Téma: 

kořeny

Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Jak zpracovat kořen z lékořice

Kořeny této rostliny patří k důležitým přírodním drogám užívaným hojně jak v lidovém léčitelství, tak i v praktickém lékařství. Kořeny lékořice lysé se sbírají na podzim. Sušení probíhá při teplotě kolem 30 °C. Bylina má výraznou vůni a lehce štiplavou chuť. Z kořene lékořice se připravuje extrakt, a to tak že se kořen naseká na malé kousky a rozemele se. Vzniklá hmota se vaří, dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu. Extrakt má potom podobu takzvaného pendreku.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví
Zveřejněno dne: 13.4.2016

Diskuze: ačokča kořeny

Prosím potřebuji zjistit jak hluboko a jak šíroko se rostahne 1 rostlinka.Jde mě oto ,jestly to jde pěstovat v nějaké větší nádobě.Děkuji.

Zdroj: diskuze Ačokča kořeny
Odesláno dne: 6.2.2016 uživatelem Karel Vít

Účinky jablečného octa na vlasy

Stimulace růstu vlasových folikul

Efektivní krevní oběh je rozhodující pro silné a zdravé vlasy. Jablečný ocet dokáže stimulovat cirkulaci krve do vlasových folikul. Efektivní cirkulace následně více vyživuje vlasové folikuly, posiluje kořeny a vede ke zdravým vlasům.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy
Zveřejněno dne: 21.1.2013

Kouření a orální zdraví

Jsou tabákové výrobky bez dýmu bezpečnější?

Tabákové výrobky bez dýmu nejsou bezpečnější než doutníky nebo cigarety, obsahují totiž nejméně 28 chemických látek, které prokazatelně zvyšují riziko vzniku rakoviny dutiny ústní a rakoviny hrdla či jícnu. Mezi bezdýmné tabákové výrobky patří šňupací nebo žvýkací tabák. Žvýkací tabák obsahuje větší množství nikotinu než cigareta. Šňupací tabák obsahuje tak vysoké množství nikotinu, že se vyrovná 60 cigaretám. Bezdýmný tabák působí dráždivě na dásně, což se projevuje jejich ústupem, odtahováním ze zubů. Jakmile dojde k ústupu dásní, jsou kořeny zubů vystaveny zvýšenému riziku zubního kazu. Odkryté kořeny jsou také citlivější na teplo a chlad, může je dráždit jídlo či pití. Riziko zubního kazu zvyšují rovněž cukry (sacharidy), které jsou často přidávány do bezdýmných tabáků. Zjistilo se, že konzumenti žvýkacího tabáku trpí až čtyřikrát větším výskytem zubního kazu. Bezdýmný tabák může dokonce obsahovat písek a štěrk, které se pak zanášejí mezi zuby.

Zdroj: Kouření a orální zdraví
Zveřejněno dne: 3.2.2013

Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Pěstování lékořice

Lékořice je travní trvalka rostoucí do výšky 1,5 m. Květy jsou velké 0,8 až 1,2 cm, světle fialové ve tvaru hroznů. Plod je lysý lusk 2–3 cm dlouhý a obsahuje vždy několik semen. Rostlina má kulovitý kořen, vytváří výběžky a má tuhou vzpřímenou lodyhu. Listy jsou lichozpeřené a na spodní straně pryskyřičně lepkavé. Rostlina je rozšířená v jižní Evropě a části Asie, méně na americkém kontinentě a v Austrálii. V těchto oblastech patří kořeny několika druhů lékořice k důležitým rostlinným drogám a jsou ceněny v lidovém léčitelství i oficiální medicíně. V českých zemích se začala pěstovat až v 16. století. Později v 19. století se pěstovala hlavně na jižní Moravě v okolí Mikulova a Hustopečí, kde postupně zplaněla a ještě dnes ji můžeme nalézt na jižních a jihovýchodních stepních svazích nebo mezi vinohrady.

Lékořice roste nejlépe v úrodné, hluboké, kypré půdě na slunných místech a sklízí se na podzim (září až prosinec) dva až tři roky po výsadbě. Množení probíhá dělením časně zjara. Výsev se provádí na podzim. Lékořicový extrakt se vyrábí vařením kořene a následným odpařením vody. Ve skutečnosti je název „lékořice“ odvozen ze starořeckého slova „glukurrhiza“, což znamená „sladký kořen“. Výtažky z lékořice se vyrábějí jak v pevné formě, tak ve formě sirupu.

Na podzim, nejlépe v říjnu, kdy rostlině opadávají listy, se z rostlin sklízí alespoň tříleté tlusté kůlovité kořeny. Nejméně glycyrrhizinu mají v srpnu, rovněž jarní výnos je nižší než podzimní. Kořeny se omyjí, oškrabou a usuší při teplotě kolem 30 °C (teplota sušení by nikdy neměla přesáhnout 40 °C). Kořeny se loupou, aby se odstranily pryskyřičnaté, nepříjemně chutnající látky. Správně sušená, loupaná droga má sírově žlutou barvu. Z kořene lékořice se připravuje extrakt – naseká se na malé kousky a rozemele se. Vzniklá hmota se dále vaří, dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu. Vyvařením a odpařením vody se získá zahuštěná lékořicová šťáva. Extrakt se poté zpracovává do potřebného tvaru a nechá se ztuhnout. Lékořice (Glycyrrhiza glabra) se dá pěstovat také jako bonsaj.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví
Zveřejněno dne: 13.4.2016

Citlivost zubů

Co způsobuje citlivé zuby?

Ke zvýšené citlivosti zubů dochází, když ustupují dásně, ochranná „deka“ kryjící kořeny, a obnaží se základní vrstva zubů (dentin). Kořeny obsahují tisíce drobných kanálků, které vedou k zubnímu nervovému centru (dužině). Zubové trubičky (kanálky) umožňují podnětům (teplo, chlad, sladké, kyselé) dosáhnout k zubnímu nervu, což pak vyvolá bolest zubů. Existuje mnoho faktorů, které mohou být příčinou citlivosti zubů.

  • Čištění zubů tvrdým kartáčkem způsobuje poškození skloviny a recesi dásní.
  • Zubní kaz v blízkosti dásně.
  • Recese dásní – odklon dásně od zubu v důsledku onemocnění paradontitidou, dochází k obnažení kořene.
  • Onemocnění dásní (gingivitis) – zanícení a bolest dásní způsobující citlivost ze ztráty podpůrných vazů, které následně odhalují povrch kořene vedoucího přímo do nervu zubu.
  • Popraskané zuby, polámané nebo zlomené zuby mohou vyplnit bakterie ze zubního plaku a způsobit tak zánět.
  • Skřípání zubů, broušení nebo svírání zubů poškozuje sklovinu.
  • Produkty na bělení zubů.
  • Souvislost s věkem – citlivost zubů je nejvyšší mezi 25 až 30 lety.
  • Přítomnost zubního plaku na povrchu kořene.
  • Používání ústní vody – některé ústní vody obsahují kyseliny, které zhoršují citlivost zubů, pokud zasáhnou dentin (střední vrstva zubu). Pokud trpíte dentinovou citlivostí, informujte se u svého zubního lékaře o používání neutrálních fluoridových roztoků.
  • Kyselé potraviny – pravidelná konzumace potravin s vysokým obsahem kyseliny, jako jsou citrusové plody, rajčata, okurky a čaje, způsobuje citlivost zubů.
  • Rutinní stomatologické výkony – citlivost zubů může vzniknout čištěním zubů, kořenovou impregnací, umístěním korunky v restaurovaném zubu. Citlivost zubů mohou způsobit uvedené stomatologické výkony, ale jedná se o dočasný jev, který obvykle vymizí po čtyřech až šesti týdnech.

Zdroj: Citlivost zubů
Zveřejněno dne: 1.2.2013

Alkalická dieta

Překyselení organismu a hubnutí

Zásaditá strava a zásaditá dieta představují životní styl. A je třeba je správně pochopit. Podívejme se na konkrétní příklad. Mléko, bílkoviny obecně, zpracované průmyslové potraviny, cukr, mouka nebo tuky jsou spíše zásadité potraviny. V průběhu našeho trávení v těle se ale změní na kyselé potraviny. Jsou pro nás tedy škodlivé. Kdežto například ovoce, zelenina, obiloviny celozrnné, hlízy a různé kořeny nebo semena, jsou potraviny kyselého charakteru, které se při trávení změní na zásadu. Jsou to tedy zásadotvorné potraviny. Jídelníček alkalické diety se tedy bude odvíjet od tohoto rozdělení potravin. Není třeba je vážit, jen je třeba důkladně rozdělovat stravu a myslet na to, které potraviny nám prospívají a které škodí.

Zdroj: Alkalická dieta
Zveřejněno dne: 15.5.2014

Zklidňující účinky bramboříku

Brambořík

Brambořík nejčastěji kvete v zimních měsících a rostlina je nabízená k prodeji jako milý vánoční dárek. Brambořík se však také používá k výrobě mnoha léků, které jsou účinné od hadího kousnutí až pro urychlení porodu. Šťáva z bramboříku (z kořene) se vdechuje nosem a údajně funguje jako afrodiziakum.

Brambořík se nejčastěji používá k léčbě revmatických nebo artritických onemocnění. Nedávný výzkum se zaměřil na zklidňující účinky a účinky proti bolesti. Kořeny bramboříku obsahují saponiny. Byly provedeny i jiné in vitro studie, kdy došlo k měření zklidňujících vlastností. Tyto studie se zabývaly zejména nově izolovanými saponiny, známými pod názvem repandoside, které ovlivňují chování lidských makrofágů.

Tyto látky se používají k léčbě zánětlivých onemocnění.

Zdroj: Zklidňující účinky bramboříku
Zveřejněno dne: 20.5.2013

Alkalická dieta

Čaje

Čaj na překyselení organismu

Složení:

  • 200 g pampelišky
  • 50 g mochny husí
  • 50 g řepíku
  • 50 g benediktu
  • 50 g třezalky
  • 50 g dobromysli
  • 100 g řebříčku
  • 200 g kopřivy
  • 20 g květu měsíčku
  • 150 g plodů hlohu

Dávkování: 1 lžičku směsi na 1 hrnek vody. Vařit 3 minuty a pít 2x denně před snídaní a večeří.

Čisticí čaj

Složení:

  • 25 g pelyňku
  • řepík
  • 50 g kořenů pampelišky
  • květ měsíčku, meduňky
  • semeno lichořeřišnice větší

Dávkování: 1 polévkovou lžíci směsi zalít 1/4 litrem vroucí vody a nechat vyluhovat 8 minut. Užívat 2x denně (ráno a večer) 20 minut před jídlem. Zpočátku může být tmavá moč (asi 5 dní), asi v barvě „světlé kávy“ – jde o čištění organismu.

Čaj na překyselení ledvin

Překyselení ledvin vzniká, když ledviny nestačí vylučovat z těla kyseliny a toxické látky a vylučují čpavek.

Složení:

  • 50 g pampelišky
  • květ černého bezu
  • lipový květ
  • kůra bílé vrby
  • zlatobýl
  • kořeny jehnice trnité
  • řebříček
  • třezalka
  • 100 g fazolových lusků

Dávkování: 1 lžičku směsi na hrnek vody, vařit 3 minuty a pít 3x denně šálek 30 minut před jídlem.

Zdroj: Alkalická dieta
Zveřejněno dne: 15.5.2014

Lopuch jako léčivka

Vliv lopuchu na tělo

Kořeny lopuchu jsou obzvlášť bohaté na inulin – látku, která stojí za jeho úžasnými léčivými účinky. Inulin je potravou pro takzvané přátelské bakterie v oblasti tlustého střeva (například důležité bakterie Lactobacillus biffidus). Posílením jejich populace se bráníme přemnožení takzvaných nepřátelských bakterií, které způsobují nepříjemné infekce a katary. Lopuch tak působí proti infekčním průjmovým onemocněním a pozitivně upravuje pravidelnost vyměšování. Důležitou roli může sehrát i při boji s poměrně závažnými trávicími potížemi, například se žaludečními vředy. Zlepšuje funkci trávení všeobecně, protože stimuluje činnost jater a žlučníku.

Jeho dalším, velice přínosným účinkem je schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, což ocení hlavně diabetici. Také snižuje vysoký krevní tlak a celkově posiluje naše tělo a zlepšuje kondici. Skvělou službu nám prokáže i jako prostředek pro detoxikaci. Odvar z kořene je vhodné užívat jako čaj v pravidelných intervalech. Čistí naše játra a ledviny od usazených toxických látek, působí preventivně proti nemocem a posiluje imunitu. Pomůže nám s odstraňováním ledvinových kamínků a léčí i záněty močového měchýře. Obsažené látky stimulují produkci moči a pocení – léčebně tak působí například při revmatu a dně, ale i v případě nemocí, jako je chřipka, kašel, nachlazení a podobně.

Zdroj: Lopuch jako léčivka
Zveřejněno dne: 23.9.2013

Citlivost zubů

Co udělat pro snížení citlivosti zubů?

Zde je několik kroků, které můžete podniknout, abyste zabránili citlivosti zubů:

  • Udržujte dobrou ústní hygienu. Dodržujte správné čištění zubů kartáčkem a dentální nití, důkladně čistěte všechny části zubů a úst.
  • Používejte na zuby měkký kartáček, který nezpůsobuje oděry na povrchu zubů a nedráždí dásně. Čištění by mělo být kolem dásně prováděno opatrně.
  • Používejte znecitlivující zubní pastu. Existuje několik druhů zubních past pro citlivé zuby. Při pravidelném používání byste měli zaznamenat pokles citlivosti. Možná budete muset vyzkoušet několik různých značek past, abyste našli tu správnou, která je pro vás ideální. Před spaním naneste tenkou vrstvu zubní pasty na exponované zubní kořeny. Nepoužívejte zubní pasty, které jsou určeny k léčbě zubního kamene, ale spíše užívejte zubní pastu s obsahem fluoridu.
  • Kontrolujte jídlo, které konzumujete. Častá konzumace kyselých potravin rozpouští zubní sklovinu a vede ke zvýšené expozici dentinu. Také zhoršuje citlivost zubů a způsobuje bolestivou reakci.
  • Používejte stomatologické výrobky s obsahem fluoridu. Denní užívání výrobků s fluoridem snižuje citlivost zubů. Zeptejte se svého zubního lékaře na dostupné produkty pro domácí použití.
  • Vyhněte se broušení zubů.
  • Choďte na pravidelné kontroly ke svému zubaři. Profesionální čištění zubů, ústní hygiena a ošetření pomocí přípravků s obsahem fluoridu je dobré podstoupit každých šest měsíců, nebo i dříve, pokud to vyžaduje stav vašich zubů a dásní.

Pokud máte stále potíže s citlivými zuby, poraďte se se svým zubním lékařem, ten může provést některé stomatologické výkony, které snižují citlivost zubů:

  • Nalepit bílou výplň na exponovaný kořenový povrch.
  • Aplikovat na exponovaný povrch kořene fluoridový lak.
  • Nanést na exponovaný kořenový povrch dentinovou nátěrovou hmotu.

Zdroj: Citlivost zubů
Zveřejněno dne: 1.2.2013

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223311

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskáOrdinace.cz.


SiteMAP