Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KRÁLIČÍ MOR KONZUMACE MASA


Je zdravé červené maso

Vědci nezjistili, že by konzumace červeného masa prospěla, jen se zdá, že jeho konzumace neovlivňuje riziko rozvoje srdečních chorob nebo cukrovky.[1] Jiný výzkum naznačil, že častá konzumace červeného masa zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva a dalších druhů rakoviny, což vědci z Harvardu nezkoumali.

Tyto výsledky neznamenají, že byste měli povolit uzdu své masožravé chuti. Nejlepšími zdroji bílkovin jsou stále ryby, fazole, ořechy a drůbež. Zjištění však naznačují, že konzumace červeného masa několikrát týdně může být součástí zdravé stravy a nemusíte se cítit provinile, když vaříte steak nebo si objednáváte jehněčí kotletu.

Každodenní konzumace zpracovaného masa (uzeniny, uzené maso) zvyšuje šance na rozvoj srdečních chorob a cukrovky. Jedna porce zpracovaného masa týdně – slanina s nedělními ranními vejci nebo feferonková pizza v sobotu večer – spadá do kategorie „s mírou“. Ale pokud si to dáváte častěji, nebude to dobré pro vaše srdce.

Zdroj: článek Uzené maso při cukrovce

Příběh

Ve svém příspěvku DÁ SE SNÍST KRÁLÍK KDE JE KRÁLIČÍ MOR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Začali nám vybírat králíci na mor,rada bych věděla jestli se dá jíst nebo ne! Děkuji za odpověď Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
pro lidskou konzumaci je maso nemocných králíků zcela nevhodné.
Mrtvá zvířata je nutné zakopat či spálit, aby se virus nešířil dále. Důležitá je také dezinfekce králíkárny (např. 1% NaOH a formalín, ...).
Pokud jste tak neučinili, v příštím chovu doporučuji králíky navakcinovat, výrazně se tím sníží riziko nákazy. Ani to ale není u této nemoci stoprocentní zárukou.

Hodně štěstí,
MVDr. Hrachová

Zdroj: příběh Dá se sníst králík kde je králičí mor?

Recepty

Zde je několik osvědčených receptů...

Kvasnicová pomazánka

2 kostičky droždí, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, 1 vejce, osmahnuté kostičky z 1 rohlíku, listy čerstvého salátu, 1 polévková lžíce sekané petrželky, sůl

Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.

Bramborová pomazánka

5 brambor, 1–2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.

Blesková pomazánka

4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza

Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.

Sváteční pomazánka

2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce octa – prohřejeme, rozmícháme a necháme vychladnout

Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.

Dršťková polévka z hlívy

Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.

Cuketová polévka

Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl

Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut. Přidáme papriku nakrájenou na menší kostičky, rajčata rozkrájená na osminky a povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájený balkánský sýr a necháme přejít varem. Doporučená příloha je rohlík nebo celozrnné pečivo.

Nákyp z cornflakes

2 lžíce másla, 130 g cornflakes (kukuřičných lupínků), 8 broskvových půlek (i jiné ovoce), 2 vejce, 20 g strouhanky, 1 lžička čerstvě nastrouhaného parmazánu, cukr na posypání

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Máslo necháme rozpustit na pánvi a orestujeme na něm kukuřičné lupínky. Ovoce slijeme, necháme v sítu okapat a poté nakrájíme na půlky nebo osminky. 4 malé formičky vymažeme máslem a vložíme do nich nakrájené ovoce. Navrch nasypeme kukuřičné lupínky. Vejce rozkvedláme v misce. Strouhanku smícháme se sýrem. Rozkvedlanými vejci přelijeme směs v miskách a posypeme strouhankou se sýrem. Vložíme do trouby a zapékáme asi 15 minut. Jak vychladnou, posypeme cukrem a podáváme.

Roštěná

100 g hovězího masa, 5 g hladké mouky na zahuštění, 10 g másla, 200 g brambor, 50 g zeleniny (mrkev, celer, pór, brukev, sterilovaná fazolka, květák), sůl

Plátek masa naklepeme, osolíme, nasucho opečeme, podlijeme vývarem z cibule a kmínu a dusíme. Trochu zahustíme nasucho opraženou moukou a zlepšíme čerstvým máslem. Syrové brambory nakrájíme na plátky nebo nudle, zeleninu na kostky a promícháme, osolíme a dáme do máslem vymazaného alobalu do trouby upéct. Upečené podáváme k masu.

Vepřová na rajčatech

Na větší pánev dáme trošku oleje. Na hrubá kolečka nakrájenou cibuli rozložíme na dno pánve. Přidáme 2–3 plátky vepřového masa (nejlépe krček bez kosti). Naklepeme, osolíme, opepříme. Rozložíme do pánve na cibuli. Na maso poklademe vrstvu čerstvých rajčat nakrájených na kolečka (může jich být hodně). Přikryjeme poklicí a dusíme asi 40 minut. Pokud bude třeba, trochu podlijeme. Pak odkryjeme a dusíme do úplného změknutí masa.

Hořčičný králík

1 králík, 200 g plnotučné hořčice, 100 g plátky slaniny, sůl, 30 g másla

Omytého králíka rozporcujeme, díly povaříme 20 minut (ne déle) v tlakovém hrnci ve vodě se čtvrtkou lžičky soli. Poté je vyjmeme a necháme zchladit. Do hořčice vmícháme rovnou kávovou lžičku soli a směsí potřeme maso. Vložíme do pekáče, poklademe plátky slaniny a přidáme kousky másla. Necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne. Podlijeme trochou vody a pečeme v rozehřáté troubě cca půl hodiny přiklopené a půl hodiny bez víka. Kontrolujeme a podléváme s ohledem na křehké maso. Podáváme s brambory a dušeným listovým špenátem dle místních zvyklostí.

Těstovinový mls

Brokolici rozebranou na růžičky lehce povaříme na pařáku (aby zůstala pěkná barva, rychle zchladíme). Ochlazenou posekáme nadrobno, rozpustíme 2–3 klasické tavené sýry, trochu mléka a posekanou brokolici. Tuto směs okořeníme a přidáme rozetřený česnek. Promícháme s vařenými těstovinami. Dobré je to studené i teplé.

Restovaná mrkev

Jednu velkou nebo dvě střední mrkve oškrábeme a nastrouháme na křenovém struhadle. Pár snítek petržele nadrobno nakrájíme a vhodíme na pánev s rozehřátou lžící oleje. Zamícháme, aby se petrželka rozvoněla, přidáme mrkvičku a rychle 2–3 minuty restujeme. Mrkev trochu zežloutne, malinko ji přisolíme a podáváme s dušenou rýží nebo vařeným bramborem.

Minutkové papriky

8 paprik, 4 dkg tuku, špetka kmínu, špetka soli

Papriky nakrájené na jemné nudličky posypeme špetkou tlučeného kmínu, špetkou soli a přikryjeme pokličkou. Dáme prohřát na několik minut na tuk. Změknou, ale zůstanou jasně zelené. Podáváme s houskou, chlebem nebo bramborami.

Kuřecí závitky

60 dkg kuřecích prsíček, plátky anglické slaniny (tolik, kolik je plátků kuřecích prsíček), francouzské nebo vídeňské párky (také tolik, kolik je plátků masa), sůl, pepř, 3 smetany ke šlehání, 3–4 lžičky Vital Melasy, párátka na spojení závitků

Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Na plátek masa položíme anglickou slaninu a párek, zatočíme a spojíme párátky. Na tukem vymazaný pekáč naskládáme závitky. Šlehačku smícháme s Vital Melasou a zalijeme jí závitky. Necháme přikryté v lednici do druhého dne odležet. Druhý den pečeme přikryté v troubě. Podáváme s bramborami nebo rýží.

Nivové plátky

Připravíme si plátky kuřecích prsíček – naklepeme je a osolíme. Nivu nakrájenou na kostičky zabalíme do plátku šunky a tento balíček zavineme do plátku masa. Volný kraj přichytíme párátkem, obalíme v mouce smíchané s kořením (vegeta nebo grilovací koření) a usmažíme. Jako přílohu podáváme brambory.

Citronové kuře

1 menší kuře, 1 cibule, 5 dkg másla, 2 plátky z menšího citronu, grilovací koření

Kuře osolíme a rozporcujeme na 4 díly. Cibulku osmahneme dosklovata a přidáme kuře. Posypeme grilovacím kořením. Přidáme 2 plátky citronu a dusíme doměkka. Můžeme přilít trochu vody. Podáváme s rýží. Ke kuřeti můžeme přidat pokrájené papriky i mraženou zeleninu.

Cuketa s rýží a masem

2 cukety, rýže ze 2 sáčků (předem uvařená), 200 g mletého kuřecího masa, Podravka/Vegeta, 1 vejce, 100 g strouhaného sýra

Cukety podélně rozpůlíme a vydlabeme. Dužinu nakrájíme na kousky, smícháme s rýží, vejcem, kuřecím masem a posypeme kořením. Směs vložíme do vydlabaných cuket, ty položíme do vymazaného pekáčku, podlijeme vývarem a pečeme asi 40 minut v troubě. Nakonec těsně před dokončením posypeme sýrem a necháme dopéct dozlatova. Recept je pro 2 osoby.

Zapečená brokolice

Mraženou brokolici smícháme s 20 dkg šunky a okořeníme, vložíme do vymazané zapékací misky, posypeme na nudličky pokrájeným tvrdým sýrem, zalijeme rozšlehanými vajíčky a dáme zapéct. Můžeme podávat s vařeným bramborem, ale i samotné. Jídlo je rychlé, chutné, dietní.

Sekaná

1/2 kg oloupané a vydlabané cukety (nakrájené na malé kostičky), 2 vajíčka, 10 dkg tvrdého sýra nahrubo nastrouhaného, 1 lžíce polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 sklenička dětské krupičky, 1 dl oleje, 1 mrkev jemně nastrouhaná, 10 dkg salámu nebo uzeného masa (je chutnější), sůl, pepř, mletý kmín, grilovací koření, může být česnek, cibule

Vše smícháme, dáme do pekáčku a pečeme dorůžova.

Kuličky s kedlubnou

1/2 kg mletého masa, 1 vejce, 1 cibule, sůl, pepř, majoránka, trocha strouhanky, 1–2 kedlubny

Vše smíchat, vytvořit kuličky velké asi jako karbanátek, rozložit do vymaštěného pekáčku a dát na čtvrt hodinky zapékat do trouby. Jednu větší nebo 2 menší kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme jimi předpečené kuličky, podlijeme a dáme ještě zapéct, až vše zrůžoví. Podáváme s vařeným bramborem.

Rádoby bramborový salát

Na dno nádobky vrstvíme sterilovaný celer (slít nálev), sterilovaný ananas – kousky (slít šťávu), šunku, vejce (asi 3 ks nakrájet na kostičky), malou majonézu, nastrouhaná jablka (asi 3 ks), tvrdý sýr nízkotučný (nastrouhat nahrubo). V lednici necháme odležet do druhého dne a poté opatrně promícháme. Nedoporučuje se promíchat okamžitě, je lepší nechat ve vrstvách odležet.

Letní pochoutka

1/2 kg vepřového masa (nakrájené na kostky), 5 paprik, 5 rajčat, 1 hlávka zelí, kmín, sůl

Maso dáme vařit do vody s kořením (3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 3 kuličky celého pepře, sůl a kmín). Papriky a hlávku zelí nakrájíme na proužky, rajčata nakrájíme na plátky, přidáme sůl a kmín, přilijeme vodu a vaříme doměkka. Pokud je rajčat málo, přidáme rajský protlak nebo kečup. Až je maso měkké a zelenina uvařená, smícháme vše dohromady a zahustíme zásmažkou. Podáváme s chlebem.

Linecké koláčky

250 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 žloutky, citronová kůra, 400 g hladké mouky

Těsto zaděláme večer a necháme v chladu odpočinout. Druhý den vyválíme na stéblo tlusté a vykrajujeme kytičky, polovinu množství pak s dírkou. Upečeme do slabě růžového odstínu. Plníme domácí rybízovou marmeládou. Linecká kolečka můžeme zdobit různě, třeba polít čokoládou, ozdobit ořechem, vykrojit slzičku a ozdobit mandlí, hned to vypadá, že máte spoustu druhů cukroví – a téměř bez práce.

Tvaroháček

½ kg tvarohu, 1 sklenice cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 vrchovaté lžíce želatiny, 1 sáček piškotů, ¼ kg Hery (rozpustit), ½ l mléka, ovoce (jahody)

Želatinu dáme do ¼ l mléka nabobtnat do rána. ¼ litru mléka ohřejeme a smícháme s nabobtnanou želatinou. Směs rozšleháme v misce s tvarohem a dalšími přísadami. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme hmotu a přidáme piškoty, ovoce nebo jahody. Dáme ztuhnout na 6 hodin do lednice.

Piškotový dort

2 balení piškotů, 1 ananasový kompot, 1 pudink, 1 máslo, 1/2 l mléka, kokos, 3 polévkové lžíce cukru moučka

Piškoty klademe na kulatý podnos a namáčíme je ve šťávě z kompotu. Naklademe dvě vrstvy a na ně rozetřeme krém, který jsme připravili z másla, cukru a pudinku. Postupujeme dále v další vrstvě piškotů a na ně poklademe ananasový kompot, pak zase vrstvu piškotů a nakonec dáme krém, který posypeme kokosem.

Hrnkový koláč

2 vejce, 1 hrnek cukru krystal, 0,5 hrnku oleje, 1 kypřicí prášek, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, ovoce dle chuti

Suroviny smícháme a vymícháme dohladka. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a poklademe ovocem. Posypeme drobenkou a dáme péct. Recept je pro 5–6 osob. Hrnek má obsah ¼ litru.

Tvarohové řezy

4 vejce, 15 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 6 dkg hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 12 dkg másla, 1 kostka tvarohu, rozinky, ořechy, nastrouhaná čokoláda

Žloutky s máslem a cukrem utřeme do pěny, přidáme tvaroh. Rozšleháme a postupně přidáváme mouku, ořechy, rozinky a čokoládu. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh. Pečeme na vyšším plechu nebo v pekáčku přibližně 25 minut při 180 °C.

Sušenky

1 Heru, 1 vejce, 1,5 šálku cukru a ¼ šálku vody utřeme do pěny. Poté smícháme dohromady 1,5 šálku polohrubé mouky, 0,5 lžičky sody a 1 lžičku skořice. Přidáme 3 šálky ovesných vloček, 1 šálek čokoládových kousků a 1 šálek oříšků nebo hrozinky. Vše smícháme dohromady a polévkovou lžící děláme hrudky. Sušíme v troubě na 150 stupňů.

Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Piše Milan.

Mám dnu.Mám rád ostrá jídla-mexická.Dále hodně kyselá,více octu.Např.utopence,nebo zavináče.Vadí ocet v jídle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet při dně nevadí a podle některých odborníků je dokonce prospěšný při snižování kyseliny močové, což je původce dny. Problém bude až v tom, co je do octa naloženo. Máte-li dnu, musíte omezit příjem masa a některých potravin. Mexická kuchyně je úžasná, ale je často plná mletého masa a fazolí a to prostě při dně nemůžete jíst ve velkém množství. Máte-li rád ostré, zkuste se orientovat raději na asijskou kuchyni. Ta nabízí mnoho chutných pokrmů založených jen na zelenině a tím i prospěšných pro nemocné dnou.

Při rozhodování o tom, co jíst a co ne, je dobré vědět, že to nesmí být kakao, alkohol a pivo, potom játra, brzlík a mozek, dále pak to nesmí být ani ančovičky, treska, sleď, makrela, mušle, sardinky, pstruh, krab, humr, ústřice a krevety. Z masa pak vyloučit slaninu, krůtí maso, telecí maso a zvěřinu. Ze zeleniny nejíst chřest, fazole, houby, hrášek a špenát. Ostatní můžete jíst podle libosti s tím, že pokrm s malou přítomností masa bude jen jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Blecha obecná

Blecha obecná neboli lidská (Pulex irritans) byla v Česku i v Evropě od 14. do 19. století nejrozšířenějším a nejtypičtějším lidským parazitem. Nyní je více rozšířeným druhem blecha psí či blecha kočičí, které ale také mohou napadat člověka. Blechy jsou významnými ektoparazitickými přenašeči nemocí.

Blecha obecná je rozšířena téměř po celé zeměkouli, výjimku tvoří jen několik oblastí tropických pralesů. Četnost výskytu klesá spolu se zvyšující se životní úrovní. Předpokládá se, že není původním cizopasníkem člověka, ale psovitých šelem, na kterých se i dnes hojně vyskytuje. Na člověka se pravděpodobně přenesla právě při domestikaci psa.

Blechy nebývají vysoce hostitelský specifické. Napadají teplokrevné živočichy a snadno se mezidruhově přenášejí. Blechu obecnou nejčastěji v domácnosti najdeme u člověka, psa, kočky či prasete a ve volné přírodě například u tchoře, kuny, jezevce nebo lišky, ale i některých hlodavců.

Blecha obecná je bezkřídlý hmyz hnědé až černé barvy (přesné zbarvení závisí na složení potravy), ze stran je zploštělá a tvořena články, které se směrem ke koncové části těla zvětšují a překrývají. Články jsou sklerotizované a porostlé brvami, které také směřují k zádi a tím usnadňují pohyb srstí hostitele. Záď je složena z 10 článků, z nichž 3 poslední slouží k rozmnožování. Blecha má tři páry nohou, dva páry (zadní a střední) jsou skákavé. Blechy dokážou vyvinout dostatečnou sílu pro velmi dlouhé skoky, což je způsobeno dobře vyvinutými stehny a kyčlemi a zároveň speciálními strukturami uvnitř nohy (resilin). Jsou velké od 2 do 8 mm a dovedou skočit do vzdálenosti asi 35 cm při výšce skoku 20 cm. Na chodidlech se nachází 2 drápy, které slouží k přidržování se na hostiteli. Oči blechy jsou málo vyvinuté a reagují spíše jen na intenzitu světelných podnětů. Na hlavě se dále nachází kyjovitá tykadla a bodavě-sací ústní ústrojí. To je tvořeno bodcem, který je vybaven žlábkem, a za pomoci maxill jím blecha saje krev. Dále můžeme na hlavě najít pysková a čelistní makadla, která mají bodec ochraňovat. Blecha dokáže vypít až 15x větší množství krve, než je její velikost. Od jiných druhů blech se blecha obecná odlišuje absencí ktenidií (ctenidium) na hlavě a chybějícím hřebenem na hlavě a předhrudí.

Blechy mají oddělené pohlaví. Pohlavní ústrojí samiček je tvořeno vaječníky – soustava trubiček a vejcovodů, které ústí do dělohy. Pohlavní ústrojí samečků je tvořeno párem varlat a chámovodovou schránkou s phallusem. Ten je velmi důležitý při klasifikaci druhů blech. Samička se se samečkem najde díky čichu, páří se v srsti hostitele. Blechy procházejí dokonalou metamorfózou. Oplodněná samička klade vajíčka v srsti hostitele, ta po několika hodinách oschnou a opadnou (dokážou se tak dobře šířit). Vylíhnou se z nich larvy, které mají kousací ústrojí a živí se organickými zbytky (kůže a podobně) či výkaly dospělců, které obsahují poměrně velké množství nestrávených zbytků krve. Larvy se třikrát svlékají a po několika dnech se přemění v kokon s kuklou. Z kokonu se po různě dlouhé době líhnou dospělci.

Při kousnutí se z blechy do hostitele dostávají takzvané hapteny, což jsou částečné antigeny, které dokážou vyvolat imunitní odpověď organismu. Při zablešení dochází k dlouhodobému přísunu těchto látek do těla hostitele, u kterého se může objevit přecitlivělost a následně i zdravotní problémy. Tento jev je častý u psů a objevuje se přibližně měsíce až roky po napadení blechami. Při nabodnutí kapiláry vpouští blecha trochu slin dovnitř těla hostitele a spolu s tím se můžou z jejich ústního ústrojí přenášet i potenciální patogeny. Dále může napadený pozorovat svědivé červené fleky podobné štípnutí komára, které ale do několika málo dnů mizí. Problém může způsobit až nadměrné škrábání místa vpichu, kde se v důsledku toho vytvoří infekční zánět.

Blecha obecná spolu s blechou morovou (Xenopsylla cheopis) byla – a v některých částech světa stále je – přenašečem moru. Jde o mor dýmějový, septikémický či plicní, které stály za epidemií nazývanou černá smrt. Ta se ve 14. století rozšířila z Asie (východního Kazachstánu) přes Čínu až do Evropy. Člověk se mohl tímto morem nakazit po kontaktu s blechami, které se vyskytovaly především na krysách (ty jsou zdrojem nákazy). V trávicím ústrojí nakažené blechy žijí bakterie Yersinia pestis, které způsobují vlastní onemocnění. Tyto bakterie se uvnitř blechy namnoží a zablokují žaludek. Důsledkem toho je neutišitelný hlad blechy, která stále saje krev a bakterie tak mohou proudit do svého nového hostitele. Plicní mor se šířil také kapénkovou infekcí.

V případě výskytu je nutné zamořené prostory ošetřit insekticidem na lezoucí hmyz, zásah je nutné opakovat po čtyřech až šesti týdnech, aby byly zlikvidovány i blechy, které se vylíhnou z nakladených vajíček.

Zdroj: článek Blechy na člověku

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Vacek.

Nikde nemohu dohledat, kolik vitaminu K obsahuje králičí maso, zvěřina (prase divoké, srnčí, zajíc) a křen, tedy netuším, nakolik konzumace těchto potravin ovlivní léčbu Warfarinem. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako muž užívající Warfarin máte stanoven limit pro denní příjem vitamínu K na úrovni 120 mikrogramů. Maso obecně patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K, takže se prakticky nemusíte vůbec hlídat v množství, které sníte. To samé platí i o křenu, který má také nízký obsah vitamínu K a navíc ho používáte jen v malém množství k dochucení. Zde je konkrétní výčet vámi zmíněných zdrojů masa:
1/2 kg vařeného králičího masa bez kostí = 5 mcg vitamínu K.
Maso z divokého prasete = 0 mcg vitamínu K.
1/2 kg srnčího masa = 1 mcg vitamínu K.
1/2 kg zaječího masa = 5 mcg vitamínu K.
Lžíce nastrouhaného křenu = 0,2 mcg vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a medvědí česnek

Recepty na nejlepší gulášové polévky

Poctivá gulášová polévka rychle zasytí a zahřeje. Zapomeňte na instantní náhražky, vychutnejte si pravou chuť domácí gulášové polévky. Charakteristickou chuť jí dodává vynikající dušené hovězí maso a paprika společně s brambory.

Gulášová polévka podle Pohlreicha

Ingredience: 350–400 g řádně odleželé hovězí kližky, 2 lžíce sádla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžíce středně pálivé mleté papriky, 1 středně velká cibule, 1 dl suchého nebo mírně nasládlého bílého vína, 2 středně velké brambory, sůl.

Postup: Maso nakrájejte na drobnější kostky. Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a uvařte v 1 ½ litru vody. V kastrolu osmahněte na sádle najemno pokrájenou cibulku se sladkou a pálivou paprikou. Vsypte a opečte kostky masa, pak přilijte víno a nechte je pomalu vydusit. Poté vlijte asi čtvrtinu vody z brambor, osolte a pomalu duste za občasného podlití vodou z brambor asi 1 hodinu. Pak přilijte zbytek vody z brambor, přidejte propasírované brambory a ještě asi deset minut nechte pobublávat.

Gulášová polévka z mletého masa

Ingredience: 300 g mletého masa, 30 g sladké papriky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, 5 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 300 g brambor, 1 dl oleje, 2 špetky kmínu, 3 špetky pepře, 2 cibule.

Postup: Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě s kmínem. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme mleté maso, sůl, česnek, pepř a papriku. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou směs přidáme do uvařených brambor. Vodu z brambor nesléváme. Zahustíme moukou a vodou. Na závěr dochutíme majoránkou.

Gulášová polévka s párkem

Ingredience: sádlo, 1 cibule, 6 nožiček párků, polohrubá mouka, gulášové koření asi půl pytlíku, 6 brambor, masox, sůl, majoránka, 2 litry vody.

Postup: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kolečka nakrájené párky, zaprášíme moukou. Směs dáme z plotny, přidáme gulášové koření, vodu a dáme zpět na plotnu. Přidáme brambory, masox, povaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme majoránku, osolíme, podáváme.

Gulášová polévka bez masa

Ingredience: 100 neanglické slaniny, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 ks paprikové klobásy, 2 lžičky soli, 2 lžičky sušené majoránky, 4 ks brambor, 1 lžíce hladké mouky, 2 ks cibule, 4 ks rajčat, 3 stroužky česneku, 1 ks nakládané feferonky, 1 hrst petrželky, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce gulášového koření, 1 lžíce mleté sladké papriky, ½ lžičky mleté pálivé papriky, 2 lžíce másla, ½ lžičky kmínu.

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na malé kousky, paprikovou klobásu na ¼kolečka. V hrnci zahřejeme olej s máslem (můžeme nahradit sádlem, do této polévky je to výborné), přidáme cibuli a krátce orestujeme, dále přidáme nakrájenou slaninu a klobásky, po chvilce také česnek, a společně důkladně orestujeme. Přidáme mletou červenou papriku, pálivou papriku, gulášové koření a vše promícháme. Přidáme hladkou mouku, promícháme a krátce orestujeme. Zalijeme trochou horké vody a necháme chvilku provařit. Mouky dáváme méně, protože na zahuštění použijeme ještě nastrouhaný brambor. Mezitím si v malém kastrůlku spaříme rajčata, ze kterých potom odstraníme slupku, dužinu pokrájíme na kousky a přidáme do základu polévky. Přidáme také nadrobno nakrájenou feferonku a dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a kmínem, celé promícháme a zalijeme 1,5 l vody. Jeden brambor nastrouháme najemno, zbylé nakrájíme na kostičky a vše přidáme do polévky. Polévku vaříme podle brambor cca 15–20 minut, přidáme majoránku, případně sušenou petrželku (pokud nemáme čerstvou) a ještě krátce provaříme. Tuto gulášovou polévku zdobíme na talíři čerstvou petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem.

Gulášová polévka z hovězího masa

Ingredience: 400–500 g hovězího předního masa (kližka, krk), 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, olej, mletá sladká paprika, mletá pálivá paprika, kmín, sůl, mletý pepř, 4 středně velké brambory, majoránka, 3–4 stroužky česneku, zelená petrželka.

Postup: Omyté a osušené maso nakrájíme na kostičky a prudce orestujeme na rozpáleném oleji. Až se maso zatáhne, přidáme pokrájenou cibuli a chvíli společně smažíme. Osolíme, opepříme, okmínujeme, opaprikujeme. Zaprášíme moukou, dobře promícháme a zalijeme horkým vývarem nebo vodou (cca 1,5 l). Promícháme a vaříme do změknutí masa. Když je maso měkké, přidáme oloupané a na kostičky pokrájené brambory, majoránku, a dovaříme do změknutí brambor. Podle potřeby dosolíme, opepříme a dochutíme rozmačkaným česnekem. Nakonec vmícháme posekanou zelenou petrželku. Podáváme s pečivem.

Gulášová polévka s klobásou

Ingredience: 2 klobásy, 5 brambor, 1 cibule, 1 masox, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 3 stroužky česneku, 1 lžíce sladké papriky, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 1 lžička majoránky, ½ lžičky kmínu, sůl.

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. V hrnci orestujeme na oleji cibuli, oloupanou a nakrájenou najemno, dorůžova. Přidáme červenou papriku, promícháme s cibulí a ihned zalijeme teplou vodou. Dále přidáme nakrájené brambory, kostku vývaru a dochutíme kořením a solí. Za občasného míchání vaříme cca 25 minut (až brambory změknou). Nakonec přihodíme na kolečka pokrájené klobásy a zahustíme moukou rozmíchanou cca ve 2 dcl studené vody. Vše promícháme a povaříme 5 minut. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, popřípadě dosolíme a dochutíme pepřem.

Rychlovka

Ingredience: 1 instantní gulášová polévka, ½ l vody, 3 stroužky česneku, olej.

Postup: Na oleji orestujte nadrobno pokrájenou cibulku, přidejte instantní polévku, 10 minut provařte, přidejte rozmačkaný česnek a podávejte.

Zdroj: článek Zkuste si udělat bezvadnou gulášovou polévku

Příběh

Ve svém příspěvku TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matus.

dobry den,
v casti "Obsah purinů v potravinách" uvadzate napr. kuracie ci hovedzie maso s obsahom ~40 mg/100 g
v casti "Co má střední obsah purinů" uz ale uvadzate hodnoty 100+ mg/100 pri kazdom druhu masa
v casti "Co má nízký obsah purinů" je uz len hovězí maso, konzervované 57; 96,5

ktore konkretne maso sa teda pohybuje okolo ~40 mg/100 g?
ak ma byt hodnota ~40 priemer pri urcitom druhu masa, a konkretne typy tohto masa maju spravidla 100+, ako sa da dostat na priemer 40 z takych hodnot?

dakujem a pekny den prajem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Uzené maso a cukrovka

Konzumace uzeného nebo jinak zpracovaného masa, jako jsou párky a uzeniny, výrazně zvyšuje riziko mrtvice, srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu. Nezpracované maso je zdravější a nezvyšuje vaše šance, že budete trpět srdečními chorobami a cukrovkou. Zatímco nadměrné požívání zpracovaného masa může být škodlivé pro vaše zdraví, konzumace přiměřeného množství uzenin nebo uzeného masa je v pořádku. Přiměřeným množstvím se v této souvislosti myslí jedna porce za týden.

Zdroj: článek Uzené maso při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Rajčata v jakém množství?
Chia semínka z warfarinu - lze?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když jste na Warfarinu, tak na rajčata i chia semínka si musíte dávat pozor. Určitě je oboje nejezte nárazově v jeden den. Když máte chuť na rajčata, tak si je dejte, ale v ten den omezte jinou zelenou potravinu, například papriky, salát a nebo i ořechy či brambory. Když máte chuť na chia semínka, tak postupujte obdobně, zase v ten den omezte nějakou jinou potravinu, která zvyšuje účinky Warfarinu. Když se rozhodnete, že chcete jíst chia semínka nebo rajčata trvale každý den, tak po dvou dnech od začátku jejich pravidelné konzumace si nechte u lékaře změřit srážlivost krve a po ukončení pravidelné konzumace znovu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chia semínka účinky

Zdravé maso pro diabetiky

Libové maso, včetně některých částí hovězího, vepřového a kuřecího masa, může být vhodnou stravou pro lidi s cukrovkou.

Lidé s cukrovkou by si měli vybírat libové maso, aby omezili příjem nezdravých tuků.

Následující části ukazují živiny pro jednu porci masa (28 gramů). Všechny porce obsahují 7 gramů bílkovin.

Velmi libové maso

Velmi libové maso má 1 g tuku a 35 kalorií na porci. Vyhovuje pouze krůtí nebo kuřecí prso bez kůže.

Libové maso

Libové maso má 3 g tuku a 55 kalorií. Mezi tato masa patří:

  • některé části hovězího masa, jako je pravá svíčková, flank steak (stejk z pupku) a roštěná;
  • libové vepřové maso, jako je čerstvá, konzervovaná, uzená nebo vařená šunka, debrecínská pečeně a vepřová panenka;
  • telecí maso, kromě telecích řízků;
  • drůbež, včetně kuřecího, krůtího a slepice (vše bez kůže);
  • volně žijící zvěř, jako je zvěřina a králík, včetně bažanta, kachny a husy (vše bez kůže).

Je důležité poznamenat, že některá masa, jako je kladenská pečeně a hovězí maso, mají vyšší obsah sodíku 400 miligramů nebo více na porci.

Zdroj: článek Jak vařit hovězí maso při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ JE DENNÍ DÁVKA VITAMÍNU K PŘI VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamberská M..

Prosím jaká je možná denní dávka vitamínu K při užívání warfarinu_?
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V případě léčby Warfarinem je adekvátní příjem vitaminu K pro dospělé muže 120 mikrogramů a pro dospělé ženy 90 mcg. Po celou dobu léčby je třeba udržovat příjem vitamínu K na stejné úrovni. Konzumace malého množství potravin, které jsou bohaté na vitamín K, by neměla způsobovat problém. Vyvarujte se konzumace velkého množství těchto potravin:

Kapusta
Špenát
Růstové klíčky
Kapustové listy
Brukev sítinovitá
Mangold
Brokolice
Chřest
Zelený čaj

Některé nápoje mohou zvýšit účinek Warfarinu, což vede k problémům s krvácením. Vyvarujte se nebo konzumujte jen malé množství těchto nápojů při užívání warfarinu:

Brusinková šťáva
Alkohol

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jaká je denní dávka vitamínu k při varfarinu

Blecha kočičí

Blecha kočičí (Ctenocephalides felis) je parazitem zejména koček a psů, ale byla nalezena i na ovcích, telatech, kozách, hlodavcích, králících a také na člověku. Je rozšířena po celém světě čili kosmopolitně. Samička denně snese 20–50 vajíček. Vajíčka jsou hladká, neudrží se na těle hostitele a spadnou někam, kde se z nich za jeden až deset dní vylíhnou larvy. Larvy se živí biologickým materiálem v prostředí včetně výkalů dospělých blech, zakuklí se a z kukly se líhne dospělý jedinec. To, že většina vývojových stadií blechy (vajíčka, larvy, kukly) žije mimo hostitele, je jedním z problémů při boji proti blechám. Vajíčka, larvy i kukly jsou většinou odolné vůči nepříznivým podmínkám, přičemž larvy jsou méně odolné proti vyschnutí než vajíčka. Kokon (zámotek) slouží larvám jako ochrana před predátory (například mravenci). Dospělá blecha již parazituje na svém hostiteli, živí se krví, ale využije jen malou část, většinu krve vyloučí s výkaly, které jsou po rozmáčknutí typicky červené. Pouze dospělá blecha je schopná reprodukce, jen v tomto stadiu můžeme rozlišit samičku a samečka. Délka vývoje závisí na vnějších podmínkách, v létě vývoj trvá 4–5 týdnů, v zimě déle.

Dospělá blecha je zbarvena červenohnědě, někdy černě, larva je bílá se zřetelnou hnědou hlavou. Dospělec je velký 1–3 mm a má silné zadní nohy, které slouží ke skákání a běhu; beznohá larva měří okolo 0,5 mm. Velké skoky umožňuje bleše mimo jiné látka resilin, avšak před dalším skokem musí blecha určitou dobu počkat, než se látka doplní. Dospělec žije čtyři až pětadvacet dní. Dříve, než se larva promění v dospělce, musí projít stadiem kukly. Vlákno kokonu (zámotku) je lepkavé a lehce se na něj nalepují různé nečistoty, které chrání kuklu před vysycháním a také slouží jako maskování. Od podobné blechy psí lze blechu kočičí odlišit mikroskopicky – v krajině čelního štítku má plošší hlavu a má delší první zub v lícním hřebenu.

Blecha kočičí je parazit, který může hostiteli způsobit více různých nepříjemností, může být přenašečem chorob, může hostitele celkově oslabit a podobně. Bleší sliny obsahují látky, které zabraňují srážení krve, díky tomu se může blecha dostatečně nasytit. Látky však vyvolávají alergickou reakci hostitele, hostitel má tendenci se škrábat a může si způsobit hnisání či ekzémy. Dále mohou blechy přenést na svého hostitele tasemnici psí. Vzhledem k tomu, že se blechy živí krví, mohou být nebezpečné pro malá nebo křehká zvířata – mohou způsobit chudokrevnost štěňat, koťat či dospělých zvířat malých plemen, která mohou následkem anémie i uhynout. Vzácněji blechy přenášejí tyfus a mor myší.

Mezi nejběžnější prostředky proti blechám patří spreje, šampóny, tablety a speciální obojky. Souběžně je nutné uklidit celou domácnost – vyklepat a vyluxovat pelíšky, deky, čalounění (sáček neponechávat ve vysavači!). Prostředky proti blechám můžeme rozdělit do dvou skupin: adulticidy hubí dospělé jedince, zatímco růstové regulátory zabraňují vývoji vajíček. Oba typy prostředků mají své výhody i nevýhody. V prvním případě musí dojít k přímému kontaktu hubicí látky s blechou, takže je nutné kromě zvířete ošetřit i domácnost. Nevýhodou růstových regulátorů je, že nezabrání usazení blechy na kočce či psu; ovšem jakmile blecha začne sát krev, nasaje látky zabraňující vývoji vajíček, která naklade. Optimálním řešením je proto kombinovat oba typy prostředků.

Zdroj: článek Blechy na člověku

Poradna

V naší poradně s názvem ZRYCHLENÝ TEP V KLIDOVÉM REŽIMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

tep v klidu 135, tlak je normální, 124/80

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zrychlený tep v klidu v hodnotách nad 100 je stav nazývající se tachykardie. Tachykardie může být nebezpečná v závislosti na její základní příčině a na tom, jak silně musí srdce pracovat. Někteří lidé s tachykardií nemusí mít žádné příznaky ani komplikace. Tachykardie však výrazně zvyšuje riziko mrtvice, náhlé srdeční zástavy a smrti. Proto, pokud jste tuto hodnotu naměřila prvně a i opakovaná měření ji potvrdila, tak byste měla neprodleně kontaktovat svého lékaře a nebo zavolat rychlou záchrannou pomoc na čísle 112.

První pomoc
Sama si urgentně můžete pomoci manévry stimulujícími bludný nerv:
- zhluboka se nadechněte, zadržte dech a současně tlačte, jakoby jste se chtěla nuceně vykakat po dobu 10 vteřin a pak zprudka vydechněte;
- vynucený kašel;
- ponoření obličeje do misky s ledovou vodou;
LÉKY
Pokud máte od lékaře předepsané léky k regulaci srdeční frekvence nebo obnovení normálního srdečního rytmu, tak je použijte.

Příčiny tachykardie
Tachykardie je obecně způsobena přerušením elektrických impulsů, které řídí srdeční činnost - rychlost, jakou srdce pumpuje. Možnými příčinami jsou následující situace, podmínky a nemoci:

- reakce na určité léky;
- vrozené abnormality srdce;
- přílišná konzumace alkoholu;
- konzumace kokainu a některých dalších rekreačních drog;
- nerovnováha elektrolytů;
- srdeční onemocnění, které má za následek špatné zásobování krví a poškození srdečních tkání, včetně ischemické choroby srdeční, srdeční chlopně, srdečního selhání, srdečního svalu, nádorů nebo infekcí;
- hypertenze;
- hyperaktivní štítná žláza;
- kouření;
- některé plicní nemoci;
Někdy se nepodaří zjistit přesnou příčinu tachykardie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zrychlený tep v klidovém režimu

Rakovina konečníku podle Wiki

Wikipedie uvádí, že kolorektální karcinom, nebo ne zcela přesně rakovina tlustého střeva, představuje jedno z nejčastějších nádorových onemocnění. Někdy používané označení rakovina tlustého střeva je prakticky synonymem. Podle MKN-10 nemá kolorektální karcinom jeden kód, jde o diagnózy C18, C19 a C20. Nejčastěji se vyskytuje u lidí nad 50 let. Způsobuje smrt zhruba 655 000 lidí ročně. Jedním z nejpostiženějších států na světě je Česko (společně se Slovenskem a Maďarskem).

Kolorektální karcinom obvykle nevzniká náhle. Na sliznici tlustého střeva nejprve vzniká benigní polyp, ve kterém dochází k dalším změnám buněk, které nakonec vyústí v karcinom. Odstranění polypu, například při kolposkopickém vyšetření, tak představuje vyléčení.

Poměrně výrazný vliv na rozvoj kolorektálního karcinomu má životní styl. Nejsignifikantnějším faktorem (karcinogenem) je pití alkoholu, které je v Česku velmi vysoké. Existuje rovněž statisticky významný vztah mezi množstvím snědeného masa a rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva – každých 100 gramů denně zkonzumovaného červeného masa zvyšuje riziko onemocnění o 17 %. Další jsou rizikové faktory jako nedostatek zeleniny v potravě, úprava potravy grilováním a smažením, konzumace uzenin a kouření.

Kolorektální karcinom se může vyskytovat v některých rodinách častěji, důvodem může být genetika, ale i jiné faktory (například stravovací návyky). Kromě toho existuje i několik genetických poruch, v rámci nichž se může kolorektální karcinom vyskytovat. Pro to, že je nádor součástí nějakého genetického syndromu, svědčí především nízký věk nemocného (20–30 let) a mnohdy velmi častý výskyt nádorových onemocnění v nižším věku u pokrevních příbuzných.

Vlivem prostředí jsou myšleny především klimatické podmínky a znečištění životního prostředí. Zdá se ale, že tyto vlivy nejsou pro rozvoj kolorektálního karcinomu výraznými rizikovými faktory. Za určitých okolností se mohou jako rizikové jevit dusičnany v pitné vodě.

Familiární adenomatózní polypóza (FAP)

FAP je nejčastějším geneticky podmíněným syndromem spojeným se vznikem kolorektálního karcinomu. Název poměrně dobře popisuje onemocnění – již v poměrně nízkém věku se v tlustém střevě postiženého objevuje velké množství polypů, které se mohou dříve nebo později zvrhnout v maligní karcinom. Jedinou možnou terapií je sledování a průběžné odstraňování polypů kolonoskopicky. Onemocnění je způsobeno mutací jediného genu pojmenovaného APC.

Gardnerův syndrom

U postižených se kromě polypů tlustého střeva vyskytují i osteomy (nádory kostí) a fibromatóza (mnohočetné benigní nádory vaziva).

Turcotův syndrom

U postižených se kromě polypů tlustého střeva vyskytují i maligní nádory mozku.

Lynchův syndrom

U postiženého vzniká již v časném věku kolorektální karcinom bez předchozího vzniku polypů (Lynch I). Syndrom Lynch II je doprovázen výskytem dalších nádorů – děložní sliznice, žaludku, pankreatu, kůže i jiných. Byla identifikována řada genů zodpovědných za vznik tohoto syndromu, nejčastěji je však příčinou mutace genů MSH2 a MLH1. Někdy se Lynchův syndrom označuje jako HNPCC (Hereditary NonPolyposis Colorectal Cancer).

Klinické projevy

Nebezpečí kolorektálního karcinomu spočívá v tom, že může probíhat poměrně dlouho skrytě jako nemoci konečníku a manifestovat se až v pokročilejším, a tedy obtížněji řešitelném stadiu. Většinou se manifestuje krví ve stolici, méně často bolestí břicha, střídáním zácpy a průjmu, hlenem ve stolici, hubnutím nebo změnami chutě.

Screeningově se pro záchyt podezření na kolorektální karcinom uplatňují především palpační vyšetření per rectum (nádor často roste v konečném úseku střeva v dosahu prstu) a biochemický test na přítomnost krve ve stolici. Podle současných doporučení jsou do screeningu zahrnuti všichni pacienti od 50 let. V Česku je test na skryté krvácení ve stolici možno opakovat každoročně do věku 55 let, poté jednou za dva roky. Od roku 2009 se uplatňuje nový populační screening, který zahrnuje i možnost provedení screeningové kolonoskopie.

Vyšetření tlustého střeva se provádí metodami endoskopickými nebo zobrazovacími, především rentgenovými. Pro definitivní diagnózu je nutné odebrat vzorek na histologické vyšetření. To umožňuje vyšetření pomocí endoskopu nebo jsou vzorky odebírány přímo při operaci. Zobrazovací metody (irigografie – kontrastní rentgenové vyšetření, CT kolografie či MR kolografie) odběr vzorků neumožňují. Histopatolog pak určí, zda jde vůbec o nádor, zda je benigní či maligní a o jaký typ nádoru jde. Podle těchto údajů se poté řídí další terapie.

Kromě typu nádoru je nutné určit ještě rozsah postižení. K tomu se běžně používá RTG plic, sonografie jater a CT malé pánve. Pro sledování dalšího vývoje choroby se změří hladina tumor markerů v krvi, obvykle jde o markery CEA a CA 19-9. Mikroflóra může také napomoci k diagnostice.

Terapie

Chirurgická terapie

Základem je odstranění části střeva s nádorem. Pokud je odstraněna veškerá nádorová masa, lze považovat výkon za radikální, tedy uzdravující. Za radikální výkon lze považovat za určitých okolností i odstranění metastáz v játrech. Podle toho, která část střeva je odstraněna, je někdy třeba vytvořit pacientovi umělý vývod (stomii).

Radioterapie

Radioterapie se u nádorů pravého tračníku prakticky neprovádí, protože střevo je vysoce citlivé na záření. V případě nádorů levého tračníku, zejména v případě nádorů rekta a řiti, může být radioterapie zvolena jako neoadjuvantní terapie, tedy ke zmenšení nádoru před dalším výkonem.

Chemoterapie

Chemoterapie se používá buď jako adjuvantní léčba (tj. jako další léčba při operaci, je-li vyšší riziko metastáz), nebo jako léčba pokročilého metastatického procesu. Obvykle se používá kombinace 5-fluorouracilu a leukovorinu (protokol FUFA), nebo se přidává irinotekan – FOLFIRI, nebo se používá trojkombinace + oxaliplatina (FOLFOX). Kapecitabin je proléčivo 5-fluorouracilu, které lze podávat perorálně. Cílená biologická léčiva jsou bevacizumab, panitumumab a cetuximab. Nejnovějšími látkami v této indikaci jsou aflibercept a regorafenib.[1]

Zdroj: článek Rakovina konečníku

Poradna

V naší poradně s názvem ZJIŠTĚNO ZVÝŠENÉ PSA CO DÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Petr.

nevíte co pomůže snížit PSA ? dík za zprávu, a proč to neřeší onkologie ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

PSA indikuje nádor prostaty. PSA v malé míře produkuje i zdravá tkáň prostaty, takže je-li PSA zvýšen jen málo, tak ne vždy to znamená, že jde o rakovinu prostaty. PSA jde snížit určitými potravinami a režimovými opatřeními.
1. Rajčata - obsahují lykopen. Vědecký výzkum prokázal, že konzumace lykopenu snižuje riziko rozvoje rakoviny prostaty u mužů s rodinnou anamnézou nemoci. V poslední době vědci našli důkaz, že konzumace většího množství lykopenu může také snížit hladiny PSA. Vařená rajčata dodají více lykopenu než ta syrová.
2. Vitamín D snižuje hladinu PSA.
3. Sója - obsahuje isoflavony, které zpomalují průběh rakoviny. Pití sójového mléka je optimální.
4. Zelený čaj - výzkum zjistil že živiny v zeleném čaji byly schopny chránit před rakovinou prostaty a snížit hladiny PSA.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kotvičník nežádoucí učinky

Maso a cukrovka

Lidé s diabetem 2. typu by měli omezit nebo se vyhnout vysoce tučným kusům masa, jako je běžné mleté ​​hovězí maso, salám, párek v rohlíku, klobása, slanina a žebra, protože stejně jako plnotučné mléčné výrobky mají vysoký obsah nasycených tuků. Nasycené tuky v mase zvyšují cholesterol a podporují záněty v celém těle a mohou také vystavit lidi s cukrovkou ještě většímu riziku srdečních onemocnění, protože jejich riziko je již zvýšené v důsledku cukrovky. Lidé s cukrovkou 2. typu mají vyšší riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku, abnormálního cholesterolu a vysokých triglyceridů, vlivem obezity, nedostatku fyzické aktivity, špatně kontrolované hladiny cukru v krvi nebo vlivem kouření. Místo tučných kusů masa si vyberte libové bílkoviny, včetně kuřecího a krůtího masa bez kůže, ryb a korýšů, vepřové panenky a libového hovězího masa. Pokud potřebujete použít mleté ​​hovězí, ujistěte se, že je vyrobeno alespoň z 92 procent libového a 8 procent tuku.

Zdroj: článek Uzené maso při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK XARELTO 20 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer.

Můžu čokoládu když užívám lék xarelto.dekuji Neubauer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje zde interakce mezi kakaovým práškem a lékem Xarelto. Tato interakce jídlo-lék může potenciálně vést ke zvýšenému riziku významného krvácení.
Krátké vysvětlení je, že bylo prokázáno, že konzumace kakaa inhibuje adhezi, agregaci a aktivitu krevních destiček. Tento efekt je u kakaa tak silný, že je srovnatelný s efektem léku Aspirin, jak se můžete dočíst v této studii: https://pubmed.ncbi.nlm.nih…
Konzumace kakaa může vést u některých pacientů léčených antikoagulanty ke zvýšenému riziku krvácení.
Antikoagulační léky se často používají k prevenci srážení krve proto, že také inhibují aktivitu krevních destiček, adhezi a jejich agregaci. Xarelto je v tomto ohledu jiné, protože rivaroxaban (účinná látka Xarelta) je inhibitor faktoru Xa, důležitého proteinu, který zabraňuje tvorbě trombinu a trombu s minimálními účinky na funkci krevních destiček. Přímá interakce kakaa a Xarelta tedy není možná. Nebezpečí zůstává v efektu kakaa, že působí jako přírodní antikoagulant. Pro dosažení tohoto efektu je ale nutné kakaový prášek užívat pravidelně, dlouhodobě a v relativně velkých dávkách.
Ptáte-li se na čokoládu, tak si ji můžete s klidem dát, i když užíváte lék Xarelto. Proč? Protože je pro vás určitě důležité zůstat dlouho zdravý a nebudete riskovat obezitu, aterosklerózu nebo diabetes, jenž jsou následky přejídání se čokoládou. Když budete konzumovat čokoládu střídmě jako pamlsek, tak budete mít příjem kakaa tak nízký, že to vůbec nenaruší vaši koagulační léčbu. Rovněž je třeba vědět, že mnohé čokolády kakaový prášek vůbec neobsahují. Například oblíbená čokoláda Milka ho má v sobě jen 30%.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék xarelto 20

Mnoho masa = cukrovka

Studie EPIC-InterAct [1] zjistila souvislost mezi konzumací masa a diabetem 2. typu.

Vědci sledovali více než 340 000 dospělých v osmi evropských zemích po dobu více než 11 let. Potvrdili vyšší riziko u jedinců s vyšší konzumací masa, konkrétně červeného a zpracovaného masa.

V další velké studii [2] ze vzorku více než 63 000 dospělých Číňanů vědci zjistili vyšší riziko cukrovky 2. typu u těch, kteří jedli červené maso, a u těch, kteří jedli drůbež s vyšším obsahem hemového železa.

Tyto studie naznačují důležitost zdravé stravy i při léčbě cukrovky.

Zdroj: článek Jak vařit hovězí maso při cukrovce

Kožní svrab u králíků

Přenos svrabu na kůži je možný druhotně při drbání, pokud králík má již ušní svrab. V králičí srsti je nejvýznamnějším zevním parazitem roztoč dravčík (Cheyletiella parasitivorax). Přenáší se přímo kontaktem s napadeným zvířetem, ale i nepřímo, například podestýlkou nebo použitím kartáče pro více jedinců. Tento roztoč není druhově specifický, může způsobit podráždění kůže dalších druhů zvířat a také lidí. Infestace (zamoření) dravčíky způsobuje u králíků svědění a šupinatění kůže (parazitům se někdy říká „chodící lupy“). Nejvíce postiženým místem je obvykle krk. Když se šupiny vyčešou hřebínkem, jsou oproti tmavému povrchu patrní pohybující se roztoči. Kvůli diagnostice této ektoparazitózy je doporučeno udělat otiskový preparát kůže pomocí lepicí pásky a poté ji prohlédnout pod mikroskopem. Pro dravčíky jsou typická mohutná, dovnitř zahnutá makadla (pedipalpy), která slouží k přidržování potravy (šupin kůže).

Zdroj: článek Králičí svrab

Ušní svrab přenos z králíka na člověka

Zoonózy mohou u člověka vyvolat dermatitidu. U člověka králičí svrab vyvolává dočasné papulární léze, dermatitidu a pruritus na břiše, krku a končetinách. Léze jsou výraznější u dětí a žen, zejména na pokožce, která byla v bezprostředním kontaktu s nakaženým zvířetem, a to i v případě asymptomatického průběhu. Inkubační doba může být velmi krátká (bezprostředně po kontaktu se zvířetem). Přenos z králíka na člověka je velmi vzácný.

Zdroj: článek Králičí svrab

Výběr potravin

Strava je individuální – jednoznačný jídelníček nelze určit, níže tedy naleznete spíše obecná doporučení.

  • Pečivo: suchary, veka, rohlíky netučné, piškoty, starší vánočka.
  • Mléko a mléčné výrobky: mléko nepodáváme jako samostatný nápoj. Pokud snášíte mléčné výrobky, používejte nízkotučné sýry, krájený sýr, netučný tvaroh, nízkotučný bílý jogurt s živou kulturou.
  • Polévky: vývary z hovězího nebo drůbežího masa, ze kterého odstraníme viditelný tuk, doplníme rýží, těstovinou, kapáním. Polévky obilninové, rozmixované bramborové, zeleninové, žemlové.
  • Maso: libové hovězí, vepřové, telecí, kuřecí, krůtí, králičí, filé, kapr, šunka, také klokaní, pštrosí, losos, treska.
  • Přílohy: dušená rýže, těstoviny, jemný knedlík, bramborová kaše.
  • Omáčky: rajská, koprová (při snášenlivosti mléka), dietní svíčková s prolisovanou zeleninou.
  • Tuky: čerstvé máslo na pečivo nebo na omaštění pokrmu, olivový olej.
  • Vejce: jako samostatný pokrm nepodáváme, k přípravě jídel používejte celá vejce v menším množství.
  • Ovoce: výběr je velmi úzký, ze syrových druhů můžeme podat pouze zralé banány. Jablka, broskve a meruňky zbavíme jader a slupek, dusíme a prolisujeme.
  • Zelenina: nepoužíváme syrovou, nejvhodnější je vařená mrkev, jemně nastrouhaná nebo rozmixovaná. Celer, petržel, špenát, hlávkový salát jemně krájený.
  • Koření: pokrmy mírně solíme, kořeníme jemně mletým kmínem nebo vývarem z kmínu, koprem, petrželovou natí, vanilkou, citronovou šťávou. K ochucení jídel je možné použít kořenicí přípravky Vegi-vegi a Family-vegi. Vhodné bylinky či koření jsou bazalka, dobromysl (oregano), fenykl, kmín, koriandr, majoránka, máta, mateřídouška, meduňka, pažitka, petrželka, pomerančová kůra, puškvorec, rozmarýn, saturejka, tymián, muškátový oříšek, paprika sladká, skořice. Pro zastření chuti a vůně některého jídla můžeme použít i výraznější koření (například do pomazánek dáme česnek, hořčici, kyselou okurku, kečup, cibuli, citronovou šťávu a podobně).
  • Moučníky: podáváme v omezeném množství, nepoužíváme těžké, máslové krémy. Vhodné jsou piškotová roláda s džemem, piškotová bublanina s meruňkami, piškot s citronovou polevou, bílkový chlebíček, ovocné řezy se želatinou, ovocný kysel, při snášenlivosti mléka vanilkový krém, bílková pěna šlehaná s džemem, tvarohový krém šlehaný s džemem, sněhové pečivo.

Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Konzumace tekutin

Minimální příjem tekutin denně činí 2 litry. Nejlepší je kvalitní pitná voda, vhodné bylinné a ovocné čaje a ovocné džusy. Doporučená dávka konzumace kávy i čajů je maximálně 3 šálky denně, protože látky v nich obsažené se samozřejmě dostávají do mateřského mléka, které dítě pije.

Zdroj: článek Správná strava při kojení

Pivo při antibiotikách

Konzumace piva při užívání antibiotik je možná, ale musíte si uvědomit, jak zatěžujete svůj organismus (játra) a snižujete účinek antibiotik. Z medicínského hlediska byste neměli při nemocech konzumovat alkohol.

Při některých antibiotikách je konzumace alkoholu životu nebezpečná. Ve většině případů není kontraindikace při užívání antibiotik žádná.

Zdroj: článek Antibiotika a alkohol

Houba Reishi

Houba Reishi měla po staletí pevné místo v tradiční čínské medicíně jako drahocenná houba, která podporuje vitalitu a dlouhý život. V angličtině znamená její čínské jméno „houba nesmrtelnosti". Stejně jako to, že byla používána jako symbol štěstí, i toto jasně ukazuje, jak velmi ceněná tato houba zůstává i v dnešních dnech. Mnoho z jejích tradičních účinků bylo již prokázáno ve vědeckých studiích. Její bioaktivní složky zahrnují mimo jiné polysacharidy a antioxidanty. Výzkum této medicinální houby se zejména soustřeďuje na imunomodulační a protinádorové vlastnosti. Ovšem pravidelná konzumace pomáhá i při jiných obtížích.

Pravidelná konzumace Reishi:

  • má příznivý vliv na červené krvinky, zlepšuje cirkulaci krve
  • snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi
  • koriguje některé srdeční arytmie způsobené stresem
  • zvyšuje okysličení srdečního svalu
  • stimuluje imunitní systém, působí antibakteriálně, antivirově
  • upravuje krevní tlak
  • omlazuje jaterní buňky a obnovuje jejích důležité funkce
  • upravuje vylučování žaludeční kyseliny a tím působí jako prevence při vředech
  • upravuje stolici, pomáhá při zácpě a syndromu podrážděného střeva
  • tlumí zánětlivé projevy, tlumí alergie a posiluje imunitní systém
  • pomáhá napravit regulatorní funkce ledvin
  • snižuje úroveň cukru v krvi a má příznivý vliv na zdraví prostaty
  • pomáhá mírnit alergie s různými příznaky
  • významný podpůrný prostředek při léčbě rakoviny, chronické bronchitidě, astmatu, kardiovaskulárních onemocněních, hypertenzi

Zdroj: článek Reishi - nežádoucí účinky

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš

 Nina Vinšová


kralici jatra
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
králičí paraziti
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.