Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PÁLENÍ NA ŠPIČCE JAZYKA

OBSAH

Nemoci podle jazyka

  • Bílý povlak na špičce jazyka signalizuje zánět sliznice žaludku.
  • Bílý povlak ve středu jazyka značí onemocnění dvanácterníku.
  • Žlutý povlak signalizuje zánět jater nebo cirhózu.
  • Hnědý povlak znamená onemocnění žlučníku.
  • Suchý jazyk oznamuje onemocnění cukrovkou.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vorlickova .

Každou noc ve 4 hod.k ránu mě probouzí bolest na špičce jazyka jako bych měla afty , ráno je opět vše v pořádku.Prosím, o čem to svědčí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva.

Pálí mě již druhý den jazyk nevím čím to je! Mám rymu

Zdroj: diskuze Pálení jazyka

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Diskuze

V diskuzi CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Pálí mě již druhý den jazyk nevím čím to je! Mám rymu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa Krivčíková.

Dobrý večer, mám pálení jazyka a jdu s tím k lekarce

Zdroj: diskuze Pálení jazyka

Bolest jazyka

Bolest jazyka je ve většině případů spojená se zánětem.

Příčiny

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje vznik zánětu jazyka (glositida), který se projevuje zarudnutím a vyhlazením na špičce jazyka. Stav bývá kromě bolesti doprovázen nepříjemným pocitem pálení a brnění jazyka.

Léčba

Léčba spočívá v doplnění vitamínu B12.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ ŠPIČKY JAZYKA,DÁSNÍ A RTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálka.

Dobrý den, je to nejméně pět let, co mě začala pálit špička jazyka, je bez povlaku. Po nějaké době se přidalo pálení a zarudnutí dásní. Samozřejmě, že začal problém se stravou, téměř vše mě pálí. A při čištění zubů i tím nejjemnějším kartáčkem je děs. Návštěva lékařů: stomatologie, ORL, nulová pomoc. Teď se přidalo pálení i otok rtů a bolavé koutky úst. Užívám B komplex forte, ale žádné zlepšení. Obvodní lékařka mi předepsala zázračnou vodičku na afty, která jakoby znecitlivý dásně a mohu si alespoň vyčistit zuby, ale to není řešení.
Napadla mě myšlenka na potravinovou alergii, ale nevím jak zjistit na co, na koho a kam se obrátit.
Předem děkuji za radu.
Natálka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení špičky jazyka,dásní a rtů

Co znamená pálení jazyka a rtů

Pálení jazyka a rtů může signalizovat alergickou reakci. Je to závažný stav, který vyžaduje lékařskou pomoc, jelikož může jít o život ohrožující stav.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem OBČASNÉ MRAVENČENÍ JAZYKA CO TO ZNAMENÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Srbová.

Dobrý den. V poslední době mívám občas mravenčení ve špičce jazyka a v prstech levé ruky. Snažím se jíst zdravě, nevím proto jaká je toho příčina. Pokud můžete, prosím poraďte mi.Děkuji Vám předem a srdečně zdravím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu vašich problémů hledejte v oblasti krční a hrudní páteře. Obraťte se na lékaře neurologa a ortopeda, kteří vám pomohou s odhalením konkrétního problémového místa. Lékem je pak léčebný tělocvik a důkladný strečink nejlépe pod vedením zkušeného fyzioterapeuta.
Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Občasné mravenčení jazyka co to znamená

Příčiny pálení jazyka

Příčinou pálení jazyka může být rovněž aftózní stomatitida, nebo poranění sliznice jazyka mechanicky, termicky či chemicky. Většina těchto příznaků zmizí v podstatě i bez léčení sama. Pokud potíže přetrvávají, je vhodné si zajistit kontrolu u zubního lékaře.

Zdroj: Zánět jazyka

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA, POPRASKANÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Klečková.

Dobrý den.
Před 3 lety u mně začaly záněty - středního ucha, 2 x průdušek, vaginální mykoza, zánět moč.měchýře, u všech jsem užívala ATB s tím, aby se následná TEP kolene nemusela posouvat. Dva měsíce před operací vznikly u mně alergie. Nemohla jsem nic jíst, lepek, kakao, kyselé, rajčata, ostré koření. Dle vyjádření alergologa se mi z braní ATB spálila sliznice v puse. Alergologové jen slibují,ale drží se svého postupu, v podstastě mi za 2 roky nikdo nepomohl, Zodac mi nezabírá. Večer když lehnu a ten den něco málo z toho si vezmu, mám pálení jazyka, popraskaný, oteklý, červený jak hovězí maso, štípání mi jde až do nosu.Dnes jsem přišla od alergologa jiného, který mi sliboval zátěžový test a vyšetření, zda mám alergii na lepek nebo celeakii. Výsledky z krve byly negativní, tudíž se nic nekonalo, KO za půl roku. Proč? K čemu? Aby zjistil, jestli beru léky Monkasta,po kterém budu mít alergie ještě větší, já jako astmatik budu mít infekci horních cest, vyrážky a to vše při nejlepším a při nejhorším propady v náladách a sebevražedné sklony? Tak teď si můžu vybrat. Buď nebudu baštit nic z toho, co mi vadí a vynechám doktory nebo konečně budu jíst všechno, nevyspím se, pusa jak oheň a na doktory se taky vykašlu. Myslíte, že existuje ještě 3 varianta, kde by mi někdo mohl udělat vyšetření takové,aby zjistil přesnou příčinu a napsal vhodná antihistaminika nebo nemám šanci už žádnou???Už mně unavuje lítat po doktorech, dost na tom, že mám 4 odborné doktory na jiné nemoci. Od Rožnova pod Radhoštěm až po Ostravu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Val.

Paní Danielo, jak jste dopadla ?

Zdroj: diskuze Pálení jazyka, popraskaný jazyk

Pocit pálení jazyka

Pálení jazyka (Glossodynia, Burning mouth Syndrome - BMS) je stav, který způsobuje pocit pálení v ústech. Lidé s těmito příznaky přirovnávají pocity v ústech ke konzumaci horkého nápoje. Současné vědecké poznatky ukazují na několik možných příčin. Proč přesně k tomuto nepříjemnému onemocnění dochází, zatím není jasné.

V případě pálení jazyka byste měli vyhledat lékařskou pomoc, abyste zjistili přesnou příčinu. Může za to i kouření. Dali jsme pro vás dohromady přehled možných příčin a poradíme, co můžete s pálením jazyka dělat.

Pálení jazyka může postihnout následující části úst:

  • jazyk,
  • patro,
  • vnitřní strana tváří,
  • dásně,
  • rty.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Poradna

V naší poradně s názvem BRNENI A PALENI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobry den,uz delsi dobu me brni a pali jazyk mam na nem cervene pupinky a na korenu boule take jsem mela v krku moucnivku.Byla jsem u obnodniho lekare delal mi krevni testy a vse je v poradku take mi rekl ze nevi co se mnou a ze si na to asi budu muset zvyknout.Jsem s toho uz podrazdena a nevim co mam delat.Beru horcik a nake prasky na zaludek ale zadna zmena.Vsude pisou ze to muze byt nedostatek vit.b12 muzu ho take zacit brat?Beru jeste prasky na astma a na alergii pride mi ze uz tech prasku mam dost.Prosim moc o radu.Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Přesně znám tuhle bezradnost. Jakmile lékař řekne, že byste si na to měla zvyknout, tak je nejlepší čas na nalezení nového lékaře. Každý nemůže znát všechno, to je normální. Vyhledejte jiného lékaře a začněte znovu.

Zdroj: diskuze Brneni a paleni jazyka

Změňte produkty a návyky dentální hygieny

Produkty pro zdraví ústní dutiny, včetně zubní pasty a ústní vody, mohou dráždit sliznici úst a být také důvodem k pálení jazyka.

Je vhodné používat zubní pastu bez chuti, která je vhodná pro citlivé zuby a omezit používání ústní vody.

Zastavení nevědomých návyků, jako je kousání do špičky jazyka, může často také způsobit nepříjemné pálení.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Poradna

V naší poradně s názvem KREV Z JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žofie.

Zničehonic mi. začne krvácet z jazyka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bezdůvodné krvácení z jazyka není radno podceňovat a je třeba jít ihned k lékaři. Jazykem se zabývá stomatolog (zubní lékař), ale pomoci může i lékař ORL, popřípadě praktický lékař.

Pomůže vám, když budete mít fotky svého jazyka, když právě krvácí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev z jazyka

Bolest na špičce jazyka

Bolest na špičce jazyka může ukazovat na aftózní zánět. Afty jsou nepříjemné a bolestivé vřídky v ústech, které mohou krátkodobě způsobit i potíže při konzumaci jídla a pití. Tyto malé bělavé nebo nažloutlé vřídky s červeným lemem se vyskytují na jazyku, dásních, patře a způsobují pálení, řezání, bolest při jídle.

Příčin vzniku aft je několik, například snížená imunita, stres, podráždění a poranění i v důsledku dráždivých potravin (pomeranče, slané lupínky, ostrá jídla a podobně) až po dentální zákroky.

Pomoci mohou některé vitamínové doplňky stravy a léčivé přípravky. Důležitý je vitamín B (B-komplex) a vitamín C, který napomáhá hojení podrážděné sliznice, účinné jsou také bylinné tablety. K prevenci patří pečlivá a pravidelná hygiena ústní dutiny, opatrné čištění zubů a bylinné výplachy.

Zdroj: Zánět jazyka

Diskuze

V diskuzi NESNÁŠENLIVOST ČÁSTEČNÉ ZUBNÍ PROTÉZY HORNÍ ČELISTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Šacherová.

Vážený, mám druhou částečnou horní protézu, ukotvenou na vlastních trojkách. První byla zhotovena z DEFLEXU, po kterém mě pálilo v ústech, jazyku a rtech a po třičtvrtě roce trápení jsem si dala zhotovit protézu z klasické pryskyřice. Týden jsem byla bez potíží a pak se vrátilly potíže,nejdřív mírné, ale postupem času zesilovaly a po půl roce jsou potíže už někdy nesnesitelné. Mám neustále bolavý jazyk , dolní ret a patro, silný pocit spálených ůst a rtů. Jím jen tekutou,studenou stravu, vše ostatní mě zraňuje.Týden jsem protézu nenosila a užívala ZODAC tabl, stav se trochu upravil, ale po týdnu vysazení a nošení protézy je vše stejné. Chtěla bych se zeptat, zda je možná alergie na pryskyřici a deflex a jak mám postupovat dále. Moje zubní lékařka kroutí rameny. Děkuji za odpověď Šacherová Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Straková.

Dobrý den, měla bych dotaz zda existuje zubní náhrada,která nedráždí jazyk a rty. Mám pálení jazyka a zvedání žaludku. Náhradu mám na spodním patře, spodní nesnesu vůbec. Prosím o radu děkuji Straková Jiřina

Zdroj: diskuze Nesnášenlivost částečné zubní protézy horní čelisti.

Spálený jazyk od cigaret

Existují pacienti s příznaky pálení jazyka, kteří jen nedávali pozor a pili příliš horkou kávu. Pocit pálení jazyka pak není způsoben onemocněním BMS.

Kromě toho mohou citlivé nervy dráždit různé další chemikálie: Příkladem toho je konzumace ananasu nebo kouření cigaret a dalších produktů obsahujících nikotin. V zásadě se toho nemusíte moc bát. Tělo reaguje přirozenými obrannými reakcemi na neznámé látky a vysílá vám signály, že něco není v pořádku.

Tato reakce může trvat až několik hodin. Zpravidla není nutná žádná léčba a bolest velmi rychle mizí.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOPLAKIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Yvetta.

Dobrý den, mám už více než dva měsíce pupínek na špičce jazyka. Jsem kuřačka a jinak dbám o své zdraví. Jsem teď jen více unavená. Je to leukoplakie nebo jiný problém ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět aft. Leukoplakie tvoří spíše rozsáhlé bílé povlaky, které se nedají setřít. Afty jde léčit roztokem Herbadent. Roztok se nanáší rovnou na aft pomocí vatičky na špejli a jazyk se po natření nechá pár minut venku vyplazený. Vše by mělo zmizet do nekolika dní. Někdy se afty tvoří i při vitamínové nerovnováze, ale k tomu by bylo potřeba podrobnější vyšetření, které vám udělá váš zubní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukoplakie

Přestat kouřit

Ať už vás bolí jazyk kvůli BMS nebo jen z přetížení nervů, přestat kouřit je vždy dobrý nápad.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA, POPRASKANÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Klečková.

Dobrý den.
Před 3 lety u mně začaly záněty - středního ucha, 2 x průdušek, vaginální mykoza, zánět moč.měchýře, u všech jsem užívala ATB s tím, aby se následná TEP kolene nemusela posouvat. Dva měsíce před operací vznikly u mně alergie. Nemohla jsem nic jíst, lepek, kakao, kyselé, rajčata, ostré koření. Dle vyjádření alergologa se mi z braní ATB spálila sliznice v puse. Alergologové jen slibují,ale drží se svého postupu, v podstastě mi za 2 roky nikdo nepomohl, Zodac mi nezabírá. Večer když lehnu a ten den něco málo z toho si vezmu, mám pálení jazyka, popraskaný, oteklý, červený jak hovězí maso, štípání mi jde až do nosu.Dnes jsem přišla od alergologa jiného, který mi sliboval zátěžový test a vyšetření, zda mám alergii na lepek nebo celeakii. Výsledky z krve byly negativní, tudíž se nic nekonalo, KO za půl roku. Proč? K čemu? Aby zjistil, jestli beru léky Monkasta,po kterém budu mít alergie ještě větší, já jako astmatik budu mít infekci horních cest, vyrážky a to vše při nejlepším a při nejhorším propady v náladách a sebevražedné sklony? Tak teď si můžu vybrat. Buď nebudu baštit nic z toho, co mi vadí a vynechám doktory nebo konečně budu jíst všechno, nevyspím se, pusa jak oheň a na doktory se taky vykašlu. Myslíte, že existuje ještě 3 varianta, kde by mi někdo mohl udělat vyšetření takové,aby zjistil přesnou příčinu a napsal vhodná antihistaminika nebo nemám šanci už žádnou???Už mně unavuje lítat po doktorech, dost na tom, že mám 4 odborné doktory na jiné nemoci. Od Rožnova pod Radhoštěm až po Ostravu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela Klečková.

Jo a ještě malý dodatek - za tu dobu, co jsem začala normálně jíst lepek, si jazyk zvykl a už tolik až moc v noci neštípe a nepálí jak ze začátku. Zodac je naprosto k ničemu, na plícním mi ho sice píšou,ale já už se s nikým nehádám, až budu mít můj malý byt téměř zavalený Zodacem, odnesu ho do lékárny a basta.

Zdroj: diskuze Pálení jazyka, popraskaný jazyk

Prognóza

Prognóza rakoviny jazyka záleží na tom, v jaké části jazyka vznikne a jak rychle se na to přijde. Vždy jde o individuální léčbu.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky

Zánět jazyka

Zánět vzniká jako důsledek mechanického dráždění zubními protézami, ostrými okraji zubů, zubním kamenem, při přecitlivělosti na protetické materiály, ústní vody, léky. Příčinou je také nedostatek vitamínů B, nedostatek železa, cukrovka. Ačkoliv jsou na jazyku minimální změny, postižený pociťuje pálení na hrotu a po okrajích jazyka. Někdy se objevuje i porucha chuti. Důležité je odstranění příčin onemocnění, zvýšená hygiena dutiny ústní, pomáhají výplachy heřmánkovým nebo třezalkovým odvarem. Alergicky zánět se léčí protialergickou léčbou. Podávají se antihistaminika, kortikoidy. Zánět jazyka se projevuje řezáním, pálením, necitlivostí a bolestí.

Zdroj: Bolest jazyka

Příznaky

Jak poznat rakovinu jazyka?

Mezi příznaky rakoviny jazyka patří:

  • červené nebo bílé fleky na jazyku, které nemizí;
  • bolest v krku, která nemizí;
  • bolest vzadu na jazyku, která nemizí;
  • bolest na stranách kořene jazyka, která nemizí;
  • bolavé místo (vřed) nebo bulka na jazyku, která nemizí;
  • bolest při polykání;
  • necitlivost v ústech, která nemizí;
  • bolest nebo pocit pálení jazyka;
  • problémy s pohybem jazyka nebo mluvením;
  • knedlík v krku;
  • nevysvětlitelné krvácení z jazyka (které není způsobeno kousnutím do jazyka nebo jiným zraněním);
  • bolest v uchu (vzácné).

Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky mohou být způsobeny méně závažným zdravotním stavem. Ale pro jistotu je nejlepší zkontrolovat příznaky u svého praktického lékaře.

Níže uvedené fotografie vám poskytnou představu o tom, jak může rakovina jazyka vypadat, ale pamatujte, že mohou vypadat jinak. Pokud zaznamenáte něco neobvyklého, kontaktujte svého praktického lékaře nebo zubaře. Rakovina jazyka foto.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Příčiny pálení jazyka

Nejčastější příčinou pálení jazyku, nejen na jeho špičce, je spálení a podráždění jídlem (po jídle).

Příčiny

Jak již bylo napsáno, příčinou je popálenina, která je velmi bolestivá a srovnatelná se spáleninou o sporák.

Léčba

První věc, kterou byste měli udělat, je jazyk zchladit a předejít tak bolesti, navíc tím urychlíte jeho hojení. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je sát kostku ledu. Pokud je ale pro vás kontakt s ledem příliš nepříjemný, zkuste jinou variantu. Pomoct může zmrzlina či nanuk, nebo také jogurt z ledničky, či ledová tříšť. Bezprostředně po spálení dýchejte ústy. Dojde k ochlazení jazyka a zmírní se bolest. Doporučuje se rovněž kloktat slanou vodu hned po popálení. Sůl totiž neutralizuje kyseliny, které mohou způsobovat bolest, a také zabrání šíření případné infekce. Vhodná je i lžička cukru. Zní to neuvěřitelně, ale pomáhá to. Cukr zmírní okamžitou bolest. Dále se minimálně několik hodin vyhýbejte teplým jídlům, aby měl jazyk dostatek času se úplně uzdravit. Také je dobré vyhnout se kořeněným a kyselým jídlům, jako je třeba ananas, která mohou dráždit jazyk a zhoršovat tak bolest. Posléze zkuste žvýkat lístky čerstvé máty, ta jazyk znecitliví a sníží zánět. V nouzi mohou pomoci i mentolové kapky proti kašli.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Rady na zmírnění pocitu pálení jazyka po cigaretě

Doporučujeme používat domácí prostředky, jako je pití velkého množství vody nebo tišení bolesti kostkami ledu, či cucáním zmrzliny.

To také snižuje pocit sucha v ústech a může dočasně maskovat špatné chutě.

Vyhýbejte se konzumaci problematických potravin a nápojů.

Chuťově výrazná jídla a nápoje mohou dráždit ústa. Omezení nebo vyhýbání se následujícím potravinám může vést ke zlepšení:

  • kyselé potraviny, jako jsou rajčata a citrusové plody;
  • kyselé nápoje, včetně citrusových šťáv, limonád a kávy;
  • alkohol a alkoholické výrobky;
  • kořeněná jídla;
  • produkty obsahující skořici nebo mátu, včetně bylinných čajů, sladkostí a pečiva.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Tajemství jazyka

Jazyk byl v centru pozornosti v Indii, kde je součástí rituálu ranního očišťování. Jedná se o očišťování všech otvorů těla, zejména však jazyka, který byl čištěn od povlaku.

Zdroj: Nemoci podle jazyka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP