Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CIPRALEX ZKUŠENOSTI

OBSAH

Cipralex a infekce močových cest

CIpralex může způsobovat záněty močových cest a zvýšit frekvenci močení, ale jen u některých pacientů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo.

Dobrý den
Před třemi týdny jsem začal mít deprese a byl mi předepsán Cipralex 20 mg/ml kapky. Dočetl jsem se ,že při bráni tohoto léku může dojit k impotenci. Je mi 48 let a chtěl bych ještě zažívat krásy při milováni. Ještě jsem nezkoušel jestli při brani tohoto léku je možno dosahnout stopoření penisu.Děkuji za odpověď.

Děkuji Ivo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlouhodobá léčba escitalopramem (Cipralex) vyvolává erektilní dysfunkci - neschopnost udržet úd ztopořený. Dochází k tomu kvůli snížením biologické dostupnosti oxidu dusnatého zprostředkované zvýšenou aktivitou nikotinamid adenindinukleotid fosfát oxidázy a produkcí reaktivních forem kyslíku.
U některých mužů může pomoci užívání sildenafilu (Viagra) nebo tadalafilu (Cialis). Tyto léky mohou zmírnit erektilní dysfunkci vyvolanou antidepresivy. Muži i ženy mohou mít prospěch z přidání bupropionu k jejich léčbě. Bupropion Neuraxpharm je přípravek k léčbě deprese. Předpokládá se, že reaguje v mozku s látkami, které se nazývají noradrenalin a dopamin a které souvisejí se vznikem deprese.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex zkušenosti

Cipralex zkušenosti padání vlasů

U jednoho pacienta ze sta se může vyskytnout zvýšené padání vlasů a může dojít až k úplné ztrátě vlasů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX A MILOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

No, a nebo změnit léky. Cipralex nebo sertralin prostě choutky tlumí. Naopak třeba mirtazapin ne (po tom, co se pár týdnů, než si na něj zvbyknete, pořádně vyspíte :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cipralex a milování

Účinky Cipralexu na spánek

Vzhledem k tomu, že Cipralex působí přímo na mozek, je spojen s několika vedlejšími účinky, týkajících se nervové soustavy. Mezi vedlejší účinky patří potíže se spaním. Cipralex také ovlivňuje kvalitu spánku a často snižuje množství očního kmitání ve spánku. U některých lidí může užívání Cipralexu způsobit únavu a ospalost.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX 10MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den, chci se zeptat či Cipralex 10mg na úzkost můžu brát na antibiotika a ak ano tak jaký dávkovaní.

Děkuji


Simona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Cipralexu nevadí a je možné je užívat současně. Dávkování Cipralexu v tomto případě zůstává beze změny tak, jak vám ho naordinoval váš lékař. Sama bez porady s lékařem Cipralex neužívejte a ani nepřerušujte naordinovanou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex 10mg x 28

Cipralex a chřipkové příznaky

Příznaky chřipky patří mezi nežádoucí účinky Cipralexu, jedná se o kýchání, výtok z nosu, kašel, kongesce, horečka, zánět vedlejších nosních dutin, zvýšené pocení a bolesti nebo ztuhlé svaly a klouby.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX-KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria.

Dobrý den ,ako užívám Cipralex tak priberam na vahe ,za 2 mesiace 7 kil,moze to být z toho? 2/ ako užívám Cipralex,tak mám problémy so sexom a ked dojde niekedy vyvrcholeniu,tak cítím tlak na hrudi.prosim vás o odpověď na obě otázky ,sa obávám o svoje zdravie , dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po Cipralexu se netloustne, ovšem Cipralex může ovlivnit rozhodování o tom, co sníte. Takže, abyste předešla dalšímu nárůstu váhy, tak si nechte od výživového poradce vytvořit jídelníček na týden a kupujte si potraviny jen podle vytvořeného výživového seznamu a spotřebovávejte je jak určí poradce.
Cipralex bohužel ovlivňuje sexuální prožitky. Pro podporu sexuální náruživosti můžete použít sport. Lehké a pravidelné cvičení zlepší krevní oběh i náladu a s tím se podpoří i lepší sexuální prožitky. Ve fitness centrech se pořádají kruhové tréninky pro začátečníky, zkuste se někam připojit a pozorujte na sobě pozitivní účinky, které vám to přinese.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Cipralex a gastrointestinální problémy

Problémy se žaludkem a trávením, byly také často hlášeny při léčbě Cipralexem, včetně průjmu, zvracení, zácpy, pálení žáhy, bolesti břicha, snížené chuti k jídlu a nadýmání. Také sem, zřídka patří zvýšená frekvence stolice, říhání, nadýmání, zánět žaludku a hemoroidy. Ale ve vzácných případech může dojít ke krvácení během stolice, i když tyto případy nebyly jasně spojeny s Cipralexem.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

dobry den,beru AD Cipralex a zaroven Lesoprazol na zaludek.je to v poradku? beru leky na rev.artritidu a mam potize s. zaludkem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau Helčo, zřejmě máte na mysli lék Lansoprazol (než Lesoprazol), který zabírá na zklidnění žaludku tím, že snížuje produkci trávících kyselin. Lansoprazol je velmi podobný lék, jako Omeprazol, který má Cipralex ve své kontraindikaci a je třeba dbát zvýšené opatrnosti při současném užívání těchto léků. Nutné bude infomrovat svého lékaře internistu - gastroenterologa, že užíváte Cipralex a zároveň i svého psychologa nebo psychiatra, že berete Lansoprazol. Oba lékaři o tom musí vědět, a to dříve, než od nich dostanete předpis na výdej těchto léků v lékárně. Společná léčba Cipralexu a Lansoprazolu je možná, ale není bezriziková, proto musí být Váš stav sledován lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex

Antidepresiva

Moderní antidepresiva typu escitalopram (Cipralex) se považují za bezpečná i při dlouhodobém užívání. Jinak je tomu ovšem s tzv. benzodiazepiny, to jest „prášky na spaní a na uklidnění“, mezi které patří i bromazepam (Lexaurin). Ty se mají zásadně užívat jen krátkodobě, neboť při delším užívání na ně vzniká úporný návyk a navíc působí jako tzv. „dementogeny“, to jest podporují procesy vedoucí k rozvoji demence.

Zdroj: Antidepresiva v kombinaci s alkoholem

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A EPILEPSIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Voslař.

Dobrý den, jsem 2 měsíce po operaci prasklého 5H obratle - dle operatéra byl příčinou záchvat epilepsie (v noci, ve spánku). Beru 1,5 tablety Depakine 500 2x denně a 2/3 Trittica na noc. Mám v noci, někdy k ránu problémy - živé sny, podle manželky třesu rukama, rameny, něco mumlám, či vykřiknu, ráno jsem unavený. Dopoledne se to lepší, přes den a večer žádné zdravotní problémy nemám, v noci a k ránu se nepříjemný stav znovu opakuje. K lékařce (neuroložce) jsem objednán až za delší dobu. Nevím, zdali v té medikaci není někde chyba, případně zda bych lék Trittico neměl vysadit.
Děkuji velice za radu.
Petr Voslař

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolova Vlasta.

Dobrý den. Od 25let mám urazovou epilepsii.Nyni mi je 52let.Kazdy měsíc mám 5 záchvatu. Beru Topamax 100mg,epilan a Briliact.Ted mi paní doktorka předepsala Cipralex 10.Bude tento prášek pro mě dobrým lékem?

Zdroj: diskuze Trittico a epilepsie

Cipralex a kardiovaskulární problémy

V některých případech měli pacienti neblahé účinky na srdce, zvýšenou srdeční frekvenci, rychlý srdeční tep, vysoký krevní tlak, EKG abnormality a křečové žíly. Mohou nastat i jiné nežádoucí účinky, ale nemusí být přímo spojeny s Cipralexem, mezi tyto účinky patří srdeční infarkt, hluboká žilní trombóza, srdeční selhání, otok srdce a fibrilace síní.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem TRYPTOFAN A CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kůdelová.

Dobry den,
prosím, chtěla bych se zeptat, zda se dá nahradit v léčbě lék Cipralex doplňkem stravy Tryptofanem.
Myslím tím např. po zaléčení panické poruchy, jako prevence nebo i současně, abych mohla při delším užívání snížit dávku Cipralexu, případně jej zcela vynechat.
Děkuji za odpověď!
Hana Kůdelová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když si budete sama měnit dávkování Cipralexu, tak riskujete abstinenční příznaky ve formě náhlého zhoršení původní choroby a nebo vzniku nových mánií. Váš pokus s L-tryptofanem můžete projednat se svým psychiatrem a s jeho dohledem to pak zkusit. Osobně si myslím, že Tryptofan nedokáže nahradit Cipralex, ale mohl by ho podpořit pro svůj vliv na množství serotoninu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tryptofan a cipralex

Cipralex a neurologické problémy

Mezi nežádoucí účinky také patří závrať, nervozita, podrážděnost, bolesti hlavy, zvonění v uších. Krom toho také někteří lidé zažívají nežádoucí účinky v sexuálním životě, jako je sníženost libida, obtížnost dosáhnout orgasmu a může také způsobit impotenci. Dále může způsobovat problémy s viděním, rozmazané vidění, suché oči nebo poruchy vidění spojené s halucinacemi. Ve vzácných případech může způsobovat třes, problémy s rovnováhou a koordinací, záškuby, křeče nebo zmatenost.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Cipralex 5 mg, potahované tablety

Cipralex 10 mg, potahované tablety

Cipralex 15 mg, potahované tablety

Cipralex 20 mg, potahované tablety

Escitalopramum (ve formě escitaloprami oxalas)

Přečtete si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat

  • Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.
  • Máte-li jakékoli další otázky, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.
  • Tento přípravek byl předepsán Vám. Nedávejte jej žádné další osobě. Mohl by jí ublížit, a to i tehdy, má-li stejné příznaky jako Vy.
  • Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

V příbalové informaci naleznete:

  1. Co je Cipralex a k čemu se používá.
  2. Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete Cipralex užívat.
  3. Jak se Cipralex užívá.
  4. Možné nežádoucí účinky.
  5. Jak Cipralex uchovávat.
  6. Další informace.

1. CO JE CIPRALEX A K ČEMU SE POUŽÍVÁ

Cipralex obsahuje escitalopram a používá se k léčbě deprese a úzkostných poruch (panická porucha s nebo bez agorafobie, sociální úzkostná porucha, generalizovaná úzkostná porucha a obsedantně kompulzivní porucha).

Escitalopram patří do skupiny antidepresiv, nazývaných též selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Přípravky patřící do této skupiny ovlivňují serotoninový systém a zvyšují hladinu serotoninu v mozku. Poruchy serotoninového systému jsou klíčovým faktorem v rozvoji deprese a souvisejících onemocnění.

2. ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE CIPRALEX UŽÍVAT

Neužívejte Cipralex

  • pokud jste alergický/á (přecitlivělý/á) na escitalopram nebo na kteroukoliv další složku přípravku Cipralex (viz oddíl 6 “Další informace”).
  • pokud současně užíváte přípravek ze skupiny MAO inhibitorů, včetně selegilinu (přípravek užívaný k léčbě Parkinsonovy choroby), moklobemidu (přípravek užívaný k léčbě deprese) a linezolidu (antibakteriální léčivo).

Zvláštní opatrnosti při použití přípravku Cipralex je zapotřebí

Oznamte, prosím, svému lékaři, pokud máte jakékoli další zdravotní problémy, o kterých by Váš lékař měl vědět. Obzvláště sdělte svému lékaři:

  • pokud trpíte epilepsií. Jestliže se při léčbě přípravkem Cipralex objeví záchvaty nebo vzroste jejich četnost, měla by být léčba přerušena (též viz oddíl 4 “Možné nežádoucí účinky”).
  • pokud máte postižení jater nebo ledvin. Váš lékař Vám může upravit dávkování přípravku.
  • pokud máte cukrovku (diabetes). Léčba přípravkem Cipralex může narušit rovnováhu glukózy. Může být nezbytné upravit dávkování inzulinu a/nebo perorálních antidiabetik.
  • pokud máte sníženou hladinu sodíku v krvi.
  • pokud máte zvýšenou náchylnost ke krvácení nebo k tvorbě modřin.
  • pokud podstupujete elektrokonvulzivní terapii.
  • pokud trpíte onemocněním věnčitých cév.

Věnujte, prosím, pozornost tomuto sdělení

Někteří pacienti s bipolární afektivní poruchou mohou přejít do manické fáze, charakterizované neobvyklým a rychlým sledem myšlenek, nepřiměřeně veselou náladou a nadměrnou tělesnou aktivitou. V takovém případě je nutné, abyste vyhledal/a Vašeho lékaře.

Během prvních týdnů léčby se u Vás mohou vyskytnout tyto příznaky: neklid nebo obtíže sedět či stát. Takové příznaky neprodleně sdělte svému lékaři.

Zdroj: Cipralex - informace pro pacienty

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Také jsem proděla covid, pak začaly různé zdravotní problémy a nakonec úzkosti, cipralex a místo aby se můj stav zlepšil mám pocit , že opak je pravdou. Pocit točení hlavy je u mě na denním pořádku- celý den a ráno nevysvětlitelná úzkost a strach ze sebemenší povinnosti
Už to trvá dlouho , mám pocit , že přežívám že dne na den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je normální pociťovat závratě po Cipralexu?
Cipralex (escitalopram) je SSRI antidepresivní lék, který působí tak, že ovlivňuje hladiny serotoninu v určitých oblastech mozku. Jako všechny léky může mít nežádoucí účinky, z nichž většina není závažných a časem vymizí. Mezi běžné vedlejší účinky přípravku Cipralex patří právě závratě.
Kdy u Cipralexu závratě zmizí? Než závratě odezní, může trvat několik dalších měsíců. Můžete zkusit jiné antidepresivum, nebo vyzkoušet pomoc jiného psychiatra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Antidepresiva, jak fungují?

Léky na depresi ovlivňují smyslové vjemy v mozku, čímž brání depresívním stavům. No a jak to funguje? Léčivé látky podávané v lékách na depresi se po strávení v žaludku přesunou do mozku, kde jakoby nasednou na receptory vzruchů a nedovolí jim přijímat některé impulzy a tak omezují depresi, ale bohužel nejen ji, jak sama vidíte. Je to takové podobné, jako bychom před strážní kameru umístili obrázek hlídaného prostoru a za ním jsme pak klidně navrtávali trezor – kamera nás neuvidí, podobně jako receptor v mozku. Podobně k tomu dochází i u Vás. Díky léčbě je před Váš receptor v mozku umístěn náhradní vzruch, který je stále stejný, i když se okolní situace změní, například u Vás i při erotickém dráždění. To, že své vzrušení nevnímáte správně, dokazuje nefunkční zvlhčování Vaší pochvy při pohlavním styku. Ačkoliv zažíváte sex, tak Váš mozek o tom neví a nemůže tedy ani spustit přirozené reakce, jako jsou zvlhčování pochvy a libé pocity z pohlavního styku. Toto jsou následky léčby pomocí léků proti depresi a budou trvat tak dlouho, jak budete tyto léky užívat. Po tuto dobu se s tímto projevem takovéto jakoby erotické hluchoty budete muset smířit. Nyní se určitě zeptáte, jak s tím dál žít?

Zdroj: Cipralex a milování

Antidepresiva, sex a soulož

Takže jak na to? Jednoduše! Na nedostatečné zvlhčování vagíny použijte před pohlavním stykem VŽDY lubrikační gel. Není třeba si ho nějak ošklivit, protože lubrikační gel je jen klouzavá látka, podobná té, kterou normálně vylučuje pochva, a je rozředěná s vodou, neobsahuje žádné jedy. Vnímejte to jako byste si kapala do oka, taky se nad tím nijak nepozastavujete. Lubrikačním gelem předejdete nepříjemným bolestivým pocitům při pohlavním styku do pochvy. Lubrikační gel můžete aplikovat do pochvy předem, vydrží v ní i hodinu, anebo s ním opakovaně natřete partnerovi penis – hrajte si s ním (s lubrikačním gelem). Existuje ještě i mnoho dalších technik, které můžete při sexu zapojit, když pro Vás začne být styk do pochvy nepříjemný. Důležité je neočekávat od sexuálního aktu primárně své vlastní vzrušení nebo vyvrcholení, protože to víte, že Vám nejde a nepůjde, ale spíše se soustředit na partnerovo vzrušení, které povede až k jeho vyvrcholení. Právě při této cestě se můžete více soustředit na ostatní své vjemy, jako je hmat, sluch, čich anebo pak třeba i chuť. V této různorodé paletě smyslů si zkuste najít ten, který by pro Vás mohl být příjemný a soustředit se pak při dalších vzájemných chvilkách právě na něj. Tak byste si mohla jakoby nasimulovat lepší prožitek ze společného sexu a dojít tak k uspokojení, až v závislosti na vyvrcholení svého partnera. Protože pokud se Vám povede partnera dovést ke vzrušení a k vyvrcholení, tak to znamená, že ho vzrušujete, že se mu to s Vámi líbí a to je pro Vás ujištění, že je vše v pořádku, že se můžete při sexu uklidnit a nechat se unést na vlně společné rozkoše, kterou můžete dosáhnout různými způsoby, o kterých se Vám třeba nikdy ani nezdálo. Milujte se a hrajte si spolu, objevujte nepoznané a netrvejte jen na stereotypním výkonu soulože do pochvy. Uvědomte si své erotické sny a zkuste je s partnerem realizovat.

Zdraví Vás Cempírek!

Zdroj: Cipralex a milování

Cena

Zde naleznete srovnání cen produktu Vironal.

Zdroj: Zkušenosti s Vironalem

Vysazení

Terapie rilmenidinem by nikdy neměla být náhle přerušena; dávka by se měla snižovat postupně.

Zdroj: Rilmenidin zkušenosti

Azitromycin Sandoz a Paralen

Současné užívání léků Azitromycin Sandoz a Paralen se nevylučuje. Je možné užívat i probiotika. Probiotika užívejte minimálně 2 hodiny od požití antibiotik.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Zkušenosti

Rozex nebo Rosalox jsou krémy určené k léčbě rosacey (růžovky). Rozex je pouze na lékařský předpis. Dle zkušeností je krém účinný na léčbu růžovky. Průměrná doba léčby je 3 až 4 měsíce. Růžovka je dermatitida, která vypadá jako akné, ale objevuje se až ve středním věku. Častěji jí trpí ženy, ale u mužů má horší průběh. Vyskytuje se především v obličeji a zasahuje nos, tváře, čelo i bradu. Projevuje se nejprve zčervenáním kůže a poté se zarudlá a napjatá pokožka pokryje otoky a hnisavými puchýřky. Vyskytuje se ve střední a severní Evropě u 10 % pacientů keltského typu. Jde o světlovlasé až rusovlasé ženy, s jemnou světlou kůží, modrýma očima, fototypem I–II a ve věku okolo 40 let. Rozex gel není v České republice zaregistrovaný.

Zdroj: Rozex

Azitromycin a alkohol

Při užívání Azitromycinu se konzumace alkoholu nedoporučuje. Také se doporučuje abstinence cca týden po doužívání antibiotik, mohlo by vám být po alkoholu špatně. Malé množství alkoholu by nemělo být na škodu.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP