Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KAZUISTIKA PŘIKLAD

OBSAH

Kazuistika dítěte

Osnova kazuistiky u dítěte

  • 1. Úvod
  • 2. Uvedení případu
  • 3. Anamnéza
  • 3.1 Rodinná anamnéza
  • 3.2 Osobní anamnéza dítěte
  • 4. Problémy (zvláštnosti) dítěte
  • 5. Návrh případné intervence
  • 6. Prognostická úvaha

Vzory

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s poruchou chování.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte předškolního věku.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte v MŠ.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s autismem.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s ADHD.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s mentální retardací.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s DMO.

Zdroj: Kazuistika pacienta

Diskuze

V diskuzi KAZUISTIKA PACIENTA POTŘEBY PACIENTA S CHRONICKOU RÁNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, píšu Bakalářskou práci potřeba pacienta s chronickou ránou a nevím si rady jak postupovat, jaké potřeby mám rozepsat a jestli mám i více rozepsat tu konkrétní chronickou ránu Bercovy vřed v úvodu. Nedaří se mi to dát dohromady
Moc děkuji za pomoc
Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kazuistika pacienta potřeby pacienta s chronickou ránou

Co je to kazuistika pacienta

Kazuistika neboli případová studie je konkrétní příklad, na němž jsou popsány a vysvětleny či ilustrovány určité jevy. Jako kazuistiku označujeme intenzivní a detailní popis konkrétního jednotlivce a jeho případu, založený na pozorování, rozhovorech a záznamech z práce s tímto jedincem. Jedná se o písemné shrnutí všech informací, které o případu jsou, kvalitativní analýzu procesu vedoucího k určitým výsledkům. Při zpracování kazuistiky se používá zpravidla předem vypracovaná struktura popisu.

Tématem kazuistiky může být neobvyklý průběh i jinak běžného onemocnění. Pacient může mít nezvyklý současný výskyt více nemocí – zaměření na jejich léčbu a vztah k základní diagnóze bude předmětem kazuistiky. Může jít o neobvyklou anamnézu, popis diagnózy. Předem kazuistiky může být i chybná diagnóza, příčiny omylů a možné důsledky tohoto stavu. Předmětem diagnostiky může být rovněž popis klinické situace, která nemůže být reprodukována z etických důvodů, například pokud pacient odmítne nějakou standardní léčbu a je mu poskytnuta jiná alternativa. Typickým příkladem kazuistiky je popis vzácného nebo jedinečného onemocnění. A také to může být nějaká náhodná nebo nepředvídaná událost během diagnostiky a léčby pacienta. Velmi užitečné kazuistiky dokumentují nové způsoby léčby, a to jejich indikaci, výsledky léčby, možné komplikace a kontraindikace.

Vlastní popis kazuistiky se zahajuje úvodem, v němž se shrnou současné standardy léčby onemocnění. Uvede se, co se chce sdělit a čím je kazuistika zajímavá. Vlastní popis případu se soustředí na relevantní část osobní anamnézy, v případě dědičných onemocnění se uvede rodinná anamnéza, podstatné údaje o předchozí léčbě a jejích výsledcích, a potom se již detailně popíše případ. Pozornost je věnována také otázce bezpečnosti daného léčebného postupu.

Součástí kazuistiky mohou být obrázky a fotky. Další fází je diskuze. V diskuzi by měla být vysvětlena problematika případů s odkazy na literaturu, měly být uvedeny citace, které podporují závěry kazuistiky, a také možné citace nebo konfliktní informace z literatury. Diskuze by měla integrovat staré a nové informace tak, aby z toho pramenil nějaký závěr, který je poslední součástí kazuistiky. Závěr by měl obsahovat stručné shrnutí a zhodnocení průběhu léčby a výsledky léčby. Na závěr kazuistiky se uvede výběr jen důležitých literárních odkazů s tím, že je vhodné citovat také domácí autory, kteří se tématu věnují a citaci ocení.

Zdroj: Kazuistika pacienta

Poradna

V naší poradně s názvem DNA CO JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Heyduk.

Ví někdo zda je vařená kukuřice pro dnu škodlivá ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vařená kukuřice není příliš škodlivá při onemocnění dnou. Sice obsahuje více než dvojnásobné množství purinů než brambory, i tak ale patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. Pro udržení dny pod kontrolou, by množství snědené kukuřice mělo odpovídat zhruba polovině množství snědených brambor. Příklad: normálně sním 250 gramů vařených brambor, takže si na místo nich bez obav můžu dát 100 až 125 gramů vařené kukuřice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna co jíst

Příklady jídelníčků

Příklad 1

  • Snídaně: 150 g šunky se zelenou paprikou
  • Svačina: 4 vejce natvrdo
  • Oběd: steak na přírodní způsob, okurkový salát
  • Svačina: proteinovo-syrovátkový koktejl

Příklad 2

  • Snídaně: tučný tvaroh se skořicí
  • Svačina: 150 g šunky
  • Oběd: rybí filety, kedlubna
  • Svačina: tvaroh
  • Večeře: bílý šmakoun, grilovaný lilek
  • Večeře: tuňák v olivovém oleji

Příklad 3

  • Snídaně: 5 míchaných vajíček, 2 plátky slaniny
  • Svačina: salátová okurka
  • Oběd: zeleninová polévka, kuřecí plátky na přírodní způsob
  • Svačina: proteinovo-syrovátkový koktejl
  • Večeře: uzená makrela

Příklad 4

  • Snídaně: 150 g šunky se salátovou okurkou
  • Svačina: avokádo s citronovou šťávou
  • Oběd: přírodní kuřecí řízek se salátem z pečených paprik
  • Svačina: cottage sýr
  • Večeře: losos na másle, nastrouhaná okurka

Příklad 5

  • Snídaně: 4 vejce natvrdo
  • Svačina: bílý jogurt
  • Oběd: hovězí steak, okurkový salát
  • Svačina: proteinovo-syrovátkový koktejl
  • Večeře: sýrový talíř se zeleninovým salátem zakápnutým olivovým olejem

Zdroj: Jak dostat tělo do ketózy

Poradna

V naší poradně s názvem SILNE POCENI PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den. Již delší dobu trpím silnějším pocením Minulý rok jsem měl z nemocí srdeční arytmii a plícní embolii. Letos jsem měl epileptický záchvat. Je mi 61let již nepracuji a vyřizuji si předčasný duchod. Taky mi přiznali 1.stupen invalidního duchodu. Příklad při teplotě venku 18 stupnu jsem byl v restauraci a potil jsem se hodně na obličeji a zádech. S léku užívám cordarone godasal a coryol. Jaké jsou možnosti nápravy? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená míra pocení u vás přichází zřejmě věkem. Jak stárnete, tak orgány v těle fungují jinak než za mlada. Může u vás docházet k nadměrné produkci hormonů, které způsobují pocení bez fyzické příčiny. O přesné určení důvodu vašeho pocení se může pokusit váš praktický lékař ve spolupráci s odborníky, ke kterým vás pošle na vyšetření. Slovo pokusit je zde na místě, protože v některých případech se nepodaří určit příčiny. Pak přichází na řadu režimová opatření:
- Pomoci si můžete vhodným spodním funkčním prádlem, vidět ho můžete zde: www.zbozi.cz/hledani…
- Dále proti pocení můžete bojovat ochlazením proudícím vzduchem, například ovívání novinami, či vějířem, popřípadě ventilátorem.
- Malá příruční osuška vám umožní otřít pot na hlavě, což urychlí odpar a zrychlí ochlazení těla.
- Některá jídla a nápoje mohou podporovat pocení, proto byste se měl vyvarovat pití jakýchkoli studených nápojů, alkoholu, kávy a čajů. Z jídel pak omezit kořeněná jídla, ostré papriky, tučné mléčné výrobky, slaná jídla a tučná jídla.
- Na potlačení pocení pomáhají tyto potraviny: čistá voda, které se pije okolo tří litrů denně, dále pak nízkotučné mléko, nízkotučné potraviny obsahující vápník, ovoce a zelenina vyjma cibule a česneku, olivový olej a vitamíny řady B.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silne poceni příčiny

Video

Zde můžete vidět příklad jídelníčku raw till 4.

Zdroj: Raw till 4

Diskuze

V diskuzi JAK A ČÍM SPRÁVNĚ HNOJIT TRÁVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.

Přečetl jsem na téma hnojení trávníku spoustu článků a musím říct, že jsem se nedozvěděl vlastně nic. Kde kdo tady píše a radí co si někde přečetl, ale já potřebuji a vlastně každý kdo se ptá konkrétní odpověď a tou je, JAK SE TO HNOJIVO NAZÝVÁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nepište prosím tady romány, když nic nevíte. Uvedu pro ty natvrdlejší příklad : Otázka- Jaké hnojivo je vhodné ke hnojení ovocných stromů a keřů : Odpověď . Cererit, NPK, Kompost. K čemu ty opsané komentáře z odborných knih ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak a čím správně hnojit trávník

Rybí tuk a Warfarin

Rybí olej, omega-3 polynenasycená mastná kyselina, se skládá z kyseliny eikosapentaenové a kyseliny dokosahexaenové. Tato mastná kyselina může ovlivnit agregaci krevních destiček a/nebo koagulační faktory závislé na vitaminu K. Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit zásoby tromboxanu A(2) v krevních destičkách a také snížit hladiny faktoru VII. Ačkoli je tato kazuistika kontroverzní, ukazuje, že rybí olej může posílit antikoagulační účinky, pokud je podáván při léčbě Warfarinem [1].

Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Warfarinem se proto vždy poraďte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou vzácně zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Warfarin. Riziko narůstá se stoupající dávkou rybího tuku. Vyšší dávka než 3 gramy denně znamená zvýšené riziko. U dávky 6 gramů denně při léčbě Warfarinem je potvrzen případ krvácení do mozku [2].

Měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud zaznamenáte jakékoli neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo máte jiné známky a příznaky krvácení, jako jsou

  • závratě;
  • červená nebo černá, dehtovitá stolice;
  • vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo zaschlé krve, která vypadá jako kávová sedlina;
  • těžká bolest hlavy;
  • slabost.

Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek. Nepřestávejte užívat žádné léky, aniž byste se nejprve poradili se svým lékařem.

Zdroj: Warfarin a ryby

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVALD :P se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Zdravím,prosím a kde se to dá udělat? To vybělení bělma? :O zní to zajímavě a lákavě..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chirurgické bělení bělma se zatím v ČR neprovádí, protože není schválen postup bělení. Normálně se tento postup používá ve Spojených státech, kde je mnoho soukromých ordinací s touto nabídkou. Tato metoda bělení není zcela bez rizika. Při chirurgickém bělení očního bělma se používají silné chemikálie a objevují se zprávy o komplikacích po operaci. Tyto komplikace s hojením již vedly k úplnému rozleptání bulvy a následné destrukci oka. Pro příklad výsledku když se to povede je zde odkaz na operační centrum v USA: www.eyesbyklein.com/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvald :P

Osnova kazuistiky

1. Charakteristika klienta a jeho výchozí situace – konkretizace jedince

Věk, pohlaví, vzdělání, socioekonomický status, rodinná situace, pracovní situace, životopis, zdravotní stav a podobně, podle toho, o jakého klienta se jedná. Stručná anamnéza (osobní nebo rodinná podle typu případu). Jaký je problém, situace nebo potřeba. Zde je nutné respektovat ochranu osobních údajů, informace by měly být uváděny v takové formě, aby nebylo možno konkrétního klienta identifikovat!

2. Popis a analýza případu

  • a) Charakteristika situace prvního kontaktu s klientem (souvisí s dostupností informací o poskytovaných službách, iniciativa klienta, iniciativa jiné organizace, jiná situace, například v průběhu programu poskytovaného organizací a podobně)
  • b) Identifikace problému nebo potřeby klienta primárně klientem, organizací (uvádí se diagnostické metody)
  • c) Stanovení cíle – způsoby vytyčení cílů (diagnostika, aktivita, iniciativa), druhy cílů: konkrétní a dosažitelné cíle, včetně jejich „měřitelnosti“, průběh stanovení cílů (1 nebo více konzultací)
  • d) Volba intervence – typ zvolené intervence/intervencí, zdůvodnění volby metody, postupu a podobně

3) Průběh

  • a) Konzultace – forma, počet, použité postupy, programy či metody, interakce, například aktivita-pasivita klienta
  • b) Vývoj případu – účinnost
  • c) Výsledek – kritéria hodnocení, způsob ověřování výsledků
  • d) Prognóza – předpokládaná trvalost, udržitelnost výsledků
  • 4) Návaznost
  • 5) Diskuze případu: Alternativní možnosti řešení případu, případná úvaha

Vzory

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s Alzheimerovou chorobou.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta po CMP.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s hypertenzí.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s diabetem.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s CHOPN.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s Parkinsonovou chorobou.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s demencí.

Zdroj: Kazuistika pacienta

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY OBLIČEJE DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

..poradít,18měsíční vnučka má po probuzení několikátý den oteklý obličej,po podání protialergického léku-bez efektu,lékař nasadil jiný lék na alergii-bez efektu,nyní nález v moči-krev,dítě není apatické,je bez potíž,močí normálně a světlou moč...jaká může být příčina???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato reakce může být spojená s posledním jídlem předešlého dne, tedy večeří a nebo celkové stravy dítěte. Zkuste nasadit týden nebo dva dietní stravu bez hlavních alergenů a sledujte účinek. Příklad jídelníčku: ráno dejte na snídani čerstvou mkrvovou šťávu a banán, jako svačinu jablko. K obědu pak vařenou rýži s kouskama dušené polévkové zeleniny a k svačině pak nějaké zdejší sezóní ovoce. K večeři pravý vývar z masa a zeleniy a jako dokrm pečenou bramboru. Toto dodržujte jeden až dva týdny a sledujte, jstli se příznaky alergické reakce oteklého obličeje zmírní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky obličeje dětí

Jídelníček

Příklad I:

  • 1. jídlo – 80 g ovesných vloček, 200 ml polotučného mléka, 70 g lesního ovoce, 10 g medových kroužků, 1 ks Oreo sušenky, 30 g proteinu
  • 2. jídlo – 200 g kuřecích prsou, 90 g těstovin, 20 g olivového oleje, 150 g žampionů
  • 3. jídlo – 50 g sýru Parenica, 250 g odtučněného tvarohu, 10 g medu, 30 g arašídového másla

Příklad II:

  • 1. jídlo – 80 g ovesných vloček, 1 vejce, 25 g proteinu, 3 kostičky Milky, 1 jablko
  • 2. jídlo – 200 g kuřecích prsou, 10 g olivového oleje, 80 g rýže, 150 g ředkviček, 140 g rajčat
  • 3. jídlo – 125 g sýru Mozzarella light, 80 g kuřecí šunky, 100 g ředkviček, 100 g rajčat, 140 g jogurtu Milko-čoko, 20 g arašídového másla

Poměr živin u těchto příkladů je cca 170–180 g sacharidů, 65–70 g tuku a 150–160 g bílkovin. Hmotnost všech potravin je uvedena v jejich původním stavu před tepelnou úpravou.

Celkový příjem se tak pohybuje okolo 1 900 kcal. Součástí jídelníčku jsou silové tréninky, a to 4–5x týdně.

Zdroj: Iifym

Diskuze

V diskuzi VURMEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Trpím mnoho let,(víc než 10)!!Lékař se mi vysmál a do zápisu v kartě napsal něco v tom smyslu,že jsem simulant,jelikož test nic oběktivního neprokázal(odběr vzorku na izolepu pod mikroskop).
Obj. potíže:bolesti hlavy,bolesti očí,zdvojené vidění,někdy i ztrojené a nezávisle na levém nebo pravém oku.Silném slzení očí hlavně po ránu,které v průběhu dne ustává,ale svědění okrajů očních víček přetrvává téměř po celý den ,tlak v uších se zvýšeným ušním sekretem,svědění které není možno poškrábat,syčení,pískot a zvuk podobný cvrčkovi,ale vznikající ne v uších,ale někde v prostoru lebky, snad v zátylku.
Bolesti páteře,které nejsou stabilní,ale přemísťují se od hlavy až po kostrč.Při ataku působí na okolní orgány.Příklad:akutní bolest křížové kosti-oslabené některé svaly dolní končetiny při pohybu s náběhem na křeč.Místně části se sníženou citlivostí na dotek.
A mnoho dalších potíží,které nebudu popisovat,ale není pro toto na Českém zdravotním trhu lék.Vurmex- nesmyslně astronomicky předražený prostředek s účinkem spíš preventivním na úrovni užívání česneku či pelyňku a jiných bylin.
Rád bych se dozvěděl-má li někdo takové vědomosti,ja na to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Roupy lezou ven na kraj konecniku. Hlavne vecer ,svedi to a nuti aby jste se drbali a roznesli to dal. Jsou to maly cervici. Jestli si chcete byt na 100% jisti vlezte si do vany a strcte si kousek prstu do konecniku a uvidite je. Jsou maly a je to opravdu nechutny. Hrozne to svedelo a porad jsem se chodila sprchovat. Sla jsem k obvodni doktorce a ona mi napsala Vermox pro celou rodinu. A pomohl.Podle navodu jsem ho uzivala. A myslim ze uz treti den jsem mela po svedeni. Clovek by se mel preventivne jednou za rok odcervit. Hlavne kdo ma doma pejsky nebo jina zviratka.

Zdroj: diskuze Vermox

Jídla proti stresu

Stres je neoddělitelnou součástí našeho uspěchaného života, tak si jako prevenci dopřejte k večeři potraviny, které obsahují látku jménem aminokyselina tryptophan. Pomáhá klidně usnout. Další pomůckou pro dobré spaní jsou sacharidy (cukry).

Příklad: mandle, ovesná kaše, těstoviny se sýrem a krůtím masem

Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové

Diskuze

V diskuzi BOLEST V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Chtěl bych každého upozornit na jeden špatný příklad obvodního doktora,ke kterému jsem zašel alespoň ě-3 a sdělil jsem mu že mě v krku nějak divně škrábe a nepatří to tam.Prohlédl mne a jeho resumé bylo:NIC tam není!!!!Připadal jsem si jako hlupák.Když jsem šel na operaci s jistou
nemocí,zjistili mě že mám štítnou žlázu ve větším stadiu.Zašel jsem na endokrinologii a ujala se mne doktorka zřejmě důchodkyně,tak jsem si říkal,že je velice zkušená!Prohlédla mne a sdělila mě :Máte štítnou žlázu a je to na druhé straně,což se špatně operuje.Když by jste se náhodou dusil:ZAVOLEJTE SI RYCHLOU POMOC!.To je opravdu lékařská péče!!!!Když jsem se zeptal proč nedostanu prášky na léčbu nebo udržení daného stavu,abych nemusel na operaci,sdělila mě ,že by to nedělalo mému tělu dobře!HOTOVO.Jsem zděšen,jak někteří doktoři změnili chování.Říkám NĚKTEŘÍ,neboť dnes jsou velice dobře placeni a to si za minulého režimu kdy byly plat daleko menší NIKDO z doktorů nedovoli,nesdělit pacientvi co byl měl opravdu pro své zdraví činit,aby třeba předešel operaci.A poznal jsem při mé operaci i po ní přístup doktorů úplně odlišný,neboť pacientům by snesli modré z nebe!Od opertéra až po ošetřující doktory jedna báseň a takoví doktoři jsou k nezaplacení!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest v krku

Jídla s posilujícím účinkem myšlení

Pokud potřebujete povzbudit mozek, výborně poslouží lecitin, pití zeleného čaje, který obsahuje antioxidanty, vitamín E, ten zlepší krevní oběh, mozek se tedy zásobuje kyslíkem. Důležité pro správnou mozkovou aktivitu jsou také bílkoviny, které se nachází především v mase a mléčných výrobcích.

Příklad: hlávkový salát, kuřecí šunka, sýr Cottage

Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam nevhodných potravin

Jídla s velkým obsahem energie

Jestliže pociťujete únavu a potřebujete podávat vysoké výkony, zapomeňte na sladkosti a kofein. Sice vám rychle dodají energii, ale ta brzy odezní a zůstanete ještě unavenější. Vhodné potraviny pro vás jsou ty, které obsahují sacharidy, tuky i bílkoviny.

Příklad: krajíc celozrnného chleba, jedno vařené vejce a sýr Cottage

Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ PRAŠIVINY U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Kokcidiosa je nakažlivé onemocnění, které působí králíkářům největší ztráty. Stejnou metlou, jako je pro lidstvo tuberkulosa, je pro králíky kokcidiosa. Nemoc je vyvolávána choroboplodnými zárodky tak zvanými kokcidiemi a sice druhem kokcidium oviforme, dnes zvaným Eimeria Stiedae. Zárodky tyto se nacházejí ve žlučovodech a ve sliznici střevní člověka a hlavně králíků. Nakažení děje se obyčejně potravou (zelenou pící, trávou atd.), v níž nalézají se tyto choroboplodné zárodky. Nemocní králíci jsou s počátku smutní, téměř ničeho nežerou, mají vysokou horečku, dech jejich stává se rychlým a krátkým, slábnou, hubnou, až konečně v poměrně krátké době hynou. Někdy se při tom nadýmají, silně slintají, aneb dostávají průjmy. Léčení bývá málokdy úspěšným, protože nemoc se úžasně rychle šíří a téměř celý chov vymírá. Zvláště zhoubně řádí choroba mezi králíky mladými; když některý z nich nemoc přečká, zdá se býti zdravým a bývá obyčejně v chovu používán dále. Uzdravení takového zvířete bývá však toliko zdánlivé, neboť stává se vlastně trvalým nositelem a rozšiřovatelem této nákazy. Při pitvě mrtvého králíka nalézáme dosti často na játrech bílé nebo nažloutlé uzlíky v různém množství a v různých velikostech. Jindy pouhým okem nenalezneme vůbec žádných změn a v těch případech doporučoval bych odbornou prohlídku zvěrolékařem, který mikroskopickým rozborem králičího trusu stanoví přesnou diagnosu. Nákaza šíří se velmi rychle po celém okolí, králíkárna bývá pak choroboplodnými zárodky tak zamořena, že v ní bez nebezpečí není možno dále králíky chovati. Jediným bezpečným prostředkem k zabránění nového vypuknutí nákazy je spálení mrtvých králíků, steliva a celé králíkárny. Pouze tam, kde choroba netrvala dlouho, kde králíkárna je kusem vyšší hodnoty, je možno ohroženou králíkárnu úzkostlivou desinfekcí zachrániti. Z léků, které jak jsem podotkl nemají valného úspěchu, užívá se nejčastěji slabého roztoku kreolinu (každý druhý den vnitřně podati jednu kávovou lžičku), glycerinu, chininu, směsi sirného květu a kalomelu (jednu lžičku denně).

Nadmutí vyskytuje se nejvíce u králíků mladých, ale i starších a bývá příčinou častého uhynutí. Onemocnění pozná se snadno dle toho, že břicho králíka je nápadně nafouklé a králík se sotva pohybuje. Tvrdívalo se, že příčinou nadmutí je krmení čerstvé zelené píce, hlavně jetele, dnes však víme, že není to pouze jetel, nebo zelená píce, ale že to bývá mnohem častěji zatuchlá nebo plesnivá sláma, namrzlé nebo nahnilé brambory, změněné obilniny, zvadlá a kvasící potrava atd. Následkem chybného kvašení vytváří se v žalludku a ve střevech veliké množství plynů, které silně stěny jejich napínají, takže může dojíti k prasknutí jich a náhlé smrti. Léčení: jakmile zpozorujeme nadmuté břicho u králíka, musíme ihned břicho králíka tříti, volně vypustiti na dvůr a přinutit k pohybu. Vnitřně podáváme mu vodu s několika kapkami čpavkového lihu, heřmánkový odvar, vápennou vodu (jednu lžičku), aloe na slabou špičku nože.

Slintavka objevuje se u králíků tehdy, je-li na ně přenesena od nemocných krav nebo vepřů a projevuje se nakažlivým zánětem sliznice ústní neobyčejně rychle se rozšiřujícím. Nemocnému zvířeti neustále vytéká z tlamy lepkavá tekutina, která slepuje srst na krku, prsou a na předních nohách. Králík je při tom smutný, nežere, posedává v tmavých místech a nezakročí-li se včas, pak rychle hyne. Nemoc je celkem zdlouhavá, nepříjemná, léčení samo je dosti namáhavé a spočívá v desinfekci tlamy a srsti. Nejjednodušším prostředkem je narůžovělý roztok hypermanganový, chlorová voda, kterou si připravíme tím způsobem, že jednu lžíci chlorového vápna rozpustíme ve třičtvrtě litru vody. Roztokem tímto nasákneme malou hubku a tou vytíráme 5-6kráte denně až do vyléčení tlamu a slepená místa srsti.

Ušní svrab vyvolávají rychle se rozmnožující drobní roztoči, kteří napadají ušní boltce králíků. Nemocní králíci potřásají neustále hlavou a škrábou se v uších. Bližší prohlídkou boltců zjistíme, že nalézají se v nich četné strupy a sedliny krve, v nichž nachází se tisíce roztočů, jimiž se nemoc roznáší. Zastaralé a dlouho trvající onemocnění může přivoditi smrt králíka, naproti tomu choroba včas zjištěná může se během několika dnů vyléčiti. Vnitřek uší natírá se papírkem nebo štětcem namočeným v 10proc. kreolínové masti anebo v tabulovém oleji a to tak často a tak dlouho, až jsou boltce zdravé. Výborně působí též směs glycerinu a kyseliny karbolové. Strupy je nutno vždy spalovati, neboť jimi se nákaza šíří.

Sněť slezinná je nejnebezpečnější a nejprudší nakažlivou chorbou králičí, která se však na štěstí poměrně zřídka vyskytuje. Nemocní králíci nežerou, dostávají třesavku, vysokou horečku, zrychlený a krátký dech, křeče, po nichž následuje ochrnutí celého těla a smrt. Upozorňuji, že nemoc tato je přenosná také na člověka a proto doporučuji co největší opatrnost, aby se králíkář nenakazil. Nemocní králíci se vůbec neléčí, naopak všichni churaví králíci musí býti utraceni a spálení. Králíkárna má býti vždy spálena a nikdy nemá býti použita pro další chov.

Mimo nakažlivé nemoce, které jsem zhruba dosud popsal, je ještě dlouhá řada chorob více nebo méně nebezpečných, z nichž mnohé mohou způsobiti hojně škod chovatelům. K nejběžnějším nemocem patří zácpa, průjmy, křeče, ochrnutí, tubrkulosa, chřipková rýma, nemoc pohlavní, prašivina a favus.

Zácpa je nejběžnější chorobou či příznakem choroby, která se vyskytuje hlavně u králíků krmených převážně krmivem suchým a u králíků málo se pohybujících. Mívají velká břicha, nepokojně pobíhají a špatně žerou. Proti zácpě králíků se nejlépe osvědčuje krmení zelené a šťavnaté píce v létě, v zimě nevařené mrkve a řípy, kalomel, teplé mléko s přimíšeným sirným květem.

Průjmy vznikají nesprávným krmením a nevhodnou vadnou potravou. Výkaly mohou se státi až vodnatými, často k nim bývá přimíšena také krev, králící rychle vysilují a hynou. Průjem nemusí přirozeně pocházeti z chyb dietetických, nýbrž může býti toliko příznakem řady jiných chorob: jako tuberkulosy, kokcidiosy atd. Léčení spočívá předně na změně potravy, krmí se píce výhradně suchá, dobré seno, chléb, zrní, vařená rýže nebo oves. Výborným prostředkem je svatojánský chléb, černý žitný chleb, sušený celer a vrbová kůra, která se podává buď jako čerstvé vrbové větvičky, anebo jako vařená kůra ve vodě. Stejně dobře působí také tinktura opiová, nebo živočišné uhlí.

Křeče vyskytují se dosti často u králíků jako poruchy nervové, rheumatické, anebo jako příznaky jiných chorob. Králíci nemohou se pohybovati a válí se doslova z místa na místo. Doporučoval bych vtírati do těla nemocného zvířete nějaké lihové mazání a dáti jej bezpodmínečně do tepla. Stává se někdy, že králík za křečovitého svíjení se rychle nám před zraky hyne, třebaže ještě před půl hodinou byl vesel a zdráv. Při takovém křečovitém záchvatu končícím okamžitou smrtí jedná se buď o mrtvici, o otravu jedovatými rostlinami v potravě, aneb o otravu uměl. hnojivy.

Ochrnutí napadá nejčastěji velké odrůdy, na příklad: belgické obry, strakáče, ale i menší stříbřité králíky, kteří jsou chováni v tmavých a dusných kotcích. Příčinou ochrnutí je téměř vždycky choroba ledvin. Nemocný králík nejistě se pohybuje, potácí se a nakonec se po zemi pouze plazí. Doporučuji masírovati měkčím kartáčem vícekráte denně nemocného králíka kafrovým lihem a umístění jeho ve vzdušné a teplé králíkárně.

Chřipková rýma je běžným nakažlivým onemocněním podporovaným nachlazením. Nemocný králík frká, kýchá a při tom vytéká mu hojně hlenu z nosu. Hlen tento je nakažlivý a jím přenáší se choroba na zdravá zvířata. Churavý králík má se ihned odděliti, do teplé místnosti přenésti, vlažnou vodou má se nos vícekráte za den očistiti a zaprašovati balonkem práškovou kyselinou borovou.

Tuberkulosa začíná většinou katarem horních cest dýchacích a projevuje se kašlem suchým a krátkým, který bývá provázen výtokem z nozder a z tlamy králíka; králík ztrácí chuť k žrádlu, dýchá namáhavě a často dostává průjem, což svědčí o zachvácení. Onemocnění toto je absolutně nezhojitelné a králíky je nutno pozabíjeti, při čemž nesmí se zapomenouti na příslušnou desinfekci.

Nemoce pohlavních ústrojů vyskytují se nyní poměrně velice často, ačkoliv před pěti až šesti léty nebylo o nich téměř ničeho slyšeti. Onemocnění projevuje se zánětem, zvředovatěním pohlavního ústrojí a hisavým výtokem a je způsobováno choroboplodným zárodkem t. zv. Spirochaetou cuniculi, který je velmi blízkým pžíbuzným spirochaet, jež vyvolávají syfilis nebo-li příjici lidí. Nemoc napadá jak samce, tak samice, chorá zvířata špatně žerou, zvolna hubnou a slábnou, až konečně za jeden až dva roky hynou. Stává se často, že při této chorobě nelze prostým okem zjistiti žádných změn a nemoc lze prokázati teprve krevní zkouškou, jako u člověka. Doba, která uplyne mezi vniknutím zárodku do zdravého těla a mezi objevením se prvních příznaků choroby obnáší dva až čtyři měsíce. Léčení: v prvním stupni nemoce omezujeme se na desinfekci, která se provádí tím způsobem, že se pohlavní ústrojí důkladně vymyje 3% roztokem kyseliny borové a zvředovatělá místa se potřou jodovou tinkturou; pokročilejší choroba se léčí roztokem resorcínu a dávkami benzolu ostrušíkového dle živé váhy králíka vypočtenými. U velmi cenných kusů s úspěchem se v poslední době používá injekcí neosalvarsanových.

Prašivina počíná obyčejně na hlavě, rozšiřuje se na krk, hruď, přední nohy a může postihnouti celý povrch zvířete. Srst na místech postižených vypadává, tvoří se malé puchýřky hnisem vyplněné, které praskají a zasychají ve strupy anebo mokvají. Nemocné zvíře je vždy nutno odděliti, isolovati, králíkárnu je nutno vřelým louhem sodným vymýti a po uschnutí vybíliti hašeným vápnem. Při počátcích choroby potírají se strupy vaselinou, glycerinem, aby změkly a pak je pomocí mazlavého mýdla a teplé vody opatrně odstraňujeme. Poté potíráme zachvácená místa kartáčkem neb pírkem po 3 dny 2krát denně směsí stejných dílů petroleje a lněného oleje, za týden se králík vykoupe, v teple osuší a v případě potřeby se totéž léčení opakuje. Dobře se také osvědčilo seslabené vídeňské dehtové mazání, jehož hlavní součástí je dehet, líh a sirný květ.

Favus, čili moučnivka je rovněž kožní chorobou králíků, vyvolávanou plísní, zvanou Achorion Schoenleini. Na postiženém místě tvoří se v srsti zaokrouhlené, přesně omezené větší neb menší skvrny, v jejichž středu srst vypadává a později pokrývá se bělavým práškem (jako moukou), který pochází z výtrusů plísně. Nemoc zůstává obyčejně omezena na hlavy, na nohy, někdy ovšem zachvacuje celé tělo. Nákaza tato vyskytuje se nejčastěji u králíků ve stáří do 3 měsíců, jakmile dosáhnou stáří 5 měsíců, pak náhle sama zmizí. Někdy dosahuje však takového stupně, že zvířata hynou seslábnutím. Léčení spočívá v potírání chorých míst vatou, namočenou ve slabém roztoku sublimátu, kyseliny karbolové, kreolinu. Králíci obyčejně uzdraví se do týdne. Upozorňuji zase, že choroba tato je přenosná na člověka a proto je třeba velké opatrnosti. Nakažlivé nemoce králíků jsou velmi nebezpečné už proto, že nákaza se rychle přenáší na všechny kusy v králíkárně. Abychom tomu zabránili, musíme králíky občas prohlížeti a zpozorujeme-li u některého známku nemoci, pak musíme jej ihned bez odkladu léčiti. Správná diagnosa a vhodný způsob léčení je ovšem důležitý. Když zjistíme, že některý králík málo žere a sedí skrčený, máme jej hned z králíkárny odebrati, dáti do nějaké prázdné a od králíkárny více vzdálené bedny. Tam jej máme delší dobu pozorovati a léčiti, jakmile poznáme, jakou nemocí je postižen. Včasným odstraněním churavého králíka zabrání se často nakažení a vyhynutí celého chovu.

Všeobecně o léčení možno říci, že nejlépe je králíky těžce nemocné nebo nápadně již vyhublé neléčiti vůbec, lépe je takové kusy z chovu odstraniti, aby se předešlo ještě větší škodě. Pro králíkáře platí, že lépe je nemocem předejíti, nežli je namáhavě léčiti. Když jsou králíci pak krmeni vydatnou a zdravou potravou, zamezí se mnohým chorobám. Nutno dbáti, aby chovní králíci nepocházeli z chovů zamořených nějakou nemocí, nebo zdegenerovaných pokrevní plemenitbou. Koupení králíci buďtéž vždy dobře prohlédnuti a delší dobu pozorováni, jestli snad nejsou nemocní. Pouze úzkostlivou čistotou a opatrností podaří se nám králíky udržeti zdravé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčení prašiviny u králíků

Příklad porodního plánu

Porodní plán si sestavují především ženy informované, které absolvují předporodní kurzy a se svojí porodní asistentkou tyto porodní plány sestavují. Ale také jsou to často rodičky s negativní zkušeností z minulého porodu, které se tímto porodním plánem chtějí ochránit a zabránit tomu, aby se to negativní znovu opakovalo. Vhodný čas pro sestavování plánu je kolem 36. týdne těhotenství, kdy rodičky absolvují kurzy, získávají a vstřebávají informace a představují si a plánují svůj porod.

Zdroj: Porodní plán

Pitný režim

Voda je pro lidský organismus životně důležitá, přesto se na ni často zapomíná. Denně byste měli vypít nejméně 2 litry tekutin, nejlépe stolní nebo minerální vody, dále ovocné nebo zelené čaje. Káva a tvrdý alkohol se do denního příjmu tekutin nepočítají.

Důležité jsou vitamíny, minerály a základní lehce stravitelné živiny.

Příklad jídelníčku semaforu

  • S: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
  • O: Zelné nudle s kedlubnem
  • V: Rolády z krůtích prsou
  • S: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
  • O: Salát z červené řepy se strouhaným sýrem nebo vajíčkem
  • V: Kuřecí řízky z mletých vlašských ořechů a celerové hranolky
  • S: Banány, mandle, med
  • O: Brokolice se zázvorem
  • V: Brokolicová „čína“

Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové

Překyselení organismu a hubnutí

Zásaditá strava a zásaditá dieta představují životní styl. A je třeba je správně pochopit. Podívejme se na konkrétní příklad. Mléko, bílkoviny obecně, zpracované průmyslové potraviny, cukr, mouka nebo tuky jsou spíše zásadité potraviny. V průběhu našeho trávení v těle se ale změní na kyselé potraviny. Jsou pro nás tedy škodlivé. Kdežto například ovoce, zelenina, obiloviny celozrnné, hlízy a různé kořeny nebo semena, jsou potraviny kyselého charakteru, které se při trávení změní na zásadu. Jsou to tedy zásadotvorné potraviny. Jídelníček alkalické diety se tedy bude odvíjet od tohoto rozdělení potravin. Není třeba je vážit, jen je třeba důkladně rozdělovat stravu a myslet na to, které potraviny nám prospívají a které škodí.

Zdroj: Alkalická dieta

Jak dlouho držet dietu

Držení diety závisí na tom, kolik kilogramů chcete zhubnout. Velkou propagátorkou této diety Angelina Jolie, která tuto dietu drží nepřetržitě.

Příklady jídelníčku

1. příklad:

  • Snídaně: 1 banán, 60 g malin, 350 ml odtučněného mléka rozmixovat
  • Svačina: opečený bagel, 40 g nízkotučného tvarohu a rajčata
  • Oběd: 75 g kuřete, 75 g opečených brambor, 175 g dušené brokolice
  • Svačina: 1 malá sladká houska s nízkotučným máslem a lžičkou medu
  • Večeře: 125 g grilovaného filé z platýse, míchaný salát z rajčat a žampionů s nízkotučnou zálivkou

2. (další varianta):

  • Snídaně: 50 g pšeničných vloček a 250 ml odtučněného mléka
  • Svačina: 1 rozmačkaný banán a 60 g malin a k tomu jedna palačinka
  • Oběd: 150 g grilovaného lososu s hráškem
  • Svačina: müsli tyčinka a 150 ml pomerančové šťávy
  • Večeře: 130 g grilovaných kuřecích prsou pokapané citrónem, rajčata

Zdroj: Uhlovodanová dieta

Příklad jídelníčku

Snídaně: dragon fruit, 5 maličkých banánů, čtvrtka melouna

Svačina: mango, banány, meloun

Oběd: celý ananas, papája salát, ovocná mísa

Svačina: dragon fruit, kokosová voda

Večeře: zeleninová polévka, batátová kaše, dušená zelenina s kuskusem, kari se zeleninou a rýží

Dragon fruit (ohnivý drak), dračí ovoce či vietnamsky thanh lang (zelený drak), je označení pro plody rodu Hylocereus z čeledi kaktusovitých. Jsou více známé pod názvem pitahaya, zkráceně pitaya, ale tento název je používán i pro mnoho dalších druhů kaktusů, které nespadají pod dračí ovoce a do rodu Hylocereus. Jsou široce pěstované v tropickém pásmu, mimo Ameriku zejména v Asii, kde nejsou původní. Plody jsou dodávány do obchodních řetězců po celém světě.

Zdroj: Raw till 4

Příklady antidepresiv bez předpisu

Antidepresiva bez předpisu můžeme rozdělit na dvě pomyslné kategorie:

  • tobolky, tablety a kapsle
  • čaje

Na trhu se vyskytuje velká škála těchto produktů v různých kombinacích.

Příklad tobolkové formy

Klíčkový olej

  • Jedná se o přírodní produkt v tobolkové formě.
  • Složení v jedné tobolce: 109,7 mg klíčkový olej, 30 mg vitamín E, 25 mg vitamín C, 0,3 mg karoten, sorbitol, glycerol, želatina.
  • Dávkování: 2 tobolky denně, pro optimální účinnost se doporučuje užívat po dobu 2–3 měsíců.
  • Balení: 60 tobolek – dávka na měsíc
  • Cena: cca 220 Kč

Zde je uvedena nejlevnější cena klíčkového oleje.

Příklad kapslové formy

Modin

  • Je vysoce kvalitní přírodní produkt s garantovaným obsahem aktivních látek, které podporují jeho pozitivní působení.
  • Složení: 300 mg třezalka tečkovaná, 50 mg L-tryptofan, 50 mg DPLA, 16 mg vitamín B3, 6 mg vitamín B5, 2 mg vitamín B6, želatina, voda.
  • Dávkování: 1 kapsle denně, nejlépe před nebo společně s jídlem, dostatečně zapít, pro optimální účinnost se doporučuje užívat 4 měsíce, po této době je vhodné zařadit 4týdenní pauzu.
  • Balení: 60 kapslí – dávka na 2 měsíce
  • Cena: cca 349 Kč

Zde je uvedena nejlevnější cena přípravku modin.

Příklad tabletové formy

Saframyl

  • Je kombinovaný doplněk stravy v tabletové formě
  • Složení: Satireal 24,5 %, 1,92 % L-tryptofan, vitamín B6
  • Dávkování: 1 tableta denně před obědem
  • Balení: 14 tablet
  • Cena: od 260 Kč

Zde je uvedena nejlevnější cena přípravku saframyl.

Čaje

Třezalka

Třezalka je tradiční rostlinný léčivý přípravek k úlevě při přechodném psychickém vyčerpání, jako je napětí, úzkost, strach, rozladění nejrozmanitějšího původu. Třezalka tečkovaná patří mezi byliny s nejsilnějším antidepresivním účinkem. Po prvním vypitém čaji deprese nezmizí. Používání třezalky však může vést k vyšší citlivosti kůže na sluneční záření, k nechutenství, poruše zažívání, zvýšení krevního tlaku nebo k závratím, třezalka také snižuje účinnost některých léků, například antikoncepce, neměla by se také užívat s léky na srdeční obtíže nebo léky na potlačení imunity.

  • Složení: Hyperici herba 1,5 g v 1 nálevkovém sáčku
  • Dávkování: 1 nálevový sáček se přelije 0,25 l vroucí vody a nechá se 10 min vylouhovat v zakryté nádobě. Čaj se pije teplý 2x denně, ráno a večer. K dosažení žádoucího účinku je nutno čaj užívat nejméně 10–14 dní, ne déle než 4 týdny.
  • Balení: 20 x 1,5 mg
  • Cena: cca 39 Kč

Zde je uvedena nejlevnější cena třezalkového čaje.

Šafrán

Šafrán má daleko méně nežádoucích účinků než třezalka, má tu schopnost, že zahání smutek, špatnou náladu i problémy se spánkem. Šafrán obsahuje látku safranal, která se získává z blizen rostliny, což věděli už ve starověké Persii. V mozku umí Šafrán zvýšit hladinu serotoninu. Účinky nastupují rychle, mírné zlepšení se dá poznat již po dvou týdnech pravidelného užívání.

Dostupné běžně v prodejnách potravin.

Další byliny:

Kozlík lékařský, bazalka posvátná, ženšen pravý, rozchodnice růžová, máta peprná, meduňka lékařská, magnolie.

Zdroj: Antidepresiva bez předpisu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP