Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁNĚT V TĚLE PŮST

OBSAH

Druhy půstu

  • úplný půst: pijí se pouze tekutiny (obvykle pouze několik dní)
  • Danielův půst: nejí se maso, sladkosti ani pečivo; pije se voda a džusy, jí se ovoce a zelenina
  • třídenní půst: může to být úplný půst, Danielův půst nebo půst, kdy se člověk vzdá jedné nebo více věcí ze svého pravidelného jídelníčku
  • částečný půst: bývá v rozmezí od 6 hodin do 15 hodin nebo od východu slunce do západu; přičemž si lze vybrat jeden ze tří půstů – úplný, Danielův nebo se vzdát jedné či více věcí ze svého pravidelného jídelníčku

Zdroj: Půst nebo očista

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobry den mne bylo řečeno že moja mala dvoj mesičny dcerka je uz mimo ohroženi života a se přej musia vylečit este zanet a tak do dvoch tednu bude doma mislite že se ji to můze vratit dekuju sa komunikaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, zda-li se onemocnění může vrátit, záleží na konkrétní nemoci, kterou vaše dcera onemocněla. Tyto otázky musíte položit ošetřujícímu lékaři, on vám určitě vše vysvětlí. Rozhodně ale není dobré se nervovat z něčeho co ještě nenastalo. Těšte se z toho, že je vaší dceři lépe, a že se vám vrátí brzy domů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Jak půst probíhá?

Prvních 24 hodin nemá půst žádný účinek, kromě hladu. Druhý den se hlad zmírní a začnou se z těla vylučovat toxiny. To se projeví potažením jazyka a špatným dechem. Třetí den se může objevit bolest hlavy. Po skončení půstu začněte pozvolna s tekutinami (polévka, ovocné šťávy). Návrat k normální stravě musí být postupný a měl by odpovídat období rovnajícímu se polovině délky hladovění. Bílkoviny, maso a obiloviny můžete až další den. Při krátkém půstu nemusíte ležet v posteli, pouze se vyhněte namáhavějším činnostem vyžadujícím značné soustředění. Hladovět by neměli nemocní lidé a ti, kteří trpí tuberkulózou, cukrovkou a poruchami ledvin. Do půstu se pusťte v případě, že se cítíte zdraví a silní.

Zdroj: Půst nebo očista

Diskuze

V diskuzi JABLKOVY PŮST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RD.

Ano jedna se o zavislost. Ja jsem si jednou koupil colu a zavisloti jsem se zbavoval několik tydnu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jablkovy půst

IF – jídelníček

Přerušované hladovění jednoduše umožňuje spálit přebytečný tělesný tuk. Je důležité si uvědomit, že je to normální a lidé provozují půsty, aniž by to mělo škodlivé zdravotní důsledky. Tělesný tuk je pouze uskladněná energie z potravin. Pokud nebudete jíst, vaše tělo prostě „sní“ svůj vlastní tuk, aby získalo dostatek energie. Život je rovnováha. Dobré a špatné. Jin a jang. Totéž platí pro příjem potravy a hlad. Půst je koneckonců jenom obrácená strana jídla. Pokud nejíte, máte půst, což je podstatou této metody.

Zdroj: Co to je intermittent fasting

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava.

Mohlo by zvýšení na lačno souviset s posledním jídlem....16.00...myslím s tím takový noční půst,,,jinak odběr na lačno 8,5,,,dlouhodobý cukr 44, což je prý dobré, užívám jednu tabletu glucophage 500 mg . Děkuji za radu Miloslava

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená hodnota glykemie po ránu může souviset s tím, že nedostáváte správnou dávku léku na cukrovku předchozí noc nebo jíte před spaním svačinu se sacharidy. U některých lidí se také objevuje nevysvětlitelný ranní vzestup hladiny cukru v krvi, tak zvaný ranní fenomén. Tento fenomén vede k vysokým hladinám krevního cukru, což je stav nazývaný hyperglykémie. Obvykle se to děje mezi 4:00 a 8:00. Příčina fenoménu není jasná. Někteří vědci se domnívají, že za to může uvolňování určitých hormonů přes noc, ke kterému dochází přirozeně, což zvyšuje inzulínovou rezistenci. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Tyto hormony se nazývají kontraregulační hormony, protože mají účinek, který jde proti účinku inzulínu. Patří mezi ně růstový hormon, kortizol, glukagon a epinefrin.
Pokud je vaše hladina cukru v krvi trvale vyšší, než by ráno měla být, promluvte si se svým lékařem. Váš lékař vám může navrhnout, abyste si kontrolovala hladinu cukru v krvi jednou během časných ranních hodin několik dní po sobě. Nebo můžete použít kontinuální monitor glukózy ke sledování hladiny cukru v krvi během spánku. Tyto informace pomohou vašemu lékaři potvrdit, zda máte onen fenomén nebo zda může existovat jiný důvod pro vysokou ranní hladinu cukru v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Přerušovaný půst – kniha

Dieta 5 : 2. 100 receptů pro postní dny

Tato kniha vás obeznámí s programem přerušovaného stravování. Vždyť držet pár dní v týdnu půst je jednoduché. A během nich byste měli konzumovat celodenní jídlo v hodnotě daných kalorií.

Díky přerušovanému půstu zhubnete, budete se cítit skvěle a hlavně budete zdraví. Druhá kniha o této dietě 5 : 2 nabízí 100 chutných nízkokalorických receptů na snídani, oběd i večeři, které vám během postních dní usnadní přípravu jídelníčku. Dále zde najdete přehledné kalorické tabulky, 50 receptů na svačiny o 100 kcal, 50 tipů na svačiny o 50 kcal a rady, jak začlenit postní dietu do každodenního života.

Zdroj: Co to je intermittent fasting

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTATA? MOČOVÉ KAMENY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Rojt.

Dobrý den. Poslední dobou mám občas tupou bolest v oblasti varlat. Přes den chodím častěji na WC, před týdnem jsem byl na sono vyšetření břicha, kde mi gastroenteorolog prozkoumal i prostatu, kterou mám prý v normálu. Jsem objednán u urologa. Horečka žádná, obtíže větší žádné, ztopoření údu normální, jen občasná bolest, jak již jsem psal, žádná viditelná krev v moči. Zkouším Prostamol, je mi 55 let, zdráv bez obtíží. Ptám se jen, co může být příčinou. S pozdravem Milan Rojt.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolestivost varlat může způsobit například nákaza chlamydií nebo zúžení chámovodů a také mnoho dalších. Varlata se také vyšetřují pomocí ultrazvuku (sono), takže doporučuji vyšetřit i je. Vyšetření předepisuje právě urolog, ke kterému jdete. Pro vaši plnou jistotu, že v těle není zánět nebo rakovina, požádejte svého lékaře o laboratorní vyšetření krve na CRP a onkomarkery.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prostata? Močové kameny?

Co je půst a co dieta?

Doba půstu je čas, ve kterém nepřijímáte pevnou potravu a pijete pouze vodu, nejlépe destilovanou z lékárny, balenou ve skle. Pozor! Mnozí lidé zaměňují půst za dietu. Přijímáte-li v průběhu „půstu“ minerálky nebo nějaké šťávy, je jedno jaké, držíte dietu, a ne půst! Rozdíl je v tom, že při půstu dochází ke zpomalení a pak k zastavení činnosti žaludku. Při dietě nikoliv! Doby půstu jsou: 1, 3, 7, 15, 21, 40 dní. Tyto doby jsou stanoveny na základě znalostí zasvěcenců o proudění energie v energetických centrech lidského těla. S půstem je potřeba zacházet velmi opatrně, jelikož uvolňuje staré usazeniny koncentrovaných chemikálií v těle. Energii, kterou ušetří tělo na práci žaludku, použije ke zvýšené činnosti ledvin, jater, střev a dalších orgánů čistících tělo. V některé z těchto částí může být uložena hrudka chemikálie (z konzervovaného jídla, z léků a podobně), která se půstem uvolní, ledviny ji pak nezvládnou odfiltrovat a propustí ji do krve. Tím si můžete způsobit otravu celého organismu.

Slovo půst se německy řekne fasten, což je odvozeno od gótského slova fastan – zastavit se, sečkat. Z toho vyplývá, že půstem pozastavíme naši každodenní rutinu, čímž je například stravování nebo zábava. Půst souvisí s pokáním. Půstem můžeme sledovat změny našeho organismu, změny, které nám přináší na duši i těle. Půst se využívá hlavně v různých náboženstvích. Židé se postí vždy před nástupem židovského roku. Dospělí nic nejí, nepijí, někteří se postí deset dní před hlavním svátkem. Devět dní počínaje dnem prvního jarního úplňku. Tradiční křesťané se postí před Velikonocemi, kdy Popeleční středa a Velký pátek jsou hlavními postními dny. Pravoslavní křesťané mají postní zvyky mnohem složitější a přísnější. Před Velikonocemi je jejich půst delší, dále se postí před Vánocemi a některé dny během roku. Nejznámější půst je islámský. Trvá až měsíc a nazývá se Ramadán. Ramadán je 9. měsíc islámského kalendáře a musí ho dodržovat všichni muslimové. Celý měsíc je chápán jako modlitba a lidé se zdržují jídla, pití, kouření, žvýkání a souložení od východu do západu slunce. Z toho vyplývá, že se v noci často připravují různé zábavy, kde se holduje pití, jídlu a kouření. Výjimku v tomto období mají pouze malé děti, těhotné a kojící ženy, staří a nemocní.

Zdroj: Půst nebo očista

Poradna

V naší poradně s názvem CRP V KRVI A JEHO HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Libošková.

Nemohu nikde najít co znamená nízká hladina CRP do 1 mg/l,ví to někdo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co znamená nízké CRP v krevním testu? Nízká hodnota C-reaktivního proteinu (CRP) v krevním testu nemá pro diagnózu žádnou hodnotu. CRP se v krvi zdravých osob prakticky nevyskytuje a zvyšuje se při zánětu. Proto hodnoty blízké nule ukazují pouze na to, že v těle není zánět nebo že test nebyl správně proveden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CRP v krvi a jeho hodnoty

Přínosy půstu

  • při odvykání od alkoholu, kouření
  • očištění organismu
  • při onemocněních gastrointestinálního traktu
  • při obezitě

Každý člověk by se měl naučit občas postit, ale nesmí zapomenout, jaká rizika jsou s půstem spojená, a pokud si není člověk jist nebo má nějaké zdravotní obtíže, měl by se nejdříve poradit se svým lékařem.

Zdroj: Půst nebo očista

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, zánět šlach se nedá léčit višňákem. Se zánětem šlach je třeba obrátit se na ortopéda, který určí protizánětlivé léky a doporučí vhodnou rehabilitaci. Po domácku můžete zánět šlach léčit pomocí Apo-ibuprofenu a klidového režimemu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Jak na to

Krátké půsty 1–3denní

V případě, že jste půst nikdy nedrželi, začněte nejprve s jednodenním půstem a zjistěte, jak se budete cítit. Po probuzení vypijte neslazenou minerální vodu a vymačkejte si do ní pomeranč nebo citrón. V průběhu půstu můžete mít pocity zimy, závratě nebo bolesti hlavy, ale je to jen dočasné.

Ukončení půstu

Velmi záleží na tom, jak půst ukončíme. S jídlem musíme začít pozvolna, podle toho, jak dlouho jsme půst drželi. Denní půst můžeme zakončit troškou zeleninové polévky nebo ovocnou šťávou a potom můžeme přejít na normální jídlo. Pokud jsme drželi vícedenní půst, je vhodné jej zakončit zeleninovou polévkou nebo šťávou a následující dny bychom měli začít jíst lehkou stravu. Nejlépe ráno ovoce a odpoledne dušenou zeleninu s rýží.

Šťávová terapie

Oblíbeným a účinným druhem půstu je popíjení různých druhů šťáv, nejlépe však vlastních, vyrobených z čerstvé zeleniny nebo z čerstvého ovoce. Čerstvá šťáva obohatí naše tělo o vitamíny, minerály a důležité stopové prvky, čímž se urychlí očistný proces a obnoví se funkce buněk.

Vhodné druhy ovoce a zeleniny

Šťávový půst se nemusí omezovat pouze na jeden druh ovoce nebo zeleniny. Nejčastěji se používají jablka, hroznové víno, grep, ananas, mrkev, petržel, kapusta, červená řepa, brokolice, zelí. Zeleninu nebo ovoce volíme podle toho, jakého účinku chceme dosáhnout. Šťávu vyrobíme na odšťavovači vždy těsně před konzumací (dbejte na dokonalé očištění). Zelenina nesmí být loupaná nebo namáčená ve vodě, či jinak upravovaná. Půst nesmí držet lidé, kteří mají oběhové potíže nebo cukrovku.

Zdroj: Půst nebo očista

Diskuze

V diskuzi MOJE ZKUŠENOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stepanka.

Zdravím všechny.
Furolin jsem dobrala před necelym týdnem za zanet moc.měchýře. Celou dobu brání mi bylo tezko. Na zvracení, pocit těžkého žaludku. Ale všechno jsem dobrala. Ovšem po třech dnech po ukončení léčby... Vyrážka po celém tele, štípání a svědění kůže. Jak kdyby me někdo polil kyselinou. Dle dr alergie na atb. Poradila at si vezmu lék na alergii. Ale ja už jsem ve stavu kdy opravdu do sebe nechci nic cpat :( Nikdy jsem na nic alergii neměla. Od teď už ano. Takže opravdu nepříjemné prášky :(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Doktor napsal tento lék mému 90 letému otci a myslela jsem, že je to jeho poslední hodinka. Musí to být hrozný svinstvo a myslím, že je to nějaký testovací, nový prášek. Ale to vám nikdo neřekne. Jen jsem se dočetla na netu,že je to něco jako chemoterapeutika. Takže proto ty hrozný stavy - trochu jako chemoterapie. Už nikdy. Prášky jsem vrátila.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Půst čistí tělo i duši

Žádný lék nemá tak velkou schopnost očistit organismus a ochránit ho před toxemií jako půst. Hladovění je nejradikálnější a nejrychlejší způsob, jak detoxikovat celý organismus a překonat nejrůznější onemocnění. Držet půst je mnohem efektivnější než dlouhodobě nejíst. Spousta lidí si pod pojmem půst představuje vynechání „pár obědů“. Ale o tom to vůbec není. Smyslem půstu je dokonale poznat své tělo i duši. Je to vědomá pauza s cílem nahlédnout do svého nitra. Mnoho lidí si po tomto zážitku úplně změní uspořádání svého života. Při hladovění se totiž nepročišťuje pouze organismus, ale také mysl se zbavuje přebytečné zátěže. Kdo se postí, úplně se zpomalí a najednou vidí svůj život, jenž se kolem něho předtím řítil obrovskou rychlostí.

Zásady půstu

  • dva dny před zahájením úplného půstu konzumujeme pouze syrovou zeleninu či ovoce;
  • vždy začínáme pouze s jednodenním půstem, jakmile jej překonáme, můžeme si přidat den navíc;
  • v průběhu půstu je vhodné denně vypít 3 litry destilované vody z lékárny;
  • při hladovění se snažíme nevykonávat fyzicky náročnou práci;
  • překonat počáteční obtíže nám pomohou krátké procházky do přírody, studená sprcha, relaxace, četba či poslouchání příjemné hudby;
  • po skončení půstu je nutné pomalu přecházet na normální stravu. Velmi vhodná jsou lehká zeleninová jídla, pokrmy z rýže, ovesných vloček, jáhel či pohanky.

Zdroj: Půst nebo očista

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
může se během diety při dně konzumovat zázvorový čaj? Myslím z čerstvého nastrouhaného zázvoru, oslazený medem + citron. Díky za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je komplexní forma artritidy charakterizovaná ukládáním krystalů kyseliny močové v těle, která postihuje klouby. Kyselina močová je látka, která vzniká při rozkladu purinů v těle, je životně důležitým prvkem pro syntézu DNA, cirkulaci, trávení a vstřebávání živin. Krev transportuje kyselinu močovou do ledvin a přebytečné množství se vylučuje přes ně ven. Když ledviny nemohou eliminovat přebytek kyseliny močové, ukládá se v těle a způsobuje dnu, nazývanou také hyperurikemie.
Zázvor a dna?
Zázvor je všestranná bylina známá pro své silné léčebné a kulinářské účely. Silné protizánětlivé účinky zázvoru snižují zánět, otoky a snižují hladinu kyseliny močové v krvi a poskytují úlevu při záchvatech dny.
Recept na zázvorový čaj
Nastrouhejte 3cm zázvoru, zalijte vroucí vodou po dobu 5-10 minut a pravidelně tento silný odvar pijte po celý den, abyste si ulevili od bolesti kloubů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně

Rizika půstu pro naše zdraví

Náhlé postění je velkou očistnou zátěží pro náš organismus a bez lékařského dohledu mohou nastat následující obtíže:

  • dnový záchvat, jelikož narůstá hladina kyseliny močové
  • ledvinové poruchy
  • srdeční poruchy
  • diabetické obtíže
  • možnost prohloubení zánětlivých, rakovinových procesů
  • psychické obtíže – deprese, stres

Zdroj: Půst nebo očista

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA XORIMAX 250GR NA ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Košťál Jan.

Užívám Warfarin 3 mg,mohu užívat Xorimax 250 gr. na zánět močového měchýře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Xorimax (Cefuroxim axetil) jsou k dispozici jen na lékařský předpis a lékař, který vám je předepsal, určitě zvážil rizika spojená se společným užíváním. Xorimax posiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Možná budete potřebovat častější sledování INR po zahájení léčby Xorimaxem nebo vždy, když je léčba ukončena, a v případě potřeby je třeba provést odpovídající úpravy dávky Warfarinu. Pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, například závratě, měl byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Xorimax 250gr na zánět močového měchýře

Co jíst při přerušovaném půstu

Půst se střídá s normálními dny (eat when hungry), přičemž jídelníček netrpí žádným omezením kalorií či vyloučením různých potravin.

Příklad jídelníčku 1850 kcal při 4 jídlech:

  1. jídlo v 10 hodin: celozrnná bulka s máslem, se šunkou a kapií (cca 250 kcal)
  2. jídlo ve 12 hodin: obří miska rýžových vloček s chia semínky, sezamovou pastou, medem a ovocem (cca 550 kcal)
  3. jídlo v 15 hodin: banán, oříšková tyčinka Nutrend, lněný chléb s tofu pomazánkou (cca 500 kcal)
  4. jídlo před 20. hodinou: vepřové nudličky s pohankovými těstovinami, kopou salátu polníčku a hrášek (cca 550 kcal)

Pitný režim je nutný i během půstu. Co se týče kávy nebo čaje, nemělo by se sladit, ale lze do kávy dát trochu mléka. Vesměs se podporovatelé IF přiklánějí k tomu, že jakýkoli neslazený nápoj (do 50 kcal) půst nepřeruší.

IF není program, jen metoda! Jezte tak, jak jste zvyklí (zdravě, vyváženě) s jedinou výjimkou. Měli byste své jídlo sníst v okně určeném pro jídlo (například mezi 10.–18. hodinou). Zbytek hodin se tělo postí a využívá tuk v těle jako zdroj energie. To je celá věda. Pokud jste doposud svůj jídelníček vedli zdravě a počítali kalorie, dělejte tak i nadále. Nic se pro vás nemění, kromě doby pro jídlo.

Člověk, který nemá ponětí o tom, jak tělo funguje, jak správně jíst, nemá žádné stravovací návyky, necvičí, nezná důležitost bílkovin a tuků, by neměl něco takového jako IF zkoušet. IF je jakýsi další „level“ pro ty, kteří toto vše znají, pro ty, kteří jsou fit, vědí o stravě opravdu hodně, vědí, jak pracuje tělo, a rádi by vyzkoušeli účinky i jiných přístupů.

Zdroj: Co to je intermittent fasting

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOČÁKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marťas.

Zánět močáku mě trápil docela dlouho. Dělám v dost chladném prostředí a problémy s močákem jsem míval hodně často. Pokaždé jsem dostal antibiotika. Pak mi kdosi v práci poradil Probilact. Co jsem ho začal brát, nevím, co to zánět je. Bomba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radim.

Dlouho jsem nevěděl, jak na zánět močových cest. Stačilo se trochu nachladit a hned jsem měl problémy. Preventivně jsem si dával brusinky nebo různé preparáty s nima. Ale když už se zánět rozjel, skončil jsem doma na antibiotikách. Jednou jsem dokonce musel i do špitálu. Tam mi výborně poradili. Ošetřující doktor mi řekl o probiotikách. Za zkoušku prý nic nedám. Vyzkoušel jsem Probiolact a už víc než půl roku mám od zánětu pokoj.

Zdroj: diskuze Zánět močáku

Uložení orgánů v těle – obrázek

Kde přesně se slinivka v lidském těle nachází? Na tomto obrázku můžete vidět uložení slinivky v našem organismu.

Umístění slinivky v těle

Zdroj: Umístění slinivky břišní


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP