Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŽLUČNÍKOVÉ PROBLÉMY PŘÍZNAKY

OBSAH

Žlučníkové kameny léčba

Žlučníkové kameny, které způsobují koliky nebo záněty, se obvykle odstraňují chirurgicky. Ty malé žlučníkové kameny se většinou dostanou do střeva a odejdou samovolným způsobem ven stolicí. Součástí léčby je také přísná žlučníková dieta. Žlučníkové kameny jsou někdy podkladem pro nádorový růst. V některých případech zůstávají kameny v těle dlouhé roky a nezpůsobují žádné potíže.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Diskuze

V diskuzi PSÍ ALERGIE PŘÍZNAKY ČERVENÉ UŠÍ ,ŠKRABANÍ PO UŠÍCH A BŘÍCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sehnalová Jana.

Jezdíme na veterínu už měsíc, dostali jsme tablety FAMOSAN aPREDNISON a mast FRUCIDIN, vše bez uspěchu ,pes se pořád škrabe .Fenka bišonek je po kastraci, má už 11roků a my si nevíme rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

A zkoušeli jste vyměnit granulky? Měli jsme stejné problémy a dokud se nezměnilo krmivo tak problémy byli pořád dokola.

Zdroj: diskuze Psí alergie příznaky červené uší ,škrabaní po uších a bříchu

Příznaky podrážděného žlučníku

Žlučník obvykle reaguje tehdy, pokud není zcela v pořádku. Mezi nejčastější zdravotní problémy patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny, ucpané žlučovody, rakovina žlučníku nebo žlučovodů.

Příznaky:

  • nadýmání
  • škytání
  • říhání
  • plynatost
  • pocit plnosti
  • nepříjemné pocity v pravém podžebří
  • bolest břicha
  • bolest v pravém podžebří vystřelující do zad
  • bolest může vystřelovat až k pravé lopatce
  • průjem
  • pocit na zvracení nebo přímo zvracení
  • schvácenost
  • horečka

Zdroj: Čím zklidnit podrážděný žlučník

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Baštýřová.

Dobrý den, jak použít vlašťovičníkovou tinkturu na žlučníkové kameny, když se nesmí pít? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Homeopatický lék Chelidonium majus 30C je tinktura z vlaštovičníku, která obsahuje jen velmi málo jedovatých látek z této rostliny a proto je možné vnitřní užívání. Homeopatický lék seženete u lékaře homeopata, jmenuje se Chelidonium majus 30C.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Čaje na žlučník

Čaj na žlučníkové kameny: 50 g máty peprné (nať), 20 g jablečníku (nať), 20 g řepíku (kvetoucí nať), 10 g reveně. Pijeme teplý čaj půl hodiny před jídlem.

Čaj proti bolesti žlučníku: 50 g vlaštovičníku, 50 g máty peprné. Ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Prosím o info k operaci krční páteře.Jsem po operac ibederky a ted´ mě zlobí krční.Čekám na zvážení operačního řešení.Jaké jste měli příznaky a zda je vám lépe po operaci.Strach je veliký.CHodím do karviné.Díky za info

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Jak se projevují žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny se projevují zpravidla tehdy, když je odtok žluči do střeva blokován mechanicky. Bolesti mohou zasáhnout celou oblast břicha, obvykle jsou však lokalizovány do oblasti žlučníku, tedy pod pravým žeberním obloukem. Objevuje se nevolnost i zvracení, přecitlivělost na potraviny, jako jsou vejce, čokoláda, arašídy, mléko. Dále se kameny projevují světlou mastnou stolicí a v případě zaklínění žlučového kamene ve žlučovodech žloutenkou.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacíková Vlasta.

Dobrý den ,prosím mám dotaz zda-li, už se někomu povedlo, aby mu vyšly žlučníkové kameny,našla jsem si recept od čínského lékaře,který radí jíst prvních 5 dní jablka a 6 den vypít odpoledne a večer epsomskou sůl a další den ráno olivový olej s citronem a kamínek by měl vyjít,nevím zda se tomu dá věřit a proto,bych ráda věděla ,jestli to může pomoci,děkuji všem ,kdo by mi dal radu s pozdravem Vacíková Vlasta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučníkové kameny bývají mnohem větší než je otvor ve žlučovodu a bez pomoci lékaře samy nevyjdou. Vytvářely se mnoho let, takže si nemyslete, že je za 14 dní rozpustíte nějakým čínským receptem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Homeopatie na žlučníkové kameny

Často lze těmto problémům jednoduše zabránit velmi účinným prostředkem, a to vlaštovičníkovou tinkturou, kterou si každý může připravit jednoduše sám a kterou by měl mít každý doma ve své lékárničce. Další možná homeopatika jsou Belladonna 9CH, Bryonia 9CH, Chalidonium majus 5CH a Colocynthis 9CH.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem VYSETRENI SLINNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heis Václav.

Je mi 84let a mám příznaky nemoci parkinson- V poslední době se mi vyskytl problém ve výskytu někdy až silného 'slintání ', kdy mi dost nekontrovatelně vytékají sliny z úst. Poraďte mi co by pomohlo - slyšel jsem o nemoci parkinson, že veškeré příznaky jsou neléčitelné a p. Mám současně i jiné problémy,ale to není podstatné pro tento stav. Děkuji Heis
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milý pane Heisi, váš problém s vytékáním slin určitě bude mít řešení. Jedno jednoduché řešení: mít při ruce kapesník a při předklonu hlavy si jej přiložit před ústa. Lepší řešení můžete dostat v ordinaci geriatrie. Tady vám k tomu posílám odkaz na mapu, kde si můžete vyhledat nejbližšího lékaře s tímto zaměřením: maps.google.cz/maps?…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysetreni slinné žlázy

Léčba pomocí bylinek

Pampeliška: léčí vyrážky, pročišťuje žaludek, čerstvé stvoly bezbolestně rozpouštějí žlučníkové kameny. Používá se květ, listy i kořen. Kořen má větší sílu. Má mírně nahořklou chuť.

Řepík lékařský: účinkuje protizánětlivě, dezinfekčně, zvyšuje sekreci, vylučování žluči. Podporuje zažívání, správnou činnost jater, žlučníku a střev.

Jablečník obecný: používá se při žlučníkových chorobách, střevních obtížích, zánětu průdušek, kašli a proti nechutenství.

Máta peprná: užívá se při bolestivých křečích trávicího traktu a nadýmání, při kolikách, nedostatečném vylučování žluči, žlučových kaméncích a podobně.

Třezalka: používá se při žlučníkových chorobách, neurózách, bolestech hlavy či krvácení dásní.

Vlaštovičník: užívá se proti dráždivému kašli, astmatickým záchvatům, k uklidnění žaludečních křečí, ke zmírnění bolestí při chorobách žlučníku.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý večer,

prosím o radu, zda při žlučníkové dietě mohu použít zakysanou smetanu obsah tuku 8 - 12% , vývar z krůtích krků a kuřecí játra.

děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zakysanou smetanu používat můžete, ale jen jednou dvakrát do týdne. Vývar a játra nejsou naškodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Žlučníkové bylinky

Čekanka: podporuje tvorbu žluči a její vylučování, má i pročišťující účinky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Mochna nátržník: napomáhá vstřebávání tuků, snižuje hladinu cukru v krvi a působí též proti křečím žlučovodů a tlustého střeva.

Řepík: podporuje peristaltiku žlučových kamenů, navíc je též protizánětlivý a příznivě působí na krevní oběh.

Truskavec: napomáhá odstraňovat žlučníkový písek a předcházet tak tvorbě žlučníkových kamenů, pročišťuje žlučovody a má blahodárný vliv na celé žlučové ústrojí.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST PRAVE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horsinkova Marie 29 let.

Dobry den mam problem z pravou rukou... nectim ji a nic vni neudrzim.. ..zapesti je slabe a mam po cele ruce mravenceni....muzete mi prosim poradit,dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy budou souviset s problémy někde na nervech. Může to být už v mozku, ale většinou bývá postižena nervová dráha od páteřního obratle někde v přechodu krční a hrudní páteře. Příznaky, které popisujete jsou dost závažné a určitě zasluhují pečlivé vyšetření na neurologii. Tam se také dovíte co to přesně je a jak se toho nejrychleji zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost prave ruky

Žlučníkové kameny u dětí

Kameny u kojenců a malých dětí jsou zpravidla pigmentové, v pozdějším věku cholesterolové. U novorozenců a kojenců, kteří mají žlučové kameny, je možné postupovat konzervativně, ale i operativně, převážně u obézních dívek. U dětí předškolního a školního věku, u kterých byly žlučové kameny náhodným nálezem, je rovněž možné postupovat konzervativně, to znamená nasadit dietní režim a kyselinu ursodeoxycholovou.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Diskuze

V diskuzi PSÍ ALERGIE PŘÍZNAKY ČERVENÉ UŠÍ ,ŠKRABANÍ PO UŠÍCH A BŘÍCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sehnalová Jana.

Jezdíme na veterínu už měsíc, dostali jsme tablety FAMOSAN aPREDNISON a mast FRUCIDIN, vše bez uspěchu ,pes se pořád škrabe .Fenka bišonek je po kastraci, má už 11roků a my si nevíme rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sehnalová Jana.

Prosím o radu ,jestli má někdo podobné problemy s pejskem. Ktomu všemu se jí začaly dělat vyrústky na prstě nohy a pod okem .

Zdroj: diskuze Psí alergie příznaky červené uší ,škrabaní po uších a bříchu

Podrážděný žlučník

Žlučníku nesvědčí hodně tuků a smažená jídla. To vede k jeho přetěžování, podráždění a k tvorbě žlučových kamenů. Při podráždění žlučníku se vyskytuje bolest v pravém podžebří vystřelující do zad až k pravé lopatce, která může být spojena s plynatostí, nadýmáním, škytáním, říháním, průjmem, nauzeou i zvracením, někdy i teplotou.

Léky, které se užívají při léčbě onemocnění jater, žlučníku či žlučových cest, jsou léky, které ulevují od bolesti v podžebří a rozpouští žlučové kameny. Když užíváte léky na žlučník, vyvarujte se mastných, smažených a sladkých jídel.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,mám takovou prosbu. Je mi 43.let. Už přes týden mě strašně bolej prsa mám pocit jako by se mi nalívali. Menstruaci jsem měla jeden den. Také mám stále bolesti v podbřišku a jsem stále unavená, ospalá a náladová. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negatyvní. Tak bych chtěla vědět jestli to může být příprava na menopauzu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Ahoj Hano, jak se to u tebe vyvíjí?
Už jsi byla u gynekologa na tom ultrazvuku?
Napiš, co zjistil. Mám podobné problémy jako ty a zajímala by mě léčba, kterou jsi na to dostala.

Zdroj: diskuze Menopauza příznaky

Žlučníkové kameny a pivo

Podle nejnovější studie britských vědců snižují dvě malé skleničky piva nebo vína riziko vzniku žlučových kamenů o celou třetinu. Studie odborníků z University of East Anglia analyzovala data 25 tisíc britských mužů a žen od 45 do 74 let. Výsledky jsou takové, že nadměrné pití alkoholu může naopak zdraví přitížit. Muži by proto neměli pít více než 3–4 skleničky za den a ženy o jednu skleničku méně, ale i toto množství je hraniční.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Diskuze

V diskuzi JÁTRA A JEJICH NEMOCI PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Křížová.

Obracím se na ty, co mají problémy s játry. Co přesně jíst? Čemu se vyhnout? Vím, že se nesmí pít alkohol. Chtěla bych se zeptat, zda se může pít nealkoholické pivo. Pít vodu, šťávy, máte nějakou specialitu?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Játra a jejich nemoci příznaky

Žlučníkové kameny u dětí

Žlučové kameny jsou velmi častým onemocněním, které se vyskytuje celosvětově, zejména však v rozvinutých zemích, kde postihuje celých 10–20 % populace. Česká republika patří k zemím s vysokým výskytem. Přítomnost žlučových kamenů ve žlučníku označujeme jako cholecystolithiázu, ve žlučových cestách pak choledocholithiázu, souhrnně pak jako cholelithiázu. S věkem výskyt kamenů prudce stoupá, zejména po 40. roce věku, vyskytují se však i u dětí, i když v malém procentu.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Co jsou žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny jsou velmi častým onemocněním, a to obzvláště u žen kolem 60 let. Jsou to malé a tvrdé oválky, které se tvoří ze žluči buď přímo ve žlučníku, nebo ve žlučovodech. Kameny mohou způsobit vážnou koliku, pokud například ve žlučovodu uvíznou. Projevují se velmi silnou bolestí v nadbřišku. Pokud se kameny ve žlučovodu zaklíní, zabraňují odtoku žluči a obvykle způsobují žloutenku. Dříve nebo později vyvolávají žlučové kameny koliky, křeče v oblasti žlučníku. U tohoto onemocnění hraje velmi důležitou roli správná výživa a strava. Žlučníkové kameny mohou být dvojího druhu, a to cholesterolové a pigmentové.

O cholesterolových kamenech hovoříme tehdy, když je cholesterolu ve žluči nadbytek a začne krystalizovat. Obvykle vzniká jeden kámen o velikosti 1–3 cm. Když ho rozpůlíme, vidíme jeho krystalickou strukturu. Kámen je zpravidla vejčitého tvaru.

Pigmentové kameny jsou tvořeny pigmentovým barvivem bilirubinem, kterého je ve žluči nadbytek v důsledku zvýšeného rozpadu krve. Bývá jich většinou více a jsou malé. Jestliže se během času ve žlučníku nashromáždí mnoho malých kaménků, hovoří se o písku nebo blátě.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat bývá nejčastěji vyvolán akutním zánětem žlučníku. Akutní zánět žlučníku se projevuje silnou neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů.

Zánět žlučníku neboli cholecystitida je onemocnění způsobené nejčastěji přítomností žlučových kamenů. Dále může být vyvoláno jak účinky některých agresivních látek, tak i přítomností mikroorganismů. Pokud se bolest protáhne na několik hodin, může značit zánět slinivky, zánět nebo ucpání vývodu žlučníku. Pokud se objevuje i intenzivní zvracení bez následné úlevy, zvýšená teplota a třesavka, okamžitě vyhledejte lékaře.

Léčba akutního zánětu žlučníku vyžaduje klid na lůžku, hladovění a léky na tlumení bolesti. Později pacient přechází na žlučníkovou dietu. V lehčích případech se podávají antibiotika. Pokud je stav nemocného vážnější, volí se obvykle i chirurgické odstranění žlučníku, takzvaná cholecystektomie. Nebezpečí vzniku komplikací je větší u cholecystitid bez přítomnosti kamenů, a proto se u nich doporučuje provést cholecystektomii bez zbytečných odkladů.

První pomoc při žlučníkovém záchvatu:

  • Při záchvatu rozhodně nic nejezte ani nepijte.
  • Pokud máte k dispozici lék na uvolnění křečí svaloviny nebo na bolest, který vám už dříve předepsal lékař, můžete jej užít. Vhodnější je ale léky neužívat, protože zkreslí obraz choroby při následném vyšetření.
  • Na pravé podžebří můžete přiložit ručník namočený ve studené vodě.
  • Měli byste co nejdříve navštívit lékaře – chirurgickou pohotovost – rozhodně ale neřiďte auto.
  • V případě velkých bolesti je nutné zavolat záchrannou službu.

Každopádně pokud máte problémy se žlučníkem, měli byste držet žlučníkovou dietu. Více informací naleznete zde Žlučníkové kameny a zde Žlučníková dieta.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Bylinky na žlučníkové kameny

Na žlučové kameny je vhodné použít například lněný olej, ten obsahuje esenciální mastné kyseliny, které mohou přispívat k prevenci i rozpouštění žlučových kamenů. Mátový olej užívaný v enterálních tobolkách (rozpouštějících se až v tenkém střevě) má rovněž schopnost rozpouštět žlučové kameny. Každodenní užívání semínek jitrocele blešníkového (vláknina) podporuje střevní peristaltiku. Užitečná může být i pampeliška, a to nejlépe ve formě čaje z jedné lžičky prášku ze sušeného kořene (užívat 3x denně jeden šálek). Vhodný je rovněž artyčokový výtažek s obsahem 15 procent cynarinu (500 mg v tobolce třikrát denně).

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Léky na žlučník

Vhodné jsou ty léky, které obsahují bylinné extrakty a propolis. Blahodárné účinky na žlučník má také instantní sůl vyráběná z karlovarských minerálních pramenů, která se podává v podobě léčivé pitné kúry. Svým účinkem ovlivňuje sekreční a motorickou činnost žaludeční sliznice a střevního traktu, vnější sekreci slinivky břišní, jater a žlučníku. Vhodné jsou také žlučníkové čajové směsi, které zvyšují vylučování žluče, uvolňují křeče v oblasti žlučníku a žlučových cest.

Z volně prodejných léků jsou účinné: Febichol tobolky, Cholagol kapky, Isochol dražé, Rowachol tobolky a kapky. Dále bylinné čaje: The Salvat perorální léčivý čaj, Žlučníková čajová směs, Megafyt Řepíková nať.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Žlučníkové kameny operace

Operace žlučníku se provádí při výskytu kamenů, zánětu, nádoru nebo žlučového písku. Žlučové kameny, ale i celý žlučník se odstraňují pomocí laparoskopie. Laparoskopická cholecystektomie se provádí tak, že malými otvory přes stěnu břišní se lékař dostane ke kaménku a žlučníku. Po zákroku nejsou patrné velké jizvy. Chirurgická léčba následuje po jasném určení diagnózy, zvážení celkového stavu pacienta nebo při významném zhoršení jeho stavu. Do místa po žlučníku se zavádí drén, který se odstraňuje hned druhý den po operaci. Pacient je při nekomplikovaném pooperačním průběhu obvykle propuštěn čtvrtý den po operaci.

Zdroj: Žlučníkové kameny


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP