Téma: 

redukční jídelníček pro diabetika


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU

Zásady diabetické diety jsou v podstatě totožné s pravidly racionální výživy. Diabetická dieta je zaměřena hlavně na redukci obsahu jednoduchých cukrů v potravinách. Nejčastěji se omezuje přísun ovoce a výrobků z bílé mouky. Zelenina se neomezuje, protože je hlavně zdrojem vlákniny. Omezuje se především bílé pečivo (rohlíky, housky), jíška a sladkosti. Doporučují se celozrnné výrobky. Nejsou vhodné uzeniny, dieta by měla obsahovat libové maso a dostatečné množství ryb. Velmi důležitý je i pitný režim, vhodná je voda, čaje, minerálky, ředěné džusy; stran alkoholu se doporučuje konzultace s lékařem.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu
Zveřejněno: 4.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK SE VYROVNAT S CUKROVKOU

Jídelnìček při cukrovce

Jíst pravidelně 4–6x denně, častěji a menší množství, vyloučit ze stravy lehce vstřebatelné cukry (bílý cukr), jako zdroj energie využívat potraviny obsahující cukr v přirozené formě a škrob (pečivo, těstoviny, rýže, ovoce, zelenina, mléko), snížit příjem celkového množství tuků, upřednostňovat tuky rostlinného původu a nízkotučné mléčné výrobky.

Zavedení inzulinu do léčby při cukrovce má své jednoznačné zdravotní výhody – zlepšuje metabolickou vyrovnanost diabetika, pomáhá předcházet vzniku komplikací hrozících z cukrovky nebo zmírňuje již vzniklé. Inzulin ovlivňuje i jejich subjektivní stav. Diabetici se po zahájení léčby inzulinem cítí mnohem lépe než před ní, ustupuje malátnost a pocit únavy, poruchy spánku, mizí žíznivost i častější močení, velmi často udávají zlepšení psychických funkcí. I ti, kteří se dlouho vyhýbali léčbě inzulinem, oceňují její přednosti a litují, že se na ni nedali přesvědčit už dříve. Na druhé straně jeho podávání ovlivňuje denní režim diabetika, vyžaduje určitou sebekázeň. Podává se před jídlem – rychle účinkující 15–30 minut před jídlem, v případě přetrvávání vyšších glykémií po jídle lze prodloužit tento interval na 45 minut. Podobně je to i u směsí rychle a dlouho účinkujícího inzulinu. Působení dlouho účinkujících inzulinů nastupuje pozvolna, a proto není nutné se po jejich podání najíst, samozřejmě za předpokladu, že diabetik má normální stravovací režim.

Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou
Zveřejněno: 9.4.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jablecny ocet pro diabetika

Hledam jablecny ocet bez cukru a bez alkoholu

Zdroj: diskuze Jablecny ocet pro diabetika
Odesláno: 28.3.2018 uživatelem Vera Novakova
Počet odpovědí: 0

ZDRAVÝ JÍDELNÍČEK PODLE MAČINGOVÉ

Jídla proti stresu

Stres je neoddělitelnou součástí našeho uspěchaného života, tak si jako prevenci dopřejte k večeři potraviny, které obsahují látku jménem aminokyselina tryptophan. Pomáhá klidně usnout. Další pomůckou pro dobré spaní jsou sacharidy (cukry).

Příklad: mandle, ovesná kaše, těstoviny se sýrem a krůtím masem

Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové
Zveřejněno: 1.2.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Kerbet

Pro diabetika, který potřebuje zhubnout, jsou dobré stránky www.kerbet.cz - jídelníčky s výměnnýma jednotkama na celý den i týden, možnost sledovat kolik živin člověk přijal a kolik by jich měl přijmout a dokonce úplně zadarmo.

Zdroj: diskuze Kerbet
Odesláno: 1.6.2016 uživatelem Re:
Počet odpovědí: 0

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Odesláno: 4.8.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Recepty na večeře

PRVNÍ VEČEŘE: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarella, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje

DRUHÁ VEČEŘE: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka, nebo 150 g jogurtu)

Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Odesláno: 4.8.2014 uživatelem Jitka Holanová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Typ II

Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba tabletami:

  • Stravu konzumujte vícekrát denně, při redukční dietě třikrát denně.
  • Nejčastěji je cílem diety snížit tělesnou hmotnost, je tedy nutné podstatně redukovat dosavadní celkový příjem energie.
  • Je nutné dodržovat sacharidové jednotky určené lékařem! Nechte si předepsat vhodnou dietu v sacharidových jednotkách diabetologem. Ze začátku si stravu važte, budete tak přesněji dávkovat energetický příjem.
  • Bílkoviny jsou vhodné kvalitní, s nízkým obsahem tuku i cholesterolu (libové maso, bílé maso, ryby), rostlinné bílkoviny v luštěninách.
  • Tuky výrazně omezujte, pozor na skryté tuky v některých potravinách, samostatně tuky jezte jen výjimečně (máslo, rostlinné tuky).
  • Sacharidy konzumujte takzvané složené – komplexní (celozrnné pečivo, tmavá mouka a výrobky z ní, ovesné vločky).
  • Do jídelníčku zařazujte hlavně hodně zeleniny – co nejvíce v syrovém stavu.
  • Dodržujte pitný režim, zejména příjem ovocných a bylinkových čajů. Ovocné šťávy musíte započítat do sacharidových jednotek. Pozor na příjem minerálek a celkového objemu tekutin při vysokém tlaku (konzultujte s diabetologem).
  • Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.
  • Nezapomínejte na aktivní tělesný pohyb – dávku a druh však konzultujte s lékařem.
  • Nejezte „dia“ sladkosti. Přestože nezvyšují krevní cukr, obsahují hodně tuku a ohrožují stabilitu vaší hmotnosti. To způsobuje zhoršení cukrovky.
  • Omezte příjem kuchyňské soli. Jídla dochucujte různými bylinkami.
  • Pravidelně si kontrolujte tělesnou hmotnost, pokud nehubnete, za žádnou cenu nepřibírejte!
Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba inzulínem:
  • Stravu konzumujte 5 až 6x denně, druhou večeři vy mělo tvořit ovoce, zelenina, případně nízkotučný jogurt. Jezte pomalu.
  • Celková denní energetická látka by se měla redukovat tak, aby došlo k úpravě případné nadváhy nebo obezity.
  • Dodržujte rozpis a množství sacharidových jednotek určených diabetologem (rozpis stanovil podle typu vaší inzulínové léčby). Z toho vyplývá potřeba takzvaných mezijídel (menší množství jídla mezi hlavními jídly), jejich velikost (1 až 2 sacharidové jednotky), vzájemné časové rozestupy.
  • Snažte se poznat „svůj inzulín“ – kdy začíná působit, kdy dosahuje vrcholu účinku.
  • Jezte kvalitní bílkoviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu (libové bílé maso, drůbež bez kůže). Vyhýbejte se uzeným výrobkům. Konzumujte rostlinné bílkoviny – sóju a sójové výrobky.
  • Výrazně omezte tuky! Konzumujte hlavně kvalitní rostlinné tuky (i ty minimálně).
  • Jezte komplexní sacharidy, po kterých hladina cukru v krvi stoupá pomaleji (celozrnný chléb a pečivo, celozrnné těstoviny, ovesné vločky).
  • Konzumujte hodně zeleniny, hlavně syrové. Osvědčeným receptem jsou zeleninové večeře s malou porcí ovoce.
  • Dodržujte pitný režim – vhodné jsou ovocné a bylinkové čaje, ředěné ovocné šťávy. Obsah jejich sacharidových jednotek se musí započítat do celkového množství sacharidových jednotek. Pozor na velké množství tekutin a minerálek při vysokém tlaku – konzultujte raději s lékařem.
  • Nedržte dietu! Při pocitu hladu jezte zeleninu (takzvané neomezené potraviny v jídelníčku diabetika).
  • Nejezte potraviny slazené cukrem, medem, nepijte sladké nápoje.
  • Nevhodné jsou pekárenské výrobky z bílé mouky.
  • Omezte příjem kuchyňské soli.
  • Provádějte přiměřenou fyzickou aktivitu – pokud jen trochu můžete, sportujte. O druhu a velikosti fyzické zátěže se poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: špaldová mouka - je vhodna na dietu?

Mouka špalda obsahuje stejné množství sacharidů, jako mouka klasická z pšenice. Sacharidy jsou nositelem energie a teprve jejich omezení má redukční účinky. Méně sacharidů v potravě = méně energie = hubnutí. Mouka špalda má ale jednu výhodu oproti klasické pšeničné mouce, a to, že se v těle rozkládá pomaleji a vydrží tak zásobovat tělo energií po delší dobu, a proto je z tohoto pohledu při redukční dietě lepší než mouka pšeničná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Špaldová mouka - je vhodna na dietu?
Odesláno: 24.11.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Typ I

Hlavní zásady stravování při cukrovce typu I:

  • Stravujte se pravidelně – zpravidla šestkrát denně (závisí to na inzulínovém režimu).
  • Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).
  • Dodržujte pitný režim (pijte minerální vody, ovocné čaje, přírodní šťávy – nezapomeňte je započítat do sacharidových jednotek).
  • Strava musí být dostatečně energeticky vydatná a pestrá. Nezapomeňte, že bílkoviny jsou v doprovodu tuků (maso) a sacharidů (rostlinné zdroje).
  • Tuky jsou hlavním dodavatelem energie, jsou živinou, kterou musí diabetik sledovat.
  • Sacharidy tvoří asi 50 % z celkové energie. Proto se doporučují takzvané složené sacharidy, po kterých glykémie nestoupá rychle. Jsou to například celozrnné pečivo, chléb, celozrnné těstoviny, celozrnná rýže a ovesné vločky. Množství sacharidů se určuje podle takzvaných sacharidových jednotek, jejichž počet na den určí lékař.
  • Nedoporučují se „dia“ sladkosti – i když nezvyšují glykémii, obsahují vysoké množství tuku. Vhodnější je ovoce, které je však třeba započítat do sacharidových jednotek.
  • Na začátku nemoci je nutné vážit množství potravin (na gramy), později je možný odhad „pouhým okem“.
  • Doporučuje se jídlo připravovat vařením, dušením, pečením, grilováním. Smažení není vhodné kvůli vysokému obsahu tuků.
  • Nevhodné je konzumovat potraviny slazené cukrem, medem a pekařské výrobky z bílé mouky.

Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Jídelníček pro diabetiky na večer

Osoby s cukrovkou si musí hlídat přísun sacharidů a kalorickou hodnotu stravy. Rozhodně to ale neznamená nějak se drasticky omezovat v jídle. Strava musí být vyvážená a pravidelná a ne nárazová.

Typ I

Člověk s cukrovkou 1. typu si neumí inzulín vyrábět sám, nebo ho dokáže vyrobit jenom v malém množství. Dodává si proto do těla inzulín injekcemi. Myslí tudíž na rovnováhu mezi jídlem a inzulínem namísto svých beta-buněk sám.

Diabetická strava je racionální a regulovaná, sestavená dle předem stanoveného jídelního plánu. Člověk s diabetem může jíst stejnou stravu jako všichni ostatní lidé, jeho omezení jsou dána pouze regulací, a to zejména časovou.

Svůj základ mají jídelní plány stejný. Důležité je jíst pravidelně, doporučuje se šestkrát denně, v určeném množství. Rovněž se zohledňují stravovací návyky získané před onemocněním; účelem jídelního plánu totiž není změna dosavadních zvyklostí. Z toho vyplývá, že při sestavování stravovacího plánu dbáme na vyváženost, abychom snížili případné riziko hypoglykémie či hyperglykémie.

Jedinými živinami ovlivňujícími hladinu glykémie jsou sacharidy. K vypočítání obsahu sacharidů v potravě, které se u diabetiků sledují, slouží výměnné jednotky. Jedna výměnná jednotka obsahuje vždy stejné množství sacharidů: 10 g nebo 12 g. Nezáleží na tom, jde-li o chléb, těstoviny, čokoládu či mléko.

Jídelní plán je u každého pacienta rozdílný. Zohledňuje se v něm věk pacienta, hmotnost, fyzická aktivita, povolání, jiné komplikace a podobně. Je zřejmé, že energetický příjem šestnáctiletého chlapce ve vývoji bude větší než příjem sacharidů třicetiletého muže. Také jídelníček vrcholového sportovce bude obsahovat více sacharidů než jídelníček úředníka.

Výměnná jednotka (v. j.) je umělý pojem, který byl zaveden, aby usnadnil lidem s diabetem přemýšlet o jídle. Používá se převážně u diabetiků 1. typu.

Jedna výměnná jednotka obsahuje 12 g sacharidů.

Množství výměnných jednotek stoupá s věkem, u dívek asi do 13 let, u chlapců asi do 16 let. Pak se ustálí nebo spíše mírně klesne. (U dětí se počet výměnných jednotek/den vypočítá jako 10 + věk dítěte; tedy pro 8leté dítě 10 + 8 = 18 v. j./den.)

Počet výměnných jednotek/den u dospělé ženy: 10–16.

Počet výměnných jednotek/den u dospělého muže: 20–26.

Ve stravě pacienta je dále nutné hlídat množství lipidů. Strava by měla být natolik vyvážená, aby nedocházelo k nárůstu tělesné hmotnosti. Vzhledem k inzulínovým dávkám je totiž složité zahájit později jakoukoliv redukční dietu. (U pacientů léčených inzulínovými pery je nemyslitelné vynechání jakéhokoli jídla, a to především z důvodu doby působení použitého inzulínu! Při léčbě inzulínovou pumpou vynechání jídla velké obtíže nečiní, ovšem ani to není důvodem k porušování jídelního plánu.) Při pocitu hladu se proto pacientům doporučuje přidat do jídelníčku více zeleniny, která žádné výměnné jednotky neobsahuje, a tudíž není nutné jakkoli zvyšovat dávky inzulínu. Hlad by totiž pacient rozhodně mít neměl, neboť ten vždy svádí k porušování jídelního plánu.

Před jídlem musí diabetik samozřejmě zohlednit svou glykémii a denní plán, aby mohl správně reagovat úměrnou dávkou inzulínu, která se ve většině případů aplikuje před jídlem.

Odchylky od stravovacího režimu jsou někdy nevyhnutelné, například dodání tělu cukru při hypoglykémii, měli bychom se jim ale vyvarovat. Při léčbě inzulínovými pery je vynechání jídla či posunutí v čase, jak již bylo zmíněno, nemyslitelné, naopak při léčbě inzulínovou pumpou to není problém.

Dieta diabetického pacienta vychází z jeho přirozených návyků. Jídelní plán reguluje především množství přijatých sacharidů a jejich pravidelný příjem, což je pro diabetiky klíčové. Je zřejmé, že na určité množství výměnných jednotek v daném pokrmu je pacient povinen adekvátně reagovat dodáním inzulínu, a to právě tak, aby jednak zamezil přílišnému zvýšení hladiny krevního cukru, ale rovněž nesmí dojít ani k poklesu glykémie pod 3,3 mmol/l, tedy k hypoglykémii. Dále se hlídá množství lipidů ve stravě, neboť následné redukční diety je obtížné do stravovacího režimu pacienta začlenit.

Každý člověk s diabetem by měl mít svůj jídelní plán. Jídelní plán je něco jako rozvrh výměnných jednotek na celý den.

Tři hlavní jídla by neměla být od sebe vzdálena méně než 4 hodiny a více než 7 hodin. Svačiny by se měly jíst asi 2–3 hodiny po hlavním jídle a druhá večeře těsně před spaním.

Večeře I: 80 gramů libového masa (drůbež, ryba, králík) nebo jiných bílkovin – dietní šunka, netučný tvaroh nebo sýr, 100 gramů brambor (nebo dalších příloh jako u oběda)

Večeře II: 100 gramů ovoce

Typ II

Vzhledem k časté nadváze (především u diabetiků II. typu) se doporučuje dieta se sníženým obsahem energie. Dietu doporučuje lékař nebo dietní sestra. Zvláště u nově zjištěných diabetiků je důležité vysvětlit pacientům problematiku jejich metabolické poruchy a poučit je o nutnosti dodržování diabetické diety. Edukačním pohovorem zjistí dietní sestra nejlépe případné chyby a nevhodné návyky ve stravování s ohledem na pacienta a jeho zdravotní stav. Individuálně dle potřeby každého pacienta pomůže sestavit jídelní plán. Velmi častou chybou ve stravování bývá také nepravidelné nebo jednorázové přijímání stravy. Pravidelnými kontrolami a opakovanými pohovory lze tyto nedostatky odstranit a pacienta motivovat. Dobře poučený pacient snadněji zvládá svou nemoc, změny v jídelním režimu i celkovou úpravu životosprávy. Podrobnější rozbory stravovacích zvyklostí jsou nutné u diabetiků s redukční dietou, velmi účinná je forma zapisování jídelníčků. Správně dodržovat diabetickou dietu znamená změnit životní styl, mít přehled o složení a množství potravin a dodržovat doporučené energetické dávky na den. Skladba jídelního lístku musí být přizpůsobena onemocnění (omezená možnost organismu zpracovávat přijaté sacharidy).

Večeře I: 200 g zeleniny, 80 g libového masa (nebo netučný tvaroh, sýr, libová šunka), 100 g brambor, nebo 80 g vařených těstovin, 70 g dušené rýže, 70 g bramborového knedlíku, 60 g houskového knedlíku, 100 g vařených luštěnin, 160 g bramborové kaše, 40 g tmavého chleba, nebo 40 g bílého pečiva

Večeře II: 100 g ovoce

Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍDELNÍČEK PRO DETOXIKACI ORGANISMU ZA 7 DNÍ

Podrobný jídelníček na 7 dní

  • 1. den – půst: Při detoxikaci se doporučuje dát si první den naprostý půst. Tedy nic nejíst, ani ovoce a zeleninu. Jen pít čistou vodu, případně vodu s citronem.
  • 2. den: Kromě vody s citronem začněte pít i zeleninové šťávy. Nejčastěji se doporučuje kombinace červená řepa, mrkev, jablko. Používá se odšťavňovač a denně by se měl vypít až 1 litr takové šťávy. Takto připravenou šťávu můžete ředit s neperlivou minerálkou, tím dodáte tělu potřebné minerály. Ředění se provádí v poměru 2 : 1 (2 díly šťávy a 1 díl vody).
  • 3. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 4. den: Ráno ovoce, například jablko, grep, pomelo nebo pomeranč. Snažte se vybírat ne moc sladké druhy ovoce. K tomu opět vodu s citronem. Po obědě zeleninové šťávy a 1 misku zeleninového salátu. Můžete přidat i čisticí čaj.
  • 5. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 6. a 7. den: Jídelníček je stejný jako předchozí dny, jen se přidají 2 běžná jídla ze zdravé výživy, například dušená ryba se zeleninu, ideální je rovněž zeleninová polévka, zeleninové rizoto a podobně.

Pokud chcete zhubnout, musíte změnit své stravovací a pohybové návyky.

Zdroj: Jídelníček pro detoxikaci organismu za 7 dní
Zveřejněno: 26.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: velmi tvrdé nehty na nohou

Na dvacet minut namočit nohy do teplé mýdlové vody. Pak osušit a pomocí pilníku opilovat nehty. Zbytky pak zastřihnout. Neodstraňujte kůžičku po stranách nehtu. Pokud se jedná o diabetika, tak je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke zranění. Taktéž i u člověka léčeného léky proti srážení krve. V těchto případech je lepší, když nehty zkrátí pedikérka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi tvrdé nehty na nohou
Odesláno: 17.10.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU

Rekonvalescence po operaci žlučníku

Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku
Zveřejněno: 29.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CYKLICKÁ KETOGENNÍ DIETA

Jídelníček

Jídelníček fáze LOW CARB

  • Snídaně: vejce, kousek zeleniny
  • Svačina I: proteinový přípravek, arašídové máslo
  • Oběd: hovězí maso, kousek zeleniny
  • Svačina II: proteinový nápoj (více než 80 % bílkovin), arašídové máslo
  • Večeře: hovězí maso nebo krůta
  • Večeře II: kaseinový protein, avokádo

Jídelníček fáze CARB UP

  • Snídaně: ovesná kaše, proteinový nápoj
  • Svačina I: celozrnné pečivo, těstoviny, vaječné bílky
  • Oběd: kuřecí nebo krůtí maso, rýže
  • Svačina II: ovesné placky
  • Večeře: těstoviny a kuřecí maso
  • Večeře II: kaseinový protein

Mějte na paměti, že diety jsou pouze krátkodobým řešením potíží s nadváhou. Po jejich skončení a návratu k běžnému jídelníčku se tělo může vlivem jo-jo efektu dostat na svou původní, mnohdy dokonce ještě vyšší hmotnost. Pravidla zdravého stravování jsou přitom vcelku jednoduchá a nemusíte ani hladovět. Při redukci tukové tkáně se zkuste vyvarovat zjednodušeným „zaručeným“ řešením a věřte, že zdravé myšlení, zdravý přístup k pohybu, rozumné stravování a především dostatečná regenerace jsou tou správnou cestou k vašemu cíli.

Zdroj: Cyklická ketogenní dieta
Zveřejněno: 7.9.2016

ZDRAVÝ JÍDELNÍČEK PODLE MAČINGOVÉ

Jídla s posilujícím účinkem myšlení

Pokud potřebujete povzbudit mozek, výborně poslouží lecitin, pití zeleného čaje, který obsahuje antioxidanty, vitamín E, ten zlepší krevní oběh, mozek se tedy zásobuje kyslíkem. Důležité pro správnou mozkovou aktivitu jsou také bílkoviny, které se nachází především v mase a mléčných výrobcích.

Příklad: hlávkový salát, kuřecí šunka, sýr Cottage

Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové
Zveřejněno: 1.2.2014

JÍDELNÍČEK PRO NEMOCNÁ JÁTRA

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra
Zveřejněno: 6.3.2017

ZDRAVÝ JÍDELNÍČEK PODLE MAČINGOVÉ

Jídla s velkým obsahem energie

Jestliže pociťujete únavu a potřebujete podávat vysoké výkony, zapomeňte na sladkosti a kofein. Sice vám rychle dodají energii, ale ta brzy odezní a zůstanete ještě unavenější. Vhodné potraviny pro vás jsou ty, které obsahují sacharidy, tuky i bílkoviny.

Příklad: krajíc celozrnného chleba, jedno vařené vejce a sýr Cottage

Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové
Zveřejněno: 1.2.2014

JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU

Dietní jídelníček

Člověk by se při dietním omezení měl stravovat 4–6x denně. Dietní opatření se zaměřují na omezení tuků. Z tuků se proto doporučuje užívat pouze olivový olej nebo máslo. Kromě nezdravých tuků jsou nevhodné i látky tukům podobné, například vaječné žloutky (cholesterol).

Co jíst:

  • tuňák, treska či rybí filé
  • netučné vývary
  • ovesné vločky
  • ovoce (oloupaná jablka a hrušky)
  • produkty z obilí a škrobu
Co nejíst:
  • sádlo
  • umělé tuky
  • slanina
  • některé druhy zeleniny

Tipy pro vaření: Masa a zeleninu můžete dusit, vařit, připravovat v mikrovlnné troubě nebo péct ve vodní lázni. Pro lepší barvu a chuť můžete maso restovat nasucho na teflonové pánvi. Nepoužívejte jíšku ani cibulový základ. Pokud potřebujete zahušťovat, použijte nasucho opraženou mouku (takzvanou dietní jíšku) anebo zálivky z mouky a vody. Tuk přidávejte až do hotového pokrmu. Pokud rádi pečete, nepoužívejte kynutá těsta ani máslové krémy. Nahrazovat je můžete lehkými piškotovými těsty (s minimem vajec) a tvarohovými krémy s ovocem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku
Zveřejněno: 29.4.2017

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Vhodné potraviny

Triky do diabetické kuchyně, v níž by měly být spíše potraviny s nízkým glykemickým indexem, protože se tráví pomaleji a postupně:

  • Sacharidy se tráví 3–4 hodiny, bílkoviny 5–6 hodin, tuky až 7 hodin. Tuky tedy dokážou zpomalovat trávení sacharidů. Když sníte jen suchou housku, glykémie vystoupí rychleji, než když na ni dáte kousek sýra nebo máslo.
  • Ideální jsou brambory vařené ve slupce, pokud však máte rádi bramborovou kaši, přidejte do ní máslo nebo dříve snězte zeleninu.
  • Pokud vaříte očištěné brambory nakrájené na kostičky, přidejte do vody lžíci octa.
  • Těstoviny příliš nerozvářejte a po uvaření je opláchněte studenou vodou.
  • Ovesné vločky opražte nasucho na pánvi, budou i chutnější.
  • Do rýže přidejte lžíci mléka, bude se méně lepit i glykémie bude lepší. Ideální je však naturální rýže.
  • Plnotučné mléko má nižší glykemický index než polotučné.
  • Hlad zaženete kdykoliv zeleninou bez obav – diabetici by však měli započítat do takzvané sacharidové jednotky hrášek, mrkev, červenou řepu, kukuřici, luštěniny a brambory. Ostatní zelenina – paprika, rajčata, brokolice, salát, květák a jiné – glykémii neovlivňuje.
  • Potřebujete vlákninu – denně 30 gramů. Najdete ji v luštěninách, celozrnných obilovinách, ovoci a zelenině. Pozor, diabetik na inzulínu by neměl začínat den ovocnou miskou – větší dávka způsobí rychlé vyběhnutí cukru a za krátkou dobu rychlý pokles až do hypoglykémie. Ovoce se tráví rychle, protože neobsahuje tuky ani bílkoviny, které dokážou zpomalit uvolňování sacharidů a jejich přeměnu na glukózu.
  • Pokud si neumíte odpustit pivo „na trávení“ po večeři, dejte si jen malé a světlé – po černém a řezaném glykémie rychle stoupá.

Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na první týden

  • 1. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
  • 7. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
Jídlo je důležité konzumovat do maximálního pocitu nasycení, a nedílnou součástí detoxikace je doporučený pitný režim: 3,5–4 litry vody denně po celou dobu.

Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na druhý týden

  • 8. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
  • 9. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 10. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
  • 11. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře:
  • ervená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
  • 12. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
  • 13. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a sýr. Večeře: boršč.
  • 14. den: Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která Vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.

Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015