Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZARUSTANI POSEVNIHO VCHODU

OBSAH

Příčiny zarůstání chloupků

  • Holení by mělo probíhat ve směru růstu chloupků, ne naopak. K odstranění chloupků by mělo dojít při koupání, mokré chloupky se totiž holí lépe než suché. Následně by měla být pokožka ošetřena vhodnými přípravky na hydrataci.
  • Nedoporučuje se holení příliš blízko u povrchu kůže, protože dochází k opačnému směru růstu, což zvyšuje možnosti zarůstání.
  • Špatná péče o pleť rovněž zvyšuje riziko zarůstání. Pravidelné koupele a šetrné čištění jsou velmi užitečné, protože dochází k zabránění vzniku infekcí a zarůstání.

Zdroj: Jak zabránit zarůstání chloupků na hrudi

Diskuze

V diskuzi PTAČÍ BUDKY PRO VRABCE PRŮMĚR VCHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Poslt.

Dobrý den, potřeboval bych vědět jaký by měl být průměr vchodu do budky pro vrabce. děkuji Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Láďa.

Průměr vstupního otvoru do budky pro vrabce jsou 4 cm.

Zdroj: diskuze Ptačí budky pro vrabce průměr vchodu

Péče a prevence o nehty

Někdo sice má tu smůlu, že má široké prsty a kolem nich vysoké kožní valy, což nehtu usnadňuje zarůstání, ale prevencí se dá zarůstání předejít i tady. Rady jsou jednoduché a všeobecně známé: nejdůležitější je správná bota s širokou kulatou špičkou ve správné velikosti a stříhání ne do kulata, ale rovně.

Další možnosti prevence:

  • aktivní přístup
  • protiplísňová opatření
  • dezinfekce otevřené rány
  • hygiena

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem RADY PROTI ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Mám v okolí nehtů rudou skvrnu a hnisá. Má kamarádka si myslí, že je to zarůstání nehtu. Dost to bolí, ale nevím co mám dělat. Poradíte mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obvykle si s tím poradí jedině lékař, protože bude potřeba to trochu znecitlivět, aby se dal nehet upravit a nezpůsoboval zhoršování zánětu. Na nic nečekejte a jděte buďto ke kožnímu lékaři a nebo na pohotovost, kde vám to ošetří a dají mastičku pro další léčbu. Do týdne pak o tom nebudete vědět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtu palce na noze

Příznaky

Zarudnutí, svědění kolem poševního vchodu, především v noci, může se objevit výtok, ale nemusí být.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beránková D..

Dobrý den, po úraze mám problém se zarůstáním nehtů. Můžete mi, prosím, poradit o jakou náplast se jedná?

Děkuji

Ing. Danica Beránková

viz článek:

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato náplast se bohužel nedá koupit v ČR. Je možné si ji objednat v zahraničím internetovém obchodě a nechat si ji zaslat do ČR. Tady je odkaz na objednání: www.amazon.co.uk/Dr-…
V českých lékárnách jde koupit podobná sada na nehty Canespor, která je ale primárně určena k léčbě plísně nehtů. Ta obsahuje mast a náplasti, které společně nehet naleptají, čímž dojde k jeho změkčení a k omezení tlaku na boční hrany.
Pokud je Váš stav následkem úrazu a dříve se zarůstání neprojevovalo, tak doporučuji spíše návštěvu praktického lékaře, který může místo vyšetřit a případně doporučit obnovovací plastiku nehtového valu. Toto řešení obvykle vede k trvalému odstranění těchto obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtů

Svědění poševního vchodu bez výtoku

Svědění poševního vchodu bez výtoku může být způsobeno bičenkou poševní. Infekce tímto prvokem se projevuje hojným řídkým, často zpěněným a po rybině zapáchajícím výtokem. Sexuální styk je nepříjemný až bolestivý. Nápadné je svědění zevního genitálu a klidová bolest v podbřišku. Bičenka může zároveň napadnout i močové cesty, což přináší pálení a bolest při močení. Vzhledem k tomu, že se přenos uskutečňuje pohlavním stykem, je nutné vyšetřit všechny sexuální partnery a zahájit u nich léčbu.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Diskuze

V diskuzi BULKA V TĚLE U PÁNEVNÍ KOSTI VELIKOSTI FAZOLE NEBOLESTIVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šášková.

Dobrý večer.Našla jsem si na těle v přední části na levém straně u pánevní kosti bulku,nádorek velikosti fazole.Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Fischerova.

Dobrý den.Obevila jsem v oblasti poševního vchodu zvrchu v mase vyrustek o velikosti úzkého měkkého zvetseneho masa tvaru uzenky. V létě jsem nic nezaregistrovala. Vyrostlo to rychle, je to bezbolestné. V pondělí jdu na gynekologii. V tomto tydnu mě ortopedii poslal na rengen na oblast bedwr: rengen mi ukazoval s cilem na páteř. Mimo jiného jsem tento novotvar vidile i na digisnimku. Pěkně celý svitil. Oč se jedna nevim Prosím poradte. Mám poslední dobou příznaky bolwsti kostí, oteofity na kyčly a na c vpředu. Nebyla jaem ani na ct a sonu.... paní obvodacka mysli, že jaem přepracována, stale unvená, ale v běžném denním režimu redy nevím z čeho. HEZKÝ DEN MARIE.

Zdroj: diskuze Bulka v těle u pánevní kosti velikosti fazole nebolestivá

Svědění poševního vchodu

Příznakem u chronických zánětů je nepříjemné svědění poševního vchodu. Léčba chronických zánětů je svízelná a zdlouhavá, může pomoci také změna oblékání, to znamená nenosit těsné kalhoty, rifle, ba naopak používat spodní prádlo s antibakteriálním účinkem, se stříbrem, používat mýdlo s kyselým pH, nepoužívat aviváž na spodní prádlo.

Zdroj: Poševní mykóza

Diskuze

V diskuzi ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Komu zarůstají nehty doporučuji podologa Jaroslava Fešara
syn měl problémy a po pár návštěvách je nemá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtů

Léčba

Léčení zánětů zevních rodidel je obecně velmi nevděčné, přesto musí být doléčeny, aby nebyly zdrojem vzestupné infekce. Furunkuly a abscesy se incidují, celkově jsou podávána antibiotika. Výtok se léčí podle mikrobiologického nebo kultivačního nálezu. Při výběru místně i celkově používaných léků je vždy třeba respektovat původce onemocnění. Při léčbě pak musí být úzkostlivě dodržována hygiena zevních rodidel. Hygiena těchto partií je v neposlední řadě důležitá také pro prevenci vzniku infekce.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Příčiny

Kyselé prostředí, které je ve vagině, nevyžaduje výraznou péči. Je důležité toto pH nenarušovat, k čemuž napomáhá používání prostředků určených právě k očistě intimních partií. Dále se doporučuje dodržování hygienických zásad při pohlavním styku. Nejčastější problémy vycházejí z narušení kyselého prostředí infekcí, například hnisavou bakteriální smíšenou infekcí. Tento stav vyžaduje vždy odpovídající léčbu, která ženu nejen zbaví nepříjemných projevů, jako je pálení nebo svědění, ale zabrání i postupu infekce do vnitřních rodidel.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ A STŘÍHÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Měla jsem jako malá úraz nehtů (spadl mi na palce těžký předmět), nehty se oddělily od lůžka. Asi i díky tomu se mi udělala mykóza. Místo léčby jsem oddělené nehty vždy stříhala a nečistoty vyškrábala. Nedávno jsem si koupila Scholl, který mi s mykózou pomohl. Bohužel kvůli zastřihávání nehtů až do půlky mi zmizela nehtová rýha a když teď nehet trochu povyroste ihned zarůstá. Bojím se teď zastřihnout zbytek špatného nehtu, nevím jestli se zarůstání ještě více nezhorší. Je nějaký trik na zarůstání nehtu a bezbolestné vytvoření rýhy, aby mohl pořádně vyrůst?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém je velmi častý. Když nehet roste rovně, jako dříve, tak se dá pomoci tím, že na okrajích nehtu zastřihnou špičky. Tím se vytvoří náběžná hrana, která pomůže protlačit novou rýhu. Preventivně můžete místo zastříknout desinfekcí a také pravidelně promazávat krémem na nohy. Když nehet roste zakřiveně, tak je nutná prohlídka u kožního lékaře, který určí jak dál postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a stříhání

Má tvar nehtů vliv na zarůstání?

Rozhodně ano. Zejména se jedná o takzvané „trapezoidní“ nebo „ovoidní“ tvar nehtu. Tyto odchylky tvaru mají značnou tendenci k zarůstání. Mají rodinný výskyt, forma dědičnosti není přesně známa. Ovoidní nehet se vyskytuje u pacientů s poruchami růstu, například akromegalie (porucha sekrece růstového hormonu). Jedinou spolehlivou léčbou této formy zarůstání nehtu je radikální excize obou nehtových valů s parciální matrixectomií a plastikou valu.

Zdroj: Zarostlý nehet

Diskuze

V diskuzi RADY PROTI ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Mám v okolí nehtů rudou skvrnu a hnisá. Má kamarádka si myslí, že je to zarůstání nehtu. Dost to bolí, ale nevím co mám dělat. Poradíte mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Zdravim sice opozdene ale reaguji mam respektive mel jsem s timto problemem vlastni zkusenost nejakou ddobu jsem si zarustajici nehet nastrihl a odtrhaval

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtu palce na noze

Zarůstání nehtů

K zarůstání nehtů dochází častěji na dolních končetinách, zejména následkem nošení nevhodné obuvi a nedostatečné pozornosti věnované hygieně prstů u nohou. Zarůstající nehet vyvolává bolestivé a hnisající projevy. Obvyklá léčba spočívá v chirurgickém zákroku, který se provádí ambulantně. Pomáhá i vtlačení malého ústřižku gázy mezi nehet a nehtové lůžko, čímž se omezí dráždění nehtového lůžka při chůzi. Homeopatickou léčbou se někdy může podařit navrátit nehet do normálního stavu a hnisající ložisko vyléčit. V úvahu přicházejí zejména níže uvedené přípravky.

Zarůstající nehet

Zde je článek, který podrobně popisuje zarůstání nehtu.

Zarůstání nehtu – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy zarůstajícího nehtu.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Birošová.

Dobrý den, prosím dnes 1.4.2020 mluvil v pořadu Apetit otec Pleskač o náplastích na zarůstání nehtů na palcích u nohou. Bylo by možné náplasti zaslat na dobírku. Děkuji a s přáním hezkých dnů přeji s láskou Petra Birošová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Dá se zarůstání nehtů předejít?

Většinou ano, ale jen za předpokladu správného ošetřování nehtů. Základním a nejdůležitějším požadavkem je zastřihování nehtu rovně, ne dokulata, tak aby byly za všech okolností viditelné rožky volného okraje nehtové ploténky. Zastřihování dokulata dříve nebo později povede k zarůstání nehtu. Situaci může zhoršit těsná obuv, mnohem hůře onemocnění probíhá u nemocných trpících cukrovkou nebo tepennou nedostatečností dolních končetin.

Zdroj: Zarostlý nehet

Přírodní prostředky proti zarůstání chloupků

  • Velmi prospěšné je zahřívání místa zarůstání, protože dochází ke zlepšení krevního oběhu, což urychluje proces hojení.
  • Velmi užitečné je používání koupelových solí a cukrů, protože mohou uvolnit zarostlé chloupky z kůže.
  • Vytrhnutí chloupku pomocí pinzety. Tento postup by měl být použit pouze v případě viditelnosti zarostlého chloupku. Pinzeta by měla být sterilní, aby nedošlo k infekci.
  • Užití homeopatických léků. Homeopatické léky mohou uvolnit zarostlé chloupky. Tyto léky by se měly používat po dobu 3 dnů, protože mohou způsobit nadměrné hnisání jiných částí těla.

Zdroj: Jak zabránit zarůstání chloupků na hrudi

Rekonstrukce panenské blány

V současné době je v ženské populaci velmi atraktivní hymenoplastika. Tato metoda je velmi populární zvláště na plastických klinikách v Izraeli, ale stává se hitem i u nás. Sexuálně aktivní ženy chtějí opět prožít první sexuální styk spojený s krvácením. Důvody znovunabytí panenství jsou opravdu velmi rozmanité – kulturní, náboženské, nebo jen ženy chtějí potěšit své partnery a zažít druhé líbánky.

Hymenoplastika je operace, která obnovuje panenskou blánu. Celý zákrok je prováděn v celkové anestezii a oproti ostatním zákrokům plastické chirurgie trvá krátkou dobu. Během zákroku je nesložitě upravena sliznice poševního vchodu tak, že se z jedné strany poševního vchodu přichytí k druhé straně vstřebatelnými stehy. Zákrok trvá okolo půlhodiny. Jednodušší je zákrok u žen, které dosud nerodily. Před zahájením operace musí být zpracováno klasické interní předoperační vyšetření. Hymenoplastika je velmi šetrný zákrok, při kterém nehrozí žádná rizika, pokud jej provádí zodpovědný a kvalifikovaný atestovaný chirurg. Po hymenoplastice nehrozí problémy s odtokem menstruační krve ani nedojde k znecitlivění poševního vchodu. Jen se po zákroku několik týdnů nedoporučuje pohlavní styk, neboť je nutné zhojení. Po dostatečně dlouhé rekonvalescenci pociťují ženy při pohlavním styku stejné pocity jako při svém prvním styku. Hlavní indikací hymenoplastiky je vlastní rozhodnutí ženy. Většinou se jedná o jakýsi dárek novému sexuálnímu partnerovi, mnohem smutnějším důvodem je pak řešení deflorace při znásilnění.

Operace není v běžných případech logicky hrazena zdravotní pojišťovnou a žena si ji musí sama zaplatit. A celý zaplacený efekt je pochopitelně „na jedno použití“ – při dalším prvním pohlavním styku se rekonstruovaný hymen protrhává. Přibližná cena rekonstrukce panenské blány je 15 tisíc korun.

Zdroj: Panenská blána

Poševní vchod

Pochva v blízkosti poševního vchodu obsahuje velké množství nervových zakončení. Díky nim se žena při pohlavním styku cítí příjemně. Některé ženy mají v pochvě velmi citlivou erotogenní zónu, která se nazývá „bod G“ – jeho dráždění může vést k velmi intenzivnímu orgasmu.

U miminka

Maminky by měly být v porodnici poučeny o tom, jak se starat o genitálie miminka. Nedůsledná hygiena může být u děvčátek příčinou zarůstání poševního vchodu, což se odborně nazývá synechie. Je to onemocnění, které se vyskytuje u holčiček nejčastěji ve věku 2 až 5 let, v takzvaném klidovém období, kdy dítě nemá normální hladinu ženských pohlavních hormonů jako dospělá žena.

Typy synechie

  • Srůst zadní – je nejčastější. Sliznice protilehlé strany poševního vchodu postupně srůstá a uzavírá vchod do pochvy odzadu dopředu.
  • Srůst přední – je méně častý a jedná se o skutečný srůst malých stydkých pysků směrem od klitorisu, který zakrývá zevní vyústění močové trubice.
  • Srůst střední – je ojedinělý. Vytváří se při něm můstek mezi levou a pravou stranou poševního vchodu. Prostor mezi stydkými pysky nabývá tvaru osmičky.

U zadní části poševního vchodu se začne vytvářet zprvu průsvitná blanka, která nejprve zakrývá samotný poševní vchod a následně i močovou trubici. Postupně s růstem synechie dochází ke změně toku proudu moči a vy můžete pozorovat, že dítě přečurává nočník. Při velkém srůstu může mít děvčátko problém s močením a musí vynaložit veliké úsilí. Současně zatéká moč do pochvy a postupně může proniknout dělohou a vejcovody až do dutiny břišní. Pokud jsou v ní bakterie, může infikovat pochvu a dítě si bude stěžovat na svědění a pálení.

Co s tím

Stačí jednou za den, nejčastěji po koupání, oddálit od sebe stydké pysky a namazat poševní vchod čímkoli mastným, co se standardně u dětí používá. Je důležité řádně genitál omývat a zbavovat ho smegmatu, což je bílá hmota obsahující produkt mazových žláz a oloupané buňky. Pokud se rodidla nedostatečně ošetřují, srůst vzniká velmi rychle, třeba v průběhu 7 až 14 dní.

Poševní vchod po porodu

Některé ženy mají po porodu subjektivní pocit zvětšení poševního vchodu, což se někdy řeší plastickou úpravou poševního vchodu. Operace se provádí v celkové narkóze a trvá asi 60–90 minut. Často je nutné tento zákrok spojit s plastikou poševní zadní nebo přední, která řeší uvolnění podslizničního vaziva a tím pádem pocit příliš volné pochvy. Doba pobytu v nemocnici je 3 noci a doba pracovní neschopnosti minimálně 14 dnů. Sexuální abstinence kolem 6 týdnů. Cena za operaci se pohybuje v rozmezí 12 000 Kč až 18 000 Kč bez DPH, v závislosti na rozsahu operace. Rozsah operace je klientce upřesněn na základě konzultace s operatérem. Kromě ceny operace hradí klientka poplatek za anestezii (3 000Kč) a hospitalizaci. Hospitalizaci hradí dle typu vybraného pokoje (jednolůžkový 2 500 Kč/noc, dvojlůžkový 1 500 Kč/noc, čtyřlůžkový 600 Kč/noc). Předoperační vyšetření včetně laboratoře stojí 2 450 Kč, za předoperační vyšetření včetně laboratoře a internisty zaplatíte 3 500 Kč.

Bolest poševního vchodu

Bolest vzniká, pokud je poševní vchod úzký, a je nutné rozlišit, jestli se jedná o anatomické zúžení, nebo o takzvané funkční zúžení, které je způsobeno křečovitým stahem okolních svalů. Pokud se jedná o funkční zúžení, které se u žen vyskytuje častěji, doporučuje se návštěva sexuologa, který si s problémem určitě bude vědět rady. Jestliže se jedná o anatomické zúžení, používají se k léčbě tohoto problému takzvané dilatátory, které postupně rozšiřují poševní vchod. Pokud by ani dilatátory nemohly, dá se uvažovat o poševní plastice. V každém případě je nutné stav řešit s odborníkem. Není pravda, že se s tím nedá nic dělat, určitě dá.

Výrůstky

Může se jednat o pozůstatky protržené panenské blány nebo o takzvanou granulační tkáň, která se může na sliznici objevit kolem jizvy po sešití porodního nástřihu v oblasti poševního vchodu – jedná se o nezhoubný útvar. Řešením je chirurgické odstranění. Dříve se používalo i poleptání (u výrůstků rozsáhlejších rozměrů) spodiny tkáně po odstraněném útvaru lápisem (AgNO4). Typické je drobné krvácení z granulační tkáně, která není kryta povrchovým epitelem – kůží. Pokud granulační tkáň v poševním vchodu přetrvává, doporučuje se gynekologické vyšetření.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Stravou proti zarůstání chloupků

  • Velmi vhodné je zvýšit příjem potravin bohatých na vitamín C. Vitamín C urychluje hojení, zvyšuje imunitní ochranu a pomáhá budovat vlákna kolagenu na kůži.
  • Vitamín E je další důležitou živinou pro zdraví kůže. Tento vitamín pomáhá posilovat kožní kolagen a také zlepšuje poškozenou kůži.
  • Velmi užitečná je mast z měsíčku. Tato mast odstraňuje nevzhledné jizvy, ale také zlepšuje barvu pleti a její pružnost.

Zdroj: Rady proti zarůstání chloupků

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Co je to mít roupy

Není výjimkou, že děti předají neznalým rodičům několik miniaturních vajíček, a tak se často musí léčit celá rodina. A pozor, onemocnění roupy (enterobióza) někdy probíhá i bez typických svědivých příznaků! Roupi v pochvě u děvčátek a žen nejsou při nakažení žádnou výjimkou, také roupy v těhotenství nebo roupy v pochvě si mohou některé ženy zažít.

Roup dětský je nenápadný, tenoučký, sotva 2 cm dlouhý bílý parazit, který dokáže svému hostiteli pořádně znepříjemnit život. A co více, může být i potencionálně nebezpečný, ve výjimečných případech může kupříkladu vyvolat zánět slepého střeva.

Sameček roupa je drobnější a z hostitelova útočiště je vypuzen až po smrti, k níž dochází za krátký čas po kopulaci se samičkou. Ta naopak ze svého útulného úkrytu v tlustém a tenkém střevě, a dokonce i v apendixu vycestovává ráda. Samičky roupa navečer vylézají ze svého útočiště a kladou vajíčka do záhybů řitního otvoru, což vyvolává úporné svědění. Vylíhlí roupi se opět vrací do úkrytu. A koloběh se opakuje! Někdy je samička roupa tak aktivní a zvědavá, že naklade vajíčka v okolí poševního vchodu či močové trubice. No, a kam se její potomci vrátí? Právě do prostor nakladení, to je do močové trubice nebo poševního vchodu, a na problém je zaděláno ještě více.

Příznakem osídlení roupy je svědění konečníku, a to zvláště v noci, kdy samičky kladou vajíčka. Pociťovat můžete nejen svědění, ale i pálení. Ovšem existují i další nespecifické příznaky, kterými hostitel může trpět. Patří mezi ně bolesti břicha, nevolnost, hubnutí, průjmy, podrážděnost, neschopnost soustředění, poruchy spánku a bolesti hlavy. U postiženého se nemusí projevit všechny příznaky najednou.

Zdroj: Roupy u dospělých lidí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP