Téma: 

konzumace

Antibiotika a alkohol

Pivo při antibiotikách

Konzumace piva při užívání antibiotik je možná, ale musíte si uvědomit, jak zatěžujete svůj organismus (játra) a snižujete účinek antibiotik. Z medicínského hlediska byste neměli při nemocech konzumovat alkohol.

Při některých antibiotikách je konzumace alkoholu životu nebezpečná. Ve většině případů není kontraindikace při užívání antibiotik žádná.

Zdroj: Antibiotika a alkohol
Zveřejněno dne: 18.1.2017

Diskuze: chio semínko

Dobrý den,pomůže mi konzumace chia semínek k odvodnění ?Mohu je konzumovat,když mám crohnovu chorobu?Děkuji za odpověď Herčíková.

Zdroj: diskuze Chio semínko
Odesláno dne: 20.6.2016 uživatelem Soňa

Antibiotika a alkohol

Pití alkoholu na antibiotika

Většina běžně používaných antibiotik není ovlivnitelná alkoholem. Samozřejmě mezi nimi existují výjimky.

Určitě byste neměli pít alkohol během užívání protiinfekčních antibiotik, jako jsou metronidazol, tinidazol a sulfamethoxazol či trimethoprim. Tyto léky totiž blokují jednu z hlavních cest, která metabolizuje alkohol. Společně s alkoholem pak způsobí opravdu nepříjemné stavy – vyvolávají rudé fleky po celém těle, mdloby a zvracení i po jediné skleničce piva.

Tyto protiinfekční léky mají naštěstí poměrně specializované využití, slouží k léčbě infekcí organismy, jako je lamblie střevní (z kontaminované pitné vody) nebo střevní červi. Tudíž by bylo neobvyklé, aby vám je lékař předepsal bez předchozí dlouhé přednášky.

Co se týče ostatních typů antibiotik, není zatím žádný jasný důkaz o poškození těla po skromném požití alkoholu. Při větší konzumaci alkoholu během boje s infekcí na vás alkohol pravděpodobně bude mít větší a méně příjemný účinek.

Alkohol spolu s antibiotiky vyvolává rozšíření krevních cév v končetinách – tělo se tím snaží zvýšit horečku a zpomalit tak šíření infekce. Ledviny jsou nuceny kvůli alkoholu ztratit více tekutin, čímž se zvyšuje riziko dehydratace. Hluboká bolest svalů pramenící z virového onemocnění v kombinaci s antibiotiky může vzácně zanechat ve svalech dlouhodobé poškození.

Některá antibiotika jako isoniazid a flukloxacilin mohou špatně působit na játra a v malém procentu případů způsobit i mírné hepatitidy. Večírek v opojení tedy dráždí játra, která pracují jak s působením antibiotik, tak s odbouráváním alkoholu.

Pokud vám není dobře a zamýšlíte jít na nějaký večírek, je lepší pít alkohol střídmě, ať už antibiotika berete, nebo ne. Léčba bude rychlejší a snížíte riziko sekundárních komplikací. V případě, že užíváte některé z léků, které jsou výše uvedeny jako problémová antibiotika, je třeba se alkoholu vyhýbat obloukem.

Spousta lidí se nejvíce obává toho, že berou-li antibiotika, bude jim stačit jediná sklenka vína k tomu, aby se opili. Ano, existují některá antibiotika, která takto s alkoholem reagují, to však není ten hlavní důvod, proč byste neměli alkohol a antibiotika kombinovat. Jak známo, antibiotika zpravidla zatěžují játra a potažmo celý organismus. Stejně tak konzumace alkoholu působí na funkci jater. Spojí-li se obojí dohromady, dostanou játra pořádně zabrat.

Dalším aspektem, který kombinaci antibiotik a alkoholu provází, je možný zeslabený účinek podávaných antibiotik. Velmi snadno se tak může stát, že bude celou léčbu nutno opakovat, neboť nemoc nebude dostatečně vyléčena. Když vezmeme v potaz současnou zvýšenou rezistenci bakterií proti antibiotikům, která vychází z jejich přehnaného užívání, je opakovaná léčebná dávka dalším zbytečným oslabením budoucích účinků antibiotik. V tomto případě tedy opravdu nejde alkohol a zdraví ruku v ruce.

Zdroj: Antibiotika a alkohol
Zveřejněno dne: 18.1.2017

Diskuze: chia semínka a lék Pradaxa



Dobrý den,užívám lék Pradaxa a chtěl bych se informovat, jestli platí stejně jako u wafarinu,že se nedoporučuje konzumace chia semínek. Děkuji.Libor

Zdroj: diskuze Chia semínka a lék Pradaxa
Odesláno dne: 19.7.2016 uživatelem Libor

Lék Gabanox

Gabanox a alkohol

Lék Gabanox představuje pro organismus velkou zátěž, z tohoto důvodu se konzumace alkoholu nedoporučuje. Stejně tak je vyloučena konzumace alkoholu při epilepsii či zánětu.

Gabanox 300 mg příbalový leták.

Zdroj: Lék Gabanox
Zveřejněno dne: 8.3.2016

Diskuze: Re: Re: pivo

Alkohol z piva ovlivňuje účinky Warfarinu a správně by se neměl pít po celou dobu léčby. Pokud ale tento způsob konzumace již provozujete a nechcete se ho vzdát, tak bude třeba provést častější odběry krve na test její srážlivosti (Quickův test), aby se případně upravilo dávkování Warfarinu. Domluvte se na kontrolních odběrech se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pivo
Odesláno dne: 17.3.2017 uživatelem Cempírek

Správná strava při kojení

Konzumace tekutin

Minimální příjem tekutin denně činí 2 litry. Nejlepší je kvalitní pitná voda, vhodné bylinné a ovocné čaje a ovocné džusy. Doporučená dávka konzumace kávy i čajů je maximálně 3 šálky denně, protože látky v nich obsažené se samozřejmě dostávají do mateřského mléka, které dítě pije.

Zdroj: Správná strava při kojení
Zveřejněno dne: 6.12.2012

Diskuze: cipralex a alkohol

Cipralex nemá alkohol v kontraindikaci, pouze se nedoporučuje a to né kvůli cipralexu, ale právě kvůli účinkům na psychiku. Při současném užívání Cipralexu a alkoholu je potřeba se kontrolovat a sami si určit vhodnou maximální dávku alkoholu. Pokud jste zvyklí si dát večer k televizi sklenku vína, tak to Cipralexu vůbec nevadí a vám to také neublíží, spíše naopak. Ovšem přehnaná konzumace alkoholu a následná opilost vám však jistě ublíží, a to tím, že se zhorší úzkostné stavy!!!

Zdroj: diskuze Cipralex a alkohol
Odesláno dne: 21.12.2011 uživatelem Kamila

Vliv alkoholu na oči

Snížené periferní vidění

Konzumace alkoholu snižuje schopnost periferního vidění. To může vést k pocitům nebo přímo efektu tunelového vidění.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči
Zveřejněno dne: 13.5.2013

Diskuze: Re: eliquis a alkohol

Eliquis je poměrně nový lék s podobnými terapeutickými účinky jako Warfarin. Výrobce uvádí, že konzumace alkoholu při léčbě Eliquisem je riskantní, avšak již neuvádí při jakém množství a v čem riziko spočívá. Jedna sklenka vína denně asi nebude problém, vyzkoušejte a uvidíte. Při další návštěvě u lékaře, který hlídá účinky Eliquisu, pak oznamte, že pravidelně konzumujete toto malé množství alkoholu. Lékaři to pak třeba pomůže lépe pochopit reakce vašeho organismu na jeho léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol
Odesláno dne: 7.1.2017 uživatelem Cempírek

Vliv alkoholu na oči

Kosmetický vzhled

Konzumace alkoholu způsobuje zarudnutí očí, protože alkohol mimo jiné rozšiřuje krevní cévy v očích.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči
Zveřejněno dne: 13.5.2013

Diskuze: Re: omega marin forte, obsah jodu v rybyim oleji ? diskuse

Bohužel jód se v rybím oleji moc nenachází a proto ani kapsle s tukem mořského lososa jód neobsahují. Jód se ve velké míře nachází v tkáních mořských živočichů, zejména v jejich mase a kůži. V České republice je přirozený příjem jódu velmi nízký a proto je dodávka jódu celé populaci zajišťována obohacenou jedlou solí. Pokud ale chráníte své srdce a cévy a snižujete příjem soli v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění, je třeba více využívat jiné zdroje. Nejlepším zdrojem přírodního jódu jsou mořské ryby a další mořské plody, jejichž konzumace je doporučována minimálně 1x týdně. Dále jsou na jód bohaté i některé minerální vody. A díky obohacování krmiv stoupá obsah jódu i v mléce a mléčných výrobcích. Zvýšený obsah jódu je také v potravinářských výrobcích, kde byla k výrobě jako surovina použita jodovaná sůl. Nejvydatnějšími přírodními zdroji jódu jsou škeble, ústřice a mořské řasy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omega marin forte, obsah jodu v rybyim oleji ? diskuse
Odesláno dne: 16.4.2014 uživatelem Cempírek

Alergie na citron

Proč vzniká

Alergie na citrusy vzniká na základě přehnané, nepřiměřené reakce imunitního systému organismu na určité látky. Je způsobena nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E (IgE) vlivem daného alergenu. Spektrum projevů alergických reakcí je velmi široké, od banální rýmy až po anafylaktický šok, který může končit i smrtí. Konzumace některých potravin v průběhu těhotenství může vést k ekzémům, což platí zvláště u konzumace citrusů.

Zdroj: Alergie na citron
Zveřejněno dne: 23.10.2015

Diskuze: Re: Warfarin a účinky POMELA na vyšetření Quika

Grapefruit se NESMÍ jíst souběžně s léčbou Warfarinem. Warfarin je metabolizován cestou cytochromu P-450. Furanokumarinové sloučeniny v grapefruitu interferují s enzymy v kaskádě P-450. Konzumace grapefruitu způsobí, že Warfarin zůstane ve vašem těle déle. Když sníte grapefruit nebo vypijete jeho šťávu, tak si zpozdíte metabolismus Warfarinu až o 72 hodin a zvýšíte si hladinu PT/INR. Pokud užíváte Warfarin denně, tak druhý den již dochází k předávkování s vysokým rizikem vzniku krvácení.
Pomelo a džus z něho fungují stejně jako grepy a grepový džus.
Grep a pomelo nejsou jediné plody, které ovlivňují metabolismus léků podobných Warfarinu. Stejné účinky mají také tyto plody a šťáva z nich: morušovník černý, hroznové víno a granátové jablko.
Máte dvě základní možnosti. Jednou z nich je vyhnout se konzumaci pomela i grepů a pití z nich vyrobené šťávy. Druhou možností je užívat si tyto plody a změnit léčbu. Můžete se s lékařem poradit o přechodu na statin, který není ovlivněn grapefruitem. Nejpoužívanější statiny u nás jsou: lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin a pravastatin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu
Odesláno dne: 15.6.2017 uživatelem Cempírek

Vliv alkoholu na oči

Snížená kontrastní citlivost

Konzumace velkého množství alkoholu má za následek změnu kontrastní citlivosti čili problém s rozlišením odstínů (nejčastěji odstíny šedé). Snížená kontrastní citlivost je pak příčinou mnohem nebezpečnější jízdy v dešti nebo mlze.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči
Zveřejněno dne: 13.5.2013

Diskuze: Re: snížení železa v krvi

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi
Odesláno dne: 3.4.2017 uživatelem Cempírek

Správná strava při kojení

Kalorie ve stravě

Kojící ženy potřebují vyšší dávku kalorií, což představuje 300–600 kalorií za den. Samozřejmě že je to individuální, rozdílná je i chuť k jídlu, rozdílný je metabolismus. Nedoporučuje se však konzumace čokolády, sušenek, koláčů, protože tyto potraviny obsahují mnohem více kalorií, než je potřeba. Správný energetický přísun zajistí pouze jedení zdravých potravin a vyvážená strava.

Zdroj: Správná strava při kojení
Zveřejněno dne: 6.12.2012

Diskuze: Re: kurkuma a artróza

Kurkuma je jasně žlutá bylina, která bývá použita při vaření, při barvení potravin a také v ajurvédské medicíně v Indii a v Číně již 2000 let. Neoficiální důkazy ukazují na její účinnost při léčbě mnoha onemocnění a stavů, zejména těch, které zahrnují zánět měkkých tkání například v případech artritidy. Na Universitě v Michiganu se v poslední době zabývají prokázáním vlastností kurkumy při léčení artritidy a dalších onemocnění pohybové soustavy. Nicméně kurkuma může způsobit také nežádoucí účinky, konkrétně ředění krve. Proto se vždy poraďte se svým praktickým lékařem před začátkem této bylinné léčby.

1.
Podle prozatímních výsledků z University of Michigan se dá kurkuma použít v případech revmatoidní artritidy a osteoartrózy pro snížení bolesti, utlumení zánětu a uvolnění ztuhlosti. Výsledky výzkumu zatím ukazují, že kurkuma je lepší než nesteroidní protizánětlivé léky na zmírnění zánětu po operaci.

2.
Kurkuma je lepší, když se užívá ve formě kapslí, než ve formě tablet. Tablety totiž navíc obsahují látky, které jim pomáhají držet svůj tvar, ale snižují účinnost hlavních látek. Zatímco kapsle jsou lyofilizované a bývají čerstvější. Doporučená dávka je 250 až 500 mg třikrát denně.

3.
Zkombinujte kurkumu se zázvorem, to doporučuje Dr. Andrew Weil, pro větší úlevu od zánětu. Zázvor obsahuje protizánětlivé látky, které snižují otoky a ztuhlost. Obě byliny užijte společně v kapslích ve stejnou dobu. Možný je i čaj, kdy se vaří množství jednoho palce jednotlivých bylin ve dvou šálcích vroucí vody po dobu 15 až 30 minut. Pak se byliny odstraní a přidá se med nebo stevia.

4.
Přidejte enzym bromelain, který přispěje ke zvýšení účinku obou látek (zázvoru i kurkumy) při artritidě. University of Maryland Medical Center (UMMC) přináší neoficiální důkaz z ájurvédské terapie, který ukazuje, že tyto dvě byliny jsou obě účinné při léčbě bolesti artritidy a společně s bromelainem jsou ještě účinnější. Zároveň ale poukazuje na to, že zatím neexistují žádné oficiální vědecké studie podporující tyto způsoby použití. Bromelain je k dispozici ve formě tobolek.

5.
Kurkumu a další zde uvedené byliny užívejte mezi jídly, nikoli s jídlem. Tím zlepšíte jejich schopnost snižovat bolest a ztuhlost v důsledku zánětu. Když se užívají spolu s jídlem, tak mají tendenci se více soustředit na trávení, spíše než na kloubní tkáně.

Varování
Kurkuma, bromelain a zázvor jsou schopny ředění krve a měly by být používány pouze pod dohledem vyškoleného zdravotního lékaře. V žádném případě tuto léčbu nekombinujte s léky používanými na ředění krve, jako je kumarin nebo warfarin bez vědomí lékaře. Pokud dojde ke krvácení při používání těchto bylin, okamžitě je přestaňte užívat a vyhledejte lékařskou pomoc.

Přírodní rada
Bromelain je enzym extrahovaný z ananasu, převážně z listů a kůže plode. Konzumace ananasu může pomoci zmírnit bolest artritidy, zvláště když k tomu užíváte kurkumu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kurkuma a artróza
Odesláno dne: 4.8.2016 uživatelem Cempírek

Warfarin a alkohol

Jak alkohol ovlivňuje riziko krvácení

Alkohol a Warfarin vždy přinášejí jisté riziko! A účinky alkoholu závisí na mnoha faktorech:

  • kolik pijete;
  • jak často pijete;
  • co pijete – pivo, víno nebo tvrdý alkohol;
  • věk;
  • biologický index.

Pokud nechcete mít zdravotní komplikace, vždy se o vhodnosti konzumace alkoholu poraďte se svým lékařem, který může objektivně zhodnotit váš zdravotní stav v souvislosti s diagnózou hluboké žilní trombózy.

Zdroj: Warfarin a alkohol
Zveřejněno dne: 30.4.2017

Vitamín B3 (niacin)

Příznaky nedostatku vitamínu B3 

Niacin (vitamín B3) se ukládá v játrech, takže jeho zásoby mohou vydržet organismu na čtyři až šest týdnů. K jeho nedostatku dochází v případě špatné nutriční výživy nebo v důsledku nemoci. Prvními příznaky nedostatku niacinu mohou být kožní léze, průjem a špatné soustředění. Ke kompenzaci možných nedostatků stačí příjem vhodné stravy či potravinových doplňků obsahujících dostatečné množství vitamínu B3. Doporučuje se konzumace vyvážené stravy, která poskytuje všechny vitamíny řady B.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)
Zveřejněno dne: 9.4.2013


SiteMAP