Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.
Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:
fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.
Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:
mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.
Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:
rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.
Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.
Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:
sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,9 g,
perník obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,8 g,
čokoládové sušenky & Animal Crackers obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21 g,
jemné trvanlivé pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,8 g,
Vanilka Cream Sandwich obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,7 g
ovocný koláč obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,5 g,
piškotový dort obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,2 g.
Druhy mouky s vysokým obsahem sacharidů:
bramborová moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 133 g,
bílá rýžová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 126,6 g,
rafinovaná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 123,7 g,
bílá chlebová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 99,4 g,
žitná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 78,2 g.
Marmelády a džemy s vysokým obsahem sacharidů:
marmelády obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 13,3 g,
meruňkový džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 12,9 g
dietní džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 7,5 g.
Pečivo s vysokým obsahem sacharidů:
francouzský chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 72,1 g,
pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 39,5 g,
sladké pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,5 g,
pita chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
křupavá pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27 g,
muffin obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,2 g,
tortilla obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 15,4 g,
bílý chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 14,3 g.
Výrobky z brambor s vysokým obsahem sacharidů:
bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,3 g,
instantní bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,9 g,
sladké brambory obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,7 g,
hranolky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,2 g,
bramborák obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 10,3 g.
Nápoje a ovoce šťávy s vysokým obsahem sacharidů:
jahodový koktejl obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 53,3 g,
Guava Nektar obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40,8 g,
Fruit Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40 g,
ovocné ochucené nápoje obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 38,2 g,
hroznová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 37,4 g,
Passion Fruit Juice obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,7 g,
Orange snídaňový nápoj obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
Green Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,8 g,
šťáva z granátových jablek obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,7 g,
ananasová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,2 g.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s konzumací kuřecího masa při dně. Všude se píše, že se nemá konzumovat maso mladých zvířat, ale tady v tom vašem jídelníčku je to samé kuře? Děkuji!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kuřecí maso je libové maso s vysokou nutriční hodnotou, ale lidé se dnou si musí dávat pozor na to, jak maso používají, v jakém množství a jak kuře připravují.
Pokud máte dnu, musíte kuřecí maso konzumovat opatrně. Kuře má určité množství purinů. Zdravý nízký příjem purinů může chránit krevní cévy, ale příliš mnoho může vyvolat zhoršení dny.
Nutriční hodnota kuřete se v zásadě liší mezi prsy, stehny a křídly. Obsah purinů v kuřeti bude v různých částech jeho těla rozložen různě. U lidí se dnou a hyperurikémií je třeba pečlivě zvážit celkové množství purinů a druhy konzumovaných purinů, zejména hypoxanthin.
Obvykle se doporučuje pro léčbu hyperurikémie a dny snížit příjem purinů na méně než 400 mg/den. To by měla být také doporučená denní dávka purinů.
Kuře je primárně potravinou s mírným množstvím purinů, ale množství purinů v mase se pohybuje od nízkého po velmi vysoké. Proto by se lidé se dnou měli vyhýbat orgánovému masu, jako jsou kuřecí játra.
Puriny v kuřecím mase/100g:
- V kříži a na zadku je 68,8 mg.
- V prsou, bez kůže je 141,2 mg.
- Křídla obsahují 137,5 mg.
- Stehna obsahují 122,9 mg.
- Játra obsahují 300 mg.
Celkový obsah purinů v kuřeti můžete snížit dodržením těchto pokynů. První věc, kterou můžete udělat, je odstranit kůži, protože obsahuje extra puriny a nezdravé tuky. Také vařené kuře má méně purinů. Tepelné zpracování obecně, ať už vlhkým teplem (vařením) nebo suchým teplem (pečením), snižuje obsah purinů. Tento proces mírně zvýší adenin, guanin a sníží hypoxantin ve srovnání se syrovým stavem. Vaření částečně snižuje obsah purinů v kuřecím mase, protože se při něm puriny uvolňují do vývaru. To ukazuje, proč jsou také některé omáčky a polévky považovány za jídla s vysokým obsahem purinů. Vařením kuřete, smažením a grilováním, dušením se velké množství purinů uvolní a vstřebá do vývaru nebo výpeku.
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.
Špagetová dýně
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá moc práce, dýně se vloží do trouby a peče se.
Výživový bonus: přináší významné množství vitamínu C, pomáhá snížit bolesti svalů a oxidační poškození po intenzivním slunění.
Meruňky
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
Meruňky jsou vhodné jako svačina, přidané do jogurtu, do ovesných vloček, a dokonce i do salátů.
Výživový bonus: obsahují vysoké množství beta-karotenu.
Avokádo
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
Avokádo je prakticky bez cukru. Ve skutečnosti 75 procent jeho sacharidů pochází z nestravitelné vlákniny.
Výživový bonus: obsahuje nenasycené tuky.
Jahody
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
Jahody svou chutí uspokojí chuť na sladké.
Výživový bonus: jsou zdrojem vitamínu C.
Červený grapefruit
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
Tento druh obsahuje asi o 20 procent méně cukru než jeho oranžová varianta. Jen nezkoušejte zkrotit jeho kyselou sílu obalením v cukru.
Výživový bonus: je zdrojem vitamínu C.
Další prospěšné ovoce: rebarbora, vodní meloun, broskve, ananasový meloun, ostružiny.
Sumec
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Sumec obsahuje vysoce kvalitní bílkovinu. Filety z této ryby jsou skvělé dušené, grilované, pečené v troubě nebo na pánvi.
Výživový bonus: maso sumce je dobrým zdrojem vitamínu B12, který náš nervový systém potřebuje, aby správně fungoval.
Konzervy z lososa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Výživový bonus: tato forma pokrmu je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si tělo neumí samo vytvořit.
Kuřecí paličky
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Kuřecí paličky mají bohatší chuť než kuřecí prsa. Pokud se bojíte zbytečného tuku v kůži, tak tu můžete jednoduše odstranit a upéct paličky samostatně.
Výživový bonus: obsahují selen, což je výborný antioxidant.
Krůta
Jedna porce krůtího masa obsahuje 0 gramů sacharidů.
Mleté krůtí maso je dobrou alternativou hamburgerů.
Výživový bonus: obsahuje úplný arzenál esenciálních aminokyselin, které mohou „napumpovat“ svaly.
Vepřová panenka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Vepřová panenka, pokud je správně připravená, má dobrou šťavnatou chuť. Má vynikající poměr bílkovin a tuků.
Výživový bonus: je dobrým zdrojem thiaminu (vitamín řady B).
Svíčková
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Výživový bonus: červené maso je přirozeným zdrojem kreatinu.
Rostbíf
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Zkuste několik plátků rostbífu s restovanou červenou paprikou a dijonskou hořčicí. Jde o výborný pokrm.
Výživový bonus: obsahuje vysoce vstřebatelnou normu železa.
Další vhodné druhy masa a ryb: slepice, platýs, mleté hovězí maso, krůtí prsa, kuřecí stehna, konzervované sardinky.
Niva
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) rovná se 0 g.
Niva má ořechovou příchuť a je výborná s dušenou brokolicí.
Výživový bonus: je zdrojem prvotřídního vápníku.
Máslo
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Máslo si díky svému složení opět našlo své místo v naší kuchyni, zkuste smíchat dušený květák s máslem, čerstvým tymiánem a ochutit solí.
Výživový bonus: náhražky másla mohou cholesterol ovlivnit hůř než nasycené tuky obsažené v másle.
Vejce
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Protein ve vejcích je považován za kvalitu vyšší, než jakou lze nalézt v jiném pokrmu.
Výživový bonus: vědci zjistili, že vejce jsou překvapivě dobrým zdrojem antioxidantů.
Cottage cheese
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Výživový bonus: Cottage cheese je napěchovaný proteinem s nízkým obsahem sacharidů. Je tak dobrou volbou stravy ve večerních hodinách.
Řecký jogurt
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
Výživový bonus: obsahuje probiotika, která jsou důležitá pro náš organismus.
Kozí mléko
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
Kozí mléko obsahuje méně sacharidů než kravské mléko a je snadněji stravitelné, a podle nedávného výzkumu je bohatší v řadě živin, jako jsou omega mastné kyseliny.
Výživový bonus: obsahuje konjugované kyseliny linolové (CLA) a mastné kyseliny.
Další prospěšné mléčné výrobky s nízkým obsahem uhlohydrátů: hermelín, kozí sýr, ricotta, kefír, zakysaná smetana, tavený sýr.
Tofu
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
Tofu je nejen pro vegetariány, nabízí levnou variantu bílkovin i pro „masožravce“. Samotné je bez chuti, ale když přidáte tofu do omáčky, tak brilantně pohltí její chuť. Tofu lze marinovat a opékat jako maso na grilu.
Výživový bonus: obsahuje isoflavony, které jsou pro organismus prospěšné.
Tempeh
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
Tempeh je masitá placička, která je vyrobena z fermentovaných sójových bobů, což je slušný zdroj bílkovin. Jeho chuť lze popsat jako kouřovou, ořechovou a zemitou. Hodí se do polévek, omáček a k opékání.
Výživový bonus: obsahuje zdravá probiotika.
Fazole
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 18 g.
Fazole mají vyšší obsah sacharidů, ale mohou se pochlubit značným množstvím rostlinných bílkovin – 12 gramů ve 100 g. Můžete je použít do salátů a s míchanými vejci.
Výživový bonus: obsažená vláknina může pomoci snížit prudký vzestup hladiny krevního cukru způsobený sacharidy v potravě.
Dýňová semínka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Dýňová semínka jsou zdrojem bílkovin (asi 7 gramů v porci). Používají se do salátů, ovesných vloček, jogurtu nebo tvarohu.
Výživový bonus: obsahují velké množství zinku, který má pozitivní vliv na tvorbu testosteronu.
Další prospěšné potraviny z této řady: konopná semínka, neslazené sójové mléko.
Sýr
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Sýr je vhodný pro děti i dospělé.
Výživový bonus: nabízí dostatek vápníku pro kosti.
Vlašské ořechy
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 4 g.
Vlašské ořechy jsou vhodnou svačinou na cestách. Obsahují omega-3 mastné kyseliny a sodík.
Výživový bonus: dodávají organismu měď, která je potřebná pro správnou produkci energie v těle.
Kapusta
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 až 12 g.
Výživový bonus: obsahuje dostatečné množství vitamínu C, vitamínu K a vitamínu A.
Mandlová moučka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Mandlová moučka je vyrobena z jemně mletých mandlí. Používá se jako přísada do palačinkového těsta.
Výživový bonus: má vyšší množství bílkovin a vitamínu E než běžně používané mouky.
Skleněné nudle
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Tyto průsvitné želatinové nudle jsou vyrobeny z práškového kořene asijské rostliny a mají většinou nestravitelná vlákna s názvem glucomannan. Shirataki nudle mají poněkud nepopsatelnou chuť, ovšem jako příloha k omáčkám jsou velmi vhodné.
Výživový bonus: Obsahují glucomannan, který může pomoci zlepšit hladiny cholesterolu a glykémii u jedinců s cukrovkou.
Amaranth
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 23 g.
Výživový bonus: Toto bezlepkové obilí dodává významné množství manganu, což je minerál nezbytný pro správný metabolismus.
Další prospěšné mouky: z lískových oříšků, kokosová moučka, arašídová mouka.
Neslazený ledový čaj
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Nápoj vyrobený z čerstvého čaje a vody zažene žízeň a nezpůsobí ztrátu v boji s nadváhou.
Výživový bonus: správě připravený zelený čaj je výborný antioxidant a nastartuje váš metabolismus k lepšímu spalování tuků.
Kupované slazené lahvové čaje jsou však doslova cukrovou bombou!
Neslazené mandlové mléko
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Výživový bonus: obsahuje vitamín E.
Javorový nápoj
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
Každý doušek této tekutiny má jemnou a stejnou chuť. Javorovým nápojem je možné zalít ranní lívance.
Výživový bonus: sirup je bohatý na mangan.
Rajčatová šťáva
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 10 g.
Rajčatová šťáva má mnohem méně cukru než obsahuje pomerančová šťáva.
Výživový bonus: je to výborný antioxidant.
Další prospěšné nápoje: sodovka, voda, neslazené konopné mléko, bylinné čaje.
V naší poradně s názvem DNA CO JÍST OMEGA 3 ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Vozková.
Dobré ráno, prosím o sdělení, zda se může při dně užívat potravinový doplněk OMEGA 3. Ja nabízen mému manželovi a nejsem si jistá, zda mu podávání neublíží. Děkuji Vám za radu.J.Vozková.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je typ artritidy způsobené tvorbou malých krystalů v kloubech, které mají za následek intenzivní zánět, otok a bolest. Tobolky s rybím tukem obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou pomoci zmírnit některé z příznaků dny a obvykle dnu nezhoršují.
Rybí tuk a puriny:
Jedním z problémů, pokud jde o použití rybího oleje na dnu, je obsah purinů v rybím tuku. Puriny jsou látky obsažené v některých potravinách, včetně tučných ryb, které poskytují rybí olej. Když budete konzumovat potraviny s puriny, vaše tělo je bude rozkládat na kyselinu močovou. Krystaly, které způsobují dnu jsou právě z kyseliny močové, a vysoké hladiny kyseliny močové můžou vyvolat dnu. Proto se někteří obávají, že užívání rybího oleje může zhoršit dnu. Nicméně, rybí olej obvykle neobsahuje vysoké množství purinů, pokud je čistý a je správně zpracován. Měli byste koupit pouze rybí tuk, který je farmaceutické kvality a byl molekulárně destilovaný.
Rybí tuk a warfarin:
Jedním z hlavních bezpečnostních rizik je, že rybí olej zabraňuje slepení krevních destiček. To znamená, že pokud je rybí olej přijat ve velkém množství, může zhoršit krevní srážlivost, což může způsobit modřiny nebo snadné krvácení. Zde by měli být zvláště opatrní ti, kteří užívají aspirin, warfarin nebo jiné léky snižující srážlivost krve.
Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.
Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.
Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.
V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.
Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?
Děkuji Melicharová Jana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.
- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.
- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.
- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.
- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.
- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.
- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potravinyobsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.
- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.
- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.
- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.
Puriny samy o sobě nejsou problém – puriny jsou produkovány přirozeně v lidském těle a také je můžeme najít v mnoha potravinách. Problém je v tom, že se puriny rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky ukládající se v kloubech a způsobující bolest a zánět. Tato bolest je označována jako dna, případně záchvat dny.
Máte-li výše uvedené potíže, měli byste držet dietu chudou na puriny, tedy upřednostňovat potraviny s jejich nízkým obsahem. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů, jedná se především o alkohol a nasycené tuky.
Nízkopurinová dieta je vhodná pro každého, kdo:
potřebuje hlídat hladinu kyseliny močové v krvi;
trpí ledvinovými kameny;
má náběh nebo už onemocněl dnou.
Při nízkopurinové stravě je důležité pít hodně vody. Ta podporuje trávení a snižuje koncentraci kyseliny močové v krvi. Odborníci doporučují 8 a více sklenic vody denně.
Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/g váhy. Důležité je omezit potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/g váhy a vyřadit ze stravy potravinyobsahující více než 150 mg/g váhy.
K nejběžnějším zdrojům purinů patří maso z mladých zvířat, zvěřina, smažená a grilovaná masa, uzeniny, masové polévky a vývary, vnitřnosti, tučné sýry, sójová omáčka, čokoláda, luštěniny, kakao, celozrnné výrobky a alkohol.
Ze zeleniny má vyšší obsah purinů špenát, kapusta, houby, rebarbora, česnek, křen a chřest, ale jsou i studie, které zpochybňují, že by běžná konzumace zeleniny skutečně významně zvyšovala riziko vzniku dny.
Nejznámější příčinou zvýšení kyseliny močové je nadměrná konzumace masa. Puriny, které jsou v mase obsaženy, se vyplavují do vody, a proto je u masa důležitá jeho úprava. Nejméně riskantní je maso vařené ve větším množství vody, kterou nekonzumujeme.
V naší poradně s názvem JIDELNICEK NA SNIZENI KYSELINY MOCOVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.
Dobrý den ve Vašem uvedeném jídelníčku k svačině je hruška,ale od lákařky mám ,že hruška je jako nevhodná při zvýšené hladině kyseliny močová.
Kdo má pravdu ,netuším jíst nebo nikoliv,asi by bylo dobré zjistiti kdo má pravdu
Marta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hrušky při dně jíst můžete a dokonce jsou prospěšné pro vaše ledviny, které bývají postižené zvýšenou hladinou kyseliny močové. Níže se dozvíte proč.
Obsah purinů v hruškách Potraviny, které jsou vhodné pro dietu s nízkým obsahem purinů, obsahují koncentraci purinů nejvýše 50 miligramů na každých 100 gramů tohoto jídla. Všechno ovoce, včetně hrušek, patří do této kategorie. Nízkopurinová strava může obsahovat dvě až čtyři porce ovoce denně, přičemž jedna hruška střední velikosti se rovná jedné porci.
Velikost porce
Když jste na dietě s nízkým obsahem purinů, tak byste každý den měla sníst dvě až čtyři porce ovoce. Jedna porce odpovídá středně velkému kusu čerstvého ovoce nebo 180 ml ovocné šťávy nebo 120 ml zavařeného ovoce. Vždy upřednostněte čerstvé ovoce nebo čerstvou ovocnou šťávu, protože čerstvé ovoce, zejména pokud má svoji slupku, jako například neloupaná hruška, obsahuje velké množství prospěšné vlákniny. Používejte pouze 100% ovocné šťávy a ovoce zavařené ve vlastní šťávě, nikoli v sirupu.
Hruška při dně ano či ne?
Ačkoli hrušky mají nízký obsah purinů, společnost Gout & Uric Acid Education Society https://gouteducation.org/d… varuje, že obsahují přirozeně vysokou koncentraci fruktózy (ovocný cukr). Pro zmírnění dopadů dny je lepší konzumovat ovoce s nízkým obsahem fruktózy, jako je grapefruit, banány, různé bobule a melouny.
Na druhou stranu hrušky obsahují antioxidanty, fenolika a kyselinu askorbovou, což jsou látky, které pomáhají snižovat zánět v těle a chrání před stavy souvisejícími se zvýšenou kyselinou močovou, jako jsou ledvinové kameny. Doporučení konzumovat hrušky při tomto onemocnění bylo vydáno ve zprávě zveřejněné v Evropském přehledu pro lékařské a farmakologické vědy v roce 2016, k vidění zde: https://www.researchgate.ne… podle které slupka obsahuje až 20tinásobek množství těchto látek ve srovnání s masem. Takže se soustřeďte, abyste jedla i slupku z hrušky. Hrušky, ale i ostatní ovoce jezte, když jsou čerstvé, protože tyto prospěšné látky postupem času ubývají.
Návrhy na konzumaci hrušek při dně
Pacienti na nízkopurinové dietě by měli každý den sníst 6 až 11 porcí pečiva, obilovin, rýže nebo těstovin, spolu se dvěma porcemi nízkotučných nebo beztukových mléčných výrobků, třemi porcemi zeleniny a až 170 gramy libového masa, vajec, sýrů, ořechů nebo fazolí. Hrušky si můžete zakomponovat do jídel s nízkým obsahem purinů tak, že si své ranní snídaňové cereálie doplníte o plátky čerstvé hrušky nebo přidáte nakrájené hrušky do salátu ze smíšené zeleniny, opékaných ořechů a studených grilovaných kuřecích prsou nebo steaku. Také můžete jíst hrušky smíchané s nízkotučným jogurtem jako rychlé občerstvení s nízkokalorickým obsahem.
Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, měli byste se vyvarovat konzumace hrášku, špenátu a růžičkové kapusty. Tyto potravinyobsahují velké množství purinu.
Puriny v pivu
Pivo obsahuje 13 až 14 mg uric acid/100g. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy obsahujípuriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo např. v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo.
Puriny v brokolici
Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.
V naší poradně s názvem KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel TIBOR KOUBA.
mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lékař vám udělal krevní test, aby zjistil, jak dlouho trvá, než se vaše krev srazí. Tento test se nazývá PT nebo test protrombinového času. Výsledek testu se nazývá hladina INR.
Hodnota INR 6,1 je vysoká a může nastat, když užíváte Warfarin. Warfarin pomáhá předcházet krevním sraženinám tím, že zpomaluje dobu potřebnou ke srážení krve. Srážlivost krve je složitý proces, který vyžaduje přítomnost vitamínu K. Warfarin vychytává vitamín K a tím zvyšuje hodnotu INR. Vitamín K si tělo nedokáže vyrobit a je závislé na jeho příjmu z potravy. Je-li potrava chudá na vitamín K, potom Warfarin rychle vychytá většinu vitamínu K a zvýší se tak hodnota INR. Cíl INR pro lidi, kteří užívají Warfarin, je obvykle od 2 do 3,5. Hodnota vyšší než 3,5 zvyšuje riziko problémů s krvácením.
Mnoho věcí může ovlivnit způsob, jakým Warfarin funguje. Některé přírodní léčivé produkty a jiné léky mohou způsobit, že Warfarin bude fungovat příliš silně. To může zvýšit vaše INR. Pokud pijete hodně alkoholu, může to rovněž zvýšit vaše INR. A těžký průjem nebo zvracení mohou také zvýšit vaše INR.
Nejčastější příčina vysokého INR bývá v jídle, kdy si lidé myslí, že nemohou konzumovat zeleninu, když užívají Warfarin. U Warfarinu je zapotřebí dodržovat určitou dietu, která zajistí, že přijmete dostatek vitamínu K každý týden stejné množství.
Dieta určuje denní příjem vitamínu K 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Při této dietě proto musíte hlídat všechny potraviny, které se získávají z rostlin a orgánů zvířat, jelikož obsahují vitamín K. Čím zelenější rostlinná potravina je, tím má více vitamínu K.
Nejvíce vitamínu K má kapusta a zelí, kde stačí sníst pouze pár soust k dosažení denního limitu. To se hodí na dny, kdy víte, že jste snědl málo zeleniny, tak tímto způsobem můžete rychle dorovnat hladinu vitamínu K.
Potraviny, které nemusíte hlídat jsou maso, kromě orgánů, pečivo, rýži, těstoviny, mléko, sýry, sladkosti, nápoje. Obecně platí jednoduché pravidlo: Kupovat vždy stejné rostlinné potraviny a zvířecí orgány (játra, srdce, ledviny) na jeden týden a ty pak různě kombinovat každý den.
Nejlepší způsob, jak snížit INR, bude záviset na několika věcech. V první řadě je třeba soustředit pozornost na dostatečný příjem vitamínu K ve stravě. V některých případech vám může lékař na několik dní vysadit užívání Warfarinu. Můžete také dostat jiné léky, které budete užívat.
Budete muset být často testován, aby se lékař ujistil, že vaše úroveň INR klesá. Budete také muset sledovat známky krvácení.
Lékař vás sice pečlivě zkontroluje, ale problémy se mohou objevit později. Pokud zaznamenáte jakékoli problémy nebo nové příznaky, okamžitě vyhledejte lékařské ošetření.
Následná péče je klíčovou součástí vaší léčby a bezpečnosti. Ujistěte se, že jste s lékařem domluven na pravidelných kontrolách a choďte na ně. Pokud máte akutní problémy s krvácením, zavolejte na záchrannou službu vytočením čísla 112. Je také dobré znát výsledky svých testů a vést si seznam léků, které užíváte.
Předejděte krvácení tím, že zabráníte pádům a zraněním. Proto noste pantofle nebo boty s protiskluzovou podrážkou. Odstraňte koberce a nepořádek, o který můžete zakopávat. Uspořádejte nábytek a elektrické kabely tak, aby se vám nepletly do cesty. Udržujte schodiště, verandy a venkovní chodníky dobře osvětlené. Používejte noční osvětlení na chodbách a v koupelně. Při práci s ostrými nástroji nebo noži buďte zvlášť opatrní.
V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Tabulky potravin s puriny
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Játra 286,4
Ledviny 230,8
Drůbež 130,7
Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
Vepřová, pražená, kotleta 119,0
Ryby, bílé, čerstvé 115,9
Houba, čerstvá 46,9
Chléb, křupavý 15,7
Chléb, bílé 12,2
Pšeničná mouka 11,5
Tvaroh 8,0
Bílý jogurt 7,0
Rýže, vařené 5,9
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
Kuřecí ledvina 243
Kuřecí játra 236,1
Kuře, srdce 223
Kuře, palička 132,3
Kuřecí prso 130,7
Kuře, žaludek 130,5
Kuřecí stehno 126,5
Kuřecí kůže 104,6
Vepřové, hovězí a jehněčí orgány
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Vepřová játra 289
Hovězí ledviny 213
Hovězí játra 197
Hovězí srdce 171
Jehněčí srdce 171
Hovězí mozek 162
Jehněčí játra 147
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách
Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Játra syrová 202,2
Játra vařená 237,0
Játra pečená 236,1
Steak syrový 105,9
Steak vařený 107,8
Steak pečený 121,0
Treska jednoskvrnná syrová 101,7
Treska jednoskvrnná vařená 94,7
Treska jednoskvrnná zapečená 118,7
Obsah purinů v mořských potravinách (ryby a korýši, čerstvé a konzervované) a zelenina (luštěniny)
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Sardele 411
Sardinky 345
Losos 120
Makrela 194
Clams 136
Oliheň 35
Konzervované mořské plody
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Sardinky 399
Sleď 378
Sardele 321
Makrela 246
Krevety 234
Tuňák 142
Ústřice 107
Losos 120
Škeble 62
Sušené luštěniny
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Hrášek 230
Čočka 222
Velké severní fazole 213
Malé bílé fazole 202
Hrách 195
Pinto fazole 171
Červená fazole 162
Dětské lima fazole 144
Garbanza fazole 56
Alkoholové nápoje obsahují také puriny. Existuje souvislost mezi konzumací alkoholických nápojů a hladinami kyseliny močové v krvi a následně dnou. Níže jsou uvedeny odhady purinového obsahu alkoholických nápojů.
Obsah purinů v alkoholických nápojích (pivo)
Alkoholický nápoj Celkový obsah purinů (mg /1 litr)
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.
Dobrý den,prosim o dotaz.Mohu pri užívání Warfarinu švestky, švestkové knedliky a křížaly z jablek.Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem můžete jíst prakticky všechno, až na pár výjimek, jako je kapusta a bílé zelí. Musíte však dodržet přiměřené množství, které se stanoví podle obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Vitamín K totiž ovlivňuje účinky Warfarinu. Hlídat musíte jen potraviny rostlinného původu, kde je vitamín K obsažen v hojné míře. Čím zelenější, tím více vitamínu K. Bez omezení můžete jíst například maso, knedlíky, rýži. Důležité je udržet stále stejnou hladinu vitamínu K každý den na úrovni 120 mikrogramů (pro muže). K tomu je potřeba mít neměnný jídelníček a ten dodržovat několik týdnů.
Švestky obsahují vitamín K a proto je potřeba sledovat jejich konzumaci. Jedna švestka obsahuje 4,5 mikrogramů vitamínu K i ta v knedlíku. Sníte-li jich 22. tak jste vyčerpal veškerý limit pro příjem vitamínu K v tom konkrétním dni a nesmíte pak již nic, co je rostlinného původu. Sušené švestky obsahují o něco více vitamínu K a sice 5,5 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li nárazově několik švestek, musíte ten den omezit jinou potravinu s podobným obsahem vitamínu K, kterou máte zařazenou ve svém jídelníčku.
Křížaly, což jsou sušená jablka, taktéž obsahují vitamín K. Jedno kolečko usušeného jablka obsahuje 0,2 mikrogramů vitamínu K. Křížal si tedy můžete dopřát opravdu hodně. Ale stále platí, že musíte udržet příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů za den, ne víc ani ne méně.
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potravinyobsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
Trpíte-li hyperurikémií nebo dnou, tak byste měli dodržovat nízkopurinovou dietu (nízkopurinová dieta), což znamená upřednostňovat potraviny s nízkým obsahem purinů. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů – jde především o alkohol a nasycené tuky.
Vysokopurinové potraviny: Mladé maso (kuřecí a telecí), zvěřina a vnitřnosti (játra, mozek, ledvinky z hovězího masa). Jakékoli potraviny s nasycenými tuky. Mořské plody a jiní měkkýši (ančovičky, sardinky, sleď, makrela). Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu. Pivo a výrobky z droždí a kvasnic.
Potraviny se středním obsahem purinů: Chřest, špenát, houby, zelený hrášek, květák (maximálně 1/2 hrnku denně). Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso (maximálně 120 až 180 g denně). Pšeničné otruby a klíčky (denně do 1/4 šálku). Fazole, čočka a hrách (maximálně 1 šálek denně). Ovesné vločky (maximálně 2/3 šálku denně). Ovocné šťávy bez přidaného sirupu. Masové vývary.
Nízkopurinové potraviny: Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev, listová zelenina a další. Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů. Ořechy a ořechová másla. Mléčné výrobky (nejlépe bez tuku nebo nízkotučné). Ovoce, vejce, káva a čaj.
Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/g váhy. Omezte potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/g váhy. Vyřaďte ze stravy potravinyobsahující více než 150 mg/g váhy.
Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, zejména kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou způsobit až dnavý záchvat.
Bez obav konzumujte celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny, mléko s nízkým obsahem tuku, jogurty a sýr, vejce, ovoce a zeleninu. Kromě omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná celková změna životního stylu, více tělesného pohybu, dodržení pitného režimu, méně stresu a více odpočinku a relaxace.
Lze doporučit jednou až dvakrát týdně odlehčovací ovocné a zeleninové dny, nejlépe po poradě s lékařem.
V naší poradně s názvem PURINY A CVIČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas .
Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bodybuilding a dna moc dohromady nejdou, protože pro výstavbu svalů jsou potřeba živočišné bílkoviny a ty obsahujípuriny, které zhoršují dnu. Při onemocnění dnou se významně zužuje škála vhodných potravin. Dobrou volbou můžou být vaječné bílky (Smacker) a nebo sušená mléčná syrovátka (Whey protein). Tím by se dala nahradit vynucená absence masa ve stravě. Aminokyseliny typu BCAA můžete používat taky. Vyhněte se Argininu. Informujte o této změně životního stylu svého lékaře, čímž si zajistíte častější pravidelné vyšetření hladiny kyseliny močové v krvi.
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
NU = NU
Potravina
1
2
3
4
5
6
7
Obilniny a rýže
Chlebová mouka
12,2
13,6
0
0
25,8
30,3
Velmi nízká
Ječmen
21,6
22,7
0
0
44,3
52,1
Velmi nízká
Mouka na sladké pečivo
8,1
7,6
0
0
15,7
18,5
Velmi nízká
Mouka na pečivo
12,2
13,6
0
0
25,8
30,3
Velmi nízká
Pohanková mouka
35,1
40,8
0
0
75,9
89,1
Nízká
Rýže (loupaná)
10,8
15,1
0
0
25,9
30,3
Velmi nízká
Rýže (neloupaná)
16,2
21,2
0
0
37,4
43,7
Velmi nízká
Boby a ořechy
Arašídy
18,9
28,6
0
1,6
49,1
57,1
Velmi nízká
Bob obecný
14,1
19,9
1,3
0,2
35,5
41,5
Velmi nízká
Mandle
13,6
13,8
2,3
1,7
31,4
37,0
Velmi nízká
Sušená fazole Azuki
33,8
43,8
0
0
77,6
90,8
Nízká
Zelený hrách
9,8
12,1
0
NU
18,8
21,9
Velmi nízká
Sója
Fermentovaná sója
40,5
51,4
6,8
15,2
113,9
132,8
Mírná
Lyofilizované tofu
120,4
168,3
0,6
3,7
293,1
342,0
Vysoká
Okara (drť ze sójových bobů)
15,0
24,0
4,5
5,0
48,6
56,6
Velmi nízká
Sójové boby (sušené)
74,3
98,2
0
0
172,5
201,7
Mírná
Sójové mléko
7,7
11,7
2,5
0
22,0
25,8
Velmi nízká
Tofu (hluboce smažené)
20,3
32,4
0,5
1,2
54,4
63,2
Nízká
Tofu (kinu)
7,6
11,2
0,5
0,7
20,0
23,3
Velmi nízká
Tofu (Momen, 3 minuty vařené)
13,1
8,8
0
0
21,9
26
Velmi nízká
Tofu (Momen, chlazené)
14,0
16,7
0,4
0
31,1
36,5
Velmi nízká
Zelená sója
20,8
27,2
0
0
47,9
56,1
Velmi nízká
Sušené mořské řasy
Hijiki
31,1
76,5
25,1
0
132,8
154,9
Mírná
Kombu
18,0
21,8
4,7
1,9
46,4
54,5
Velmi nízká
Mozuku
5,6
9,4
0,5
0
15,4
18,0
Velmi nízká
Nori
216,0
299,2
73,3
3,2
591,7
695,6
Velmi vysoká
Wakame
67,7
148,1
46,6
0
262,4
306,5
Vysoká
Vejce
Slepičí vejce
0
NU
0
0
0
0
Velmi nízká
Křepelčí vejce
0
NU
0
NU
0
0
Velmi nízká
Mléčné výrobky
Jogurt
1,4
2,1
1,5
0,2
5,2
6,2
Velmi nízká
Mléko
0
0
0
0
0
0
Velmi nízká
Strouhaný sýr
8,2
4,2
NU
0,6
12,9
15,4
Velmi nízká
Sýr
2,7
3,0
0
0
5,7
6,7
Velmi nízká
Houby (japonské)
Bílá aragekikurage
2,3
4,1
0,4
0,1
6,9
8,0
Velmi nízká
Bílá hiratake
27,0
32,8
2,6
4,3
66,7
78,1
Nízká
Bunami
12,2
12,3
3,2
3,0
30,8
36,2
Velmi nízká
Bunashimeji
9,4
8,0
1,1
2,3
20,8
24,6
Velmi nízká
Enokidake
29,7
19,6
0
0
49,4
58,8
Velmi nízká
Eringi
5,0
5,3
0,7
2,4
13,4
15,7
Velmi nízká
Hatakeshimeji
9,1
5,7
0,7
0,5
16,0
19,1
Velmi nízká
Hiratake
74,3
68,0
0
0
142,3
168,1
Mírná
Houževnatec jedlý č. 15 – syrový
5,5
7,6
0,5
2,1
15,6
18,2
Velmi nízká
Houževnatec jedlý č. 240 - syrový
10,6
11,0
4,5
0
26,1
31,0
Velmi nízká
Houževnatec jedlý č. 697 - syrový
9,9
12,5
6,1
1,0
29,5
34,9
Velmi nízká
Houževnatec jedlý - sušený (shiitake)
202,7
167,7
0
9,1
379,5
448,8
Velmi vysoká
Houževnatec jedlý - syrový
8,3
10,0
1,6
0,9
20,8
24,4
Velmi nízká
Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake)
132,5
97,8
11,5
0,5
242,3
288,4
Vysoká
Maitake
47,4
38,9
7,9
4,4
98,5
116,7
Nízká
Šupinovka nameko
14,9
13,6
NU
0
28,5
33,6
Velmi nízká
Tsukuritake
28,4
21,2
0
0
49,5
58,8
Velmi nízká
Usu-hiratake
16,8
15,7
1,9
3,5
37,9
44,6
Velmi nízká
Yamabushitake
12,1
20,7
0,7
0
33,5
38,9
Velmi nízká
Yanagimatsutake
66,1
11,9
4,9
3,3
26,2
30,5
Velmi nízká
Židovské ucho (sušené)
54,8
93,0
7,9
0
155,7
181,4
Mírná
Ovoce
Banán
1,2
1,7
0,1
0
3,0
3,5
Velmi nízká
Jahoda
0,5
1,2
0,5
0
2,1
2,4
Velmi nízká
Zelenina
Avokádo
10,6
7,5
0,3
0
18,4
21,8
Velmi nízká
Balsam hruška (goya)
3,5
4,3
1,1
1,0
9,9
11,6
Velmi nízká
Bambusové výhonky (vrchní část)
24,8
35,2
2,8
0,6
63,3
74,0
Nízká
Bambusové výhonky (spodní část)
12,8
17,0
0,7
0,4
30,8
36,1
Velmi nízká
Bílá ředkev (klíčky)
33,9
29,4
6,4
3,5
73,2
86,6
Nízká
Brambor
2,1
4,2
0,2
0
6,5
7,5
Velmi nízká
Brokolice
25,1
33,9
5,7
5,3
70,0
81,8
Nízká
Brokolicové klíčky
59,5
57,2
8,1
4,8
129,6
153,0
Mírná
Cibule
1,0
1,1
0,1
0
2,3
2,7
Velmi nízká
Cuketa
5,0
6,3
1,0
0,8
13,1
15,3
Velmi nízká
Česnek
6,0
6,9
3,4
0,7
17,0
20,1
Velmi nízká
Česnek (pažitka)
9,4
8,5
1,4
0,1
19,4
23,0
Velmi nízká
Čínské zelí
2,6
2,9
1,2
0,3
7,0
8,2
Velmi nízká
Fazolové klíčky
14,1
14,2
3,2
3,5
35,0
41,2
Velmi nízká
Cherry rajče
1,6
1,5
0
0
3,1
3,7
Velmi nízká
Chřest (horní část)
20,7
30,5
3,8
0,3
55,3
64,7
Nízká
Chřest (nižší část)
3,6
4,8
1,7
0,1
10,2
12,0
Velmi nízká
Japonská dýně
23,2
29,1
1,9
2,5
56,6
66,3
Nízká
Japonský pór
12,0
26,8
2,6
0
41,4
48,0
Velmi nízká
Japonský zázvor
3,1
3,5
0,7
0,4
7,8
9,2
Velmi nízká
Klíčky (s fazolkami)
28,1
28,2
0
1,1
57,3
67,4
Nízká
Komatsuna (list)
4,2
6,3
0
0
10,6
12,3
Velmi nízká
Komatsuna (mladý list)
13,0
24,7
0
1,4
39,0
45,1
Velmi nízká
Kukuřice
4,7
6,9
0,1
0,1
11,7
13,7
Velmi nízká
Květák
27,0
30,2
NU
0
57,2
67,2
Nízká
Lilek
11,0
31,6
6,6
1,6
50,7
58,7
Mírná
Mrkev
0,7
1,4
0
0
2,2
2,5
Velmi nízká
Okurka
4,2
5,0
0,1
0,1
9,4
11,1
Velmi nízká
Perilla (listy)
19,1
19,1
3,1
0,2
41,4
49,0
Velmi nízká
Petržel
121,5
135,1
32,3
0
288,9
341,3
Vysoká
Sladká brambora
6,7
7,3
2,4
0,6
17,0
20,1
Velmi nízká
Špenát (list)
29,8
13,8
0
7,7
51,4
61,0
Nízká
Špenát (mladý list)
83,5
88,3
0
0
171,8
202,1
Mírná
Zázvor
0,4
1,4
0
0,5
2,3
2,5
Velmi nízká
Zelený pepř
15,9
35,5
7,0
10,7
69,2
79,8
Nízká
Zelí
1,3
1,7
0,2
0
3,2
3,8
Velmi nízká
Maso
Hovězí (clod)
18,9
9,1
65,3
10,6
104,0
126,1
Mírná
Hovězí (holeň)
17,6
13,6
58,5
16,7
106,4
127,8
Mírná
Hovězí (hrudí)
13,5
7,6
49,0
9,1
79,2
95,8
Nízká
Hovězí (játra)
86,5
83,1
NU
50,2
219,8
255,5
Vysoká
Hovězí (jazyk)
24,3
12,1
44,9
9,1
90,4
109,3
Nízká
Hovězí (krk)
18,9
13,6
54,4
13,7
100,6
121,0
Mírná
Hovězí (ledviny)
67,6
63,5
8,2
35,0
174,2
203,4
Mírná
Hovězí (plecená svíčková)
16,2
9,1
55,8
9,1
90,2
109,3
Nízká
Hovězí (Ribloin)
13,5
7,6
39,5
13,7
74,2
89,1
Nízká
Hovězí (srdce)
45,9
27,2
96,6
15,2
185,0
223,6
Mírná
Hovězí (svíčková)
16,2
9,1
64,0
9,1
98,4
119,4
Nízká
Hovězí (tlusté střevo)
27,1
38,6
15,2
7,3
88,0
103,3
Nízká
Hovězí (vrchní šál)
18,9
10,6
72,1
9,1
110,8
134,5
Mírná
Hovězí (vrchní šál) - syrové
20,3
15,1
77,3
22,5
135,2
162,4
Mírná
Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené
27,1
15,8
87,2
13,3
143,5
173,8
Mírná
Hovězí (žaludek)
28,4
21,2
17,7
16,7
83,9
99,2
Nízká
Hovězí (žebra)
14,9
9,1
36,7
16,7
77,4
92,5
Nízká
Koňské maso
10,0
10,0
77,8
15,2
113,1
136,5
Mírná
Kuřecí (bílé maso)
27,0
16,6
110,2
0
153,9
188,3
Mírná
Kuřecí (játra)
121,6
151,1
NU
39,5
312,2
363,1
Velmi vysoká
Kuřecí (křídlo)
28,4
16,6
92,5
0
137,5
168,1
Mírná
Kuřecí (kůže)
48,6
43,8
27,2
NU
119,7
142,9
Mírná
Kuřecí (noha)
27,0
19,6
76,2
0
122,9
149,6
Mírná
Kuřecí (prsa)
20,5
21,4
98,4
1,0
141,2
171,8
Mírná
Kuřecí (srdce)
31,3
36,1
52,6
5,4
125,4
150,0
Mírná
Kuřecí (stehno)
17,0
21,9
23,2
6,7
68,8
81,6
Nízká
Kuřecí (žaludek)
45,9
51,4
39,5
6,1
142,9
169,8
Mírná
Skopové maso
17,6
10,6
68,1
NU
96,2
117,7
Nízká
Velrybí maso
18,9
12,1
80,3
NU
11,3
136,2
Mírná
Velrybí maso z ocasu
13,5
6,0
68,1
NU
87,6
107,6
Nízká
Vepřové (hřebínek)
13,5
10,6
51,7
0
75,8
92,5
Nízká
Vepřové (játra)
81,1
102,7
34,0
66,9
284,8
331,2
Vysoká
Vepřové (jazyk)
24,3
21,2
58,5
0
104,0
126,1
Mírná
Vepřové (koleno)
21,6
16,6
69,4
0
107,6
131,1
Mírná
Vepřové (krk)
14,9
12,1
43,6
0
70,5
85,7
Nízká
Vepřové (kýta)
20,3
15,1
77,6
0
113,0
137,8
Mírná
Vepřové (ledviny)
64,8
77,1
53,1
0
195,0
232,0
Mírná
Vepřové (plecená svíčková)
18,9
13,6
62,6
0
95,1
116,0
Nízká
Vepřové (rameno)
16,2
12,1
53,1
0
81,4
99,2
Nízká
Vepřové (srdce)
39,2
24,2
55,8
0
119,2
144,6
Mírná
Vepřové (svíčková)
17,6
12,1
61,2
0
90,9
110,9
Nízká
Vepřové (žebra)
16,2
10,6
64,0
0
90,8
110,9
Nízká
Zpracované maso
Francouzská klobása
8,1
7,6
32,7
1,5
49,8
60,5
Velmi nízká
Hovězí v konzervě
8,1
6,0
31,3
1,5
47,0
57,2
Velmi nízká
Játrová paštika
25,7
30,2
15,0
9,1
80,0
94,1
Nízká
Lisovaná šunka
8,1
4,5
51,7
0
64,4
79,0
Nízká
Prosciutto
23,4
22,8
92,1
0
138,3
168,2
Mírná
Salám
16,2
13,6
83,0
7,6
120,4
146,2
Mírná
Slanina
12,2
6,0
43,6
NU
61,8
75,6
Nízká
Vykostěná šunka
10,8
7,6
55,8
0
74,2
90,8
Nízká
Vinná klobása
6,8
6,0
32,7
NU
45,5
55,5
Velmi nízká
Ryba
Aju
17,6
25,7
89,8
0
133,1
161,4
Mírná
Arabesce greenling
18,9
34,0
94,7
2,4
150,0
181,
Mírná
Barakuda
13,5
24,2
110,2
NU
147,9
179,9
Mírná
Halibut křížený
17,6
15,1
100,7
0
133,4
163,1
Mírná
Japonský mořský vlk
13,5
12,1
93,9
0
119,5
146,2
Mírná
Japonský úhoř
13,5
24,2
54,4
NU
92,1
110,9
Nízká
Kapr obecný
16,2
12,1
74,9
NU
103,2
126,1
Mírná
Kranas Dumerilův
18,9
12,1
89,8
0
120,8
147,9
Mírná
Letající ryba
13,5
22,7
118,4
0
154,6
188,3
Mírná
Losos
17,6
10,6
91,2
0
119,3
146,2
Mírná
Makrela
13,5
10,6
98,0
0
122,1
149,6
Mírná
Mořský ďas (játra upravená na páře)
158,2
211,4
26,6
3,1
399,2
468,2
Velmi vysoká
Mořský ďas (syrová játra)
38,2
55,6
6,0
4,4
104,3
121,8
Mírná
Mořský ďas (maso)
17,5
19,5
32,6
0,5
70,0
84,2
Nízká
Pstruh duhový
25,7
55,9
99,4
NU
180,9
216,8
Mírná
Sardinka
17,6
105,8
87,1
NU
210./,4
247,1
Vysoká
Španělská makrela
12,2
6,0
121,1
NU
139,3
171,5
Mírná
Tuňák
17,6
10,6
129,3
0
157,4
193,3
Mírná
Žlutý pruhovaný platýs
14,9
28,7
69,4
0
113,0
136,2
Mírná
Části ryb, plody moře, měkkýši
Běžná orientální škeble
45,9
24,2
5,4
28,9
104,5
122,7
Mírná
Červený královský krab
56,7
19,6
9,5
13,7
99,6
119,4
Nízká
Drcená oliheň (sušená)
24,9
20,6
47,9
1,0
94,4
114,2
Nízká
Chobotnice
21,6
18,1
36,7
60,8
137,3
159,7
Mírná
Chobotnice (orgány)
29,1
42,0
4,8
4,0
79,8
93,1
Nízká
Humr
31,1
9,8
61,2
0,1
102,1
125,2
Mírná
Japonská lastura
63,6
6,6
5,3
1,0
76,5
94,2
Nízká
Japonská létající oliheň
47,3
21,2
80,3
38,0
186,8
223,6
Mírná
Jikry krevet
75,0
53,0
34,5
0
162,5
194,9
Mírná
Jikry létající ryby
9,9
14,5
41,4
2,1
67,8
81,8
Nízká
Jikry létajících ryb (v sójové omáčce)
21,3
47,7
20,4
2,2
91,5
107,1
Nízká
Jikry lososa (Ikura)
0
0
2,5
1,1
3,7
4,4
Velmi nízká
Jikry sleďů
6,8
15,1
0
0
21,9
25,2
Velmi nízká
Jikry tresek (Tarako)
35,1
66,5
19,1
NU
120,7
141,2
Mírná
Jikry tresek (marinované Mentaiko)
32,9
81,0
36,9
8,6
159,3
186,3
Mírná
Kaviár
7,5
46,1
39,4
1,7
94,7
111,1
Nízká
Krab
42,5
105,8
3,9
0
152,2
175,4
Mírná
Krevety (kuruma)
58,1
15,1
87,1
35,0
195,3
235,3
Mírná
Krevety
8,3
16,4
28,7
0
53,4
64,0
Nízká
Mlíčí (striped pigfish)
67,0
211,5
19,4
7,7
305,5
351,1
Velmi vysoká
Mořský ježek
40,0
65,7
22,5
9,1
137,3
160,7
Mírná
Oliheň
51,4
57,6
15,6
3,4
128,1
151,2
Mírná
Orientální krevety
40,5
12,1
103,4
117,1
273,2
321,1
Vysoká
Sakura krevety (sušené)
83,9
124,0
512,2
29,0
749,1
907,0
Velmi vysoká
Shiba krevety
43,2
16,6
84,8
NU
144,2
176,5
Mírná
Sněžný krab
75,7
13,6
0
47,2
136,4
161,4
Mírná
Škeble
63,5
39,3
12,2
30,4
145,5
171,5
Mírná
Ústřice
55,4
34,8
12,2
82,1
184,5
213,5
Mírná
Rybí produkty, sušené ryby
Hanpen
1,6
3,3
7,4
0,2
12,5
15,0
Velmi nízká
Chikuwa
14,9
15,1
17,7
0
47,7
57,2
Velmi nízká
Kamaško
9,5
6,0
10,9
0
26,4
31,9
Velmi nízká
Katsuobushi (sušený tuňák)
51,3
78,6
363,4
0
493,3
600,1
Velmi vysoká
Makrela (sušená)
14,9
119,4
11,6
NU
245,8
289,1
Vysoká
Narutomaki
8,1
12,1
12,2
0
32,4
38,7
Velmi nízká
Niboshi (sušené malé sardinky)
133,7
355,1
257,2
0
746,1
879,2
Velmi vysoká
Rybí konzerva: losos
24,3
37,8
70,8
0
132,9
159,7
Mírná
Rybí konzerva: tuňák
14,9
13,6
88,5
0
116,9
142,9
Mírná
Rybí klobása
6,8
9,1
6,8
0
22,6
26,9
Velmi nízká
Rybí koule
12,2
24,2
31,3
0
67,6
80,7
Nízká
Sardel (sušený)
258,3
464,6
381,8
4,0
1 108,6
1 314,2
Velmi vysoká
Sardinka (polosušená)
20,3
157,1
125,2
3,0
305,7
358,1
Velmi vysoká
Sasakamaboko
14,9
16,6
16,3
0
47,8
57,2
Velmi nízká
Satsuma age
6,8
10,6
4,1
0
21,4
25,2
Velmi nízká
Japonské občerstvení
Japonské nudle Ramen
7,5
6,8
0
7,3
21,6
25,0
Velmi nízká
Japonské nudle Ramen do polévky
4,7
9,9,
16,5
1,5
32,7
39,0
Velmi nízká
Smažená rýže
0
4,3
4,2
5,7
14,1
16,2
Velmi nízká
Koření
Grilovací omáčka
0,1
0
14,6
0,2
14,9
18,4
Velmi nízká
Med
0,7
0,1
0
0
0,9
1,1
Velmi nízká
Mirin
0
0,2
0,5
0,5
1,2
1,4
Velmi nízká
Nam pla
0
0,8
82,0
10,3
93,1
113,6
Nízká
Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí)
V naší poradně s názvem SOJA A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Kubíčkova.
Chtěla jsem se zeptat zda sním konzumovat na dnu sojové maso nebo výrobky ze soji. Nikde jsem se konkrétní odpovědi nedopatrala. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Soja a výrobky z ní jsou bohužel při dně nevhodné, protože obsahují mnoho purinů a mohou dnu zhoršovat. Bez obav lze konzumovat pouze tofu, ale jen v množství 100g za den. Tofu se sice také vyrábí ze sójového mléka, ale při výrobě se odstraní většina hmoty s puriny, a výsledný produkt je pak poživatelný pro lidi se dnou.
Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V těle ji máme složenou ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, tedy při látkové výměně.
Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V lidském organismu se vytváří ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, látkové výměně.
Při zvýšené degradaci purinů na kyselinu močovou dochází k metabolickému onemocnění označovanému jako dna. Při dně je porušena přeměna bílkovin – nukleoproteinů, kteréobsahují purinové látky. Při tomto onemocnění organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Nejvíce náchylní na onemocnění dnou jsou muži ve středních letech, zvláště v případě, že k tomu mají genetické sklony. V současnosti dna postihuje asi jednoho člověka ze sta.
Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi může způsobit krystalizaci této látky. Vytvořené drobné krystalky se pak zabodávají do okolní tkáně. Často jsou postiženy klouby a výjimkou není ani dna v koleni. V postižených místech se vytváří zánět a dochází k nesnesitelné bolesti. Nejčastějším výskytem takzvaných dnavých tofů jsou drobné klouby na dolních a horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy mohou být ale i jiné klouby, nebo třeba i ušní lalůček. Dna je bolestná zánětlivá artritida, která se vyznačuje náhlou a silnou bolestí, citlivostí a otoky v kloubech, obvykle ve špičce nohy. U tohoto onemocnění se doporučuje nízkopurinová dieta.
Puriny samy o sobě nejsou problém. Jsou to látky přirozeně produkované v lidském těle a také je můžeme najít v mnoha potravinách. Problém spočívá v tom, že se puriny rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky ukládající se v kloubech a způsobující bolest a zánět. Tato bolest je označována jako dna nebo dnavý záchvat.
Jedna třetina kyseliny močové ve vašem těle je ta, která vznikne v důsledku rozpadu purinů získaných z jídla a pití. Pokud tedy budete jíst hodně potravin s obsahem purinů, vaše tělo bude mít vyšší hodnoty kyseliny močové. I když se tato kyselina může zdát jako neškodná, protože není nijak cítit, její velké množství v těle může vést ke dně či vytvoření ledvinových kamenů. A to už může být pěkný problém. Bezpurinová dieta je tedy ideální pro každého, kdo bojuje s dnou nebo ledvinovými kameny. Obecně se při této dietě doporučuje jíst hodně ovoce a zeleniny namísto mastných uzenin.
Následující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek.
Tmavé listové zeleniny
Tmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den.
Chřest
Tato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, kteréobsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum .
Brokolice
Brokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená.
Citrusové plody
Mnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, kteréobsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody.
Fazole, hrách a čočka
Fazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M.
Avokádo
Avokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou.
Okra
Jedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové.
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi nejlepší potraviny na kyselinu listovou. Růžičková kapusta obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminu K, vitamínu A, manganu a draslíku. I když obsahuje spoustu živin, tak nepatří mezi oblíbenou živinu.
Semena a ořechy
Nezáleží na tom, jestli se jedná o dýňová, sezamová, slunečnicová nebo lněná semínka. Protože všechna tato semínka obsahují velké množství kyseliny listové. Také nezáleží na jejich stavu. Semena slunečnice, lnu a arašídů jsou obzvláště bohatá na vysoký obsah vitamínu M, Ořechy také obsahují vysoké množství kyseliny listové. Ale obzvláště vysoký obsah kyseliny listové mají arašídy a mandle.
Květák
Tato hlávková zelenina je obvykle považována za jednu z nejlepších potravin na vitamín C. Ale také je dobrým zdrojem kyseliny listové. Květák se může přidávat do salátu s některými ostatními potravinami, které mají vysoký obsah kyseliny listové.
Řepa
Řepa obsahuje hodně antioxidantů, které poskytují detoxikační podporu. Díky tomu patří mezi nejlepší potraviny na očistu jater. Řepa má také vysoký obsah kyseliny listové, proto je dobré ji mít ve svém jídelníčku.
Kukuřice
Určitě někde doma naleznete plechovku kukuřice. Tato populární zelenina obsahuje spoustu kyseliny listové. Doporučuje se vyhnout se konzervované formě. Lepší je zvolení čerstvé a organické kukuřice.
Celer
Celer je považován za skvělé jídlo na pomoc s ledvinovými kameny, ale zároveň je skvělým zdrojem kyseliny listové.
Mrkev
Mrkev je velmi populární zelenina. Mrkev se nachází v každé domácnosti. Jedení mrkve, buď syrové, nebo v salátu je obrovským přínosem kyseliny listové.
Dýně
Dýně nemusí patřit mezi nejoblíbenější zeleninu, ale má jisté nutriční výhody. Ať už je podávána v létě nebo zimě, tak je také zdrojem kyseliny listové.
Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).
Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potravinyobsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.
Purinový metabolismus, což je rozpad purinových molekul, produkuje v játrech kyselinu močovou. Kyselina močová je antioxidant a má příznivé účinky při zachytávání volných radikálů, když se hromadí v krvi, ale může způsobit dnu, hyperurikémii a další zdravotní problémy. Dna je forma artritidy způsobená nahromaděním krystalů kyseliny močové v kloubech.
Puriny v potravinách, jako je maso a mořské plody, jsou spojeny s vysokým rizikem dny. Zatímco vyšší míra spotřeby mléčných výrobků, zejména sušených druhů, je spojena se sníženým rizikem dny. Mírný příjem zeleniny a bílkovin bohatých na puriny není spojován se zvýšeným rizikem dny. Udává se i pozitivní vztah mezi dnou a fruktózou, typ cukru nalezeným v ovoci.
Podle mezinárodní společnosti se doporučuje udržovat spotřebu purinů pod 400 mg za den. Ale například v Americe nemají doporučený denní příjem purinů nebo kyseliny močové.
Dle zahraničí lze potraviny rozdělit do pěti skupin na základě celkového purinového obsahu a úrovně rizika hyperurikémie a dny.