Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÍZKOHORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE DRUHY

OBSAH

Nouzová hormonální antikoncepce

Pokud si myslíte, že vaše antikoncepce selhala, můžete získat pohotovostní hormonální antikoncepci. Existují tři druhy nouzové antikoncepce, dva typy tabletek a nitroděložní tělísko.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Diskuze

V diskuzi DRUHY ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xaver.

Pokud budou všichni provádět prasárny, bude potřeba uvedené antikoncepce. Pokud však se zdrží těchto prasárniček, tak pak není potřeba nic. A to je nejlepší způsob anikoncepce. Nic neprovádět a takové různé prasárničky nechat pouze na těch, kteří jsou úchylové.
Xaver

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy antikoncepce

Cena a doplatek

Artizia je stejně jako ostatní druhy antikoncepce pouze na lékařský předpis. Zde můžete vidět cenu antikoncepce Artizia.

Leták k hormonální antikoncepci Artizia si můžete pročíst zde.

Zdroj: Hormonální antikoncepce Artizia

Diskuze

V diskuzi CITRON A ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nika.

Citron se jako antikoncepce používal už ve starém Egyptě. Casanova u svých milenek praktikoval jen metodu, kterou převzal ze starých pramenů. Půl citronu se vymačkalo a zasunulo do pochvy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nostradame.

ano šťáva z citronu je opravdu zázrak pro ženy mám to již vyskoušeno u dvou mých bývalých žen a opravdu je to přírodní antikoncepce a nejen to pomáhá ženám proti jejich různým neduhům,proto 100procentně doporučuji a ať ženy nemají vůbec obavy a používají šťávu z citronu a ne nějaké chemikálie které jim škodí ne jen citron ale i mnoho dalšího ovoce pomáhá dokonce existuje ovoce které léčí rakovinu 1000x účinnější než antibiotika.Lidstvo by se mělo zamyslet vše už tady bylo jen moderní člověk hledá nahrážky aby získal finanční výhody , jak seříká lékař léčí ale přiríroda uzdravuje.!!!

Zdroj: diskuze Citron a antikoncepce

Interakce hormonální antikoncepce s jinými léky

Léky používané k léčbě epilepsie, tuberkulózy, HIV a některá antibiotika způsobují snížení účinků všech druhů hormonální antikoncepce. Bylinné léky (třezalka) také mohou snížit účinek hormonální antikoncepce. Naopak různé druhy hormonální antikoncepce mohou ovlivnit účinnost různých léků. Pokud užíváte jakýkoliv typ hormonální antikoncepce, je důležité poradit se se svým lékařem, než začnete tyto léky nebo byliny užívat. Lékař vám může během léčby a určitou dobu po jejím ukončení doporučit antikoncepci jiného druhu (kondom).

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Diskuze

V diskuzi ANTIKONCEPCE PRO MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pánové, je zde nová mužská antikoncepce, při které dochází k ozáření varlat ultrazvukem a ty pak produkují neplodné sperma. Zatím je to ve výzkumu, do několika let to bude volně dostupné v kapesním ultrazvukovém inhibitoru plodnosti na dvě tužkové baterky AA. Po ozáření varlat ultrazvukem efekt neplodného spermatu vydrží jen několik dní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antikoncepce pro muže

Příznivé vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce nejen, že chrání před početím, ale také má ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • Hormonální antikoncepce upravuje menstruační krvácení.
  • Hormonální antikoncepce snižuje intenzitu obtíží při menstruaci.
  • Hormonální antikoncepce snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
  • Hormonální antikoncepce také snižuje riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYČISTIT TUKOVÝ SEKRET. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdravím.

Dobrý den, mám problém s pletí (akné) a chtěla bych se zeptat jak mám dohromady užívat tablety řasy chlorella a ActivAloe a jestli je třeba vyřadit nějaké léky či doplňky stravy, aby ledviny a játra nebyly příliš zatíženy. Momentálně užívám (antikoncepci, léky na vysoký tlak a jako doplněk stravy Viaderm). Vím, že léky na vysoký tlak vyřadit nemohu :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání chlorelly a activ aloe můžete užívat i své současné léky a doplňky stravy. Pokud máte akné, tak bych vám doporučil trochu experimentovat s antikoncepcí. Některá antikoncepce dokáže zmírnit projevy akné. U každé ženy na akné zabírá jiná antikoncepce a některé pilulky proti početí akné dokonce vyvolávají. Prodiskutujte možné varianty se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak vyčistit tukový sekret.

Mám se rozhodnout pro hormonální antikoncepci?

Mezi klady hormonální antikoncepce patří to, že vyhovuje většině žen a také, že je vhodná pro většinu žen. Dalo by se říci, že je to bezpečná metoda antikoncepce a to i při dlouhodobém užívání.

Proč ano:

  • Hormonální antikoncepce je efektivní.
  • Hormonální antikoncepce je jednoduchá na užívání – polykají se tabletky, žádné injekce.
  • Hormonální antikoncepce je bezpečná.
  • Hormonální antikoncepce nemá vliv na sex, jako například kondom.
  • Hormonální antikoncepce se přibližuje vlastnostem ideální antikoncepce.

Jak jste na tom vy s hormonální antikoncepcí? Napište nám svoje zkušenosti s tímto druhem ochrany před početím v diskusi pod článkem.


Foto: TROS

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, prosim vás když sem momentálně dobrala platíčo antikoncepce a čekám tedy kdy to dostanu a s přítelem sme měli sex a nedali sme si pozor, tak můžu otěhotnět? Kateřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Pravděpodobně ne, za předpokladu, že jste užívala antikoncepci dle pokynů svého gynekologa. To znamená denně a ve stejnou hodinu, dále že u vás neproběhlo střevní nebo zažívací onemocnění (průjem, zvracení). Světlana

Zdroj: diskuze Početí

Druhy hormonální antikoncepce

Kombinovaná perorální antikoncepce

Jedná se o nejčastější typ, u kterého antikoncepční tabletky obsahují oba ženské hormony, jak estrogen, tak i gestagen, který je důležitý po celou dobu užívání.

Kombinovaná perorální antikoncepce se ještě dále rozděluje podle množství hormonů v jednotlivých tabletkách a to na:

  • Jednofázovou, kde ve všech tabletkách je obsažena stejná dávka hormonů.
  • Dvoufázovou, kde tabletky jsou složeny z dvou druhů s různými dávkami hormonů.
  • Třífázovou, kde jsou obsaženy tři druhy tabletek různých barev s různými dávkami hormonů. Tato léčba se snaží o napodobení přirozeného kolísání hladin hormonů v normálním menstruačním cyklu.

Gestagenní (progestinová) hormonální antikoncepce

Tato antikoncepce působí především změnou v charakteru děložní sliznice, dále zahuštěním hlenu v děložním hrdle a zpomalením transportu vajíčka vejcovodem. Gestagenní antikoncepce až u poloviny žen neovlivňuje zrání a uvolňování vajíčka.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Náš mladej začal brát ve škole slovní druhy a dost s tím zápasí. Máte někdo radu na procvičování slovních druhů na internetu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Nejlepší cvičení na slovní druhy jsou tady tema.pravopiscesky.c…

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Levná antikoncepce

Druhů antikoncepce je v České republice na výběr celá škála, přičemž některé jsou účinnější, jiné méně. Stejně tak platí, že použití některých může být dražší.

Srovnání jednotlivých forem na trhu:

  • injekce – průměrná cena za měsíc: 65–100 Kč
  • tablety – průměrná cena za měsíc: 83–270 Kč
  • implantát – průměrná cena za měsíc: 140 Kč
  • náplast – průměrná cena za měsíc: 300–400 Kč
  • nitroděložní tělísko hormonální – průměrná cena za měsíc: 85–100 Kč
  • nitroděložní tělísko nehormonální – průměrná cena za měsíc: 60 Kč
  • spermicidní přípravky– průměrná cena za měsíc: 250–300 Kč
  • kondom – průměrná cena za měsíc: 150–250 Kč (dle sexuální frekvence)
  • přerušovaná soulož – zdarma
  • metoda plodných a neplodných dnů – zdarma

Zdroj: Druhy antikoncepce

Diskuze

V diskuzi HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE - O ČEM SE NEMLUVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Profet.

Ona má hormonální antikoncepce ještě i jiné stránky, a to je její raně potratový účinek při selhání primární funkce bránění ovulaci - lze se dočíst v pdf knize „Antikoncepce – Co potřebujete vědět, ale nikdo o tom nemluví“ (hlavně str.6 a násl.), kterou lze stáhnout zdarma na www.prolife.cz/downl…
Alternativou zcela bez chemie je metoda přirozeného plánování rodičovství (PPR) - dokonce se prodávají malé počítače (např.Lady Comp) pro přesný výpočet plodných a neplodných dnů - viz např.:
www.naturcomp.cz/ Spolehlivost je srovnatelná s HA.
Ještě jednou závažnou skutečností týkající se HA je téměř katastrofální působení hormonů vyplavovaných z těla do vody a do přírody - viz např.: petr-kubac.blog.cz/1…
nebo video na Youtube: www.youtube.com/watc…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hormonální antikoncepce - o čem se nemluví

Bezpečnost hormonální antikoncepce

Za předpokladu, že se hormonální antikoncepce užívá pravidelně, tak se jedná o velmi bezpečnou metodu ochrany před početím. Hormonální antikoncepce je vhodná i pro dlouhodobé užívání. Zároveň má celou řadu dalších příznivých účinků na zdraví ženy, ale má i své nevýhody. Hormonální antikoncepce vyžaduje pravidelné bezchybné užívání a je třeba pamatovat na to, že účinky hormonální antikoncepce mohou být sníženy některými léky (antibiotiky) nebo také průjmem či zvracením.

Nežádoucí vedlejší účinky hormonální antikoncepce

  • Při užívání hormonální antikoncepce se mohou u některých žen přechodně objevit drobné nepříjemnosti, jako zvýšení citlivosti prsou nebo nevolnost.
  • Hormonální antikoncepce může někdy vyvolat nebo zhoršit akné.
  • Hormonální antikoncepce někdy způsobuje akantózu.
  • Hormonální antikoncepce také někdy může za jinak nevysvětlitelné vypadávání vlasů.
  • Hormonální antikoncepce může zhoršit migrénu.
  • Při užívání hormonální antikoncepce je mírné riziko vzniku krevních sraženin.
  • Při užívání hormonální antikoncepce může dojít ke slabému krvácení i mimo obvyklý menstruační cyklus.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi L CARNITIN A ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita.

Pokud myslíš hormonální antikoncepci, tak si myslím, že nemůže, protože HA ovlivňuje hormony a L-carnitin ovlivňuje metabolizmus - trávení a aktivaci tukových zásob.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peta.

dekuji :-)

Zdroj: diskuze L carnitin a antikoncepce

Jiné druhy antikoncepce

Existuje celá řada antikoncepčních metod. Mezi ně patří:

  • tabletky
  • náplasti
  • injekce
  • nitroděložní tělísko
  • vaginální kroužek
  • implantáty
  • tabletky podávané po styku

U pacientek s výskytem zdravotních problémů, jako jsou potíže s dásněmi u perorální antikoncepce, je vhodná například antikoncepční náplast. Tento druh hormonální antikoncepce v současnosti získává na popularitě. Aplikace se provádí jednoduchým nalepením náplasti na určité místo na těle (nejčastěji břicho, hýždě nebo nadloktí). Protože obvykle vydrží týden, obsahuje balení vždy 3 náplasti na jeden cyklus. Mezi cykly je stejně jako u pilulek týdenní pauza. Cena nejpoužívanějšího přípravku Evra se pohybuje kolem 1 000 Kč u balení na 3 měsíce, jedná se tedy o něco dražší druh hormonální antikoncepce, než jsou klasické pilulky, a účinnost je srovnatelná s eliminací nežádoucích účinků.

Zdroj: Vliv antikoncepce na zuby

Diskuze

V diskuzi ANTIKONCEPCE DRUHY A CENY INJEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie kaštylová.

mám nepravidelnou menstruaci, potřebuji poradit v srpnu mám jet k moři a mám strach ze ,se nebudu moci koupat mám problémy s křečovými žílami .Brala jsem v minulosti DEPO PROVERU,ale cévní lékař nedoporučuje další užívání.Letos mi bude 50let můžete mi poradit co dělat děkuji za kladnou odpověd.KAŠTYLOV'A

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antikoncepce druhy a ceny injekce

Hormonální antikoncepční metoda

Současná hormonální antikoncepční metoda se používá hlavně za účelem chránění před možným těhotenstvím. Způsob užívání může ženám sloužit také ke zmírnění příznaků PMS (premenstruačního syndromu), bolestivé menstruace nebo poruch menstruačního cyklu, případně při problémech s pletí (výskyt akné a jiné). Hormonální antikoncepce je složena ze dvou hlavních hormonů, a sice estrogenu a gestagenu.

Typy hormonálních antikoncepčních metod:

  • tabletky
  • náplasti
  • injekce
  • nitroděložní tělísko
  • vaginální kroužek
  • implantáty
  • tabletky podávané po styku

Zdroj: Druhy antikoncepce

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DAGMAR MRAZKOVA.

DOBRY DEN JE MI 54LET A DELŠI DOBU UŽ MAM NAVALY HORKA NERVOZITA DEPRESE JE TO PŘECHOD ALE MENZES POŘAD MAM A DOKONCE CYSTU 4X4 MAM ANTIKO NELYA A BERU JI BEZ PAUZY MUŽU JI TAK BRAT?NEVADI TO UŽ ASI PUL ROKU POMUŽE TO I NA CYSTU?MA TO NĚJAKY VLIV? JAK NEJDELE MUŽU BRAT NELYU BEZ PŘESTAVKY? DĚKUJI MRAZKOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, Ve vašem případě bych navštívila gynekologa. Příznaky, které popisujete s největší pravděpodobností souvisí s přechodem. A to, že máte menstruaci je vlivem antikoncepce, kterou užíváte.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Co je to antikoncepce

Používáním a dodržováním antikoncepčních metod se výrazně snížil počet interrupcí, tedy umělého přerušení těhotenství. Ale vyhovuje stejná antikoncepce všem ženám? To těžko, je jasné, že každá žena je jiná. Proto je pro každou z žen k dispozici řada možností.

Antikoncepční metody se dělí do dvou velkých skupin:

  • 1. mužská antikoncepce – patří sem například přerušovaná soulož, sterilizace nebo kondom
  • 2. ženská antikoncepce – jde například o přirozenou metodu, takzvanou bariérovou metodu, nitroděložní tělísko, hormonální antikoncepci či sterilizaci

Další antikoncepční metody

  • sexuální abstinence
  • postkoitální antikoncepce

Mechanická anebo bariérová antikoncepce

  • pesar – cervikální klobouček, který je omyvatelný, opakovaně použivatelný až po dobu 2 let
  • spermicidní přípravky
  • kondom – jediná antikoncepce chránící před pohlavními chorobami
  • nitroděložní tělísko
  • poševní antikoncepční houba

Chemická antikoncepční metoda

Patří mezi ně například želé, pěny, spermicidní krémy a globule, které obsahují látky, jež znehybňují anebo přímo hubí spermie. Chemická antikoncepce se používá jako doplňková metoda k užívání pesarů, které se musí zavést do pochvy pár minut před pohlavním stykem.

Chirurgické antikoncepční metody

Jsou možné jak u mužů – přerušení chámovodů, tak u žen – podvázání vaječníků.

Zdroj: Druhy antikoncepce

Změna antikoncepce je nutná

Pokud je žena zdravá a hormonální antikoncepce jí vyhovuje, nemá důvod ji měnit. Pokud jí však nevyhovuje například pilulková forma antikoncepce, trh nabízí i jiné možnosti, například antikoncepční náplasti, které se lepí jednou týdně, takže na ně žena nemusí myslet denně.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Vedlejší účinky hormonální antikoncepce jsou spojené s užíváním léků, jsou specifické a liší se u každé osoby. Zeptejte se svého gynekologa, jak se mohou tyto účinky projevit u vás. Nejběžnější vedlejší účinky hormonální antikoncepce jsou uvedeny níže.

  • Hormonální antikoncepce obsahuje estrogen, který zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu, děložního čípku a hlubokou žilní trombózu.
  • Kombinovaná perorální antikoncepce zvyšuje rizika srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.
  • Hormonální antikoncepce obsahuje progestogen, který způsobuje bolesti hlavy, změny nálad a citlivost prsou.
  • Po hormonální antikoncepci se můžete také cítit špatně.
  • Hormonální antikoncepce má vliv na menstruační období.
  • Během užívání antikoncepce můžete mít nepravidelné krvácení, žádné krvácení nebo jen špinění.
  • Hormonální antikoncepce vám může menstruační období zlepšit, nebo naopak způsobit nepohodlí.

Pro většinu žen převažují výhody hormonální antikoncepce nad riziky. Hormonální antikoncepce zabraňuje nechtěnému těhotenství, snižuje ztrátu krve během menstruace, snižuje bolestivost během menstruace, snižuje riziko vzniku rakoviny vaječníků a endometria (děložní sliznice).

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Antikoncepce poškozuje játra

Jelikož se při předepisování hormonální antikoncepce provádějí jaterní testy, může vzniknout domněnka, že hormonální antikoncepce poškozuje játra. Tento mýtus je již překonán. Jaterní testy se podle nejmodernějších poznatků už vůbec nemusí dělat, zvláště u mladých a zcela zdravých žen, případně se provede jeden odběr po třech měsících užívání. Jaterní testy mají svůj význam zejména u žen, které prodělaly onemocnění jater.

Mezi standardní vyšetření patří měření krevního tlaku před a po nasazení hormonální antikoncepce. Všechna tato vyšetření mají odhalit rizikové pacientky, kterým by hormonální antikoncepce mohla uškodit.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce je v současné době asi nejspolehlivějším způsobem ochrany před početím. Pokud je užívána ženou v plodném věku správně, zasahuje do běžného měsíčního cyklu tak, že brání těhotenství, a to tím, že:

  • brání vaječníkům, aby uvolňovaly vajíčka;
  • zahušťuje sliz v děložním čípku (hrdlo dělohy), čímž zabraňuje pronikání spermií do lůna (dělohy);
  • způsobuje změny děložní sliznice, které vajíčku nedovolí se usadit.

Hormonální antikoncepce se používá i k řízení těžkých stavů menoragie (velmi silné menstruační krvácení), endometriózy (gynekologické onemocnění vyvolávající mimo jiné bolesti zad a podbřišku) a premenstruačních syndromů. Také se využívá k léčbě syndromu polycystických ovarií a akné u žen. Hormonální antikoncepce však nechrání před sexuálně přenosnými infekcemi. K dispozici je několik typů hormonální antikoncepce: perorální antikoncepce, antikoncepční náplasti, injekce, implantáty, nitroděložní systém a vaginální antikoncepční kroužky.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Druhy antikoncepčních pilulek

Tablety jsou nejznámější formou hormonální antikoncepce. Užívá se perorálně a pro zjednodušení je můžeme rozdělit na monofázické, bifázické nebo trifázické. Toto rozdělení určuje, kolik různých pilulek v průběhu jednoho cyklu preparát obsahuje.

Monofázické – mají všechny pilulky se stejným obsahem hormonů.

Bifázické – dvoufázové – mají dvoje pilulky, přičemž ve druhém cyklu mají pilulky vyšší množství gestragenu.

Trifázické – mají 3 různé typy pilulek a množství hormonů se různí dle výrobce.

Zajímavostí ještě je, že některé preparáty mají pouze 21 pilulek, zatímco jiné jich mají 28. Jediný rozdíl je v tom, že u pilulek v balení po 21 po dobrání uděláte týdenní pauzu. U pilulek balených po 28 tuto pauzu neděláte, ale berete pilulky bez hormonů. To by mělo zabránit častějšímu zapomínání. Hormonální antikoncepci předepisuje gynekolog.

Ceny se různí a záleží také na lékaři, který přípravek doporučí podle dispozic každé ženy.

Zdroj: Druhy antikoncepce


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP