Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SKLIVCOVÉ ZÁKALKY JEJICH PŘÍČINY

OBSAH

Co je to zákal ve sklivci

Sklivcové zákalky jsou obvykle tvořeny malými zrníčky kolagenu, což je bílkovina, která se nachází v lidském těle snad všude. Zákalky jsou uloženy ve sklivci, rosolovité hmotě vyplňující zadní část oční koule. S přibývajícím věkem se kolagenová vlákna ve sklivci srážejí, trhají a jejich útržky pak mění množství světla dopadající na sítnici, což se v zorném poli projevuje právě jako drobné tečky nebo vlákna.

Zdroj: Zákalky ve sklivci

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY NA SKLIVCOVÉ ZÁKALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý večer,prosím jaké bylinky mám používat na odstranění zákalků? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistují žádné bylinky, které by přímo odstraňovaly zákalky. Zákalky se dají odstranit pouze operativně u očního lékaře. Pokud ale chcete, můžete užívat bylinky navozující dobrou náladu, jenž vám pomůžou na to nemyslet a užívat si života i se zákalkami. Například odvar z dobromysli, šafránu a třezalky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky na sklivcové zákalky

Funguje přírodní léčba zákalek

Zastánci přírodních léčivých přípravků pro oční zákalky zjistili, že přírodní léčba pravděpodobně přinese trvalé výsledky bez vedlejších účinků nebo rizik spojených s lékařským zásahem.

Mnoho přírodních prostředků doporučených pro oční zákalky podporuje celkové zdraví těla. Zaměřují se na základní příčinu očních stavů, jako je zánět a namáhání očí, takže je nepravděpodobné, že se příznaky, jako jsou zákalky, vrátí.

Zdroj: Bylinky na sklivcové zákalky

Je možné, aby sklivcové zákalky zmizely?

Sklivcové zákalky samy o sobě určitě nezmizí. K jejich odstranění je tudíž někdy nutná operace. Vitrektomie má vysokou úspěšnost, nicméně pokud se něco zkazí, tak je to špatné. U laseru je úspěšnost několik desítek procent a zákalky se nesmí vyskytovat u očního nervu.

Zdroj: Sklivcové zákalky

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY NA SKLIVCOVÉ ZÁKALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrich.

Přátelé, znáte nějaké kůry, byliny či jiné postupy, jak se zbavit, aspoň trochu, sklivcových zákalků? Stačilo by zastavir progresi jejich tvorby. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Se zákalkami je to svízel. Každý je máme a každému vadí. Jelikož se vyskytují uvnitř oka ve sklivci, což je uzavřená struktura bez možnosti ji ovlivnit zvenčí, tak neexistuje žádný přírodní postup, jak se jich zbavit nebo alespoň zastavit jejich progresi.

Zákalky se postupem věku zhmotňují a někdy mohou zastínit zorné pole tak, že je třeba je odstranit. To se dá provést jedině oční operací a to odsátím sklivce i se zákalkami a nahrazením jinou vhodnou tekutinou. Účinná je také terapie laserem, kdy se zákalky rozbijí na menší kousky, které nejsou tak rušivé, ovšem dále zůstávají v oku.

Pokud vás trápí zákalky, určitě si o tom promluvte se svým očním lékařem, který se na ně může podívat a zhodnotit, co s s nimi dá dělat. Na výběr máte: zvyknout si na ně, odsát je a nebo je rozbít laserem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky na sklivcové zákalky

Přírodní kapky na sklivcové zákalky

Jedná se o 100% bylinné kapky, které se používají u zákalků, šedého zákalu, glaukomu a dalších nemocí souvisejících s okem. Dle informací od výrobce nemají kapky žádné možné nežádoucí účinky ani alergické reakce.

Aplikuje se jedna až dvě kapky do očí před spaním. Opakujte po dobu 1–3 měsíců, u vážných případů až 6 měsíců.

Tyto kapky mají originální název GoEyeFloaters a jsou dostupné pouze v zahraničí.

Zdroj: Sklivcové zákalky

Diskuze

V diskuzi SKLIVCOVÉ ZÁKALKY, JAK SE JICH ZBAVIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Mercová.

Prosím o radu, jak se zbavit očního zákalku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sklivcové zákalky, jak se jich zbavit

Léčba očních zákalek

Většina očních zákalek nevyžaduje ošetření. Zákalky ale mohou být frustrující a přizpůsobení se jim může nějakou dobu trvat. Jakmile víte, že zákalky nebudou způsobovat žádné další problémy, můžete je nakonec být schopni ignorovat nebo si jich méně často všímat.

Pokud vaše oční zákalky zhoršují vidění, což se stává zřídka, můžete zvážit léčbu. Současná léčba využívá dva způsoby: odstranění sklivce a destrukci laserem.

Zdroj: Bylinky na sklivcové zákalky

Zákalky ve sklivci léčba

Obyčejné sklivcové zákalky, které nesouvisejí s jiným vážnějším onemocněním, léčbu nevyžadují. Pokud vám ve vašem zorném poli překážejí, můžete je odsunout jinam tím, že budete pohybovat okem střídavě do stran, nebo ještě lépe nahoru a dolů. Pokud by ve zcela výjimečných případech bylo zákalků hodně nebo byly tak velké, že by zhoršovaly vaše vidění, je možné je odstranit chirurgicky.

Zdroj: Zákalky ve sklivci

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT ZÁKALKY VE SKLIVCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Jak vyléčit zákalky sklivce - mám ablaci membrány sklivce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gustav žabčík.

očnim lékařem konstatovány oční zákalky ve sklivci obouch očí,rád bych se jich zbavil

Zdroj: diskuze Jak zničit zákalky ve sklivci

Co jsou oční zákalky

Oční zákalky jsou malé tmavé skvrny, tečky nebo křivky, které se objevují ve vidění. Jsou způsobeny drobnými kousky úlomků ve sklivci nebo gelovitou látkou, která vyplňuje 80 procent oka. Trosky plovoucí ve sklivci vrhají stíny na sítnici, díky čemuž jsou viditelné malé tvary v zorném poli.

Zákalky jsou přirozenou součástí stárnutí a pro většinu lidí jsou neškodné. Mohou být nepříjemné, ale nepředstavují hrozbu pro zrak.

V mnoha případech oftalmologové chirurgický zákrok nedoporučují. Spíše navrhují zákalky ignorovat, dokud se mozek nepřizpůsobí jejich přítomnosti, a už si jich nevšimnete. Toto je nejvíce doporučovaný postup pro oční zákalky.

Zdroj: Bylinky na sklivcové zákalky

Laserová terapie

Laserová terapie zahrnuje zaměřování paprsků laserů na oční zákalky. To může způsobit jejich rozpad a může snížit jejich přítomnost v zorném poli. Pokud jsou lasery namířeny nesprávně, můžete riskovat poškození sítnice.

Tento postup není upřednostňovanou léčebnou metodou, protože je stále experimentální. I když je to v některých případech považováno za účinnou léčbu, někteří lidé zaznamenali jen malé nebo žádné zlepšení. V některých případech může dokonce zákalky zhoršit. Před provedením této metody prodiskutujte své možnosti se svým lékařem.

Zdroj: Sklivcové zákalky, jak se jich zbavit

Diskuze

V diskuzi MOJE ZÁKALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vláďa.

Mně je 40 let a vidím svoje zákalky už od svých 10 let. Postupně se zvětšují - rozrůstají. Na modrém nebi dokážu vidět jejich strukturu, zejména okraje a spoje jednotlivých pahýlů nebo koleček. Bohužel se mi nedaří zákalky přemístit pohybem oka. Ony se tím pohybem size trochu pohnou, ale do vteřiny jsou zase na své pozici. Vidím je jen za mimořádných světelných podmínek a v životě mi nijak nevadí, úplně jsem si na ně zvyknul.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Svecova.

Dobrý večer.Mam také zakalky ve sklivci.Na levém oku je vidim od operace šedého zákalu to jsou tři roky.A letos se mi objevili na pravým oku a pri kontrole u doktorky jsem jela okamzite na operaci sitnice,mela jsem dírku v sitnici.Ale zakalky mi zůstali.Jsem myslela,ze to bylo tím,že jsem se bouchla do hlavy asi 5 hodin po operaci.Sla jsem hned druhy den opět k doktorovi,tam mi oko rozkapali a poslali i na ultrazvuk a pry se sitnici nic nestalo,jsou to jen zakalky.Tak jsem se smirila i když je to otravné.Ale jako by se zlepšili.Ale min.týden jsem spadla,zavravorala jsem v byte dcery aupadla.Od te doby se mi ty zakalky zvyraznili.Mam jen strach,jestli jsem něco nedokázala,jestli si mam dělat starosti a nebo to nic není.Nechci vypadat jako hypochondr ale nechci něco zanedbat.Piradite mi?Děkuji Svecova Blanka

Zdroj: diskuze Moje zákalky

Alternativní léčba

Zákalky ve sklivci je možné částečně eliminovat konzumací přírodních produktů:

  • esenciální olej;
  • zelený čaj;
  • omega-3 mastné kyseliny;
  • citronový džus;
  • jablečný ocet;
  • kokosový olej;
  • karotková šťáva;
  • olej z vlašských ořechů;
  • goji;
  • česnek;
  • zázvor;
  • šťáva z aloe vera;
  • cibulová šťáva.

Vhodná je rovněž detoxikace jater: ostopestřcový olej, čaj a také Ascorutin 1-2-1.

Zdroj: Sklivcové zákalky

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT ZÁKALKY VE SKLIVCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Jak vyléčit zákalky sklivce - mám ablaci membrány sklivce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Před levým okem vidím 2 šedé šmouhy.

Zdroj: diskuze Jak zničit zákalky ve sklivci

Mohou se vstřebat oční zákalky?

Ano, někdy zákalky mohou samy zmizet a nebo vyblednout tak, že již nejsou tolik vidět. Plovoucí zákalky ve sklivci jsou mikroskopická kolagenová vlákna, která mají tendenci se shlukovat a vrhat stíny na sítnici, přičemž se jeví jako by byly plovoucí.

Léčba očních zákalek závisí na základní příčině. Některé případy jsou neškodné, ale závažnější případy mohou ovlivnit zdraví vašich očí. Pokud oční zákalky začnou zhoršovat váš zrak, jsou k dispozici léčebné postupy, které je učiní méně nápadnými nebo je odstraní.

Zdroj: Sklivcové zákalky, jak se jich zbavit

Odstranění sklivce

Jde o chirurgický zákrok, při kterém oční lékař odstraní sklivec se zákalkou malým řezem (vitrektomie) a nahradí jej roztokem, který pomůže oku udržovat tvar. Při tomto zákroku se nemusí povést vždy odstranit všechny zákalky a po operaci se mohou vyvinout nové. Rizika vitrektomie zahrnují krvácení do sítnice a její odchlípnutí.

Zdroj: Bylinky na sklivcové zákalky

Ignorujte je

Často bývá u zákalek nejlepší léčba žádná léčba. V mnoha případech plováky očí zmizí tím, že vyblednou a někdy se je mozek naučí ignorovat. V důsledku toho se zrak začne přizpůsobovat. Už si jich tolik nevšimnete.

Vyrovnávání se s očními zákalkami je nejméně invazivní možností, jak chránit své oči. Pokud vám zákalky začnou vadit nebo vám začnou zhoršovat zrak, prodiskutujte své možnosti se svým očním lékařem.

Zdroj: Sklivcové zákalky, jak se jich zbavit

Proč mám zákalky

Oční zákalky jsou běžné a obvykle nejsou důvodem k panice. Nejčastější příčinou sklivcových zákalek v oftalmologii je zadní odloučení sklivce. Mohou však být příznakem vyvíjejícího se očního stavu nebo základního zdravotního problému. Mezi běžné příčiny, které mohou způsobit zákalky očí, patří:

  • stáří
  • krátkozrakost
  • migrény nebo bolesti hlavy
  • léky
  • zadní zánět oka
  • krvácení do očí
  • natržená sítnice
  • diabetická retinopatie
  • nádory
  • chirurgická operace očí

Vzhledem k tomu, že zákalky mohou být příznakem vážné oční choroby ohrožující zrak, je důležité, abyste se okamžitě setkali s očním lékařem, pokud začnete pociťovat náhlý nárůst očních zákalek. Váš lékař pak může vyloučit jakékoli problémy.

Pokud lékař ve vašich očích nenajde žádné problémy, pokračujte ve čtení tipů, jak se s nimi vypořádat.

Zdroj: Sklivcové zákalky, jak se jich zbavit

Laser na zákalky

Jde o zákrok, při kterém se pomocí laseru naruší zákalkové plováky. Oční lékař zamíří na jednotlivé plováky ve sklivci speciálním laserem, který je může rozbít a učinit je méně nápadnými. Někteří lidé, kteří podstoupili tuto léčbu, uvádějí zlepšené vidění; jiní si všimnou malého nebo žádného rozdílu. Rizika laserové terapie zahrnují poškození sítnice, pokud je laser namířen nesprávně. Laserová chirurgie se k léčbě zákalek používá jen zřídka.

Zdroj: Bylinky na sklivcové zákalky

Zákalky sklivce foto

Zde můžete vidět, jak vypadají zákalky sklivce.

Zdroj: Zákalky ve sklivci

Vitrektomie

Vitrektomie je invazivní chirurgický zákrok, který dokáže odstranit oční zákalky z vašeho zorného pole. V rámci tohoto postupu oční lékař odstraní části sklivce skrze malý řez. Sklivec je čirá, gelovitá látka, která udržuje tvar vašeho oka kulatý.

Váš lékař nahradí sklivec roztokem, který udržuje tvar vašeho oka. Vaše tělo pak bude produkovat více sklivce, který nakonec nahradí toto nové řešení.

Přestože je vitrektomie účinná, nemusí vždy odstranit všechny oční zákalky. Stále je možné, aby se znovu vytvořily, konkrétně pokud tento postup způsobí jakékoli krvácení nebo trauma. Tato oční operace se používá jen pro závažné příznaky zákalek.

Zdroj: Sklivcové zákalky, jak se jich zbavit


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP