Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRINTELLIX NÁSTUP ÚČINKU

OBSAH

SPC a příbalový leták

Zde je k dispozici SPC k léku vortioxetin: Brintellix SPC.

Zde je k dispozici příbalová informace k léku vortioxetin: Brintellix příbalový leták.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi BETAHISTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, začala jsem užívat Betahistin. Chtěl sem se zeptat, nástup účinku nějak trvá? Nebo jak je to? Zapomněla jsem se u lékaře zeptat. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jozef.

Mne zabral po prvej tablete. Píska tak na polovicu, čo sa už dá vydržať aj pospať. Ale pokračujeme vo vyšetrovaní a liečbe.

Zdroj: diskuze Betahistin actavis

Cena Brintellixu

Brintellix je k dostání pouze na lékařský předpis a při splnění určitých podmínek je vydáván zdarma, pacient za jeho výdej nic neplatí.

S nulovým doplatkem jsou k dispozici tyto varianty:

  • Brintellix 10 mg 56 tablet;
  • Brintellix 15 mg 56 tablet;
  • Brintellix 20 mg 56 tablet.

Náklady zdravotní pojišťovny:

  • Brintellix 10 mg: 39 Kč za tabletu, 2 184 Kč za jedno balení 56 tablet;
  • Brintellix 15 mg: 59 Kč za tabletu, 3 277 Kč za jedno balení 56 tablet;
  • Brintellix 20 mg: 78 Kč za tabletu, 4 370 Kč za jedno balení 56 tablet.

Podmínky pro nulový doplatek

Vortioxetin je plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění při léčbě pacientů trpících depresivní poruchou bez dostatečné léčebné odpovědi na optimalizované dávky antidepresiv (při celkovém trvání léčby minimálně 6-8 týdnů) a/nebo při výskytu takových nežádoucích účinků, které vedou k nutnosti přerušení léčby předchozím antidepresivem.

Léčba vortioxetinem není dále hrazena pacientům, u nichž po 2 měsících od zahájení léčby, nedojde k objektivně prokazatelnému terapeutickému účinku.

Specializace předepisujícího lékaře:

  • sexuologie,
  • psychiatrie, dětská a dorostová psychiatrie, gerontopsychiatrie,
  • neurologie, dětská neurologie.


Zdroj: Brintellix

Nástup účinků

Aulin má dobrý a rychlý nástup a minimum nežádoucích účinků při krátkodobém užívání.

Zdroj: Použití Aulinu

Diskuze

V diskuzi TRITICCO A BRINTELLIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Mám mimovolni pohyby zdřejmě segmentovou dystonii. hrozně mě začali tuhnout ruce a paze.Oběvilo se mo to po operaci krční páteře. Je možné,že po nasazeni brintellixu 5mg se to tuhnutí a krece zhoršili. Do toho mi nasadili rivotril 2krát 0,5mg a backofen 10mg a triticco150mg.
Děkuji Horáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Nejsem lékařka, ale po zkušenostech s Rivotrilem jej už nikdy nevezmu. Nejen že je návykový, ale při užívání jsem dělala věci o kterých jsem pak nevěděla a dodnes si je neumím vysvětlit. Nikdy Rivotril!!!!

Zdroj: diskuze Triticco a brintellix

Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Lexaurin má rychlý nástup účinku a při dlouhodobém užívání na něj vzniká závislost. Lexaurin je lék, který člověku na několik hodin uleví od úzkosti. Nic míň, a hlavně nic víc. Úzkost většinou vyplývá z ne zcela ideálního životního stylu a nezvládání starostí, stresu a vztahů. Lékem se řeší následek těchto problémů, ale každý může udělat něco i proto, aby vyřešil příčinu „nechemicky“, tedy trpělivou prací na sobě.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Lexaurin.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sisi Humpolová.

Furolin 100 jsem dostala na základě bakterie v močovém ústrojí.
Beru ho už 8 den 3x denně. Nástup účinku jsem zjistila, až 4 den, kdy začal pomáhat, ale ty nežádoucí účinky: bolení za očima, nespavost ( usnu až cca 00:30, ), šílený chutě k jídlu...
Jsem ráda, že už ho dobírám, ale snad už nikdy ho nebudu brát!!!!!!

P.S.: OPRAVDU mě pobavil text na krabičce: Přípravek je používán v rámci specifického programu. Chi...

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Nežádoucí účinky

Mezi časté nežádoucí účinky vortioxetinu patří nevolnost, zácpa, zvracení. Nevolnost je nejčastějším nežádoucím účinkem a vyskytuje se nejčastěji během prvního týdne léčby; výskyt závisí na dávce a je vyšší u žen než u mužů.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi BETAHISTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, začala jsem užívat Betahistin. Chtěl sem se zeptat, nástup účinku nějak trvá? Nebo jak je to? Zapomněla jsem se u lékaře zeptat. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Verina.

....nástup účinku.... zrovna jsem četla na jiné stránce :
Beru leky Betahistin actavis,coz je skoro to same jako betaserc.Z vlastni zkusenosti vim, ze nepomuzou hned, doktorka mi rekla az 6 tydnu a je to pravda.Muzu rict,ze to u me trvalo mozna i dele, takze urcite vydrzet s leky a preju, at je to brzo lepsi.

Zdroj: diskuze Betahistin actavis

Alkohol a Lexaurin

Je třeba se vyhnout současnému užívání bromazepamu s alkoholem a/nebo s látkami tlumícími CNS. Takové souběžné užívání má potenciál ke zvýšení klinických účinků bromazepamu včetně případné závažné sedace, klinicky významné respirační a/nebo kardiovaskulární deprese. Pacient by měl být na začátku léčby pravidelně kontrolován, aby se minimalizovalo dávkování a/nebo frekvence podávání a aby se zabránilo předávkování v důsledku akumulace.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Diskuze

V diskuzi KOMPLEXNÍ LÁZEŇSKÁ PÉČE FRANTIŠKOVY LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kotlíková L..

Dobrý den,mám nástup do lázní určen na 25.12.2017,jinak přes ten termín vlak nejede dle sdělení VZP,je to vůbec možné?Děkuji za odpověd. Kotlíková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Komplexní lázeňská péče františkovy lázně

Dávkování

Imunapu se obvykle užívá 1 až 2 kapsle denně. Pro rychlejší nástup účinku užívejte 2 kapsle denně. Přípravek je určen k vnitřnímu užití. Při dlouhodobé terapii je vhodná dávka 3 kapsle denně po dobu 2 měsíců, pak na měsíc vynechat. Po uplynutí této doby lze léčbu opakovat.

Zdroj: Imunap

Diskuze

V diskuzi OPERACE UCPANÝCH TEPEN V NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Houška.

Hezký den přeji.Mám dotez ohledně mého manžela má žíly na obou nohách byl už jednou na operaci žil obou nohou za nejaký rok měl při chůzi problémy měl bolest ,musel se zastavit chvilku odpočinout a zase mohl jít.Byl s tím na operaci kde mu zaváděli nějaký sten.Několik roků asi tak 6let měl klid,až před půl rokem se to znovu opakuje .Pan doktor mu předepsal lék Enelbin 100mg 2xdenně ráno a večer po 2 tabletách.Msi zavolat a objednat na kontrolu a zároven objednat na operaci baypasu Rád by věděl jak operace probíhá,jaké mohou nastat komplikace a jak dlouho pobude v nemocnici.Předem děkuji za odpověd.Dana Houšková manželka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Zdravim,zrovna jsem po teto operaci,takze v mem pripade se jednalo o předoperační vyšetření,nastup do nemocnice den pred operací,samotny zákrok cca 2.5hod.,pak 1-2 dny ARO nebo JIP,pak tyden na pokoji a tot vse..

Zdroj: diskuze Operace ucpaných tepen v nohách

Nástup účinku

Vortioxetin se při perorálním podání dobře vstřebává a má perorální biologickou dostupnost 75 %. Je systémově zjistitelný po jednorázové perorální dávce za 47 minut. Vrcholových hladin vortioxetinu je dosaženo během 7 až 11 hodin po podání jedné nebo více dávek. Ustálených hladin vortioxetinu je obecně dosaženo během 2 týdnů po prvním podání, přičemž 90% jedinců dosáhne 90% ustáleného stavu po 12 dnech podávání. Bylo zjištěno, že nasycovací dávka podaná intravenózně rychleji dosáhne ustálených hladin při perorální léčbě vortioxetinem. Je známo, že farmakokinetika vortioxetinu je lineární a úměrná dávce v rozmezí 2,5 až 75 mg pro jednotlivé dávky a 2,5 až 60 mg pro opakované dávky. Jídlo nemá žádný vliv na farmakokinetiku vortioxetinu.

Metabolizmus

Vortioxetin je rozsáhle metabolizován oxidací prostřednictvím enzymů cytochromu P450 a následnou glukuronidací prostřednictvím UDP-glukuronosyltransferázy. CYP2D6 je primárním enzymem zapojeným do metabolismu vortioxetinu, ale podílejí se i další, včetně CYP2A6, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19 a CYP3A4 / 5. Je také metabolizován alkoholdehydrogenázou, aldehyddehydrogenázou a aldehydoxidázou. Bylo identifikováno šest metabolitů vortioxetinu. Hlavní metabolit vortioxetinu (Lu AA34443) je neaktivní a jeho vedlejší aktivní metabolit (Lu AA39835) pravděpodobně neprochází hematoencefalickou bariérou. Zbývající metabolity jsou glukuronidové konjugáty. Předpokládá se tedy, že za jeho farmakologickou aktivitu je primárně odpovědný vortioxetin samotný.

Odhadovaná celková clearance vortioxetinu se pohybuje od 30 do 41 l/h. Eliminační poločas vortioxetinu je 66 hodin, s rozmezím 59 až 69 hodin po jedné nebo více dávkách. Eliminace vortioxetinu probíhá téměř výhradně játry (99 %), ledvinami se vyloučí pouze méně než <1 %. Přibližně 85 % vortioxetinu bylo nalezeno ve studii vylučování jedné dávky po 15 dnech.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ROMANA TOMANOVÁ.

DOBRÝ DEN,CHCI SE ZEPTAT,MAMINKA PŮJDE NA OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU.PROVÁDÍ SE U VÁS RHB,PO TÉTO OPERACI.POKUD ANO PROSÍM KONTAKT NA KOHO SE MOHU OBRÁTIT,A ZEPTAT SE NA DALŠÍ INFORMACE.PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ S POZDRAVEM TOMANOVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kielkovská Soňa.

Jsem po druhé operaci kyčelního kloubu (první operace 5.8.2021)následné lázně Klimkovice od 20.8.2021.Nyní čekám na lázně po operaci druhé kyčle provedené dne 22.7.2022.Kdy mohu očekávat nástup (nyní asi lázně Darkov).Děkuji.

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

Nástup účinku

Trazodon je triazolopyridinový derivát účinný v léčbě depresivních poruch včetně deprese spojené s úzkostí a poruchou spánku. Trazodon je antagonistou serotoninových 5-HT2 receptorů a inhibitorem zpětného vychytávání serotoninu. Tableta má prodloužené uvolňování a užívá se orálně jednu denně večer. Během léčby Tradozonem se nemají užívat přípravky obsahující třezalku tečkovanou (mohou zvyšovat nežádoucí účinky léku).

Zdroj: Trazodoni hydrochloridum

Poradna

V naší poradně s názvem CVIČENÍ PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den,
prosím o informaci.
Jak dlouho nebudu moci hrát bowling po laparoskopické operaci žlučníku.
Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po operaci je vždy individuální, přičemž záleží na schopnosti vašeho těla regenerovat. Pokud po operaci nenastanou žádné komplikace, tak po jednom měsíci můžete začít dělat obvyklé činnosti, jako před operací. Vždy je důležité začínat s rozvahou, vnímat bolest a skončit v okamžiku, kdy ji ucítíte. Pomalý ale pravidelný nástup zátěže vám pomůže rychle obnovit původní schopnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cvičení po operaci žlučníku

Účinky Lexaurinu

Přípravek Lexaurin je indikován ke krátkodobé symptomatické léčbě závažných stavů úzkosti, včetně stavů úzkosti souvisejících s psychosomatickým, organickým nebo psychogenním onemocněním či poruchou. Přípravek Lexaurin je také indikován k adjuvantní terapii abstinenčních reakcí u alkoholismu. Přípravek Lexaurin je indikován pouze v případech, kdy jsou symptomy závažné, omezující nebo způsobují pacientovi nesnesitelné utrpení.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Trittico a dávkování

Nástup léčby by měl být postupný a dávka léku Trittico by měla být postupně zvyšována. Maximální dávka by měla být nejdříve užívána na noc. Když je dosaženo adekvátní reakce, tak by měla být dávka udržována po vhodnou dobu a pak postupně zase tlumena. Počáteční dávka léku Trittico je 150 mg denně v rozdělených dávkách. Později pak může být zvyšována o 50 mg každý 3. až 4. den až dokud nebude dosaženo optimálního účinku. Maximální dávka léku Trittico je 300 mg denně u ambulantních pacientů a 600 mg denně u hospitalizovaných pacientů.


Zdroj: Trittico

Nástup účinku

Výhodou benzodiazepinů, mezi něž patří i lék Lexaurin, je jejich specifická účinnost. To znamená, že na určitou poruchu je obvykle vhodný konkrétní benzodiazepin. Další výhodou je rychlost, s níž se dostavují účinky. Obvykle se tak stane již přibližně po 15 minutách od polknutí tablety. Časové rozpětí účinků je v rozmezí 12 až 70 hodin v závislosti na dávce. Lexaurin má dlouhý poločas vylučování, a to nad 18 hodin.

Dávkování je velmi individuální a lékař ho stanovuje podle potíží pacienta a jejich příčin, doporučuje se však začínat s co nejnižšími dávkami a v případě potřeby je postupně zvyšovat. Obvyklá dávka je 1 tableta 1–3x denně před jídlem nebo s jídlem. Léčba by neměla přesáhnout 3 měsíce, hrozí riziko závislosti). Lexaurin je potřeba při ukončení léčby opět vysazovat postupně.

Zdroj: Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Trittico - lék na spaní

Trpíte-li krátkodobou nespavostí a nepomáhá-li u vás léčba obvyklými léky proti nespavosti (hypnotika), tak by lék Trittico mohl být možným řešením. Nejen, že Trittico vás velmi dobře uspí, ale je také mnohem levnější než běžné léky na spaní.

Pro depresivní pacienty s úzkostí a poruchami spánku je Trittico lékem první volby. Jeho antidepresivní účinnost byla potvrzena v řadě klinických studií a prokázán byl také výrazný efekt proti úzkosti bez vzniku závislosti. Příznivý je také rychlý nástup účinku, obnova fyziologického spánku a dobrá snášenlivost.

Zdroj: Trittico

Použití u dětí

Bezpečnost a účinnost léku vortioxetin nebyla stanovena u dětských pacientů; nebyly u takových pacientů studovány účinky.

FDA varuje, že u dětí a dospívajících s velkou depresivní poruchou, obsedantně-kompulzivní poruchou (OCD) nebo jinými psychiatrickými poruchami na základě kombinovaného analýzy 24 krátkodobých, placebem kontrolovaných studií 9 antidepresiv (SSRI a další antidepresiva). Pozdější metaanalýza 27 placebem kontrolovaných studií s 9 antidepresivy (SSRI a další) u pacientů mladších 19 let s velkou depresivní poruchou, OCD nebo úzkostnými poruchami bez OCD však naznačuje, že přínosy antidepresivní léčby při léčbě tyto stavy mohou převážit nad riziky sebevražedného chování nebo sebevražedných myšlenek. V těchto pediatrických studiích nedošlo k žádné sebevraždě.

Zdroj: Brintellix

Bezpečné dávkování

Bezpečné dávkování je jedna tableta denně, jak doporučuje výrobce. Účinek by se měl dostavit po 14 dnech. Ideální délka užívání je půl roku. Bohužel od výrobce chybí doporučení, zda užívat produkt Forfemina ráno, v poledne nebo večer. Z hlediska odvodňujícího působení Forfeminy je vhodnější přípravek užívat ráno či v dopoledních hodinách. Nástup účinku je hodně individuální, měl by se dostavit během několika dnů.

Pokud nezadržujete vodu v těle (což se projevuje otoky nohou) není potřeba Forfeminu užívat. Když tělo dokáže správně hospodařit s vodou, stačí denně pít dostatek tekutin.

Zdroj: Forfemina - recenze


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP