Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŽLUČNÍKOVÉ PROBLÉMY

OBSAH

Žlučníkové kameny léčba

Žlučníkové kameny, které způsobují koliky nebo záněty, se obvykle odstraňují chirurgicky. Ty malé žlučníkové kameny se většinou dostanou do střeva a odejdou samovolným způsobem ven stolicí. Součástí léčby je také přísná žlučníková dieta. Žlučníkové kameny jsou někdy podkladem pro nádorový růst. V některých případech zůstávají kameny v těle dlouhé roky a nezpůsobují žádné potíže.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Baštýřová.

Dobrý den, jak použít vlašťovičníkovou tinkturu na žlučníkové kameny, když se nesmí pít? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Homeopatický lék Chelidonium majus 30C je tinktura z vlaštovičníku, která obsahuje jen velmi málo jedovatých látek z této rostliny a proto je možné vnitřní užívání. Homeopatický lék seženete u lékaře homeopata, jmenuje se Chelidonium majus 30C.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Žlučníkové kameny u dětí

Kameny u kojenců a malých dětí jsou zpravidla pigmentové, v pozdějším věku cholesterolové. U novorozenců a kojenců, kteří mají žlučové kameny, je možné postupovat konzervativně, ale i operativně, převážně u obézních dívek. U dětí předškolního a školního věku, u kterých byly žlučové kameny náhodným nálezem, je rovněž možné postupovat konzervativně, to znamená nasadit dietní režim a kyselinu ursodeoxycholovou.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacíková Vlasta.

Dobrý den ,prosím mám dotaz zda-li, už se někomu povedlo, aby mu vyšly žlučníkové kameny,našla jsem si recept od čínského lékaře,který radí jíst prvních 5 dní jablka a 6 den vypít odpoledne a večer epsomskou sůl a další den ráno olivový olej s citronem a kamínek by měl vyjít,nevím zda se tomu dá věřit a proto,bych ráda věděla ,jestli to může pomoci,děkuji všem ,kdo by mi dal radu s pozdravem Vacíková Vlasta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučníkové kameny bývají mnohem větší než je otvor ve žlučovodu a bez pomoci lékaře samy nevyjdou. Vytvářely se mnoho let, takže si nemyslete, že je za 14 dní rozpustíte nějakým čínským receptem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Čaje na žlučník

Čaj na žlučníkové kameny: 50 g máty peprné (nať), 20 g jablečníku (nať), 20 g řepíku (kvetoucí nať), 10 g reveně. Pijeme teplý čaj půl hodiny před jídlem.

Čaj proti bolesti žlučníku: 50 g vlaštovičníku, 50 g máty peprné. Ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý večer,

prosím o radu, zda při žlučníkové dietě mohu použít zakysanou smetanu obsah tuku 8 - 12% , vývar z krůtích krků a kuřecí játra.

děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zakysanou smetanu používat můžete, ale jen jednou dvakrát do týdne. Vývar a játra nejsou naškodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Jak se projevují žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny se projevují zpravidla tehdy, když je odtok žluči do střeva blokován mechanicky. Bolesti mohou zasáhnout celou oblast břicha, obvykle jsou však lokalizovány do oblasti žlučníku, tedy pod pravým žeberním obloukem. Objevuje se nevolnost i zvracení, přecitlivělost na potraviny, jako jsou vejce, čokoláda, arašídy, mléko. Dále se kameny projevují světlou mastnou stolicí a v případě zaklínění žlučového kamene ve žlučovodech žloutenkou.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO ŽLUČNÍKOVÉ LAPOROSKOPICKÉ OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Pavel Hadáček.

A za jakých podmínek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tibor.

Které lázně v Č R doporučujete ?

Zdroj: diskuze Lázně po žlučníkové laporoskopické operaci

Homeopatie na žlučníkové kameny

Často lze těmto problémům jednoduše zabránit velmi účinným prostředkem, a to vlaštovičníkovou tinkturou, kterou si každý může připravit jednoduše sám a kterou by měl mít každý doma ve své lékárničce. Další možná homeopatika jsou Belladonna 9CH, Bryonia 9CH, Chalidonium majus 5CH a Colocynthis 9CH.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Štorková.

Prosím o info:Do propouštěcí zprávy po oper.žlučníku s kamenem (3cm) mi lékař napsal "vhodná komplex.lázeň. terapie cestou PL".Operace snad nebyla nijak komplikovaná, tak jsem se dočetla, že v tom případě asi nárok na komplex.láz.péči není. Já však měla v 01/2020 také zánět žluč.cest, 12 dní na interně, vážnější stav. Jak toto bude posuzováno. Obávám se, že moje PL bude vše dost zlehčovat, nerada totiž píše návrhy na lázně.Tak chci být připravená na jednání s ní s nějakými argumenty. Asi by mi stačil i ten 14 denní příspěvk.pobyt-na ten bych snad nárok měla?----dále mám stav po osteosyntese fract.humeri I.dx.2017-mám po úrazu v pravém rameni 16 cm hřeb a 2x sešroub.humer-byla komplex.lázeň.léčba v 01/2018 - doslechla jsem se že po 2 létech bych mohla opět požádat. Velmi bych potřebovala fyzioter.cvičení na to rameno, cvičím sice,ale ne zdaleka tolik jak mi pomohli fyzioterapeuti v Lázních Vráž. Díky za odpověď.M.Štorková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera Simpachova.

Jsem po operaci žlučníkové kyly mám problém, bříško mě bolelo 14dni v levé straně byla jsem na kontrole paní doktorka mi píchala do jizvy injekce nic nevytáhla teď mám tři neděle po operaci břicho mě nebolí tolik ,ale na jizvě se udělala boule .Mám ji od pupíku pod prsa ., Chtěla bych se zeptat mám nárok na lázně děkuji

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci žlučníku

Léčba pomocí bylinek

Pampeliška: léčí vyrážky, pročišťuje žaludek, čerstvé stvoly bezbolestně rozpouštějí žlučníkové kameny. Používá se květ, listy i kořen. Kořen má větší sílu. Má mírně nahořklou chuť.

Řepík lékařský: účinkuje protizánětlivě, dezinfekčně, zvyšuje sekreci, vylučování žluči. Podporuje zažívání, správnou činnost jater, žlučníku a střev.

Jablečník obecný: používá se při žlučníkových chorobách, střevních obtížích, zánětu průdušek, kašli a proti nechutenství.

Máta peprná: užívá se při bolestivých křečích trávicího traktu a nadýmání, při kolikách, nedostatečném vylučování žluči, žlučových kaméncích a podobně.

Třezalka: používá se při žlučníkových chorobách, neurózách, bolestech hlavy či krvácení dásní.

Vlaštovičník: užívá se proti dráždivému kašli, astmatickým záchvatům, k uklidnění žaludečních křečí, ke zmírnění bolestí při chorobách žlučníku.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Žlučníkové bylinky

Čekanka: podporuje tvorbu žluči a její vylučování, má i pročišťující účinky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Mochna nátržník: napomáhá vstřebávání tuků, snižuje hladinu cukru v krvi a působí též proti křečím žlučovodů a tlustého střeva.

Řepík: podporuje peristaltiku žlučových kamenů, navíc je též protizánětlivý a příznivě působí na krevní oběh.

Truskavec: napomáhá odstraňovat žlučníkový písek a předcházet tak tvorbě žlučníkových kamenů, pročišťuje žlučovody a má blahodárný vliv na celé žlučové ústrojí.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Diskuze

V diskuzi PSÍ ALERGIE PŘÍZNAKY ČERVENÉ UŠÍ ,ŠKRABANÍ PO UŠÍCH A BŘÍCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sehnalová Jana.

Jezdíme na veterínu už měsíc, dostali jsme tablety FAMOSAN aPREDNISON a mast FRUCIDIN, vše bez uspěchu ,pes se pořád škrabe .Fenka bišonek je po kastraci, má už 11roků a my si nevíme rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

A zkoušeli jste vyměnit granulky? Měli jsme stejné problémy a dokud se nezměnilo krmivo tak problémy byli pořád dokola.

Zdroj: diskuze Psí alergie příznaky červené uší ,škrabaní po uších a bříchu

Podrážděný žlučník

Žlučníku nesvědčí hodně tuků a smažená jídla. To vede k jeho přetěžování, podráždění a k tvorbě žlučových kamenů. Při podráždění žlučníku se vyskytuje bolest v pravém podžebří vystřelující do zad až k pravé lopatce, která může být spojena s plynatostí, nadýmáním, škytáním, říháním, průjmem, nauzeou i zvracením, někdy i teplotou.

Léky, které se užívají při léčbě onemocnění jater, žlučníku či žlučových cest, jsou léky, které ulevují od bolesti v podžebří a rozpouští žlučové kameny. Když užíváte léky na žlučník, vyvarujte se mastných, smažených a sladkých jídel.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta kuntošova.

Dobry den udelali se mi dva takove bolaky jeden na brade a druhy na tvari...nejdriv to bylo červene ted to mam hnede takove...nevite co to je na koznim mi rekli ze to je ekzem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zůstaňte nadále v péči kožního lékaře, který s vámi řeší vaše problémy. Důvěřujte mu a přesně postupujte podle jeho doporučení. Kožní problémy přes internet léčit nejdou, když nejsou vidět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky

Žlučníkové kameny a pivo

Podle nejnovější studie britských vědců snižují dvě malé skleničky piva nebo vína riziko vzniku žlučových kamenů o celou třetinu. Studie odborníků z University of East Anglia analyzovala data 25 tisíc britských mužů a žen od 45 do 74 let. Výsledky jsou takové, že nadměrné pití alkoholu může naopak zdraví přitížit. Muži by proto neměli pít více než 3–4 skleničky za den a ženy o jednu skleničku méně, ale i toto množství je hraniční.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobry vecer rada bych se chtela zeptat.Mam vzdy kdyz nanesu makeup mam mastny oblicej prevazne celo,nos bradu:( pomahaji treba i nejake prasky,vitaminy aby se oblicej tak.nemastil.Ted jsem zakoupila makeup od Mac kosmetiky.Tak snad bude kvalitnejsi.Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obličej se mastí přirozeným mechanizmem, který se stará o to, aby kůže byla stále vláčná. Tento tuk se nazývá sebum. U každého člověka je jeho množství individuální. Někteří lidé jsou obdaření zvýšenou tvorbou a nejde s tím nic moc dělat. U těch ostatních se občas pokožka mastí díky složení stravy. Především přemíra soli a tuků může způsobit mastný vzhled pokožky. Někdy se mastná pleť objeví u pacientů s kardiovaskulárními problémy. Zkuste si místo doplňků stravy naordinovat dietní jídelníček, saunu a zdravý pohyb a naplánujte si prohlídku u kardiologa. Jídelníček můžete použít ze žlučníkové diety, který najdete zde: www.ceskenemoci.cz/d…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu?

Žlučníkové kameny u dětí

Žlučové kameny jsou velmi častým onemocněním, které se vyskytuje celosvětově, zejména však v rozvinutých zemích, kde postihuje celých 10–20 % populace. Česká republika patří k zemím s vysokým výskytem. Přítomnost žlučových kamenů ve žlučníku označujeme jako cholecystolithiázu, ve žlučových cestách pak choledocholithiázu, souhrnně pak jako cholelithiázu. S věkem výskyt kamenů prudce stoupá, zejména po 40. roce věku, vyskytují se však i u dětí, i když v malém procentu.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Diskuze

V diskuzi BYLINNÝ ČAJ ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, může mít vliv tento čaj na početí? Předem děkuji za odpověď Michaela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinný čaj žlučníkové kameny pleskač

Co jsou žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny jsou velmi častým onemocněním, a to obzvláště u žen kolem 60 let. Jsou to malé a tvrdé oválky, které se tvoří ze žluči buď přímo ve žlučníku, nebo ve žlučovodech. Kameny mohou způsobit vážnou koliku, pokud například ve žlučovodu uvíznou. Projevují se velmi silnou bolestí v nadbřišku. Pokud se kameny ve žlučovodu zaklíní, zabraňují odtoku žluči a obvykle způsobují žloutenku. Dříve nebo později vyvolávají žlučové kameny koliky, křeče v oblasti žlučníku. U tohoto onemocnění hraje velmi důležitou roli správná výživa a strava. Žlučníkové kameny mohou být dvojího druhu, a to cholesterolové a pigmentové.

O cholesterolových kamenech hovoříme tehdy, když je cholesterolu ve žluči nadbytek a začne krystalizovat. Obvykle vzniká jeden kámen o velikosti 1–3 cm. Když ho rozpůlíme, vidíme jeho krystalickou strukturu. Kámen je zpravidla vejčitého tvaru.

Pigmentové kameny jsou tvořeny pigmentovým barvivem bilirubinem, kterého je ve žluči nadbytek v důsledku zvýšeného rozpadu krve. Bývá jich většinou více a jsou malé. Jestliže se během času ve žlučníku nashromáždí mnoho malých kaménků, hovoří se o písku nebo blátě.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Bylinky na žlučníkové kameny

Na žlučové kameny je vhodné použít například lněný olej, ten obsahuje esenciální mastné kyseliny, které mohou přispívat k prevenci i rozpouštění žlučových kamenů. Mátový olej užívaný v enterálních tobolkách (rozpouštějících se až v tenkém střevě) má rovněž schopnost rozpouštět žlučové kameny. Každodenní užívání semínek jitrocele blešníkového (vláknina) podporuje střevní peristaltiku. Užitečná může být i pampeliška, a to nejlépe ve formě čaje z jedné lžičky prášku ze sušeného kořene (užívat 3x denně jeden šálek). Vhodný je rovněž artyčokový výtažek s obsahem 15 procent cynarinu (500 mg v tobolce třikrát denně).

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Léky na žlučník

Vhodné jsou ty léky, které obsahují bylinné extrakty a propolis. Blahodárné účinky na žlučník má také instantní sůl vyráběná z karlovarských minerálních pramenů, která se podává v podobě léčivé pitné kúry. Svým účinkem ovlivňuje sekreční a motorickou činnost žaludeční sliznice a střevního traktu, vnější sekreci slinivky břišní, jater a žlučníku. Vhodné jsou také žlučníkové čajové směsi, které zvyšují vylučování žluče, uvolňují křeče v oblasti žlučníku a žlučových cest.

Z volně prodejných léků jsou účinné: Febichol tobolky, Cholagol kapky, Isochol dražé, Rowachol tobolky a kapky. Dále bylinné čaje: The Salvat perorální léčivý čaj, Žlučníková čajová směs, Megafyt Řepíková nať.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Žlučníkové kameny operace

Operace žlučníku se provádí při výskytu kamenů, zánětu, nádoru nebo žlučového písku. Žlučové kameny, ale i celý žlučník se odstraňují pomocí laparoskopie. Laparoskopická cholecystektomie se provádí tak, že malými otvory přes stěnu břišní se lékař dostane ke kaménku a žlučníku. Po zákroku nejsou patrné velké jizvy. Chirurgická léčba následuje po jasném určení diagnózy, zvážení celkového stavu pacienta nebo při významném zhoršení jeho stavu. Do místa po žlučníku se zavádí drén, který se odstraňuje hned druhý den po operaci. Pacient je při nekomplikovaném pooperačním průběhu obvykle propuštěn čtvrtý den po operaci.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny jsou nejčastějším onemocněním žlučníku. Vyskytují se až u 30 % naší populace, přičemž častěji je nalézáme u žen. Nárůst výskytu cholelitiázy v posledních letech je spojován se stále se zhoršující životosprávou lidí, a především pak s jejich nezdravými stravovacími návyky.

Projevy žlučníkových kamenů zahrnují pocity plnosti v okolí žaludku, pocity tlaku vpravo pod žebry, nesnášenlivost tučné stravy, nevolnost a nadýmání. Typickým příznakem této nemoci je však biliární kolika. K ní dochází v situaci, kdy se kámen zaklíní v oblasti krčku žlučníku a ten reaguje stažením svaloviny své stěny. V místě zaklínění se začnou uvolňovat látky vyvolávající zánět. Vzniká tak velice krutá bolest, která přichází ve vlnách. Nejčastěji se objevuje navečer a z pravého podžebří mnohdy vystřeluje do zad až k lopatce. Nemocný je neklidný, bledý, může mít i zvýšenou teplotu a být mírně zažloutlý. Ve více než polovině případů provází bolest i zvracení, které však nepřináší úlevu. Záchvat je často vyvolán konzumací tučných jídel, ale může být vyprovokován i tělesnou námahou či prochladnutím.

U léčby žlučových kamenů se doporučuje celkové odstranění žlučníku se žlučníkovými kameny chirurgickým zákrokem. Dnes je nejčastěji využívána laparoskopická operace, při níž se do dutiny břišní vstupuje jen několika malými otvory. Tato metoda významně snížila riziko tohoto zákroku. Doba rekonvalescence po laparoskopické operaci je cca 2 týdny. 3 dny po operaci se doporučuje konzumovat lehčí, kašovitou stravu, od 3. do 7. dne po operaci se pacient může stravovat standardně. Operaci žlučníku plně hradí zdravotní pojišťovny. Nechirurgická léčba žlučníkových kamenů, především pak opatření dietní, se doporučují pouze pro období po biliární kolice.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Kdy je nutná operace

Chirurgická léčba následuje po jasném určení diagnózy, zvážení celkového stavu pacienta nebo při významném zhoršení jeho stavu.

Zdroj: Žlučníkové kameny


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP