST PARACETAMOLU

Spolehlivost výzkumu

Výzkum byl založen na podrobných záznamech zdravotnických zařízení, zejména se zaobíral pacienty s poškozením jater. Závěry tohoto výzkumu jsou dostatečně spolehlivé. Studie ale neprokázala, proč lidé s dlouhodobým předávkováním dopadli celkově hůře. Bylo to zapříčiněno zpožděním léčby nebo něčím jiným? Výzkum se zaměřil na souvislost předávkování s věkem jedince, bylo zjištěno, že je častější u starších, a na souvislost s užíváním alkoholu, zde bylo zjištěno vyšší riziko závažného poškození jater a častější úmrtí. Studie byla zaměřena pouze na dospělé.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu
Zveřejněno: 21.1.2013

NARKÓZA U STARÝCH LIDÍ

Následky po narkóze

Škodlivost narkozy je díky vědeckému pokroku snížena na minimum. Tudíž jsou vedlejší účinky a problémy po narkóze i u starších lidí minimální. Mezi relativně časté, ale ne závažné nežádoucí účinky anestezie patří u starších lidí nevolnost, únava, pocit škrábání v krku, bolesti hlavy či svalů. Starší pacienti se také často mylně domnívají, že brnění, snížená citlivost v končetinách či omezení pohybu jsou následkem celkové anestezie, ty však bývají mnohem častěji důsledkem polohy při operaci.

Zdroj: Narkóza u starých lidí
Zveřejněno: 23.2.2018

ŠKODLIVOST PARACETAMOLU

Studie škodlivosti paracetamolu

Při testování 633 lidí bylo zjištěno, že 161 trpělo předávkováním paracetamolem, přestože užívali paracetamol jen na bolesti hlavy, svalů, žaludku a zubů. Zjistilo se, že lidé, kteří si vzali jednu velkou dávku, měli nižší hladinu paracetamolu v krvi, než lidé, kteří užívali paracetamol dlouhodobě. U nich již nastaly problémy s játry a mozkem, případně nutnost dialýzy nebo pomoci s dýcháním. Průměrná dávka 4 g užívaná dlouhodobě vede k většímu předávkování než jednorázové užití vysoké dávky, která představuje 7 g. Maximální denní dávka paracetamolu pro dospělé činí 4 gramy!

Zdroj: Škodlivost paracetamolu
Zveřejněno: 21.1.2013

ŠKODLIVOST PARACETAMOLU

Co dělat?

Paracetamol je jedním z nejvíce používaných způsobů léčby horečky a bolesti, včetně bolesti hlavy, problémů se zády, zubů a chřipky. Paracetamol je na trhu už více než 50 let, a je-li užíván ve správných dávkách, je naprosto bezpečný. Mohou ho užívat i těhotné ženy.

Pokud je však paracetamol užíván dlouhodobě, může být nebezpečný. Dlouhodobé užívání vede k poškození jater a může způsobit i smrt. Někteří jedinci si vezmou vysokou dávku paracetamolu při pokusech o sebevraždu, ale často dojde jen k předávkování. Předávkování, ať už způsobené dlouhodobým používáním, nebo nadměrným dávkováním, je špatně prokazatelné, protože obvyklé krevní testy nejsou určeny ke zjištění úrovně paracetamolu.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu
Zveřejněno: 21.1.2013

JDE TO JÍST JEN TVAROH?

Účinky

Tvaroh pomůže odbourat tuk, aniž by trpěly vaše svaly, to je velká výhoda jeho konzumace. Navíc váš organismus dostane podporu v podobě vitamínů A, B6 a B12, C, D a E. Kromě vápníku obsahuje tvaroh i draslík a hořčík a nenasycené mastné kyseliny. Budete-li tvaroh pravidelně konzumovat, dodáte svému tělu hodně aminokyselin, které nezbytně potřebuje. Kromě toho v tvarohu najdete i hodně vápníku, který je stavebním kamenem pro vaše kosti a zuby. Pravidelnou konzumací tak budete účinně bojovat i s osteoporózou, tedy řídnutím kostí.

Metoda Dr. Budwigové je založena na léčebné dietě. Jde o dietu bohatou na nutriční složky, bez aditiv, bez živočišných produktů – pouze s výjimkou tvarohu (tvarohového sýru Cottage), který je smíchán s olejem ze lněných semen. Tato směs rostlinného oleje a proteinů poskytuje nemocnému tělu potřebnou výživu, aby se vyléčilo samo na molekulární úrovni. Rakovinné buňky se přitom odbourávají nebo absorbují a tělo se uzdravuje už během tří měsíců této diety. Dr. Budwigová tak objevila přírodní cestu, jak je možno lidem co nejvhodněji dodat esenciální složky, které nevyhnutně potřebují ve své každodenní stravě. Docílí toho jednoduše konzumací kombinací dvou přírodních, lahodných potravin – tvarohu a lněného oleje (semínka), které nejenže mohou rakovině předejít, ale v mnoha případech je možné ji i zcela vyléčit.

Chcete-li zahájit dietu, budete muset mít dva spotřebiče: mlýnek na kávu na mletí lněných semínek a ponorný ruční mixér.

Mějte na paměti, že strava by měla být přizpůsobena vašim podmínkám, symptomům a toleranci. Nejedná se o dietní plán. Toto dietní doporučení úspěšně pomáhá lidem s rakovinou, s artritidou, astmatem, fibromyalgií, cukrovkou, krevním tlakem, roztroušenou sklerózou, onemocněním srdce, lupénkou, ekzémem, akné a jinými chronickými onemocněními.

Povolené potraviny: stevia, syrový nepasterizovaný med, xylitol (z břízy), datle, fíky, jahodové a ovocné šťávy sloužící jako sladidla. Dále byliny v jejich přirozené formě, semena a ořechy, kromě arašídů. Syrové nezpracované kakao, drcený kokos bez cukru, šálek černého čaje. Jakákoliv mouka je povolena, pokud je 100% celozrnná. Nakládaná zelenina jedině bez konzervantů! Zmrazený tvaroh, stejně jako ovoce a zelenina, je v pořádku. Vedle tvarohu a sýru Cottage pak jogurt, kefír, výše zmiňované lněné semínko i lněný olej (lněný olej musí být vždy uchovávaný v chladničce). Cibulka, drcený česnek, koření (zázvor, kurkuma, italské bylinky a podobně), sůl, zelenina (mrkev, zelená cibulka), vařené brambory, kyselé zelí, ovoce (maliny, borůvky, banán a další), šampaňské. Pijte pouze čistou vodu.

Recept: 150 g sýru Cottage nebo 1 hrnek tvarohu obsahujícího přes 10 % tuku, 2–5 polévkových lžic lněného oleje (panenský, za studena lisovaný), 1–3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (meleme jen krátce a do 10 minut se musí zpracovat). Dostatek vody, aby směs byla jemná, můžete dát i špetku kajenského pepře (dle libosti vyberte: trošku česneku, červeného pepře, šampaňského vína). Doporučovaný poměr je jeden díl oleje na tři díly sýra. V případě, že použijete jogurt nebo kefír, bude potřeba zvětšit jeho množství až na trojnásobek (poměr pak bude až 1 : 9). Pro dosažení krémovější směsi je možné přidat i mléko.

Zdroj: Jde to jíst jen tvaroh?
Zveřejněno: 15.3.2016

NIMBOVÁ ZUBNÍ PASTA

Zubní pasty s nimbou

DESERT ESSENCE Zubní pasta pomáhá v boji proti plaku, hloubkově čistí zuby i dásně. V kombinaci s antiseptickými účinky ekologicky sklízeného Tea Tree oleje zanechává v ústech pocit čistoty a svěžesti. Použijte minimálně 2× denně, ideálně po každém jídle.

Ingredience: Calcium Carbonate, Glycerin (Vegetable Derived), Water (Aqua), Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Distillate, Sodium Coco-Sulfate, Carrageenan (Plant Derived), Gaultheria Procumbens (Wintergreen) Leaf Oil, Sodium Bicarbonate, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil*, Melia Azadirachta Extract (Neem), Sea Salt. Eco-Harvest®.

Balení: 130 ml

Cena: 199 Kč

Desert Essence Zubní pasta tea tree a nimba 176 g obsahuje vysoký podíl výtažků z tea tree a neemu (nimby); pečuje o zdraví celé ústní dutiny, snižuje riziko vzniku zubního kazu, a zároveň působí skvěle antisepticky. Obsažené antibakteriální oleje bojují proti vzniku drobných zánětů i aft, a zároveň na dlouhou dobu osvěžují dech. Pasta je natolik účinná díky obsahu uhličitanu vápenatého, který šetrně odstraňuje nečistoty z chrupu, a zároveň brání usazování zubního plaku. Jemná zrníčka křídy navíc přirozenou cestou zesvětlují barvu chrupu. O zdraví ústní dutiny se starají antibakteriální oleje a výtažky z neemu, libavky a tea tree. Ty celou ústní dutinu dezinfikují, chrání před vznikem kazu, a současně eliminují výskyt zánětů. Rostlinné výtažky působí antibakteriálně, příjemně osvěžují dech na dlouhou dobu a aktivně napomáhají regeneraci poškozené sliznice. Vzhledem k jemnému složení je pasta vhodná pro každodenní použití, spolehlivě chrání chrup před vznikem zubního kazu, a zároveň udržuje celou ústní dutinu zdravou. Malé množství pasty aplikujte na zubní kartáček. Zuby čistěte po dobu dvou minut 2× denně.

Ingredience: Calcium Carbonate, Glycerin, Aqua, Melaleuca Alternifolia Leaf Distillate, Sodium Coco Sulfate, Carrageenan, Gaultheria Procumbens Oil, Sodium Bicarbonate, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Melia Azadirachta (Neem) Extract, Sodium Chloride.

Balení: 176 g

Cena: 195 Kč

Himalaya Complete Care zubní pasta kompletní péče 75 ml je bylinný přípravek s výtažkem z nimby, jež má přírodní antibakteriální účinky. Poskytuje 12hodinovou ochranu před škodlivými bakteriemi, odstraňuje povrchové skvrny a plak ze zubů. Pomáhá předcházet bolesti zubů a zubnímu kazu. Udržuje čisté a bílé zuby. Díky pokrokovému, dásně zpevňujícímu systému pomáhá snižovat jejich krvácení a zabraňuje zánětu. Granátové jablko je silný antioxidant, který udržuje dásně zdravé. Obsahuje fluorid.

Balení: 150 ml

Cena: 89,90 Kč

Nimbová zubní pasta má charakteristickou chuť, která po vyčištění poskytuje jedinečně svěží dech. Doporučuje se používat i preventivně v kombinaci s ústní vodou.

Aplikace:

  • parodontóza – nimbová zubní pasta podporuje snížení rizika poškození dásní, a tedy i ztráty zubů,
  • krvácení a záněty dásní,
  • zápach z úst,
  • pomáhá omezit růst bakterií a plaku.

Ingredience: Calcium carbonate, Sorbitol, Aqua, Glycerin, Silica, Sodium Lauroyl Glutamate, Xylitol, Xanthan Gum, Guar Gum, Vitis Vinifera, Glycyrrhiza Glabra, Foeniculum Vulgare Capillaceum, Eugenia Caryophyllus, Azadirachta Indica (Leaf and Bark), Mentha Piperita, Mentha Viridis, Ascorbic Acid. Neobsahuje: lauryl sulfát, sacharin, parabeny, umělá barviva nebo příchutě, fluoridy.

Balení: 120 g

Cena: 240 Kč

Zdroj: Nimbová zubní pasta
Zveřejněno: 30.4.2015

CUKR

Hnědý cukr

Hnědý cukr je surový cukr. Tento cukr má vyšší obsah biologicky hodnotných látek, má svou charakteristickou chuť a vůni. Jeho zabarvení se pohybuje na stupnici od světle béžové přes zlatavou až po tmavě hnědou. Zabarvení tohoto cukru je způsobeno melasou, nedostatečně oddělenou od cukru v procesu výroby.

Výhody, nevýhody

U přírodního cukru se nepoužívá rafinace a chemické bělení, proto je zachován obsah významných látek. Přírodní cukr obsahuje draslík, sodík, vápník, hořčík a řadu aminokyselin. Jeho použití téměř odpovídá použití rafinovaného cukru, je vhodný například ke slazení kávy, čaje, k pečení perníků a jiných moučníků.

Cena

Zde může vidět cenu hnědého cukru.

Zdroj: Cukr
Zveřejněno: 18.4.2015

POSTŘIK ŠVESTEK

Nemoci švestek

Mezi nejčastější choroby a škůdce švestek patří puchrovitost švestek, šarka, pseudošarka, moniliová hniloba plodů, červená skvrnitost listů a také obaleč švestkový.

Puchrovitost švestek (Taphrina pruni): Puchrovitost švestek způsobí, že švestky jsou podlouhlé, zploštělé a pokryté bělavým povlakem houby. Plody jsou uvnitř duté a bez pecky. Během léta napadené švestky vysychají a opadají nebo v případě vlhkého počasí hnijí. Původcem onemocnění je houba Taphrina pruni.

Chemické ošetření: V místech, kde se onemocnění vyskytuje, se doporučuje provést alespoň jedno ošetření švestek v době rašení a další dvě těsně před tím, než stromy začnou kvést, a pak ihned po odkvětu. Vhodné je ošetření stromů fungicidním přípravkem na bázi mědi, například Kuprikolem.

Šarka (Plum pox virus): Šarka švestek je vláknitý virus, jeho škodlivost se liší podle náchylnosti jednotlivých odrůd švestek. K největším škodám dochází, pokud jsou napadeny mladé stromy. Na listech vznikají světlé až žlutozelené skvrny, kroužky, proužky a ornamentální kresby. Okraje skvrn nejsou ostře ohraničeny. Příznaky jsou na listech zřetelné již na jaře, a to od května, u většiny odrůd se v pozdním létě intenzita příznaků zmenšuje. U některých odrůd se skvrny nebo okraje skvrn koncem léta zbarvují červenofialově nebo hnědofialově. U velmi náchylných odrůd dochází i k nekrózám. Následkem šarky listy žloutnou a opadávají, dochází také k retardaci růstu.

Pseudošarka: Pseudošarka je choroba, která vyvolává podobné symptomy na plodech švestky jako šarka. Jedním z původců pseudošarky může být virus tmavozelené kropenatosti (Dark green sunken mottle virus).

Chemické ošetření před šarkou a pseudošarkou: Neexistuje. Základním ochranným opatřením je pěstování odolných (rezistentních) odrůd. Napadenou rostlinu je nutné vykopat a spálit. Důležité je také dodržování zásad dezinfekce nástrojů při manipulaci s rostlinami (například při prořezávání).

Moniliová hniloba plodů (Monilinia laxa): Slupka i dužnina švestek začnou měknout a hnědnout. Na hnědých skvrnách se vytvářejí špinavě bílé polštářky, tyto polštářky jsou většinou uspořádány v soustředných kruzích. Napadené plody opadávají, velmi často zůstávají mumifikované viset na stromech, kde jsou zdrojem další nákazy.

Chemické ošetření: Napadené plody je nutno ze stromu odstranit. Vhodné je také použití přípravků na bázi mědi, například Kuprikolu.

Červená skvrnitost slivoně (Polystigma rubrum): Na listech slivoní se tato choroba projevuje tvorbou žlutozelených, později červených skvrn o velikosti 5 až 10 milimetrů. Při silném napadení dochází k deformaci a usychání listů.

Chemické ošetření: Napadené listy je nutno ze stromu odstranit, nejlépe je následně spálit. Vhodné je také použití přípravků na bázi mědi, například Kuprikolu.

Obaleč švestkový (Cydia funebrana): Obaleč švestkový je jedním z nejčastějších škůdců slivoní, který způsobuje červivost. V místě, kde housenka obaleče vnikla do plodu, je na povrchu zaschlá kapička čiré klovatiny. Housenky první generace způsobují opad plodů. Housenky druhé generace vyvolávají červivost plodů. Chodby housenek směřují k peckám, kde se nakonec housenky také zabydlují.

Chemické ošetření: viz následující řádky.

Zdroj: Postřik švestek
Zveřejněno: 15.5.2018

POSTŘIK ŠVESTEK

Postřik proti puchrovitosti švestek

Puchrovitost švestek se řeší postřikem, který se provádí hned na začátku sezóny. Doporučuje se například fungicid Kuprikol 50, který se aplikuje ve chvíli, kdy se na stromě objeví pupeny, tedy na začátku rašení. Připravte si 10 g přípravku a promíchejte jej ve 2 litrech vody (optimální množství na 1 strom). Postřik na švestky přelijte do zahradního postřikovače a s jeho pomocí pokryjte každou větev připravenou tekutinou. V případě chladného a deštivého počasí tento postřik na švestky jednou opakujte těsně před květem.

Zdroj: Postřik švestek
Zveřejněno: 15.5.2018

SEZNAM ÉČEK

Druhy éček

Barviva

Barviva jsou pro výrobce potravin velmi důležitá. Jsou jedním z hlavních faktorů, díky kterým se buď výrobek prodá, nebo zůstane ležet na regále. Výrobci používají barviva, aby dodali svým výrobkům na pravosti a poctivosti. Samozřejmě že zákazník dá přednost jogurtu s jasně červeně zbarvenou jahodovou složkou než jogurtu s nevzhledně vypadajícími tmavě zbarvenými kousky jahod.

Barviva můžeme rozdělit do tří skupin:

  • První jsou barviva přírodního původu, která jsou většinou získávána i klasickými výrobními postupy, proto nepředstavují žádné obavy.
  • Dále jsou to barviva přírodně identická. S nimi se můžeme setkat velmi často, neboť jsou výrobci velmi oblíbená právě pro slovíčko „přírodně“. To znamená, že jsou po chemické stránce totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, ale jejich výroba je jednodušší a levnější.
  • Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Dříve se vyráběla z uhelného dehtu, nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho, jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat.

Látky patřící do této skupiny:

  • E100 - Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
  • E101 - Riboflavin (vitamín B2)
  • E102 - Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4)
  • E104 - Chinolinová žluť (Cl potravinářská žluť 13)
  • E107 - Žluť 2G
  • E110 - Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)
  • E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny
  • E121 - Citronová červeň 2
  • E122 - Azorubin (Cl potravinářská červeň 3, Carmoisin)
  • E123 - Amarant (Cl potravinářská červeň 9)
  • E124 - Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7)
  • E127 - Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14)
  • E128 - Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10)
  • E129 - Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17)
  • E131 - Patentní modř V
  • E132 - Indigotin (Cl potravinářská modř 1)
  • E133 - Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2)
  • E140 - Chlorofyly a chlorofyliny
  • E141 - Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů
  • E142 - Zeleň S (CI potravinářská zeleň 4)
  • E143 - Fast green FCF
  • E150 - Karamel
  • E151 - Brilantní čerň BN
  • E153 - Uhlík z rostlinné suroviny (Rostlinná čerň)
  • E154 - Hněď FK (CI potravinářská hněď 1)
  • E155 - Hněď HT (CI potravinářská hněď 3)
  • E160a - Karoteny (CI potravinářská oranž 5)
  • E160a(i) - Směs karotenů
  • E160b - Annato, Bixin, Norbixin
  • E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin
  • E160d - Lykopen (Přírodní žluť 27)
  • E160e - Beta-apo-8-karotenal
  • E160f - Ethylester kyseliny beta-apo-8-karotenové
  • E161a - Flavoxantin
  • E161b - Lutein (Smíšené karotenoidy, xanthofyly)
  • E161c - Kryptoxantin
  • E161d - Rubixantin
  • E161e - Violoxantin
  • E161f - Rhodoxantin
  • E161g - Kanthaxanthin (CI potravinářská oranž 8)
  • E162 - Betanin (Betalainová červeň)
  • E163 - Anthokyany
  • E166 - Santalové dřevo
  • E170 - Uhličitany vápenaté
  • E171 - Oxid titaničitý (titanová běloba)
  • E172 - Oxidy a hydroxidy železa
  • E173 - Hliník (CI kovový pigment)
  • E174 - Stříbro
  • E175 - Zlato
  • E180 - Litholrubin BK
  • E182 - Orchil (Lakmus)

Konzervanty

  • E200 - Kyselina sorbová
  • E201 - Sorban sodný (Sorbát sodný)
  • E202 - Sorban draselný (Sorbát draselný)
  • E203 - Sorban vápenatý (Sorbát vápenatý)
  • E209 - Heptyl p-hydroxybenzoát (Heptylparaben)
  • E210 - Kyselina benzoová
  • E211 - Benzoan sodný (Benzoát sodný)
  • E212 - Benzoan draselný (benzoát draselný)
  • E213 - Benzoan vápenatý (benzoát vápenatý)
  • E214 - Ethylparahydroxybenzoát (Ethylparaben, Ethylester kyseliny p-hydroxybenzoové)
  • E215 - Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl
  • E216 - Propylparahydroxybenzoát (Propylparaben, Propylester kyseliny p-hydroxybenzoové)
  • E217 - Propylparahydroxybenzoát sodná sůl
  • E218 - Methylparahydroxybenzoát (Methylparaben)
  • E219 - Methylparahydroxybenzoát sodná sůl
  • E220 - Oxid siřičitý
  • E221 - Siřičitan sodný
  • E222 - Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 - Disiřičitan sodný (Pyrosiřičitan sodný)
  • E224 - Disiřičitan draselný (Pyrosiřičitan draselný)
  • E225 - Siřičitan draselný
  • E226 - Siřičitan vápenatý
  • E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 - Hydrogensiřičitan draselný (Kyselý siřičitan draselný)
  • E230 - Bifenyl (Difenyl)
  • E231 - Orthofenylfenol (O-Fenylfenol, Orthoxenol)
  • E232 - Otthofenylfenolát sodný
  • E233 - Thibendazol
  • E234 - Nisin
  • E235 - Natamycin (Pimaricin)
  • E236 - Kyselina mravenčí
  • E239 - Hexamethylentetramin (Urotropi, Methenamin, Hexamin)
  • E240 - Formaldehyd
  • E242 - Dimethyldikarbonát (DMDC, Dimethylpyrokarbonát)
  • E249 - Dusitan draselný
  • E250 - Dusitan sodný
  • E251 - Dusičnan sodný (Chilský ledek)
  • E252 - Dusičnan draselný (Ledek)
  • E260 - Kyselina octová
  • E261 - Octan draselný
  • E262 - Octany sodné
  • E263 - Octan vápenatý
  • E265 - Kyselina octová bezvodá (Anhydrid kyseliny octové)
  • E270 - Kyselina mléčná
  • E280 - Kyselina propionová
  • E281 - Propionan sodný
  • E282 - Propionan vápenatý
  • E283 - Propionan draselný
  • E284 - Kyselina boritá
  • E285 - Tetraboritan sodný (Borax)
  • E290 - Oxid uhličitý
  • E296 - Kyselina jablečná
  • E297 - Kyselina fumarová

Antioxidanty

Antioxidanty jsou svou povahou konzervanty, které zabraňují oxidaci některých složek potravin. Stejně jako například železo oxiduje (koroduje, reziví), tak velmi podobně se chovají potraviny, když jsou vystaveny působení kyslíku obsaženého v atmosféře. Můžeme je rozdělit do dvou kategorií. První je skupina, která působí proti změnám barvy v ovoci a výrobků z masa. Jsou to většinou kyseliny askorbová (E300) nebo citronová (E330). Do druhé skupiny patří antioxidanty bránící oxidaci v tucích a olejích. Tuto oxidaci známe jako žluknutí tuků. Dochází nejen ke změně barvy, struktury, ale také ke ztrátě vitamínů a může docházet i k přeměně neškodných látek na toxické. Jelikož se začíná prokazovat nepříznivý vliv syntetických antioxidantů na lidské zdraví, výrobci se začínají více orientovat na přírodní antioxidanty. Těmi jsou například tokoferoly, lecitin, kyselina askorbová známá jako vitamín C a nebo guaiac resin. Je možné také používat koření a byliny. Rozmarýn nebo zázvor jsou dobře známými přírodními antioxidanty.

Látky patřící do této skupiny:

  • E220 - Oxid siřičitý
  • E221 - Siřičitan sodný
  • E222 - Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 - Disiřičitan sodný (Pyrosiřičitan sodný)
  • E224 - Disiřičitan draselný (Pyrosiřičitan draselný)
  • E226 - Siřičitan vápenatý
  • E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 - Hydrogensiřičitan draselný (Kyselý siřičitan draselný)
  • E300 - Kyselina L-askorbová (Vitamín C)
  • E301 - Askorban sodný (L-askorban sodný)
  • E302 - Askorban vápenatý (L-askorban vápenatý)
  • E304 - Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou (askorbylpalmitát)
  • E306 - Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů
  • E307 - Alfa-tokoferol
  • E308 - Gama-tokoferol
  • E309 - Delta-tokoferol
  • E310 - Propylgallát
  • E311 - Oktylgallát
  • E312 - Dodecylgallát (Laurylgallát)
  • E314 - Guaiac Resin
  • E315 - Kyselina erythorbová (Kyselina isoaskorbová)
  • E316 - Erythorban sodný (Isoaskorban sodný)
  • E319 - Terciální butylhydrochinon (TBHQ)
  • E320 - Butylhydroxyanisol (BHA)
  • E321 - Butylhydroxytoluen (BHT)
  • E322 - Lecitiny (Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy)
  • E325 - Mléčnan sodný (Laktát sodný)
  • E326 - Mléčnan draselný (Laktát draselný)
  • E385 - Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný
  • E512 - Chlorid cínatý

Stabilizátory

  • E1200 - Polydextrozy
  • E1201 - Polyvinylpyrrolidon
  • E1202 - Polyvinylpolypyrrolidon
  • E1404 - Oxidovaný škrob
  • E1410 - Fosfát škrobu
  • E1412 - Zesíťovaný fosfát škrobu
  • E1413 - Fosfát zesíťovaného fosfátu
  • E1414 - Acetát zesíťovaného fosfátu škrobu
  • E1420 - Acetát škrobu
  • E1422 - Acetát zesíťovaného adipátu škrobu
  • E1440 - Hydroxypropylether škrobu
  • E1442 - Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu
  • E1450 - Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu
  • E1520 - Propylenglykol
  • E170 - Uhličitany vápenaté
  • E249 - Dusitan draselný
  • E250 - Dusitan sodný
  • E251 - Dusičnan sodný (Chilský ledek)
  • E252 - Dusičnan draselný (Ledek)
  • E331 - Citronany sodné (Citráty sodné)
  • E335 - Vinany sodné (Vinan monosodný a disodný)
  • E336 - Vinany draselné (Vinan monodraselný a didraselný)
  • E337 - Vinan sodnodraselný (Seignettova sůl, Rochelleská sůl)
  • E339 - Fosforečnany sodné (Orthofosforečnany , Monofosforečnany)
  • E340 - Fosforečnany draselné (Orthofosforečnany, Monofosforečnany)
  • E340(i) - Dihydrogenfosforečnan draselný
  • E340(ii) - Monohydrogenfosforečnan draselný
  • E340(iii) - Fosforečnan draselný
  • E400 - Kyselina alginová
  • E401 - Alginát sodný
  • E402 - Alginát draselný
  • E403 - Alginát amonný
  • E406 - Agar
  • E407 - Karagenan
  • E407a - Guma Euchema
  • E410 - Karubin
  • E412 - Guma guar
  • E413 - Tragant
  • E414 - Arabská guma
  • E415 - Xanthan
  • E416 - Guma karaya
  • E417 - Guma tara
  • E418 - Guma gellan
  • E441 - Želatina
  • E444 - Acetát isobutyrát sacharózy
  • E445 - Pryskyřičný ester
  • E450 - Difosforečnany (sodné, draselné a vápenaté)
  • E452 - Polyfosforečnany (sodný, draselný a vápenatý)
  • E459 - Beta - cyklodextrin
  • E461 - Methylcelulóza
  • E463 - Hydropropylcelulóza
  • E464 - Hydroxypropylmethylcelulóza
  • E465 - Ethylmethylcelulóza
  • E466 - Karboxymethylcelulóza
  • E468 - Kroskaramelosa
  • E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin
  • E471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin
  • E472 - Estery mastných kyselin a, b, c, d, e, f
  • E481 - Stearoylaktylát sodný
  • E482 - Steroyllaktylát vápenatý
  • E504 - Uhličitany hořečnaté (Uhličitan hořečnatý a Hydroxid-uhličitan hořečnatý)
  • E512 - Chlorid cínatý
  • E523 - Síran hlinito-amonný
  • E528 - Hydroxid hořečnatý
  • E572 - Stearan hořečnatý
  • E585 - Mléčnan železnatý
  • E620 - Kyselina l-glutamová
  • E967 - Xylitol
  • E968 - Erythritol

Náhradní sladidla

Jsou to látky, které dávají potravinám sladkou chuť. Jedná se o chemické látky výrazně sladké chuti, vyráběné složitými pochody chemické syntézy z různých přírodních, organických nebo anorganických látek. Náhradní sladidla nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Za náhradní sladidla se nepovažuje med a fruktóza. Náhradní sladidla se dělí podle obsahu kalorií na kalorická a nízkokalorická. Nízkokalorická sladidla vyrobená synteticky nezpůsobují tvorbu zubního kazu a jsou vhodná pro diabetiky. Mezi nejběžněji používané a po celém světě rozšířená umělá sladidla patří acesulfam K, aspartam a sacharin. Široké uplatnění našla nejen v průmyslu, ale i v domácnostech. Sladidlům se nevyhnou cukrovinky, džemy, marmelády, kompoty, mléčné potraviny, pečivo, sušenky, žvýkačky, instantní nápoje a další.

Látky patřící do této skupiny:

  • E420 - Sorbitol (Sorbit, Sorbol)
  • E421 - Mannitol
  • E950 - Acesulfam K
  • E951 - Aspartam
  • E952 - Cyklamáty
  • E953 - Isomalt
  • E954 - Sacharin
  • E957 - Thaumatin
  • E959 - Neohesperidin DC
  • E960 - Steviol-glykosidy
  • E962 - Sůl aspartamu/acesulfamu
  • E965 - Maltitol
  • E966 - Laktitol
  • E967 - Xylitol
  • E968 – Erythritol

Zdroj: Seznam éček
Zveřejněno: 20.8.2013