DOMÁCÍ VÝROBA KONOPNÉ MASTI ZE SÁDLA bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Konopná mast je vyrobena z konopí. Výrobky z konopí koupíte legálně v obchodech i přesto, že marihuana je v naší republice stále ještě vnímána jako droga. Její rozsáhlé léčebné účinky jsou ale dlouhodobě vědecky prokázané. Konopí a výroba mastí z konopí jsou známy již po staletí. Ví se, že konopí působí jako přírodní analgetikum. Konopí nyní zažívá své znovuzrození a konečně se začíná používat ve prospěch těch, kteří konopí či z něho vyrobenou konopnou mast potřebují.
Účinky a použití
Konopnémasti jsou skvělým pomocníkem při mnoha kožních problémech, jako jsou alergické reakce na bodnutí hmyzem, na potraviny a podobně. Konopnémasti pomáhají rovněž při léčbě s různými druhy ekzému, při lupénce. Masti lze použít i při drobných spáleninách či na malé ranky. Používají je také mladí lidé při problémech s akné – konopná mast pleť zbavuje nečistot a pleť se stává hladší. Výrazným pomocníkem je konopná mast pro ty, kdo často trpí opary, zde jsou ještě účinnější konopnémasti s bylinkami. Starším lidem pak konopnémasti hojí bércové vředy a tlumí problémy s křečovými žilami, artritidou a revmatismem. Pro sportem aktivní lidi je pak vhodná konopná mast Chilli, která namožené svalstvo díky obsahu chilli rychleji zregeneruje. Konopná mast či konopná mast s bylinkami působí proti stárnutí pleti, pleť regeneruje a hydratuje. Konopná mast se včelím voskem je výrazným pomocníkem na slunce opálenou či spálenou pokožku. Konopná mast s dubovou kůrou je pak skvělým a osvědčeným produktem pro pomoc s hemoroidy.
Ve svém příspěvku KOSTIVALOVÁ MAST NEJEN Z LISTŮ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gustav z Mostu.
Přiznám se, že o výrobě kostivalové masti z listů jsem slyšel, ale nikidy jsem se o to nepokoušel, protože znám a take využívám postup výroby kostivalové masti z jeho kořene. Tento postup mám léty odzkoušeny a osvědčil se nejen mně. U vašeho postupu se mi jeví cezení hmoty přes hadřik nebo sítko jako skifi (obě se určitě hzned zanesou) Lepší by bylo teplou lázeň rozmixovat a takto vznikla hmota by se po vychladnutí mohla nazývat kostivalová mast z listu!
Jak vyrobit kostivalovou mast z jeho kořene!
Kořen kostivalu se řádně omyje (není třeba oškrabávat) a nařeže se, může i nastrouhat, na co nejmenší kousky a vloží se do sklenice (s až 4 násobným objemem) a zaleje čistým lihem, nebo ostřejším alkoholem, nebo směsi 1:1 alpy a lesany (velké balení). Vše se nechá min 14 dnů v tmavé a chladnější místnosti, chladničce?odležet. Doporučuje se občas obsah promíchat. Takto připravenou směs kostivalového kořene a lihu rozmixujeme v mixerem,(nejlépe ponorným).
Upozorňuji, že před mixováním hmoty je třeba si připravit dostatečné množství některého výše uveden "výluhovadla".Tato rada vám pomůže ředit mixováním vznikající gel. Pokud se tak nepřipravíte tak se vám mixer bude zpomalovat, až se zastaví.
Protože takto vzniklý kostivalový gel použitý jako čistý velmi vysušuje pokožku, tak doporučuji do gelu dodat ještě v mixeru 30 - 50% rozpuštěného vepřového střevního sádla, nebo nějakého mastného krému, na př. indulonu. Kostivalovou mast skladujeme v uzavřené sklenici v tmavém a chladnějším místě.
Použití: Bolavé místo před rozetřením masti namočíme studenou vodou. Na takto ošetřenou část těla přiložíme (zabalíme) mokrý plátěný hadřík a vše zabalíme suchou bavlněnou látkou nebo obvazem a necháme působit až 8 hod (nejlépe přes noc). Po rozbalení obkladu ošetřované místo očístime. Plátěný hadřík použijeme následně. Po týdnu určitě nastane zjevné zlepšení!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 1 kg vyškvařeného sádla, 0,75 l nedrceného a suchého bylinného materiálu
Postup: K výrobě konopnémasti je nejlépe použít sušené listy a květenství – samičí rostliny bez stonků. Pracujeme s poměrem 1 kilogram sádla na 0,75 litru nedrceného a suchého bylinného materiálu. Rozhodující je i poměr listů a květenství, květenství má vyšší podíl aktivní látky. Připravíme si vodní lázeň. Sádlo rozpustíme a přidáme rozemleté a rozemnuté části rostliny. Pro zjednodušení louhování a scezení můžeme rostlinné části napěchovat a zašít do bavlněného či gázového sáčku. V rozpuštěném sádle směs po dobu dvou hodin louhujeme a necháme vychladnout. Základ masti společně s bylinnou necháme ještě po dobu jednoho týdne odležet na chladném a temném místě. Mast poté znovu zahřejeme po dobu dvou hodin cca na 80 °C a louhování opakujeme. Následné čtyři týdny necháme mast odležet, poté ji ještě naposled zahřejeme tak, abychom ji přivedli do stavu tekutosti. Pevný materiál scedíme přes jemné plátno, které lze použít například jako obklad na postižené části těla nebo na zábaly kloubů. Dokud je mast ještě teplá, plníme ji do čistých sklenic či kelímků, které lze opatřit víčkem. Domácí konopnou mast uskladňujeme nejlépe v chladnu a temnu.
Ve svém příspěvku LÉČIVÝ MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.
Dobrý den,
chtěla bych si udělat mast z Měsíčku lékařského, všude se ale píše jen o čerstvých natrhaných oranžových květech (trhané v plném květu a za slunečného dne) cca 1 hrst na 0,5kg sádla.
Můžu tu mast udělat i ze sušených oranžových květů kolik však budu potřebovat gramů na 0,5 kg sádla?
Děkuji za odověď.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Loupané konopné semínko má vysoký obsah bílkovin, obsahuje 20 aminokyselin, z toho 8 esenciálních. Tedy takových, které si lidské tělo neumí vytvořit samo a musíme je doplnit pouze potravou. Dále obsahuje vzácné proteiny albumin a edestin, což jsou velice dobře stravitelné bílkoviny. V loupaném konopném semínku najdeme i mnoho bioaktivních látek, jako jsou vitamíny E, B1, B2, a také minerály a stopové prvky: vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor a zinek. Důležitý je také obsah esenciálních nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, fytosterolu, chlorofylu a lecitinu.
Použití: Tyto látky snižují hladinu cholesterolu, mají protizánětlivé účinky a zlepšují regenerační a imunitní systém lidského organismu. Konzumací loupaných konopných semínek dodáváte tělu všechny potřebné aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny omega-3, 6 a 9 v optimálním poměru pro lidský organismus. Semínka obsahují velké množství stopových prvků zajišťujících přísun všeho potřebného k vytvoření gama-globulinů, které jsou nezbytné pro naši imunitu. Je tedy opravdu vhodné zařadit konopné semínko do našeho jídelníčku.
Ve svém příspěvku KONSKA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.
Dobrý večer chcem sa spítať či nie je aj konska masť z bravčovej masti či náhodou nepoznate aj taky recept ďakujem za odpoveť.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kecka.
Dobrý den, ze sádla to není vůbec nic složitého. Dáte ve vodní lázni rozpustit sádlo (množství podle toho, kolik toho chcete) a když je tekuté, tak do toho nasypete nastrouhané kaštany. Mělo by se to udržovat horké, ale nemělo by se to škvařit. Tak to cca 2 hoďky zahříváte a pak necháte do druhého dne ztuhnout. Pak znova ve vodní lázni roztopit, ještě chvíli zahřívat, pak přes plátýnko nebo husté sítko přecedit do čisté skleničky a je hotovo ;o) Mně osobně na tom vadí ten vepřový odér, který jen tak něco nepřebije, ale účinkovat to určitě bude stejně.
Neloupané konopné semínko obsahuje navíc vysoký podíl vlákniny a chlorofylu, takže je vhodné k pročištění a detoxikaci organismu. Doporučuje se konzumovat při vysoké fyzické i psychické zátěži, neboť odbourává i metabolity kyseliny mléčné, zodpovědné za bolesti svalů.
Použití: Surová semínka se hodí jako přísada do salátů, nálevů, zasypávají se jimi omáčky, ovesné vločky a další jídla. Jejich rozemletím na mlýnku na mák či maso získáte pastu vhodnou jako přísada do pomazánek či omáček. Po namočení přes noc ve vodě směs s vodou rozmixujeme a scedíme, čímž získáme super výživné konopné mléko. Vhodné je také při pečení chleba či buchet a koláčů. Zdravé, velice chutné a zároveň jednoduché je semínka na sucho opražit na pánvi a smíchat se solí a konopným olejem. Neobsahuje lepek, a proto je vhodné i pro lidi s bezlepkovou dietou.
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.
Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)
Ingredience: 150 g sádla, 150 g nerafinovaného bambuckého másla, 20 g mandlového oleje, 250 g volně sypaných celých sušených listů konopí (1/4 by měla být ze sušených samičích květenství, palic, které by měly pocházet z kvalitních rostlin)
Postup: Rozpusťte sádlo. Sušené listy rozdrobte nahrubo, vhoďte do kastrolu a za častého míchání pomalu louhujte asi 20 minut. Nechte trochu vychladnout, opatrně přidejte 2 díly vody a vařte asi 1,5 hodiny, odstavte a nechte vychladnout, už nemíchejte. Vychladlý kastrol dejte přes noc do ledničky. Další den opatrně seberte ztuhlý tukový škraloup a vodu se zbytky listů a stonků vylijte. Ze škraloupu ještě vytlačte vodu, dobře promíchejte a natlačte do širší nádobky s volnějším uzávěrem. Nechte v temnu proležet tak dlouho, než uvnitř dojde k alkoholovému kvašení (2–3 týdny). Do uleželého mixu přidejte 150 g bambuckého másla a mandlový olej, rozpusťte vše v hrnci, zahřívejte tak dlouho, dokud se z ní uvolňuje nepříjemný zápach po kvašení, a přeceďte přes hrubší cedník. Přidejte jemně rozdrcené palice, nalijte do menší a vyšší nádoby (zavařovačky) a za občasného míchání vařte ve vodní lázni asi hodinu, až se na povrchu začne vytvářet pěna. Nechte vychladnout, zavřete nádobu a uložte na chladné a temné místo. Za týden opět povařte ve vodní lázni a za další týden znovu. Hotovou mast přeceďte přes čisté plátno. Mast ještě můžete vylepšit přidáním máty nebo konopného oleje (pro léčbu kožních nemocí a afekcí). Také se osvědčilo přidání kadidla, které má některé účinky podobné jako konopí. Nakonec rozlijte do kelímků a nechte ztuhnout. Uchovávejte v chladnu, zvlášť v případě, že jste do masti přidali konopný olej, který rychle podléhá rozkladu. Mast by se měla spotřebovat do 6 měsíců, pokud je v ní konopný olej, tak nejlépe do 3 měsíců.
Použití: Pomáhá při spáleninách (zchlaďte popálené místo pod proudem studené vody a okamžitě natřete silnější vrstvou masti, po vstřebání znovu namažte), léčí všechny druhy oděrek, povrchní říznutí, zanícené póry (akné), boláky vzniklé ucpáním žláz za uchem (i u zvířat), zarostlé nehty, kuří oka, opary, některé plísně včetně bílé nehtové, některé druhy lupénky a atopických ekzémů, ekzém na loktech, lehké artritické (do II. stupně) a revmatické bolesti, strnulou šíji, bolesti zad, záněty a otoky žil, bércové vředy, pohmožděniny jako natlučené koleno, výron a svalové bolesti, menstruační bolesti, hemoroidy, chronický zánět hrtanu (vhodné je mast aplikovat s Priessnitzovým obkladem), začínající rýmu, nachlazení a bolest v krku (napomáhá k uvolňování hlenu – natřete mastí nos a čelo, namasírujte jí krk a převažte šátkem), pomůže i při astmatických obtížích (uvolňuje dýchání), na migrény, bolesti hlavy (natřít čelo a spánky).
Ve svém příspěvku RECEPT NA NÁPOJ Z ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babička.
Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce krasojizda.
Dobrý den, domácívýroba nápoju z aloe se obecně nedoporučuje, protože aloe obsahuje také látky, které ve vyšším množství způsobují průjmy, připadně dávení. Těchto látek je aloe prodávaná v obchodech již zbavena. Druhým a důležitějším důvodem je skutečnost, že aloe ztrácí účinné látky již několik hodin po sklizni. Nejdůležitější z nich jsou polysacharidy, které určují biologickou aktivitu aloe vera - jinými slovy její kvalitu. Zachování těchto látek při domácí výrobě je zcela nemožné. Zpracováním doma v hrnci by jste sice měla šťávu z aloe, ale zbavenou všech účinných látek, které jsou organismu prospěšné. Jedním z dalších důvodů je náročnost pěstování aloe, která potřebuje hodně slunce a tepla, jedině tak je schopna nabídnout požadovanou kvalitu. To bohužel v našich podmínkách není možné. Pokud tedy chcete pro sebe udělat něco dobrého, doporučuji zajít do lékárny a pořídit si některý z již hotových výrobků, např. Activ aloe od značky Barnys je nepochybně tím nejlepším, co trh nabízí. Jako jediný výrobek garantuje více než 10% účinných látek ve svém obsahu. Ve srovnání s jinými výrobci, kteří uvádějí max. 5% nebo dokonce neuvádějí nic. Active Aloe je garantovaná kvalita s nejvyšší biologickou aktivitou, více informací o této aloe najdete na https://www.activaloe.cz. To samé se týká i pro aloe mast výroba doma. Účinnou mast z aloe vera si sami svépomocí prostě doma nevyrobíte.
Hezký den, Jana
Postup: Jako masťový základ se doporučuje tradiční vepřové sádlo, které má podobné složení jako lidský podkožní tuk. Sádlo z bylinek vytahuje jejich účinné látky a tyto látky v sobě uchovává a přenáší je do kůže. Běžně dostupné vepřové sádlo je tepelně upraveno škvařením. Účinnou látku můžete získat buď ze sušené konopné nati (technické konopí je běžně dostupné jako konopný čaj v lékárnách nebo prodejnách bylin), silnějšího účinku dosáhnete použitím čerstvé či sušené nati nebo samotných šištic samičích rostlin konopí indického. Připravte si stejné díly masťového základu a sušené byliny (použít můžete například hrnečky). Masťový základ rozehřejte ve vodní lázni, jakmile je tekutý, vsypejte do něj konopí. Nechte pár minut zahřívat, promíchejte a nechte volně zchladnout při pokojové teplotě. Vychladlou hmotu uložte na několik dní (ideálně týden) do tmavé místnosti. V průběhu této doby je možné mast několikrát znovu ohřát, promíchat a nechat zchladnout – získáte tak z konopí ještě více účinných látek. Nakonec hmotu opět rozehřejte a tekutou přeceďte přes síto s plenou. Takto přečištěnou mast můžete ještě za tepla nalít do připravených čistých skleněných nebo keramických (případně i plastových) kelímků, které po dokonalém zchladnutí dobře uzavřete. Hotovou mastičku uchovávejte v suchu, chladu a temnu. Vydrží tak bez problémů přibližně rok.
Použití: Mast má protizánětlivé, hojivé, analgetické a uvolňující účinky. Vepřové sádlo taje cca při 55 °C a výborně absorbuje látky rozpustné v tucích, které se pak svrchní vrstvou kůže dostávají do těla. Nevýhodou je jeho krátká trvanlivost, žlukne a musí se skladovat v lednici. Spoustě lidem také vadí typické živočišné aroma.
Konopné semínko Carun loupané je vyrobeno z vybraných odrůd, které neobsahují psychoaktivní látku THC. Carun semínko je loupáno velice šetrně, aby se uchovaly veškeré hodnotné živiny. Je možné ho přidávat prakticky do všech jídel při vaření i pečení a je také chutnou přísadou do studených pokrmů, protože se vyznačuje příjemnou oříškovou chutí. Při tepelném zpracování se však snižují výživové hodnoty semínka.
Velice vhodné je pro kojící matky, protože podporuje laktaci a zvyšuje množství kyseliny gama-linolenové (GLA) v mateřském mléce.
100 g výrobku průměrně obsahuje: 2451,6 kJ/591,8 kcal, bílkoviny 30,0 g, sacharidy 2,4 g (z toho cukry 1,4 g), tuky 52,5 g (z toho nenasycené mastné kyseliny 5,3 g), mononenasycené mastné kyseliny 7,8 g, polynenasycené mastné kyseliny 39,4 g, kyselina linolová 27,5 g, kyselina alfa-linoleová 9,3 g, kyselina gama-linoleová 1,9 g, vláknina 1,3 g, sodík 0,005 g.
Po otevření se doporučuje uchovávat v chladničce. Doporučená denní dávka 15–20 g. Neobsahuje lepek ani ořechy.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .
Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.
Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc
Na jeden litr masťového základu použijte 100 gramů zelené sušiny ze samičích rostlin. Přirozený poměr květu a listí v zelené sušině zachovejte, je zhruba 1 : 3–4. Pokud vám všechny listy před usušením zežloutly nebo jste je museli kvůli škůdcům otrhat, doplňte listy samičích rostlin květy a listy samčích rostlin, které se sklízí již v červenci a srpnu a výborně se hodí na čaje a koupele. Jako médium můžete použít bílou nebo žlutou lékařskou vazelínu, kterou koupíte v lékárně, nebo nejlépe a nejcitlivěji, ale také finančně nejnáročněji, kakaové a kokosové máslo. To je však na ztvrdlé paty nebo bolestivé svalstvo či klouby zbytečný luxus! Velice oblíbené a finančně nejméně náročné je takzvané vnitřní sádlo, které se ovšem rychleji kazí. Osobně vnitřní sádlo doporučuji, zejména děláte-li si doma menší množství masti, které brzy spotřebujete. Vnitřní sádlo není sádlo prodávané v obchodech, i když i to lze v nouzi použít.
Postup: Nechte rozpustit cca 1 kg vepřového sádla, přidejte 2 až 3 hrsti právě otrhaných listů a nechte za stálého míchání přejít varem asi 5 minut. Vypněte a nechte 24–48 hodin odstát a vychladnout. Po 24–48 hodinách postup opakujte. Směs se nesmí připálit. Nechte mírně povařit 3 až 5 minut. Takto vzniklou směs přelijte přes kovové sítko do menších zavařovacích skleniček. Nechte při pokojové teplotě zchladnout. Mast skladujte v ledničce. Takto připravená mast je výborná na revma a bolesti kloubů.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBA ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristepane.
Kdyby dotycny vedel, ze umele kortikoidy se vyrabej z solanum tuberosum nebo hlavne solanum aviculace.. a hormony pohlavni ze soji...tak by nepsal takovyhle blbosti. Ovsem vyroba po domacku je bohuzel z tech latek nemozna..
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Strava by měla obsahovat denně asi 500 g zeleniny a 100 g ovoce. Jednou týdně je možné (ale není nutné) zařadit do stravy takzvaný odlehčovací den, při kterém se konzumuje pouze zelenina a ovoce v množství 1–1,3 kg (syrové či tepelně upravené, rozdělené do pravidelných dávek) za současného dodržení pitného režimu.
Doporučení
Omezte užívání soli. A to jak při přípravě jídel, tak i při jejich konzumaci na talíři. Používejte jemnější koření, jako je kmín, kopr, zelená petrželka, majoránka, jalovec, hřebíček, skořice, vanilka nebo citronová šťáva. Omezte v kuchyni pikantní koření.
Pokud je to jen možné, vyhýbejte se sladkostem. Mají hodně cukru a tuků a tím pádem způsobují nadváhu. Pravidelný pohyb a kila pod kontrolou řeší polovinu problémů při dně. Pozor, váhu nesmíte snižovat příliš rychle. Zázračné diety z časopisů a „superprášky“ jsou při onemocnění dnou naprosto nevhodné.
Je užitečné omezit konzumaci alkoholu, nejde jen o obsah purinů, které jsou například v pivu, ale i o sníženou schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Také pijte méně kakaa, čaje a černé kávy.
Každý den jezte hodně ovoce a zeleniny. Existuje pár výjimek, jako jsou obecně luštěniny, šťovík, špenát, chřest nebo rebarbora, těm se raději vyhýbejte. Užitečné je jíst více višní, které zlepšují vylučování kyseliny močové z těla. Podobný efekt získáte i díky borůvkám, rybízu a tmavému hroznu.
Skončete s jakýmkoliv zobáním po večeři. Mezi spánkem a posledním jídlem (čímž jsou i brambůrky, oříšky a jiné přesolené nedoporučené hrůzy) by měly být minimálně tři hodiny. Nesmíte nikdy zapomínat na to, že v noci se kyselina močová v těle hromadí nejvíce.
Pijte hodně neslazených nápojů, které pomáhají kyselinu močovou vypláchnout z těla. Většina rad uvádí dva až tři litry tekutin denně. Částečně pití může nahradit syrová zelenina, ovoce a saláty, zvláště když obsahují močopudný celer (pokud máte odšťavňovač, přidávejte ho do různých zeleninových šťáv), petržel a libeček.
Maso, drůbež a ryby konzumujte v menším množství. Pokud možno se vyhýbejte vnitřnostem a mořským plodům. Nejlepší formou úpravy masa je vaření, za nevhodné se považuje smažení a také dušení. Dieta by při onemocnění dnou neměla obsahovat příliš mnoho vývarů a omáček, které stojí na šťávě vyvařené z masa, tam se právě puriny „vylouhují“. Uzeniny obecně bývají uváděny jako nepříliš doporučované, stejně tak jakékoliv polotovary, což se týká i rybích konzerv a slanečků.
Obecně omezte konzumaci tuků. Jednak díky nim mohou naskakovat kila na váze, ale navíc omezují vylučování kyseliny močové z těla. To je i čás
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ MASKY NA OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.
Ahoj chci jen poradit Evičce i já mám takový problém je dulžité si poradne umyt ruce ze solvinou pak si ve malou misku polevkove lzice husiho sadla, tri kapky citronove stavy, spetku zazvoru a rozrdrcenou mátu to vsechno smichej a napatlej si to spickama prstu na oblicej nech si to pul hodiny pusobit pak vem jen navlhceny tampon a smyj si to radi ti to tak 2krat do tydne.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 35 g nerafinovaného bambuckého másla, 65 g bio konopného olej, 8 kapek vitamínu E
Potřebujete: hrnec nebo vyšší pánev, skleněná nebo nerezová miska, tyčový mixér, kelímek (berte prosím v potaz, že našlehané bambucké máslo zvětší svůj objem)
Postup: Do vyšší pánve nebo hrnce dejte vařit cca 5 cm vody. Vložte skleněnou nebo nerezovou misku s bambuckým máslem a nechte ho mírně změknout (nesmí vařit!). Z vody misku vyndejte, až bude máslo změklé tak, že ho dokážete rozetřít lžičkou. Šlehejte tyčovým mixérem přibližně 5 minut do zchladnutí na teplotu kolem 50 °C. Přidejte konopný olej a mixujte, dokud se vám nevytvoří hladká šlehaná pěna. Nyní přidejte vitamín E a ještě jednou důkladně promixujte. Přendejte směs do připraveného čistého kelímku, počkejte, až úplně vychladne a teprve pak zavíčkujte. Máte hotovo a můžete používat.
Použití: Tuto konopnou mast lze použít na spáleniny, ekzémy včetně atopických, lupénku, artrózu (do II. stupně), oděrky, akné, svalové bolesti, migrény, záněty a otoky žil a jiné potíže.
V naší poradně s názvem VÝROBA ARNIKOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Rulc.
Prosím o konkrétní zaslání receptu na domácí výrobu arnikové masti,arniku květ mám
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Mast z arniky se doma udělá tak, že smícháme arnikovou tinkturu s čištěnou lékařskou vazelínou v poměru 20 ml tinkrury na 150 g vazelíny. Vše se dobře promíchá a uloží na temné a chladné místo. Arnika v této masti se dá ještě obohatit o léčivou mast Dermazulen a mast Heparoidi - oboje se dá koupit v lékárně. Takto zkombinované léčivé účinky arniky a azulenu jsou výborné na modřiny, podlitiny, bolavé svaly a naraženiny, ale také na popáleniny. Mast vydrží stabilní několik týdnů. Zde je recept na výrobu tinkrury z arniky https://www.ceskaordinace.c…
Co by měl lékař říct pacientům, kteří používají černou mast?
Je nezákonné prodávat nebo dovážet černou mast.
Černá mast představuje řadu produktů, o kterých někteří prodejci tvrdí, že poskytují účinnou léčbu rakoviny kůže.
Formulace černé masti obsahují rostlinné extrakty, ale hlavní hmotnostní složkou je chlorid zinečnatý, syntetický korozivní materiál, a díky tomu jsou tvrzení, že jde o přírodní terapie, nepřesné. Je také mylná představa, že přírodní sloučeniny jsou bezpečnější a lepší než syntetická léčiva. Některé z nejsilnějších jedů, které lidstvo zná, jsou právě přírodní sloučeniny.
V koncentracích používaných v komerčně dostupných variantách černé masti tyto produkty ničí rakovinnou i nerakovinnou tkáň bez rozdílu, což vede ke strupu, který se nakonec odloupne a zanechá otevřenou ránu bez kůže.
Závažné následky použití černé masti jsou dokumentovány ve vědecké literatuře a zahrnují vážné jizvy, ztrátu struktur obličeje vedoucí k těžké deformaci a progresi onemocnění, která vede k metastázám do jiných orgánů a následné smrti.
Pacienti by měli být důrazně odrazováni od experimentování s černou mastí. Jako terapie není přirozená, není účinná pro vyléčení rakoviny a poškozuje normální tkáň. Pacienti po jejím použití měli metastázy, nadměrné jizvy, deformace a smrt v důsledku použití černé masti. Je důležité poskytovat tyto informace citlivým způsobem v rámci dobrého terapeutického vztahu.
Ne všichni pacienti dodržují lékařskou radu. V situacích, kdy pacienti pokračují v používání černé masti, je vhodný přístup minimalizace poškození. Vyšetření lézí před použitím černé masti může lékařům umožnit důrazně obhajovat jiné možnosti léčby, zejména u vysoce rizikových lézí (suspektní melanomy/SCC; oblasti náchylné k metastázám, jako je ucho a ret; kosmeticky citlivé oblasti) a benigní léze, kam patří lipomy. Pacientům, kteří používají černou mast, by měla být nabídnuta průběžná pravidelná kontrola míst léčby černou mastí s nízkým prahem rozlišitelnosti při histologickém vyšetření.
Anální trhliny jsou trhliny, které se vyvíjejí v anální sliznici. Často reagují na žilní stagnaci nebo na nadměrnou konzumaci dráždivé či suché potravy. Špatná hygiena a používání dráždivého toaletního papíru mohou také způsobit tyto trhliny. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktury nebo tablet.
Kapilární křehkost
Kapilární křehkost vede k tvorbě modřin a prosakování krevních cév, což může být způsobeno nedostatkem živin. Zásadní je strava bohatá na vitamín C, bioflavonoidy, bílkoviny a další živiny. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktury.
Tvorba modřin
Tvorba modřin je zapříčiněna oslabenými cévami. To lze často napravit zvýšením některých důležitých živin, jako je vitamín E a vitamín C. Nebo pomocí bylin, které jsou bohaté na bioflavonoidy. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktury.
Edém
Edém je abnormální akumulace tekutiny v tkáních spojená často s otoky. Porucha cirkulace v žilním systému může vést k úniku tekutiny do mezibuněčného prostoru, což způsobuje právě otoky. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktur či tablet.
Hemoroidy
Hemoroidy představují distenzi žil kolem řitního otvoru. V mírných případech jsou zřídka bolestivé, ale mohou vytvořit trhliny a způsobit tak krvácení, které vede k bolesti. V závažných případech je nutný chirurgický zákrok. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě perorální aplikace tinktury nebo tablet, externě pouze krém.
Flebitida
Flebitida je zánět sliznice žil. Zánět žil je nejčastěji vidět v nohou, může být způsoben i v důsledku podráždění žil. Příčiny podráždění zahrnují infekce nebo krevní sraženiny. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě krému nebo tinktury (perorálně).
Podvrtnutí
Podvrtnutí je zranění svalů, šlach nebo vazů kolem kloubů, obvykle v důsledku traumatu. Podvrtnutí má za následek otok a bolest v postiženém kloubu. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě krému.
Křečové žíly
Křečové žíly jsou žíly, které jsou viditelné na povrchu kůže, zejména na nohou. Vznik je spojen se zablokováním průtoku krve. Pohyb svalů dolních končetin pomáhá vytlačit krev z nohou zpět k srdci. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě krému nebo tinktury (vnitřně).
Experiment začíná – chceme si sami vyrobit své vlastní tekuté mýdlo. Dá se říct, že nejde o moc složitou a těžkou věc, jako spíše o dosti zdlouhavý proces. Při výrobě domácího tekutého mýdla se raději držte dál od přidávaných ingrediencí, které jsou i zdraví nebezpečné, není zapotřebí přidávat rozpouštědla, kyseliny nebo emulze. Ideální je naopak přidávání olejů, vody a louhu, díky čemuž vznikne lepší mýdlo. Také je možné přidat aroma, které zlepší vůni mýdla. Vybírejte vždy ingredience, s nimiž se pracuje bezpečně a jednoduše. Pokud si chcete vyrobit domácí mýdlo, potřebujete snadnější postup. Nakonec bude domácívýroba mýdla celkem jednoduchá, protože postačí pouze tekuté mýdlo míchat, vařit a poté už jen používat.
Potřebné ingredience
kokosový olej
olivový olej
destilovaná voda
hydroxid draselný
Přísady:
vůně nebo aroma
ředění (voda)
Postup
První várka výroby trvá asi hodinu. Většina tekutých mýdel nemá průhlednou barvu, takže není problém, když i domácí mýdlo bude zakalené, ale nesmí být mléčné.
Pro výrobu je zapotřebí dvou olejů, a to 20 % kokosového oleje a 80 % olivového oleje. Při výrobě mýdla z těchto olejů je možné dosáhnout výsledku za pouhých 20 minut. Tato mýdla nemusejí být neutralizovaná kyselinou, protože nemají žádný vysoký přebytek louhu. Při finální výrobě tohoto mýdla je důležité, aby došlo k odpařování přebytečných ingrediencí, což nám umožní dosáhnout vyšší koncentrace tekutého mýdla.
Při výrobě mýdla nezapomeňte nejprve zvážit hliněný hrnec. Tato hmotnost bude zapotřebí po vaření pro výpočet vody na ředění.
Velmi důležité je také měření teploty oleje. Optimální hodnota je 71 °C. Pokud se olej jen zahřívá, mělo by dojít k měření louhu v destilované vodě. Ideální hodnota by pak měla být 60 až 70 °C. Nejideálnější hodnotou je 60 °C. Jakmile jsou oleje ohřáté na 71 °C a louh na 60 °C, vše se opatrně přelije a za stálého míchání kontroluje. K efektivnějšímu promíchání obsahu použijte nejlépe tyčový mixér. Výroba mýdla pomocí tohoto receptu trvá pouhých 20 minut.
Jakmile je vše hotovo, nechejte mýdlo odstát po dobu 5 nebo 10 minut. Hrnec s mýdlem přiklopte. Po uplynutí této doby dejte vše vařit při teplotě téměř 90 °C. Každých 15 minut obsah dobře promíchejte, abyste odstranili z mýdla veškerý vzduch, který celý proces prodlužuje a zpomaluje zmýdelnění.
Mezitím co se mýdlo vaří, si ohřejte vodu, kterou poté přilijte k mýdlu a vařte dalších 45 minut, dokud nevznikne z mýdla takzvaná kaše.
Test neutrality se provádí pomocí vzorku mýdla, který se kápne na hadřík a pouhým okem se zjistí, zda
Otázka bio či ne-bio je stejně tak kontroverzní téma jako samotné konopí. Dalo by se říci, že obě otázky rozdělují lidi na 3 skupiny. Jedni jak biopotraviny, tak konopí rezolutně odmítají – často jsou to ti neinformovaní. Druzí naopak nakupují výhradně biopotraviny a na konopí nedají dopustit. Ti třetí jsou tak někde mezi, občas si to či ono koupí, protože je to k dispozici nebo na to mají chuť, ale spíše tyto otázky jednoduše neřeší. Existuje nespočet různých odrůd a kříženin konopí. Každá produkce léčebného konopí by měla být analyzována na poměr kanabinoidů, především tetrahydrokanabinolu THC a kanabidiolu (CBD), ale také těch dalších. Dále se provádí rozbor na kontaminaci těžkými kovy, pesticidy a mikroby.
Konopí seté (Cannabis sativa L.) je teplomilná plodina náročná na vodu, půdu, živiny i agrotechniku. Patří do čeledi konopovitých (Cannabaceae), kam vedle konopí setého patří ještě chmel (Humulus). Potlačuje růst plevele, má rekultivační a protierozní schopnosti, odčerpává z půdy nečistoty, jedovaté látky a těžké kovy. Při jeho pěstování nejsou třeba ani pesticidy, ani herbicidy, které zatěžují životní prostředí. Obsahuje cca 23 % vlákna a cca 75 % dřevité hmoty.
Konopí dokáže velmi dobře absorbovat těžké kovy, ať už z půdy nebo vody. Pro tuto vlastnost se používá v oboru zvaném fytoremediace, který se zabývá čištěním půd pomocí rostlin. Je tedy důležité pěstovat konopí v ekologicky čistém prostředí a používat materiály, které neobsahují ani neuvolňují těžké kovy a další toxické látky. Tyto látky se totiž mohou skrze rostlinu dostat do těla, akumulovat se v tělních tekutinách a působit toxicky na organismus. Nekontrolované konopí může také obsahovat různé příměsi (olovo, želeno nebo písek), které zvyšují jeho váhu a tím i jeho cenu. Následné užití poté může vyvolat pro uživatele nepříznivé účinky. Toto je tedy jeden z hlavních důvodů, proč by konopí pro výrobu potravin mělo být pěstováno v ekologicky čisté produkci, prosté jakýkoliv kontaminantů.
Ingredience: jeden z těchto tuků – lékařská vazelína, sádlo, nebo bambucké máslo, dále propolisová tinktura (1 pětina množství v poměru k množství tuku)
Postup: Do vodní lázně vložíme nádobu, v níž pozvolna rozpustíme tuk, nakapeme tinkturu a zhruba při 50, 60 °C jemně mícháme, dokud cítíme, že se ještě líh z tinktury neodpařil. Po odpaření odstavíme, nalijeme do nádobky, kterou po vychladnutí uložíme do lednice.
Výroba tinktury
Ingredience: alespoň 60% líh k vnitřnímu užití, najemno nakrájený propolis
Postup: Ingredience promícháme, vložíme do tmavé skleněné lahvičky, necháme louhovat při pokojové teplotě cca 20 dnů. Občas protřepeme. Po uplynutí této doby přecedíme přes plátno.
Výroba propolisového másla (vhodné i pro děti)
Ingredience: 250 g másla, 60 g propolisu
Postup: Máslo zvolna rozpustíme, do něj vložíme nakrájený propolis a mícháme, dokud se nerozpustí. Můžeme přecedit. Po mírném vychladnutí nalijeme do sklenice, kterou uchováváme v lednici. Toto máslo pomáhá při léčení zápalu plic, podporuje vykašlávání, tlumí suchý kašel. Užívá se 1 lžička třikrát denně a je velmi vhodné i pro děti. U dětí se dá toto máslo při mírném kašli použít například do teplého mléka, nebo jen tak lžičku na jazyk, nechat rozpustit – „pohladí“ jim sliznici krku a stimuluje jejich imunitu. Při těžších formách potíží s průduškami se užívá i 2 měsíce. Ale skutečně záleží na konkrétním problému. Někdo může mít na propolis alergii, je nutno brát v potaz i tuto možnost.
Surový, nijak nezpracovaný propolis se používá spíše při bolestech zubů, na bradavice a podobně.
Pro vnitřní užití je lepší propolisová tinktura. Neředěná tinktura se užívá pod jazyk, kde se lépe vstřebává. Ale pozor, obsahuje alkohol, který na sliznici pálí, je tedy vhodnější ředit vodou.
Léčba opruzenin u dospělých je obdobná jako u dětských opruzenin. Nejlepší je mazat, mazat a mazat. Na cestách je dobré používat vlhčené ubrousky s antibakteriálním mýdlem. Nejlépe je, když vám poradí lékař, co je právě pro vás nejlepší.
Při výskytu opruzeniny lze v mnoha případech základní léčbu zvládnout i bez návštěvy lékaře. Lékárny nabízejí nespočet přípravků, které mohou pomoci problém vyřešit. Vhodné jsou například zásypy, speciální masti, krémy, pudry či koupele.
Mast na opruzeniny je dobrá volba jak při prevenci, tak při léčení. Masti na opruzeniny je vhodné používat častěji, a to na suché a čisté poškozené místo. Tak se opruzenina lépe zahojí.
Krém na opruzeniny je také velmi oblíbený při léčbě opruzenin. Krémů, stejně tak jako mastí, je celá řada. Hodně vyhledávané jsou také konopné krémy, které jsou dnes doporučovány na mnoho kožních problémů.
Dále je u postižených míst třeba udržovat suchou a čistou pokožku, zabránit dalšímu zapařování, upřednostňovat vzdušné oblečení a nosit spodní prádlo z přírodních materiálů – v domácím prostředí pak nosit co nejméně oblečení, při intimní hygieně používat čistou vodu a případně antibakteriální mýdlo.
Pokud domácí samoléčba nepomáhá a postižená pokožka je stále zarudlá, zanícená, či dokonce mokvá a bolí, jedná se s největší pravděpodobností o opruzeniny způsobené kvasinkami, bakteriemi nebo plísněmi. V takovém případě je vhodná návštěva lékaře-dermatologa, který provede stěry z postižených míst a doporučí vhodnou léčbu.