Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ

OBSAH

Hlíva ústřičná – cena

Zde je seznam, kde se dá sehnat hlíva ústřičná nejlevněji.

Zdroj: Účinky hlívy ústřičné

Poradna

V naší poradně s názvem HLÍVA USTRICNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zappeova.

Prosím, mohu konzumovat hlivu ústřičnou,když užívám lék Warfarin? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

POZOR DŮLEŽITÉ UPŘESNĚNÍ
Hlíva ústřičná je skvělá a zdraví prospěšná houba, ale ne když užíváte Warfarin. Hlíva sice neobsahuje žádný vitamín K, ale obsahuje přírodní lovastatin, který může společně s Warfarinem zvýšit riziko krvácení. Proto je lepší při léčbě Warfarinem se jí úplně vyhnout, jako pokrmu i jako doplňku stravy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hlíva ustricna

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná má jako potravinový doplněk blahodárné účinky na léčbu kondylomat, a to jako podpůrný prostředek na posílení imunity.

Zdroj: Léčba kondylomat

Poradna

V naší poradně s názvem HLÍVA ÚSTŘIČNÁ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otík.

Ahoj,
zajímalo by mě, jestli je možné jíst při dně hlívu ústřičnou. Nikde nepíšu kolik má purinů.
Máte někdo zkušenosti? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlíva ústřičná není při dně dobrá. Obsahuje velké množství purinů. 10 gramů sušené hlívy obsahuje 147 mg purinů. U čerstvé hlívy to bude při 100 gramech obsah 147 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny

Hlíva ústřičná na kondylomata

Hlíva ústřičná je nenápadná dřevokazná houba, která parazituje na živinách některých dřevin. Hlíva ústřičná má jako potravinový doplněk blahodárné účinky na léčbu kondylomat, a to jako podpůrný prostředek na posílení imunity.

Zdroj: Kondylomata

Poradna

V naší poradně s názvem HLÍVA ÚSTŘIČNÁ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Hlíva ústřičná není při dně dobrá. Obsahuje velké množství purinů. 10 gramů sušené hlívy obsahuje 147 mg purinů. U čerstvé hlívy to bude při 100 gramech obsah 147 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Otík.

Děkuji.

Zdroj: diskuze Puriny

Hlíva ústřičná – foto

Zde jsou fotografie zobrazující hlívu ústřičnou.

Zdroj: Účinky hlívy ústřičné

Domácí pěstování hlívy ústřičné

Tento videozáznam ukazuje, jak se pěstuje hlíva ústřičná.

Zdroj: Účinky hlívy ústřičné

Diskuze

V diskuzi HLÍVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Afty mě provázely celý život, prý moje imunita byla hodně slabá a musela jsem si ji podporovat. Nejlepší na to je podle mé zkušenosti Hlíva ústřičná 800mg, na tu nedám dopustit, taky díky rakytníku který obsahuje. Velmi dobře působí na mou imunitu a jsem na tom zdravotně dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hlíva

Co je hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je houba, která díky svým vlastnostem nachází všestranné využití. Není jen zdravou pochoutkou, ale také prostředkem alternativních léčebných metod. Je často popisována jako zázračná, a to díky blahodárným látkám, které obsahuje. Přisuzují se jí především protizánětlivé, protivirové a protirakovinné účinky.

Čerstvé hlívy lze v dnešní době nalézt v supermarketech a na farmářských trzích. Hlívy mají nasládlou chuť, přesto se jedná o univerzální houbu, která může být použita jako jemné aromatické činidlo do mnoha pokrmů. Na trhu ji můžeme vidět v různých barvách.

Zdroj: Účinky hlívy ústřičné

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Kos.

Velmi pěkná tabulka!!! Ale dotaz k ní.
www.nemoc-dna.eu/tab…
Puriny -obsahy

hlíva ústřičná 50,1054,6 - co znamenají jednotlivá čísla oddělěná čárkami? A podobně i jinde.

Děkuji Vladimír

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Babské rady

V době, kdy neexistoval chemický a lékárenský průmysl, nezbylo lidem trpícím bradavicemi nic jiného než hledat lék v přírodě. Účinné látky proti bradavicím v sobě podle babských rad skrývá vlaštovičník. Jeho oranžová šťáva, kterou bychom si měli bradavice pravidelně potírat, je však ve vysoké koncentraci agresivní, proto s ní nakládejte opatrně. Šetrnější, ale méně účinná je pak šťáva z citrónu. Posílit imunitu může kromě česneku také rakytník, jenž obsahuje velké množství vitamínu C. Výborná je rovněž hlíva ústřičná a samozřejmě další druhy ovoce i zeleniny.

Zdroj: Bradavice

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE AFTY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Na bradavice jsem zkoušela hodně mastiček, taky babské rady a nic nepomohlo, můj problém byl u vnitř mě. Oslabená imunita. Takže mi na to pomohla jedině hlíva ústřičná 800mg, která mi imunitu podpořila, je mi líp celkově a hlavně žádné bradavice se už netvoří a staré mizí. Jsem moc štastná, že to tak je.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bradavice afty diskuze

Prevence proti oparům

Zkuste prevenci. Nemusí být vždy úspěšná, ale za pokus to stojí. Účinná v boji proti oparům je například aminokyselina lyzin, doporučuje se proto používat krém s obsahem lyzinu a také konzumace potravin, které tuto aminokyselinu obsahují: mléko a mléčné výrobky, sójové boby, maso.

Existuje více potravin či potravinových doplňků, které působí preventivně proti oparům:

  • hlíva ústřičná
  • mořské řasy
  • ryby
  • česnek
  • cibule
  • třezalka
  • pivovarské kvasnice

Jsou však také potraviny, které obsahují aminokyselinu arginim, jež napomáhá vzniku oparů, proto se vyhněte těmto potravinám:

  • čokoláda
  • ořechy
  • těstoviny
  • růžičková kapusta

Zdroj: Babské rady na opary

Diskuze

V diskuzi HLÍVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Na afty a taky bradavičky mi pomohla hlíva 800mg. Obsahuje rakytník který detoxikuje a díky tomuto super složení se mi celková imunita hodně zlešila a už tímto problémem vůbec netrpím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hlíva

Zdravotní účinky hlívy ústřičné

Blahodárné účinky způsobují cenné látky, které hlíva ústřičná obsahuje. Dokážou zabraňovat různým infekcím v jejich rozvoji a mají regenerační schopnosti. Hlíva ústřičná se tak nejvíce zasazuje o posílení imunity a celkové kondice, mimo to však chrání před nejrozšířenějšími civilizačními chorobami, protože příznivě ovlivňuje stav cévního systému a hladinu cholesterolu v krvi. Doporučuje se tedy, aby měl tuto zázračnou houbu ve svém jídelníčku každý (na webu „Hlíva ústřičná recepty“ najdete i různé varianty úprav). Nejvýznamnější složku představují beta-glukany, mimo nich je však hlíva ústřičná zásobárnou vitamínů ze skupiny B, vitamínu K, D a C, nenasycených mastných aminokyselin a také stopových prvků (selen, železo, chróm, jód, měď, sodík, zinek), v neposlední řadě také sterolů, proteinů a vlákniny.

Léčivé účinky hlívy ústřičné jsou už po tisíce let dobře známy asijským lékařům, díky nimž si postupně dobývá i naši západní medicínu. V Asii je hlíva považována za houbu pevného zdraví, energie a dlouhověkosti. Působí proti rakovině, snižuje cholesterol v krvi, silně povzbuzuje imunitní systém.

Hlíva – prevence a lék proti rakovině

Účinky látek obsažených v hlívě mají prokazatelně protirakovinný účinek. Celá řada odborných studií se i nadále zabývá jejich výzkumem, ale už dnes najdeme hlívu jako součást mnoha preparátů předepisovaných lékaři, nejen léčiteli a bylinkáři. Funguje nejen jako prevence, ale i jako lék, může zpomalovat rozvoj rakoviny, redukovat některé nádory a pomáhat při doléčení.

Onou úžasnou látkou, stojící za tak významnými účinky, je beta 1,3 d-glukan, který je vysoce zastoupen i v další asijské léčivé a výborné houbě – Shii Take. Výtažky z těchto dvou hub s obsahem beta 1,3 d-glukanu se v různých formách úspěšně terapeuticky využívají k léčbě rakoviny. O konzumaci samotné hlívy a pokrmy z ní najdete na konci článku.

Hlíva ústřičná efektivně posiluje naši imunitu

Stimulační vliv na naši obranyschopnost je u hlívy dán nejen výše zmíněnou látkou, ale i zastoupením důležitých vitamínů a minerálů. Najdeme v ní řadu vitamínů skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor, zinek, jód, selen, chróm a tak dále. Dále obsahuje například bílkoviny, mastné kyseliny a vlákninu, která významně přispívá k detoxikaci střev.

Konzumací hlívy nebo výrobků s jejím extraktem pomáháme našemu tělu ve vybudování silného ochranného štítu, který nás obrňuje jak před vnějšími vetřelci ve formě virů, baktérií, plísní a toxických látek, tak před degenerativními procesy uvnitř našeho těla, ať jde o „banální“ nachlazení, chřipku, či angínu. Dále je účinná při léčbě chronických nemocí a potíží, jako je například astma, alergie, ekzémy, úporná mykotická onemocnění, opakující se záněty, revma, cukrovka, až po velice závažné nemoci kardiovaskulárního systému a zmíněné rakoviny, dokonce se s hlívou počítá jako s nadějí na zpomalení rozvoje AIDS.

Hlíva snižuje krevní cukr a cholesterol v krvi

S touto lahodnou houbou by se měli spřátelit také diabetici. U hlívy byl objeven účinek snižování hladiny krevního cukru a potíží spojených s cukrovkou (vysoký oční tlak). Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi, reguluje krevní tlak a působí jako prevence a lék arteriosklerózy. Celkově prospívá zdraví, průchodnosti a elasticitě cév a tepen a chrání naše srdce.

Zdroj: Účinky hlívy ústřičné

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT KŮŽE V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o radu nebo zkušenost. Prodělala jsem pásový opar v obličeji. Je to už rok a od té doby mám stále vyrážky na čele v obočí a u kořene nosu. Nikdy předtím jsem na vyrážky jakéhokoliv druhu netrpěla. Nevím, jak se toho zbavit. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tnt.

Pomuze hliva ustricna. Brat cca ctvrt roku

Zdroj: diskuze Zánět kůže v obličeji

Léčba

Aby dna přešla do chronického stádia, doprovázeného neustálou bolestí kloubů, se dnes dá docela dobře předejít léky. Ale jako většina léků mají významné vedlejší účinky. Proto dává větší smysl včas změnit svůj vlastní způsob života:

  • snížit váhu,
  • hodně se hýbat,
  • jíst málo masa, hlavně žádné vnitřnosti,
  • pít málo nebo žádný alkohol,
  • jíst více ovoce,
  • jíst více zeleniny a především hub.

Houby totiž nabízejí několik výhod v boji proti dně. Houby mají ve srovnání s masem nízký obsah purinů. Na druhou stranu houby, hlíva ústřičná a shiitake svou chutí a konzistencí maso jednoznačně připomínají. Ne nadarmo se hlívě ústřičné říká také telecí houba. Pokud maso nahradíte houbami, tak přechod na nízkomasou stravu nebude tak náročný.

Zdroj: Máte rádi houby a hledáte kolik mají purinů? Tady je odpověď!

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Mám dotaz - dlouhodobě beru warfarin. Beru i hlívu ústřičnou na posílení imunity - mohu užívat k warfarinu hlívu s rakytníkem? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlíva ústřičná neobsahuje žádný vitamín K a proto je vzhledem k Warfarinu naprosto neškodná a můžete ji libovolně konzumovat. Ovšem rakytník vitamín K obsahuje a jeho zařazení do jídelníčku musí být vyváženo omezením jiné potraviny, která obsahuje vitamín K. Rakytník zesiluje účinky Warfarinu a může zvýšit riziko krvácení nebo vznik modřin. Když se rozhodnete zařadit rakytník do jídelníčku, tak je nezbytné provést kontrolní změření srážlivosti krve (Quickův test). Změření musí být učiněno do několika dní po zahájení užívání rakytníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Re: warfarin

Záměna s liškou

Liška bledá se odlišuje svou nažloutlou až bělavou barvou, její další rysy jsou s liškou obecnou shodné. Je jedlá a podobně vyhledávaná.

Zde můžete vidět, jak vypadá liška bledá.

Lištička pomerančová je o něco menší, má světle oranžovou dužninu. Je jedlá, ale není tak gastronomicky využitelná.

Zde můžete vidět, jak vypadá lištička pomerančová.

Lišák zprohýbaný se od lišky obecné liší ostnitým hymenoforem. Je jedlý.

Zde můžete vidět, jak vypadá lišák zprohýbaný.

Liška nálevkovitá, jejíž plodnice je na rozdíl od lišky obecné žlutohnědá, je jedlá.

Zde můžete vidět, jak vypadá liška nálevkovitá.

Hlíva olivová se od lišky odlišuje výrazně. Má zespoda klobouku vysoké, hustě uspořádané lupeny. Roste v trsech a v Česku se vyskytuje pouze vzácně. Je jedovatá.

Zde můžete vidět, jak vypadá hlíva olivová.

Zdroj: Houba liška obecná

Nejlepší betaglukan

Můžete vybírat z těchto produktů:

  • BetaGlukan Superionherbs 420 mg
  • Pharma Activ BetaGlukan 340 mg
  • Betaglukan IMU 200 mg
  • Betaglukan forte 250 mg
  • Pharma Activ Betaglukan 250 mg

Dle zkušeností (zkušenosti) je vhodný Betaglukan Imu, Maxcell, Apotex, Biocell. Nejúčinnější betaglukan je extrakt z kvasinek Saccharomyces cerevisiae, podstatně méně účinný je betaglukan extrahovaný z hub. Nejhorší variantou jsou pouze sušiny – prášky z hub, například u nás prodávaná sušená hlíva. Prášky z hub jsou z hlediska účinků betaglukanu bezcenné.

Zdroj: Betaglukan

Jak se zbavit kondylomat

Léčba kondylomat se provádí na dermatologiích, a to zmražením (kryalizací) nebo laserem. Při léčbě laserem se jedná o snesení/odpaření pohlavně přenosných virových bradavic. Většinou stačí místní znecitlivění hodinu před zákrokem pomocí anestetického krému (200 Kč) bez nutnosti injekční anestezie. Zákrok je tak většinou nebolestivý. Do tří dnů se vytvoří v místě ošetření stroupky, které se do dvou týdnů od zákroku odloučí. Poté je vhodná kontrola, kdy lze na případné zbytky bradavic aplikovat mast Veregen k doléčení. Při ošetřování větších bradavic nelze vyloučit nutnost dalšího ošetření laserem, přičemž je cena ošetření úměrná velikosti projevů a rozsahu postižení. Další možností je použití cytostatika podofylinu. Podofylin je cytostatikum a při překročení doporučené koncentrace se stává velmi toxickým. Léčba je možná též spálením elektrokauterem nebo se provádí přímo chirurgické odstranění. V některých místech, kde jsou kondylomata malých rozměrů, lze použít rychlé vyškrábnutí ostrou chirurgickou lžičkou. Samoléčba není možná, není možné si zakoupit žádný volně prodejný lék na toto onemocnění. Po odstranění rozsáhlejších kondylomat zůstávají jizvy. Genitální bradavice se po odstranění mohou objevit znovu. Přírodní prostředky lze užívat jako prevenci k posílení imunity, například se doporučuje hlíva ústřičná.

U homeopatických přípravků není dokazována účinnost. Je nutná konzultace s lékařem-homeopatem. Při homeopatické léčbě jsou na virová kondylomata doporučovány následující přípravky: Nitricum acidum 9 CH, Cinnabaris 9 CH, Causticum 9 CH, Sabina 9 CH, Staphysagria 9 CH. Kromě nich se doporučuje ještě Thuya. Každé homeopatikum je vhodné na určitý typ kondylomat. Dávkování u všech je 1–2x denně 5 granulí. Granule se nepolykají, ale nechají se rozpustit čtvrt hodiny před jídlem nebo půl hodiny po jídle pod jazykem. Léčba je zdlouhavá. Cena jednoho balení (100 granulí) u těchto přípravků je kolem 60 Kč.

Zdroj: Kondylomata

Co má nízký obsah purinů

NEJNIŽŠÍ PURINY = 100 mg na 100 g

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:

  • mandle, sladké 37; 15,7
  • jablko 14; 60,1
  • meruňka 73; 71,6
  • artyčok 78; 834,6
  • chřest 23; 310,9
  • lilek 21; 290
  • avokádo 19; 20,9
  • bambusové výhonky 29; 402,1
  • banán 57; 152,4
  • ječmen bez slupky, celé zrno 96; 71,1
  • fazolové klíčky, sója 80; 378,3
  • fazole, francouzské (fazole, haricot) 37; 266,9
  • fazole, sušené 45; 39,4
  • hovězí maso, konzervované 57; 96,5
  • pivo, bez alkoholu 8.1; 75,4
  • pivo, plzeňské pivo 13; 75,2
  • pivo, světlé, lehké 14; 86
  • červená řepa 19; 108,5
  • borůvky 22; 143,7
  • telecí mozek 92; 203,1
  • pšeničný chléb nebo bílý chléb 14; 13,9
  • brokolice 81; 691,6
  • růžičková kapusta 69; 456
  • zelí červené 32; 350,2
  • kadeřávek 37; 342,6
  • zelí bílé 22; 210,3
  • mrkev 17; 155,9
  • květák 51; 537,9
  • náhrada kaviáru 18; 37,8
  • celer 30; 390,6
  • sýr, brie 7.1; 5
  • sýr, sýr cheddar/cheshire, obsah tuku 50 % 6; 4,3
  • sýr, chata 9,4; 22
  • sýr, eidam, obsah tuku 30 % v sušině 7,1; 6,8
  • sýr, eidam, 40% obsah tuku v sušině 7,1; 5,4
  • sýr, eidam, obsah tuku 45 % v sušině 7,1; 4,8
  • sýr, limburger, 20% obsahu tuku v sušině 32; 41,7
  • třešeň morello 17; 75,5
  • třešeň sladká 7,1; 64,2
  • čekanka 12; 171,8
  • čínské zelí 21; 412,4
  • pažitka 67; 581,2
  • kakaový prášek, částečně odstraněný olej 71; 49,7
  • kukuřice sladká 52; 140,9
  • raci 60; 220,3
  • řeřicha 28; 200,8
  • křupavý chléb 60; 44,9
  • houby lišky 17; 114,2
  • brazilské ořechy 23; 8,3
  • lískové ořechy 37; 13,9
  • arašídy 79; 33,8
  • oves, celé zrno bez plev 94; 63,6
  • olivový, zelený, marinovaný 29; 51,1
  • cibule 13; 112,4
  • pomeranč 19; 105,9
  • hovězí mozek 75; 140,7
  • ústřice 90; 322,6
  • hlíva ústřičná 50; 1054,6
  • petržel, list 57; 266,2
  • vaječné těstoviny – nudle, makarony, špagety 40; 26,6
  • zelený hrách, lusk a semeno 84; 245,7
  • hrách – semeno, suché 95; 82,7
  • broskev 21; 119,6
  • hruška 12; 51,5
  • paprika zelená 55; 681
  • vepřový mozek 83; 161,71
  • ananas 19; 81,4
  • platýs velký 93; 257,6
  • švestky 24; 116,8
  • švestky sušené 64; 67,9
  • brambory 16; 53,6
  • brambory vařené ve slupce 18; 60,3
  • pudink kakaový 55; 42,8
  • dýně 44; 422
  • kdoule 30; 185
  • ředkvičky 15; 234,3
  • ředkev 13; 210,6
  • maliny 18; 126,3
  • rebarbora 12; 212,6
  • rohlík chlebový 21; 18,2
  • žito, celé zrno 51; 63
  • kysané zelí, odkapané 16; 224,7
  • klobása „bierschincken“ 85; 117,3
  • klobása „fleischwurst“ 78; 66,8
  • mortadella 96; 67,4
  • klobása „munich weisswurst“ 73; 65,7
  • klobása vídeňská 78; 65,7
  • párky z telecího masa 91; 81,5
  • klobásy mettwurst 74; 45,9
  • sezamové semeno, orientální, suché 62; 26,5
  • špenát 57; 844,7
  • letní tykev 24; 296,2
  • jahody 21; 156,8
  • lín 80; 243,8
  • tofu 68; 196,4
  • rajčata 11; 145,7
  • ořechy 25; 9,1
  • pšenice, celé zrno 51; 39,4
  • jogurt, min. obsah tuku 3,5 % 8,1; 27,7

Zdroj: Tabulka potravin podle obsahu purinů

Recepty s hlívou ústřičnou

Polévka z hlívy ústřičné

Budete potřebovat:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • olej
  • pepř
  • majoránka
  • mletá sladká paprika
  • hladká mouka

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji zpěníme. Nakrájenou hlívu přidáme k cibuli, orestujeme, zaprášíme mletou sladkou paprikou a zalijeme cca 1 litrem vody. Jakmile je hlíva ústřičná měkká, polévku osolíme, opepříme a přidáme majoránku a prolisovaný česnek. V případě potřeby použijeme k dochucení ještě hovězí bujón. Mouku rozmícháme ve vodě a přilijeme do polévky, ve které jíšku vaříme ještě asi 15 minut. Polévka z hlívy ústřičné nejlépe chutná s čerstvým pečivem.

Karbanátky z hlívy ústřičné

Budete potřebovat:

  • 500 g hlívy ústřičné – klobouky
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • ½ litru zeleninového vývaru
  • 1 starší rohlík
  • sklenice mléka
  • 3 lžíce másla
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř

Očištěné klobouky hlívy ústřičné povaříme v zeleninovém vývaru asi půl hodiny, scedíme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Rohlík nakrájíme na malé kousky, zalijeme mlékem, necháme nasáknout, pak mléko vymačkáme a rohlíky přidáme k houbám. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle dozlatova, přidáme k hlívě a smícháme ještě spolu s vejci, česnekem, solí a pepřem. Nakonec přijde do těsta strouhanka v takovém množství, aby se daly lehce tvarovat karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Karbanátky z hlívy ústřičné jsou výborné s bramborovou kaší.

Rizoto s hlívou ústřičnou

Budete potřebovat:

  • 250 g hlívy ústřičné
  • 250 g rýže
  • 2 cibule
  • 1 dl bílého vína
  • ½ l kuřecího vývaru
  • 100 g parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpuštěném másle (cca 1 lžíce), zalijeme vínem a necháme přejít varem. Přidáme rýži, osolíme a asi 2 minuty mícháme. Zalijeme připraveným vývarem a dusíme na mírném ohni pod pokličkou, dokud se neodpaří tekutina. Očištěnou hlívu ústřičnou nakrájíme na kostky, opečeme na másle (cca 1 lžíce), osolíme, opepříme, podlijeme vodou nebo vývarem a podusíme. Hlívu ústřičnou smícháme s připravenou rýží a posypeme strouhaným parmazánem.

Zdroj: Účinky hlívy ústřičné

Jak snížit cholesterol při cukrovce

Jako první při léčbě lékař doporučí většinou změnu životního stylu, ke kterému patří pestrá a vyvážená strava a dostatek pohybu. Při nadváze je vhodné snížit tělesnou hmotnost a zabránit vzniku obezity.

Při nízkocholesterolové dietě je potřeba nejen omezit potraviny obsahující velké množství cholesterolu (vnitřnosti, žloutky), ale zaměřit se i na složení tuků v jídelníčku. Člověk by měl dávat přednost bílému a libovému masu a omezit uzeniny, tučné maso a tučné mléčné výrobky. Strava by měla obsahovat dostatek vlákniny, především z ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva, celozrnných těstovin nebo hnědé rýže. Z jídelníčku by měly zmizet slazené nápoje a limonády, větší množství černé kávy, silného černého čaje a alkohol.

Zdravý životní styl znamená také pohyb, ten má dobrý vliv nejen na hladiny cholesterolu, ale celkově na srdce a cévy, posiluje imunitu a pomáhá odbourávat stres. Tělu je dobré dopřát také dostatek odpočinku a spánku.

Pokud hladiny neklesnou ani za 3 až 6 měsíců po úpravě jídelníčku a při pravidelném pohybu (při opravdu vysokých hladinách ihned), lékař nasadí léky.

Statiny jsou účinné, má je mít v léčbě jistě většina pacientů s diabetem. Tam, kde není možné snížit LDL-C na cílové hodnoty tímto postupem, je ideální kombinace statin + ezetimib (na kterou řada pacientů s diabetem reaguje velmi dobře). Fibráty mají méně důkazů pro svou účinnost, ale jejich přínos je zřejmý pouze pro pacienty s nízkým HDL-C a vyššími TG.

Mezi statiny patří: lovastatin, pravastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastain.

Dále je možné léčbu kombinovat s bylinkami. Na snížení cholesterolu pomáhají borůvky, cibule, čekanka, kotvičník, jablka, česnek, lněné semínko, pohanka, rozrazil, slunečnice, hlíva ústřičná, smetánka lékařská.

Z homeopatik se doporučuje Solidago virgaurea, tento preparát konzultujte se svým lékařem nebo zkušeným homeopatem.

Zdroj: Cholesterol a diabetes


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP